Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Oryx[szerkesztés]

Köszönöm a cikk bővítését! Sokat javítottál rajta! Csak azért szóltam, mert most találkoztam a szócikkel (a Széth szócikk szerkesztése közben), és nagyon "sovány" volt (mint egy kiéhezett gazella). Szerencsére sikerült a szócikket megmentened a kihalástól.Vigyor misibacsi*üzenet 2017. június 17., 20:08 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Szívesen! A jegyzetekkel átmásoltam egy angol mondatot; az véletlenül volt, de kösz, hogy lefordítottad. Azonban az Oryx-ot nagybetűvel írjuk, mert nemi szintű tudományos név, nem magyar megnevezés. Amikor én ping és szerkesztőnév segítségével írok neked vagy másnak a vitalapomra, az illető tudja, hogy írok neki? Vagy csak írok magamnak és elképzelem, hogy a célszemély is olvassa? Ha kapsz jelzést, írjál vissza, hogy tudjam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 19., 09:50 (CEST)

Szia!

Igen, kap az illető értesítést, ha ezt a "ping"-sablont használod, pont erre való. Mivel a vitalapod amúgy is a Figyelőlistámon van, ezért ott is észrevenném, ha ide írsz, csak valamivel később, tehát a ping gyorsabb, mivel bejelentkezés után egyből látom, hogy "x darab üzenetem van". Az "Oryx" nagybetűzését nem értem, azért lenne nagybetűvel írandó, mert "nem" -et jelöl? Az Állatos műhely oldalain van erről valami információ, hogy mi hogyan írandó, vagy csak szóbeli megegyezés alapján van így? misibacsi*üzenet 2017. június 19., 16:44 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Nagy jól van, tehát nem írok hiába! Hát helyesen úgy van, hogy a nemet nagybetűvel írjuk, míg a fajt kicsivel; pl. Oryx dammah. Ez a rendje a dolognak; így lett kitalálva. Aztán, ha valaki egyebet mond valamelyik vitalapon, vagy kocsmafalon, az csak spekulál. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 20., 09:33 (CEST)

Kardszarvú antilop[szerkesztés]

Szia!

Átnéztem és nyelvtanilag próbáltam csiszolni a cikken.

Kardszarvú antilop#Szaporodása: A 3,5 hónap és a 14 hét nekem kb. azonos időtartamnak tűnik. Nem lenne elég csak az egyiket használni?

Az "egyszarvú"-ra való utalás nekem erőltetettnek tűnik, mivel az illusztrációként berakott képen is látszik, hogy az egyszarvú szarva a teste vonalában előre mered, nem pedig hátrafelé. misibacsi*üzenet 2017. június 21., 18:19 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm, hogy ezt is kijavítottad! Az elválasztás mondatát átírtam; nézd meg ha így jobb. Én úgy tudtam, hogy a „körülbelül” szó előtt kell vessző. Rosszul tudtam? Hát az egyszarvúnak több eredete is lehet; az Oryx mellett az indiai orrszarvút és a narvál agyarát is egyszarvúnak vélték. Az ógörögöknek és rómaiaknak, valószínűleg az Oryx volt a legérhetőbb. Továbbá x személy járt Afrikában, meglátta az állatot, és Európában elmesélte a látottat; fénykép vagy filmezés hiányában az emberek elképzelték ahogy tudták + mivel körülöttük a volt az egyik legértékesebb állat, ahhoz hasonlították, azt emelték ki mitikus szintre. Legalábbis én így képzelem el, hogy történhetett. Egyszarvú úgysem létezik, valami kell helyettesítse. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 22., 09:27 (CEST)

Jobb lett így a mondat és kösz a link javítását, azokat nem néztem át a beszúrások után. misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:33 (CEST)

„körülbelül” szó előtti vessző[szerkesztés]

Szia!

A „körülbelül” szó előtt általánosságban NEM kell vessző! Olyan szabály biztosan nincs, hogy kellene. Olyasmit el tudok képzelni, hogy ha az előző tagmondat bevégződik és utána „körülbelül” következik, akkor kell a vessző, de akkor sem a „körülbelül” szó miatt.

Például ebben kell:

"Ez annyira régen történt, körülbelül 100 éve, hogy már senki nem emlékszik rá."

Figyeld meg, ha a "körülbelül 100 éve" nem lenne beszúrva, akkor is kell a vessző, hiszen két külön tagmondatról van szó:

"Ez annyira régen történt, hogy már senki nem emlékszik rá."

misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:32 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszi, hogy elmondtad ezt! Akkor eddig rosszul tudtam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 23., 08:50 (CEST)

Kiemelések[szerkesztés]

Szia Feri! Úgy néz ki elfogytak a kiemelésre jelöhető cikkeid. Van-e azóta újabb? Írd meg kérlek, melyekre érdemes figyelnem, hogy újabb jelöléseket tehessek. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 10:49 (CEST)

Szia @Andrew69.:! Köszönöm, hogy erre jelölöd a szócikkeket! Az idén és a tavalyról ezek vannak: nagy sárgafejű keselyű, csíkos gnú, fehérfarkú gnú, gnú, impala, szitutunga, mendeszantilop és kardszarvú antilop. Persze ezekből nem mindegyik kiemelt szintű, hanem néhányuk csak jó szócikk az enwikin. A fehér cápa tanúsító lapján a végidő augusztus 25 míg a várólistán július 25; most melyik a valódi? Üdv. DenesFeri vita 2017. július 1., 10:56 (CEST)

Nincsenek halak :-(, de azért átnézem őket és menni fognak ezek is. Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 11:02 (CEST)

@Andrew69.: Hát már volt egy csomó hal és madár; az idén főleg az emlősök éve lesz. DenesFeri vita 2017. július 1., 11:03 (CEST)

Értem, de tudod, hogy halpárti vagyok. Szerinted a cápát halásszák vagy vadásszák? Andrew69. Blue a v.svg 2017. július 1., 13:17 (CEST)

Szia @Andrew69.:! Tudom, hogy halpárti vagy. Én is kedvelem eme állatokat; és majd még lesznek halak is, de nem a közeljövőben. Aztán te is nekiugorhatsz egynek-kettőnek, vagy akár többnek is. :) Szerintem a halat halásszák, bár a fehér cápa nagyvadnak is számítható. De én ezen nem fogok vitatkozni. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 3., 12:07 (CEST)

Egy halról és egy kutyáról[szerkesztés]

Kedves Feri!

Farkas Balázs szakértő exkollégám a vérengző makrahalról ezt írta:

"Szia Ottó! A vérengző makrahal név már az Urania Állatvilágban is szerepel, de nem világos, hogy a faj neveként, vagy a vérengző csak egy jelző volna, ugyanis nincs kurzívval szedve, mint a makrahal. Makrahalból (más néven makrélából) viszont van bőven, de ezek egy külön családot (Scombridae) alkotnak, ahová a Pomatomus nem tartozik bele. Az állatok képes enciklopédiája (a halas szövegeket fordította Fehér Zoltán, lektorálta Vida Antal) csak simán makrahalnak hívja, míg a Magyar Könyvklub által kiadott Tengeri halak az európai vizekben (fordította Forró László, szerkesztette Vida Antal!) kéksügérnek nevezi. Mivel a Földközi-tengerben is előforduló fajról van szó, különféle európai rendeletekben is szerepel, egyszer vérengző makrahal (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32001R1637), máskor makrahal vagy kékhal néven. Nem tudom eldönteni, melyik lenne a legjobb név neki, de simán makrahal nyilván nem maradhat. A kéksügér névre is van más jelentkező (Badis badis). Amúgy harcias, vérengző állat, amelyik még jóllakottan is pusztítja a halakat, ezért nekem nincs bajom az eredeti nevével. Balázs"

A Canis anthus-ról pedig Csorba Gábor mammalógus kollégám ezt mondta:

"Canis anthus - afrikai farkas Canis anthus lupaster - mivel bután hangzana az "egyiptomi afrikai farkas", marad egyiptomi farkas"

Üdv: Merkl vita 2017. július 7., 20:26 (CEST)

Szia @Merkl:! Köszönöm szépen neked és kollégáidnak a válaszokat! Akkor átnevezem ezeket az állatokat. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 8., 09:58 (CEST)

Európai barna medve[szerkesztés]

Szia! Az alfaj egyedeinek eszmei értéke 250 000 Ft, és nem 50 000 Ft, ahogy visszaírtad. Lásd a 3/2001. (V. 9.) KöM rendelet a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről jogszabályban a 2. sz. melléklet táblázatának 1391. sorát vagy a Magyarország védett állatai szócikket. – 81.183.94.229 (vita) 2017. július 11., 00:50 (CEST)

Na jól van. DenesFeri vita 2017. július 11., 09:33 (CEST) Máskor forrásold és akkor nincs baj. DenesFeri vita 2017. július 11., 09:36 (CEST)

Fehér cápa[szerkesztés]

Ugyan, szóra sem érdemes. Ami jó, az jó.– Porbóllett vita 2017. július 25., 15:38 (CEST)

Köszi DenesFeri vita 2017. július 25., 15:39 (CEST)

Kaziranga Nemzeti Park[szerkesztés]

Szia!

Ne haragudj, de segítenél ennek a cikknek a bővítésében? Ha igen, akkor előre is köszi!

– Proki vita 2017. augusztus 14., 22:36 (CEST)

Szia @Proki:! Ne haragudj, de most ebben nem segítek. Ha meglesz, átnézem és ha kell javítok benne. De ezt nem szerkesztem. Jó munkát kívánok! Üdv. DenesFeri vita 2017. augusztus 17., 09:35 (CEST)

Keleti liliom[szerkesztés]

Szia!

A keleti liliom létező fogalom, de van forrásod arra, hogy egy faj lenne? Vita:Keleti liliom itt beidéztem egy forrást a GBIF-ről, ami szerint kicsit konfúzabb kategória. Köszi, ha ránézel. SyP 2017. augusztus 25., 17:16 (CEST)

Júdásfafajok listája[szerkesztés]

Szia Feri! A Júdásfafajok listája című szócikkel kapcsolatban érdeklődöm, hogy szerinted mi miatt érdemes külön szócikkben tárgyalni a Cercis fajokat. Azért kérdezem, mert meglepődtem, amikor megláttam, hiszen ha nincs nagyon sok faj (márpedig a júdásfafajokból nincs sok), akkor a fajlistát a nemzetségről szóló szócikkekben szoktuk feltüntetni. Személy szerint a júdásfa nemzetség szócikkébe tenném a fajlistát, ahogyan eddig szoktuk. Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2017. augusztus 30., 15:32 (CEST)

Szia @Sphenodon:! Még vannak más rövidebb listák is, melyeket egy mellékelt szócikkbe foglaltuk. A szócikkben levő lista, mely egyébként a taxodobozban volt, nem volt teljes és hibás is volt. Gondoltam, hogy kijavított munkát új szócikkbe tegyek. De ha zavar, akkor nyugodtan vond össze. Üdv. DenesFeri vita 2017. augusztus 31., 11:00 (CEST)

Fajlista-szócikkek és nemzetségszócikkek - ide teszem, hogy legyen szem előtt. DenesFeri vita 2017. szeptember 12., 11:58 (CEST)

"Ló" szócikk kiemelési tanúsításai[szerkesztés]

Szia Feri!

Az elsőnél már javítottam, de most látom, hogy az összes többi szakaszban is rossz helyre tetted a tanúsításodat. Van egy ilyen mondat: "Ha hozzászólást írsz a szakaszhoz, ez alá írd." Vagyis mindenképpen ez alá kell kerüljenek a tanúsítások! Közvetlenül az enyém alá teheted, akkor jó helyen lesz. misibacsi*üzenet 2017. szeptember 12., 17:42 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Én meg úgy tudom, hogy te tanúsítottál rossz helyre. Fel kell tanúsítani, alul pedig kérdést vagy javaslatod kell tenni. Minden szavazásnál, az enyémnél is és másénál is úgy volt. Ha változott a szabály, én arról nem tudok. Üdv. DenesFeri vita 2017. szeptember 13., 09:36 (CEST)

Úgy látom, igazad van, Feri! Amikor a sajátodat beszúrtad, nem vetted észre, hogy az enyém nem jó helyen van? Mert nekem egyből feltűnt, hogy mindkettőnk tanúsítása 1-es sorszámot visel, és a kettő között volt egy vízszintes vonal. Te ezt nem nézted a tanúsításod után? misibacsi*üzenet 2017. szeptember 13., 17:58 (CEST)

Szia @Misibacsi:! De igen, észrevettem, csak nem akartam módosítani a szerkesztésedet. Úgy is szóltál és tisztáztuk. Üdv. DenesFeri vita 2017. szeptember 14., 10:01 (CEST)

Orosz név átírása, Szevercov[szerkesztés]

Szia!

Ahogy Tacsipacsi írta, az majdnem jó (egy betű elírás van benne), ez a helyes változat: "Nyikolaj Alekszejevics Szevercov". misibacsi*üzenet 2017. szeptember 25., 16:49 (CEST)

Sziasztok @Misibacsi: és @Tacsipacsi:! Köszönöm a válaszokat! Üdv. DenesFeri vita 2017. szeptember 26., 09:39 (CEST)

6000.[szerkesztés]

Kedves Feri!

Szívből gratulálok a 6.000. szócikkedhez. Hihetetlen mennyiség! Hozz létre még nagyon sok ilyen szépet. :-) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2017. szeptember 27., 13:00 (CEST)

Szia @Gg. Any:! Köszönöm szépen! Megpróbálom! Ez több, mint 10 év munka volt. Üdv. DenesFeri vita 2017. szeptember 27., 13:07 (CEST)

10 év?? Még kimondani is rengeteg... Reméljük a munkád örökké fennmarad! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2017. szeptember 27., 14:14 (CEST)

Populus ussuriensis[szerkesztés]

Lehetséges, hogy szinonima. A ruwikin találtam, azért írtam, hogy loptam. A forrást utólag írtam hozzá. https://ru.wikipedia.org/wiki/Виды_рода_Тополь http://www.theplantlist.org/tpl/record/tro-28300631 https://www.wikiwand.com/pt/Populus_ussuriensis és itt szinonimaként: http://www.catalogueoflife.org/col/details/species/id/6b296acc5ccf77eb7fa09b06dc28ab22/synonym/214558d6f9daca8725b7869c745f136b itt nem: http://en.calameo.com/read/0028863999c69ed034ff3 http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XF9770509 Itt fordítva: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200005727 Itt például The Plants of China 467. o. a Populus maximowiczii meg sem jelenik, úgy látszik a kínaiak ezt a nevet részesítik előnyben. Üdv. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. szeptember 28., 14:33 (CEST)

És itt van a Makszimovics-nyárfa ruwikis oldala, https://ru.wikipedia.org/wiki/Тополь_Максимовича amely természetesen nem forrás, de e mellett nincs szó a szinonimákról, de hivatkozik a http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200005686 oldalra, amely érdekes módon itt már nem mutat szinonimára. Persze vannak orosz oldalak máshol, amelyek leleplezik a szinonima-szerzőket. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. szeptember 28., 15:01 (CEST)

Még valamit, mielőtt teljesen lebuknék. Az előzőleg hivatkozott http://www.theplantlist.org/tpl/record/tro-28300631 az áll, hogy e „Populus ussuriensis Kom. is an accepted name” Az accepted name az oldal szerint előnyben részesítendő név. Nem tudom mennyire mérvadó a http://www.theplantlist.org/ a hozzáértőknél, de szerinte a Populus ussuriensis az „igazi Trebitsch” és a többi csak szerény szinonima. Hát ennyit tudtam összeszedni védelmemben. Üdv. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. szeptember 28., 15:12 (CEST)

Szia @Sepultura:! OÁÚ, jól utána kerestél! Köszönöm! Mivel nem vagyok szakértő, és ennyi megemlítést kaptál róla, hagyd maradjon. Üdv. DenesFeri vita 2017. szeptember 29., 09:27 (CEST)
@Sepultura: A jobb forrásaidból készítettem jegyzeteket a szócikkben; máskor próbáld ilyen módon te is alátámasztani. S akkor nem szólok semmit; legfeljebb megköszönöm. :) DenesFeri vita 2017. szeptember 29., 09:45 (CEST)

Egy kis spanyol[szerkesztés]

Szia Feri!

Ezt miért írtad át??

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulykakesely%C5%B1&curid=161321&diff=19248519&oldid=19118913

A Quebrada de los Cuervos jelentése: 'quebrada' = szoros, szakadék, ' de' - birtokjelző, utána következik a birtokos, 'los cuervos' = a hollók - azaz: "a hollók szorosa". A "-ban, -ben" nem jelenik meg sehol. Légy szíves javítsd vissza erre: "a hollók szorosa", mert ez a helyes fordítás. misibacsi*üzenet 2017. október 20., 16:57 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Én csak egy törölt képet cseréltem ki. Én nem tudok spanyolul; a fordítást az enwikiből készítettem. De köszönöm, hogy szóltál; akkor ki is javítom. Üdv. DenesFeri vita 2017. október 21., 10:24 (CEST)
@Misibacsi: Ja, azért írtam át, mert maga a szoros nemigen látszik az új képen, hanem a szorosban egy karón ülő példány. DenesFeri vita 2017. október 21., 10:31 (CEST)

Kösz a javítást. misibacsi*üzenet 2017. október 21., 11:39 (CEST)

Akácia[szerkesztés]

Szia. Nézz már rá légyszíves az akácia cikkre, volt sok változtatás is és szerintem nagyrészt össze is van keverve a Vachellia-val. Üdv. – Milei.vencel vita 2017. november 22., 09:55 (CET)

Szia @Milei.vencel:! Nem figyeltem ezt a lapot; honnan tudjam, hogy ki mit tesz benne. Úgy vettem észre, hogy az Acacia nemzetséget, mint sok minden mást nagymértékben átrendezték. Majd én is átrendezem, de most egyéb sürgősebb dolgaim vannak. De kösz, hogy szóltál. Üdv. DenesFeri vita 2017. november 22., 10:07 (CET)

Mammal Species of the World[szerkesztés]

Már három helyen láttam azt, hogy a http://www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id= kezdetű oldalak hibajelzést adnak ki. Mivel a tüskéspatkányfélék esetében utána is jártam a dolognak - és kiderült ide lett pl. a tüskéspatkányfélék oldala áttéve: Echimyidae, ha jól értelmezem - ezek szerint a Mammal Species of the World oldalai át lettek rendezve.

Jelenleg 73 szócikkben szerepel a bucknell.edu/msw3/browse linkje a magyar wikipédián: [1]. Gondoltam, jó, ha szólok arról, amire rájöttem. További szép napot kívánok! Apród vita 2017. november 22., 18:00 (CET)

Szia @Apród:! Köszönöm, hogy utánajártál és szóltál; amint időm lesz kijavítom. Üdv. DenesFeri vita 2017. november 23., 09:33 (CET)

Szibériai_csíkosmókus[szerkesztés]

Szia!

Erre rá tudnál nézni, hogy helyesek-e a beírt dolgok?

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szibériai_csíkosmókus&type=revision&diff=18967693&oldid=18614841

misibacsi*üzenet 2017. november 26., 07:33 (CET)

Szia @Misibacsi:! Amit az anon erről írt, gondolom hogy jól van. Néhány adatot lecseréltem az enwiki adatára. Szerintem ez rendben, bár az általa adott forrás nem a legjobb. Üdv. DenesFeri vita 2017. november 27., 09:21 (CET)

Köszönöm a jóváhagyásodat. misibacsi*üzenet 2017. november 27., 09:55 (CET)

Csavartszarvú antilopok[szerkesztés]

Szia!

Megnéznéd, hogy jó-e?

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Csavartszarvú_antilopok&diff=cur&oldid=19064710

misibacsi*üzenet 2017. november 26., 09:46 (CET)

@Misibacsi: Ez a szócikk is jól van. Én az idén kettészedtem egy antilopot, csak elfelejtettem ide beírni a leválasztott fajt. Az anon pótolta. DenesFeri vita 2017. november 27., 09:28 (CET)

Köszönöm a jóváhagyásodat. Akkor mégse mindegyik vandál, de ezt én nem tudom eldönteni, mivel nem értek a témához. misibacsi*üzenet 2017. november 27., 09:56 (CET)

Valódi_darazsak : Fullánk és méreg - azonos vagy különböző?[szerkesztés]

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Valódi_darazsak&diff=cur&oldid=18872451

misibacsi*üzenet 2017. november 26., 09:48 (CET)

@Misibacsi: Amint átírtam a szócikkben a fullánk által fecskendezi a mérget - amely a fullánk tövében, bent a potrohban egy tartályban/mirigyben van tárolva. DenesFeri vita 2017. november 27., 09:34 (CET)

Köszönöm a jóváhagyásodat. misibacsi*üzenet 2017. november 27., 09:56 (CET)

Re: Jávai[szerkesztés]

Bocs csak olvastam redditen, aztán láttam, hogy az angolwikin átírták. Gondoltam segítek, mert nem tudtam hogy mennyire vannak a biológiás cikkek karbantartva-fejlesztve, nem itt vagyok jártas. De akkor innentől rád bízom.

Nick Serghio vita 2017. november 27., 12:53 (CET) Nick Serghio vita 2017. november 27., 12:53 (CET)

@Nick Serghio: OK. Ez egy kiemelt szócikkem, és „sasszemmel” figyelem. :) DenesFeri vita 2017. november 27., 12:58 (CET)

Barázdásfogú delfin[szerkesztés]

Szia!

Az 1. "ref" nem jó, hibát jelez erre: "Sablon:IUCN2012.2". misibacsi*üzenet 2017. december 1., 17:29 (CET)

Szia @Misibacsi:! Javítottam a refet; a tegnap már nem volt kedvem rá. Üdv. DenesFeri vita 2017. december 2., 09:32 (CET)

Kösz a javítást. misibacsi*üzenet 2017. december 2., 09:36 (CET)

Mikulás[szerkesztés]

Szívesen, amit megköszöntél a laptörténetben. :-) – Vakondka vita 2017. december 5., 19:24 (CET)