Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Anisoceras[szerkesztés]

Szia!

A szöveg nekem túl bonyolult, nem hétköznapi, egy csomó szakmai kifejezés van benne, úgyhogy inkább nem vállalkoznék rá. Csigabi szokott az ilyen szövegek fordításában jó lenni, az én fordításaimban is talált már hibákat. misibacsi*üzenet 2019. március 2., 19:42 (CET)

Szia @Misibacsi:! Na jól van, nem baj; akkor megkérem Csigabit. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 4., 09:52 (CET)

Sarki fény[szerkesztés]

Köszönöm szépen. Szalakóta vita 2019. március 5., 18:47 (CET)

Nereocystis luetkeana[szerkesztés]

Kedves Feriǃ Azt hiszem, hogy a „...szén-monoxiddal (CO) teli hólyagok...” helyesen ...szén-monoxidot (CO) is tartalmazó hólyagok...” https://www.journals.uchicago.edu/doi/pdfplus/10.1086/332742 230. oldal, https://www.montereybayaquarium.org/animal-guide/plants-and-algae/bull-kelp Cool Facts – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2019. március 8., 13:24 (CET)

Szia @Sepultura:! OK; Köszi a helyesbítést! DenesFeri vita 2019. március 8., 13:26 (CET)

Tengerparti mamutfenyő[szerkesztés]

Szia! Tudnál segíteni Wikidata-elemet találni a tengerparti mamutfenyőnek? Igazság szerint nem tudom, hova kéne sorolni. Előre is köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2019. március 10., 19:13 (CET)

Szia @Bencemac:! Minden rendben van, mivel @VC-s: már megcsinálta a tegnap. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 11., 10:13 (CET)
Köszönöm mindkettőtöknek! Bencemac A Holtak Szószólója 2019. március 11., 13:37 (CET)

Cimolesta[szerkesztés]

Szia!

A magyar neve honnan van? A más nyelvű wikik nem említik.

A "Tudnivalók"-at itt is átneveztem "Leírása" szakasznévre. Mivel a többi cikkben is ezt alkalmaztad, nem értem miért tértél át erre, a "Tudnivalók" valahogy nem profi megnevezés, és túl általános.

Az enwiki-n azt hiszem vannak rá infók, hogy miféle élőlények tartozhattak ide, ebből a cikkből viszont ez hiányzik. Tudnád pótolni? Én nem igazán értek hozzá, de a szöveg így hiányosnak tűnik, azért kérek egy kis kiegészítést.

Feri!

Újabban nem szólsz, hogy nézzem át ezt-azt az új cikket, pedig hidd el, hogy nekem ez nem fáradság, ha kicsit is úgy érzem, hogy tudtam laikusként segíteni egy cikkben. Remélem nem bántottalak meg, vagy nem vagy tartósan rossz kedvedben, mert az nem jó dolog. misibacsi*üzenet 2019. március 14., 17:12 (CET)

Szia @Misibacsi:! Először is dehogy bántottál meg; azért nem válaszoltam, mert kb. két napig wikitávolban voltam. Szócikkeket meg azért nem nézetek át veled, mert egyszerűen nem még készítek terjedelmeseket. Lehet majd a jövőben még lesznek, de egyelőre nem. Ha lesz szócikkem, mely meghaladja az 5-6 ezer bájtot, akkor szólok; jó? Továbbá a Cimolestáról; a mostani szócikk egy korábbinak a frissített változata. Az előbbi és utóbbi változat is az enwikiben levőnek a fordítása. Azt a magyar megnevezést az angolból fordítottam le, de látom, hogy már ők is kivették, úgyhogy az előbb én is kivettem. Nem tudom mi a baj a Tudnivalókkal, már évek óta használom. A szócikkben van egy lista, hogy mi tartozik ebbe az emlősrendbe; az újabb kutatások szerint - ezért is volt a frissítés - ez az emlősrend egy evolúciós zsákutcának bizonyult, azaz nincs mai leszármazottja/élő képviselője. A szócikkben levan írva, hogy korábban a tobzoskák és modern ragadozók ősének vélték, de tévedtek. Amikor az enwiki pontosabb adatokat fog adni én is újból fogok frissíteni, de addig e téren nincs mit tegyek. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 16., 10:38 (CET)

Ázsiai márványospoloska[szerkesztés]

Szia Feri!

Szakmailag nem tudom megítélni, mert nem értek hozzá. A nyelvtana nagyjából rendben volt, egy-két helyen kellett csak kiigazítani. Írtam a cikk készítőjének, meg üdvözöltem mis, mert az eddig nem történt meg és kezdőről (vagy új néven regisztrált szerkesztőről) lehet szó. misibacsi*üzenet 2019. március 17., 09:02 (CET)

Szia @Misibacsi:! Oki-doki; köszönöm. DenesFeri vita 2019. március 18., 09:36 (CET)

Strigogyps[szerkesztés]

Szia!

Átnéztem, ahogy kérted, csak pár helyen korrigáltam, és beleírtam a körülbelüli időszakot, amikor élhetett, mert nem köztudomású, hogy a "középső eocén" és a "kora oligocén" korszak mikor is volt. Ha nem jók az évszámok, vagy lesz pontosabb adatod, korrigáld nyugodtan. Ezt a mostani a fenti két szócikkünk alapján írtam be. misibacsi*üzenet 2019. március 18., 21:56 (CET)

Szia @Misibacsi:! Jól van; köszönöm! DenesFeri vita 2019. március 19., 09:44 (CET)

kígyászdarualakúak[szerkesztés]

"Black-legged Seriema"

Szia Feri!

Átnéztem a jelzett cikkeket. Egy ellentmondásba botlottam, bár az nem a szövegre vonatkozik, hanem csak egy képre.

A Feketelábú kígyászdaru cikkében ez olvasható: Élő rokonától, a vöröslábú kígyászdarutól (Cariama cristata) a fekete lába különbözteti meg.

Viszont az infoboxban lévő kép ezt megcáfolja ("Blacklegged.jpg" - Description="Black-legged Seriema"), mivel annak tollazata szürkés, nincs bóbitája, és a madár is kisebb, nekem laikusként valami galambfélének tűnik. Vagy a kép, vagy a leíró szöveg nem igazán passzol.

misibacsi*üzenet 2019. március 21., 16:49 (CET)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm, hogy ezeket is átnézted! Az a kép tényleg feketelábú kígyászdarvat mutat, csak le van ülve; azért látszik rövid lábúnak. A szócikket nem én írtam; ma kibővítem egy kicsit. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 22., 10:26 (CET)

Tsaagan - átnézés kérése[szerkesztés]

Szia!

Tsaagan Rá tudnál nézni erre a cikkre, hogy rendben van-e a tartalma? Nem mostanában keletkezett, és túl sokan nem nyúltak hozzá. misibacsi*üzenet 2019. március 23., 09:12 (CET)

Szia @Misibacsi:! Persze és köszi! DenesFeri vita 2019. március 23., 09:40 (CET)

Köszönöm, Feri, majdnem dupla hosszú lett a cikk! Vigyor misibacsi*üzenet 2019. március 23., 19:34 (CET)

Halfajta[szerkesztés]

Szia, Feri, tudnál ennek valami használható magyar nevet adni? Előre is köszönöm. – Pagony foxhole 2019. március 24., 12:14 (CET)

Szia @Pagony:! Én nem adhatok magyar neveket az élőlényeknek. Én csak wikibiológus vagyok, nem igazi. Az ilyesmit Merkl kollégánktól kell megkérdezni; ő az igazi. Megkérdezem tőle, de időbe telhet a válasz. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 25., 10:43 (CET)
Köszönöm! – Pagony foxhole 2019. március 25., 10:52 (CET)

Csigaevő sügér. Forrás nincs, Farkas Balázs kollégám most javasolta, ezért ezentúl legyen ez a neve. De nem halfajta, hanem halfaj. Üdv: Merkl vita 2019. március 25., 19:28(CET)

Szia @Merkl:! Köszönöm szépen a választ! Üdv. DenesFeri vita 2019. március 26., 09:43 (CET)

Köszönöm szépen! – Pagony foxhole 2019. március 26., 09:46 (CET)

Disznófélealfajok[szerkesztés]

Szia,

ezt az általad létrehozott kategóriát a kategóriák interwikijeinek keresése, rendezése terén végzett munkám során megszüntettem, mert ugyanazokat az elemeket tartalmazta, mint a Disznófélék, csak az utóbbiban több elem volt. Elnézést, hogy előbb nem beszéltem meg Veled, de a tízezernyi wikidata-kapcsolat nélküli kategória kezelése olyan intenzív és gépies munka, hogy csak utóbb néztem meg, hogy Te hoztad ezt létre. Üdv – Szilas vita 2019. március 26., 08:08 (CET)

Szia @Szilas:! Jól van; nem baj. Nem ragaszkodtam ehhez a kategóriához. És köszönöm, hogy szóltál. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 26., 09:41 (CET)

Valamit elronthattam. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2019. március 26., 18:14 (CET)

Esox niger[szerkesztés]

Kedves Feriǃ A http://www.fishbase.org/summary/Esox-niger.html forrás szerint 22 pH-jú vizet kedvel, azonban 14--nél magasabb pH nem létezik. Használjuk inkább a http://www.cfr.msstate.edu/wildlife/fisheries/pdf/ChainPickerel.pdf vagy a http://txstate.fishesoftexas.org/esox%20niger.htm forrásokat amelyek szerint a halfaj 3,8 pH-ig tűri a savas kémhatást és 35 fokig a hőmérsékletet. Utóbbiban van a 22-es szám ami sótartalomra vonatkozik, a ppt parts per thousand lehet. Itt https://animaldiversity.org/accounts/Esox_niger/ viszont az olvasható, télen 22̤̥ százalékos sótartalmat meghaladó brakkvízbe vándorol csak a brakkvíz max. 30 ezrelékes sótartalmú, tehát elírhatták ezt is. Üdv. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2019. március 26., 18:11 (CET)

Szia @Sepultura:! Igazítok rajta. Kösz, hogy szóltál. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 27., 09:42 (CET)

Tenebrioninae[szerkesztés]

Kedves Dénes Feri!

A Tenebrioninae szócikkben Siga parti gyászbogárra módosította a sároshátú gyászbogár kifejezést egy kép alatt, én ezt visszavontam, mert én nem találtam ilyen szót a google-ban, hogy parti gyászbogár, ő talált ilyen linket és jelezte, hogy a Sároshátú gyászbogár mindenképpen hiba és korrigálni kell. Azért kerestem a magyar nevet Opatrum riparium-nak. Szép esztét kívánok mindkettőtöknek!

Mivel rólad tudom, hogy te foglalkozol bogarak szócikkével is, ezért kérem a segítségedet (azért nem kocsmafalon kértem, mert a kocsmafalról rossz tapasztalataim vannak, hogy egy-egy hozzászóló mennyire áll ki később is a véleménye mellett, ha kell). Apród vita 2019. március 28., 18:49 (CET)

Sziasztok @Apród: és @Siga:! Bocs, de ebben nem segíthetek. Amint fentebb is írtam nem vagyok igazi biológus. Nekem nincs jogom neveket adni az élőlényeknek. Az ilyesmivel Szerkesztővita:Merkl-hez kell fordulni. Apród, most amit ideírtál átteszem Merkl-nek is. Üdv. DenesFeri vita 2019. március 29., 09:23 (CET)

Kedves Feri, @Apród: és @Siga:!

A helyes magyar nevek:

Opatrum sabulosum - sároshátú gyászbogár

Opatrum riparium - parti gyászbogár

A gondot az okozza, hogy a Tenebrionidae szócikk kezdőképén tényleg Opatrum riparium látható, és nem Opatrum sabulosum (az előtoron három pontozatlan, kissé kiemelkedő folt van, ez az Opatrum riparium-ra jellemző.) Siga tehát jogosan változtatta meg a képaláírást, de nem azért mert az adott fajok magyar neve volt rossz. Üdvözlettel: Merkl vita 2019. március 29., 09:40(CEST)

@Merkl:! Köszönöm szépen ezt is! DenesFeri vita 2019. március 29., 09:44 (CET)
Köszönöm, akkor így úgy hagyom, amire Merkl változtatta. @Siga:tól pedig elnézést kérek, amiért visszavontam korábban, én tévedtem. Szép napot kívánok mindhármotoknak! Apród vita 2019. március 29., 09:48 (CET)
@Apród:Semmi baj --Siga vita 2019. március 29., 10:17 (CET)

Re:Formula–1[szerkesztés]

Szia! Köszönöm az üzeneted, igazán jól esik. Jogos amit írsz, arról van szó hogy én még évekkel korábban átvettem ezeknek a cikkeknek a szerkesztését korábbi szerkesztőktől akik már nem foglalkoznak velük, és aszerint a séma szerint mentem tovább amit ők használtak, azokból pedig hiányoztak a rajtidőpontok. De teljesen jogos a kérés, úgyhogy innentől beírom majd a magyar kezdési időpontot minden futam szócikkébe pár nappal a hétvége előtt (szabadedzéshez, időmérőhöz és futamhoz egyaránt). Köszönöm a visszajelzést! Üdv, – XXLVenom999 vita 2019. április 4., 13:29 (CEST)

@XXLVenom999: Na jól van! Én is köszönöm! Így az ember megtudja csinálni előre a napi programját. Üdv. DenesFeri vita 2019. április 4., 13:42 (CEST)

Twi’lekek[szerkesztés]

Szia!

Amint láttad, én sem hagytam jóvá (és szerencsére mások sem). Most rákérdeztem az illető szerkesztőre, meglátjuk mit mond rá. A nyomtatott enciklopédia csak két nyúlványt ír, és a különféle bőrszínekre nincs utalás. Lehet, hogy szórakozott az illető, vagy valamelyik képregényben(?), rajzfilmben(?) így ábrázolták őket? Szoktál ilyeneket nézni? Mert én egyáltalán nem. Ha esetleg ez lenne a helyzet, szerintem az ilyen infót akkor is külön bekezdésben kell megemlíteni, hiszen a mozifilmekben úgy néznek ki, ahogy az enciklopédia írja, és persze ez bármikor ellenőrizhető is a filmekben. misibacsi*üzenet 2019. április 4., 16:53 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Az elsődleges forrásom a Wookieepedia, a hivatalos filmek és 2 animációs sorozat. Ha messziről nézzük őket a Twi’lekeket összelehet téveszteni a Togrutákkal. A hátterekben a vöröses és lilás ilyen lények tartozhatnak az utóbbi fajhoz is. De én nem mélyültem el bennük; úgyhogy nem tudom pontosan. Üdv. DenesFeri vita 2019. április 5., 10:57 (CEST) Ú. i. Újból ránéztem a linkre https://starwars.fandom.com/wiki/Twi%27lek és most már sokféle színt írnak. Amikor ezt a szócikket írtam ez a sok szín még nem volt. DenesFeri vita 2019. április 5., 10:58 (CEST)

Meg kellene nézni, hogy az adott mondathoz nem adnak-e meg konkrét forrást. Egyébként azt hittem, hogy Wikia cikkről van szó, ott nem néznéd meg, mit írnak? misibacsi*üzenet 2019. április 5., 16:48 (CEST)

Szia @Misibacsi:! A szócikket jóváhagyom; egy picit módosítom. DenesFeri vita 2019. április 6., 10:44 (CEST)
@Misibacsi: Ebben a linkben [1] van egy kép Orn Free Taa-ról, oldalról nézve, ahol tényleg látszik, hogy 4 lekkuja van; 2 előretolva és 2 hátul lóg. DenesFeri vita 2019. április 6., 11:00 (CEST)

Lehet, hogy nem ugyanaz a kép jelenik meg nekem, de amit én látok, azon csak 2 db lekku van, amik elöl lógnak le. Hátul bármi lehet, de az nem látszik, mert az elöl lévő lekkuk takarják. Ezek a lekkuk világos szürkék, majdnem fehérek. Kicsit úgy néznek ki, mint egy hatalmas nyúl fülei. misibacsi*üzenet 2019. április 6., 19:41 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Scrolloz lefelé és a 6. képen oldalt áll, miközben beszél Ziróval. DenesFeri vita 2019. április 8., 08:41 (CEST)

Kösz a tippet, most már látom! Eddig is próbáltam görgetni lefelé (vagy oldalra), hogy hol van az a kép, de ott vége volt az oldalnak, most meg bejött a teljes oldal és ez legalul van. misibacsi*üzenet 2019. április 8., 17:28 (CEST)

Gyászbogárfélék[szerkesztés]

Szia Merkl!

A Gyászbogárfélék című szócikkbe egy anon átmásolt az egyik írásodból egy szöveget; persze a copyright miatt az nem lehet ott/nem szabad, hacsak te nem akarod. A szöveget kivettem és áttettem a vitalapra Vita:Gyászbogárfélék. Légy szíves nézd meg ha akarod módosítva visszatenni vagy teljesen törölni. Üdv. DenesFeri vita 2019. április 6., 10:35 (CEST)

Kedves Feri!

A szöveg sok tekintetben idejétmúlt, ezért a jelenlegi formájában nem tenném vissza. Néhány elemét átdolgozva szívesen berakom, de most rettentően nem érek rá (ma este talán).Üdvözlettel: Merkl vita 2019. április 03., 11:04 (CEST)

@Merkl: Jól van; ahogy akarod! Köszönöm a gyors választ! DenesFeri vita 2019. április 6., 11:09 (CEST)

Ázsiai gepárd[szerkesztés]

Szia!

Nem akarok neked "dirigálni", csak ártatlan felajánlásként mondom, hogy esetleg az ázsiai gepárd-ról szóló cikket bővíthetnéd valamilyen szinten, mert hiányosnak néz ki (legalábbis számomra), pedig egy különleges, ritka jószág.

Előre is köszönöm!

– Proki vita 2019. április 13., 11:33 (CEST)

Szia @Proki:! Bocs, de most nem érek rá, viszont felteszem a tevékenységi listámra; aztán amint lesz időm igazítok rajta. Üdv. DenesFeri vita 2019. április 15., 09:16 (CEST)
Rendben! Jobb később, mint soha! – Proki vita 2019. április 16., 10:14 (CEST)

Taxobox![szerkesztés]

Szia DenesFeri! Jó! VC-süzenet 2019. május 4., 13:48 (CEST)

Európai mókus[szerkesztés]

Szia Feri! Az Európai mókus szócikkben ma egy anon visszavont egy képet. Mikor megláttam mit, nagy nevetésben törtem ki. :DDD Nem tudom Elekes Andor miből gondolta, hogy ez a kép ebbe a szócikkbe remek lesz... :D És, hogy nem vette eddig senki észre? Remélem nem bánod, hogy egyetértettem az anonnal. :D Üdv.: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. május 7., 19:50 (CEST)

Bocsi, most látom, hogy korábban te ezt leellenőrizted. Akkor lehet, csak nekem nagyon vad a szócikkbe, egy öngyilkos mókus szobor. :D Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. május 7., 20:17 (CEST)

Szia @Gg. Any:! Ne aggódj, jól tetted és köszönöm. Megfeledkeztem arról a képről. Akkor jóváhagytam, hogy a képszerzője örvendjen egy kicsit. Én is örvendek, amikor a képeim szócikkekben szerepelnek. Persze az a mókus szobor, a szoborról vagy a szobrászáról való szócikkekben kéne legyen. Üdv. DenesFeri vita 2019. május 8., 09:26 (CEST)

Akkor megnyugodtam! :D Jó munkát Feri! Még mindig (változatlanul) nagyon jó témákat írsz. :) Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. május 8., 09:32 (CEST)

@Gg. Any: Köszönöm! DenesFeri vita 2019. május 8., 09:34 (CEST)

Állatok a Csillagok háborúja világában[szerkesztés]

Szia!

Érdemes lenne átnevezni a lapot "Élőlények a Csillagok háborúja világában", vagy hasonló címre (ha tudsz jobbat), mivel értelmes fajokat is kénytelen vagyok ebbe a cikkbe írni (gyakran csak 2-3 mondat van róluk, ami önálló cikkhez kevés).

Vagy legyen önálló szócikk? pl. "Értelmes fajok a Csillagok háborúja világában"?

Mi a véleményed erről? misibacsi*üzenet 2019. május 12., 18:55 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Hát az a kényszerített összetett listaszócikk a Csillagok háborújából az állatokat és legfeljebb a félértelmes lényeket foglalja össze. Nem tudom, hogy az „Arcona”-t miért tetted oda amikor már létezett az Arkonák szócikk. Az arkonák pedig értelmes nép, nem állatok. Üdv. DenesFeri vita 2019. május 13., 10:41 (CEST)

Igen, a fenti lista mivoltával tisztában vagyok, azért kérdezem, hogy az értelmes fajokról lévő, pár mondatos infókat hova tegyem? (nyilván nem ebbe a listába valók). Az "Arkonák"-ra nem kerestem rá, bocsánat. Világos, hogy értelmes nép, azért is álltam meg a további haladással (nagyon sok ilyen, pár mondatos faj van). Ezeknek kellene valami listaféle, jobb híján. Mit javasolsz? misibacsi*üzenet 2019. május 13., 16:58 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Ha kedved van egy újabb listát készíteni, akkor nyugodtan; bár én híve vagyok az önálló szócikkeknek. De mehet a javaslatod, az "Értelmes fajok a Csillagok háborúja világában". Sajnos e hónapban és talán a következőben is nemigen huwikizek, csak benézek ellenőrizni az általam figyelteket. A Commonsban van dolgom; és az eléggé sürgős. Üdv. DenesFeri vita 2019. május 14., 17:06 (CEST)

Kösz a támogatást, lehet, hogy nekifogok a cikknek. Neked jó munkát a Commonsban! misibacsi*üzenet 2019. május 14., 17:26 (CEST)

@Misibacsi: Köszönöm; neked is jó szerkesztést! DenesFeri vita 2019. május 14., 17:29 (CEST)