Szerkesztővita:DenesFeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kedves vitalapomra írók. Ezen a vitalapon fogok válaszolni a kérdéseitekre.

Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, DenesFeri!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! SyP 2007. március 16., 19:02 (CET)

Archív
Archív

Kerti dália[szerkesztés]

Szia Feri!

Átnéztem, nyelvtanilag javítgattam.

A kategóriákat nézd át még 1x, mert valószínűleg az egyik benne van a másikban, tehát egyik-másik fölösleges. A "növényfajok"-at már kivettem, mivel nyilván a "dsznövények", meg a "kerti virágok" a "növényfajok" része, azaz alkategóriája, tehát a "növényfajok" fölösleges volt. misibacsi*üzenet 2018. november 30., 16:55 (CET)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm az átnézést és a javítgatást! Azonban kivetted az egyik legszűkségesebb kategóriát, amelyet én visszatettem, és helyébe kivettem mást. Üdv. DenesFeri vita 2018. december 1., 10:11 (CET)

Színkabócák[szerkesztés]

Szia! Mi a véleményed erről, Vita:Színkabócák? Üdv. DenesFeri vita 2018. december 6., 10:19 (CET)

Egyértelmű a helyzet. A Színkabócák kifejezés felesleges és értelmetlen; mint Rédei Dávid mondta egyszer, már kideríthetetlen, hogy honnan ered a használata. (Ha vannak színkabócák, akkor mik a nemszín-kabócák?). Az Auchenorrhyncha magyar neve Kabócák, és semmi más. A Cicadidae magyar neve pedig Énekeskabóca-félék. (Elnézést, hogy nem jelentkeztem előbb, Ausztráliában voltam.) Merkl vita 2018. december 13., 19:24(CEST)

Szia @Merkl:! Sebaj, köszönöm szépen a válaszodat! Akkor átnevezések következnek. Üdv. DenesFeri vita 2018. december 14., 11:12 (CET)

Hangnem[szerkesztés]

Szia! Arra kérlek, hogy ezt a hangnemet mellőzd. Ne süllyedj le misibacsi színvonalára, aki képes más szerkesztőt hazugsággal vádolni akkor, amikor ő az, aki nyilvánvalóan téved, de mivel ezt képtelen belátni, másban keresi a hibát. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. december 15., 13:14 (CET)

Szia @Csigabi:! Először is jogom van, ahhoz a hangnemhez, másodszor misibacsi az egyik leghasznosabb szerkesztőnk, javítónk! Ha te nem jössz ki vele, az nem az én bajom. DenesFeri vita 2018. december 15., 13:20 (CET)

Hogy jogod van-e, abban nem vagyok biztos, ezért talán olvasgasd a Wikipédia:Civilizált viselkedés irányelvet. Az pedig, hogy valaki hasznos szerkesztő, nem jogosítja fel bunkóságra alaptalan vádaskodásra. Nincs kettős mérce. Nálam legalábbis nincs. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. december 15., 13:25 (CET)

Kérés[szerkesztés]

Szia!

Megértem a frusztráltságodat, de megkérlek, a Wikipédián, a szerkesztőtársaidra (sem másra) vonatkozóan ne használj olyan szavakat, kifejezéseket, hogy pofájuk van. Tételezz fel jóindulatot! A törlésre jelölő valószínűleg elfelejtette az értesítést. K9öszönöm, hogy a továbbiakban betartod a civilizált viselkedés szabályait. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. december 15., 13:17 (CET)

Ne haragudj, de ezek valóban távol vannak-voltak az önálló nevezetességtől. Értesíteni a jelölőnek kellett volna, de már az is nagy munka önmagában, ennyi feleslegesen, tévesen létrehozott cikket törlésre jelölni (meg törölni is). Ne csináljunk egymásnak plusz munkát.– Szilas vita 2018. december 15., 18:55 (CET)

Szia @Szilas:! Ha valaki veszi a fáradságot, hogy csináljon egy listát arról, hogy mit rontson el, akkor vegye a fáradságot arra is, hogy szóljon a célba vett cikk szerkesztőjének; akár ki is az. Azt hittem, hogy a Wikiben alap a megbeszélés. DenesFeri vita 2018. december 17., 09:55 (CET)

Abregado-rae[szerkesztés]

Szia!

Ennek a törlésijét nem vettem észre, de gondolom ha van forrás hozzá és nevezetes, akkor visszaállítható a cikk. Egyesek számára a Wikia nem elfogadható forrás, de gyakorlatilag hasonlóan működik, mint a WP, és például a Wikián ennek cikknek a végén is elég hosszú forrás lista van megadva. misibacsi*üzenet 2018. december 16., 10:58 (CET)

A Wikia nem megbízható forrás, hiszen azt (általában) a rajongók szerkesztik. Viszont az ott megadott forrásokat át lehet másolni az itteni cikk(ek)be. – WikimakerXmessage 2018. december 16., 11:09 (CET)
@Misibacsi: és @WikimakerX: „Viszont az ott megadott forrásokat át lehet másolni az itteni cikk(ek)be.” – amit én meg is tettem. DenesFeri vita 2018. december 17., 09:47 (CET)

Én ezen a TMB-n sem vettem részt. Csak Gergelytigris (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) SW-cikkeit töröltettem. – WikimakerXmessage 2018. december 17., 16:17 (CET)

@WikimakerX: Jól van; tudom. DenesFeri vita 2018. december 18., 09:20 (CET)

Ankole-Watusi marha[szerkesztés]

Szia!

Átnéztem, kicsit átfogalmaztam, javítgattam a vesszőhibákat. A színt átírtam "vöröses barnára", mivel a képeken én barnának látom a színét. Látom az angol cikkben egyértelműen "red", nem tudom miért. Talán szakkifejezés?

A cikket lehetne bővíteni azzal, hogy tulajdonképpen mire is használják mondjuk az USÁ-ban: a húsa vagy a bőre miatt tenyésztik? Vagy csak mint érdekességet tartják? misibacsi*üzenet 2018. december 16., 11:33 (CET)

Szia @Misibacsi:! Köszi a javításokat! Annyit fordítottam, amennyit találtam az enwikiben. Mielőtt ezt a szarvasmarhát kialakítsák az USA-ban; ott előtte voltak más fajták, melyeket direkt húsadásra vagy tejelésre szántak; úgyhogy szerintem ez egy dísztehén. Üdv. DenesFeri vita 2018. december 17., 09:51 (CET)

Fájl:Dunabogdány 152.jpg[szerkesztés]

Szia! Megkérdezhetem, hogy szerinted ez milyen rovar lehet? A feltöltő szerint dongó, de számomra nem annak tűnik. – Regasterios vita 2018. december 23., 13:56 (CET)

Ezt a lepkét is kérdezném, milyen fajta lehet: Fájl:Dunabogdány 147.jpg. – Regasterios vita 2018. december 23., 13:59 (CET)

Szia @Regasterios:! Hát a fajokat én sem tudom megállapítani, azonban a 152-es kép egy zengőlégyfélét, míg a 147-es kép egy Boloria-fajt mutat. Üdv. DenesFeri vita 2018. december 24., 10:09 (CET)

Ennyi nekem tökéletesen elegendő, nem vártam részletes fajleírást. :-) Köszönöm szépen. – Regasterios vita 2018. december 24., 10:29 (CET)

@Regasterios: Szívesen. DenesFeri vita 2018. december 24., 10:34 (CET)

Tapanuli orangután[szerkesztés]

Szia!

Kész van, Feri! Érdekes cikk volt! misibacsi*üzenet 2018. december 24., 15:47 (CET)

Szia @Misibacsi:! Köszönöm! DenesFeri vita 2018. december 27., 09:31 (CET)

Chironex fleckeri[szerkesztés]

Szia Merkl!

Erről mi a véleményed - Vita:Chironex fleckeri? Ennek az élőlénynek magyarul tényleg tengeri darázs a neve? Szerintem ez szó szerinti fordítása az angol sea wasp-nak. Üdv. DenesFeri vita 2019. január 3., 09:52 (CET)

Kedves Feri!

Nagyon félrevezető a tengeri darázs elnevezés. A számos kockamedúzafaj közül egyetlen egynek sincs "hivatalos" neve, de a Chironex fleckeri-nek javaslom az ausztrál kockamedúza nevet. Bár nem csak Ausztráliában fordul elő, onnan írták le, és onnan származik a legtöbb regisztrált baleset és haláleset. Ráadásul ha kockamedúzűról magyarul esik szó, szinte kizárólag erre a fajra vonatkozik. Üdvözlettel: Merkl vita 2019. január 3., 10:33 (CET)

@Merkl: OK. Köszönöm a gyors válaszodat! Akkor maradjon egyelőre a tudományos nevén. Üdv. DenesFeri vita 2019. január 3., 10:36 (CET)