Szerkesztő:Elkágyé/Vitalap2013Archivum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Re:A pamut története[szerkesztés]

Ha akarod töröld. Csak azért raktam be, hogy hátha valaki megírja-e. --nyar94 vita 2013. január 12., 21:05 (CET)

Textilipar[szerkesztés]

Szia! Sok mindennel egyetértek azzal kapcsolatban amit beszúrtál a cikkbe, azonban ezt nem értem: „Emellett az alacsony bérszínvonal számos jelentős külföldi textilipari vállalatot is vonzott Magyarországra, amelyek ide telepítették át gyáraikat vagy egyes gyártási lépcsőiket (elsősorban a kelmegyártás területén). Mindezek eredményeként tulajdonképpen számos igen korszerű textilgyár is működik hazánkban, ha részben vagy teljesen külföldi tulajdonban is.” Egyrészt többségben tovább is álltak Ukrajnába, Romániába, elsősorban a minimálbérek számukra kedvezőtlen alakulása miatt, másrészt én nem mernék "számos korszerű" kelmegyártóról beszélni, talán 2-3 igazán jelentős, aki célzottan meghatározott célfeladatra települtek ide, pl. autógyártás. Szóval szép lenne ha így lenne ahogy írod, de úgy látom a helyzet nem ilyen rózsás (szerintem). Jó lenne forrásokkal ellátni, mert ha erre vannak források, akkor talán van még remény a textilipart illetően. (Én is szeretném ezt így látni) Üdv. Ogodej vitalap 2013. március 14., 19:23 (CET)


Kedves Elkágyé, azt hiszem nagyon félreértettél, én egyáltalán nem becsülöm le a magyar textilipart, az egykor világhírű magyar szakembergárdát, de immár 35 éves szakmai múlttal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy nem létezik. Ez nem lebecsülés, hanem ténymegállapítás. Tudod olyan cégeknél dolgoztam felelős beosztásokban, ahol a napi 100 ezer fm készáru kibocsájtás minimumkövetelmény volt, vertikális üzemekről beszélek, nem zoknigyártásról és családi kötödékről. Ehhez tessék elképzelni, hogy a fonalat, szövetet, színezéket biztosítani kellett, és ez csak egy gyár volt. Felsorolhatom itt azokat a vertikumokat (pamutipar, szintetikus, gyapjúipar) amelyek egyenként ezreknek adtak munkát több vidéki telephellyel, ezek már sehol sincsenek. Felsorolhatom mely cégek adtak el bagóért (értsd néhány tízmillió forintért) komplett gyáregységeket, amelyekben olyan korszerű gépek voltak, amelyek egyenként sokszorosát érték a kapott összegnek, és mik állnak most ezeknek a cégeknek a helyén, ha értelme lenne, még azt is elmondhatnám, kik ezért a felelősek. (Csak néhány gyárat mondok, Patex, Köbtex, Panyova, de ezeket biztosan ismered).

Mielőtt nagy vitákba keverednénk, azt hiszem érdemes tisztázni, hogy az aggódás beszél belőlem, és nem szeretném, ha valami felelős minisztériumi tisztviselő a Wikipédiát olvasva azt a következtetést vonná le, hogy itt minden rendben van textilipari témákban, hiszen a magyar textilipar szépen fejlődik. Ez egyszerűen nem igaz. Sőt károsnak tartom ezt a szemléletet. Erről már írtam dolgozatot napilapokba, különösen arra való tekintettel, amikor kormányzati szinten felmerült, hogy a kínai ruházati ipar egyik szálláscsinálója is lehetnénk az EU-ban.

De hadd idézzelek: „A legnagyobb baj az, hogy sajnos teljesen kiirtották a pamut- és a gyapjúipart, amelyek hazai gyártású fonalakkal a kelmegyártókat, ill. kelméikkel a hazai konfekcióipart lennének hivatva kiszolgálni, hogy ne kelljen mindent importálni. Ami külföldi tulajdonú magyarországi fonoda van, az külföldre szállítja a termékeit.”

Hát igen. Egyetértek. Akkor miről beszélünk? Mi a vita közöttünk?

Az, hogy ismerünk szövödéket, kötödéket, amelyek igen korszerű gépparkkal dolgoznak, még nem textilipar, legfeljebb kisvállalkozás. Én is ismerek párat, amely EU-s támogatásból vásárolt célgépeket hímző, kötő, konfekcionáló, vagy varrodai gépcsodákat, és foglalkoztat 30-50 embert, de ez nem textilipar. És nagyon sajnálom.

Írod továbbá, hogy „A hazai konfekcióüzemek (részben szintén külföldi tulajdonban vagy vegyesvállalatként) között is igen sikeresek vannak. Ezek egy része magas színvonalú divatruházati termékeket állít elő, más részük munka- és védőruhákat, az utóbbiak között igen komoly védelmi képességűeket is - sajnos azonban import anyagok felhasználásával.” – Hát igen, ez a baj. Az említett munkaruhagyártókkal (foglalkozásom miatt is) szoros, szinte napi kapcsolatban vagyok, de ez nem konfekcióipar. A közbeszerzési eljárások részeként honvédségi, és egyéb állami megrendeléseket teljesítenek, olyanokat, amik közelébe a kínai, török stb. gyártók nem juthatnak. Ezek mellett a hazai autógyárak munkaruhaigényét elégítik ki kis mennyiségben. Ez a szomorú igazság.

A kötélgyártásról lehet beszélni, de beszéljünk inkább a tényleges műszaki textíliákról (szűkebb szakmai területem), az egy kunszentmiklósi céget, illetve a győri "G"-betűvel kezdődő kombinát maradékán kívül ki az aki el tudná látni a hazai ipart megfelelő szűrő, bútoripari tömő illetve ruházati töltőanyagokkal? A geotextíliák 60%-át miért kell importból biztosítani? Hova lett a nemszőttkelme-gyártás (Lőrinci Textil – csak azért írom le, mert már nem létezik)?

Ne haragudj, hogy ezt rád borítottam, nem vitázni szeretnék, nem becsülöm le a textilipart, szeretném ha lenne, a szakmám, amelynek szinte minden területén dolgoztam (szervezés, technológia, kereskedelem, gyártásvezetés), és most látnom kell, hogy mi lett belőle. Tudnék mesélni még oldalakon keresztül, sőt könyvet is tudnék írni a témáról, de sajnos feleslegesnek tartom. Nem is szerkesztek szakmai cikkeket, mert túlságosan fájó pont ez nekem. Ezzel együtt persze írni kell az új fejlesztésekről, járok ki a Techtextilre, illetve a nemszőtt Index-re (Edana), ismerem az Interstoff kiállításait stb, a fejlesztésekről tudósítani kell továbbra is. De az, hogy itt Magyarországon virul és fejlődik a textilipar, az enyhe túlzás, és az is lesz, amíg 2-3000 Ft-ért lehet jó minőségű kínai kabátokat vásárolni, amelyekhez az alapanyagok ára ha itt gyártanánk le 2-3000 Ft, és hol van még a munkadíj?

Ezzel együtt nagyra becsülöm a munkádat (lehet hogy egyszer én is beszállok), és további jó szerkesztést!

Üdvözlettel: Ogodej vitalap 2013. március 16., 23:40 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog, szeretetteljes húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2013. április 1., 16:41 (CEST)

OTRS[szerkesztés]

Szia! Itt találod meg az engedélyezés módját: ITT. Üdv. Tambo vita 2013. április 11., 15:42 (CEST)

Kiemelésen a Pamutipar[szerkesztés]

Szia! A cikket figyelemmel kísérem, de hétvégén elég korlátozott a netes hozzáférésem, ezért nem tudtam reagálni, elnézést! Mihamarabb pótlom! :-) Ogodej vitalap 2013. április 15., 11:44 (CEST)

Kedves Elkágyé! Jól esik, hogy gondoltál rám is ez ügyben. Hozzászólni nem tudok a témához, a szavazás menetét meg nem ismerem sajnos. hogy kell, s hol? Jó szerkesztést! Bokorember vita 2013. április 22., 09:57 (CEST)

Eugen Kalmar[szerkesztés]

Guten Abend! Ich habe ihren Eintrag über Eugen Kalmar gelesen und war sehr überrascht, dass ein Artikel über ihn existiert. Zur Zeit schreibe ich an der Humboldt-Universität Berlin meine Master-Arbeit im Fach Geschichte über die Gesellschaft Süd-Kamerun, das Unternehmen, bei dem Herr Kalmar beschäftigt war. Vielleicht werde ich eine Promotion über die Gesellschaft Süd-Kamerun an diese Arbeit anschließen. Für diesen Fall wäre es sehr interessant zu wissen, ob Sie im Besitz der Briefe an die Familie sind, von denen Sie im Artikel schreiben. Diese wären eine außerordentlich interessante Quelle und würden sicherlich der Wissenschaft neue Einsichten bringen. Ich würde mich sehr freuen, wenn Sie Lust hätten mit mir Kontakt aufzunehmen. Wenn ja, schreiben Sie mir einfach unter folgender Adresse, die ich extra zu diesem Zweck eingerichtet habe: kalmar-wiki@gmx.de Vielen Dank im Voraus! Mit freundlichen Grüßen

T. Oe.

Good evening! I read recently dicovered your article about Eugen Kalmar and was surprised that it existed at all. I am currently writing my master thesis in history at Humboldt University in Berlin about the Gesellschaft Süd-Kamerun, the company Kalmar was working for. Probably, I will do a PhD about the history of the Gesellschaft Süd-Kamerun afterwards. In this case, it would be very interesting, if you are in possession of those letters, you wrote about in your article. These would be astonishing new sources for colonial history. I would be very pleased if you were interested in getting in contact with me. If so, please write to me under the following adress I only created for you to write me: kalmar-wiki@gmx.de Thank you very much in advance Yours sincerely

T. Oe.

OTRS-ügy[szerkesztés]

Szia!

Megnéztem, megvan a leveled. Most épp indulok el itthonról, de amint megjöttem, intézem. Elnézést a késlekedésért! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. május 7., 07:30 (CEST)

A szócikk vitalapján elhelyeztem a megfelelő sablont és megküldtem a válaszlevelet az OTRS-ből. Köszönet a türelmedért! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. május 7., 08:06 (CEST)

Magyar Pamutipar Rt. kiemelése[szerkesztés]

Gratulálok a Magyar Pamutipar Rt. kiemeléséhez. De nem csak ezért írok, hanem a kezdőlapra jól jönne pár javaslat, hisz a kiemelt szócikkeid közül több még nem volt a kezdőlapon. Ha van valami köthető évforduló vagy szeretnéd valami miatt ott látni kérlek javasold őket. Üdv. Andrew69. 2013. május 7., 21:36 (CEST)

Gratulálok a szócikk kiemeléséhez! Mint mindegyik cikked, ez is kiemelkedő minőségű, tartalmát és kivitelét illetően is. Kapcsolódom Andrew69. javaslatához, valóban kezdőlapra kellene tenni őket. Üdvözöl  … szalax üzenőlap 2013. május 9., 10:09 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

Előzmény: Ezt írtam Lji1942 vitalapjára:

Kedves Lji1942, mint bizonyára emlékszel, én a textilipar megszállottja vagyok és ez irányú böngészéseim közben, amikor is adalékokat kerestem a textilanyagok gyógyászati alkalmazásaihoz, rábukkantam a Gyógyszerbeadási módok című, szerkesztés alatt álló szócikkedre. Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet a textíliák egy ilyen irányú alkalmazására is, nevezetesen arra, hogy megfelelő technológiával gyógyszerkészítményt helyeznek el mikrokapszulákban egy textilanyagra, amit a kezelt személy a bőrén visel és így közvetlenül, a bőrön át adagolódik szervezetébe a gyógyszer. Részletesebb leírást például az itt felsorolt angol nyelvű cikkekben találsz, örülnék, ha nem feledkeznél meg róla, hogy munkádban említést tegyél a textíliák ilyen irányú alkalmazásáról.

Üdvözlettel --Elkágyé vita 2013. június 15., 15:30 (CEST)

Válasz:

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a módra is. Egyébként a vázlat megírása után döbbentem rá, hogy ezzel elég nagy fába vágtam a fejszémet. Nagyobb a téma, mint ahogy első megközelítésre látszik. Üdvözlettel:Lji1942vita 2013. június 16., 07:05 (CEST)

Tépőzár[szerkesztés]

Tisztelt Elkágyé! Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, nagyon tetszenek az általad írt szócikkek szeretem olvasni őket. Franciául én sem tudok, a bardane szót ha beírod a szótárba vagy a Google-képekbe, akkor az bojtorján lesz nem bogáncs. Megnéztem a többi nagyobb wikipedia szócikket, ott is bojtorján van. Ha te is végignézed a szócikkeket, vagy az internet vonatkozó lapjait, mindenütt bojtorjánra fordítható szavakat fogsz találni. A francia azért érdekesebb, mivel a feltaláló nevéből a francia anyanyelvre lehet következtetni. Az illusztráción is bojtorján van. Azt én is többször hallottam, ha valakinek a ruhájába a bojtorján termése akadt, azt bogáncsnak mondta, a bojtorján szót nem is nagyon hallottam így emlegetni. A bogáncs és a bojtorján jól megkülönböztethető a levele alapján. A huwikiben is olvasható egyébként, hogy a bojtorjánt is hívják bogáncsnak, tehát lehetne írni bogáncsot is, csak az nem lenne pontos.

A szabadalomról a laptörténet szerint Linkoman írhatott be.

Üdvözlettel: --Sepultura vita 2013. július 9., 09:53 (CEST)

Kedves Károly! Ma kerékpároztam egy keveset, kétféle bogáncsot is megnéztem, azaz ahogy a huwiki írja "...amelynek szerepel köznapi nevében a 'bogáncs' szó...", de egyik sem volt horgas tüskéjű. Szeretném, ha te is meggyőződnél erről és ha találsz olyat ami beleragad a ruhába akkor visszaszerkesztjük a szócikket. Nem szoktam foggal-körömmel ragaszkodni az igazamhoz, ha kiderül az ellenkezője, annak is örülni fogok, amellett a te véleményedet tisztelem és érdekel is. Azt hiszem ehhez francia nyelvtudás vagy botanikai képzettség sem szükséges. Üdvözlettel: --Sepultura vita 2013. július 17., 19:34 (CEST)

A kért cím[szerkesztés]

lji1966@indamail.hu Üdvözlettel:Lji1942vita 2013. július 18., 07:05 (CEST)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben! Üdvözlettel Tambo vita 2013. július 23., 06:44 (CEST)

Kedves Elkágyé! Boldog wikiszülinapot kívánok én is! Üdvözöl  … szalax üzenőlap 2013. július 23., 18:03 (CEST)

További sok boldog wikiszületésnapot kívánok! Apród vita 2013. július 23., 22:29 (CEST)

Kiemelések[szerkesztés]

Szia! A tanúsítást nem írtad alá. Ránéznél Erre? Üdv. Tambo vita 2013. augusztus 14., 08:07 (CEST)

Silverpit-kráter kiemelésen[szerkesztés]

Szia!

A Silverpit-kráterről szóló szócikket kiemelési eljárásra lett jelölve. Kérlek szavazz és fejtsd ki a véleményedet a kiemelési eljáráson. Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Silverpit-kráter --106.186.27.53 (vita) 2013. augusztus 15., 16:45 (CEST)

Texilanyagok színtartóssága[szerkesztés]

A kiemelésre váró cikkhez javaslom felvenni a műszeres színmérést.

Lukács Gyula: Színmérés könyvévől származó idézetek:

- A textilkészítő üzemek 98 %-ában - 1969-ban - nem tudták, hogy milyen toleranciával gyártanak, és hogy milyen tolerancia megtartására képesek. - a folyamatos gyártásban a termék színét állandóan ellenőrizni kellene vizuálisan és objektív műszeres méréssel. (Thurner k:_ Problematik der Farbtoleranz. Melliand Texilberichte, 50. Nr. 2, 203-208 p.)

A festékiparban Tillerand 1964. évi közlése szerint a dekoratív színekre 1...2 NBS színingerkülönbség, az ipari alkalmazásban 1 NBS egységnél kisebb a tűrés [NBS = National Bureau of Standards]

A textiliparban nem egségesek a toleranciák: a szigorú tűrés 0,5...1,0 MacAdam színingerkülönbség-egység és a fénysűrűségi tényezőben 5%, a kereskedelemben érvényes átlagos érték 1,0...2,0 MacAdam-egység és a fénysűrűségben 10% (Derby, Jr. R. E. Color, color measurement and Colorant Formulation in the Textile Industry. Textile Chemists and Colorists, 5. Nr. 5, 47-55. p)

Egy magyar textilkikészytő üzemben szerzett tapasztalat szerint a következő: "A zsűrizés által meghatározott megengedett eltérésekről általánosságban elmondható, hogy minden szín esetében az elfogadott határminták x, y színinger-koordinátánál a tízszeres toleranciaellipszisen belül voltak. Az elfogadott határminták Y fénysűrűségi együtthatóiban már nem volt egyforma a tűrés, pl

sötétbarnára Y= 2,5 a megengedett DY=10%
középzöldre Y=9,35 a megengedett DY = 15 %
olivzöldre Y=6,32 a megengedett DY=20 % volt

(Onder J. 1976 Színmérés a gyártásközi ellenőrzésben. Mafgyar Textiltechnika, 29. 10 sz. 526-528 p)

Textilipari színmérés a 266-ik oldalon, később idézem. ...A laza szálak színmérési ismétlőképessége a különböző színekre DE(AN)= 0,2...1,6 közötti érték volt. A mintákat tehát megfelelő stabilitással lehetett mérni (Tolnainé Jakobey I.-Orlovitsné Schmera H. 1980 Laza textilszálak színmérése. Mérés és Automatika 28. 9. sz. 357-359) ΔEAN = Adams-Nickerson színtér.

Műszeres mérésekre eddig ennyit tudtam összegyűjteni:

[4]
[5]
[6]
[7]
[8]

Bocs, csalási okokból most csak ennyit írok. Üdv, MZ/X vita 2013. augusztus 16., 16:30 (CEST)

Jaj, elütöttem. Természetesen a családról van szó MZ/X vita 2013. augusztus 16., 16:52 (CEST)

Három megjegyzésedre egy helyen válaszoltam. A javaslatomat - ha elfogadod - ha nem, a cikket javasolni fogom kiemelésre. Kérlek, döntésed előtt ezt még olvasd el. Jól látszik belőle, hogy nincs értelme külön tárgyalni a mechanikai, kémiai, optikai tulajdonságait ugyanannak a tárgynak. MZ/X vita 2013. augusztus 22., 15:20 (CEST)

Szívesen :-). Még valami: ha nem nagy gond, a könyves forrásoknál kiemelt cikkeknél kérni szoktuk a könyv pontos oldalszámát (akár tól-ig), ahonnan a téma származik. Tudom, hogy a forrás teljesen lefedi az általad írtakat, de jó lenne ezeket megadni, ne hivatkozzon más arra, hogy itt sem kellett. Ha már nincsenek nálad a könyvek, akkor megkeresem más forrásokban ugyanezeket és kiegészítem, nehogy szó érje a kiemelési eljárás tanúsításait (így Andrew kérése is teljesül). Ogodej vitalap 2013. augusztus 25., 08:54 (CEST)

Köszönöm! Ogodej vitalap 2013. augusztus 26., 09:08 (CEST)

Ez csak természetes! Gratulálok as kiemelt státuszhoz! Ogodej vitalap 2013. szeptember 9., 08:45 (CEST)

Tanu[szerkesztés]

Szívesen. Gratulálok az újabb kiemelt cikkhez! Bokorember vita 2013. augusztus 27., 09:58 (CEST)

Basic programozás[szerkesztés]

Helló Elkágyé!

E-mailt szerettem volna írni ebben a témában, de nem találtam meg a címed.

Nekem is szívem csücske a Basic nyelv, de a Spectrum is, ami a mai napig megvan, bár nem tudom mi történne, ha áramot adnék neki...

Én még maradtam az XP-nél, de a nosztalgiázóknak általában a különböző emulátorokat ajánlják, amiben nekem nincs gyakorlatom, mert annyira szükségem még nem volt rá. Szerintem ezt kellene megpróbálnod, aminek menni kell az újabb oprendszereken is. --Porrimaeszmecsere 2013. szeptember 8., 16:23 (CEST)


Kedves Elkágyé! Én sajnos nem tudok ebben segíteni, mert én telefonra töltöttem le egy Basic! nevű programot, és abban programozgatok. De lehet, hogy én is megpróbálok letölteni egy emulátort, mint ahogy Porrima tanácsolta. Remélem, hogy sikerülni fog Neked telepíteni a gépedre a basic-ot. Sok sikert! --Rbalint fészek 2013. szeptember 8., 17:35 (CEST)

Re: Kiemelés[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Gratulálok a szócikked kiemeléséhez. Ez is a szokásos magas színvonalú munkáid egyike. Üdv  … szalax üzenőlap 2013. szeptember 9., 09:01 (CEST)

Gratu! Bokorember vita 2013. szeptember 9., 09:24 (CEST)

Én meg gratulálok. Andrew69. 2013. szeptember 9., 10:20 (CEST)

A kritikámat is azzal kezdtem, hogy munkád megbízható és korrekt. A zászló színeinél előírt ΔE<2 túlzó követelmény. Hány helyen látható megfakult színű zászló!

Grtatulálok. MZ/X vita 2013. szeptember 9., 11:32 (CEST)

Gratulálok a cikkhez! ✮ Einstein2 vitalap 2013. szeptember 9., 11:37 (CEST)

Habselyem kötöttárugyár[szerkesztés]

Nagyon köszönöm. Nem a zaklatás, hanem a pontosság és egyértelműég kedvéért kérdeztem rá az utóbb már javított részletre. További jó szerkesztést kívánok! Porbóllett vita 2013. szeptember 15., 14:13 (CEST)

Kategória:Ruházat bontása[szerkesztés]

Szia! felvetettem egy ilyet a kocsmafalon, Wikipédia:Kategóriajavaslatok#Kategória:Ruházat bontása, mint hozzáértő, rá tudnál majd nézni, ha lesz időd? Most írogatom egyébként a hanbok, a korai népviselet szócikkét, és bár nem textilipar, de azért lehet, hogy érdekes a számodra is, van anyagom pl. arról, hogyan dolgozták fel a textileket, mivel festették, stb. Majd szeretném kiemelésre vinni, ha készen leszek vele. Üdvözlettel és köszönettel, Xiaolong Üzenő 2013. szeptember 24., 16:19 (CEST)

Laokon[szerkesztés]

Szépséges textíliák Zsuzsától, akivel már találkoztál: Laokon üdv Bokorember vita 2013. szeptember 27., 11:04 (CEST)

Diósgyőri Gépgyár[szerkesztés]

A Diósgyőri Gépgyár szócikk kiemelt lett, köszönöm szépen a szavazatodat! Üdvözöl  … szalax üzenőlap 2013. október 9., 20:41 (CEST)

poszon[szerkesztés]

Szia, nem "értelmetlen" kapcsolódó szócikk a harisnya szócikkben, ugyanis ez egy harisnyatípus. Jobban mondva zoknitípus. És küzben meg is írtam a szócikket. Üdv Xiaolong Üzenő 2013. október 21., 12:13 (CEST)

Igen, a talpán fut végig a varrás. Bélelt változatai is vannak, amikor két anyagréteg közé varrnak puha pamutbélést. Felvéve így néz ki: [9] Nekem nagyon tetszik, nagyon egyedi, legalábbis nekünk szokatlan formájú. Ha egyszer kijutok Koreába, veszek ilyet. :) Xiaolong Üzenő 2013. október 21., 19:33 (CEST)

Kép feltöltésének engedélyezése[szerkesztés]

Szia!

Tájékoztatlak, hogy a szakaszcímben megnevezett tárgyú üzenetedet az AÜ-ről az OTRS-kezelők üzenőfalára áthelyeztem, mivel a téma nem adminisztrátori, hanem OTRS hatáskör. Valamint megkérnélek, hogy ne add ki harmadik fél elérhetőségeit a Wikipédia felületén. Mivel a levél bemásolásánál az engedélyező elérhetőségeit is feltüntetted kénytelen voltam a szerkesztési változatot elrejteni. Köszönöm megértésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. november 7., 16:24 (CET)

A próbalapodat 16:13-kor Csigabi törölte. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. november 7., 16:36 (CET)

Wikipédia:OTRS-üzenőfal#Kép feltöltésének engedélyezése (AÜ-ről áthozva) itt fűztem hozzá pár gondolatot, jelen engedély nem szól CC-licencre. Üdv Xiaolong Üzenő 2013. november 8., 09:25 (CET)
  •  megjegyzés A hozzászólás az AÜ-re érkezett, de mivel nem adminisztrátori hatáskör, áthelyeztem ide. A levél írójának személyes elérhetőségeit eltávolítottam. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2013. november 7., 16:20 (CET)
maradt még benne IRL adat, kivettem. Elkágyé türelmét szeretném kérni. Több mint 30 lezáratlan ticketünk van, nem győzzük. ez van, tessék türelemmel lenni, ezt is önkéntes alapn végzik az emberek, mint minden mást a Wikipédián. Azt viszont már most elmondhatom, hogy ha ennyi az engedély szövege, akkor maximum {{jogvédett}}(?) sablonnal lehetne ezt a képet feltölteni, az engedély ugyanis sehol nem említ cc-by-sa-3.0-t, amivel feltöltötték a wikire. Üdv Xiaolong Üzenő 2013. november 8., 09:24 (CET)
Teemeah vitalapjáról áthozott válaszom:
Kedves Teemeah, köszönöm a válaszodat. Nem türelmetlenkedem, adjátok meg az engedélyt, amikor sorra kerül. Csak biztos akartam lenni benne, hogy a dolog úton van. Tudomásul veszem, ha csak a "jogvédett" sablonnal engedélyeztetitek. További jó munkát. Üdv.– Elkágyé vita 2013. november 8., 13:09 (CET)

OTRS[szerkesztés]

Szia, infóként. --PallertiRabbit Hole 2013. november 15., 13:43 (CET)

re: Szoknya[szerkesztés]

Szervusz!
Nyugodtan írd meg a szoknyáról szóló szócikkedet!
Ugyanis, amit te a piszkozati allapomon találtál, az nem az én szövegem! Én semmit nem értek a témához, csak én is ráleltem arra a Wikipédiában, négy (4) éve!, hogy megíratlan a szócikk, és találtam két forrást: a Magyar nagylexikon és a Néprajzi lexikon szócikkét (mindkét lexikon rendelkezésemre áll - a linkeket most pótoltam-egészítettem ki). Az általad is látható szövegem e két szócikk betűszerinti másolata!
A két lexikon-szócikk annyira tömör, mégis részletekbe menő, hogy - szaktudás híján - nem éreztem magamban erőt átfogalmazásra (hogy Wikipédia-szócikk legyen belőle) - azóta sem foglalkoztam vele! Nyugodtan használd fel ezt a két forrásszöveget, mert négy év után már biztos, hogy én nem írom meg a szócikket!
Nyugodtan másold át a te allapodra a két szöveget, és használd forrásként! Amikor ezt megteszed, és jelzed ezt nekem, én töröltetni fogom ezt az allapomat! Ugyanis, ha felhasználod az allap tartalmát, minimálisan a hivatkozásokat, az allap már be is töltötte hivatását! :-)
Üdv! vitorlavita 2013. november 17., 10:07 (CET)

Re:Textíliák színtartósága[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Elnézést, hogy késéssel válaszolok, de csak most vettem észre, hogy írtál. A szócikk igazán megérdemli, hogy a kezdőlapon szerepeljen. Üdv  … szalax üzenő 2013. november 22., 16:35 (CET)

Ruhaipar[szerkesztés]

Kösznöm a bizalmat, a hétvégén átnézem! Üdv.: Ogodej vitalap 2013. november 22., 17:28 (CET)

Még ránézegetek kicsit, azért is nem jelentettem készre...

Néhány kérdés:
  • „Nagymértékben rontotta a helyzetet a textilipar leépülése, ami jelentős részben tudatos, az uralkodó gazdaságpolitikai elveknek megfelelően végrehajtott intézkedések eredménye volt.” --- Én is így gondolom, de jó lenne ehhez valahonnan forrást találni, mielőtt valaki ellátná forráskérő sablonnal.
  • „A sikeres cégek zöme bérmunkát végez külföldi megrendelők számára, nagyon kevés cégnek van saját tervezésű kollekciója, noha az országban igen jó nevű, sokszor külföldön is elismert divattervezők vannak,” --- Jó lenne megemlíteni a teljesség kedvéért néhányat példának, pl. a Nárayt, vagy a Nanushkát, de van pár feltörekvő cég is, pl. a Sugarbird például, akik most nyitnak amerikai piacra saját tervezésű kollekciókkal, vagy saját gyártású és tervezésű a Mayo Chix. Remélem ez nem minősül reklámnak, mivel nem egyvalakit említünk meg, hanem többeket...

A megállapításaiddal, amit a textilipar jövőjével, illetve a kiugrási lehetőségekkel kapcsolatban mondtál, legmesszebbmenőkig egyetértek Ogodej vitalap 2013. november 27., 15:37 (CET)

Rendben, elfogadom az érveidet, a sikeres cégek kiemelése csakugyan önkényes lenne. A textilipar "elhalasztása" meg tényleg nyilvánvaló gazdaságpolitika eredményének tekinthető szerintem is, erre mondtam, hogy egyetértek. Nem tartozik konkrétan a tárgyhoz, de emlékszem a Május 1. Ruhagyár tízezer darabos SZU megrendeléseire egy-egy zakóméretből, szóval hol van ennek akár a töredéke is? Meggyőződésem, hogy nem vesztettünk volna annyi orosz exportot, ha az nem kifejezetten cél, vagy ilyesmi. Vagy meggondolatlanság. Ogodej vitalap 2013. november 28., 14:42 (CET)

Szia! Mivel pontosan ismerem az iskolát, tanítóit és diákjait, nem okozott nehézséget beszúrnom a hivatkozást. Bár lehet, hogy nem szakszerűen tettem. Üdv. Tambo vita 2013. december 7., 19:28 (CET)

Szia! Természetesen a teljeskörűséget is igazolni fogom, csak még gondolkodom, van-e valami, amivel ki lehetne egészíteni, mert egy kicsit csakugyan rövidnek tűnik, de valószínűleg jó lesz ez így... Ogodej vitalap 2013. december 16., 11:58 (CET)

re Kiemelési javaslat[szerkesztés]

Szia Elkágyé!

Na jó, átnézem. S ha jó, akkor szavazok. Üdv. DenesFeri vita 2013. december 13., 11:50 (CET)

Elolvastam a szöveget, a forrásokat megvizsgáltam, a szavazatomat pedig megadtam. További jó munkát és napot! DenesFeri vita 2013. december 13., 12:20 (CET)

Szívesen. Üdv. DenesFeri vita 2013. december 14., 10:16 (CET)

Köszönöm a türelmes és részletes választ a kiemelésen. A teljeskörűséget illetően (nem szakmabeliként) bizonytalan vagyok. --Hkoala 2013. december 14., 17:30 (CET)

Konfekció[szerkesztés]

Írtam egy "jó lenne, ha"-t, mivel most olvastam el Niall Ferguson: Civilizáció. A Nyugat és a többiek. Scolar Könyvkiadó Budapest, 2013. ISBN 978-963-244-288-4 c. könyvet. A szerző ennek a ténynek hosszú részt szentel és komoly jelentőséget tulajdonít neki. Természetesen támogatni foglak. Üdv:Kaboldy vita 2013. december 16., 22:14 (CET)

Kiemelés[szerkesztés]

Szia, Elkágyé! Én a kiemeléstől már jó ideje távol tartom magam. Ha most a kérésedre mégis részt vennék, éppen a teljeskörűségi feltételt akkor sem tudnám megszavazni, mert - bár a szakmában egyáltalán nem vagyok jártas - a cikket nem tartom eléggé kimerítőnek. Nem az itteni szócikkek átlagához viszonyítva, hanem az általad készített néhány korábbi cikkhez viszonyítva. A Textilipar egy sor újdonságot, pontos és érthető leírást adott (pl. nyersanyagokról); a Budapesti Finomkötöttárugyár részletesen végigkövet egy fejlődési folyamatot, több szempontból is. Ezeket az erényeket a Ruhaipar-ban én alig találom. Talán nehezebb, mert szerteágazó a téma. Hiszen ez az iparág nem elsősorban az iparnak, hanem a végfogyasztónak termel, tehát nagyobb a szerepe a piacnak vagy piachoz való alkalmazkodásnak, a társadalmi változásoknak és elvárásoknak. A termékek köre is nagyon tág, a gyermekruhától a konfekción át az egyenruháig. Még az is kérdéses, mennyire képes egyáltalán a hagyományos, iparszerű termelés a mai fogyasztói szokásoknak megfelelni. Gondolom, minderre nehéz lenne kitérni egyetlen cikk keretében, nem is szorgalmazom. A cikk az általános tájékozódás alapvető feltételeinek bőven megfelel, tiszta és világos stílusban íródott (ezt veled kapcsolatban nem is kellene külön említenem), de a "teljeskörű" jelzőt én nem tenném hozzá, enélkül is megállja a helyét. – Vadaro vita 2013. december 17., 21:32 (CET)

Ruhaipar[szerkesztés]

Határozottan a helyére teszi a dolgokat, szerintem így tökéletes! :) Ercsaba74 vita 2013. december 18., 14:58 (CET)

Karácsony, Szilveszter[szerkesztés]

Szia Elkágyé!

Kellemes ünnepeket: boldog szentestét, boldog karácsonyt, még egyszer boldog karácsonyt, boldog szilvesztert és boldog új évet kívánok neked, (szívesen). --Vakondka vita 2013. december 20., 13:29 (CET)

Csatlakozom én is a felettem szólóhoz! :) Ercsaba74 vita 2013. december 20., 14:30 (CET)

Szia! Köszönöm szépen és viszont kívánom! DenesFeri vita 2013. december 20., 15:51 (CET)

Gratulálok ahhoz, hogy a szócikked kikerült a kezdőlapra, és Kellemes Ünnepeket, boldog új évet kívánok MZ/X vita 2013. december 20., 16:18 (CET)

Kedves Elkágyé! Nagyon köszönöm az üdvözletet, és Neked is hasonló szépeket, jókat kívánok!  … szalax üzenő 2013. december 20., 17:01 (CET)

Köszönöm szépen, én is hasonló jókat kívánok. ✮ Einstein2 vitalap 2013. december 20., 17:24 (CET)

Kedves Elkágyé, köszönöm az üdvözletet, Neked is boldog karácsonyt, és boldog új évet kívánok, egyúttal még sok szép "textiles" cikkeket a Wikinek :-) ! Ogodej vitalap 2013. december 20., 17:53 (CET)

Köszönöm szépen. Neked is Kívánok Kellemes Ünnepeket! Andrew69. 2013. december 20., 18:18 (CET)

Kedves Elkágyé, köszönöm a jókívánságokat! Neked is hasonló jókat, kellemes ünnepeket, békés és boldog új évet kívánok. – Vadaro vita 2013. december 20., 21:12 (CET)

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok! Üdvözlettel--Mártiforrás 2013. december 21., 14:50 (CET)

Ne haragudj, hogy eddig érdemben nem válaszoltam, csak a legszükségesebbeket tettem meg, nagyon zűrös napokat élek, de azért kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok: Kaboldy vita 2013. december 22., 15:01 (CET)

Kellemes ünnepeket! Xiaolong Üzenő 2013. december 24., 11:40 (CET)

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok! Szalakóta vita 2013. december 24., 19:32 (CET)

Köszönöm az ünnepi köszöntést, kellemes karácsonyt, boldog új évet kívánok! Bokorember vita 2013. december 25., 19:17 (CET)

Pecsételt szövet[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Eszembe jutott, hogy ez hátha téged is érdekel, fehérorosz, pecséttel mintázott textíliák:

http://3.bp.blogspot.com/-NRCbkHZRnu4/UkE5GWUkBNI/AAAAAAAAT8c/mf5deCYMhac/s1600/1175605_330737530405739_720319549_n.jpg

http://zolotapalanka.blogspot.hu/2013/04/blog-post.html Üdv Bokorember vita 2013. december 25., 19:22 (CET)

Válaszom ide másolva Bokorember vitalapjáról:
Kedves Bokorember, köszönöm a képet. Ez ugyanaz a technika, mint ahogy eredetileg a kékfestő mintákat készítették. Sajnos az idegen (ukrán? fehérorosz?) nyelvű szöveget nem értem, de úgy látom, itt is egy ilyen technikával dolgozó művész kiállításáról lehet szó, aki nemcsak kék, hanem más színeket is használt. --Elkágyé vita 2013. december 26., 09:05 (CET)
Ogodej kiegészítése ugyanott: Igen, és valójában ezeket dúcoknak hívják, nem pecséteknek. Ogodej vitalap 2013. december 26., 15:47 (CET)

Igen, hát nekem maga a fotó is tetszik a néniről, ahogy azokat a nagy pecséteket használja. De a szöveget én sem értem. Bokorember vita 2013. december 26., 12:00 (CET)

Teljesség a kiemelt cikkben[szerkesztés]

Elolvasgattam a kommenteket, és az a bizonyos hiányérzet bennem is bennem van a Ruhaipar cik kapcsán - törtem a fejem hogy mi lehet - és azt hiszem megtaláltam a hiányzó tényezőt, amivel ki lehetne kerekíteni.

Idézet a Wikipédia:Kiemelt szócikk
"Ha a téma egyes területeit kifejtő további részletesebb szócikkek vannak, akkor ezeket portálszerűen összegyűjti, illetve a hivatkozásuk mellett egy-egy rövid összefoglalót is ad róluk."

Tehát nem szerepelnek benne a Ruházattal kapcsolatos cikkeinkre való utalások, bár a szavak gyakran említésre kerülnek. Légy kedves nézd át a Kategória:Ruházat listát, és próbálj meg minél több linket a cikkbe csempészni.

Gratulálok a precizitásodhoz, további jó munkát, és boldog új évet! --Rodrigó 2013. december 31., 12:44 (CET)


Kedves Elkágyé!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület