Szerkesztővita:Crimea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archívum

Archívum (?)Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Crimea!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. július 29., 14:48 (CEST)

Te[szerkesztés]

Kíváncsi voltam ki vagy és belekukkantottam a szerkesztői lapodba. Végigmosolyogtam, míg olvastam. Milyen különleges érdeklődési körű és fantasztikus emberek vannak itt! Örülök, hogy megismerhettelek! :-) (Hogy kell a szerk. nevedet kiejteni?) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 13., 22:50 (CET)

@Gg. Any: Jaj, hát ez nagyon kedves tőled, köszönöm szépen! Én is örülök, hogy megismerhettelek téged. :-) (Én mindig Krimeaként mondom magamban, mintha latinul vagy olaszul volna, jobban tetszik úgy, mint angolosan. De ha valaki az angolosat találja szebbnek, azt sem bánom. :-)) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 14., 09:24 (CET)

Nekem nagyon elszabadult a fantáziám név kimondásilag, de legyen így. Vigyor Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 14., 09:36 (CET)

@Gg. Any: Vigyor És a te nevedet hogy kell kiejteni? Eddig mindig [gégé any]-nak gondoltam, remélem, nem követtem el főbenjáró vétket. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 14., 09:48 (CET)

Semmiképpen! Te nem is hiszem, hogy tudnál. :-) Én is így ejtem, annyi pontosítással, hogy gégé ani. Eredetileg is Gg. Ani lett volna a regisztrációm, csak az már a török WP-án foglalt volt. Kezdetben kevertem is, ha wiki e-mailben aláírtam.
Képzelt Valentin napra kaptam az egyik szerkesztőnktől e-mailt: "Boldog Valentin-napot Gg. Anykám" (Fel ne fedje, hogy ki volt!!) Persze ez nem szerelemre vonatkozott, hanem olyan értelemben, ahogy én is szeretlek benneteket. Annyira tündérek vagytok. Ma is széppé varázsoltátok a napom! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 14., 10:02 (CET)
@Gg. Any: Ez tényleg nagyon kedves gesztus. Apróságnak tűnnek, mégis annyira sokat tudnak számítani. :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 14., 10:12 (CET)

De egy a gondolkodásunk. A szavak tényleg nem kerülnek semmibe, de még ha pl. egy csűrcsillagot küldünk valakinek az sem több pár percnél, de olyan kimondhatatlanul sokat jelentenek. Nekem pl. a legkedvesebb elfoglaltságom az apró helyesírási, vagy formázási hibák keresgélése. Hihetetlen, de már számtalanszor megköszöntek pl. egy kékítést, vagy egy hiányzó szóközt, vagy egy azonnali törlést is. Annyira jól tud esni. Sajnos én ezt nem alkalmazom, nem udvariatlanságból, hanem ha végre megírok valamit már nem érdekel, nagyon ritkán térek vissza, van amikor évek múlva, ha valamit keresek, így azt sem látom, ha valaki szerkeszt benne. Volt úgy, hogy észrevettem, meg akartam köszönni, aztán láttam, hogy mindez 8 hónappal ezelőtt volt. :DD Már inkább nem köszöntem meg. Mivel több mint 10.000 lap van a figyelőlistámon, azt végképp nem használom. De az új szócikkeket rendszeresen köszöngetem, vagy javításokat, viszont az nagyon rossz, hogy nem lehet IP címnek is ilyen "automatikus" köszönetet küldeni. Az nem bezúzó erő lenne. Beszéltem már ez ügyben, de technikailag nagyon nehéz lenne megvalósítani. Így néha írok ezek vitalapjára. Tegnap nagyon meglepődtem, hogy egy eddig figyelmeztetett vandálnak hasznos szerkesztése volt. Valószínűleg más kapta már meg az IP címét. Azért megköszöntem neki, hátha máskor is jön hozzánk. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 14., 10:33 (CET)

@Gg. Any: Ez a köszönet funkció nagyon hasznos dolog. Az egyik szerkesztőtársunk mindig megköszöni, ha vandalizmust vonok vissza az általa szerkesztett cikkek valamelyikében. Úgy örülök neki, amikor jön az értesítés, hogy „XY megköszönte a szerkesztésedet”, pedig hát járőrként csak a „dolgomat végzem.” De jól esik az elismerés.
Anonok vitalapján néha már találkoztam az üzeneteiddel, mindig olyan kedvesen írsz nekik, még ha vandálok, akkor is, a helyükben már csak ezért is jó útra térnék. :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 14., 11:05 (CET)

Hát... akkor szerencsére csak a szépekkel találkoztál, mert én sem írok mindig kedvesen. Nekik nem, hiszen ők a WP kártevői. Van egy-két emlékezetes, mikor pl. az éjszaka közepén az egyik vandállal elkezdtem egyezkedni, ha abbahagyja, én nem blokkolom le, így nem szaporodik a feketelistám, ő meg legalább kialussza magát. Sikerült meggyőznöm! Mindketten jól jártunk! Volt olyan vandál, akit már annyiszor figyelmeztettem és blokkoltam, mielőtt elkezdett vandálkodni, üdvözölt, hogy "Szeva Gg". Vigyor Meg olyan is, aki a vele való küzdelmemért még csűrcsillagot is küldött. Igaz, nem hagyta abba, így a fiúk utána leblokkolták, mikor kiléptem. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 14., 11:19 (CET)

1938 a sportban[szerkesztés]

Az fent említett kategória - és a 2017-es is - kitörlésre került Földi Imre oldaláról "Ezekbe a kategóriákba nem személyeket, hanem sporteseményeket szoktunk sorolni." indokkal. Ezen és a hasonló oldalakon sportesemény, sportolók születése és halálozása is szerepel. Kérlek állítsd vissza a törlést. Köszönöm. – Csaba7575 vita 2019. február 18., 22:22 (CET)

Díj[szerkesztés]

Working Man's Barnstar.png Kiváló járőr
A vandálok ellen folyamatosan végzett fáradhatatlan munkádért. Szeretettel: – Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 22., 10:25 (CET)

Klárafalva[szerkesztés]

Szia! Jól tetted, hogy visszavontad, nálam is folyamatban volt az utánanézés. A nem vagyok fekete, valószínűleg ua. mint az IP. Az előbbi elég durva vandál, lehet, hogy meg kellene nézetni az IP címet is, valóban egyezik-e vele. Vidám napot, jó munkát mára is neked! Puszi: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. február 27., 12:37 (CET)

@Gg. Any: Köszönöm, neked is jó munkát és vidám napot! :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 28., 07:54 (CET)

Berki Krisztián[szerkesztés]

Szia! Rengeteg forrás hiányzik a szócikkből, ezzel lett ellátva Berki K oldala. Ez nem lehet, mert mindenhol alaposan forrásolok! Ez egy félig sem elkészült lap volt, évekre visszamenőleg kerestem a forrást, és amit abból beírtam.

Írtam a szerkesztőnek, de nincs válasz, kérlek, nézd át? , mert jóváhagytad. Köszi szépen!

Nyárizápor vita 2019. február 27., 16:12 (CET)

@Nyárizápor: Szia! A forráskérő sablont azért hagytam jóvá, mert a cikkben tényleg sok olyan állítás van, amelynél nem szerepel pontos forrásmegjelölés. Pl. ennél: „Berki Krisztián pár száz millióra becsüli vagyonát, de nem tud pontos összeget. Amerikában rendelkezik bejelentett lakcímmel, ahol ingatlana és több üzlete is van, ahol adózási szempontból is kedvezőbb számára a kinti lakhely.” Ehhez mindenképp kellene lábjegyzetelt forrás, olyanformán, mint ahogy mondjuk a lánya születése és neve is meg van adva.

Mit értesz azalatt, hogy nézzem át a cikket? Ha arra gondoltál, hogy tegyem ellenőrzötté, akkor az megvan, a forráskérő sablon miatt egy cikk nem veszíti el ellenőrzöttségét. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 28., 08:03 (CET)

Szia! Köszönöm a választ. ezt nem a forrásokból, de első rákereséssel találtam: https://ripost.hu/cikk-berki-krisztian-nav-tartozas-10-millio - Berki Krisztiánról szinte naponta jelenik meg cikk, mégis meg lehet keresni. Igaz, én már elolvastam előzőleg, sőt, van, ami videóban van, tehát meghallgattam. Rendben, maradjon, de jeleztem, megvannak a források!!, esetleg valaki számozással beírja - ehhez nem értek.

Nyárizápor vita

A végére írtam idézőjelben: Berki Krisztián szerint nem valós a tartozás, amit követelnek: „Hivatalosan hat éve nem élek Magyarországon, és egy amerikai cég alkalmazásában állok.” – Berki Krisztián

Nyárizápor vita

https://www.life.hu/sztarok/20140320-a-tv2-frizbi-hajdu-peterrel-cimu-musoraban-berki-krisztian-anyagi-helyzeterol-beszel.html

Nyárizápor vita

@Nyárizápor: A most megadott hivatkozás alapján elláttam lábjegyzetes forrással a vonatkozó mondatot a cikkben. Itt tudod megnézni, pontosan mit is csináltam. Abban igazad van, hogy a cikkben szereplő állításokra bárki rákereshet a Google-ben, de ettől függetlenül a forrást muszáj feltüntetni, mert csak így lehet tudni (nemcsak nekünk, szerkesztőknek, hanem az olvasóknak is), hogy honnan származik pontosan az információ. Az, hogy ez miért is fontos, benne van az ellenőrizhetőségről szóló irányelvben. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 28., 13:10 (CET)

Köszönöm! Jegyzetet, illetve számozást nem tudok csinálni, ezért csak a forrásokban adok meg minden infot.

Csakis Berki Krisztiánra értettem a rákeresést, mert egy állításához írnak kb 4 cikket, azonnal kidobja a rendszer. Forrásolt oldal, mindenhez linkelve van minimum 1 cikk. Köszönöm, a jegyzet - számozás, írását gyakorolnom kell, mert a forrásokat, alul sokszor nem is nézik meg.

Nyárizápor vita 2019. február 28., 13:33 (CET)

@Nyárizápor: Igazán nincs mit :-). A lábjegyzet nem nagy ördöngösség, kiindulásnak az is elég, ha kimásolod magának a honlapnak a linkjét, és ilyenképp odateszed a forrásolandó mondat mögé: <ref>[https://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap A Wikipédia kezdőlapja] (Hozzáférés ideje: 2019. február 28.)</ref>. Ekkor automatikusan lábjegyzetet csinál belőle, csak persze a hivatkozást meg a címét, illetve az éppen aktuális dátumot kell kicserélni. Lehet bonyolultabban, csilli-villi sablonokkal is, de elsőre szerintem ez is megteszi. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. február 28., 21:18 (CET)

Köszönöm, kipróbálom!

Nyárizápor vita 2019. március 1., 07:09 (CET)

Átírás[szerkesztés]

Thanatos Senpaii vita 2019. március 3., 09:22 (CET) Azt én megértem, hogy magyarosítva van leírva, de én direkt próbáltam úgy odaírni, hogy ott legyen a magyarosított meg a a leírt változata, amivel akárhol rákereshetnek. De akkor ha így nézzük a Hentai (hentáj) miért nincs magyarosítva? ui.: nem tudom, hogy hova kellene ezt írnom így ide írtam, előre is elnézést ha rossz helyre írtam.

Köszönöm válaszodat. Már kezdem érteni miért inkább külföldi oldalakat olvasok és nem a magyar wikipédiát. Akármilyen dologra keresek rá sajnos itt hiába keresem mert "magyarosítva kell kiírni máshogy nem jó". – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Thanatos Senpaii (vitalap | szerkesztései) 2019. március 3., 09:35 (CET)

Az év szócikke 2018 verseny első díj[szerkesztés]

POTY barnstar.svg Az év szócikke 2018
A 2018-as Az év szócikke versenyen a Fulkó jeruzsálemi király című szócikked a Történelmi életrajz kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálunk! Pasztilla és Dodi123 vita 2019. március 4., 11:35 (CET)

Mit látok?? meglepődött Azta mindenit!! De szép munka! Szívből gratulálok!! :DD Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. március 4., 11:43 (CET)

@Dodi123, Pasztilla, Gg. Any: Nagyon köszönöm mindannyiótoknak a gratulációt, és főleg Pasztillának meg Dodinak a verseny lebonyolítását! Már a jelölés is nagyon jól esett, hát még az első hely :-). El sem hiszem. Még egyszer köszönöm! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. március 4., 11:58 (CET)

Nem is te jelölted?? Kedves Szerkesztőtárs ennyi munkával és ilyen minőséggel, ne legyünk már ennyire szerények!! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. március 4., 12:01 (CET)

Szia! Az első helyezés elérésével együtt a Fulkó jeruzsálemi király cikked jó státuszt kapott, gratulálok! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 4., 18:17 (CET)

@LaSza: Köszönöm szépen! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. március 4., 20:49 (CET)

Nőnap[szerkesztés]

Boldog nőnapot! SubIceMasTer Mondd, mi baj? 2019. március 8., 18:12 (CET)

@SubIceMasTer: Nagyon köszönöm! :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. március 8., 21:17 (CET)

Mail[szerkesztés]

Kedves Crimea, küldtem neked egy wikimailt, megnéznéd? Köszönettel: – Pagony foxhole 2019. április 3., 14:56 (CEST)

@Pagony: Szia Pagony! Nézem, köszönöm! :-) Elnézést, hogy csak most, napközben kicsit elhavazódtam. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 3., 19:53 (CEST)

Köszönöm a választ! :) – Pagony foxhole 2019. április 3., 20:38 (CEST)

Rend[szerkesztés]

Szióka! Tudsz egy darabig lenni? Munkálkodnék egy kicsit a háttérben, ha vigyázol a rendre. Rá-ránézek majd az FV-ra én is, de ha gond van dobj egy e-mailt és lenyomjuk a vandálokat. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 9., 10:32 (CEST)

Gratuláció[szerkesztés]

Gratulálok! Innentől kezdve adminisztrátor vagy a jelek szerint. Szép estét kívánok! Apród vita 2019. április 17., 21:18 (CEST)

@Apród: Köszönöm szépen a gratulációt is, a szavazatodat is! Szép esetét neked is! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 17., 21:24 (CEST)

Szívből gratulálok adminná (pontosabban adminává) választásod alkalmából. Nagyon örülök neked! :-) Bármikor szeretnél velem beszélni (nem csak wiki ügyben! bármiben! :D) dobj egy wiki e-mailt. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 17., 21:30 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Gg. Any: Nagyon köszönöm, kedves Any! :-) Ha tudnád, mennyire örültem én is a jelölés és a támogatás jelentette bizalomnak, meg is illetődtem tőle :) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 17., 21:53 (CEST)

Gratulálok (magunknak is!)! Remélem, @Samat: hamarosan küldi a meghívót az adminlistára. – Pagony foxhole 2019. április 17., 21:47 (CEST)

Ja, és a szerkesztői lapodra tedd ki a szárnyakat! :) – Pagony foxhole 2019. április 17., 21:50 (CEST)

@Pagony: Köszönöm a támogatást és a kedves szavakat! :) Máris szárnyalok Vigyor – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 17., 21:56 (CEST)

Csatlakozom, szívből gratulálok! – XXLVenom999 vita 2019. április 18., 00:07 (CEST)

@XXLVenom999: Köszönöm szépen! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 18., 09:15 (CEST)

Gratulálok! – Burumbátor Súgd ide! 2019. április 18., 09:26 (CEST)

@Burumbátor: Köszönöm :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 18., 09:29 (CEST)

Gratulálok én is! – SubIceMasTer 2019. április 18., 11:35 (CEST)

@SubIceMasTer: Köszönöm neked is, a gratulációt is, meg a támogatást is. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 18., 12:56 (CEST)

Gratulálok! Az egyik legnagyobb előnye az adminságodnak az, hogy míg eddig, ha egy vandál felbosszantott, akkor az arcodon a mimikai izomzaton és a társult izomcsoportokon akár több, mint negyven izom is összerándulhatott, mostantól viszont mindössze négy izom segítségével blokkolni is tudod. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. április 19., 10:43 (CEST)

@Pallerti: Vigyor Így igaz! Köszönöm a gratulációt (és azt is, hogy felvéstél az adminidővonalra :-)). – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 19., 11:34 (CEST)

Boldog Húsvétot![szerkesztés]

Boldog Húsvétot kívánok neked és a családodnak! Gyüre István vita 2019. április 22., 11:59 (CEST)

Lapvédelem[szerkesztés]

Szia Crimea!

Levédtem a szerkesztői lapodat (elég csúnya beírás érkezett) egyelőre nem tudtam blokkolni az illetőt (193.225.193.143), mert "csak" egy vandalizmusa volt még ma. Most is csak ezért jött. Ha nem értesz egyet vele, vagy azzal, ahogy a védelmet beállítottam (csak megerősített szerkesztők, botok, járőrök és adminisztrátorok szerkeszthetik), majd módosítod. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 26., 11:39 (CEST)

Nyugodtan le lehet védeni adminszintre is. Ahhoz rajtad kívül senkinek semmi köze. – Pagony foxhole 2019. április 26., 11:53 (CEST)

@Pagony: Az enyém is úgy volt korábban levédve, de az egyik járőr mondta, hogy azért a botok rendet csinálnak, azt nem árt meghagyni lehetőségnek. Pl. ha a Commonsban képet átneveznek, ha az a szerkesztői lapon is megtalálható kicserélik, vagy ha törölnek egy képet, innen is kiveszik, nem marad a helyén, hogy 250px, vagy cserélik, esetleg userboxokban ha van változás, pl. képcsere, akármi, azt is megcsinálják stb. Olyan lehetőség nincs, hogy csak botok és adminisztrátorok szerkeszthetik. Bár én nem tartom veszélynek sem a járőröket, sem a megerősített szerkesztőket. Én teljesen megbízok bennük, így nekem ez a verzió tökéletesen megfelel. Soha nagyobb bajom ne legyen, ha valaki mégis beleír a szerkesztői lapomba. :DD
De mindenki úgy csinálja, ahogy gondolja, én nem sokat járok a saját szerkesztői lapomon, én pl. örülök, ha egy robot ha kell besegít. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 26., 12:23 (CEST)
Erre nem gondoltam, akkor leveszem az enyémről is. :) – Pagony foxhole 2019. április 26., 12:28 (CEST)

@Gg. Any: Nagyon köszönöm az intézkedést, még jó, hogy nem láttam, mi volt a beírás. Meghagyom rajta így a védelmet, hallgatok rátok. Sajnálatos, hogy szükség van rá :-( – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 26., 12:48 (CEST)

Nagyon szívesen. Ne is töltsd vele az időt, hogy előkeresed, mit írtak be. Minél többet dolgozol, annál népszerűtlenebb leszel. Viccet félretéve, ez tényleg így van. Nekem is kb. fél éve kellett levédeni a lapom, előtte a kutyát nem érdekeltem. De aztán "boldogan" nyugtáztam, hogy én is népszerű lettem. Vigyor Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 26., 13:03 (CEST)

@Gg. Any: Álmomban sem gondoltam, hogy le kelleni védeni a vitalapomat. De hát hiába, a népszerűség… A fanok mellett mindig vannak antifanok is Vigyor – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 26., 13:15 (CEST)

A vitalapodat azt ne védd le senki ellen. Én, ha ilyet kérnek mindig egyezkedek az illetővel, próbálom lebeszélni. Általában sikerül is. Gondold el, ha idetéved egy új szerkesztő. Pl. visszavonod a szerkesztését, meg szeretné kérdezni, hogy miért tetted, írni akar a vitalapodra és az arcába tolódik az üzenet, hogy ő ide nem írhat, mert pl. nem megerősített szerkesztő. Ilyet nem szabad (szerintem). Ha a vitalapon történik vandalizmus, azt inkább vonjuk vissza, takarjuk ki a láthatóságát stb., de néhány beszólás miatt nem szabad mindenki kizárni. Tőlem már kértek olyat, hogy a vitalapját védjem le úgy, hogy csak adminisztrátorok!! szerkeszthetik. Természetesen nem tettem meg. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. április 26., 13:28 (CEST)

@Gg. Any: A szerkesztői lapra gondoltam, csak valahogy vitalapot sikeredett leírnom. Kicsit szerteszét vagyok ma. Azt hiszem, itt az ideje a délutáni kávénak. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 26., 13:39 (CEST)

Cape Canaveral/Cape Kennedy/Cape Canaveral Air Force Station[szerkesztés]

Szia!

Látom kicsit dühösen írtod a Cape Kennedy-t, de szerintem ne tedd, mert nem ugyanarról beszélünk. Cape Canaveral egyenlő Cape Kennedy egy öt éves időszakban a történelemben, de nem egyenlő a Cape Canaveral Airforce Stationel, mert az - matematikailag szólva - kisebb halmaz. A Cape Canaveral/Kennedyi egy tágabb földrajzi helyet jelöl meg, az Airforce Station meg durván mondva egy utcát. Tehát az igaznak tűnik, hogy térben (és időben) egy űrhajó Cape Kennedy-ről startolt, de nem biztos, hogy a légierő bázisról, mert pl. az Apollo indítóállványok nem azon a területen vannak (az előbbi példa szerint egy másik utcában). Ezért kár cserélgetni a hivatkozásokat és mivel tudom hogy igazat beszélek, ezért sok lesz a munkád, mert ami 1963 és 1968 között onnan startolt, azt én mind Cape Kennedy-re fogom hivatkozni.Moonwalkr vita 2019. április 26., 15:56 (CEST)

@Moonwalkr: Szia! Először is nem „irtom dühösen” (és nem hiszem, hogy rászolgáltam volna erre a hangnemre), mindösszesen a hivatkozásokat javítottam, de mielőtt bármit nekilátnál visszaírni, légy kedves ránézni erre: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Cape Canaveral / Cape Canaveral Air Force Station / Kennedy Űrközpont. VargaA szerkesztőtárssal (is) beszéld meg a témát. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 26., 16:04 (CEST)

@Moonwalkr: Azt egyébként nem vitatom, hogy jogos az észrevételed. De ameddig meg nem íródik a Cape Kennedy/Cape Canaveral szócikk (a földrajzi helyről, nem az űrállomásról szóló), áthidaló megoldásként szerintem nem dől össze a világ, ha a Canaveral űrközpontra mutat a hivatkozás, hogy addig se virítson pirosan. Max. folyószövegben hozzá lehet írni annyit, hogy a „Cape Canaveral űrközpont közeléből indították a rakétát” vagy valami hasonló. Ehhez mit szólnál? – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 26., 16:21 (CEST)

The Rise of Skywalker[szerkesztés]

Szia láttam, hogy visszavontad az anon változtatásait. Én is láttam a szerkesztést és mivel megütötte a szemem ez a szerencsétlen magyar cím, kicsit megpróbáltam utánakeresni. A Skywaker kora címre nulla darab google találat van, a forgalmazó Fórum Hungary honlapján pedig az angol címmel említik (Star Wars: The Rise of Skywalker) és azt írják, hogy a hazai bemutató 2019. december 19-én lesz. A YT próbáltam keresni magyar szinkronos trailert, de egyáltalán nem találok, amiket meg tudtam nézni, annál mindegyiknél az angol nyelvű cím volt a végén kiírva. Te láttad ezt a trailert így ezzel a címmel? Star Wars: A Skywalker kora#Magyar cím szakaszban lévő forrás nem támasztja ezt alá és nem is találok más forrást. Lehet, hogy jobb lenne angol nyelvű címen futtatni, amíg nincs valami megbízható támpontunk. Mit gondolsz erről? --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. április 28., 10:47 (CEST)

@Pallerti: Szia! Azóta én is ezt nyomozom Vigyor. Máté szerktársnak hitelt adva vontam vissza az anon szerkesztését (Máté tegnapi, átnevezési szerkösszefoglalója: „magyar cím a szinkronos teaser alapján”), de nekem is gyanús az egész. Hiába keresem az állítólagos magyar szinkronos teasert, nyoma sincs. Eddig egyetlen Facebook-bejegyzést sikerült levadásznom a Lázadó Légió rajongói oldalon, de ők sem adnak meg forrást arra, honnan szedték azt, hogy ez volna a magyar cím. Egyetértek veled, vagy fusson az angol címe alatt, vagy ahogy eddig volt (Csillagok háborúja IX). – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 28., 10:55 (CEST)

Most végignéztem a Fórum Hungary YT csatornáját, oda nincsen feltöltve még az előzetes. Egyébként az a szakasz a magyar címről amúgy is zavaros, mert azt írja, hogy „A címet Skywalker felemelkedéseként fordította több külföldi forgalmazó.” nem értem, hogy a külföldi forgalmazók mi okból fordítják magyarra a címet. Egyáltalán mi a fenét jelent az, hogy a „A Skywalker kora?” Mi a csudáért tekernének így ki, egy amúgy könnyedén fordítható címet (még jó, hogy a Good Will Huntingból nem lett „Jó lesz vadászni.”)? Én ezt átnevezném, amíg nincs erre forrás –, mi a véleményed, indítsak erről valamit egy KF-en, vagy elég a forrásolatlanságra hivatkozni? A filmes téma nem áll hozzám közel, ezért vagyok óvatos. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. április 28., 11:07 (CEST)
....érdekesség: ez a Lázadó Légió FB poszt egy órával ezelőtt született. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. április 28., 11:09 (CEST)

@Pallerti: Így végképp gyanús az egész, értelme sincs a címnek, meg a poszt is egy órával ezelőtti… A filmes téma tőlem is távol áll, nem tudom, mi volna a legjobb megoldás. Az jutott eszembe, hogy esetleg a filmműhely vitalapján fel lehetne vetni a kérdést, ott úgyis van most egy nyitott Star Wars-téma: Wikipédia-vita:Filmműhely#Csillagok háborúja. (Szívem szerint én forrásolatlanságra hivatkozva addig is visszanevezném a cikket, hogy ne tévesszük meg az idetévedő olvasókat, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a helyes döntés.) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. április 28., 11:20 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Szia! A jövőben odafigyelek erre. Köszönöm az információt! – Heringcápa vita 2019. május 4., 19:31 (CEST)

@Heringcápa: Én köszönöm :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. május 4., 19:34 (CEST)

Vandalizmus[szerkesztés]

Mottó: Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új.[1] Ismerős ez nekem; egyik ifjú titán kolléga egyszer azért nevezett így, mert nem tudta, hogy Péter apostolt eredetileg Simonnak hívták. Elfogadom a bocsánatkérésed. :-) Voxfax vita 2019. május 5., 20:05 (CEST)

@Voxfax: Valóban, tévedtem, mindenkivel megeshetik. Nagy segítséget jelentett volna, ha forrásolod az állítást. Én ezt megtettem, és elfogadom érte a köszönetedet. Szerintem maradjunk ennyiben. :) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. május 5., 20:30 (CEST)

Nemcsak a meggondolatlan visszaállítás esett rosszul, ami önmagában is vandalizmust jelent, hanem az, hogy láttad, kiegészítettem a cikket, mégis feltételezted rólam, sőt még oda is írtad. Pedig pár tucat szerkesztésem jóváhagyásakor láthattad, hogy komoly ember vagyok. :-( Voxfax vita 2019. május 5., 21:54 (CEST)

@Voxfax: Elismerem, hogy hibáztam. Ezt láttam az ellenőrzéskor, és egész egyszerűen átsiklottam afölött, hogy „Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva”. Azt hittem, egy anon beleírta a Ducikat, majd te ezután javítottad a Humboldt egyetemes meg lipcsés részeket. Ha észrevettem volna, hogy nem anontól származik a Duci, hanem tőled, nem gondoltam volna, hogy vandalizmus. (Azért ez a Duci elég vicces becenév, tréfás kedvű anonok nap mint nap írogatnak mókából ehhez hasonlókat a cikkekbe, ráadásul forrás sem volt hozzá.) Egy szó mint száz, nem állt szándékomban levandálozni vagy megbántani téged, és távol álljon tőlem, hogy vandálnak tartsalak. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. május 5., 22:26 (CEST)

Kedves Crimea![szerkesztés]

Szeretném megköszöni a javításokat, a visszaállításokat. Grassalkovits II. kapcsán (a 3 Antal). Van egy nehezem elmagyarázható probléma. Hogyan tudnám ezt a legkönnyebben elmondani? Köszönettel a válaszért, GilaZs. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Gilazs (vitalap | szerkesztései) 2019. június 4., 20:43 (CEST)‎

Köszönet (2)[szerkesztés]

Szia Crimea! Köszi a lap törlését. Ma nagyon megszaporodtak ezek a vandálok! Üdv, – Vapoyo P computing.svgÍrj nekem 2019. június 6., 12:14 (CEST)

@Vapoyo: De kedves vagy, köszönöm a köszönetet :-) Látom, hogy szorgosan vonogatod vissza a vandál szerkesztéseket, én is köszönöm neked a munkád! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. június 6., 12:17 (CEST)

@Crimea: Köszi! Szerinted jelentkezzek mege. szerknek? Sikerülne most? – Vapoyo P computing.svgÍrj nekem 2019. június 6., 12:18 (CEST)

@Vapoyo: Hát, erre sajnos nem tudom a választ. Hogy érzed, a többiek megbíznak már benned annyira, hogy támogassanak téged megerősített szerkesztőként? – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. június 6., 12:26 (CEST)

@Crimea: Nem tudom. Viszont Gg. Any-val is erről szoktam beszélgetni. Te támogatnál-e, hogy látod? – Vapoyo P computing.svgÍrj nekem 2019. június 6., 12:29 (CEST)

@Vapoyo: Remélem, nem haragszol meg, ha azt mondom, nem tudom. A vandálok elleni küzdelemben nagyon szépen helytállsz, az, hogy néha-néha becsúszik egy aprócska hiba, mindenkivel megesik. Viszont nem nagyon láttalak még szócikken dolgozni (elkezdeni, kiegészíteni, esetleg formázgatni-javítgatni), és úgy gondolom, egy megerősített szerkesztő esetében az is fontos, hogy ha egyszer szócikkszerkesztésre adja a fejét, akkor a közösség bizonyos lehessen afelől, hogy amit ír vagy javít, az átnézés/ellenőrzés nélkül kikerülhet az olvasó elé. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. június 6., 12:48 (CEST)

Kép helyezés[szerkesztés]

Kedves Crimea!

A Magyar Királyi Országalmánkról töltöttem fel egy saját képet. Ezt a képet az Országalma szócikkbe helyeztem el, de a képet a galériába raktam véletlenül, nem tudtam elszedni onnan és szétkavartam az egészet. Örülnék, ha beillesztenénk a képemet a szócikkbe. – Napkirály postaláda 2019. június 19., 08:52 (CEST)

Köszönet (3)[szerkesztés]

Határozott rendcsináló lépéseidet szívből köszönöm!--Linkoman vita 2019. június 23., 16:24 (CEST)

@Linkoman: Szóra sem érdemes! (Sajnos ez a dolgom, már úgy értve sajnos, hogy vannak emberek, akik ilyen gyalázatos dolgokat írnak.) Én köszönöm a köszönetet! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. június 23., 16:32 (CEST)

Bocsánatot szeretnék kérni[szerkesztés]

Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől, akit itt, a Wikipédián igazságtalanul megbántottam. Igaz, hogy a cigányság indiai eredetmítoszát sosem fogom elfogadni, mert történelemhamisítás, de ezt emberi módon is meg lehetett volna beszélni. Nemcsak rajtam múlt, de sok minden függött tőlem. Továbbá szeretnék bocsánatot kérni mindazon népcsoportok tagjaitól, melyeket gyaláztam, kigúnyoltam, melyek ellen uszítottam. Megbántam. Őszintén. Az, hogy blokkoltatok, az legalább időt és lehetőséget adott arra, hogy magamba szálljak. Ezért hálás vagyok. Szüleim abban a szellemiségben neveltek, hogy az egyént nézzem, s ne annak származását. Hogy sose gyűlöljek kollektívan embercsoportokat. Édesanyám mindig azt mondta: "fiam, ne azt nézd, ki minek született, hanem hogy ki mivé válik". Krisztus is azt mondta, hogy a bűnt gyűlöljük, ne a bűnöst. Pláne ne gyűlöljünk senkit azért, mert azonos embercsoportba tartozik valakivel, aki rossz ember. Hiszen ezen az alapon mindenki bűnös. Senki sem tehet arról, hogy minek születik. Az Isten döntése. Az, hogy mivé válunk, az viszont a sajátunk. Személyes negatív tapasztalatokból szűrtem le végzetesen rossz következtetéseket. Hiba volt. Ráébredtem, hogy az, amit én itt kicsiben műveltem, az pont az, amit nagyban a bolsevikok, fasiszták, nácik vagy épp az Iszlám Állam tett. Csak kétféle ember van: jó és rossz. De még ez is tipizált, hiszen mindenkiben van jó és rossz én. Az a környezetén és önmaga lelki erejének mértékén múlik, melyik kerekedik felül a másik énen. Az emberiségben éppen az a csodálatos, hogy különbözünk egymástól, mégis belül hasonlítunk, hisz ugyanonnan indulunk, és ugyanoda érkezünk végül. Csak a köztes út tér el. Undorító módon viselkedtem, igazságtalan voltam, és saját magamról állítottam ki negatív képet. Nem azokról, akiket szapultam, és akiknek -gyűlölettől fröcsögve- a halálát kívántam. Jellemző, hogy még a szélsőjobboldali érzelműeknek is sok volt, amit felszínre okádtam a gyűlölet mély bugyraiból. Hiszen egy valódi nemzeti érzelmű ember nem gyűlöl senkit, hanem tiszteli a más népek hazaszeretetét, önazonosságát. Belőlem nem ez beszélt. Belőlem azok a sérelmek beszéltek, melyeket valóban jogtalanul követtek el ellenem a régmúltban, s melyek miatt az egyszerű, differenciálatlan, az általánosítás megvetendő alapján álló gyűlöletre bazíroztam. Valójában nem igaz, hogy akár Crimea, GG Any vagy Balint36 bántott volna. Részemről az az állítás a megtévesztést szolgálta. Sőt, Crimea többször is olyan kedves és szép hangon kért, hogy hagyjam abba a vandalizmust, hogy az meg is hatott. Tiltani akkor kezdtek el, amikor a szép szóra már nem hallgattam, ők pedig megunták, hogy rombolom ezt az egyébként nagyszerű közösséget az őrjöngő vadállatok morális szintjét alulmúló kirohanásaimmal. Különösen visszataszító, ahogy a két hölggyel beszéltem (Crimea és GG Any), akik nem ezt érdemelték tőlem, és akik mindvégig meg tudták őrizni emberi mivoltukat, ezért le a kalappal előttük. Hiába beszélek több nyelven, hiába írok csodaszép szerelmes verseket, hiába nagy a lexikális tudásom, mindaddig, amíg emberi mivoltomból kivetkőzve viselkedem, nem nevezhetem magamat intelligensnek. Intelligens ember ilyet nem tesz. Pont úgy viselkedtem, mint azok a cigányok vagy épp migránsok, akikre hivatkozva emberek millióit sértettem vérig. Belegondoltam, nekem hogy esne, ha valaki a kiirtásomat, megerőszakolásomat akarná csak azért, aminek születtem. Hogy voltam képes magzatok, újszülöttek kiirtását helyeselni? Undorodom magamtól. Ha tehetném, visszapörgetném az időt áprilisig, és pofán vágnám magamat, hogy el se kezdjem ezt a gyalázatot. Bálint36-ot különösen sokszor aláztam meg, holott semmi okom nem volt rá. Sőt, akár barátok is lehettünk volna, mivel ő is buszrajongó, meg én is az vagyok. Sokkal értelmesebb lett volna arról beszélgetni, hogy a Credo vagy az Ikarus jobb-e, vagy arról, hogy melyik a legszebb oldtimer busz, mint virtuális lincselésbe bonyolódni. Ezek után azonban biztos nem akar velem barátkozni, amit nem is róhatok fel neki. Hiszen én sem szívesen barátkoznék egy olyannal, aki minden ocsmány hazugságot összehord rólam. És valljuk be, nem csoda, hogy nem imponált neki a "munkásságom", hiszen a fajgyűlölet egy primitív, unintelligens, megvetendő jelenség. A fajgyűlölő ember nem szalonképes. Most azt nem akarom boncolgatni, hogy a rasszizmus nem ugyanaz, mint a fajgyűlölet, ahogy az előítélet sem egyezik meg a sztereotípiával. (A rasszizmus azt jelenti, hogy az emberi rasszok különállásában hisz, hogy azok megőrizhessék jellegzetességeiket, míg a fajgyűlölet az, amit én műveltem... Ez abból is lemérhető, amikor radikális jobboldali politikusokat a származásuk alapján támadnak.) Ezt a világot kizárólag a szeretet gyógyíthatná meg. Nem a gyűlölet. A gyűlölet megbetegít. Hisz mennyivel jobb érzés szeretni, mint gyűlölni! Ha valaki számomra szimpatikus népcsoportokat szapul, nagyon fel tudok háborodni. Ilyen alapon rettenetesen igazságtalan volt, hogy én pont ugyanazt követtem el más népek ellen. Véleményem szerint természetes, ha az ember szereti a hazáját, de nem jár ezzel együtt mások gyűlölete. Nem szabad, hogy ez a kettő egy és ugyanaz legyen. Libabőrös lesz a saját himnuszától, büszke a nagyjaira. Ez a hazafiasság. Hiszen hogy épül fel az emberi közösség? család->nemzet->kultúrkör/etnikai hovatartozás->emberiség Azaz mi valahol összetartozunk, és egymásra vagyunk utalva. Együtt építettük fel az emberi civilizációt, és azt csak egymás tisztelete és szeretete révén lehet megmenteni azoktól a romboló erőktől, akik a háborúkon és a gyűlöleten nyerészkednek. És akik szellemiségét nem akarom képviselni.

Tisztelettel, Dzsordzse Vukovics

U.I. Sosem fogom elfelejteni, milyen szépen kértél, hogy álljak le. Soha senki olyan szépen még nem kért tőlem semmit. Ez volt az egyik, ami meggyőzött arról, hogy bocsánatot kérjek. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.96.241 (vitalap | szerkesztései) 2019. június 29., 20:37 (CEST)

Kedves Dzsordzse Vukovics!
Köszönöm a bocsánatkérést. Bevallom, láttam tegnap az üzenetedet az adminok üzenőfalán, ahogy láttam azt is, mit írtál Bencemac vitalapjára a szerkesztésed visszavonása miatt, és ez utóbbi elszomorított, illetve el is bizonytalanított abban, mit és hogyan válaszoljak neked. Teljes szívemből egyetértek Gg. Anyval abban, amit az adminüzenőn írt neked. Tegnap óta gondolkodom azon, mit tehetnék hozzá Any szavaihoz, de egyetlen dolog jut csak eszembe. Remélem, nem veszed rossz néven; én őszinte jóakarattal szánom. Azt mondtad, istenfélő ember vagy – nemcsak tőlünk kell bocsánatot kérned, hanem Tőle is. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. június 30., 10:29 (CEST)


Igazad van. Ez a bocsánatkérés Neki is szól. Bencemac csupán feldühített, mert törölte a bocsánatkérésemet egy angol nyelvű kommentárt hozzátéve. Ezáltal azt éreztem, hogy süket fülekre lel a bocsánatkérésem, ami most őszinte. És sajnos a forró vérem miatt azt írtam neki, amit... De a bocsánatkérésem őszinte, és sajnálom, ha valaha is fájdalmat okoztam Neked vagy akárkinek is. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.96.241 (vitalap | szerkesztései) 2019. június 30., 11:32 (CEST)

Vasváriak[szerkesztés]

Szia! Nem véletlenül hoztam létre az átirányítást és az egyértelműsítést, most íródott ez a cikk: Vasvári Csaba (jogász) Cvbncv Vince(érveljünk) 2019. július 17., 14:46 (CEST)

Hupsz, már értem, a vitalapokat törölted. Nem helyeződtek át a cikkel? Fura. Ez esetben köszi :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2019. július 17., 14:48 (CEST)

@Cvbncv: Igen, csak a vitalapokat töröltem – átnevezéskor ezekből átirányítások lesznek, de se az egyértlapnak, se a sima Vasvári Csaba átirányító lapnak nem kell vitalap :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. július 17., 20:19 (CEST)

Így már minden világos! Akkor megelőztél, mert amikor (ha) észrevettem volna, akkor úgyis azonnalit kértem volna rá, szóval köszönet! :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2019. július 17., 20:30 (CEST)

12.[szerkesztés]

Roberta's WikiCake.jpg

Kedves Crimea! Boldog 12. wikiszülinapot és további jó szerkesztéseket itt a Wikipédiában! – Napkirály postaláda 2019. július 28., 07:46 (CEST)

@Napkirály: Köszönöm, neked is jó szerkesztést! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. július 28., 08:45 (CEST)

Sok boldog wikiszületésnapot kívánok! Apród vita 2019. július 28., 12:02 (CEST)

@Apród: Kedves vagy, köszönöm neked is :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. július 28., 19:17 (CEST)

Segítségkérés a cikkem forrásának megadásához[szerkesztés]

Kedves Crimea!

Először is köszönöm, hogy kategóriákkal láttad el az általam szerkesztett lapot, viszont mint láttam emellett azt is megjelölted, hogy nem tüntettem fel a forrásait. Átnéztem a megjelölt útmutatókat, de semmit se találtam a videójátékokkal kapcsolatban, így úgy gondoltam tőled kérdezem meg, mit lehet ilyen esetben tenni. A játék történetének hivatalos leírása nincs, tudtommal minden szöveges leírást rajongók készítettek. Ezenkívül a leírásom nem fordítás, így az angol (ugyanígy forráshiányos) cikket se tudom megjelölni. Segítséged előre is köszönöm! Nemin32 vita 2019. július 29., 19:16 (CEST)

@Nemin32: Kedves Nemin32!

Ez nehéz dió, de talán nem feltörhetetlen :-). Nem is annyira a játékmenetre magára kell forrás, hiszen voltaképpen maga a játék a forrás; és ha megnézed, a filmeknél sem szoktuk forrásolni a cselekményt. Bár ettől még nem árt, ha van a játékmenetre forrás – rajongói portálokra nem szoktunk hivatkozni, de ha játékújság vagy „kvázi hivatalos” honlap készít róla bemutatót, azt nyugodtan oda lehet biggyeszteni a cikk végére forrásnak. (Hogy mi számít „kvázi hivatalosnak”, arra a játékok világából sajnos nem tudok példát hozni, mert nem vagyok otthon a témában, de pl. a filmeknél Roger Ebert kritikájára lehet hivatkozni, a Borséra nem annyira szerencsés.) Inkább az olyan információkra kell forrás, mint például:

  • „Bár a játék az előző cselekményét folytatja, valójában egy spin-off és nem része az ú.n. "Quintológiának", mely az öt fő Oddworld játék megnevezésére használatos.” – erre például lehet forrás ez a cikk (ezt bele is tettem forrásként a cikkbe)
  • „A játékot az Oddworld Inhabitants készítette és a GT Interactive adta ki 1998-ban PlayStation 1-re és Microsoft Windowsra.” – erre az angol Wikiből nyugodtan átvehető az ottani forrás (pl. ez, ezt is beletettem a cikkbe)
  • „A történet középpontjában ismét Abe áll, aki röviddel azután, hogy felszabadította 99 fajtársát…” [a rövid összefoglaló a játékról a bevezetőben] – erre esetleg lehet forrás a hivatalos honlap, bár ott kicsit másképp szerepel a történet.

Illetve ha kiegészíted a cikket a játék fogadtatásával, a fejlesztésének menetével, azzal, hogy a többi játék miként kapcsolódik hozzá, arra is mindenképp kell forrás (ezekre nyugodtan átveheted azokat, amelyek az angol wikin vannak, első és második ránézésre is szépen hivatkozottak).

Nyugodtan írj, ha valahol nem voltam érthető, vagy ha van még kérdésed. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. július 29., 21:09 (CEST)

@Crimea: Kedves Crimea!

Köszönöm szépen a hosszú leírást, nem is számítottam ilyenre! Megfogadtam a tanácsot és a Fogadtatás és Fejlesztés szekciókat már így írtam. Remélem így már megfelel és el lehet majd távolítani a sablont. Még annyit kérdeznék, hogy a jelölőnyelv szabályairól szóló sablonnál az "ami"-vel vagy az "ahogy"-al van baj? Túlzottan szlengesre sikerült a leírás? Vagy valami egyértelmű alapszabályt hágtam át? Természetesen szeretnék egy olyan cikket magam mögött hagyni, ami az oldal szintjéhez méltó, így kérlek mutass rá mi a probléma és megpróbálom orvosolni.

Ismételten köszönöm szépen! Nemin32 vita 2019. július 30., 20:13 (CEST)

@Nemin32: Kedves Nemin32!

Igazán nincs mit :-)

Megnéztem a fejlesztést meg a fogadtatás szakaszt, belepiszkáltam néhány helyen, de ez csak az én faksznim, egyébként teljesen rendben van. Ellenőrzötté tettem a cikket, és leszedtem a forráskérő sablont. Kicsit kaotikusra sikeredett a mai napom, úgyhogy a történetleírás szakaszra nem jutott időm, de reményeim szerint holnap az is sorra kerül. Mindentől függetlenül jó kis cikk már így is, gratulálok hozzá :-) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. július 31., 20:41 (CEST)


Mortier[szerkesztés]

Köszönöm az Édouard Adolphe Moriter törlését, már én is terveztem.--Linkoman vita 2019. augusztus 3., 10:44 (CEST)

@Linkoman: Igazán nincs mit :-) Egyelőre csak a vitalapos átirányítást töröltem, a cikkátirányítást meghagytam, mert elég sok lap hivatkozik rá. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 3., 10:47 (CEST)

Négerek[szerkesztés]

Szia, láttam, hogy a cikk egy részét visszaállítottad egy régi verzióra. A vitalapon már elkezdődött egy diskurzus, ahol repkedtek az érvek az elnevezésről. Esetleg lenne kedved kifejteni, hogy miért állítottad vissza a régi állapotot? Assaiki vita 2019. augusztus 4., 21:33 (CEST)

@Assaiki: Szia! Ami a bevezetőben szerepelt a visszaállítás előtt – „A feketék sötét bőrszínű emberek” – eléggé pongyola és pontatlan. A cigányok, a dravida indiaiak, a pápuák, az ausztrál őslakosok és még megannyi nép sötét bőrszínű, de nem mondjuk négernek őket. A Wikipédia célja a tájékoztatás, és úgy gondolom, nem kellene feláldozni a politikai (túl)korrektség jegyében a valóságot, nevezetesen hogy csak azokra a sötét bőrű emberekre mondjuk, hogy négerek, akiket a negrid rasszba tartozónak gondolunk. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 5., 10:00 (CEST)

Hmm, valóban itt érdemes lehet mérlegelni, mert ez egy jó érv, amit mondtál. Viszont a változtatás másik része egyszerűen kicseréli a "feketék" szót a "néger" kifejezésre ("négerek 2016-ban a Föld lakosságának körülbelül 18%-át tették ki"). A vitalapon leírtak miatt (ahol nem csak a polkorrektség érve szerepel) nem lenne szerencsésebb visszacserélni a két szót abban a mondatban? Továbbá ha egy ennyire ellentmondásos (és akár indulatokat kiváltó) témáról van szó, nem lenne jobb konszenzusra jutni? Aztán ott van még az átnevezés kérdése, szerintem itt egy ugyanilyen megbeszélésre volna szükség, tök jó lenne érveket hallani mindkét oldalról. Assaiki vita 2019. augusztus 5., 10:31 (CEST)

@Assaiki: Konszenzusra jutni jó lenne, csak elég nehéz, pont mivel jó nagy darázsfészek a téma. :-) Személy szerint én a „néger” szót nem hallottam még soha senkitől pejoratív értelemben. Nem vagyok biztos benne, pontosan mire célzol a „vitalapon leírtak miatt (ahol nem csak a polkorrektség érve szerepel)” alatt. Én több megfontolásból sem támogatom a „feketék” használatát a négerek helyett, de ha szerinted pontosabb vagy politikailag korrektebb ebben a 18%-os mondatban, cseréld vissza nyugodtan. Vagy húzzuk ki az egészet a mondatból, anélkül is értelmes marad a szöveg Vigyor („[…] emberek. Ez az első kialakult embertípus; a többi fenotípus akkor alakult ki, amikor egy génmutáció megváltoztatta a bőr melanintartalmát. 2016-ban a Föld lakosságának körülbelül 18%-át tették ki.”) – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 5., 12:06 (CEST)

Amúgy én sem vagyok egy nagy polkorrekt-fanatikus, de szerintem ebben az esetben manapság már ugyanolyan gyakran hallani a feketék kifejezés használatát, mint a néger-t, ha nem gyakrabban. Épp ezért ebből a szempontból szerintem mindkét kifejezés megfelelő lenne... ha nem lenne a pejoratív (vagy annak vélt) jelentéshordozása az utóbbinak. Ha mindössze ez tesz különbséget közöttük, akkor én hajlok afelé, hogy a polkorrektebb szót válasszuk elsődlegesnek, mivel nincs más szempont ezeken kívül (elterjedtsége a köznyelvben, jelentése).
Szerintem az a felvetés is jó, amit írtál, hogy értelmes maradna a mondat a szó említése nélkül is.
Azok az emberek, akik már a 80-as években (vagy előtte) is éltek, nehezebben alkalmazkodnak az új kifejezéshez, mivel már hozzászoktak a régihez. Ezt nem rád célozva írom, hanem magamra értem. Én a 2000-es évek elején kezdtem el használni a szalonképesebb formát, bár eleinte egy kicsit idegenkedve. Assaiki vita 2019. augusztus 5., 14:31 (CEST)
Update: megcsináltam a szerkesztést, köszi az eddigi hozzászólásokat. Assaiki vita 2019. augusztus 5., 14:43 (CEST)

Visszavonás[szerkesztés]

Mi az hogy ennek semmi értelme?! Zsomi2007 vita 2019. augusztus 11., 11:29 (CEST)

@Zsomi2007: Legközelebb, légy kedves, adj valami támpontot arra, hogy mire gondolhatsz, mert járőr lévén elég sokszor kell visszavonnom szerkesztéseket. Ha erre a visszavonásra gondolsz: „Helyét Szebeni István vette át, akit őt is kirúgta a 2013-mas Késő esti híradó káromkodás miatt.” Mire gondoltál azalatt, hogy „akit őt”? Kicsoda csinált kivel mit pontosan? A kirúgta helyett is inkább az elbocsátották kifejezést kellene használni; a „2013-mas” helyesen 2013-as, m nélkül. A „Késő esti híradó káromkodás miatt” alatt azt értetted, hogy azért bocsátották el, mert a késő esti híradóban (nem nagybetű) káromkodott? Remélem, érthető, miért gondoltam úgy, hogy több sebből is vérzik a mondat; ráadásul forrást sem adtál meg hozzá. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 12., 10:46 (CEST)

Oh Zsomi2007 vita 2019. augusztus 12., 10:53 (CEST)

Pont-l’évêque (sajt)[szerkesztés]

Bonjour, Au lieu de réclamer des sources, je vous suggère de les placer vous-même, cela demande 5 minutes pour un texte aussi basique ! De même, il n'est pas épuisant de relire un texte aussi court et aussi évident. Vous pouvez le faire, j'en suis sûr, cela s'appelle une contribution, et c'est beaucoup plus utile qu'une réclamation. Je fais cela tous les jours pour une quantité d'articles beaucoup plus difficiles. Je vous encourage très fort. Ptyx vita 2019. augusztus 17., 12:37 (CEST)

@Ptyx: The problem is that Wikipedia is not a reliable source. That’s why I have reverted your edit. Even if you had placed a Translated page template on it, the Unreferenced template would have had to stay. – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 17., 19:06 (CEST)

Berettyó Rádió[szerkesztés]

Szia! Csak jelzem, hogy bedolgoztam a Berettyóújfalu szócikkbe, mert még két említés van róla. Átirányítás lett. Üdv.--Linkoman vita 2019. augusztus 24., 21:07 (CEST)

@Linkoman: Rendben! Köszönöm a munkádat és azt is, hogy szóltál! – CrimeaBodoni Ornaments £ 01.svgvita 2019. augusztus 24., 21:34 (CEST)