Szerkesztő:Elkágyé/Vitalap2016Archivum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Műselyem kiemelt[szerkesztés]

Gratulálok! Szívesen tettem, megérdemelten kapta! Ogodej vitalap 2016. január 13., 21:41 (CET)

Nagyon szép cikk, gratulálok! Vadszederke' 2016. január 13., 21:44 (CET)

Gratulálok. Andrew69. 2016. január 14., 15:43 (CET)

Kiváló szócikket írtál. Gratulálok, további jó szerkesztéseket kívánok! --Jávori István Itt a vita 2016. január 14., 15:55 (CET)

Szívesen, és gratulálok! Üdv  … szalax üzenő 2016. január 21., 11:43 (CET)

Az év szócikke 2015[szerkesztés]

Beszéltünk róla, hogy szeretnél még jelölni. Itt lehet jelölést tenniː Wikipédia:Az év szócikke/2015. Üdv. Andrew69. 2016. január 17., 14:57 (CET)

WP 15 képek[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Örülök, hogy találkozhattunk a vasárnapi rendezvényen és őszintén köszönöm a képeimre vonatkozó észrevételeket. Kerestem, de elsőre nem találtam a WP15 tág kategóriáján belül olyan szűkebb kategóriát, amely Magyarországra utalt volna, de próbálom még pontosítani a fotóim kategorizálását. Üdv: Solymári vita 2016. január 17., 22:07 (CET)

Textilbeton[szerkesztés]

Szia! Átolvastam a textilbeton szócikkedet, és nagyon tetszik. Egyetlen ponton akadtam el, a filament szó szerintem mindenképpen egy egy-két szavas zárójeles magyarázatra szorulna. Hiányolom még a belső linkeket, de ezeket szerintem este pótolni fogom, és utána jelölném is a cikkedet jó szócikknek. – Puskás Zoli vita 2016. február 2., 14:47 (CET)

Képek prospektusokból[szerkesztés]

Szia! Véletlenül beleakadtam pár általad feltöltött képbe, és végül aztán végig is néztem mindegyiket. Az elmúlt években talán nem voltak olyan szigorúak a képekkel kapcsolatos irányelveink, mint azt követően, hogy a múlt nyáron életbe lépett az új, a korábbiaknál szigorúbb WP:NEMSZABAD, de sajnos így vagy úgy, ezek a prospektusfotók nem használhatók a szerzők engedélye nélkül a Wikipédián. Találtam egyéb okból problémás fotókat is: olyant, amelynek vitatható a licence, és olyant, amelyik nem prospektusból való, de a használatára nincs engedély, esetleg nincs megadva forrás. Sajnos elég sok van belőlük összességében:

– Regasterios vita 2016. február 14., 00:05 (CET)

Regasteriosnak a honlapjára írt válaszomat ide idézem:

Kedves Regasterios, nagy dilemma elé állítottál.

  • A szócikkeim egy részében valóban felhasználtam olyan képeket, amelyek gépgyárak prospektusaiból valók. Ezek a prospektusok teljesen nyilvánosak, a termékek reklámozását célozzák, a tulajdonosaik nyilvánvalóan tudatában vannak annak, hogy például szakfolyóiratokban is közzéteszik egyes részleteiket, például a képeket, mint ahogy ez meg is történik, természetesen a forrás megjelölésével. Én sem hallgattam el, hogy honnan származnak. Reklamáció még egyetlen gyártól sem érkezett. Nagyon sajnálnám, ha a Wikipédia lapjairól törölni kellene őket, mert ez szegényítené a cikkeket és gyengítené informatív értéküket. Azt pedig már most megmondom, hogy nem kívánok körülményes levélváltásba bonyolódni a gyártókkal a képek engedélyeztetése végett.
  • A Habselyem Kötöttárugyár az 1990-es évek végén jogutód nélkül, felszámolással megszűnt. A gyárról szóló szócikkben a birtokomban lévő prospektusok képei szerepelnek. A képek mellett a következő szöveg szerepel:
"A Habselyem Kötöttárugyárat az 1990-es évek végén felszámolták, jogutód nélkül megszűnt. A prospektuson szereplő fényképek szerzője (fotós, grafikus) ismeretlen, a prospektuson nincs rá utalás. Szabad licencű alternatívát szerezni nem lehetséges, viszont a kép jól szemlélteti a hajdani vállalat termékprofilját, ezért szerepeltetése indokolt. (Wikipédia:Képhasználati irányelvek#Nem szabad képek alapján).
Részletes engedély
A Habselyem Kötöttárugyárat az 1990-es évek végén felszámolták, jogutód nélkül megszűnt. A prospektuson szereplő fényképek szerzője (fotós, grafikus) ismeretlen, a prospektuson nincs rá utalás. Szabad licencű alternatívát szerezni nem lehetséges, viszont a kép jól szemlélteti a hajdani vállalat termékprofilját, ezért szerepeltetése indokolt. (Wikipédia:Képhasználati irányelvek#Nem szabad képek alapján.)"
Ennek alapján úgy vélem, talán nem kellene a képeket törölni.
  • A halasi csipke képét le fogom cserélni egy, a Commonson található másik képre.
  • A plakátok (Norcoc, Trapper) fotóival kapcsolatban is az a véleményem, hogy ezeket annak idején közszemlére tették ki, utcai hirdetőtáblákon jelentek meg, miért ne illusztrálhatnának egy Wikipédia szócikket? Nevetségesnek tartom ezek tiltását. Pláne, hogy például a Norcoc plakát még jóval a II. világháború előtt készült, tehát több mint 70 éve. Ám töröljétek, ha nem sajnáljátok, hogy ezzel a Wikipédia egy-egy szócikkének színvonala csökken.
  • Mazán Kálmán és Karmos Viktor fényképei igazolványképek, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület emlékalbumából másoltam ki őket. Az említett személyek már nem élnek. Vajon kinek árt, ha az életrajzuk mellett ott szerepel a képük? Gondoljátok, hogy a család ezt rossz néven venné? Sőt! Inkább azt vennék rossz néven, ha nem lennének ott a képek, és igazuk is lenne!
  • Bankó Miklós arcképének és az általa rendelkezésemre bocsátott két képnek (Csőtartó híd beemelése és Dunai Vasmű) közlésére annak idején (2014. október 29-én) megkértem az engedélyt az OTRS-től, ha kell egy e-mailben el tudom küldeni az engedélykérés másolatát. Én azóta sem kaptam választ.

Nos, mi legyen? – Elkágyé vita 2016. február 14., 09:08 (CET)

Szia!

A fentebb idézett irányelv konkrétan kitér az „oszlopokra, falra ragasztott reklámposzterekre”. Ezek – tehát a Trapper-poszter is – csak engedéllyel használhatók, mert bár közterületen találhatók, nem állandó jelleggel „kiállított műalkotások”. Vagyis nem vonatkozik rájuk a panorámaszabadság. A Nor-coc plakát valóban világháború előtti, bár ettől még közel sem biztos, hogy közkincs. Nem kizárt, hogy a Csongrád megyei Levéltárban fel lehetne kutatni, kik voltak Kokron József fiai, és talán a haláluk évét is, mert a 70 évet onnantól kell számítani, nem a plakát kiadásától. Mindenesetre a bizonytalanság miatt levettem a problémasablont a képről, de rátettem a {{poszter}} sablont, mert az eddigi forrásmegjelöléses nem igazán volt jó. Ettől persze még bizonytalan a kép helyzete.

Ami a Habselyem-prospektusokat illeti, a gyár felszámolása nem mentség: a szerzőtől még lehetne engedélyt kérni. Persze feltehetően ismeretlen a személye, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, így árva műnek minősülnek, és az ilyen alkotások nem használhatóak fel a Wikipédiában, a szerzői joggal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala rendelkezik. A többi prospektuskép szintén engedélyköteles, vagy árva mű.

Mazán Kálmán és Karmos Viktor fényképeire rátettem az {{igazolványkép}} sablont, mert semmiképpen sem szabad licencűek, és a helyzetük szintén bizonytalan, de egyelőre maradhatnak. Viszont további két arcképet vitatható licencűnek tartok: az egyik a Fájl:ZilahiMárton.jpg, a másik a Fájl:Vékássy Alajos.jpg. A félprofilszerű fényképek biztosan nem igazolványképek, az utóbbi képre ezt a legkevésbé se lehetne rámondani. A leírólapon azt írod, hogy a képek családi fényképarchívumból, illetve -gyűjteményből valók, de a szerzők ismeretlenek. Ha ismeretlen a szerző, akkor az a helyzet, amit a Habselyem-prospektusok kapcsán írtam: árva művek, és az sem jelenthető ki, hogy Te vagy a jogtulajdonos.

A fenti listában szintén nem tértem ki rá, de a Fájl:Habselyem plakát.jpg sem biztos, hogy közkincs, legalábbis biztosan nem a tiéd, hiába Te fényképezted le. A Habselyem Kötöttárugyár című cikk szerint a tulajdonos Holitscher Bernátné a világháború után is élt még, így ha őt tekintjük jogtulajdonosnak, akkor a halála óta nem telt el még a 70 év, sőt igazából maga a gyár is 1961-ben szűnt meg ezen a néven, ráadásul jogutódja is volt.

Bankó Miklós arcképére, valamint a másik két fotóra vonatkozó engedélyt nem találtam az OTRS-rendszerben, ezért küldd el, kérlek, még egyszer. – Regasterios vita 2016. február 16., 00:30 (CET)

A Fájl:Csőtartó híd beemelése.jpg kép rendben van, rákerült az OTRS-sablon, de a másik két fotóról nincs szó az engedélyben. – Regasterios vita 2016. február 18., 00:15 (CET)

Rendben, semmi gond. Arra kérlek azonban, hogy a vonatkozó képekre helyezd ki az {{engedélykérés folyamatban}}(?) sablont. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. február 25., 23:43 (CET)

Rendben, de neki is elküldtem a levelet, amit neked. Kapott másolatot. – Regasterios vita 2016. február 26., 12:34 (CET)

Már meg is jött a válasz, intézem. Így már jó lesz. Köszönöm. – Regasterios vita 2016. február 26., 12:38 (CET)

Textilbeton[szerkesztés]

Kedves Elkágyé. A textilbeton szócikkben szereplő rugalmassági modulust tárgyaló rész alapvetően hibás. Nem akarok hangulatot kelteni, nehogy elmeszeljem a kiemelési procedurát, jó volna, ha átolvasnád és kijavítanád ezt a részt. Üdv: Kaboldy vita 2016. március 3., 15:30 (CET)

Igen, át fogom olvasni! Ogodej vitalap 2016. március 16., 11:49 (CET)

A jegyzeteket és forrásokat különvettem, jó volna ha tudnál magyar nyelvűt is találni. Vadszederke' 2016. március 22., 16:16 (CET)

Kedves Elkágyé! Kíváncsi vagyok, olvastad-e a kiemelési eljáráshoz fűzött észrevételemet, és ha igen, akkor mit gondolsz róla. Köszönöm a válaszodat! Samat üzenetrögzítő 2016. március 31., 21:26 (CEST)

Átnéztem a szócikket. Szerintem a kötetlen részben felhozott hiányosságok nem befolyásolják a kiemelés megadását. A leggyakrabban szó helyett írhatod, hogy gyakrabban, és ehhez nem kell forrás. Közismereti fogalom. A szövegben előfordul az ami-amely cserre, ez rövid úton javítható. A bevezetőben szereplő és-per-vagy közismert modorosság, az MTA nem ismeri, én elhagynám (a szálköteg is szálakból van). MZ/X vita 2016. május 14., 17:34 (CEST)

Az év szócikke 2015[szerkesztés]

Az év szócikke 2015
A 2015-ös Az év szócikke versenyen a Textilanyagok színezése című szócikked műszaki és alkalmazott tudományok kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálok! OrsolyaVirágHardCandy 2016. március 15., 20:25 (CET)

A versenyhez kapcsolódó díjátadóra április 9-én fog sor kerülni, a részleteket lásd itt. A részvételedre mindenképp számítok, kérlek a hivatkozott lapon jelezd, hogy tudsz-e jönni! OrsolyaVirágHardCandy 2016. március 15., 20:25 (CET)

Gratulálok! Ogodej vitalap 2016. március 16., 11:50 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvétot kívánok! Szalakóta vita 2016. március 28., 17:48 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Köszönöm a segítséget! (Soma szerkesztő)

Az év szócikke különdíja[szerkesztés]

Kedves Elkágyé!

Az év szócikke verseny különdíja

Téged, mint Az év szócikke verseny egyik legsikeresebb szerkesztőjét a Wikimédia Magyarország Elnöksége egy különdíjjal szeretne kitüntetni az április 9-i wikitalálkozón. A megjelenésedre mindképpen számítunk, ezért kérünk, hogy a hivatkozott lapon jelezd, hogy tudsz-e jönni!

Üdvözlettel a projektkoordinátorok, RepliCarter és OrsolyaVirág.

OrsolyaVirágHardCandy 2016. április 3., 18:21 (CEST)

Laokon[szerkesztés]

Kedves Elkágyé!

Szerdán lesz egy megnyitója Szentirmay Zsuzsiéknak, akik a mozgó szövettel variálnak. Ó utca 4. Április 21., 17 óra. http://www.laokoondesign.com/ Event

Szia Bokorember vita 2016. április 19., 11:58 (CEST)


Kedves Elkágyé! Ha jól értem, ez nem egy kiállítás, hanem egy üzlet. Én tévedésből tegnap mentem, holott ma lesz a megnyitója. Üdv Bokorember vita 2016. április 21., 09:05 (CEST)

Vita:Öko-Tex[szerkesztés]

Szia! Ez a vitalap már üres. Ha valaki az Öko-Tex-re keres, az automatikusan átirányításra kerül. A Vitalap így felesleges. Üdv. Tambo vita 2016. április 27., 12:01 (CEST)

@Tambo:Köszönöm, így jó.– Elkágyé vita 2016. április 27., 13:44 (CEST)

Akkor törölni kellene a sablont. Üdv. Tambo vita 2016. április 27., 14:43 (CEST)
@Tambo:Milyen sablont és honnan? Az Öko-Tex átirányító lapon nem látok semmilyen sablont.– Elkágyé vita 2016. április 27., 20:43 (CEST)

Csáki Endre[szerkesztés]

Szia!

Igen, én hoztam létre Csáki Endre szócikkét. Kapcsolatfelvételi lehetőségek:

Többet, sajnos nem tudok róla. --Gbarta vita 2016. május 5., 13:59 (CEST)

Textilbeton[szerkesztés]

Kedves Elkágyéǃ Nem rosszindulatból teszem, mert szerintem automatikusan jó cikknek kellene lennie azután, hogy minden kiemelt tanúsítást megkapott. Ez nem leminősítés, hanem egy lépcső és remélem idővel újra kiemelt lehet. Most abban igazad van, hogy nem lehet kiemelt, hiszen van időkorlát a következő jelölésig. De ez nem egy mezei cikk szerintem, így ne legyen köztük (nem véletlen soroltam be teljesnek) és egyébként is szeretnénk többen, ha lennének jó cikkek is, hiszen oda alig jönnek jelölések. Kérlek Téged, hogy ne kapkodjunk a visszavonással. Andrew69. 2016. május 18., 19:12 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok jó_szócikkekre/Textilbeton#Állásfoglalások[szerkesztés]

Szia! Olvasd el a fenti témát. Üdv. Tambo vita 2016. május 19., 09:56 (CEST)

Textilmúzeum[szerkesztés]

Szia!

Átneveztem a hivatalos nevére, mert csak úgy egyedi. Textilmúzeum máshol is van valszeg, csak nincs még feldolgozva. Remélem, az átnvezéssel Te is egyetértesz. Üdv.--Linkoman vita 2016. július 16., 14:14 (CEST)

Kiemelés[szerkesztés]

Kedves Elkágyéǃ

Kérlek nézz rá a Magyarország himnusza kiemelésére és ha nincs ellenedre támogasd, hogy kiemelt lehessen. Köszönöm előre is. Andrew69. 2016. július 30., 21:03 (CEST)

Kötőgépek[szerkesztés]

Amíg dolgoztam, telefonos szakember voltam, azért ezekben a témákban írtam cikkeket. A kötőgépekről tehát nincs szakmai ismeretem, de azért én átnézhetem a cikkeket. Régebben már olvastam egyet, amit az én tudásom alapján jónak ítéltem. A szakszavak képzése nagyon nehéz, néhányszor kértem véleményt a Diskutejo/Lingvejo rubrikában, de az eredmény legtöbbször 0 a köbön volt. Mégis azt mondom, legyenek cikkek, ha valaki okos ebben a témában, akkor majd kijavítja. Kérem az átnézendő cikkek listáját lehetőleg az eszperantó oldalon, amit tudok, megcsinálok.– Crosstor vita 2016. október 25., 08:52 (CEST)

A Lengyel M.-ben nem találtam hibát, némi változásokat csináltam. Megtekinthető:Vidi historion/antauxa. – Crosstor vita 2016. október 26., 14:16 (CEST)
Köszönöm szépen.– Elkágyé vita 2016. október 26., 18:40 (CEST)
Adok két elérhetőséget, amit én soha nem használok, de lehet, hogy téged érdekel:

[1] [2] – Crosstor vita 2016. október 27., 16:20 (CEST)

Néhány szót kibányásztam az Esperanta Bildvortaro-ból, ami nem hivatalos, mégis némi segítség. Nem tudom, ismered-e a szavakat:

tubtrikatoro = masxino por fabriki tubecajn trikajxojn

  • trikmaxino
  • trikejo = ? trikmaxino
  • gvidilar-stango
  • faden-gvidilo
  • faden-metilo
  • botelforma bobeno
  • fadenstrecxilo
  • trikilsxovilo
  • reg-rado = por meti la fadenojn malantaux la trikilojn
  • trikil-cilindro
  • trikajx-tubo
  • trikajxujo
  • trikil-cilindro
  • radiale arangxitaj trikiloj
  • gvidpecoj de la trikil-sxovilo
  • gvid-foldo
  • trika kapo
  • konekto-stango

Ha hasznos, még próbálkozom tovább.– Crosstor vita 2016. október 28., 13:46 (CEST)

A másik rész szavai: varpo-trikajxo (por kurtenoj) sur trikajxcilindro, permana povrado, pel-radaro, prem-prezajxoj, bazo-plato, rektlinia trikmasxino, faden-gvidilo, fadengvidila subtenilo, sledo, sledrelo trikil-sxovilo, ansoj de la sledo, regilo de masx-grando, turn-rapidometro, klucxilo, fronta trikilvico, malfronta trikilvico, trikajxo, peziga stango, pezajxo, dentoj de la masx-deprenilo, paralele arangxitaj trikiloj, fadengvidilo, trikilar-lito, trikilar-kapoto, trikil-sxovilo, trikila mallevilo, trikila levilo, trikil-piedo, langeta trikilo, masxo, trapusxo de trikilo tra masxo, faden-metilo metanta fadenon sur trikilon, masxigo, masx-depreno.

Egy betűt még javítottam, de többet ebben a cikkben én nem tudok javítani. Szerintem ez így jó. Javaslom, hogy fel kéne tenni Legindaj artikoloj jelentkezésre, ahol többen elolvassák és megvitatják.– Crosstor vita 2016. október 30., 13:52 (CET)

A szótár valakinek a hallatlan nagy munkája, de nem biztos, hogy mindenhol jó. Ő sem érti a technika minden porcikáját. Gyere át az eszp. Wp-ra, ott folytatom. – Crosstor vita 2016. november 1., 04:44 (CET)

Zabla vagy kengyel?[szerkesztés]

Szia!

Látom reagáltál Szalakóta vitalapján, köszönjük! De nem szűnt meg a bizonytalanság. Az eredeti szövegben ez van, ebben kellene lefordítani a kulcsszót (vagyis: "zabla vagy kengyel?"): "...wurde eine Bein-Trense gefunden". Ezt nem találtam meg szótárban. misibacsi*üzenet 2016. december 5., 16:42 (CET)

Köszönöm még 1x, hogy foglalkoztál vele! misibacsi*üzenet 2016. december 6., 09:02 (CET)

Lehetséges, hogy a "Bein-Trense" kifejezés arra utal, hogy a zabla csontból (=Bein) készült? Ezt valószínűsíti, hogy többször át volt fúrva, továbbá a kantárhoz való kapcsolódása. A "csontzabla" nyilván egyik szótárban sincs benne. Magyarul esetleg "csontból készült zabla" lehetne. misibacsi*üzenet 2016. december 6., 10:17 (CET)

Ünnepek[szerkesztés]

Áldott karácsonyt és boldog újévet kívánok!– Történelem pWas gibt's Neues? 2016. december 26., 16:44 (CET)