Szerkesztővita:Elkágyé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archive
Archivált vitalapok

Oxi selyem[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Ez itt egy kicsit textil is, így elküldöm Neked, hátha érdekel: http://www.origo.hu/kornyezet/20140731-level-oxigen-fotoszintezis-design-mesterseges-levelet-gyartott-egy-londoni-diak.html BÚÉK! Üdvözlettel Bokorember vita 2015. január 6., 09:54 (CET)

Sweatshop téma[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Egy "textiles" cikk: http://444.hu/2015/01/26/a-legerosebb-valosagshow-amiben-norveg-divatblogger-fiatalok-elmentek-kambodzsaba-hogy-ruhakat-keszitsenek/

Üdv. Bokorember vita 2015. január 27., 10:03 (CET)

Fájl:Habselyem Nívódíj 1983.jpg[forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Ez a kép mitől lesz cc-by-sa-3.0 licencű? 1983-ban még nem létezett ilyen licenc. Nem látok OTRS-engedélyt a jogtulajdonostól. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 1., 18:26 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Kedves Teemeah, ha van valami, amit nem igazán vagyok képes felfogni, akkor ez a képek licence. Bevallom, találomra jelöltem be ezt a licencet, mert valamit meg kellett adni. Hálás lennék, ha kijavítanád egy olyanra, ami elfogadható. - Egyébként az a helyzet, hogy a Habselyem Kötöttárugyár már évtizedek óta nem létezik, jogutódja sincs. Az a testület sem létezik, amely annak idején a díjat adományozta. Így nincs kitől engedélyt kérni. Hacsak én magam nem adhatok rá engedélyt, mint egyike azoknak, akiknek a neve ott szerepel, mint a szóban forgó termék alkotója. Nekem semmi kifogásom sincs az ellen, ha bárki megjeleníti valahol ezt a képet, feltéve, hogy a hozzá tartozó feliratok (a termék megnevezése, alkotói, előállítója) szerepelnek a képen. Üdv.--Elkágyé vita 2015. március 3., 11:30 (CET)

Sajnos ez nem ilyen egyszerűen működik. Hiába szűnt meg jogutód nélkül a gyár, vagy a címet adományozó szervezet, a szerzői joga a képnek ezzel nem válik semmissé. Első megjelenéstől számított 70 évig jogvédett, és ilyenkor a kép szerzői joga az államra száll (nem viccelek, árva műveknek hívják ezeket), az állam pedig jogdíjat szed utánuk:

"Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja

  • 30 000 Ft, ha a felhasználás sem közvetve, sem közvetlenül nem szolgál jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt,
  • 92 500 Ft, ha a felhasználás közvetve vagy közvetlenül jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt szolgál."

Az ilyen képeket sajnos nem lehet feltölteni ide. Ha nncs tulajdonos és még koránál fogva nem közkincs, akkor az állam birtokolja a jogokat. Ennyit kell megjegyezni. :) Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 3., 12:55 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Köszönöm a tájékoztatást. Kérlek, töröld a képet. A szócikkből kitöröltem. Üdv. --Elkágyé vita 2015. március 3., 17:05 (CET)

Az év szócikke 2014[forrásszöveg szerkesztése]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2014
A 2014-es Az év szócikke versenyen a Varrógép című szócikked a Műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálunk! - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2015. március 11., 15:09 (CET)

Köszönöm, szívesen és én is gratulálok neked! DenesFeri vita 2015. március 12., 11:28 (CET)

Köszönöm, én is gratulálok a Varrógép szócikked sikeréhez. Hálásan köszönöm a gyártörténeti cikk megjelentetését is a Magyar Textiltechnikában. Üdv  … szalax üzenő 2015. március 12., 18:01 (CET)

Gratulálok a Varrógép szócik sikeréhez, és köszönöm a Nowa Hutá-ra leadott szavazatod! --Fmvh vita 2015. március 13., 14:26 (CET)

T-ing[forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Tekintettel arra, hogy parázs vita bontakozott ki a szócikk neve körül, Téged is kérlek, hogy hozz olyan színvonalas forrás(oka)t, amelyek hitelt érdemlően alátámasztják, hogy az adott ruhadarab magyar elnevezése T-ing, nem pedig Póló. Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. március 28., 12:07 (CET)

A ruhadarab magyar neve póló. A szakkifejezésnek természetesen helye van a szócikkben, feltüntetve, hogy a textiliparban így hívják. DE: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Elnevez%C3%A9si_szok%C3%A1sok alapján a szócikk PÓLÓ, és azon belül is főként pólónak hívjuk a ruhadarabot, nem egy akármilyen kisebbség által használt nevet használunk. ("Általánosan igaz, hogy a szócikknek olyan címet adjunk, mely az adott témára a legelterjedtebben használt szó vagy kifejezés a magyar köznyelvben, egyértelmű, és nem teszi túlságosan nehézzé a rá való hivatkozásokat.")Karga vita 2015. március 28., 12:41 (CET)

Példa bármire van, a kuruzsló csodagyógyászoknak is vannak példáik sikeres kezelésekre. Ahogy ott is, ebben a kérdésben is az mondja meg a tutit, ha a gyakoriságokat összevetjük. A pólóra rengeteg forrás van, T-ing-re alig-alig akad. Ez egy belső, textilipari szakkifejezés. Megemlíteni meg kell, de semmi több. Nem véletlen, hogy a szótárak nem hozzák a T-inget, mint magyar szót. Azért nem hozzák, mert annyira periférikus, hogy a nyelvészet nem is számol vele. Illetve nyelvészeti tény, hogy magyarul ez a ruhadarab alapvetően póló, kevesebb esetben trikó, T-ing csak elvétve, csak a textiliparon belül. A vámtarifaszám azért nem számít, mert ahhoz mindig átveszik az ipari megnevezést, úgyhogy ez szintén a textilipar részének tekinthető. Kereskedelemben gyakorlatilag nem kimutatható. A pólóra adott Google találatokkal összevetve világos, hogy a kereskedelembe csak fontoskodásból kerül, elvétve, nyilvánvalóan azért, mert direkt átveszik az ipari kifejezést és a számarány alapján ez említésre sem méltó, ennél még T-shirt néven is gyakrabban kerül a kereskedelembe. A szótárak alapján a T-shirt magyarul alapvetően póló, ritkábban trikó, a Wikipédia belső szabályai pedig azt írják elő, hogy a szócikkek ehhez igazodjanak. A különböző csoportnyelvi terminusokat meg kell említeni, ez tiszta sor. Az egyik linked amúgy pont ellenérv: http://www.elingerie.hu/termekkategoria/ferfi-divat/ingek-polok/ing-polo-t-shirt/ Itt ugyanis nevezik ingnek, pólónak, T-shirtnek is, de T-ingnek éppen hogy nem. Karga vita 2015. március 28., 14:01 (CET)

A 3. link miért is forrás? T-shirtöt írnak benne, nem T-inget... Egy elavult, múlt évezredbeli nevet használsz a ruhadarabra, ezt kérlek, vedd észre. --áкos9702 posta 2015. március 28., 14:25 (CET)

  • Nem az a baj, hogy használja, hanem hogy félrevezető szócikket ír, ami úgy állítja be, mintha nem csak egy szűk kör használná ezt a kifejezést, hanem a ruhadarab bevett magyar neve volna, ami egyszerűen nem igaz. Karga vita 2015. március 28., 14:30 (CET)

Re: Nålebinding[forrásszöveg szerkesztése]

Hello! You posted a message on my Swedish talk page, sv:Användardiskussion:Lixer#Nålebinding, and I am sorry for a late answer. My knowledge of Danish is primary centered to the written language, and I'm not so good at pronunciation. However, I would guess that the word "nålebinding" is pronounced /noːlɛbɪndɪŋ/ with the International Phonetic Alphabet (IPA). Best regards, Lixer vita 2015. április 5., 00:16 (CEST)

Húsvét[forrásszöveg szerkesztése]

Boldog húsvéti ünnepeket! Szalakóta vita 2015. április 5., 21:13 (CEST)

Frissítési problémám megoldása[forrásszöveg szerkesztése]

Képcsere

Sziasztok! A Kezelési jelképek (textilipar) szócikkben a "Néhány példa a jelenleg használatos kezelési jelképsorokra" c. - már elavult - képet egy újra szeretném kicserélni, ami a jelenleg érvényes szabványnak felel meg. Az új képet feltöltöttem a ide, rendben is lenne, meg is jelöltem, hogy ezentúl az új változat legyen aktuális, de a szócikkben a csere nem akar végrehajtódni, változatlanul a régi jelenik meg. Tudnátok ebben segíteni? Mit nem csináltam jól? Köszönettel --Elkágyé vita 2015. június 27., 13:52 (CEST)

Én már az újat látom. Cache ürítés nem segít? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. június 27., 14:09 (CEST)

Ctrl+F5-tel próbálkozz. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 27., 14:17 (CEST)

Az az érdekes jelenség mutatkozik, hogy ha a Google Chrome-mal nyitom meg a Wikipédiát, akkor még mindig a régi változat látható, ha viszont a Microsoft Outlookkal vagy a Firefox-szal nyitom meg, akkor már az új. Gyanítom, hogy a Google Chrome lustasága az ok, pedig "naprakésznek" jelzi a saját frissítését. Viszont a Ctrl+F5 valóban segített, erre ott is jó lett. Azt, hogy a cache-t hogy kellene ürítenem, sajnos nem tudom. Én csak felhasználói szinten tudom kezelni a számítógépet, de ilyen mélységekig még sosem jutottam el. - Mindenesetre köszönöm, hogy megnéztétek.--Elkágyé vita 2015. június 27., 17:20 (CEST)

A Ctrl+F5 üríti a cache-t. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 27., 23:43 (CEST)
Köszönöm szépen, ennyivel is okosabb lettem. --Elkágyé vita 2015. június 28., 07:56 (CEST)
Cache-t úgy is lehet üríteni, hogy az URL után beírod: ?action=purge és ENTER-rel frissíted a lapot. Akela vita 2015. június 29., 11:07 (CEST)
Vagy úgy, hogy bekapcsolod a segédeszközök között az órát. --Tacsipacsi vita 2015. június 29., 12:42 (CEST)
Köszönöm szépen a jó tanácsokat. Ha legközelebb ilyen gondom akad, remélem már meg fogom tudni oldani. @Tacsipacsi: Az órát kipipáltam a beállításoknál, remélem, hatásos lesz. Üdv.--Elkágyé vita 2015. június 29., 15:02 (CEST)

Wikiszülinap[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Boldog wikiszületésnapot kívánok, erőben, egészségben!  … szalax üzenő 2015. július 23., 17:52 (CEST)

Kilenc éve vagy itt, sok boldog wikiszületésnapot kívánok! Apród vita 2015. július 23., 17:56 (CEST)

Színezés fixálása[forrásszöveg szerkesztése]

Tisztelt Lázár úr, kerestem volna kicsit részletesebb leírást hogyan is történik a színezéskor a színek rögzítése. Lehet rossz helyen kerestem, de csak a textilipar szócikkben találtam egy sort erről (A festékanyag rögzítését timsós, vagy vas- és ónsós pácokkal végezték.) De, hogy ezt közvetlenül a festés után, vagy öblítés után végzik, és, hogy nagyjából milyen kémiai hatások zajlanak le, arról nem találtam leírást. Talán a textilanyagok színezése szócikkbe beleférne erről egy kis kiegészítés, amit nagyon hálásan olvasnék. Köszönettel: JSoos vita 2015. július 24., 22:14 (CEST)

Kedves JSoos, a színek rögzítésének módszere az alkalmazott színezék és a színezendő nyersanyag függvénye. Erre a színezékfürdőben alkalmazott vegyi anyagok (ún. segédanyagok) szolgálnak, amelyek biztosítják, hogy a színezési folyamat során a színezékmolekulák tartósan kapcsolódjanak a nyersanyag molekuláihoz. Pamut direkt vagy reaktív színezékekkel történő színezésekor például konyhasó szolgál erre. A színezési recept – amelyet az adott nyersanyag adott színezéktípussal történő színezéséhez egyedileg állítanak össze – már eleve megadja ezt a segédanyagot. Amennyiben a kémiai részletekre kíváncsi, javasolom nézze át Csűrös Zoltán–Rusznák István: Textilkémia (Tankönyvkiadó, Bp. 1964) vagy Rusznák István: Textilkémia II. (Tankönyvkiadó, Bp. 1988) könyvének megfelelő fejezeteit. Ha konkrét kérdése lenne valamilyen anyag színezésével kapcsolatban, javasolom, forduljon a színezék gyártójához. – A Textilanyagok színezése szócikkben ilyen részletekbe nem akarok belebocsátkozni, mert akkor további részletkérdésekkel is foglalkoznom kellene és ez igen messze vezetne. Üdv. --Elkágyé vita 2015. július 26., 09:59 (CEST)
Köszönöm válaszát. Értem, igazából, mint érdekesség merült fel bennem, hogy Csontváry textilfestéket használt alapanyagként, és, hogy hasonlóan a textilfestéshez, a festékbe sókat is kevert, ezért szerettem volna többet megtudni, illetve linkelni olyan szócikket, amiben van erről bővebb leírás. Köszönettel,JSoos vita 2015. július 28., 13:57 (CEST)


@JSoos: Ahogy fentebb Elkágyé kifejtette, számtalan színezési eljárás van, mint ahogy számtalan alapanyag is. Például a gyapjú típusú alapanyagok színezése gyökeresen másképp történik, mint a pamut, len, kender stb. is. A rögzítés is ezért más és más. Jó lenne tudni, hogy Csontváry milyen vásznat használt, mert akkor közelebbit is lehetne tudni. Egyébként a rögzítésre csak akkor van szükség, ha a vásznat később mossák, vagy mechanikai hatás éri (pl. viselik, dörzsölik stb.) . Ha nem, akkor – eltekintve a rögzítetlenségből adódó színmódosulástól általában nem szükséges a rögzítés. Én is festettem már textilfestékkel pamutvásznat. :-) Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. július 28., 14:50 (CEST)

Textilanyagok színezése[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves ElKáGyé! Ebbe nagyon szívesen beleszólnék, de sajnos épp most utazunk elnyaralni. A szócikket jónak találom, de jelenleg nincs időm ahhoz, hogy alaposan nézzem át. Néhány megjegyzés.

A bíbor színek hullámhosszát negatív hullámhosszal azonosítják. Ilyenek ugyanis spektrumban nincsenek, ezért csak a komplementer szín hullámhosszával jellemezhetők. Nincs időm elővenni a Nemcsics: Színdinamika című könyvet, de, ha visszajöttünk, megírom, melyek a bíbor színek. A német eredeti is elég sommásan intézi el dolgot. Az angol szóhasználatban Purple, vagy Magenta ennek a színtartománynak a neve (Munsellnél Purple, a nyomtató festékpatronoknál Magenta).
A Color Index hivatkozásaid egyike olyan lapra mutat, amely csak a pigmentekkel foglalkozik, a festékekkel nem. Tudom: a szócikked épp a pigmentektől szól, ezért csak a hivatkozást javítanám.
Írtam a magyar wikipédiára egy szócikket a Color Indexről. Örülnék, ha megtekintenéd, mert a festékipari eljárásban használt angol nyelvű kifejezéseket esetleg rosszul fordítottam. Ehhez is azt a honlapot használtam, amelyet Te, és épp ezért az én lapomnál is elég hiányos a festékek listája például itt: Fehér#Colour Index International szerint. MZ/X vita 2015. augusztus 3., 14:20 (CEST)

Kedves ElKáGyé! Köszönöm a bizalmadat, de nem tudom, lesz-e kapacitásom még a szócikk kiemelésével is foglalkozni. Mivel a témához nem értek (a növényes vonatkozásokat tisztáztam csak), s kiemelési eljárásokban is csak egyszer-egyszer vettem részt csöppnyit (nincs benne rutinom), így mindenképpen sok időt igényelne részemről, s volnának más teendőim is. Egyelőre inkább nem ígérek semmit. Üdvözlettel: – Sphenodon vita 2015. augusztus 8., 18:27 (CEST)

Elkezdtem a cikk különböző szempontok szerinti átolvasását; türelmedet kérem, mert ebben a melegben nem haladok valami gyorsan vele. (Első ránézésre – a többi cikkedhez hasonlóan – nagyon tetszik, apróságokat írtam a kiemelési lapra.) Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 10., 18:27 (CEST)

Természetesen fogok szavazni, csak még tanulmányozom kicsit, amiről gondoltam, hogy (szerintem) kiegészítésre szorul, vagy könnyebben érthető lehet, ahhoz írok még. Idő még van :-). Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. augusztus 18., 17:40 (CEST)

Hozzászólás

A Textilanyagok színezése fájlban található német eredetű táblázat hibás. A 750-780 nm hullámhosszúságú színek nem nevezhetőek bíbornak. Az említett hullámhosszhoz tartozó színek: bauxitvörös, borvörös, damaszkuszi vörös. A bíbor színek jellemzője éppen az, hogy nincs olyan sugárzás, amely bíbor színű. Úgy szokás tanítani, hogy ezek csak keverékszínek lehetnek.

A COLOROID színmérő rendszerben a bíbor színek azonosítója (angolul hue) Az A32-től A 46-ig terjed.

Az A 32 hullámhossza -491,09 (ami azonos a 625 nm színével), az A 46-é pedig -568,92 (ez kb 450 nm).

Nemcsics általában ásványi színezékek nevét használja. Ebbe a tartományba esnek például

A32 karmazsinvörös
A33 burgundi vörös
A34 karneol, krapplakk, skarlátvörös
A35 Du Barry vörös, ciklámenvörös, bengáli vörös
A40 primulabíbor, krappbíbor, indiai bíbor
A41 ametiszt
A 42 orchidea, amarantlila, püspöklila
A 43 padlizsánlila, harangviráglila, bogáncsvirág
A 44 heliotrop ibolya, tüzesibolya
A45 azoni viola, íriszviola, orgonavirág-ibolya
A46 indigó, veronikaviola, heugi viola, spanyol viola.

Az A32 komplementere, a 491 nm, a krómoxihidrát-zöld, tengerzöld

Az A46 komplementere, az 569 nm, a kalcendoni zöld, banánzöld, klorofillzöld

Lukács Gyula: Színmérés című könyve néhány színt ide sorol "ibolya sor" néven, például (a sor végére írom a Munsell megfelelőt P=putple, RP= red-purple):

RAL 4001 Rotlila (pirosaslila) P8,8
RAL 4003 Erikaviolett (Erikaibolya, ez a hanga virágzatának színe) 4,8 RP
RAL 4004 Boedeauxviolett (bordóibolya), vagy 7,8RP
RAL 5002 Ultramarinblau 7,3PB

A táblázatban a fentiek értelmében helytálló az a sor, amely az 500-560 nm zöld tartomány komplementerét bíbornak nevezi. Tényleg; miért nem nevezed nevén a komplementer színeket?

A kiemelési eljárásba nem szólok bele, mert nem volt időm tisztességesen átolvasni. Szubjektív véleményem szerint meg fogja kapni a kiemelt státust. MZ/X vita 2015. augusztus 27., 17:25 (CEST)

Kedves Elkágyé! A Textilanyagok színezése szócikk a mai napon kiemelt lett. Örömmel gratulálok! - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. augusztus 30., 08:45 (CEST)
Gratulálok! Levél ment. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. augusztus 30., 08:58 (CEST)

Gratulálok. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. augusztus 30., 09:53 (CEST)

Örömmel gratulálok!  … szalax üzenő 2015. augusztus 30., 16:06 (CEST)

Gratulálok én is,! Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. augusztus 30., 19:21 (CEST)

Gratulálok. Egyben közlöm, hogy megírtam a bíbor színek lapot, amely ehhez csatlakozik. Természetesen léteznek bíbor színű textíliák, és festékek, vagy pigmentek. Csak ezt meg én nem tudom. MZ/X vita 2015. szeptember 6., 21:38 (CEST)

Kezdőlapra javaslás és jelölés[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé, a Textilanyagok színezése szócikk kitüntetéséhez gratulálok. A szócikket a sikerben bízva s a kiemelést megelőlegeze 2015. augusztus 23., 18:41-kor a Kezdőlap Kiemelt cikk rovatának 41. hét október 5. és 8. közötti első felére javasoltam. Ennek folytatásaként a mai örömhír hatására a Textilanyagok színezése vitalapján Kezdőlapra jelöltem. Kérlek, szíveskedj a címlapra az ajánlót megírni, s ha igényled, nekem feltevésre elküldeni. Üdv. *feridiák vita 2015. augusztus 30., 14:36 (CEST)

Nagyon szívesen, csak így tovább! 12akd vita 2015. augusztus 30., 21:16 (CEST)

Lektor sablon[forrásszöveg szerkesztése]

Tisztelettel, de nem értek egyet azzal, hogy kicserélte a {{lektor-szakasz}}(?) sablont, a vitalapra bejegyzett kifogásaimra, miszerint az részletes információkat tartalmaz a témában. A sablon célja pont az, hogy felhívja az olvasó figyelmét, hogy a szakaszban leírtakat fentartással kell olvasni, másrészt, ahogy írtam, nem volt időm a megfeleő források után kutatni, tehát azt ugyan úgy fentartással kell kezelni. Viszont ha valaki szakértő olvassa, legalább látja, hogy vita van a témában, és esetleg hozzá is tud szólni. Szeretném, ha a sablon rendeltetésének megfelelően visszakerülne a szakaszba. Köszönettel, JSoos vita 2015. október 11., 16:39 (CEST)

A Wikipédia szerkesztési elvei szerint ha egy szerkesztő úgy találja, hogy egy szócikk kiegészítésre vagy javításra szorul, akkor a szükséges módosításokat beleszerkeszti a szöveg megfelelő helyére. Kérem, hogy ezt a módszert kövesse ez esetben is és akkor megköszönném a közreműködését. - Én egyébként most egy hétre elutazom, csak hazaérkezésem után fogok tudni foglalkozni a Wikipédiával. – Elkágyé vita 2015. október 12., 10:18 (CEST)

Természetesen, ahogy korábban is írtam, az átszerkeszést csak forrásokkal együtt érdemes/lehet megtenni, különösen akkor, ha az átszerkesztendő rész ugyan megfelel a megadott forrásnak, azonban szakmailag megkérdőjelezhető. Én csak eddig jutottam egyelőre: megkérdőjeleztem a szakaszban leírtakat, a kifogásaimat pontosan leírtam a vitalapra (is). A sablon pontosan ennek jelölésére szolgál, és megadja a lehetőseget, hogy más, aki esetleg rendelkezik a szaktudással, átírja, vagy hozzászóljon. JSoos vita 2015. október 20., 12:22 (CEST)

Re: Könnyűipar[forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm a segítséget. A mai statisztika nem ismeri, de magát a fogalmat mégiscsak használják (például létezik könnyűipari mérnökképzés, vagy a híroldalakon is sokszor könnyűiparként emlegetik ezeket az iparágakat, sokszor egyenlőségjelet húzva valamelyik ágazattal). Története is van, hiszen te mondtad, hogy létezett könnyűipari minisztérium is, stb. Tudtommal ez egy olyan kifejezés amit csak a második világban használtak, sehol máshol a világon. Az iparok történetének kezdeményét törlöm hát, és egy rövid összefoglalót írok magáról a fogalomról, kérlek ha lessz időd, nézz rá. Köszi, --Bajnoczki vita 2015. október 25., 09:05 (CET)

Üvegszál[forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Elkágyé! Én az Üvegszál egyért lapon tartalmi változtatást nem végeztem. Nézd meg a laptörténet, hogy ki írta be és neki tedd fel a kérdésed. Üdv, Csurla vita 2015. október 29., 13:40 (CET)

"Üvegszál, egy szálerősítéses kompozit anyag" - ezt nem írtam bele. Attól, hogy én módosítottam benne utoljára, az nem jelenti azt, hogy én is írtam bele. Keresd meg a laptörténetben, hogy ki volt az és tőle kérdezd meg. Csurla vita 2015. október 29., 17:25 (CET)

Nemezis írta bele jó másfél éve. - Csurla vita 2015. október 29., 17:28 (CET)

Persze, töröld ki, ha nem szükséges. - Csurla vita 2015. október 29., 17:29 (CET)

Ok, semmi gond, Csurla vita 2015. október 29., 17:32 (CET)

Járőr[forrásszöveg szerkesztése]

Szerkesztő:Lálálá9999 kérte a bürokraták lapján, hogy járőr lehessen, ha Te is alkalmasnak találod őt járőrnek, akkor légy szíves támogatni. Köszönöm.– Mártiforrás 2015. november 16., 14:55 (CET)