Wikipédia:Szerzőijog-sértés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Szerzőijog-sértés 
Copyright.svg
Ha szerzői jog megsértésére gyanakodsz, akkor a szócikket vagy képet itt kell jelezned. Mindenképp kövesd a lentebb leírt eljárást akkor, amikor valamit ezen listába felveszel. Kérjük, hogy körültekintően járj el: az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő, hogy a jogsértőnek jelzett Wikipédia-szócikk valójában forrása a forrásként megjelölt külső hivatkozásnak. Ha ilyen gyanú merül fel benned, kérjük, hogy a laptörténetben ellenőrizd a mi cikkünk keletkezése és a külső tartalom közötti összefüggést.

Mindenképp jelezd a jogsértésgyanús lap elején a {{jogsértő}}(?) sablon beillesztésével, hogy listáztad ezen az oldalon!

Hasznos tippek
  • Légy szíves, olvasd el és értsd meg a törlési irányelveket, mielőtt ezt a lapot szerkeszted!
  • A listázott lapoknak legalább 5 napig itt kell látszaniuk, mielőtt törölni szabad őket.
  • Ne felejtsetek el üzenetet hagyni a jogsértőre tett cikkek szerzőinek vitalapján! Főleg, ha gyanús, hogy ugyanaz követte el az eredetit, mint a másolmányt… meg egyébként is.
Távolítsd el a szócikk szövegét, és helyettesítsd az alábbi szöveggel. Cseréld ki a FORRÁS-t a forrás rövid leírásával, webes forrás esetén a WEBCÍM-et azon weblap címével, amely az eredeti szöveget vagy képet tartalmazza, és amely alapján a jogsértés megállapítható. (WEBCÍM megadása esetén a FORRÁS elhagyható, ilyenkor megegyezik a WEBCÍM paraméter értékével.)
{{jogsértő|FORRÁS|url=WEBCÍM}}

Példák:

Jogsértő kép esetén

Helyezd el az alábbi szöveget a képleírás elején, és a WEBCÍM-et cseréld ki a kép interneten található eredetijének címével:

{{Jogsértő kép|WEBCÍM}}
Mit tehetsz még?
  • Kicserélheted a szócikk szövegét egy általad újraírt szövegre: ezt egy átmeneti allapon kell megtenni (szócikk neve/Új), hogy az eredeti jogsértő cikket egy adminisztrátor törölni tudja. Ha az eredetiről kiderül, hogy mégsem jogsértő, akkor a két cikket egybe lehet fésülni.
  • Írhatsz a szerzői jogok tulajdonosának: megtudakolhatod, hogy az anyag felhasználható-e (még az is lehet, hogy a szerző küldte a Wikipédiába). Ezen túl kérheted is az engedélyt a publikálásra, lásd: engedélykérő szabványlevelek.
Ha úgy gondolod, hogy a Wikipédia a Te jogaidat sérti valamilyen módon, akkor a legegyszerűbb, ha a fenti elveket követve az adott lapot vagy képet itt listázod, a megfelelő információk megadása mellett. Megteheted azt is, hogy felveszed a kapcsolatot egy adminisztrátorral, és neki jelzed a problémát. Vedd figyelembe, hogy a wikipédisták nem tudják a laptörténeteket módosítani. Ha úgy érzed, hogy egy lap történetében található olyan jogsértés, mely számodra nem elfogadható, akkor ezt külön jelezd, mivel ennek eltávolítása csak különleges eszközökkel lehetséges.

Feltételezhetően jogsértő tartalmak listája[szerkesztés]

Március 19.[szerkesztés]

Március 18.[szerkesztés]

Britannica Hungarica[szerkesztés]

A szerkesztő saját bevallása szerint is a Britannica Hungarica szócikkeit másolta fel - nem rosszindulatból, most tisztáztuk, de így nem maradhatnak:

Palotabarát vita 2018. március 18., 22:52 (CET)

Jó, de itt nem szépirodalmi, hanem természettudományos törvények szövegeiről van szó. Hogyan lehet ezeket úgy átfogalmazni, hogy az értelmük pontosan ugyanaz maradjon? Hozhatok olyan példákat, mint Arkhimédész törvénye, de akár a Pitagorasz-tételnél is kezdheti valaki az átfogalmazásokat.

Ilyen alapon az összes természettudományos törvény szócikke veszélyben van, mivel bizonyára azok szövege is megtalálható valahol, minimális változtatásokkal, mert őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy azokat át lehet és szabad írni.

Amit módosítani lehet, az a törvényhez fűzött értelmezés, magyarázat, példa és hasonlók. Ezek módosíthatók és valóban jogsértő lehet az idézésük. Maga a természettudományos törvény szövege szerintem nem tartozik a "Szerzőijog" alá, de nem vagyok járatos az ilyesmiben. misibacsi*üzenet 2018. március 19., 17:46 (CET)

A vitalapomon válaszoltam, a lényeg az volt, hogy egy képletet valóban nem lehet máshogy leírni, de egy szabályt, törvényt, természettudományi fogalmat igen, (lásd a kapcsolódó műhelyek színvonalas lapjait). Nincs szükség más lexikonokból átmásolni szövegeket - és a lényeg akkor is az, hogy így, ebben a formában jogsértő a dolog. Palotabarát vita 2018. március 20., 09:06 (CET)

@Palotabarát: -- Kedves szerkesztőtársam! Kérlek, ne hidd azt, hogy a szerzői jog olyan merev, mint amit itt többen évek óta terjesztenek róla. A szerzői jog a szerzői művet védi. Nem egyszerűen egy szöveg másolását tiltja, hanem a szerzői művek plagizálását.

A Wikipédia építése során mindig is nagyon szigorúan figyeltünk a szerzői jogi kockázatokra. " Nincs szükség más lexikonokból átmásolni szövegeket - és a lényeg akkor is az, hogy így, ebben a formában jogsértő a dolog." Ezzel nem mondtál semmit. Mit gondolsz, miért tesszük ki a "jogsértőnek tűnő" (vagyis nem bizonyítottan jogsértő) szövegek ügyét ahelyett, hogy azonnal törölnénk az ilyen szövegeket? Azért, hogy legyen valaki, aki átírja! Misibacsinak teljesen igaza van abban is, hogy igenis vannak törvényszerűségek stb., amiket nem lehet tetszés szerint átírni más szavakkal.

Mindamellett nagyon helyes, hogy jelezted, kimásoltak szövegeket egy lexikonból. Ez nem maradhat. Át fogjuk írni. Én kész vagyok a részvételre ebben.--Linkoman vita 2018. március 20., 12:44 (CET)

Március 15.[szerkesztés]

Március 14.[szerkesztés]

Március 13.[szerkesztés]

Március 11.[szerkesztés]

Március 7.[szerkesztés]

Március 6.[szerkesztés]

Március 5.[szerkesztés]

Március 4.[szerkesztés]

Március 3.[szerkesztés]

Március 2.[szerkesztés]

Március 1.[szerkesztés]

Február 28.[szerkesztés]