Szerkesztővita:Crimea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archívum

Archívum (?)


  • I. – 2007. augusztus – 2010. augusztus
  • II. – 2010. szeptember – 2019. február
  • III. – 2019. február – 2020. május

link=F%C3%A1jl:Gutza_Wikipedia_logo.jpg Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Crimea!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. július 29., 14:48 (CEST)

Szent Erzsébet[szerkesztés]

Kedves Crimea! A tárgyban szereplő lapon a vandalizálást megpróbáltam visszaállítani, de nem sikerült. Alkalom adtán nézz rá légy szíves. Köszönöm! – Bizottmány vita 2020. május 18., 17:59 (CEST)

@Bizottmány: Kedves Bizottmány! Köszönöm, hogy szóltál, visszaállítottam a legutolsó ellenőrzött változatra. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 18., 20:05 (CEST)

Köszönöm szépen:-)) – Bizottmány vita 2020. május 18., 21:04 (CEST)

Friedrich von Schmidt[szerkesztés]

Kedves Crimea! Tudom, hogy nagy kérés, de ha lenne egy kis időd, megnéznéd a tárgyban szereplő cikket, és véleményeznéd, hogy kijavíthassam, ha valami javítani való van benne? Nagyon-nagyon köszönöm. Türelmesen várom. Üdv, – Bizottmány vita 2020. május 26., 22:26 (CEST)

@Bizottmány: Kedves Bizottmány! Hogyne, ezer örömmel! A bevezetőn annyit finomítanék, hogy – a semlegesség jegyében – kihúznám a „kiválót”, és a bárót előretenném így: „Báró Friedrich von Schmidt ({{németül|Friedrich Freiherr von Schmidt}}; [stb. stb.]”. Vagy esetleg így: „Friedrich Schmidt, később báró Friedrich von Schmidt (németül [stb. stb.])”. Az Élete, munkássága szakaszt talán érdemes alszakaszokra tagolni. Az Épületek (válogatás) szakaszban ebből: Egyéb munkái (kép nem található) kihúznám a zárójeles tagot, de ez csak az én bogarasságom. Illetve a szakaszsorrendet a végén úgy csereberélném, hogy Képgaléria, Jegyzetek, Fordítás, Források.

A wd-sablonok előtt lévő neveket minden esetben hivatkozássá alakítanám, mert az a cél, hogy idővel ezek eltűnjenek a cikkből, és (a piros helyett csak) a kék linkek maradjanak :-)

De ezek tényleg csak apró dolgok, amúgy nagyon szép cikk, elismerésem és gratulációm hozzá! (Nem is tudtam, hogy a pécsi székesegyház is az ő nevéhez köthető…)

Biztos látod a figyelőlistádon, hogy egy anonim szerkesztő kihúzott egy mondatot a cikkből. Kihúzás előtt a mondat az épületes (egyébként nagyon csinos Vigyor) táblázat fölött volt egymagában. Próbáltam rájönni, hogy a táblázat melyik sorából tévedt oda, de nem sikerült kitalálnom. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 27., 08:46 (CEST)

Kedves Crimea! Nagyon hálás vagyok neked a tanácsokért, köszönöm, átvezettem, kivéve egyet: a Wikidatára való hivatkozásokat. Úgy gondoltam, hogy ezeket az olvasó tájékoztatására szúrom be, ha akarja, megnézi: milyen nyelven olvashat róla, ha nem, akkor továbbsiklik. Ha megnézed a WD beszúrásokat, akkor legalább 20 van, és ezek nagy része szerintem évekig nem fog bekékülni a magyar Wikipédián. Igazság szerint — remélem, jól láttam —, Palotabarát, Wikizoli, vagy Akela le tudja szűrni ezeket a pirosítás nélküli WD-seket is, amelyek egyes nyelveken megvannak, és még megírandók, nem szeretném bepirosítani az egész cikket (a korábbi, franciából fordítottakról nem is beszélve). Ha szerinted/tek ez szabálytalan, akkor inkább leszedem a WD-re utalást, mert én nem tervezem megírni (főleg a német cikkek alapján), és az olvasó, ha nem megyek elébe, biztosan maga is rátalál a társwikikben vagy a Google-lal.
Az anon én voltam, más megfogalmazásban, de benne van a toronysisak a cikkben. Vigyor Kedves Crimea! Nagyon hálás vagyok. Ne haragudj, hogy "rádszálltam", és mindennel téged zaklatlak, pedig nagyon sokat javítasz alapból is a projektben. Üdv, – Bizottmány vita 2020. május 27., 10:07 (CEST)

@Bizottmány: Jaj, ne mondj ilyeneket, ez nagyon messze van a rászállástól és a zaklatástól! Tényleg nagyon szívesen veszem a kérdéseidet, örülök nekik :-) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 27., 16:09 (CEST)

Kedves vagy, mint mindig. Az én kérdéseimmel van tele a vitalapod. Vigyor – Bizottmány vita 2020. május 27., 16:11 (CEST)

Blokk[szerkesztés]

Szia, látom sepergetsz :) Jelzem, hogy el kell kezdenünk blokkolni az anonokat, mert nem fogjuk bírni. Ha valaki alattomos, alig észrevehetetlen dolgot csinál, vagy otromba trágárságot ír be, azokat és figyelmeztetés nélkül szoktam 1 napra kidobni. Tudják ők, hogy tilosban járnak. – Burumbátor Súgd ide! 2020. május 28., 09:08 (CEST)

@Burumbátor: Szia! Tényleg csak sepregetek és nem rendesen seprek, mert mást kellene csinálnom, de inkább az FV-t nézem a mással foglalkozás helyett Vigyor – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 28., 09:15 (CEST)

@Burumbátor: Sziasztok! Ma még be tudok segíteni, aztán négy napig nem hiszem, hogy dolgozok, így gépközelben sem leszek. Viszont én figyelmeztetés nélkül nem fogok blokkolni, gondolom láttátok ti is az egy-két szerkesztőtárssal történt előzetes levélváltást, szerintük mindenért írni kellene az idetévedőknek... Én sem osztom a véleményüket, de már nagyon unom a balhékat. Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. május 28., 09:22 (CEST)

@Gg. Any: Szia Any! Én is így vagyok vele, bár volt, hogy változó IPv6-címes, komoly vandálkodásokat elkövető szerkesztőt figyelmeztetés nélkül blokkoltam. Érezd jól magad a hétvégén! Hiányozni fogsz :-) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 28., 09:36 (CEST)

Én már inkább nem fogok. Van itt nem egy "jóindulatú" szerkesztő, aki csak azt várja, hogy valamibe beleköthessen, amit persze ő is ugyanúgy csinál. Bár igaz, akárkinek nem mernek szólni, pedig azt a meccset szívesen megnézném, amikor valamelyikük Burumnak beszól, hogy nem írt az anon vitalapjára. :DD
Csak nekem tűnik úgy, hogy egyre kevesebb ember küzd a vandálokkal?...
Köszönöm, aranyos vagy! Pihenj a hosszú hétvégén! :-) Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. május 28., 09:45 (CEST)

@Gg. Any: Bennem is motoszkál már egy ideje a sanda gyanú, hogy egyre kevesebben járőröznek :-(
Köszönöm, igyekszem pihenni (meg kevesebbet lógni a Wikin) :-) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 28., 09:50 (CEST)

Nem kötelező mindenre válaszolni. Nézd meg Beaujolais szerkesztői lapján a mottóját. Minket nem a közösség pofozózsákjának választottak meg, hanem autonóm moderátoroknak. Én így is működöm. – Burumbátor Súgd ide! 2020. május 28., 09:52 (CEST)

@Burumbátor: Nagyon bölcsen és jól teszed! Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. május 28., 09:56 (CEST)

Ibelinek[szerkesztés]

Szia, Crimea, elkezdtem írni őket, és biztosan lesz majd rengeteg kérdésem, de most az érdekelne, van-e valami átlátható konvenció arra, hogy mikor jelzősítjük a birtokneveket. Mert van Lusignan, Anjou, Chatillon, ugyanakkor van Champagne-i stb. Előre is köszi! – Pagony foxhole 2020. május 29., 19:25 (CEST)

@Pagony: Szia Pagony! Szerintem egyedül a szokás hatalma :-) Sajnos nem sikerült semmi logikát felfedeznem a dologban, és konvencióról sem tudok. Hasraütésszerűen megnéztem pár nevet Runciman A keresztes hadjáratok történetének névmutatójában – egytől egyig -i képzőt kaptak (Lusignani, Châtilloni, Ibelini (mint Ibelini Balián, de a családot már „Ibelin család”-ként hozza)). Ennyiben a fordítók következetesek voltak. Viszont Bouillon Gottfriedből is Bouillon-i (sic!) Gottfriedet csináltak… Ne már! (Bár igaz, hogy folyószövegben Bouillonoztak, csak a névmutatóban lett Bouillon-i, de így végképp nem értem az egészet.) Tényleg a szokás (honosodottság?) marad az egyetlen tippem. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 29., 21:04 (CEST)

Én azt mondtam volna, a honosodottság legyen kivétel, persze hogy Bouillon Gottfried, Anjou stb., de a többi kivétel nélkül -i, pl. rosszul vagyok, ahányszor csak leírom, hogy Ibelin Balian, Chatillon Rajnald. De hát most már eső után köpönyeg, vadászni kell az alakok után a cikkszövegekben, hogy éppen hogy vannak. A Runciman a számos következetlenségével együtt is következetesebb (Fulkó néha meglepetésszerűen Fulcher stb.). – Pagony foxhole 2020. május 29., 21:20 (CEST)

@Pagony: Ibelin Balian? Nem csodálom, hogy ettől rosszul vagy Vigyor Én gondolkodás nélkül Ibelini Baliánnak írnám. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. május 29., 21:41 (CEST)

De akkor dúsítanám a következetlenségeket. :) Meglátom. Én már azt sem értem, miért a Rajnald van anyakönyvezve nálunk, miért nem a Rajnáld. – Pagony foxhole 2020. május 29., 21:51 (CEST)

Végül azért maradtam az Ibelin alak mellett, mert a ciprusi cikkek és cikkcímek tele vannak vele, van Ibelin család kategória is stb. De lehet, hogy majd meg kell gondolnom magam, amikor elkezdem a Toroni Onfroy-kat, mert ezek már mégse lehetnek Toronok. :) Egyébként azzal végképp nem értek egyet a wp:név szellemében sem, hogy Humfriedet csináljunk egy olyan, az angolszász szakirodalomban Humphrey-nak nevezett névsorozatból, amelynek viselőiről (az Ibelinekkel ellentétben) tudható, honnan jöttek: francia területről. Úgyhogy én revertálnék a francia Onfroy alakhoz. Mit szólsz hozzá? – Pagony foxhole 2020. június 29., 16:57 (CEST)

@Pagony: Számomra kicsit fura ez a kevert alak, lefordított családnévszerűséggel és francia keresztnévvel. Én annak a pártján vagyok, hogy vagy legyen magyaros tokostul-vonóstul, vagy maradjon franciául az egész. Remélem, nincs a kezed ügyében semmilyen kavics a megkövezésemre, mert nekem egész szimpatikus a Toroni Humfréd :D Ez -fréd vagy -fried egyébként? Esküdtem volna a -frédre, de hogy te -friedet írtál és elkezdtem gondolkodni a Gottfrieden, teljesen elbizonytalanodtam. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 29., 22:14 (CEST)

Több Humfriedet láttam a cikkekben. :) De hát tudod, hogy Veszprémyék a Runcimanben csupa Toroni Onfroit, Chatilloni Rajnaldot, Tripoliszi Rajmundot, Kaiszareai Valtert, Szidóni Rajnaldot, Courtenay-i Joscelint, Les Moulins-i Roger-t stb írnak. A wp:név meg azt mondja, ha a keresztnévnek végképp nincs magyar megfelelője, akkor kövessük vissza az eredetit. Én nem vagyok hajlandó elfogadni (pace Bouillon), hogy az Onfroynak és a Humphrey-nak a Humfried a magyar megfelelője. Abszurd. :) – Pagony foxhole 2020. június 29., 22:42 (CEST)

@Pagony: Hát, a Humfriednek az a nagy előnye, hogy nem kell vacakolni a ragozással, és az olvasónak sem kell találgatnia a kiejtést. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 30., 09:43 (CEST)

P.S.: Az ötlött még fel bennem, hogy esetleg érdemes megnézni, latinul mi a helyzet. Türoszinál Henfredus de Torono, a Regestában vegyesen Humfredus és Hunfredus de Torono szerepel. Én ezek miatt nem tartom annyira ördögtől valónak a Humfried/frédot. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 30., 10:17 (CEST)
Persze, mert ők meg latinosították az ófranciát. De látom, gondolkodnom kell még ezen. – Pagony foxhole 2020. június 30., 10:29 (CEST)
Hans E. Mayer egy német nyelvű tanulmányában (Die Herrschaftsbildung in Hebron) azt írja, oklevelek és egyéb iratok emlegetnek Anfredust, Anfridust, Henfredust, Henfridust, mindenesetre ő a német wikivel ellentétben nem Humfriednek, hanem Humfrednek németesíti. Úgy látom, az Onfroyt ejthetem, még a végén tényleg Humfréd lesz belőle. :) – Pagony foxhole 2020. június 30., 18:54 (CEST)

Ránéznél?[szerkesztés]

Szia! Az I. Napóleon francia császár-nál vandál járt. Köszönöm. Tulipanos vita 2020. június 5., 10:02 (CEST)

@Tulipanos: Visszaállítottam a vandálkodás előtti változatra. Köszönöm, hogy szóltál! – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 5., 10:05 (CEST)

"Folyamkilométer" törlése rögtön a cikk elkezdése után[szerkesztés]

Szia!

A sablon szövege nem illik ide: "teszt, nem cikk". Ez legfeljebb "csonk"-nak vagy szubcsonknak volt nevezhető, de a szövege teljesen korrekt volt, még egy rendelet számát is odaírta, ahol ellenőrizhető.

Célszerű lenne OsvátA szerkesztőt figyelmeztetni, hogy fogja vissza a rombolási hajlamait, mert sokszor percekkel(!) a létrehozásuk után szokott törlésre jelölni éppen létrehozás alatt álló cikkeket. Ez bőven kimeríti a "kezdő szerkesztők elüldözése" fogalmát.

A "szerkesztő közreműködései" listában nem látom, mikor jelölte a fenti cikket törlésre, ezt hol tudom megnézni? Lehet, hogy még számtalan ilyen szócikk-kezdemény került így a kukába, rögtön a keletkezése pillanatában. misibacsi*üzenet 2020. június 7., 09:24 (CEST)

@Misibacsi: Szia! Én egy egyetlen mondatot tartalmazó lapot nem gondolok még szubcsonknak sem. Ilyen szempontból azt sem tartom életbevágónak, hogy törlésnél a legördülő menüből a „teszt, nem cikk” vagy a „szubcsonknak is kevés” opciót választom indoklásul. Nem hiszem, hogy az ehhez hasonló esetekben nagyobb fontosságot kellene tulajdonítani ezeknek a címkéknek. A TMB, jogtiszta felhasználás kétséges, szerkesztő allapja saját kérés miatt természetesen más kategóriába esik, de ha valami nem felel meg a szócikkekkel szemben támasztott minimális elvárásoknak, mit számít, hogy „nem cikk” vagy „szubcsonknak is kevés” minősítés alá esik?

A szerkesztést azért nem látod, mert a törölt lapon tett szerkesztéseket nem mutatja a szoftver a szerkesztők közreműködései között. Kimásolom lentre a lap történetét. Sajnos nem tudom, hogy lehet visszakeresni az azonnali sablonozós szerkesztéseket. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 7., 09:56 (CEST)

  • (eltér) 2020. június 7., 04:55 . . OsvátA (vitalap | szerkesztései | blokkolás) 265 bájt
  • (eltér) 2020. június 7., 04:49 . . 86.59.224.7 (vitalap | blokkolás) 147 bájt (57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet) Címke: Vizuális szerkesztés

Fejedelemség vagy hercegség?[szerkesztés]

Vannak itt fejedelmek és hercegek, sőt van Antiochia és Antiokheia. Nem kellene valahogy egységesíteni szerinted? Maga a szócikk Antiokheia. – Pagony foxhole 2020. június 7., 17:43 (CEST)

@Pagony: Szia! De, régóta készülök a rendvágásra Vigyor. Én az Antiochiai Fejedelemség / XY antiochiai fejedelem mellett vagyok: a latinos alakot hozza a legtöbb magyar forrás (Runcimant nem számítva), és akkortájt a latin volt a közvetítőnyelv Európában. (Egyszer volt erről egy kocsmafali megbeszélés. Végső döntés nem született.) A fejedelem vs. herceg ügyben azért vagyok a fejedelem mellett, mert a princeps fordítása fejedelem szokott lenni, ráadásul Antiochiában (legalábbis egy időszakban biztosan) külön volt princeps és dux. Te hogy gondolod? – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 8., 08:04 (CEST)

Szia, egyetértek, és akkor Galilea is fejedelemség lesz, ugye? – Pagony foxhole 2020. június 8., 09:32 (CEST)

@Pagony: Aha, igen. Délután lesz egy kis időm, akkor átnevezem a fejedelmes lapokat, meg javítom az elnevezéseket a cikkekben, ha te is egyetértesz. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 8., 11:51 (CEST)

Köszi, örülök, ha tiszta lesz a kép, úgy könnyebb dolgozni. – Pagony foxhole 2020. június 8., 13:01 (CEST)

Másik kérdés, hogy a Joscelinek nem az angolszász történeti művek nyomán lettek cs-esek? Elvégre franciák voltak, ott meg következetesen Josselinek. – Pagony foxhole 2020. június 8., 17:34 (CEST)

@Pagony: Az angolszász hatás is benne lehet, de én azt sem zárnám ki, hogy végső soron a latin Ioscelinus/Joscelinus számlájára írható a dolog. Tuti recept a „magyarításra”, ha a latin név végéről levágod az -ust, és az így nyert filézett nevet megfűszerezed itt-ott pár ékezettel, ha kis hazánk fiai éppenséggel úgy ejtik Vigyor – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 8., 21:38 (CEST)

Vigyor – Pagony foxhole 2020. június 8., 21:56 (CEST)

Törlési javaslatok lezárása[szerkesztés]

Ránéznél kérlek a kettős mérce illetve a kereskedő törlési megbeszéléseire? Ezeket a cikkeket is rendberaktam. Ksanyi vita 2020. június 8., 23:36 (CEST)

Itt is köszönöm Ksanyinak, hogy rendberakta ezeket. Apród vita 2020. június 8., 23:50 (CEST)

@Ksanyi, Apród: Lezártam mindkét megbeszélést. Én is köszönöm, Ksanyi, hogy megmentetted őket a törléstől! – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 9., 07:49 (CEST)

Északi mennyhal[szerkesztés]

Szia! Úgy tűnik igaza volt az átjavítónak. [1] Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. június 22., 14:11 (CEST)

111. p. Apród vita 2020. június 22., 14:19 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Gg. Any: Szia Any! Igen, nekem is úgy tűnik. A visszavonás után elbizonytalanodtam, azóta ezt bogarászom; én ezt találtam. Köszönöm, hogy szóltál! – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 22., 14:23 (CEST)

Azt (is) láttam, de abban nincs benne a Molva molva. Viszont az Európai Unió Hivatalos Lapjának rendeletében nem valószínű, hogy elírják... Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. június 22., 14:37 (CEST)

@Gg. Any: Benne van viszont a Molva vulgaris, és az a taxoboxunk szerint a molva molva egyik fedőneve Vigyor. De én sem hiszem, hogy elírás lenne az uniós dokumentumban. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 22., 14:41 (CEST)

Nem merültem el a témában, csak a latin név alapján és csak azt nézve pillantottam bele 1-2 cikkbe, de olvasni nem olvastam őket. Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. június 22., 14:44 (CEST)

Ha beütnénk a gugliba, így is úgy is, egyértelmű a helyzet. A menyecskéről kapta a nevét és nem a Paradicsomról. – Burumbátor Súgd ide! 2020. június 22., 14:47 (CEST)

Visszavonható akkor Crimea szerkesztése a két forrásra hivatkozás alapján (egyben legyen átnevezve a szócikk Északi mennyhalról Északi menyhalra)? Apród vita 2020. június 22., 14:54 (CEST)

@DenesFeri:t nem érné meglepetés, hiszen 2009-ben is ezen a néven indította a Menyhal szócikket: Menyhal Apród vita 2020. június 22., 15:00 (CEST)

KeFe tehet az egészről. Nyilván nem horgászik... Csigabilink=F%C3%A1jl:Spiral_jel.jpgitt a házam 2020. június 22., 15:08 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Kiházasítottam menyecskésítettem a Paradicsomból a halat. Köszönöm mindenkinek a közreműködést! – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 22., 15:09 (CEST)

A wikidatában folytattam az átnevezést, amit Crimea elkezdett. Apród vita 2020. június 22., 15:11 (CEST)

Üdvözöltem és megköszöntem a javítónak, hátha most is itt van, vagy ezen az IP-n látogat el következőleg is hozzánk. :) Gg. Anylink=F%C3%A1jl:Symbole-faune.pngÜzenet 2020. június 22., 15:18 (CEST)

@Gg. Any: Köszönöm :) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 22., 15:23 (CEST)

Montferrati Konrád író[szerkesztés]

Ez az ügyes HyoBOT öt éve beírta, hogy foglalkozása: writer, azóta ott díszeleg. Vigyor De mi a fenére lehetne kijavítani, ha kell egyáltalán bármi? Pár napig király? :) – Pagony foxhole 2020. június 24., 21:56 (CEST)

@Pagony: Még irodalmi Nobelt is kapott, nem tudtad? Vigyor Talán keresztes hadvezér (+ esetleg itáliai báró/nemesember)? Vagy a párnapos király à la Jane Grey :D – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. június 24., 22:26 (CEST)

Ibelin Eschiva[szerkesztés]

Szia, Crimea, ugye ezt a szegény asszonyt nem lehet ciprusi királynénak titulálni? Férje, Lusignan Amalrik minden számítás szerint Eschiva halála után lépett trónra, így aztán a királynéi cím, mint annyi más, Eschiva "utódának", szegény Izabellának jutott. Ennek ellenére Eschivát lazán királynénak nevezi Ernoul, a Lignages d'Outremer, Mayer és Runciman indexe stb. – Pagony foxhole 2020. július 12., 20:33 (CEST)

@Pagony: Szia Pagony! Egyetértek, szerintem sem lehet királynénak hívni. (Na jó, szigorúan véve nem zárható ki, hogy 1196 májusa után halt meg; Edbury szerint Amalrik talán ekkortól hívhatta magát királynak, de kicsit sok a „ha”) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 12., 22:00 (CEST)

Runciman szerint meg 1197 szeptemberétől... Köszi. Szegény Eschiva meg I. Izabella, szülnek 6-7 gyereket, és 35 évesen meghalnak. Bezzeg Courtenay Ágnes. A gonoszság tartósít. :) – Pagony foxhole 2020. július 12., 22:40 (CEST)

Vigyor – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 13., 07:29 (CEST)

John Andrew Masjon[szerkesztés]

Kedves Crimea! Segíts, kérlek, a tárgyban foglalt holland származású, de Mo-on letelepedett hajómérnöknek megfelelő kategóriát találni, mert nekem nem megy. Nagyon szépen köszönöm! Üdv, – Bizottmány vita 2020. július 21., 16:06 (CEST)

@Bizottmány: Kedves Bizottmány! Sajnos csak későn vettem észre az üzenetedet, mert látom, azóta találtál kategóriákat a lapnak. Ne haragudj, hogy nem reagáltam korábban. Utólagos engedelmeddel a Hajógyártás és a Magyarországi járműgyárak kategóriákat eltávolítottam, ezekbe nem személyek, inkább cégek/találmányok/alkatrészek kerülnek. Hozzáadtam cserébe a születési és halálozási évszám szerinti kategóriát :-) – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 22., 08:15 (CEST)

Köszönöm szépen! Az eltávolított kategóriákat, mint érintőleges (a szócikkben érdemileg említett) tartalmakat tettem bele, de ezek szerint tévesen. Amúgy Masjon említve van egy másik oldalon is, az megteremti a kapcsolatot a hajógyárral. Nem tud ráállni az agyam a kategória-rendszer felépítményére, lehet, hogy majd később, ha megismerem, jobban átlátom. Köszönöm! Üdv, – Bizottmány vita 2020. július 22., 12:23 (CEST)

Bejrút öreg ura[szerkesztés]

Szia, Crimea, szerinted milyen címet kapjon szegény öregúr? :) Nyilván azért hívják old lordnak, mert az unokája a II. Ibelin János bejrúti úr. – Pagony foxhole 2020. július 21., 18:25 (CEST)

Szia Pagony! De jó kérdéseid vannak. Vigyor Nem tudom, vazallusi címük mennyire vehető be a játékba. Ha szerinted belefér a címbe a „bejrúti úr” is, akkor, azt hiszem, lehetne kezelni a Jánosokat így: I. Ibelin János bejrúti úr; Ibelin János arszúfi úr; II. Ibelin János bejrúti úr. Én ezt tartom a legtisztább sornak, mert a szül.hal évszámok nem mindig ismertek, a méltóságuk is sokszor ugyanaz volt. Te hogy látod? – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 22., 08:50 (CEST)

@Pagony: pedig a szócikk címébe én a szül-hal évszámokat tenném, és csak ott gondolkodnék el, ahol egyik sem ismert. – Burumbátor Súgd ide! 2020. július 22., 08:54 (CEST)

Az a baj, ahogy Crimea is mondja, hogy az évszámok sok esetben csak körülbelüliek. Én egyébként jobb híján a Peadar által (?) bevezetett "ilyen-olyan úr" mintát tartottam szem előtt, rengeteg ilyen című szócikk van, azt hiszem. De lehetne II. Rákóczi Ferenc mintájára egyszerűen I., II., III. Ibelin János is. Szerintetek? – Pagony foxhole 2020. július 22., 11:28 (CEST)

Szerintem az is jó, bár az eddig uralkodóknak volt "fenntartva", pl. IV. Károly magyar király. Tényleg olyan sok cím volna, aminek "úr" az utótagja? – Burumbátor Súgd ide! 2020. július 22., 11:43 (CEST)

Az ilyenekre gondolok: Lusignan Bohemond korikoszi úr. Az Ősei szakaszban aztán több hasonló is be van tárazva, még úrnő is. Ezek nem voltak tételesen uradalmuk grófjai, hercegei, bármekkora birtokban is ültek, hanem csak dominusok. – Pagony foxhole 2020. július 22., 12:06 (CEST)

@Pagony: Nekem nincs kifogásom az „ilyen-olyan úr” minta ellen. Olykor sokat segít, hogy ki kicsoda. Ibelin Jánoséknál sem haszontalan – számomra a „II. Ibelin János” nem egyértelmű, pontosan kicsoda, lehet az Öreg Ibelin J. fia (az arszúfi úr János) és az unokája (bejrúti úrként a II. János). – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 22., 16:19 (CEST)

Igen, én is hasznosnak találom, most már csak az a kérdés, hogy nagypapa és unoka között hogyan tegyek különbséget a címben. Az enwikiben nincs valami nagy rendszer itt, a nagypapa John of Ibelin, the Old Lord of Beirut, az unoka meg John II of Beirut. – Pagony foxhole 2020. július 22., 16:33 (CEST)

@Pagony: Tekintve, hogy a pontos évszámok egyikőjük esetében sem ismertek, és, ha jól tudom, az unoka csak Bejrút ura volt, így sem az évszámosdi, sem az „Ibelin János bejrúti úr (régens)” vs. (más méltóság) egyértelműsítő tag nem játszik, nekem a sorszámozásnál jobb nem jut eszembe. Az I. Ibelin János bejrúti úr és II. Ibelin János bejrúti úr alakokra szavaznék. Őkelme pedig lehetne Ibelin János jaffai gróf. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 23., 07:47 (CEST)

Köszi, szerintem is jó lesz. Hogy jaffai gróf vagy jaffai és askaloni gróf, ahogy ő titulálta magát, az egyelőre kérdés, az enwiki a duplát tekinti mérvadónak. Mayer mintha filozofálna ezen valamelyik tanulmányában, majd megnézem. – Pagony foxhole 2020. július 23., 10:07 (CEST)

Kedves Crimea, lassan ugyan, de szaporodnak a cikkek. Amikor éppen van pár perced, megtennéd, hogy egyenként átfutod őket? Minden tanácsért, javításért hálás lennék. – Pagony foxhole 2020. augusztus 7., 02:28 (CEST)

Ezer örömmel, kedves Pagony! Nagy megtiszteltetés, hogy megkértél erre, komolyan :) Kicsit tartok is tőle, hogy nem veszed semmi hasznomat, mert nem állok közeli ismertségben a legtöbb családtaggal. De pont ezért nagyon jó látni, hogy gyarapodnak az Ibelinek a wikin. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2020. augusztus 7., 08:06 (CEST)

Emil Holub[szerkesztés]

Kedves Crimea! Fő névtérbe mozgattam a korábban a próbalapomon kidolgozott tárgyban szereplő szócikket. Ellenőrizetlen lett, úgyhogy ha lenne időd, légy szíves fusd át (még majd kicsit bővítem a nálam meglévő műve alapján :-)). Az általam adott kategóriákat is nézd meg légy szíves. Cseh felfedezőknek nincs kategóriájuk, de lehet, hogy nem is lesznek sűrűn. Még egy kérésem van, hogy a Bizottmány/próbalapomról az átirányítást kérlek, pucold ki, de jó lenne, ha megmaradna a próbalap lehetőségem. Elfelejtettem sajnos, hogy milyen sablont kell ilyenkor használni az átirányítás azonnali törlési kérelmére. Köszönöm szépen! Üdv,– Bizottmány vita 2020. július 24., 18:31 (CEST)

És még azt megkérdezem, hogy ha megerősítettként indítok új cikket a próbalapon, vagy a fő névtérben, akkor az ellenőrizetlenként indul, vagy ez azért ilyen, mert még korábban kezdtem el? Nagyon köszönöm! Üdv, – Bizottmány vita 2020. július 25., 09:31 (CEST)

@Bizottmány: Kedves Bizottmány! Ellenőriztem a kategóriákat és a lapot is. Nagyon szép munka, gratulálok! Egyedül a csehek kategóriát vettem ki, mert a cseh természettudósok már benne van a csehek kategóriában. Látom, a próbalap már megoldódott, itt tényleg csak annyi a teendő, hogy manuálisan kiveszed az átirányítást :-)

Elméletileg ha megerősítettként kezdesz bármilyen lapot, akár próbalapon, akár a fő névtérben, az automatikusan ellenőrzött lesz. Szerintem itt az lehetett a ludas a dologban, hogy nem megerősítettként kezdted el a lapot. Olykor a rendszer is vacakol, visszatérő probléma, hogy megerősített szerkesztők random szerkesztései lesznek ellenőrizetlenek anélkül, hogy a szerkesztők státuszán bárki módosított volna. – Crimealink=F%C3%A1jl:Bodoni_Ornaments_%C2%A3_01.svgvita 2020. július 25., 13:32 (CEST)

Kedves Crimea! Nagyon szépen köszönöm a pontos segítségedet, javítást, az ellenőrzést, az idődet! :-) Pont benne voltam a lapban, amikor Te válaszoltál, így féltem, hogy nem tudom lementeni, de olyan finoman javítottál, hogy nem ütköztünk. Köszönöm! Üdv,– Bizottmány vita 2020. július 25., 13:55 (CEST)