Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Gyrinus substriatus[szerkesztés]

Szia Merkl!

A Gyrinus substriatust nevezzem át közönséges keringőbogárra? Csak, ha jóváhagyod. Üdv. DenesFeri vita 2018. január 4., 10:43 (CET)

Kedves Feri! De hiszen én már átneveztem... Üdvözlettel: Merkl vita 2018. január 4., 23:19(CEST)

Szia @Merkl:! Köszönöm, de én másra gondoltam. Hát akkor megcsinálom úgy. Üdv. DenesFeri vita 2018. január 5., 09:43 (CET)

Re: egyes szócikkekről[szerkesztés]

Szia! Jó hírem van, nem kell feltétlenül "utánam igazítanod", minden változtatásra megvan az okom. Régi vita ez már, nem is akarok minden részletre kitérni, de szerintem a bevezetőnek egy tömör összefoglalónak kell lennie, nem a taxonómia teljes felsorolásának; az infoboxnak jól áttekinthetőnek kell lennie, ezért ami túlságosan megnyújtja, azt be kell tenni a szövegtestbe vagy szelektálni kell; didaktikai szempontból előbb arról beszélünk hogy valami micsoda és csak aztán hogy hol található. Persze neked nem kell ezeket a szempontokat követned, ha ragaszkodsz a te formaságaidhoz, nem fogom visszaírogatni, nem akarok szerkesztési háborút, de ha már átdolgozok (vagy megírok) egy cikket, akkor úgy csinálom, ahogyan - szerintem - jobb. – Hollófernyiges vita 2018. január 5., 11:12 (CET)

@Hollófernyiges: Hát valójában van egy sorrendi szabály, de a béke nevében legyen a te akaratod. Azonban a taxodobozban ragaszkodok a tudományos nevekhez, továbbá a szinonimákhoz - a szinonimák elvoltak rejtve, nem szúrták senkinek a szemét. A tudományos nevek viszont pontosan megmutatják egy adot taxon helyét a rendszerben, + egy idegen is könnyebben rájöhet, hogy miről van szó, mi van meg nálunk. DenesFeri vita 2018. január 5., 11:54 (CET)

Papír alapú szövegben teljesen egyet is értek és ha van hely, akkor én is feltüntetem az infoboxban a magyar és latin neveket is. Ha viszont túl hosszú, akkor csúnyán megtöri a szöveget és a linket követve úgyis ellenőrizni lehet, hogy pontosan milyen taxonról van szó. – Hollófernyiges vita 2018. január 5., 12:06 (CET)

Amerikai bábrabló[szerkesztés]

Szia Merkl!

Egy korábbi szerkesztő készítette, de tudományos név hiányában nem tudom, hogy valós faj-e; Amerikai bábrabló. Hátha te tudod, vagy ha úgy sejted, hogy hülyeség, akkor töröltetjük. Üdv. DenesFeri vita 2018. január 13., 12:03 (CET)

Kedves Feri!

Észak-Amerikában 18 bábrablófaj (Calosoma) él. Mivel a szövegben egy szó sincs az állat kinézetéről (kép se), az életmódjáról leírtak meg egy csomó fajra vonatkoztatható általánosságok, fogalmam sincs, melyik fajról lehet szó. Ennek így semmi értelme; legjobb törölni. Üdvözlettel: Merkl vita 2018. január 13., 15:30(CEST)

Szia @Merkl:! OK; köszi a választ! Akkor töröltetem. Még azt mond meg, ha tudod: ennek az állatnak a tudományos neve jól van írva; vöröshasú nünüke (Meloë rufiventris)? Üdv. DenesFeri vita 2018. január 15., 11:08 (CET)

Kedves Feri!

Nem volt jól írva, javítottam. A tudományos nevekben nem lehetnek diakritikus betűk, vagyis semmilyen betű, ami nincs a latin ábécében. Üdvözlettel: Merkl vita 2018. január 23., 21:50(CEST)

Szia @Merkl:! Köszönöm a javítást! Üdv. DenesFeri vita 2018. január 24., 09:41 (CET)

Megasoma actaeon[szerkesztés]

Szia Feri! Néz már légy szi az Életmódja szakaszban írtakra: "Az elefántbogár különböző fák nedveivel.." Ez nem az Elefántbogár. Üdv.: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. január 23., 22:23 (CET)

Szia @Gg. Any:! Köszönöm, hogy szóltál! Nem vettem észre; kijavítottam. Üdv. DenesFeri vita 2018. január 24., 09:48 (CET)

Szia Feri! Nagyon szívesen. Igazi gyöngyszemekkel gazdagítottad ismét a Wikit. Gyönyörűek ezek a bogarak. Köszönet ezekért a szócikkekért is! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. január 24., 10:17 (CET)

Delfin: szoptatás[szerkesztés]

Szia!

Jól látom, hogy ezt a szócikket még nem szerkesztetted??

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Delfin&oldid=19555338&diff=cur

Egy anon beírása kapcsán kérdezem, hogy a delfinanya tényleg "pumpálja" a kicsibe a tejet? Ha igen, milyen módszerrel? Nem tartom hihetőnek a dolgot. misibacsi*üzenet 2018. január 29., 17:09 (CET)

Szia @Misibacsi:! Erről csak annyit tudok, amennyit a TV-ben láttam. Tényleg a cetanya kinyomja magából a tejet, mikor a borjú odanyomul az emlőhöz. Mivel úgy a fogascetek, mint a sziláscetek szája igen különleges felépítésű, nem tudnak rendesen szopni. DenesFeri vita 2018. január 29., 17:18 (CET)

Szócikkeid[szerkesztés]

Szia Feri! Egyszerűen hihetetlen nap, mint nap milyen fantasztikus növényeket, állatokat ismerhetünk, csodálhatunk meg általad. Köszönet érte! Szívem szerint mindegyiket egyesével megköszönném, csak nem akarom bedugítani az értesítési rendszered. :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. február 7., 22:22 (CET)

Szia @Gg. Any:! Örvendek, hogy tetszenek neked az általam is készített szócikkek. DenesFeri vita 2018. február 12., 09:37 (CET)

Rendületlenül! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. február 12., 22:36 (CET)

Dunkleosteus[szerkesztés]

Bocs, én annyira nem vagyok képben, hogy tudjam, hogy ezek szinonimák. Ha így van, csináld vissza, de hogy a hozzám hasonló átlagolvasót ne tévessze meg úgy, mint engem, jelezni kéne, hogy a két fajnév ugyanaz. Ha a képaláírásban más fajnév van, megtévesztő. – LADis LA ék.jpgpankuš 2018. február 21., 11:07 (CET)

@Laszlovszky András: Már orvosoltam. DenesFeri vita 2018. február 21., 11:11 (CET)