Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Pristimantis‎‎[szerkesztés]

Szia! Miért borítottad fel az ABC-rendet a Pristimantis szócikkben? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. április 6., 11:32 (CEST)

@Csigabi:! Nem borítom fel az ABC-rendet. Mi magyarok vagyunk, nem pedig angolok. Én úgy tanultam az iskolában, hogy a P után az R jön. A Q, W, X és Y új, mellékes betűk. Az én ábécémben A-ZS-ig mondjuk + az a négy. DenesFeri vita 2018. április 6., 11:40 (CEST)

Feri, nézd meg a szócikkünket: [1]. – Pagony foxhole 2018. április 6., 11:42 (CEST)

@Pagony: Tehát az a négy betű elvan fogadva a hivatalos magyar ábécében? És ugyanott helyezkednek el mint az angolban? DenesFeri vita 2018. április 6., 11:47 (CEST)

Igen, de én már eleve így tanultam, és az nem tegnap volt. – Pagony foxhole 2018. április 6., 11:48 (CEST)

@Pagony: és @Csigabi: Na jól van. Én eddig erről nem tudtam. Máskor nem cserélem fel/magyarítok. Vigyor DenesFeri vita 2018. április 6., 11:50 (CEST)

Halak hossza[szerkesztés]

Szia! Mit jelent az, hogy: Ez a hal legfeljebb 15,1 centiméter hosszú? Soha, senki nem találhat 15,2 centiméteres példányt? Az egy dolog, hogy a 15,1 centiméter nyilván a 6 inch metrikus megfelelője, és magyarul furán hangzik. Az ilyen méreteket célszerű kerekítve megadni, például így: mérete/hosszúsága elérheti a 15 centimétert. De ha ragaszkodsz a 15,1 cm-hez, akkor úgy kellene fogalmazni, hogy az eddig megfigyelt legnagyobb példány 15,1 cm volt. Természetesen forrással alátámasztva. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. április 7., 13:25 (CEST)

Szia @Csigabi:! Hát az úgy van, hogy a FishBase mindig megpróbálja megadni a legpontosabb adatokat. A legfeljebb-et az ők max length-jükből fordítom. Tényleg az azt jelenti amit te javasolsz, vagyis az addig kifogott legnagyobb példány mérete - azért nem kizárt, hogy a vadonban nagyobbak is létezhetnek, de azokat még senki sem látta. DenesFeri vita 2018. április 7., 13:36 (CEST)

Ugyanezt mondom én is. A legfeljebb 10 cm azt jelenti, hogy valamilyen oknál fogva nagyobb nem lehet. Például repülőn a kézipoggyászod legfeljebb 45 cm hosszú lehet. Ha ennél hosszabb, már nem viheted fel, vagyis akkor már nem kézipoggyász. Az elérheti a 10 cm-t is, azt jelenti, hogy általában kisebb, de nem lehetetlen 10 cm-eset, vagy hosszabbat találni. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. április 7., 14:37 (CEST)

@Csigabi: Na jól van. DenesFeri vita 2018. április 9., 09:10 (CEST)

Iriomote-szigeti macska[szerkesztés]

Szia!

Tetszik a szócikk, de van egy pár "Cite web" hiba a "ref"-eknél, valamelyik paramétert még meg kell adni. Rájuk tudnál nézni? misibacsi*üzenet 2018. április 13., 16:42 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Örvendek, hogy tetszik neked a szócikk. Én is láttam a ref-hibákat, és gondoltam másra hagyom a kijavításukat. Vigyor DenesFeri vita 2018. április 13., 16:45 (CEST)
@Misibacsi: Megpróbáltam, de nem megy; bocs. DenesFeri vita 2018. április 13., 17:02 (CEST)

Fekete özvegy - egyes v. többes szám?[szerkesztés]

Szia!

Azt még megértem, hogy a fekete özvegy nem alá többféle alnem" tartozik, tehát valamilyen értelemben gyűjtőnév a fekete özvegy, de azon csodálkozom, hogy ettől miért kellene többes számot használni a szócikk címében szereplő egyes számú főnévvel való egyeztetés helyett? Pl. egy hadsereg is számos egységből áll , mégsem többes számban írunk róla. (A legrosszabb a sajtónyelv, miszerint "Nyert a csapat, jól játszottak. " - és az olvasónak már fel sem tűnik, hogy nem azonos számban van a nyelvtani alany, hiszen a mondatban nem az szerepel, hogy "Nyert a csapat, jól játszottak a játékosok" - mert akkor rendben lenne.) Egy lexikonban a szócikk címe sok mindent meghatároz. És az alfejezetek címét a szócikk címével egyeztetjük. Ha a szócikk címe egyes számban van (mint itt), akkor az igéket is egyes szám harmadik személybe tesszük. Ha többes számban, akkor pedig többes számba.

A jelen esetben számomra furcsa a többes szám, mivel a szócikk címével olvasom egybe. Ha nem a szócikk címével egyezik az alfejezet alanya, akkor a többes számnak az alcímekben kellene szerepelnie (pl. A fekete özvegyek elterjedése).

Örülnék, ha ezzel sikerült volna egy hasznos szempontot a figyelmedbe ajánlanom.--2018. április 17., 12:47 (CEST)

Szia @Linkoman:! Hát mi eddig így szoktuk, hogy a fajnál alfajnál Előfordulása, mivel egy állatról van szó, a nemtől felfelé Előfordulásuk, mivel 2 vagy többről lehet szó; tehát nem egy valaminek az előfordulása, hanem többnek. A szócikk tényleg rosszul volt megírva, azt orvosoltam is. Én így wikitanultam, tehát így wikicsinálom. Üdv. DenesFeri vita 2018. április 17., 12:58 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés- Maradjunk ennyiben.--Linkoman vita 2018. április 17., 13:10 (CEST)

Bengáli díszcsík[szerkesztés]

Szia Feri! Nézd már meg legyél szíves a Bengáli díszcsík szócikkben a Forrásokat. Mikor Attis másodszor beleírt, a Források között az első ua. lett mint az utolsó. Ráadásul borzasztó így. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. április 17., 22:53 (CEST)

Szia @Gg. Any:! Megvan. DenesFeri vita 2018. április 18., 12:02 (CEST)

Szia Feri! Köszönöm! Így mennyivel szebb! :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. április 18., 14:12 (CEST)