Szerkesztővita:Elkágyé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Archive
Archivált vitalapok

Műselyem kiemelt[szerkesztés]

Gratulálok! Szívesen tettem, megérdemelten kapta! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. január 13., 21:41 (CET)

Nagyon szép cikk, gratulálok! Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. január 13., 21:44 (CET)

Gratulálok. Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 14., 15:43 (CET)

Kiváló szócikket írtál. Gratulálok, további jó szerkesztéseket kívánok! --Jávori István Itt a vita 2016. január 14., 15:55 (CET)

Szívesen, és gratulálok! Üdv  … szalax üzenő 2016. január 21., 11:43 (CET)

Az év szócikke 2015[szerkesztés]

Beszéltünk róla, hogy szeretnél még jelölni. Itt lehet jelölést tenniː Wikipédia:Az év szócikke/2015. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 17., 14:57 (CET)

WP 15 képek[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Örülök, hogy találkozhattunk a vasárnapi rendezvényen és őszintén köszönöm a képeimre vonatkozó észrevételeket. Kerestem, de elsőre nem találtam a WP15 tág kategóriáján belül olyan szűkebb kategóriát, amely Magyarországra utalt volna, de próbálom még pontosítani a fotóim kategorizálását. Üdv: Solymári vita 2016. január 17., 22:07 (CET)

Textilbeton[szerkesztés]

Szia! Átolvastam a textilbeton szócikkedet, és nagyon tetszik. Egyetlen ponton akadtam el, a filament szó szerintem mindenképpen egy egy-két szavas zárójeles magyarázatra szorulna. Hiányolom még a belső linkeket, de ezeket szerintem este pótolni fogom, és utána jelölném is a cikkedet jó szócikknek. – Puskás Zoli vita 2016. február 2., 14:47 (CET)

Képek prospektusokból[szerkesztés]

Szia! Véletlenül beleakadtam pár általad feltöltött képbe, és végül aztán végig is néztem mindegyiket. Az elmúlt években talán nem voltak olyan szigorúak a képekkel kapcsolatos irányelveink, mint azt követően, hogy a múlt nyáron életbe lépett az új, a korábbiaknál szigorúbb WP:NEMSZABAD, de sajnos így vagy úgy, ezek a prospektusfotók nem használhatók a szerzők engedélye nélkül a Wikipédián. Találtam egyéb okból problémás fotókat is: olyant, amelynek vitatható a licence, és olyant, amelyik nem prospektusból való, de a használatára nincs engedély, esetleg nincs megadva forrás. Sajnos elég sok van belőlük összességében:

– Regasterios vita 2016. február 14., 00:05 (CET)

Regasteriosnak a honlapjára írt válaszomat ide idézem:

Kedves Regasterios, nagy dilemma elé állítottál.

  • A szócikkeim egy részében valóban felhasználtam olyan képeket, amelyek gépgyárak prospektusaiból valók. Ezek a prospektusok teljesen nyilvánosak, a termékek reklámozását célozzák, a tulajdonosaik nyilvánvalóan tudatában vannak annak, hogy például szakfolyóiratokban is közzéteszik egyes részleteiket, például a képeket, mint ahogy ez meg is történik, természetesen a forrás megjelölésével. Én sem hallgattam el, hogy honnan származnak. Reklamáció még egyetlen gyártól sem érkezett. Nagyon sajnálnám, ha a Wikipédia lapjairól törölni kellene őket, mert ez szegényítené a cikkeket és gyengítené informatív értéküket. Azt pedig már most megmondom, hogy nem kívánok körülményes levélváltásba bonyolódni a gyártókkal a képek engedélyeztetése végett.
  • A Habselyem Kötöttárugyár az 1990-es évek végén jogutód nélkül, felszámolással megszűnt. A gyárról szóló szócikkben a birtokomban lévő prospektusok képei szerepelnek. A képek mellett a következő szöveg szerepel:
"A Habselyem Kötöttárugyárat az 1990-es évek végén felszámolták, jogutód nélkül megszűnt. A prospektuson szereplő fényképek szerzője (fotós, grafikus) ismeretlen, a prospektuson nincs rá utalás. Szabad licencű alternatívát szerezni nem lehetséges, viszont a kép jól szemlélteti a hajdani vállalat termékprofilját, ezért szerepeltetése indokolt. (Wikipédia:Képhasználati irányelvek#Nem szabad képek alapján).
Részletes engedély
A Habselyem Kötöttárugyárat az 1990-es évek végén felszámolták, jogutód nélkül megszűnt. A prospektuson szereplő fényképek szerzője (fotós, grafikus) ismeretlen, a prospektuson nincs rá utalás. Szabad licencű alternatívát szerezni nem lehetséges, viszont a kép jól szemlélteti a hajdani vállalat termékprofilját, ezért szerepeltetése indokolt. (Wikipédia:Képhasználati irányelvek#Nem szabad képek alapján.)"
Ennek alapján úgy vélem, talán nem kellene a képeket törölni.
  • A halasi csipke képét le fogom cserélni egy, a Commonson található másik képre.
  • A plakátok (Norcoc, Trapper) fotóival kapcsolatban is az a véleményem, hogy ezeket annak idején közszemlére tették ki, utcai hirdetőtáblákon jelentek meg, miért ne illusztrálhatnának egy Wikipédia szócikket? Nevetségesnek tartom ezek tiltását. Pláne, hogy például a Norcoc plakát még jóval a II. világháború előtt készült, tehát több mint 70 éve. Ám töröljétek, ha nem sajnáljátok, hogy ezzel a Wikipédia egy-egy szócikkének színvonala csökken.
  • Mazán Kálmán és Karmos Viktor fényképei igazolványképek, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület emlékalbumából másoltam ki őket. Az említett személyek már nem élnek. Vajon kinek árt, ha az életrajzuk mellett ott szerepel a képük? Gondoljátok, hogy a család ezt rossz néven venné? Sőt! Inkább azt vennék rossz néven, ha nem lennének ott a képek, és igazuk is lenne!
  • Bankó Miklós arcképének és az általa rendelkezésemre bocsátott két képnek (Csőtartó híd beemelése és Dunai Vasmű) közlésére annak idején (2014. október 29-én) megkértem az engedélyt az OTRS-től, ha kell egy e-mailben el tudom küldeni az engedélykérés másolatát. Én azóta sem kaptam választ.

Nos, mi legyen? – Elkágyé vita 2016. február 14., 09:08 (CET)

Szia!

A fentebb idézett irányelv konkrétan kitér az „oszlopokra, falra ragasztott reklámposzterekre”. Ezek – tehát a Trapper-poszter is – csak engedéllyel használhatók, mert bár közterületen találhatók, nem állandó jelleggel „kiállított műalkotások”. Vagyis nem vonatkozik rájuk a panorámaszabadság. A Nor-coc plakát valóban világháború előtti, bár ettől még közel sem biztos, hogy közkincs. Nem kizárt, hogy a Csongrád megyei Levéltárban fel lehetne kutatni, kik voltak Kokron József fiai, és talán a haláluk évét is, mert a 70 évet onnantól kell számítani, nem a plakát kiadásától. Mindenesetre a bizonytalanság miatt levettem a problémasablont a képről, de rátettem a {{poszter}} sablont, mert az eddigi forrásmegjelöléses nem igazán volt jó. Ettől persze még bizonytalan a kép helyzete.

Ami a Habselyem-prospektusokat illeti, a gyár felszámolása nem mentség: a szerzőtől még lehetne engedélyt kérni. Persze feltehetően ismeretlen a személye, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, így árva műnek minősülnek, és az ilyen alkotások nem használhatóak fel a Wikipédiában, a szerzői joggal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala rendelkezik. A többi prospektuskép szintén engedélyköteles, vagy árva mű.

Mazán Kálmán és Karmos Viktor fényképeire rátettem az {{igazolványkép}} sablont, mert semmiképpen sem szabad licencűek, és a helyzetük szintén bizonytalan, de egyelőre maradhatnak. Viszont további két arcképet vitatható licencűnek tartok: az egyik a Fájl:ZilahiMárton.jpg, a másik a Fájl:Vékássy Alajos.jpg. A félprofilszerű fényképek biztosan nem igazolványképek, az utóbbi képre ezt a legkevésbé se lehetne rámondani. A leírólapon azt írod, hogy a képek családi fényképarchívumból, illetve -gyűjteményből valók, de a szerzők ismeretlenek. Ha ismeretlen a szerző, akkor az a helyzet, amit a Habselyem-prospektusok kapcsán írtam: árva művek, és az sem jelenthető ki, hogy Te vagy a jogtulajdonos.

A fenti listában szintén nem tértem ki rá, de a Fájl:Habselyem plakát.jpg sem biztos, hogy közkincs, legalábbis biztosan nem a tiéd, hiába Te fényképezted le. A Habselyem Kötöttárugyár című cikk szerint a tulajdonos Holitscher Bernátné a világháború után is élt még, így ha őt tekintjük jogtulajdonosnak, akkor a halála óta nem telt el még a 70 év, sőt igazából maga a gyár is 1961-ben szűnt meg ezen a néven, ráadásul jogutódja is volt.

Bankó Miklós arcképére, valamint a másik két fotóra vonatkozó engedélyt nem találtam az OTRS-rendszerben, ezért küldd el, kérlek, még egyszer. – Regasterios vita 2016. február 16., 00:30 (CET)

A Fájl:Csőtartó híd beemelése.jpg kép rendben van, rákerült az OTRS-sablon, de a másik két fotóról nincs szó az engedélyben. – Regasterios vita 2016. február 18., 00:15 (CET)

Rendben, semmi gond. Arra kérlek azonban, hogy a vonatkozó képekre helyezd ki az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. február 25., 23:43 (CET)

Rendben, de neki is elküldtem a levelet, amit neked. Kapott másolatot. – Regasterios vita 2016. február 26., 12:34 (CET)

Már meg is jött a válasz, intézem. Így már jó lesz. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. február 26., 12:38 (CET)

Textilbeton[szerkesztés]

Kedves Elkágyé. A textilbeton szócikkben szereplő rugalmassági modulust tárgyaló rész alapvetően hibás. Nem akarok hangulatot kelteni, nehogy elmeszeljem a kiemelési procedurát, jó volna, ha átolvasnád és kijavítanád ezt a részt. Üdv: Kaboldy vita 2016. március 3., 15:30 (CET)

Igen, át fogom olvasni! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 16., 11:49 (CET)

A jegyzeteket és forrásokat különvettem, jó volna ha tudnál magyar nyelvűt is találni. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. március 22., 16:16 (CET)

Kedves Elkágyé! Kíváncsi vagyok, olvastad-e a kiemelési eljáráshoz fűzött észrevételemet, és ha igen, akkor mit gondolsz róla. Köszönöm a válaszodat! Samat üzenetrögzítő 2016. március 31., 21:26 (CEST)

Az év szócikke 2015[szerkesztés]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2015
A 2015-ös Az év szócikke versenyen a Textilanyagok színezése című szócikked műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálok! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 15., 20:25 (CET)

A versenyhez kapcsolódó díjátadóra április 9-én fog sor kerülni, a részleteket lásd itt. A részvételedre mindenképp számítok, kérlek a hivatkozott lapon jelezd, hogy tudsz-e jönni! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 15., 20:25 (CET)

Gratulálok! Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. március 16., 11:50 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2016. március 28., 17:48 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Köszönöm a segítséget! (Soma szerkesztő)

Az év szócikke különdíja[szerkesztés]

Kedves Elkágyé!

Az év szócikke verseny különdíja

Téged, mint Az év szócikke verseny egyik legsikeresebb szerkesztőjét a Wikimédia Magyarország Elnöksége egy különdíjjal szeretne kitüntetni az április 9-i wikitalálkozón. A megjelenésedre mindképpen számítunk, ezért kérünk, hogy a hivatkozott lapon jelezd, hogy tudsz-e jönni!

Üdvözlettel a projektkoordinátorok, RepliCarter és OrsolyaVirág.

OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. április 3., 18:21 (CEST)

Laokon[szerkesztés]

Kedves Elkágyé!

Szerdán lesz egy megnyitója Szentirmay Zsuzsiéknak, akik a mozgó szövettel variálnak. Ó utca 4. Április 21., 17 óra. http://www.laokoondesign.com/ Event

Szia Bokorember vita 2016. április 19., 11:58 (CEST)


Kedves Elkágyé! Ha jól értem, ez nem egy kiállítás, hanem egy üzlet. Én tévedésből tegnap mentem, holott ma lesz a megnyitója. Üdv Bokorember vita 2016. április 21., 09:05 (CEST)

Vita:Öko-Tex[szerkesztés]

Szia! Ez a vitalap már üres. Ha valaki az Öko-Tex-re keres, az automatikusan átirányításra kerül. A Vitalap így felesleges. Üdv. Tambo vita 2016. április 27., 12:01 (CEST)

@Tambo:Köszönöm, így jó.– Elkágyé vita 2016. április 27., 13:44 (CEST)

Akkor törölni kellene a sablont. Üdv. Tambo vita 2016. április 27., 14:43 (CEST)
@Tambo:Milyen sablont és honnan? Az Öko-Tex átirányító lapon nem látok semmilyen sablont.– Elkágyé vita 2016. április 27., 20:43 (CEST)