Wikipédia:Szerzőijog-sértés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Szerzőijog-sértés 
Copyright.svg
Ha szerzői jog megsértésére gyanakodsz, akkor a szócikket vagy képet itt kell jelezned. Mindenképp kövesd a lentebb leírt eljárást akkor, amikor valamit ezen listába felveszel. Kérjük, hogy körültekintően járj el: az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő, hogy a jogsértőnek jelzett Wikipédia-szócikk valójában forrása a forrásként megjelölt külső hivatkozásnak. Ha ilyen gyanú merül fel benned, kérjük, hogy a laptörténetben ellenőrizd a mi cikkünk keletkezése és a külső tartalom közötti összefüggést.

Mindenképp jelezd a jogsértésgyanús lap elején a {{jogsértő}}(?) sablon beillesztésével, hogy listáztad ezen az oldalon!

Hasznos tippek
  • Légy szíves, olvasd el és értsd meg a törlési irányelveket, mielőtt ezt a lapot szerkeszted!
  • A listázott lapoknak legalább 5 napig itt kell látszaniuk, mielőtt törölni szabad őket.
  • Ne felejtsetek el üzenetet hagyni a jogsértőre tett cikkek szerzőinek vitalapján! Főleg, ha gyanús, hogy ugyanaz követte el az eredetit, mint a másolmányt… meg egyébként is.
Távolítsd el a szócikk szövegét, és helyettesítsd az alábbi szöveggel. Cseréld ki a FORRÁS-t a forrás rövid leírásával, webes forrás esetén a WEBCÍM-et azon weblap címével, amely az eredeti szöveget vagy képet tartalmazza, és amely alapján a jogsértés megállapítható. (WEBCÍM megadása esetén a FORRÁS elhagyható, ilyenkor megegyezik a WEBCÍM paraméter értékével.)
{{jogsértő|FORRÁS|url=WEBCÍM}}

Példák:

Jogsértő kép esetén

Helyezd el az alábbi szöveget a képleírás elején, és a WEBCÍM-et cseréld ki a kép interneten található eredetijének címével:

{{Jogsértő kép|WEBCÍM}}
Mit tehetsz még?
  • Kicserélheted a szócikk szövegét egy általad újraírt szövegre: ezt egy átmeneti allapon kell megtenni (szócikk neve/Új), hogy az eredeti jogsértő cikket egy adminisztrátor törölni tudja. Ha az eredetiről kiderül, hogy mégsem jogsértő, akkor a két cikket egybe lehet fésülni.
  • Írhatsz a szerzői jogok tulajdonosának: megtudakolhatod, hogy az anyag felhasználható-e (még az is lehet, hogy a szerző küldte a Wikipédiába). Ezen túl kérheted is az engedélyt a publikálásra, lásd: engedélykérő szabványlevelek.
Ha úgy gondolod, hogy a Wikipédia a Te jogaidat sérti valamilyen módon, akkor a legegyszerűbb, ha a fenti elveket követve az adott lapot vagy képet itt listázod, a megfelelő információk megadása mellett. Megteheted azt is, hogy felveszed a kapcsolatot egy adminisztrátorral, és neki jelzed a problémát. Vedd figyelembe, hogy a wikipédisták nem tudják a laptörténeteket módosítani. Ha úgy érzed, hogy egy lap történetében található olyan jogsértés, mely számodra nem elfogadható, akkor ezt külön jelezd, mivel ennek eltávolítása csak különleges eszközökkel lehetséges.

Feltételezhetően jogsértő tartalmak listája[szerkesztés]

Június 17.[szerkesztés]

Jogtisztán újraírva. Radnai János (televíziós)/Új. Kérem a cím felszabadítását. Előre is köszönöm.--Linkoman vita 2017. június 17., 21:50 (CEST)
Továbbra is nagyon szépen köszönném.--Linkoman vita 2017. június 19., 19:44 (CEST)
Visszavonjam a szócikkben a jogsértő sablont és áthelyezzem a szócikkbe a tartalmát, vagy ezt másképpen kell csinálni ilyenkor? Apród vita 2017. június 20., 01:28 (CEST)
Nem, azt ne csináld légyszi, át kell nevezni az eredeti néven lévő cikk törlésével, ezt csak admin tudja. Kész. Köszi az újraírást, bocs, hogy csak most lett kész az átnevezés. Alensha 2017. június 21., 02:41 (CEST)

Június 15.[szerkesztés]

Június 10.[szerkesztés]

Attention.png
Ne töröld! A másolmányt töröltük, az átírt – nem jogsértő – tartalom lett átmozgatva a címre! PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. június 16., 16:59 (CEST)
Valaki próbálkozott az átírásával, de rossz lapon, ezért átneveztem. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. június 10., 22:41 (CEST)
Én pedig alapvetően átírtam a Polgár Csaba (textilművész)/Új lapot, tehát az eredeti másolmány törölhető.--Linkoman vita 2017. június 12., 13:53 (CEST)

Június 9.[szerkesztés]

Június 8.[szerkesztés]

Június 7.[szerkesztés]