Meteor (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Meteor
Adatok
Típus csillagászati folyóirat
Formátum A/5

Ország Magyarország Magyarország
Alapítva 1971.
Ár 685 Ft
Kiadó Magyar Csillagászati Egyesület
Főszerkesztő Mizser Attila
Szerkesztő Fűrész Gábor, Kereszturi Ákos, Kiss László, Kolláth Zoltán, Sánta Gábor, Sárneczky Krisztián, Szabados László, Szalai Tamás és Tóth Krisztián
Nyelv magyar magyar nyelv
Szakterület csillagászat
Székhely 1037 Budapest, Laborc utca 2/c.

ISSN 0133-249X
A Meteor weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Meteor témájú médiaállományokat.

A Meteor a Magyar Csillagászati Egyesület havi folyóirata, 1971 elején indította útjára Bartha Lajos amatőrcsillagász. Kezdetben a csillagászati „észlelő amatőrök” számára készült. 1981-ig kéthavonta jelent meg, azóta havonta egyszer.

A lapról[szerkesztés]

Az egyesület célja hírt adni a csillagászat legújabb eredményeiről, az égbolton megfigyelhető jelenségekről, az egyesület programjairól. A folyóirat cikkírói, rovatvezetői tanácsokat adnak csillagászati megfigyelések végzéséhez, csillagászati fotózáshoz, távcsőépítéshez. A lapszámok színes képmellékletekkel jelennek meg.

A Meteor folyóirat a legterjedelmesebb csillagászati témájú periodikaként jelenik meg magyar nyelven. A lap rovatvezetői és szerkesztői gárdája társadalmi munkában, a tudás átadásának elhivatottságával végzik a megjelenő cikkek, feldolgozások, megfigyelési beszámolók összeállítását.

1988-ban jelentettek meg évkönyv jellegű különkiadványt („Csillagászati adatok 1989-re”), ez a jelenlegi „Meteor csillagászati évkönyv” előfutára volt.

A „Föld és Ég” folyóirat sorsának bizonytalanná válása és az ismeretterjesztésben mutatkozó problémák miatt a Meteor profilja 1988 után fokozatosan módosult: immár nem csupán az észlelő amatőrökhöz, hanem minden, csillagászat iránt érdeklődőhöz kívánt szólni. Különösen aktuálissá vált ez a profilmódosulás a Föld és Ég 1991 végi megszűnésével – ekkor az amatőrcsillagász mozgalom első számú fórumát veszítette el.

1990 januárjától az MCSE és a TIT Uránia Csillagvizsgáló közös lapjaként jelent meg a Meteor. Az anyagi hátteret az MCSE, míg a technikai feltételeket az Uránia biztosította. Egészen 1992 áprilisáig állt fenn ez az együttműködés. Az 1992/4. számtól kezdődően a Meteor az MCSE kiadásában jelenik meg, 1999-ben már 2000-es példányszámban.

Támogatója mindenekelőtt a Nemzeti Kulturális Alapprogram, amely 1996 óta minden évben pályázati támogatásban részesíti a Meteort.

Források[szerkesztés]