Wikipédia:Jószócikk-státusz kritériumai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Amit a jó szócikkekről tudni kell

Útmutatók

Kapcsolódó kategóriák

Kritériumok[szerkesztés]

Forma és stílus[szerkesztés]

 • A szócikk felépítése megfelel a Wikipédia által támogatott szócikk-szerkezetnek és elvárásoknak. A tartalom minőségi és mennyiségi igényéhez szükséges sablonok megvannak (pl. kategóriasablonok, infobox)
 • Stílusa enciklopédikus, de laikus számára érthető. Speciális szakmai témáknál a bevezetőben vagy egy külön szakaszban a laikus olvasó számára összefoglalja és elmagyarázza a szócikk tartalmát.
 • Helyesírása színvonalas.
 • Nincs a szócikken tartalmi vagy formai hiba sablon.

Tartalom[szerkesztés]

 • Laikusoknak megfelelő mélységben a téma egészét lefedi. A tartalmát tekintve kiegyensúlyozott.
 • Az adott témát egy enciklopédia keretein belül elvárt szinten fejti ki. Vagyis áttekintést ad a témáról, de nem túl terjedelmes, nem veszik el a részletekben és a csatlakozó témákban.
 • A szócikk tartalmazhatja a mellék- és altémák említését, valamint rövid kifejtését, definícióját.
 • Előfordulhat, hogy egyik-másik szakmai mélységű kérdést csak megemlíti, de nem mélyed el benne.
 • Tartalma stabil, nem változik jelentősen napról napra. Nincs a témáról folyamatban nagyobb vita.
 • A tartalmi igénnyel arányosan illusztrálva van, amennyiben rendelkezésre áll szabad tartalom.

Források[szerkesztés]

 • Forrása megbízható és nem vitatott.
 • A nevezetesség követelményei alapján a szócikk létjogosultságát több forrás igazolja, de a szócikk kifejtése támaszkodhat akár egyetlen megbízható forrásra is.

Bürokrácia[szerkesztés]

Egy erre a célra létrehozott lapon bármely regisztrált tag – aki legalább 3 hónapja regisztrált – ajánlhat szócikket, ahol igazolja, hogy a jelölési kritériumoknak a szócikk megfelel. Egy szócikk akkor kapja meg a „jó szócikk” státuszt, ha az ajánlón felül legalább 2 szerkesztő – vagyis összesen három – támogatja (nevét adja hozzá). Elbíráláskor azt kell figyelembe venni, hogy a szócikk valóban megfelel-e a „jó szócikk” kritériumának. Ha ellenvélemény érkezik, akkor a +3 támogatásnak kell meglennie az összesítésben. Az eljárás 2 hétig tart. Az ellenvéleményeket jelöléskor indokolni kell. Ha nem sikerül indokolni, hogy a szócikk miért nem felel meg a kritériumoknak, akkor az ellenvetés érvénytelen. A jelölés támogatását nem kell indokolni, hiszen a támogató azt fejezi ki, hogy a szócikk a megadott kritériumoknak megfelel. A megvonás hasonló elven működik, de a korábbi ajánlót értesíteni kell az eljárásról. A megvonási eljárás támogatásánál is elhagyható az indoklás, ha az egyetértés lényege a megvonásnál kiírt indok. A végső döntést az eljárásnál született megjegyzések alapján a bürokráciát végző járőr hozza meg. A szükséges mennyiségű támogatást szerzett szócikkeket egy járőr ellátja a „jó szócikk” jelzéssel, vagy visszavonás esetén elveszi a státuszt.

Egyéb kiegészítések[szerkesztés]

Mivel a jó szócikk státusz elnyerésének feltétele egy minőség-ellenőrzési folyamat, így minden olyan szócikk megkapja a kitüntetést, amely más okból átesik egy ilyen ellenőrzésen, és azon elnyeri az elsőbbséget. Ilyenek a különböző szócikkíró versenyek győztes szócikkei. A további helyezettek egy plusz jelöléssel indulnak a jó szócikk ajánláson.