Pödröttszarvú kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pödröttszarvú kecske
Bak
Bak
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nemzetség: Caprini
Nem: Kőszáli kecskék (Capra)
Linnaeus, 1758
Faj: C. falconeri
Tudományos név
Capra falconeri
(Wagner, 1839)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pödröttszarvú kecske témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pödröttszarvú kecske témájú médiaállományokat és Pödröttszarvú kecske témájú kategóriát.

A pödröttszarvú kecske vagy markhor (Capra falconeri) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.

Pakisztán nemzeti állata.[1] A markhor elnevezés perzsa eredetű, melynek jelentése "kígyóevő". Ellentmondásos, mivel mint minden kecskefaj, növényevő. A kifejezés másik értelmezései a "kígyóölő", vagy a dúgóhúzókra emlékeztető szarvai, amelyek formája némileg emlékeztet egy testen tekergő kígyóéra.

Előfordulása[szerkesztés]

Afganisztán, India, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Pakisztán területén honos. A gyér erdőborítású hegyvidékek lakója, különösen a Nyugat-Himalája vidékén találkozhatunk vele 600-3600 m-es magasságban.

Alfajai[szerkesztés]

  • Capra falconeri falconeri (Wagner, 1839)
  • Capra falconeri heptneri Zalkin, 1945
  • Capra falconeri megaceros Hutton, 1842
  • ?Capra falconeri cashmiriensis
  • ?Capra falconeri jerdoni

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 132-186 centiméter, váll magassága 65-115 centiméter, testtömege 32-110 kilogramm. Szürkésbarna színű kőszáli kecskefaj, testének elülső részén nagy sörényt visel. Szarva a hosszanti él mentén belülről kifelé dugóhúzószerűen csavarodott, mely a hímeknél 160 cm-re is megnőhet, addig a nőstények esetében 25 cm hosszú.

Capra falconeri heptneri hím
és a nőstény kicsinyével

Életmódja[szerkesztés]

A kifejlett hímek magányosan élnek, a nőstények és a fiatalok kisebb, jellemzően 9 fős csapatban. Főleg kora reggel és késő délután aktív. Tavasszal és nyáron legel, addig télen táplálék után kutat. Két lábra állva a magasabb növényzetet is eléri. Tápláléka fűvekből és levelekből áll; ragadozói a hópárduc, farkas, leopárd és a hiúz.

Szaporodása[szerkesztés]

A párzási időszak télen van. Ezen időszakban a bakok szarvaikat összedöfik és reteszelik, majd azt a kihívók csavarodása és tolása követi, hogy próbálják elveszíteni egymás egyensúlyát. A többi patás emlőshöz hasonlóan, a pödröttszarvú kecske is poligín.[2]

A nőstény 135-170 napi vemhesség után hozza világra április végétől június elejéig 1-2, ritkán 3 utódját. A gidák 5-6 hónapos korukig élnek anyatejen. A pödröttszarvú kecske várható élettartama 12-13 év.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A pödröttszarvú kecskét a trófeavadászat és az ázsiai gyógyszeripar egyaránt nagyra értékeli. Élőhelye zsugorodik mind a hazai állattenyésztés, mind a helyi mezőgazdaság részéről. Mindezek eredményeként a vadon élő populációja folyamatosan csökkent az elmúlt 40 évben.

1976 óta a C. f. megaceros, a C. f. jerdoni és a C. f. chiltanensis alfajokat veszélyeztetettnek nyilvánította az USFWS. Ezenkívül az IUCN 1996-ban a veszélyeztetett fajok közé sorolta, addig 2015 óta meg átkerült a méréskelten fenyegetett kategóriába.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. American hunter pays $100,000 to kill rare Himalayan 'screw-horned' goat (angol nyelven). The Independent , 2019. január 16. (Hozzáférés: 2019. október 9.)
  2. Animal Diversity Web

Források[szerkesztés]