Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Wikimédia Commons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a lap – mint a Wikimédia Commons irányelvei is – változhat.
Tudnivalók

A Wikimédia Commons a Wikimédia Alapítvány egy projektje, melynek célja a szabadon felhasználható médiaanyagok (képek, hanganyagok, zenék, mozgóképek, felolvasott szövegek, stb.) összegyűjtése, valamint ezek elérhetővé tétele minden Wikimédia-projekt számára. A Commons-ra felküldött képek automatikusan minden egyes projektben ugyanúgy elérhetőek, mint a helyben (pl. magyar Wikipédiára) felküldöttek.

Wikimédia Commons
A Commons logója.
A Commons logója.
Vállalkozás típusaprojektnévtérbeli lap
Oldal típusaprojektnévtérbeli lap
Alapítva2004. szeptember 7.
AlapítóWikimédia Alapítvány
URLcommons.wikimedia.org
Kereskedelmi?nem
Regisztrációopcionális (képfeltöltéshez kötelező)

Mi a Commons célja?

[szerkesztés]
Bővebben: Commons:Üdvözlet és Wikimédia Commons

A 'Wikimédia Commons' a nemzetközi Wikipedia közös, "központi" média tárolója. Az ide feltöltött képek, hanganyagok bármely helyi nyelvű wikipédia számára elérhetővé válnak. Ezzel szemben, ha egy fotót, mondjuk, csak a magyar Wikipédiára töltünk fel pl. szerkesztés közben, az nem lesz elérhető, beszúrható pl. egy angol wikipédia szócikk szerkesztője számára. Ezért a 'Commons' legnagyobb haszna, hogy nem kell minden képet minden egyes nemzeti Wikipédiára, Wikiszótárra vagy ezek társprojektjeire felküldeni. A közös „tárolóból” érkező képek lapjain egy rövid üzenet jelzi, hogy azokat nem helyben tároljuk, hanem a Commons készletéből használjuk; például ilyen a Kép:Balaton.jpeg kép is.

Képek beillesztése a Commons-ból

[szerkesztés]
A Balaton

A Commons főlapjának kategóriái segítenek megtalálni a megfelelő képet. A magyar anyagok összegyűjtéséhez használhatjuk a Hungary kategóriát is.

A Commons képeit technikailag ugyanúgy lehet a cikkekbe beilleszteni, mintha azok a Magyar Wikipédiában lennének.

Például az ezen a lapon látható kép beillesztéséhez szükséges szövegrészlet:

[[Fájl:Balaton.jpeg|bélyegkép|jobbra|250px|A [[Balaton]]]]

Kép feltöltése a Commonsra

[szerkesztés]

A Commons felületének nagy része jelenleg angol nyelvű, így a projekt szabályai is. Fájlt feltölteni csak regisztrálás után lehet, bár a legtöbb magyar wikipédista az itt megszokott nevén és jelszavával tud minden különösebb tennivaló nélkül belépni. Feltöltésnél fontos figyelembe venni, hogy a Commons nemzetközi projekt, és így problémák adódhatnak abból, ha a képek elnevezése nem megfelelő. Tehát:

 • A fájl neve
 • legyen angolul, németül, esetleg franciául
 • legyen tömör, jellemző
 • A kísérőszöveg tartalmazza
 • a kép témájának leírását,
 • a kép készítőjét,
 • a felhasználás feltételeinek sablonját (Commons:Licencsablonok),
 • legalább egy létező kategóriát, melybe tartozik (angolul). A képet csak a Commonsban kategorizáld, a Wikipédiában megjelenő leírólap-másolatot ne.

Különbségek a Commons és a különböző nyelvű Wikipédiák képállománya között

[szerkesztés]

Alapvető az, hogy a Commons – ellentétben például az angol Wikipédiávalcsak szabadon elérhető (szabad licencű) anyagokat tartalmaz (tehát nem tartalmaz úgynevezett „fair use” (szabad-felhasználás körébe tartozó anyagokat), és minden egyes képnek (vagy média-anyagnak) pontosan tartalmaznia kell a licencet, melynek feltételei mellett használható.

A Commonsra nem vihetőek át a magyar Wikipédiára a magyar szerzői jogi sajátosságok miatt feltölthető filmkockák vagy 30 mp-es hangminták!

Egyéb médiafájlok feltöltése

[szerkesztés]

A Commons képek mellett videó- és hangfájlokat is tárol. A feltöltésükre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a képek feltöltésére: kizárólag szabad licencű fájlokat lehet feltölteni. Hangmintákat (pl. jogvédett zeneművek pár másodperces részleteit) nem szabad feltölteni.

Fájlformátumok

[szerkesztés]

A Commons kizárólag nyílt forrású fájlformátumokat fogad el, bővebben lásd: Commons:File types

Képek
Videók
Audiofájlok
 • Ogg Vorbis
 • MIDI - elfogadott, de nem különösebben ajánlott formátum, mert nem igazán támogatja a szoftver.

Minden, más formátumú videót és hangfájlt konvertálni kell Ogg formátumba. A Commons:Software oldalon találsz olyan szoftvereket, amelyek képesek erre.

Szöveges dokumentumok
 • PDF formátum elfogadott

Hivatkozások készítése

[szerkesztés]

A Commons webcíme http://commons.wikimedia.org/, de a Wikipédiából a Commons oldalaira nem szükséges külsőként hivatkozni. Például a „[[commons:Kezdőlap]]” vagy „[[commons:Kezdőlap|Kezdőlap]]” alakban is hivatkozhatunk, amelynek az eredménye commons:Kezdőlap vagy Kezdőlap lesz. (Ne felejtsük el, hogy a Commons alapnyelve az angol!)

A Commons-sablon segítségével elegánsan tudnunk a Commons médiatartalmai felé mutatni.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]