Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Oryx[szerkesztés]

Köszönöm a cikk bővítését! Sokat javítottál rajta! Csak azért szóltam, mert most találkoztam a szócikkel (a Széth szócikk szerkesztése közben), és nagyon "sovány" volt (mint egy kiéhezett gazella). Szerencsére sikerült a szócikket megmentened a kihalástól.Vigyor misibacsi*üzenet 2017. június 17., 20:08 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Szívesen! A jegyzetekkel átmásoltam egy angol mondatot; az véletlenül volt, de kösz, hogy lefordítottad. Azonban az Oryx-ot nagybetűvel írjuk, mert nemi szintű tudományos név, nem magyar megnevezés. Amikor én ping és szerkesztőnév segítségével írok neked vagy másnak a vitalapomra, az illető tudja, hogy írok neki? Vagy csak írok magamnak és elképzelem, hogy a célszemély is olvassa? Ha kapsz jelzést, írjál vissza, hogy tudjam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 19., 09:50 (CEST)

Szia!

Igen, kap az illető értesítést, ha ezt a "ping"-sablont használod, pont erre való. Mivel a vitalapod amúgy is a Figyelőlistámon van, ezért ott is észrevenném, ha ide írsz, csak valamivel később, tehát a ping gyorsabb, mivel bejelentkezés után egyből látom, hogy "x darab üzenetem van". Az "Oryx" nagybetűzését nem értem, azért lenne nagybetűvel írandó, mert "nem" -et jelöl? Az Állatos műhely oldalain van erről valami információ, hogy mi hogyan írandó, vagy csak szóbeli megegyezés alapján van így? misibacsi*üzenet 2017. június 19., 16:44 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Nagy jól van, tehát nem írok hiába! Hát helyesen úgy van, hogy a nemet nagybetűvel írjuk, míg a fajt kicsivel; pl. Oryx dammah. Ez a rendje a dolognak; így lett kitalálva. Aztán, ha valaki egyebet mond valamelyik vitalapon, vagy kocsmafalon, az csak spekulál. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 20., 09:33 (CEST)

Kardszarvú antilop[szerkesztés]

Szia!

Átnéztem és nyelvtanilag próbáltam csiszolni a cikken.

Kardszarvú antilop#Szaporodása: A 3,5 hónap és a 14 hét nekem kb. azonos időtartamnak tűnik. Nem lenne elég csak az egyiket használni?

Az "egyszarvú"-ra való utalás nekem erőltetettnek tűnik, mivel az illusztrációként berakott képen is látszik, hogy az egyszarvú szarva a teste vonalában előre mered, nem pedig hátrafelé. misibacsi*üzenet 2017. június 21., 18:19 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm, hogy ezt is kijavítottad! Az elválasztás mondatát átírtam; nézd meg ha így jobb. Én úgy tudtam, hogy a „körülbelül” szó előtt kell vessző. Rosszul tudtam? Hát az egyszarvúnak több eredete is lehet; az Oryx mellett az indiai orrszarvút és a narvál agyarát is egyszarvúnak vélték. Az ógörögöknek és rómaiaknak, valószínűleg az Oryx volt a legérhetőbb. Továbbá x személy járt Afrikában, meglátta az állatot, és Európában elmesélte a látottat; fénykép vagy filmezés hiányában az emberek elképzelték ahogy tudták + mivel körülöttük a volt az egyik legértékesebb állat, ahhoz hasonlították, azt emelték ki mitikus szintre. Legalábbis én így képzelem el, hogy történhetett. Egyszarvú úgysem létezik, valami kell helyettesítse. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 22., 09:27 (CEST)

Jobb lett így a mondat és kösz a link javítását, azokat nem néztem át a beszúrások után. misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:33 (CEST)

„körülbelül” szó előtti vessző[szerkesztés]

Szia!

A „körülbelül” szó előtt általánosságban NEM kell vessző! Olyan szabály biztosan nincs, hogy kellene. Olyasmit el tudok képzelni, hogy ha az előző tagmondat bevégződik és utána „körülbelül” következik, akkor kell a vessző, de akkor sem a „körülbelül” szó miatt.

Például ebben kell:

"Ez annyira régen történt, körülbelül 100 éve, hogy már senki nem emlékszik rá."

Figyeld meg, ha a "körülbelül 100 éve" nem lenne beszúrva, akkor is kell a vessző, hiszen két külön tagmondatról van szó:

"Ez annyira régen történt, hogy már senki nem emlékszik rá."

misibacsi*üzenet 2017. június 22., 17:32 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Köszi, hogy elmondtad ezt! Akkor eddig rosszul tudtam. Üdv. DenesFeri vita 2017. június 23., 08:50 (CEST)