Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kedves vitalapomra írók. Ezentúl itt fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Erdei gyöngyköles[szerkesztés]

Nem akartam visszavonni semmit. Viszont a commonsra és a wikifajokra utaló linket megváltoztattam, mert az újabb alak mutat a tényleges edei gyöngyköles cikkekre.– Porbóllett vita 2017. március 23., 11:20 (CET)

@Porbóllett: Na jó! Nincs semmi baj. Egyébként köszönöm, hogy magyar vonatkozású adatokat teszel be a növényekhez. DenesFeri vita 2017. március 23., 11:25 (CET)

Ez egy nagyobb volumenű folyamat része, amely során annak járok utána, hogy az ország különböző tájegységein pontosan és részletesen leírva milyen növények is élnek. Ehhez főleg tanulmányok adatait dolgozom fel, majd nemzetségek szerint, illetve tájegységekre, növényfajokra lebontva is feltüntetem a kinyert adatokat.– Porbóllett vita 2017. március 23., 12:26 (CET)

@Porbóllett: OK! További jó munkát! DenesFeri vita 2017. március 23., 12:27 (CET)

Vetési varjú[szerkesztés]

Szia Feri!

Egy anon próbálta javítani, hogy ez nem négylábú, miért is van oda besorolva? misibacsi*üzenet 2017. március 27., 19:16 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Hát valójában a madarak is négylábúak; a szárnyak módosult mellső lábak. A madarak ősei négylábú állatokból fejlődtek ki; mindnyájunknak az a kezdetleges ős négylábú a közös őse. Ránéztem arra az anonra, és vandálkodások miatt többször is rászóltak. A madarak négylábúságának már többen is morogtak, úgyhogy ezentúl megpróbálom nem betenni; pedig rendszertani szempontból és a taxodoboz teljességéért ott kéne az is legyen. Üdv. DenesFeri vita 2017. március 28., 09:17 (CEST)

Köszönöm a részletes választ! Nekem semmi bajom ezzel az infóval, meg nem is értek hozzá, de abban igazad van, hogy olyan infó legyen az infoboxban, ami szakmailag elfogadható, illetve forrásokkal alátámasztható. Lehet, hogy laikus volt az anon, úgy, mint én, mivel a szakmabeliek a szerk.öf-be írni szoktak valami indokfélét. Szerintem emiatt ne vedd ki a cikkből, csak azt gondold végig, hogy mennyire védhető ez az infó. Esetleg "ref"-be oda lehetne írni a rövid indokot, nehogy azt higgyék, hogy elírás. misibacsi*üzenet 2017. március 28., 16:43 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Hát az a taxonnév/szócikk be volt linkelve, és ott szépen le van írva. Például, amiért manapság a kígyónak nincs lába, azért még mindig négylábúnak számít, mert az őse az volt; egyébként minden szárazföldi gerinces - beleértve a tengeri emlősöket is, mivel szárazföldiekből lettek - a négylábúak főosztályába tartoznak. Azt a szócikket nem írtam, de elfogadom mert igaz. Sőt ezt még az iskolában is megemlegetik; már nem tudom melyik osztályban; azt hiszem 7. vagy 8.-ban. Üdv. DenesFeri vita 2017. március 29., 09:30 (CEST)

Taxonok[szerkesztés]

Szia DenesFeri! Jó, rendben. VC-süzenet 2017. március 29., 17:06 (CEST)

Év szócikke/2016 verseny[szerkesztés]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2016
A 2016-os Az év szócikke versenyen az Óriásfogú cápa című szócikked a Természettudomány kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálok! Dodi123 vita 2017. március 30., 22:49 (CEST)

Köszönöm a gratulációt és gratula neked is! – Hollófernyiges vita 2017. március 31., 10:26 (CEST)

Gratulálok, nagyon szép munka volt! Gg. Any vita 2017. március 31., 11:06 (CEST)

Szia! Köszönöm és gratulálok a te sikeredhez is!Porbóllett vita 2017. március 31., 12:59 (CEST)

Sötétcápa korrekció[szerkesztés]

Feri!

Nem is szóltál, hogy nézzem át ez a klassz kis cikket. Látom, már kiemelt, de azért azt gondoltam átnézem. Találtam egy mondatot, amit nem értek, ennek értelmét ki kellene hámozni:

Nyugat-Ausztrália partjainál nyáron és ősszel, a felnőttek és a fiatalok a partok felé vándorolnak, de nem az annyira közeli területre, mint az egészen fiatalok tartózkodási helye és a szülőhelyül szolgáló partmenti vizekben. (az "Előfordulása" utolsó mondata). misibacsi*üzenet 2017. április 20., 18:20 (CEST)

Szia @Misibacsi:! Hát ez a szócikk már régebbi; nem is tudtam, hogy nem szóltam neked róla; nem szándékosan - talán elfelejtettem. Másik halasunk Andrew69., azt hiszem neki készítettem ezt a szócikket. Hát abból a mondatból, azt hiszem, hogy azt kell kivenni, hogy nyáron és ősszel - talán valamilyen évszakos táplálékforrás kiaknázása céljából - a felnőttek és fiatalok (nem a kiskölykök) a partok közelébe jönnek, azonban az újszülöttek és a „kiskölykök” még sekélyebb vízben, a partokhoz még közelebb tartózkodnak, ahová a nagyobbak már nem merészkednek. Kicsit átírom a mondatot. Üdv. DenesFeri vita 2017. április 21., 09:50 (CEST)
Szia @Misibacsi: Megtörtént; nézd meg te is. DenesFeri vita 2017. április 21., 09:57 (CEST)

Köszönöm, Feri, teljesen érthető így! misibacsi*üzenet 2017. április 21., 16:30 (CEST)