Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Oryx[szerkesztés]

Köszönöm a cikk bővítését! Sokat javítottál rajta! Csak azért szóltam, mert most találkoztam a szócikkel (a Széth szócikk szerkesztése közben), és nagyon "sovány" volt (mint egy kiéhezett gazella). Szerencsére sikerült a szócikket megmentened a kihalástól.Vigyor misibacsi*üzenet 2017. június 17., 20:08 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Szívesen! A jegyzetekkel átmásoltam egy angol mondatot; az véletlenül volt, de kösz, hogy lefordítottad. Azonban az Oryx-ot nagybetűvel írjuk, mert nemi szintű tudományos név, nem magyar megnevezés. Amikor én ping és szerkesztőnév segítségével írok neked vagy másnak a vitalapomra, az illető tudja, hogy írok neki? Vagy csak írok magamnak és elképzelem, hogy a célszemély is olvassa? Ha kapsz jelzést, írjál vissza, hogy tudjam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 19., 09:50 (CEST)

Szia!

Igen, kap az illető értesítést, ha ezt a "ping"-sablont használod, pont erre való. Mivel a vitalapod amúgy is a Figyelőlistámon van, ezért ott is észrevenném, ha ide írsz, csak valamivel később, tehát a ping gyorsabb, mivel bejelentkezés után egyből látom, hogy "x darab üzenetem van". Az "Oryx" nagybetűzését nem értem, azért lenne nagybetűvel írandó, mert "nem" -et jelöl? Az Állatos műhely oldalain van erről valami információ, hogy mi hogyan írandó, vagy csak szóbeli megegyezés alapján van így? misibacsi*üzenet 2017. június 19., 16:44 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Nagy jól van, tehát nem írok hiába! Hát helyesen úgy van, hogy a nemet nagybetűvel írjuk, míg a fajt kicsivel; pl. Oryx dammah. Ez a rendje a dolognak; így lett kitalálva. Aztán, ha valaki egyebet mond valamelyik vitalapon, vagy kocsmafalon, az csak spekulál. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 20., 09:33 (CEST)

Kardszarvú antilop[szerkesztés]

Szia!

Átnéztem és nyelvtanilag próbáltam csiszolni a cikken.

Kardszarvú antilop#Szaporodása: A 3,5 hónap és a 14 hét nekem kb. azonos időtartamnak tűnik. Nem lenne elég csak az egyiket használni?

Az "egyszarvú"-ra való utalás nekem erőltetettnek tűnik, mivel az illusztrációként berakott képen is látszik, hogy az egyszarvú szarva a teste vonalában előre mered, nem pedig hátrafelé. misibacsi*üzenet 2017. június 21., 18:19 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm, hogy ezt is kijavítottad! Az elválasztás mondatát átírtam; nézd meg ha így jobb. Én úgy tudtam, hogy a „körülbelül” szó előtt kell vessző. Rosszul tudtam? Hát az egyszarvúnak több eredete is lehet; az Oryx mellett az indiai orrszarvút és a narvál agyarát is egyszarvúnak vélték. Az ógörögöknek és rómaiaknak, valószínűleg az Oryx volt a legérhetőbb. Továbbá x személy járt Afrikában, meglátta az állatot, és Európában elmesélte a látottat; fénykép vagy filmezés hiányában az emberek elképzelték ahogy tudták + mivel körülöttük a volt az egyik legértékesebb állat, ahhoz hasonlították, azt emelték ki mitikus szintre. Legalábbis én így képzelem el, hogy történhetett. Egyszarvú úgysem létezik, valami kell helyettesítse. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 22., 09:27 (CEST)

Jobb lett így a mondat és kösz a link javítását, azokat nem néztem át a beszúrások után. misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:33 (CEST)

„körülbelül” szó előtti vessző[szerkesztés]

Szia!

A „körülbelül” szó előtt általánosságban NEM kell vessző! Olyan szabály biztosan nincs, hogy kellene. Olyasmit el tudok képzelni, hogy ha az előző tagmondat bevégződik és utána „körülbelül” következik, akkor kell a vessző, de akkor sem a „körülbelül” szó miatt.

Például ebben kell:

"Ez annyira régen történt, körülbelül 100 éve, hogy már senki nem emlékszik rá."

Figyeld meg, ha a "körülbelül 100 éve" nem lenne beszúrva, akkor is kell a vessző, hiszen két külön tagmondatról van szó:

"Ez annyira régen történt, hogy már senki nem emlékszik rá."

misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:32 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszi, hogy elmondtad ezt! Akkor eddig rosszul tudtam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 23., 08:50 (CEST)

Kiemelések[szerkesztés]

Szia Feri! Úgy néz ki elfogytak a kiemelésre jelöhető cikkeid. Van-e azóta újabb? Írd meg kérlek, melyekre érdemes figyelnem, hogy újabb jelöléseket tehessek. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 10:49 (CEST)

Szia @Andrew69.:! Köszönöm, hogy erre jelölöd a szócikkeket! Az idén és a tavalyról ezek vannak: nagy sárgafejű keselyű, csíkos gnú, fehérfarkú gnú, gnú, impala, szitutunga, mendeszantilop és kardszarvú antilop. Persze ezekből nem mindegyik kiemelt szintű, hanem néhányuk csak jó szócikk az enwikin. A fehér cápa tanúsító lapján a végidő augusztus 25 míg a várólistán július 25; most melyik a valódi? Üdv. DenesFeri vita 2017. július 1., 10:56 (CEST)

Nincsenek halak :-(, de azért átnézem őket és menni fognak ezek is. Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 11:02 (CEST)

@Andrew69.: Hát már volt egy csomó hal és madár; az idén főleg az emlősök éve lesz. DenesFeri vita 2017. július 1., 11:03 (CEST)

Értem, de tudod, hogy halpárti vagyok. Szerinted a cápát halásszák vagy vadásszák? Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 13:17 (CEST)

Szia @Andrew69.:! Tudom, hogy halpárti vagy. Én is kedvelem eme állatokat; és majd még lesznek halak is, de nem a közeljövőben. Aztán te is nekiugorhatsz egynek-kettőnek, vagy akár többnek is. :) Szerintem a halat halásszák, bár a fehér cápa nagyvadnak is számítható. De én ezen nem fogok vitatkozni. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 3., 12:07 (CEST)

Egy halról és egy kutyáról[szerkesztés]

Kedves Feri!

Farkas Balázs szakértő exkollégám a vérengző makrahalról ezt írta:

"Szia Ottó! A vérengző makrahal név már az Urania Állatvilágban is szerepel, de nem világos, hogy a faj neveként, vagy a vérengző csak egy jelző volna, ugyanis nincs kurzívval szedve, mint a makrahal. Makrahalból (más néven makrélából) viszont van bőven, de ezek egy külön családot (Scombridae) alkotnak, ahová a Pomatomus nem tartozik bele. Az állatok képes enciklopédiája (a halas szövegeket fordította Fehér Zoltán, lektorálta Vida Antal) csak simán makrahalnak hívja, míg a Magyar Könyvklub által kiadott Tengeri halak az európai vizekben (fordította Forró László, szerkesztette Vida Antal!) kéksügérnek nevezi. Mivel a Földközi-tengerben is előforduló fajról van szó, különféle európai rendeletekben is szerepel, egyszer vérengző makrahal (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32001R1637), máskor makrahal vagy kékhal néven. Nem tudom eldönteni, melyik lenne a legjobb név neki, de simán makrahal nyilván nem maradhat. A kéksügér névre is van más jelentkező (Badis badis). Amúgy harcias, vérengző állat, amelyik még jóllakottan is pusztítja a halakat, ezért nekem nincs bajom az eredeti nevével. Balázs"

A Canis anthus-ról pedig Csorba Gábor mammalógus kollégám ezt mondta:

"Canis anthus - afrikai farkas Canis anthus lupaster - mivel bután hangzana az "egyiptomi afrikai farkas", marad egyiptomi farkas"

Üdv: Merkl vita 2017. július 7., 20:26 (CEST)

Szia @Merkl:! Köszönöm szépen neked és kollégáidnak a válaszokat! Akkor átnevezem ezeket az állatokat. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 8., 09:58 (CEST)

Európai barna medve[szerkesztés]

Szia! Az alfaj egyedeinek eszmei értéke 250 000 Ft, és nem 50 000 Ft, ahogy visszaírtad. Lásd a 3/2001. (V. 9.) KöM rendelet a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről jogszabályban a 2. sz. melléklet táblázatának 1391. sorát vagy a Magyarország védett állatai szócikket. – 81.183.94.229 (vita) 2017. július 11., 00:50 (CEST)

Na jól van. DenesFeri vita 2017. július 11., 09:33 (CEST) Máskor forrásold és akkor nincs baj. DenesFeri vita 2017. július 11., 09:36 (CEST)

Fehér cápa[szerkesztés]

Ugyan, szóra sem érdemes. Ami jó, az jó.– Porbóllett vita 2017. július 25., 15:38 (CEST)

Köszi DenesFeri vita 2017. július 25., 15:39 (CEST)

Kaziranga Nemzeti Park[szerkesztés]

Szia!

Ne haragudj, de segítenél ennek a cikknek a bővítésében? Ha igen, akkor előre is köszi!

– Proki vita 2017. augusztus 14., 22:36 (CEST)

Szia @Proki:! Ne haragudj, de most ebben nem segítek. Ha meglesz, átnézem és ha kell javítok benne. De ezt nem szerkesztem. Jó munkát kívánok! Üdv. DenesFeri vita 2017. augusztus 17., 09:35 (CEST)