Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Vasúti karbantartóverseny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Template Railway Stop.svg

Idén megrendezésre kerül a vasúti karbantartóverseny, ami 2022. június 18-a és 2022. augusztus 17-e között tart. A verseny célja a magyarországi vasútállomásokról, megállóhelyekről, vasútvonalakról (nem csak az üzemelőkről, hanem a bezártakról és a megszűntekről is) vasúti járművekről és minden egyéb magyar vasúthoz kapcsolódó témáról szóló szócikkek feljavítása, bővítése, a róluk készült képek bővítése, továbbá új szócikk írása azokról, amikről eddig nem készült.

A versenyt a Wikimédia Magyarország Egyesület támogatásával Balint36 szervezi és felügyeli.

A verseny alatt a szerkesztésekért, képek feltöltéséért és új szócikkek írásáért pontok járnak, és az így megszerzett pontok alapján történik a helyezések megállapítása. A verseny alatt az alábbiak szerint járnak a pontok:

5 pont
 • saját kép feltöltése, és elhelyezése a szócikkben, ahol eddig nem volt kép[a][b]
 • történet megírása (több bekezdés, egy bekezdés legalább három mondatból álljon), ha nem volt vagy csonk[c]
4 pont
 • saját kép feltöltése, és beillesztése a szócikkbe egy 5 évnél régebben készült kép helyére[a][b]
 • új szócikk bónusz[d]
3 pont
 • állomás/megállóhely/vasútvonal megnyitása napra pontosan (Wikidatában és/vagy infoboxban + a megfelelő megnyitás évének kategóriája)[c]
 • történet megírása (egy bekezdés, ami éri el az 5 pontos megfelelőjét), ha nem volt[c]
 • műszaki tulajdonságok: vágányok, peronok, biztosító berendezés stb. bemutatása folyó szövegben[c]
 • saját kép feltöltése, és beillesztése a szócikkbe egy 5 évnél később készült kép helyére[e][b]
2 pont
 • állomás/megállóhely/vasútvonal megnyitása évre vagy hónapra pontosan (Wikidatában és/vagy infoboxban + a megfelelő megnyitás évének kategóriája)[c]
1 pont
 • bevezető újraírása (vasútállomások és megállóhelyek esetén) + WP:FELÉP szerint a források és további információk szakasz rendezése[f]
 • megfelelő alakra átnevezés[f]
 • problémasablonok megoldás[g]
 • kép cseréje nem saját képre [e][h][b]

 1. a b A kép készítésekor ajánlott a megadott témák és szempontok betartása.
 2. a b c d Hibás kép esetén nem jár a pont.
 3. a b c d e Kötelező forrással ellátni, különben nem jár érte pont.
 4. az új szócikk írásáért 4 bónusz pont is jár a többi megszerezhető pont mellé, de nem lehet benne probléma sablon, és kell készíteni egy összefoglalót a bevezetőbe, valamint a műszaki tulajdonságairól és/vagy a történetéről is kell írni
 5. a b A képnek teljesítenie a megadott témát és szempontokat.
 6. a b A tartalmi és formai tanácsok lapon részletesen ki van fejtve, hogy ezt hogyan érdemes.
 7. ha egy lapon az összesen sikerült javítani, akkor jár ez egy pont a lap után
 8. jogsértő kép nem kap pontot, csak a szabad licencű kép feltöltése, az engedélyezésen átesett, és a Commonsban meglévő újabb kép

A verseny képek készítéséből és a képgyűjtemény bővítéséből is áll. Azért, hogy könnyebben és gördülékenyebben menjen a helyszíni fotózás, elkészült egy lista a szempontokról, hogy mire érdemes ügyelni fényképezés során, illetve egy másik lista is az ajánlott témákról. A helyszíni fotózás során nem szabad elfelejteni, hogy a vasút veszélyes üzem, mert nagy tömegek mozognak (viszonylag) nagy sebességgel, ezért megkérünk mindenkit, hogy a saját biztonságuk érdekében a biztonsági ajánlásokat tartsák be.

Tartalmi és formai tanácsokért készült egy útmutatás, ami részletezi, milyen információknak érdemes szerepelnie a szócikkekben, és azok ismeretében már könnyebben neki lehet kezdeni egy-egy szócikk feljavításába. Ugyancsak itt található egy forráslista is, amikkel tovább bővíthetők a szócikket. Ha te is ismersz ilyen forrásanyagokat, ami segítségére lenne másoknak a szócikkek javításában, de még nincs a listában, nyugodtan hozzáírhatod te is.

A verseny célja[szerkesztés]

Magyarországon a vasút jelentős ipari, történelmi, helytörténeti, műszaki (és még sorolhatnám) jelentőséggel bír, de jelenleg a szócikkek többsége el van hanyagolva. Gyere, segíts te is feljavítani őket, megírni a hiányzókat, hogy bemutathassuk őket!

A verseny időtartama[szerkesztés]

A verseny 2022. június 18. 00:00-tól (CEST) 2022. augusztus 17. 23:59-ig (CEST) tart. A szócikkeket csak ebben az időszakban lehet nevezni.

Nyeremények[szerkesztés]

A helyezések a verseny során elért pontok alapján kerülnek megállapításra.

 • 1. helyért járó jutalom: 15 000 forint értékű utalvány
 • 2. helyért járó jutalom: 10 000 forint értékű utalvány
 • 3. helyért járó jutalom: 5000 forint értékű utalvány

Akik a verseny során kiemelkedő teljesítmény nyújtottak, és helyezést is elértek, azok nagyobb értékű díjazásban részesülnek, azaz nem a fenti, hanem a lenti nyereménylista alapján kaphatják meg a díjukat. Ehhez a verseny során legalább 110 új, saját képet fel kell tölteni és fel kell használni, a képeknek különböző témájúaknak kell lenniük (egy vasútállomásról egy, egy mozdonyról egy stb.), és pár minimális követelményt teljesíteniük kell (fekvő tájolású legyen, nappal és tiszta időben legyen, ne legyen ferde, a kép tárgya ne lógjon ki a képből, ne legyen homályos vagy sötét, ne lógjon semmi a kép tárgya elé).

 • 1. helyért járó jutalom: 30 000 forint értékű utalvány
 • 2. helyért járó jutalom: 20 000 forint értékű utalvány
 • 3. helyért járó jutalom: 10 000 forint értékű utalvány
 • 4. helyért járó jutalom: 5000 forint értékű utalvány

Nevezés[szerkesztés]

A versenyben minden regisztrált szerkesztő részt vehet. A versenyre csak új, vagy jelentősen bővített (legalább 30%-kal bővült) szócikket lehet nevezni, amelyen nincs hiányosságra figyelmet felhívó sablon, és legalább 3 forráshivatkozással rendelkezik. A nevezés a Fountainban történik, ahol a Wikipédia-azonosítóval való bejelentkezés után be is lehet küldeni a szócikket pontozásra. Nevezni ezen a linken keresztül lehet. A verseny alatt egy szerkesztő több szócikkel is indulhat, azonban egy szócikket csak egy szerkesztő küldhet be.

Díjazás[szerkesztés]

Helyezés Szerkesztő Díj
1. Jávori István 15 000 Ft
3. 27lp-vp 5000 Ft
Xia