Szerkesztő:Elkágyé/Vitalap2022Archivum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Januári találkozó[szerkesztés]

Szeretnélek meghívni a januári wikitalálkozóra, melyet online tartunk most szombaton, este 18:00-tól.

Nem készülünk különleges programmal, de ha van kedved kicsit beszélgetni, nézz be!

Samat üzenetrögzítő 2022. január 26., 23:10 (CET) • (feliratkozás és leiratkozás)

Februári wikitalálkozó[szerkesztés]

Szia!

Szeretnélek meghívni a februári wikitalálkozóra, melyet most szombaton este (online) tartunk: 2022. február 26.

A találkozón várhatóan lesz két bemutató: egy a Wikidatáról, egy pedig a vizuális szerkesztőről. Ezekkel a rövid bemutatókkal elsősorban kezdőket célzunk, de haladó kérdéseket is megbeszélhetünk utána. Ha van kedved és lehetőséged eljönni, nagy szeretettel várunk!

Samat üzenetrögzítő 2022. február 23., 22:43 (CET) • (feliratkozás és leiratkozás)

Márciusi wikitalálkozó[szerkesztés]

Szia!

Szeretnélek meghívni a következő online wikitalálkozóra, mely március 26-án, szombaton este lesz. Az eseményen több előadás, bemutató megtekintésére is lesz lehetőség, illetve a megbeszélésükben is részt vehetsz. Nagy szeretettel várunk!

Samat üzenetrögzítő 2022. március 21., 22:03 (CET) • (feliratkozás és leiratkozás)

Meghívó az áprilisi online találkozóra[szerkesztés]

Szia! Azért írok, mert hosszú hónapok után most szombaton ismét van lehetőség személyesen találkozni, beszélgetni. Ha van kedved eljönni, itt tudsz jelentkezni:

Szeretettel várunk! Samat üzenetrögzítő 2022. április 25., 22:55 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Meghívó a májusi személyes találkozóra[szerkesztés]

Szia!

Május végén ismét rendezünk személyes részvételű wikitalálkozót, ahol tudunk találkozni, beszélgetni:

Ha van kedved és tudsz, gyere el! Szeretettel várunk: Samat üzenetrögzítő 2022. május 24., 23:15 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Harisnyagyártás[szerkesztés]

Szia! Gondoltam jelölném a kezdőlapra a harisnyagyártás cikked, de nem most lett kiemelt és lehet le kellene porolni picit. Andrew69. 2022. június 1., 16:57 (CEST)

Köszönöm, átnézem. Elkágyé vita 2022. június 2., 12:48 (CEST)
@Andrew69.:Átnéztem, ahol kellett, javítottam és a forrásokat pontosabban jelöltem meg.– Elkágyé vita 2022. június 3., 09:52 (CEST)

Wikikirándulás szombaton[szerkesztés]

Júniusban a szokásos hóvégi találkozón kirándulni megyünk. A programban lesz fogaskerekű vasút, gyermekvasút és erdei kirándulás is. A találkozóról további információt itt találsz:

Ha van kedved, gyere el! Samat üzenetrögzítő 2022. június 22., 23:15 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Joseph Marie Jacquard[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Nem én írtam a cikk vitalapjára a "Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott ..." szöveget, hanem ez a cikkértékelő sablon 3-as számú standard szövege.

A cikk nagyon jól van fogalmazva, tetszik is, viszont a bevezetővel együtt összesen 3 szakaszból áll, emiatt kapta a "bővítendő" besorolást. Ezt a sablont szoktam az ilyen cikkekre rakni. Az, hogy mivel kéne bővíteni, az nem az én dolgom, de íme: például a lyukkártya feltalálásának részleteivel. -- Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2022. augusztus 4., 13:43 (CEST)

@Pkunk:Kedves Pkunk, Köszönöm a választ. Véleményem szerint a szócikk nem igényel bővítést. A lyukkártyás vezérlést az én tudomásom szerint Jacquard találta fel és alkalmazta először épp a szövőszék mintázóképességének fokozására, nem tudok más előzményről. A "feltalálás részletei" sajnos előttem nem ismeretesek. – Azt egyébként elfogadom, hogy a szócikk a laikus nagyközönség számára "közepesen fontos", de meg kell jegyeznem, hogy a textilipar szempontjából egyike a legfontosabb találmányoknak, aminek máig tartó hatása van, még a legkorszerűbb technika mellett is. Erre utal az is, hogy az elnevezés ("jacquard-berendezés", "jacquard-mintázás" stb.) a textilgépekkel és a mintás textíliákkal kapcsolatban fennmaradt és ma is használatos.  Elkágyé vita 2022. augusztus 4., 20:59 (CEST)Elkágyé vita 2022. augusztus 4., 20:57 (CEST)
Kedves Elkágyé! A cikken lévő értékelés szerintem nem a széles nagyközönséget célozza, hanem az Informatikai műhely számára érdekes, az Informatikai műhely cikkeinek statisztikája és a cikkek állapotának jelzése miatt (ui. ebből készül egy áttekintő és részletes felsorolás is). Jacquard az informatika számára is igen fontos, a lyukkártya feltalálása miatt. Az ő korában informatikai alkalmazásról még nemigen beszélhetünk, de nem sokkal később, Hollerith idejében és attól kezdve szinte egész napjainkig a lyukkártyának és lyukszalagnak folyamatos az alkalmazása. J. ennek a folyamatnak az elején áll. Tehát nem vitatom a fontosságát. A bővítéssel kapcsolatban írtam néhány sort a cikk vitalapjára. A weben találtam kb. 4 oldalas életrajzot is és jó néhány elemzést, ami Jacquard munkásságát és a számítástechnikával való kapcsolatát taglalja. Én úgy vélem, hogy a bővíthetőség nem kérdéses. Az értékeléssel kapcsolatban: te is értékelheted a szócikket. (ld. a Kategória:Műhelyek cikkértékelő sablonjai c. lapot. Itt direkt nem link, mert kategorizálná a vitalapodat...] – ebből kiválaszthatod a témának megfelelő sablont (pl. Sablon:WPMŰSZAKI) és értékelheted neked megfelelő módon. Vagy, alternatív megoldásként: rábeszélsz hogy én csináljam v. értékeljem fel a szócikket. Már csak egy csepp hiányzik hozzá... (:) – Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2022. augusztus 5., 15:27 (CEST)

Augusztusi wikitalálkozó[szerkesztés]

Szia!

Valószínűleg hallottál már róla, de ha esetleg nem, akkor megleplek azzal, hogy az augusztusi wikitalálkozó most szombaton lesz:

A találkozó Hűvösvölgyben, a Nagyréten lesz, ahol a CEE Tavasz 2022 és a vasúti karbantartóverseny díjkiosztóját követően erdei sétára indulunk! Gyere el, találkozzunk szombaton!

Samat üzenetrögzítő 2022. augusztus 24., 23:16 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Szeptemberi wikitalálkozó[szerkesztés]

Szia! Szeretettel meghívlak a szeptemberi wikitalálkozóra, melyet most szombaton délután, a Margitszigeten tartunk! Bővebb részleteket a találkozó oldalán találsz:

Remélem, találkozunk! :-) Samat üzenetrögzítő 2022. szeptember 19., 21:23 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

Jövő heti rendezvények[szerkesztés]

Szia!

Jövő héten két eseményre is szeretnélek meghívni:

Mindkét rendezvényre szeretettel várunk! • Samat üzenetrögzítő 2022. október 23., 20:31 (CEST) • (feliratkozás és leiratkozás)

File:Sewing department in Hungary.jpg[szerkesztés]

Szia! Meg tudnád mondani, hogy ez a kép hol készült? Már csak a kategorizálás miatt is érdekes volna. -- ato vita 2022. november 12., 14:34 (CET)

@Ato 01: Régi feljegyzéseim szerint 2010-ben Debrecenben voltam egy szakmai látogatás alkalmával, de sajnos nem tudok visszaemlékezni a ruhagyár nevére, ahol ezt a képet készítettem. Nagyon sajnálom.– Elkágyé vita 2022. november 12., 17:54 (CET)

Köszönöm a visszajelzést! Akkor a kategória (Magyarország) megfelelő. Nem lesz szűkítve. :-) -- ato vita 2022. november 12., 17:58 (CET)