Wikipédia:Szócikkek felépítése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:FELÉP szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudnivalók

Ezen a lapon egy olyan vázlatot találsz, ami a magyar Wikipédia szócikkeinek általános felépítését tárgyalja. A lap könnyebb megértéséhez található itt egy ábra. A vázlat nem vonatkozik az egyértelműsítő lapokra, átirányításokra és listákra. Az útmutató rugalmasan, észszerűen kezelendő a szócikk méretének és tartalmának függvényében. Kerülendő az üres szakaszok létrehozása.

Huwiki Article Structure 2011.pngCikktörzs

1: Egyértelműsítés

A címben szereplő kifejezés lehetséges egyéb jelentéseiről a lap tetején található egyértelműsítő sablon tájékoztat, többek között az {{egyért2}}(?), vagy a {{más}}(?) sablonok segítségével. Ha egyértelműsítő sablon szükséges, akkor az a cikk állandó része marad. Az egyértelműsítésről bővebben a Wikipédia:Egyértelműsítő lapokon olvashatsz.

2: Bevezető

A bevezető a cikk témájának rövid összefoglalására szolgál. A bevezető tartalmi és formai követelményeit lásd a Wikipédia:Bevezető lapon. A bevezető a szócikk kötelező része.

3: Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék háromnál több szakasz megléte esetén automatikusan jelenik meg.

4: A szócikk fő része

A szócikk témájának kifejtése, szakaszokra, alszakaszokra tagolva. Vannak olyan témakörök, amikben kialakult a szakaszok megnevezésének és sorrendjének szokásos módja. A szakasznevekre minták (ha léteznek) a témához kapcsolódó műhelyeknél találhatók meg.

5: Információs doboz

Vannak olyan témakörök, amikben szokásos, hogy egy információs doboz (elterjedtebb nevén infobox) foglalja össze a cikk tárgyával kapcsolatos adatokat. Használatának és elkészítésének módját lásd a Wikipédia:Infoboxsablonok lapon. Egyes cikkekben (a fenti példában is) infobox helyett navigációs oszlopot találunk (10b; {{navoszlop}}(?)).

A jegyzetek és források szakaszai

6: Jegyzetek

Ebben a szakaszban jelenik meg a szövegtörzsben elhelyezett referenciahivatkozások (röviden ref-ek) listája, ami közvetlenül a cikktörzset követi. A jegyzetekről többet megtudhatsz a Wikipédia:Jegyzetelés lapon. A szakaszban azonos nevű sablon gondoskodik a ref-ek megjelenítéséről: {{Jegyzetek}}.
A Jegyzetek szakasz egyaránt tartalmazza a megjegyzéseket, a hivatkozásokat és a hivatkozással ellátott megjegyzéseket.

A Jegyzetek szakasz helyett választható a következő két szakasz használata is: Megjegyzések,[* 1] valamint Hivatkozások, bennük az azonos nevű sablonokkal: {{Megjegyzések}}, {{Hivatkozások}}.

7a: Fordítás

Ha egy cikk egészben vagy részben egy idegennyelvű Wikipédia fordításaként készült, akkor ide kerül a {{Fordítás}}(?) sablon. Az eredetiből átvett forrásokat a következő szakasz ismerteti részletesen.

7: Források

Ebbe a szakaszba kerül a források listája, azaz azoknak a forrásműveknek a részletes leírása, amiket az adott szócikk szerzői ténylegesen fel is használtak a szócikk megírásához.

Az alábbi lapok további útbaigazítást adnak a forrásolásról:

8: További információk

Ebbe a szakaszba kerül azoknak a műveknek, honlapoknak stb. listája, amik az adott szócikk megírásához nem lettek felhasználva, de fontos kiegészítő információkkal szolgálhatnak a témával kapcsolatban, esetleg segíthetnek a szócikk további fejlesztésében. Kerülendő ugyanakkor a linkgyűjtemény létrehozása, amit a Wikipédia irányelve tilt (lásd: WP:NEM).

Navigáció a Wikipédiákban és társprojektjeiben

9: Kapcsolódó szócikkek

Néhány kapcsolódó szócikk felsorolása lista formájában, olyan cikkeké, amelyek a szócikk tárgyához szorosan kapcsolódnak (pl. Liszt Ferenc, Liszt Ferenc munkássága, Liszt Ferenc műveinek listája, Liszt Ferenc emlékezete Erdélyben). Kerülendő a piros linkek (azaz meg nem írt szócikkek) behivatkozása ebbe a szakaszba, ugyanakkor kerülendő a belső linkfarm létrehozása ezen szakaszban. A tágabb kapcsolódási kört már a kategóriák biztosítják.

10: Navigációs doboz

A navigációs dobozokban (elterjedtebb nevén navbox, ill. navoszlop) a témához kapcsolódó szócikkekre való hivatkozások gyűjteménye található. Ennek két változata: az oldal alján található vízszintes doboz (10a; {{navbox}}(?)) és a lap tetején lévő függőleges doboz (10b; {{navoszlop}}(?)). A navoszlop helyén infobox (5) is lehet.

10c: Taxonbar

A {{Taxonbar}}(?) sablon helye a navigációs dobozok után, de még a nemzetközi katalógusok előtt van.[1]

10d: Nemzetközi katalógusok

A {{Nemzetközi katalógusok}}(?) sablont a navigációs dobozok után, de még a portálok előtt helyezzük el.[2][3]

11: Portálajánló

Hivatkozás a Wikipédia releváns portáljaira a {{portál}}(?) sablon segítségével. A portálok listája a Portál:Portálok lapon olvasható.

12: Hivatkozás a társprojektek megfelelő lapjaira

Hivatkozás akár a Wikimédia Commons, Wikiszótár, Wikidézet stb., akár a {{társprojekt}}(?) sablon segítségével, vagy a Wikimédia Commonsra hivatkozó sablonokkal (például {{commons}}(?), {{commons-natúr}}(?)).

13: Kategóriák

A kategóriák, amikben a szócikk szerepel. A kategóriákról és használatukról többet is megtudhatsz a Wikipédia:Kategóriák lapon.

14: Nyelvközi hivatkozások

A nyelvközi hivatkozások (elterjedtebb nevén interwiki, iw), azaz a más nyelvű Wikipédiák megfelelő szócikkeire mutató hivatkozások listája. Bővebben a Wikipédia:Nyelvközi hivatkozások lapon olvashatsz róluk.

Üzenetsablonok

15: Figyelmeztető sablon

A lap hiányosságait ({{formázandó}}(?), {{átdolgozandó}}(?), {{nem semleges}}(?) stb.), valamint az aktuális eseményeket, tatarozást, törlésre jelölést ({{azonnal törlendő}}(?), {{törlésre jelölve}}(?)) jelző sablonok. Ezek az olvasókat és a szerkesztőket tájékoztatják a cikk problémáival kapcsolatban, a probléma megoldása után eltávolítandók.

16: Csonksablon

A hiányos, nagyon rövid szócikkeket jelölő sablon. Ez az olvasókat és a szerkesztőket tájékoztatja a cikk hiányosságáról és felhívja őket a cikk jobbá tételére. Ha a cikk már nem csonk, a csonksablon eltávolítandó. Bővebb leírás a Wikipédia:Csonk lapon olvasható. A csonksablont a forrásszövegben közvetlenül a kategóriák elé (ha van a kategóriák előtt DEFAULTSORT, akkor azelé) helyezzük el. Ha több csonksablon is indokolt, azokat egymás alá, külön sorba írjuk.

Egyéb

Huwiki Article Structure 2011, ext. 1.png
Huwiki Article Structure 2011, ext. 2.png
17: Védettség

A lap védettségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablonok: {{teljesen védett lap}}(?), {{félig védett lap}}(?).) Bővebben: lásd a Wikipédia:Lapvédelem lapot.

18: Kiemeltség

A lap kiemeltségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablon: {{kiemelt}}(?).) Bővebben: lásd a Wikipédia:Kiemelt szócikk és Wikipédia:Jó szócikkek lapokat.

19: Más nyelvű szócikkek kiemeltsége

A más nyelvű szócikkek kiemeltségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablon: {{Link FA}}(?).)

Megjegyzések

  1. a b Ebben az esetben a szövegben a megjegyzéseket a {{jegyzet*}} sablon segítségével vagy pedig a <ref>-ben a group="*" megadásával jó írni.

Jegyzetek

Lásd még