Szerkesztővita:Elkágyé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archive
Archivált vitalapok

Oxi selyem[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Ez itt egy kicsit textil is, így elküldöm Neked, hátha érdekel: http://www.origo.hu/kornyezet/20140731-level-oxigen-fotoszintezis-design-mesterseges-levelet-gyartott-egy-londoni-diak.html BÚÉK! Üdvözlettel Bokorember vita 2015. január 6., 09:54 (CET)

Sweatshop téma[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Egy "textiles" cikk: http://444.hu/2015/01/26/a-legerosebb-valosagshow-amiben-norveg-divatblogger-fiatalok-elmentek-kambodzsaba-hogy-ruhakat-keszitsenek/

Üdv. Bokorember vita 2015. január 27., 10:03 (CET)

Fájl:Habselyem Nívódíj 1983.jpg[szerkesztés]

Szia! Ez a kép mitől lesz cc-by-sa-3.0 licencű? 1983-ban még nem létezett ilyen licenc. Nem látok OTRS-engedélyt a jogtulajdonostól. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 1., 18:26 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Kedves Teemeah, ha van valami, amit nem igazán vagyok képes felfogni, akkor ez a képek licence. Bevallom, találomra jelöltem be ezt a licencet, mert valamit meg kellett adni. Hálás lennék, ha kijavítanád egy olyanra, ami elfogadható. - Egyébként az a helyzet, hogy a Habselyem Kötöttárugyár már évtizedek óta nem létezik, jogutódja sincs. Az a testület sem létezik, amely annak idején a díjat adományozta. Így nincs kitől engedélyt kérni. Hacsak én magam nem adhatok rá engedélyt, mint egyike azoknak, akiknek a neve ott szerepel, mint a szóban forgó termék alkotója. Nekem semmi kifogásom sincs az ellen, ha bárki megjeleníti valahol ezt a képet, feltéve, hogy a hozzá tartozó feliratok (a termék megnevezése, alkotói, előállítója) szerepelnek a képen. Üdv.--Elkágyé vita 2015. március 3., 11:30 (CET)

Sajnos ez nem ilyen egyszerűen működik. Hiába szűnt meg jogutód nélkül a gyár, vagy a címet adományozó szervezet, a szerzői joga a képnek ezzel nem válik semmissé. Első megjelenéstől számított 70 évig jogvédett, és ilyenkor a kép szerzői joga az államra száll (nem viccelek, árva műveknek hívják ezeket), az állam pedig jogdíjat szed utánuk:

"Az eljárás igazgatási szolgáltatási díja

  • 30 000 Ft, ha a felhasználás sem közvetve, sem közvetlenül nem szolgál jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt,
  • 92 500 Ft, ha a felhasználás közvetve vagy közvetlenül jövedelemszerzési vagy jövedelemfokozási célt szolgál."

Az ilyen képeket sajnos nem lehet feltölteni ide. Ha nncs tulajdonos és még koránál fogva nem közkincs, akkor az állam birtokolja a jogokat. Ennyit kell megjegyezni. :) Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. március 3., 12:55 (CET)

Áthozva Teemeah vitalapjáról:

Köszönöm a tájékoztatást. Kérlek, töröld a képet. A szócikkből kitöröltem. Üdv. --Elkágyé vita 2015. március 3., 17:05 (CET)

Az év szócikke 2014[szerkesztés]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2014
A 2014-es Az év szócikke versenyen a Varrógép című szócikked a Műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálunk! - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2015. március 11., 15:09 (CET)

Köszönöm, szívesen és én is gratulálok neked! DenesFeri vita 2015. március 12., 11:28 (CET)

Köszönöm, én is gratulálok a Varrógép szócikked sikeréhez. Hálásan köszönöm a gyártörténeti cikk megjelentetését is a Magyar Textiltechnikában. Üdv  … szalax üzenő 2015. március 12., 18:01 (CET)

Gratulálok a Varrógép szócik sikeréhez, és köszönöm a Nowa Hutá-ra leadott szavazatod! --Fmvh vita 2015. március 13., 14:26 (CET)

T-ing[szerkesztés]

Szia! Tekintettel arra, hogy parázs vita bontakozott ki a szócikk neve körül, Téged is kérlek, hogy hozz olyan színvonalas forrás(oka)t, amelyek hitelt érdemlően alátámasztják, hogy az adott ruhadarab magyar elnevezése T-ing, nem pedig Póló. Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. március 28., 12:07 (CET)

A ruhadarab magyar neve póló. A szakkifejezésnek természetesen helye van a szócikkben, feltüntetve, hogy a textiliparban így hívják. DE: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Elnevez%C3%A9si_szok%C3%A1sok alapján a szócikk PÓLÓ, és azon belül is főként pólónak hívjuk a ruhadarabot, nem egy akármilyen kisebbség által használt nevet használunk. ("Általánosan igaz, hogy a szócikknek olyan címet adjunk, mely az adott témára a legelterjedtebben használt szó vagy kifejezés a magyar köznyelvben, egyértelmű, és nem teszi túlságosan nehézzé a rá való hivatkozásokat.")Karga vita 2015. március 28., 12:41 (CET)

Példa bármire van, a kuruzsló csodagyógyászoknak is vannak példáik sikeres kezelésekre. Ahogy ott is, ebben a kérdésben is az mondja meg a tutit, ha a gyakoriságokat összevetjük. A pólóra rengeteg forrás van, T-ing-re alig-alig akad. Ez egy belső, textilipari szakkifejezés. Megemlíteni meg kell, de semmi több. Nem véletlen, hogy a szótárak nem hozzák a T-inget, mint magyar szót. Azért nem hozzák, mert annyira periférikus, hogy a nyelvészet nem is számol vele. Illetve nyelvészeti tény, hogy magyarul ez a ruhadarab alapvetően póló, kevesebb esetben trikó, T-ing csak elvétve, csak a textiliparon belül. A vámtarifaszám azért nem számít, mert ahhoz mindig átveszik az ipari megnevezést, úgyhogy ez szintén a textilipar részének tekinthető. Kereskedelemben gyakorlatilag nem kimutatható. A pólóra adott Google találatokkal összevetve világos, hogy a kereskedelembe csak fontoskodásból kerül, elvétve, nyilvánvalóan azért, mert direkt átveszik az ipari kifejezést és a számarány alapján ez említésre sem méltó, ennél még T-shirt néven is gyakrabban kerül a kereskedelembe. A szótárak alapján a T-shirt magyarul alapvetően póló, ritkábban trikó, a Wikipédia belső szabályai pedig azt írják elő, hogy a szócikkek ehhez igazodjanak. A különböző csoportnyelvi terminusokat meg kell említeni, ez tiszta sor. Az egyik linked amúgy pont ellenérv: http://www.elingerie.hu/termekkategoria/ferfi-divat/ingek-polok/ing-polo-t-shirt/ Itt ugyanis nevezik ingnek, pólónak, T-shirtnek is, de T-ingnek éppen hogy nem. Karga vita 2015. március 28., 14:01 (CET)

A 3. link miért is forrás? T-shirtöt írnak benne, nem T-inget... Egy elavult, múlt évezredbeli nevet használsz a ruhadarabra, ezt kérlek, vedd észre. --áкos9702 posta 2015. március 28., 14:25 (CET)

  • Nem az a baj, hogy használja, hanem hogy félrevezető szócikket ír, ami úgy állítja be, mintha nem csak egy szűk kör használná ezt a kifejezést, hanem a ruhadarab bevett magyar neve volna, ami egyszerűen nem igaz. Karga vita 2015. március 28., 14:30 (CET)

Re: Nålebinding[szerkesztés]

Hello! You posted a message on my Swedish talk page, sv:Användardiskussion:Lixer#Nålebinding, and I am sorry for a late answer. My knowledge of Danish is primary centered to the written language, and I'm not so good at pronunciation. However, I would guess that the word "nålebinding" is pronounced /noːlɛbɪndɪŋ/ with the International Phonetic Alphabet (IPA). Best regards, Lixer vita 2015. április 5., 00:16 (CEST)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvéti ünnepeket! Szalakóta vita 2015. április 5., 21:13 (CEST)

Frissítési problémám megoldása[szerkesztés]

Képcsere

Sziasztok! A Kezelési jelképek (textilipar) szócikkben a "Néhány példa a jelenleg használatos kezelési jelképsorokra" c. - már elavult - képet egy újra szeretném kicserélni, ami a jelenleg érvényes szabványnak felel meg. Az új képet feltöltöttem a ide, rendben is lenne, meg is jelöltem, hogy ezentúl az új változat legyen aktuális, de a szócikkben a csere nem akar végrehajtódni, változatlanul a régi jelenik meg. Tudnátok ebben segíteni? Mit nem csináltam jól? Köszönettel --Elkágyé vita 2015. június 27., 13:52 (CEST)

Én már az újat látom. Cache ürítés nem segít? - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. június 27., 14:09 (CEST)

Ctrl+F5-tel próbálkozz. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. június 27., 14:17 (CEST)

Az az érdekes jelenség mutatkozik, hogy ha a Google Chrome-mal nyitom meg a Wikipédiát, akkor még mindig a régi változat látható, ha viszont a Microsoft Outlookkal vagy a Firefox-szal nyitom meg, akkor már az új. Gyanítom, hogy a Google Chrome lustasága az ok, pedig "naprakésznek" jelzi a saját frissítését. Viszont a Ctrl+F5 valóban segített, erre ott is jó lett. Azt, hogy a cache-t hogy kellene ürítenem, sajnos nem tudom. Én csak felhasználói szinten tudom kezelni a számítógépet, de ilyen mélységekig még sosem jutottam el. - Mindenesetre köszönöm, hogy megnéztétek.--Elkágyé vita 2015. június 27., 17:20 (CEST)

A Ctrl+F5 üríti a cache-t. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 27., 23:43 (CEST)
Köszönöm szépen, ennyivel is okosabb lettem. --Elkágyé vita 2015. június 28., 07:56 (CEST)
Cache-t úgy is lehet üríteni, hogy az URL után beírod: ?action=purge és ENTER-rel frissíted a lapot. Akela vita 2015. június 29., 11:07 (CEST)
Vagy úgy, hogy bekapcsolod a segédeszközök között az órát. --Tacsipacsi vita 2015. június 29., 12:42 (CEST)
Köszönöm szépen a jó tanácsokat. Ha legközelebb ilyen gondom akad, remélem már meg fogom tudni oldani. @Tacsipacsi: Az órát kipipáltam a beállításoknál, remélem, hatásos lesz. Üdv.--Elkágyé vita 2015. június 29., 15:02 (CEST)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Boldog wikiszületésnapot kívánok, erőben, egészségben!  … szalax üzenő 2015. július 23., 17:52 (CEST)

Kilenc éve vagy itt, sok boldog wikiszületésnapot kívánok! Apród vita 2015. július 23., 17:56 (CEST)

Színezés fixálása[szerkesztés]

Tisztelt Lázár úr, kerestem volna kicsit részletesebb leírást hogyan is történik a színezéskor a színek rögzítése. Lehet rossz helyen kerestem, de csak a textilipar szócikkben találtam egy sort erről (A festékanyag rögzítését timsós, vagy vas- és ónsós pácokkal végezték.) De, hogy ezt közvetlenül a festés után, vagy öblítés után végzik, és, hogy nagyjából milyen kémiai hatások zajlanak le, arról nem találtam leírást. Talán a textilanyagok színezése szócikkbe beleférne erről egy kis kiegészítés, amit nagyon hálásan olvasnék. Köszönettel: JSoos vita 2015. július 24., 22:14 (CEST)

Kedves JSoos, a színek rögzítésének módszere az alkalmazott színezék és a színezendő nyersanyag függvénye. Erre a színezékfürdőben alkalmazott vegyi anyagok (ún. segédanyagok) szolgálnak, amelyek biztosítják, hogy a színezési folyamat során a színezékmolekulák tartósan kapcsolódjanak a nyersanyag molekuláihoz. Pamut direkt vagy reaktív színezékekkel történő színezésekor például konyhasó szolgál erre. A színezési recept – amelyet az adott nyersanyag adott színezéktípussal történő színezéséhez egyedileg állítanak össze – már eleve megadja ezt a segédanyagot. Amennyiben a kémiai részletekre kíváncsi, javasolom nézze át Csűrös Zoltán–Rusznák István: Textilkémia (Tankönyvkiadó, Bp. 1964) vagy Rusznák István: Textilkémia II. (Tankönyvkiadó, Bp. 1988) könyvének megfelelő fejezeteit. Ha konkrét kérdése lenne valamilyen anyag színezésével kapcsolatban, javasolom, forduljon a színezék gyártójához. – A Textilanyagok színezése szócikkben ilyen részletekbe nem akarok belebocsátkozni, mert akkor további részletkérdésekkel is foglalkoznom kellene és ez igen messze vezetne. Üdv. --Elkágyé vita 2015. július 26., 09:59 (CEST)
Köszönöm válaszát. Értem, igazából, mint érdekesség merült fel bennem, hogy Csontváry textilfestéket használt alapanyagként, és, hogy hasonlóan a textilfestéshez, a festékbe sókat is kevert, ezért szerettem volna többet megtudni, illetve linkelni olyan szócikket, amiben van erről bővebb leírás. Köszönettel,JSoos vita 2015. július 28., 13:57 (CEST)


@JSoos: Ahogy fentebb Elkágyé kifejtette, számtalan színezési eljárás van, mint ahogy számtalan alapanyag is. Például a gyapjú típusú alapanyagok színezése gyökeresen másképp történik, mint a pamut, len, kender stb. is. A rögzítés is ezért más és más. Jó lenne tudni, hogy Csontváry milyen vásznat használt, mert akkor közelebbit is lehetne tudni. Egyébként a rögzítésre csak akkor van szükség, ha a vásznat később mossák, vagy mechanikai hatás éri (pl. viselik, dörzsölik stb.) . Ha nem, akkor – eltekintve a rögzítetlenségből adódó színmódosulástól általában nem szükséges a rögzítés. Én is festettem már textilfestékkel pamutvásznat. :-) Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. július 28., 14:50 (CEST)

Textilanyagok színezése[szerkesztés]

Kedves ElKáGyé! Ebbe nagyon szívesen beleszólnék, de sajnos épp most utazunk elnyaralni. A szócikket jónak találom, de jelenleg nincs időm ahhoz, hogy alaposan nézzem át. Néhány megjegyzés.

A bíbor színek hullámhosszát negatív hullámhosszal azonosítják. Ilyenek ugyanis spektrumban nincsenek, ezért csak a komplementer szín hullámhosszával jellemezhetők. Nincs időm elővenni a Nemcsics: Színdinamika című könyvet, de, ha visszajöttünk, megírom, melyek a bíbor színek. A német eredeti is elég sommásan intézi el dolgot. Az angol szóhasználatban Purple, vagy Magenta ennek a színtartománynak a neve (Munsellnél Purple, a nyomtató festékpatronoknál Magenta).
A Color Index hivatkozásaid egyike olyan lapra mutat, amely csak a pigmentekkel foglalkozik, a festékekkel nem. Tudom: a szócikked épp a pigmentektől szól, ezért csak a hivatkozást javítanám.
Írtam a magyar wikipédiára egy szócikket a Color Indexről. Örülnék, ha megtekintenéd, mert a festékipari eljárásban használt angol nyelvű kifejezéseket esetleg rosszul fordítottam. Ehhez is azt a honlapot használtam, amelyet Te, és épp ezért az én lapomnál is elég hiányos a festékek listája például itt: Fehér#Colour Index International szerint. MZ/X vita 2015. augusztus 3., 14:20 (CEST)

Kedves ElKáGyé! Köszönöm a bizalmadat, de nem tudom, lesz-e kapacitásom még a szócikk kiemelésével is foglalkozni. Mivel a témához nem értek (a növényes vonatkozásokat tisztáztam csak), s kiemelési eljárásokban is csak egyszer-egyszer vettem részt csöppnyit (nincs benne rutinom), így mindenképpen sok időt igényelne részemről, s volnának más teendőim is. Egyelőre inkább nem ígérek semmit. Üdvözlettel: – Sphenodon vita 2015. augusztus 8., 18:27 (CEST)

Elkezdtem a cikk különböző szempontok szerinti átolvasását; türelmedet kérem, mert ebben a melegben nem haladok valami gyorsan vele. (Első ránézésre – a többi cikkedhez hasonlóan – nagyon tetszik, apróságokat írtam a kiemelési lapra.) Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. augusztus 10., 18:27 (CEST)

Természetesen fogok szavazni, csak még tanulmányozom kicsit, amiről gondoltam, hogy (szerintem) kiegészítésre szorul, vagy könnyebben érthető lehet, ahhoz írok még. Idő még van :-). Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. augusztus 18., 17:40 (CEST)

Hozzászólás

A Textilanyagok színezése fájlban található német eredetű táblázat hibás. A 750-780 nm hullámhosszúságú színek nem nevezhetőek bíbornak. Az említett hullámhosszhoz tartozó színek: bauxitvörös, borvörös, damaszkuszi vörös. A bíbor színek jellemzője éppen az, hogy nincs olyan sugárzás, amely bíbor színű. Úgy szokás tanítani, hogy ezek csak keverékszínek lehetnek.

A COLOROID színmérő rendszerben a bíbor színek azonosítója (angolul hue) Az A32-től A 46-ig terjed.

Az A 32 hullámhossza -491,09 (ami azonos a 625 nm színével), az A 46-é pedig -568,92 (ez kb 450 nm).

Nemcsics általában ásványi színezékek nevét használja. Ebbe a tartományba esnek például

A32 karmazsinvörös
A33 burgundi vörös
A34 karneol, krapplakk, skarlátvörös
A35 Du Barry vörös, ciklámenvörös, bengáli vörös
A40 primulabíbor, krappbíbor, indiai bíbor
A41 ametiszt
A 42 orchidea, amarantlila, püspöklila
A 43 padlizsánlila, harangviráglila, bogáncsvirág
A 44 heliotrop ibolya, tüzesibolya
A45 azoni viola, íriszviola, orgonavirág-ibolya
A46 indigó, veronikaviola, heugi viola, spanyol viola.

Az A32 komplementere, a 491 nm, a krómoxihidrát-zöld, tengerzöld

Az A46 komplementere, az 569 nm, a kalcendoni zöld, banánzöld, klorofillzöld

Lukács Gyula: Színmérés című könyve néhány színt ide sorol "ibolya sor" néven, például (a sor végére írom a Munsell megfelelőt P=putple, RP= red-purple):

RAL 4001 Rotlila (pirosaslila) P8,8
RAL 4003 Erikaviolett (Erikaibolya, ez a hanga virágzatának színe) 4,8 RP
RAL 4004 Boedeauxviolett (bordóibolya), vagy 7,8RP
RAL 5002 Ultramarinblau 7,3PB

A táblázatban a fentiek értelmében helytálló az a sor, amely az 500-560 nm zöld tartomány komplementerét bíbornak nevezi. Tényleg; miért nem nevezed nevén a komplementer színeket?

A kiemelési eljárásba nem szólok bele, mert nem volt időm tisztességesen átolvasni. Szubjektív véleményem szerint meg fogja kapni a kiemelt státust. MZ/X vita 2015. augusztus 27., 17:25 (CEST)

Kedves Elkágyé! A Textilanyagok színezése szócikk a mai napon kiemelt lett. Örömmel gratulálok! - nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. augusztus 30., 08:45 (CEST)
Gratulálok! Levél ment. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. augusztus 30., 08:58 (CEST)

Gratulálok. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2015. augusztus 30., 09:53 (CEST)

Örömmel gratulálok!  … szalax üzenő 2015. augusztus 30., 16:06 (CEST)

Gratulálok én is,! Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. augusztus 30., 19:21 (CEST)

Kezdőlapra javaslás és jelölés[szerkesztés]

Kedves Elkágyé, a Textilanyagok színezése szócikk kitüntetéséhez gratulálok. A szócikket a sikerben bízva s a kiemelést megelőlegeze 2015. augusztus 23., 18:41-kor a Kezdőlap Kiemelt cikk rovatának 41. hét október 5. és 8. közötti első felére javasoltam. Ennek folytatásaként a mai örömhír hatására a Textilanyagok színezése vitalapján Kezdőlapra jelöltem. Kérlek, szíveskedj a címlapra az ajánlót megírni, s ha igényled, nekem feltevésre elküldeni. Üdv. *feridiák vita 2015. augusztus 30., 14:36 (CEST)

Nagyon szívesen, csak így tovább! 12akd vita 2015. augusztus 30., 21:16 (CEST)