Ugrás a tartalomhoz

Sörény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszú sörényű ló
Hajsörény
Sörényes hím oroszlán

Sörénynek némely emlős állat fején és nyakán található hosszú szőrt nevezünk. Elsődlegesen a páratlan ujjúaknál, a lovaknál találhatjuk, de a ragadozók között is találunk sörényes állatokat, mint például az oroszlán, ahol a hímnek van sörénye. A kisebb emlősök között is vannak „oroszlánsörényes” fajták, ilyenek például az oroszlánfejű törpe kosorrú nyulak,[1] vagy a kutyák között a leonbergi.[2] Valójában az emberek fején található hajat is nevezhetjük sörénynek, főként a homlokba hulló hajat nevezték régen sörénykének, frufrunak.[3]

Lósörény

[szerkesztés]

A lovaknál a sörény a fejtetőtől a marig húzódik a gerinc mentén. Eredetileg a lósörény szabadon lógott az állat nyakán. Először a harci lovaknál volt fontos, hogy rövidre vágják, nehogy a vér a szemükbe csurogjon és akadályozza őket a látásban. A háziasítás során kialakult egy speciális viselési forma, a hámos lovaknál már csikókorban a sörényt a külső nyakoldalra szoktatják. A nyerges lónál a bal oldalra, a rudasnál a jobbra. A versenylovaknál még fontosabb a sörény ápolása, hiszen a lovat akadályozhatja a jó teljesítmény elérésében. Ennek érdekében különböző sörényfonási technikák alakultak ki az idők során.[4] A lovaknál gyakran előfordul, hogy a sörény és a farok, a ló színével ellentétes színű, ezt a jellegzetességek a gének határozzák meg és a tenyésztés során befolyásolható. Egyes fajtáknál a sörény finom szálú (Shetlandi póni), másoknál tömöttebb és vastagabb (Fríz ló), és vannak göndör sörényű fajták is.[5]

Oroszlánsörény

[szerkesztés]

Az oroszlánok sörénye rendkívül fontos szerepet játszik a fajfenntartásban. A nőstények vonzására és a rivális hímek elijesztésére szolgál, amellett, hogy fontos hőtartó szerepe is van. A legújabb kutatások szerint a sörény nagyságát és minőségét jelentősen befolyásolja az adott klíma, magas hőmérsékletű vidékeken a sörény teljesen eltűnhet az oroszlánok fejéről.

Képek

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Oroszlánfejű törpe kosorrú nyulak. [2009. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  2. Leonbergi. [2009. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  3. A frufru. [2010. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  4. Sörény és farokfonási technikák. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  5. Bashkir curly horse. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]