Wikipédia:Képek licenceinek megadása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ezen a lapon olvashatók azok a sablonok, amiket a képek lapjain használunk annak jelölésére, hogy a kép mely szabad licenc alapján használható fel.

Minden felküldött képnek tartalmaznia kell a kép forrását, valamint a licencet, ami alapján a kép szabadon felhasználható. Ha ez hiányzik, akkor a {{nincs licenc}}(?) sablon beillesztése várható, amit a kép törlése követ.

Használatuk[szerkesztés]

Minden képhez tartozik egy képlap, amit akár felküldés után választhatsz ki (amikor a Wikipédia azt neked kiírja), vagy a képre kattintva juthatsz rá. Ez a lap tartalmazza a kép rövid leírását, ezen túl tartalmaznia kell a kép forrását (a kép szerzője, illetve helye, ahonnan származik, pl. a könyv vagy weblap címe, stb.), illetve egy licencet. Ezeket az adatokat a kép feltöltésekor kötelezően meg kell adni. Amennyiben ez elmaradt, a kép lapján a szerkesztés gombra kattintva pótolhatod őket, a kép újbóli feltöltése nélkül.

A licencet sablonokkal lehet megadni. Például ha egy kép a „Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0” (cc-by-sa-3.0) licenc alapján használható, akkor a kép lapjának aljára be kell írni: {{cc-by-sa-3.0}}. Ennyi.

Az alábbi táblázat bal oszlopa tartalmazza az egyes licencekhez tartozó beírandó sablonokat.

(Vigyázz! A valótlan licencek beillesztése gyakorlatilag lopásnak számít, nem is beszélve arról, hogy ezzel a Wikipédiát veszélyezteted. Ne tedd!)

Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérdezz a Kocsmafalon.

Lásd még: Wikipédia:Engedélykérés

Saját képek[szerkesztés]

Ha a képet te készítetted, akkor neked kell választanod, hogy milyen szabad licenc alapján publikálod.

 • Javasolt a {{Kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}}(?) (GFDL + Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0) licenc használata.
 • Ha a képet egy másik, nem közkincs kép felhasználásával készítetted, akkor általában ugyanazt a licencet kell használnod, ami alatt az eredeti volt. (Például egy GFDL kép átdolgozását nem teheted CC licenc alá.) Kivétel: ugyanazon licencből általában használhatod (és célszerű is használni) az újabb verziót. Tehát pl. ha átdolgozol egy cc-by-sa-2.5 licencű képet, az eredményt nyugodtan felteheted cc-by-sa-3.0 licenc alatt.
 • Ha csak lehet, ne használj nemkereskedelmi licencet (pl. {{nemkereskedelmi}}, {{cc-by-nc-sa-2.5}})! Az ilyen licencek ellentétesek a Wikipédia céljaival és filozófiájával, és az ilyen licenccel feltöltött képek a jövőben törlésre kerülhetnek.
 • Lehetőleg ne használj olyan licencet, ami megtiltja a származtatott művek készítését (pl. {{cc-by-nd-2.5}}). Egy ilyen licenccel megfosztod a közösséget attól a lehetőségtől, hogy a munkádat a lehető legjobban hasznosítsák.

Licencek sablonjai[szerkesztés]

Javasolt licencek[szerkesztés]

Saját készítésű képek[szerkesztés]

Az alábbi licencek megfelelőek ahhoz, hogy a saját készítésű képeidet a Wikipédiában használd. Ilyen esetekben fontold meg, hogy a képet eleve a Wikimédia Commons képtárba töltöd fel, a használatáról bővebben itt olvashatsz.

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{Kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}}

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi kettős licenc alá helyezem:

A mű a két licenc bármelyike szerint felhasználható.

This image has been released under a dual GFDLCC-BY-SA license. The file can be used under any of them.

Csak saját készítésű képekhez. Aki használni/módosítani akarja képet, választhat a GFDL és a cc-by-sa-3.0 között. (Ez a javasolt licenc.)
{{cc-by-sa-4.0}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie.}}
{{cc-by-sa-3.0}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie.}}
{{cc-by-4.0}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja az eredeti szerző megnevezésével.
{{cc-by-3.0}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja az eredeti szerző megnevezésével.
{{GFDL-saját}} Te vagy a szerző, és GFDL alá akarod helyezni a képet. (Ha nem vagy biztos benne, hogy ez kell neked, használd inkább a kettős licencet!)
{{közkincs-saját}} Te vagy a szerző, és közkincsnek akarod nyilvánítani a képet. (Ezzel minden jogodról lemondasz fölötte!)

Nem saját készítésű képek[szerkesztés]

Ha a feltölteni kívánt képet nem te készítetted,[1] mindig győződj meg róla, hogy a kép valóban olyan feltételek szerint használható fel, mint amilyen licencet választottál a feltöltéshez. A Wikipédia:Felküldési segédlet segít eldönteni, hogy egy kép feltölthető-e ide vagy sem.

Jogvédett képek esetében kérhetsz engedélyt a jogtulajdonostól szabad licenc alatt való felhasználáshoz, ehhez lásd a Wikipédia:Engedélykérés és a Wikipédia:Engedélyek oldalakat.

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{GFDL}} GFDL licenc alatti kép (a cc-by-sa-hoz hasonló, de kényelmetlenebb feltételekkel). Ha a kép a sajátod, és GFDL licenc alá akarod helyezni, akkor ne ezt, hanem a {{GFDL-saját}}(?) licencet használd!
{{közkincs}} A képet a szerzője közkincsnek nyilvánította; bárki bármit csinálhat vele. (Ha te vagy a szerző, a közkincs-saját-ot használd! Ha a szerző már legalább 70 éve halott, a közkincs-régi-t használd!)
{{közkincs-régi}} Szabadon felhasználható kép, aminek lejárt a védelmi ideje. (Ez általában azt jelenti, hogy a szerzője több, mint 70 éve halott. Ne felejtsd el leírni, hogy ki készítette a képet, és mikor halt meg!)
{{közkincs-nemjogosult}} A kép nem jogosult szerzői jogi védelemre, így az közkincsnek számít.

Ha nem vagy biztos a használatában, kérdezz rá a képek fórumán, mert csak bizonyos típusú képekhez használható!
{{közkincs-usa}} Az USA kormánya által közkincsnek nyilvánított kép.
{{közkincs-usa-NASA}} NASA kép, közkincs.
{{szabad képernyőkép}} Szabad szoftverről készült képernyőkép.

Figyelemː a Windows alatt készült képernyőképek valószínűleg nem használhatók fel szabadon, ezekre a {{szabad képernyőkép windows alatt}}(?) sablont használdǃ
{{forrásjelölés}} Forrásmegjelöléssel szabadon használható. (Ez a licenc külső képekhez való. Saját képhez használd inkább a {{kettős licenc}}(?)-et vagy a {{cc-by-2.5}}(?)-öt!) A feltételeket paraméterként add meg, pl.: {{forrásjelölés|leírás=A jogtulajdonos, Gipsz Jakab, engedélyezi a kép felhasználását.}}

Idézett tartalomhoz használt sablonok[szerkesztés]

Ezek a licencek a jogvédett, de idézhető (Szjt. 34. § (1)) médiafájlok esetében használandók.

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{filmkocka}} Állókép jogvédett filmből vagy televízióműsorból.
{{jogvédett képernyőkép}} Kereskedelmi (nem szabad) szoftverről készült képernyőkép.
{{képregénykocka}} Kereskedelmi (nem szabad) képregényből származó képkocka.
{{filmminta}} Kereskedelmi (nem szabad) film rövid részlete.
{{hangminta}} Kereskedelmi (nem szabad) hanganyag rövid részlete.
{{politikai beszéd}} A nyilvánosan tartott előadások és más hasonló művek részletei, valamint politikai beszédek tájékoztatás céljára – a cél által indokolt terjedelemben – szabadon felhasználhatók.

A jogtulajdonos engedélyével használt képek licencei[szerkesztés]

Az alábbi licencek jogvédett, nem idézhető tartalom, mint borítók, poszterek, fotók, logók használatához valók. Az ilyen képek csak a jogtulajdonos írásos engedélyével használhatók, a képek leírólapján mindig el kell helyezni az engedély önkéntes ügyfélszolgálati rendszerben rögzített azonosító számát.

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{jogvédett}} Jogvédett, speciális feltételekkel. Ezt a sablont használd, ha a tulajdonos csak a Wikipédiának engedélyezi a kép használatát. A feltételeket paraméterként add meg, pl.: {{jogvédett|leírás=A jogtulajdonos, Gipsz Jakab, engedélyezi a kép felhasználását a magyar Wikipédiában}} Az engedélyt küldesd a permissions-hu [kukac] wikimedia [pont] org e-mail címre, majd az ügyszám megérkezése után jegyezd fel az engedélyt a Wikipédia:Engedélyek oldalra.
{{engedélyezett logó}} Jogvédett logó, de a tulajdonos – csak a Wikipédián, speciális feltételekkel – engedélyezi a logó használatát. A feltételeket paraméterben add meg.
{{logó}} Cég, párt vagy más szervezet logója.
{{albumborító}} A kép egy zenei album borítója (az ilyen borítók általában nem használhatóak fel szabadon a magyar jog szerint).
{{könyvborító}} Könyv, folyóirat, vagy más kiadvány borítóját ábrázoló kép.
{{poszter}} Poszter.
{{címer}} Ország, város, tartomány, térség, megye vagy település címere.
{{engedélykérés folyamatban}} A mű engedélyeztetése folyamatban van.

Nemkereskedelmi, nem módosítható képek licencei[szerkesztés]

Az alábbi licencek választása, illetve ilyen licencű képek feltöltése a Wikipédiára nem ajánlott. Ha ezen licencek valamelyikével megjelölt képet találsz pl. a Flickr-ön vagy más weboldalon, érdemes megfontolnod, hogy engedélyt kérsz egy, a Wikipédiában használható licencre a jogtulajdonostól (lásd fentebb).

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{cc-by-nd-2.5}}


A képet bárki használhatja az eredeti szerző megnevezésével. Módosítása nem megengedett. (Ez a licenc a Wikipédia szempontjából nem szabad. Saját képhez használd inkább helyette a cc-by-sa-2.5-öt!)
{{cc-by-nc-3.0}}


A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja vagy módosíthatja az eredeti szerző megnevezésével. (A nemkereskedelmi licencek nemkívánatosak a Wikipédiában. Saját képhez e helyett használd a cc-by-3.0-át.)
{{cc-by-nc-2.5}}


A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja vagy módosíthatja az eredeti szerző megnevezésével. (A nemkereskedelmi licencek nemkívánatosak a Wikipédiában. Saját képhez e helyett használd a cc-by-2.5-öt.)
{{cc-by-nc-sa-2.5}} A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie. (A nemkereskedelmi licencek nemkívánatosak a Wikipédiában. Saját képhez e helyett használd a cc-by-sa-2.5-öt.)
{{cc-by-nc-nd-2.5}} A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja az eredeti szerző megnevezésével. Módosítása nem megengedett. (A nemkereskedelmi licencek nemkívánatosak a Wikipédiában. Saját képhez e helyett használd a cc-by-sa-2.5-öt.)
{{nemkereskedelmi}} A kép nem használható fel kereskedelmi célokra. (Saját képekhez ne használd ezt a sablont! Ha mindenáron meg akarod tiltani a kereskedelmi célokra való felhasználást (ami nem jó ötlet), akkor használd valamelyik nemkereskedelmi Creative Commons licencet (pl. cc-by-nc 2.5)!)

Önmagában ne használd![szerkesztés]

Az alábbi sablonokat arra használjuk, hogy más nyelvű Wikipédiákból áthozott képeket jelöljünk meg velük. Minden esetben választanod kell licencet is melléjük, a fenti „Javasolt licencek” pontból. Ha a kép szabad licencű a másik Wikipédiában, fontold meg, hogy eleve a Wikimédia Commonsba töltöd fel. Ha a kép a másik nyelvű Wikipédiában sem szabad licencű (például fair use megjelölésű) , inkább ne vedd át, illetve kérdezz rá a képek fórumán.

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{dewiki}} A kép forrása a német wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{enwiki}} A kép forrása az angol wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{rowiki}} A kép forrása a román wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{frwiki}} A kép forrása a francia wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{itwiki}} A kép forrása az olasz wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{ptwiki}} A kép forrása a portugál wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{plwiki}} A kép forrása a lengyel wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{sqwiki}} A kép forrása az albán wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{svwiki}} A kép forrása a svéd wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{fiwiki}} Sablon:Fiwiki A kép forrása a finn wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{nlwiki}} A kép forrása a holland wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)
{{liwiki}} A kép forrása a limburgi wikipédia, ahol további információ található. Paraméternek add meg az eredeti képnevet. (Lehetőleg valamelyik licenc sablonnal együtt használd.)

Licencproblémák sablonjai[szerkesztés]

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{problémás kép}} A sablon különféle paraméterekkel dolgozik (használatához lásd a sablon leírólapját):
 • jogsértő: a kép egyértelműen jogvédett, más weboldalról (vagy nyomtatott forrásból) származik.
 • nincs licenc: a feltöltő nem adott meg licencet.
 • nincs forrás: a feltöltő nem adott meg forrást, így nem ellenőrizhető a licenc valódisága
 • nincs engedély: a kép jogvédett és engedélyköteles
 • vitatott licenc: a kép licence vitatott
 • nem szabad licenc: a képre tett licenc valamilyen korlátozást tartalmaz (például nemkereskedelmi)
 • nincs összegzés: a képen nincs kitöltve a leírólap

(Ha ezzel a sablonnal megjelölsz egy képet, feltétlenül értesítsd róla a feltöltőjét, és jelezd a Törlendő képek oldalon is!)

{{jogvédett-szabad}} Jogvédett, de a tulajdonos engedélyezi a szabad felhasználást. (Ez a licenc jogi szempontból problémás. Saját képre lehetőleg ne ezt használd!)
{{fair use}} Forrás az angol wikipédia, a kép a „Fair use” alapján került publikálásra (a sablon tartalmilag megfelel a jogsértő képek sablonnak). Paraméternek add meg az eredeti képnevet: {{fair use|Image:Foo.png}}
{{bankjegy}} Bankjegyek.
{{saját kép}} A feltöltő saját képként jelölte meg, de nem adott meg licencet.
{{védjegy}} Cég, sportcsapat vagy más szervezet bejegyzett védjegye.

Elavult licencek[szerkesztés]

Név   Megjelenés Megjegyzések
{{cc-by}}


A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt. Ez a licenc elavult! Használd helyette a cc-by-3.0-t.
{{cc-by-2.5}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt. Ez a licenc elavult! Használd helyette a cc-by-3.0-t.
{{cc-by-sa}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie. Ez a licenc elavult! Használd helyette a cc-by-sa-3.0-t.
{{cc-by-sa-2.0}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie. Ez a licenc elavult! Használd helyette a cc-by-sa-3.0-t.
{{cc-by-sa-2.5}} A képet bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie. Ez a licenc elavult! Használd helyette a cc-by-sa-3.0-t.
{{kettős licenc}}

Én, e mű szerzője a művemet az alábbi kettős licenc alá helyezem:

A mű a két licenc bármelyike szerint felhasználható.

This image has been released under a dual GFDLCC-BY-SA license. The file can be used under any of them.

Ez a licenc elavult! Használd helyette a {{kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0}}(?)-t!
{{cc-by-nc-2.0}} A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt. Ez a licenc elavult! Ha a kép már eleve ilyen licenc alatt van, használhatod helyette a cc-by-nc-2.5-öt. Ha saját kép, használd inkább a cc-by-3.0-t!
{{cc-by-nc-sa-2.0}} A képet nemkereskedelmi célokra bárki használhatja vagy módosíthatja, de meg kell neveznie az eredeti szerzőt, és ha a kép felhasználásával saját képet készít, azt ugyanilyen licenc alatt kell közzétennie. Ez a licenc elavult! Ha a kép már eleve ilyen licenc alatt van, használhatod helyette a cc-by-nc-sa-2.5-öt. Ha saját kép, használd inkább a cc-by-sa-3.0-t!

Egyéb (nem licencekkel kapcsolatos) képsablonok[szerkesztés]

Lásd: Hogyan használd a sablonokat?

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Fényképek, könyvábrák, illusztrációk, borítók, poszterek, plakátok, stb. szkennelése, illetve újrafényképezése nem számít saját készítésű képnek! Ilyen képeket lehetőleg ne tölts fel.