Wikipédia:Skywalker-effektus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiemelkedően szép példa a Skywalker-effektusra. Még a tartalomjegyzéket se kíméljük!
Sakktáblázó szócikk. Pirossal kiemelve a képelhelyezés következtében ég és föld között lebegő szakaszcím
Itt nem kép, hanem képeket tartalmazó táblázat van baloldalt, jól illusztrálva, hogy nemcsak képek okozhatják az effektust.

Luke Skywalker Han Solóval és Leia hercegnővel együtt menekülés közben a Halálcsillag szemétzúzójába kerül, ahol a fal két irányból közeledik hozzájuk, és könyörtelen összepréseléssel fenyeget. A filmdramaturgia szabályai szerint természetesen csak az utolsó pillanatban sikerül R2-D2-nak kikapcsolnia a zúzót.

Némelyik szócikkről ez a helyzet juthat eszünkbe, mivel a szerző látja, hogy a cikk jobb oldalát hosszan elfoglalja az infobox, és nem tud annyi képet odazsúfolni a felső szakaszokba, amennyi a vágyaiban szerepel, ezért elkezdi őket a bal oldalra pakolni. Van ilyen technikai lehetőség, tehát nyilván élni kell vele, még ha olvashatatlan lesz is a szócikk tőle. Ideális esetben rögtön a tartalomjegyzékkel kezdve.

Szegény szöveg meg a haláltusáját vívja a két fal közé szorítva, ahol alig jut számára hely. Szegény olvasó meg ugyanolyan feszengve és kínlódva nézi ezt végig, mint Skywalkerék tusáját a Halálcsillagon, és várja, hogy valami jótét robot kikapcsolja végre ezt a szörnyedelmet. Ha ezek a képek jobboldalt lennének, de lejjebb, az infobox alatt, esetleg galériában a cikk végén, akkor a szöveg ugyan olvasható lenne, de a világ talán összedőlne, esetleg még valami új adót is bevezetnének.

A másik megoldás a sakktábla. Hogy igazság legyen téve a képek között, egyik jobbra, másik balra, az ergonómia és a felhasználói élmény nagyobb dicsőségére, az olvasónak meg pingpongozik a szeme tőle, mire végigolvassa a szöveget és hozzárendeli az elcsúszott szakaszcímekhez.

Emberek! Ne tegyetek képet a bal oldalra! Vagy legalább csak módjával, ha nem bírjátok visszatartani. Indokolt esetek a képek bal oldali elhelyezésére az alábbiak lehetnek:

  • Ha a cikkalany „kifelé nézne” (ha olyan kép készült róla) a szócikkből, vagy ha a képen hangsúlyosabban „esik” bal oldalra, akkor jobban mutathat a kép a szócikk bal oldalán. Utóbbi vonatkozik arra az esetre is, ha nem személyt ábrázol a kép.
  • Ha a jobb oldalon „kiesne” a kép a szócikkből (a Jegyzetek/Források/További információk szakaszokban vagy azok alatt jelenik meg. Ezt okozhatja az, hogy az infobox lenyomja a jobb oldalon lévő képeket.

Mindkét esetben megfontolandó, hogy szükséges-e a kép az adott szócikkben, és ha nem létfontosságú, akkor inkább eltávolítandó. A Commonsban továbbra is megtalálható marad, ha szabad licencű. Amennyiben szükséges a kép, akkor figyeljünk legalább arra, hogy ne legyen mellette ugyanott a jobboldalon is kép, hogy ne nyomják össze a közöttük lévő szöveget. Arra is oda kell figyelni, hogy a „Infobox-típusú csillagrombolók” néha megtámadják a bal oldalon lévő képeket is, azaz a bal oldalon sem biztos, hogy ott fognak megjelenni, ahova az elhelyezésüket gondoltuk. Ez a szöveg-összepréselés mellett további problémát is eredményezhet.

Nem szabad kép