Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:A Wikipédián található képek tíz pontja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ez a tíz dolog, amit érdemes tudni a Wikipédián található képekről, bepillantást nyújt az itt található képek világába, főként azoknak, akik kevéssé ismerik a Wikipédia irányelveit: olvasók, újságírók, új szerkesztők.

I. A kulisszák mögött jóval több rejlik, mint ami első ránézésre látszik[szerkesztés]

Bármely, a Wikipédián található képre kattintva megtekintheted a képről megadott információkat tartalmazó adatlapot. Olvashatsz egyebek között a kép forrásáról, készítőjéről, felhasználásának feltételeiről és természetesen magáról a képről. Ugyanitt találod a kép nagyított változatát (kivéve persze, ha az eredeti is kicsi), és arra kattintva megkapod az eredeti képet. Ha képet töltesz le a Wikipédiáról, ajánlott az eredeti méretet megkeresni, mert az jobb minőségű a cikkekben használt változatainál. Ha felhasználod az innen letöltött képeket, tartsd be a hozzájuk megadott licenc feltételeit, és ne felejtsd el megemlíteni, hogy kinek köszönhető a kép; többnyire annak, aki készítette, és nem magának a Wikipédiának!

II. Több tízmillió médiafájl[szerkesztés]

2011-ben a Wikimédia Commonsban összegyűjtött médiafájlok száma túllépte a tízmilliót, 2015-ben már a huszonötmilliót, 2016 januárjában pedig a harmincmilliót is meghaladta. Nem csak a wikipédisták készítenek képeket a Wikimedia Commonsnak: különböző szervezetek több százezer képet ajánlottak fel a gyűjteménynek. A Wikimedia legjelentősebb partnerei a német Bundesarchive és a Deutsche Fotothek, de több apró szervezet is adományozott már kisebb méretű, de nem csekély jelentőségű médiaállományt a Commonsnak.

A legjobb képek szavazás útján elnyerhetik a kiemelt kép kitüntetést, külön a magyar Wikipédiában és a Commonsban is. A Wikipédia kezdőlapján is ezek szerepelnek.

Lásd még: A Wikimédia Commons fájlstatisztikái

III. Mohók vagyunk…[szerkesztés]

… és még többet akarunk! Ám ami ennél is fontosabb, hogy olyan, szabadon felhasználható (GFDL, CC-BY-SA, CC-BY vagy valamely más szabad licenc alá tartozó kép) képekre van szükségünk, amelyek megfelelnek a Wikipédia irányelveinek. Ha a feltöltött kép ezen irányelveknek megfelel, a feltöltés után bárki szabadon hozzáférhet és felhasználhatja azt (a megfelelő licenc szabta határokon belül).

Fontos feltétel a képek használhatósága is, tehát kérünk, ne tölts fel olyan képeket, amiket nem lehet, esetleg nem szabad valamely cikkben felhasználni. Bár szerkesztőink bemutatkozó oldaluk illusztrálására feltölthetnek néhány szabad képet is, nincs szükségünk olyan képekre, amelyekhez nagyon hasonlók már vannak itt. A Wikipédia nem ingyenes tárhely, ilyen célra használj egy erre kialakított weblapot.

A Commons-t hozzád hasonló emberek tartják fenn. Olyanok, akik keresnek, készítenek és megosztanak szabadon felhasználható képeket, segítve ezzel nem pusztán a Wikipédiát, hanem mindenkit, hisz bárki szabadon felhasználhatja azokat. A Commons ismerd meg fotósainkat című oldalán olvashatsz néhány önkéntes közreműködőről (angolul).

IV. A jogi kérdéseket nagyon komolyan vesszük[szerkesztés]

Ha egy kép nyilvánvalóan sérti az érvényes szerzői jogokat és/vagy a Wikimédia Alapítvány képhasználati irányelveit, akkor rövid időn belül töröljük. Célunk, hogy olyan médiatárat készítsünk, melynek elemei mentesek a szerzői jogi törvények hátrányaitól. Ehhez különösen oda kell figyelnünk minden egyes feltöltött fájl jogi tisztaságára, s más képmegosztó oldalaktól eltérően, törlünk minden olyan képet, melynek szabad felhasználása jogilag nem tisztázott. Azokat a felhasználókat, akik a figyelmeztetések ellenére is folyamatosan jogsértő tartalmat töltenek fel, blokkoljuk.

Mivel munkánk alapját a teljesen szabad képek jelentik, így a törvény által előírtnál is szigorúbban járunk el a licencelés terén. Olyan képeket, melyeket nem lehet (szerzői jogi okok miatt) korlátlanul felhasználni, csak abban az esetben tartunk meg, amikor nincs elérhető szabad kép. A legtöbb kép, ami az interneten elérhető, jogi védelem alatt áll, még akkor is, ha az illető weboldalon ez nincs külön jelölve. Ha valóban segíteni szeretnél a Wikipédiának, keress vagy készíts olyan képeket, melyek szabadon felhasználhatók (különösen élő személyek, épületek, tájak esetén), ám ne tölts fel egy nem szabad képet, csak mert hiányzik a cikkből, inkább várd meg, amíg elérhető lesz egy szabad változat.

Azok a képek, melyekre valamilyen jogi korlátozás vonatkozik (pl. nem használhatók kereskedelmi célokra, nem változtatható, stb.) nem minősülnek szabad képnek, mert nem lehet őket korlátlanul felhasználni. Az ilyen képeket csak abban az esetben tartjuk meg, ha semmilyen más elérhető képpel nem helyettesíthetők, és ugyanakkor feltétlenül szükségesek valamely cikkben.

A felküldési útmutatónk segít eldönteni, hogy a feltölteni kívánt kép megfelel-e a Wikipédia ilyen irányú követelményeinek.

V. A szerzői jog még jogászok számára is bonyolult; a Wikipédiára alkalmazni pedig még bonyolultabb[szerkesztés]

A szerzői jogok rendszere igencsak bonyolult, és itteni alkalmazását tovább nehezítik a Wikipédia alapvető céljai is. Nagyon nehéz eldönteni, hogy egyes képek pontosan mely licenc alá tartoznak, és valóban korlátlanul felhasználhatóak-e. A helyzetet bonyolítja, hogy az egyes nemzeti Wikipédiáknak (így a magyarnak is) egyaránt meg kell felelniük az amerikai törvényeknek – mivel ott vannak a szerverek – és az éppen érvényes magyar jogszabályoknak is.

VI. Nem csak fényképeink vannak[szerkesztés]

Animáció: Ha egy kör átmérője 1, akkor a kerülete π.

A gyűjteményünkben több ezer vektorgrafika, audiofelvétel, animáció és videó is található. A vektorgrafika bármely méretben a minőség romlása nélkül könnyen megjeleníthető vagy nyomtatható. Az ilyen típusú képeket más képességekkel és eszközökkel kell létrehozni, mint a fényképeket.

VII. Van képhasználati irányelvünk[szerkesztés]

Ha a feltöltött kép forrásáról és licencéről megadott információk megfelelőek, akkor azt használhatjuk a szócikkekben. A képhasználati irányelveink megmutatják az itt elfogadott módszereket, formázást és mindazt, amit a képek használatáról tudni kell. Ha képet akarsz tenni a cikkekbe, akkor nem árt, ha jól ismered ezt az oldalt. Tudtad-e például, hogy a feltölthető maximális képméret 100 MB?

VIII. Optimális esetben minden felhasználható fájl a Wikimédia Commonsban található[szerkesztés]

Minden, teljesen szabadon felhasználható médiafájlnak a Wikimédia Commonsban a helye, több okból is. A legfontosabb, hogy a Commonsba feltöltött fájlokat minden nemzeti Wikipédiában és testvérprojektben (Wikidézet, Wikiszótár stb.) bárki szabadon használhatja. Egyúttal nagyon megkönnyíti a keresést, hiszen így egy helyen van a több millió szabad médiafájl.

IX. Fölösleges ugyanazt a képet többször feltölteni[szerkesztés]

Ha valami nem stimmel a kép leírásában, a kép leíró oldala (összefoglalója) önállóan is szerkeszthető! Mint bármely más oldalt a Wikipédián, ezt is szerkesztheti bárki, ehhez mindössze a lap tetején látható Szerkesztés gombra kell kattintania. Elfelejtetted megadni a kép forrását vagy licencét feltöltéskor? Nem kell újra feltöltened a képet, csak kattints a szerkesztés gombra, és kijavíthatod a hibát!

A szoftverrel a szócikkekben a kívánt méretre szabhatod a képet, ezért az nem kell többféle méretben is feltöltened. A technikai útmutatónk megmutatja, hogy működik, hogyan készíthetsz keretet és aláírást a képhez, hogyan tudod jobbra-balra igazítani stb.

X. A Wikipédián található (szabad) képeket bátran felhasználhatod a honlapodon, vagy bárhol másutt[szerkesztés]

A szabad licenccel ellátott képeket felhasználhatod máshol is, ha követed az egyes képek oldalán található licenc leírását. Míg a Wikipédián található szövegeket Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 és a GFDL licencek szerint használhatod fel, a képeknél többféle licenc előfordulhat: ezek listáját a Wikipédia:Képek licenceinek megadása oldalon találod meg. A képeket felhasználhatod bármely szócikkben, vagy akár külső weblapon, sőt nyomtatványban is – feltéve ha betartod a Felhasználási feltételeket. Minden szabad licencű kép megengedi ezt, ha pontosan követed a licencben leírt feltételeket. A Wikipédián található nem szabad licencű képeket azonban nem használhatod fel így!

Segítség![szerkesztés]

Ha kérdésed van, azt bátran tedd fel a Wikipédia:Kocsmafal (képek) oldalon: szívesen segítünk!

Lásd még[szerkesztés]