Ugrás a tartalomhoz

Róka Gedeon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róka Gedeon
Született1906. május 7.[1]
Budapest
Elhunyt1974. október 5. (68 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásacsillagászati ismeretterjesztő író, amatőr csillagász
SírhelyeFiumei Úti Sírkert (45-1-45)
A Wikimédia Commons tartalmaz Róka Gedeon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Róka Gedeon (teljes nevén Róka Imre Gedeon; Budapest, 1906. május 7. – Budapest, 1974. október 5.) csillagászati ismeretterjesztő író, amatőr csillagász. 1950–1974 között a Természettudományi Társulat, majd a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat központi csillagászati szervezeteinek titkára volt.

Élete, munkássága

[szerkesztés]

Szülei Róka Pál tánctanár, koreográfus, zeneszerző és Benkő[2] Irén Anna, húga Éva (1910-2000), öccse Róbert voltak. Három éves korában megbetegedett gyermekbénulásban. Élete végéig járógép segítségével tudott csak közlekedni. Ennek ellenére édesanyjának köszönhetően teljes életet élhetett. 1929-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg fizika–kémia szakos középiskolai tanári diplomáját. 1930-ban feleségül vette Kirschner Annát,[3] akivel még az egyetemen ismerkedtek össze. A gazdasági világválság és betegsége következtében évekig csupán alkalmi munkákból tudott megélni. Néhány évvel később a Kultuszminisztérium Óvoda Osztály Számvevőségén kapott állást tisztviselőként. Az osztály a második világháború után a Népjóléti Minisztériumba került, ahol a fogalmazói kar helyettes vezetője lett.

Fiatal kora óta érdeklődött a csillagászat iránt. Első cikke A legegyszerűbb távcső címmel 1944 áprilisában jelent meg a Csillagok Világában.

1946-ban csatlakozott az amatőr csillagász mozgalomhoz, ahol Kulin György mellett hamarosan az egyik meghatározó személyiséggé vált. A Magyar Csillagászati Egyesület alelnökévé választották. Az amatőr csillagász mozgalomban a szervező munkában nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Csillagászati előadásokat szervezett, előadókat oktatott. Megindította az évente megrendezésre kerülő Csillagászati Hetet. 1950–1974 között a hazai amatőr csillagász mozgalom egyik vezéregyénisége volt. 1951-től a Természettudományi Társulat csillagászati szakosztályának titkára, majd haláláig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Csillagászati és Űrkutatási Választmányának titkára volt. Jelentős szerepet töltött be a TIT Csillagászat Baráti Kör adminisztratív megszervezésében, és az évente, majd kétévente megrendezett Csillagászat Baráti Kör találkozók rendszeresítésében. Sokat fáradozott a csillagászati ismeretterjesztők és amatőr csoportok vezetőinek továbbképzésén, szakmai szintjük növelésén.

Számos népszerűsítő újságot szerkesztett, csillagászatról tartott előadásokat. Írásai olyan lapokban jelentek meg mint az Élet és Tudomány, a Természettudományi Közlöny, Föld és Ég, Világosság, valamint a Csillagászati Évkönyvek továbbá a Népszabadságban és egyéb napilapban. Az Ég és Föld valamint a Világosság című folyóiratok szerkesztő bizottságának tagja volt. Hosszú ideig szerkesztette a Csillagászati Évkönyveket, továbbá a Gondolat Könyvkiadó természettudományi szerkesztőségét is vezette. Nagy számú ismeretterjesztő cikke mellett számos könyve jelent meg. Ezek közül néhányat Kulin Györggyel közösen írtak.

Sírja a Fiumei Úti Sírkertben, 2005-ben. (45-1-45)

Szívbénulás következtében álmában hunyt el V. kerületi, Zrínyi utcai otthonában. A Fiumei Úti Sírkertben nyugszik.

Emlékezete

[szerkesztés]

Művei

[szerkesztés]
 • A csillagok vizsgálata régen és ma, Magyar Természettudományi Társulat, Budapest, 1951, A mi világunk sorozatban
 • Az égitestek kialakulása, Budapest, 1952
 • Ismerjük meg a világot, Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest, 1953
 • Róka Gedeon-Pál István-Sinka József: Utazás a bolygók között, Társadalom- és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat, Budapest, 1955
 • (Szerk.): A távcső világa, Budapest, 1958
 • A fizika néhány filozófiai problémája, Felsőoktatási Jegyzetellátó Vállalat, Budapest, 1959
 • Kulin György-Róka Gedeon: A nagy Világmindenség, Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1961
 • A csillagászat és mindennapi életünk, Táncsics Könyvkiadó, Budapest, 1968, illusztrálta: Murányi László
 • Fényes Imre-Haraszty Árpád-Kiszely György̞-Kocsis Ferenc-Róka Gedeonː Világnézeti nevelésünk természettudományos alapjai 1., Tankönyvkiadó Vállalat, Budapest, 1963
 • A világegyetem megismerésének útjai és tévútjai, Gondolat Kiadó, Budapest, 1964, Ismeretterjesztő kiskönyvtár sorozat
 • Kulin György-Róka Gedeon: A világegyetem, Gondolat Kiadó, Budapest, 1965
 • Dala László (szerk.): Élet más bolygókon, Móra, Budapest, 1968, 190 oldal, illusztrálta: Hegedüs István benne Nyomozás a naprendszeren kívül című írása.
 • A csillagászat és mindennapi életünk, Budapest, 1968
 • Róka Gedeon-Kulin György (szerk.): Csillagászati kisenciklopédia, Gondolat Kiadó, Budapest, 1969
 • (Szerk.): Távcsőtükör házi készítése, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Budapest, 1970
 • (Szerk.) Kulin Györggyel: A távcső világa, Budapest: Gondolat Kiadó, 1975
 • Kulin Györggyel: A távcső világa, 2. bővített, Budapest: Gondolat Kiadó, 1980

Források

[szerkesztés]

Megjegyzések

[szerkesztés]
 1. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Petőfi Irodalmi Múzeum szerintː Benkó.
 3. Rezsabek szerint Kirschner, Petőfi Irodalmi Múzeum szerintː Kürschner