Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív 36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Videó/video előtagú szavak tömeges javítása

Sziasztok! A nyelvi kocsmafalon lezajlott megbeszélés folyományaként közvetítek felétek egy nagyobb volumenű feladatot. Az összes videó/video előtaggal rendelkező szót kellene javítani az összes előfordulásnál a következők szerint:

  • A videogenerátor, videojel, videoprocesszor, videotechnika és videotéka rövid o-val írandó,
  • minden más hosszú ó-val: videó, videóblog, videófelvétel, videó-megosztó, videófeltöltés, videófilm, videójáték, videókazetta, videóklip, videómagnó, videóreklám, reklámvideó, videószerkesztő, videótelefon, videóvágás, videózik.

A legnagyobb feladat talán a videojáték → videójáték lesz a nagyszámú előfordulás miatt. – Sasuke88  vita 2019. szeptember 11., 12:09 (CEST)

És a videóbíró? Zerind üzenőlap 2019. szeptember 11., 12:21 (CEST)

Ha jól emlékszek egyik szótár se tartalmazza, mert még annyira új, de én hosszúval írnám. – Sasuke88  vita 2019. szeptember 11., 12:34 (CEST)
A kérésben megadott lista tulajdonképpen az MHSz és a vele megegyező, bár nála szűkebb AkH12 példajegyzéke. A szabályzat nem fejti ki részletesen az írásmód elveit, a listában nem szereplő előfordulásokat nem tudjuk besorolni. A tendencia (az előző és a jelenlegi szabályzat összevetése alapján) a hosszabbodás lehet. Ezért csak az említett öt eset írandó biztosan rövid ó-val, a többit hosszúval gondoljuk. Különösen (feltétlenül) hosszú ó-val kell írni a példajegyzékben felsoroltakat. – Garamond vita 2019. szeptember 11., 20:09 (CEST)
Most találkoztam a videográfia szóval; nem hosszabbítottam, de hózzáértőbbek majd eldöntik. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 13:31 (CEST)
@Porrima: A szövegkörnyezet, ahol a Neten olvasható, eléggé jól illeszkedik ugyan a videófilmmel, videózással kapcsolatos jellemzés fogalomkörébe. De egyelőre egyetlen olyan szóösszetételt sem találtam, amelyben a -gráfia előtt hosszú lenne az o a görög eredetű előtagok végén (fotográfia, monográfia, diszkográfia, holográfia, demográfia…). Ez intő jel. Hagyjuk meg, sőt esetleg ajánljuk is a röviddel írandók közé újabb jelöltnek. – Garamond vita 2019. szeptember 18., 21:02 (CEST)
Tekintettel arra, hogy én egyedül nem vállalom az összes biztos ó-s szavak javítását sem, azért mindenképpen egyetértek azzal, hogy hagyjuk. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 21:09 (CEST)
Engem azonban a javítási tevékenységben adódó sok (és sokszor megkapó) dolgon túl erősen érdekelnek a video/videó ügyek rendszerszerű problémái. Rövid o-val összesen csak öt igazolt mintánk van (az MHSz listájában), ezért minden, indokolhatóan ezekhez csatolandó szó izgalomba hoz. – Garamond vita 2019. szeptember 18., 22:18 (CEST)
Hát igen, Te nyelvész vagy, különben el se indítottad volna ezt a katyvaszt... – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 22:38 (CEST)
Ehhez azért két egészen icike-picike kiegészítés:
  1. Nem vagyok nyelvész (még valamiféle átvitt értelemben sem). Ámbár igyekszem helyesen kifejezni magamat és segíteni abban, hogy a Wikipédia alkotói és olvasói közössége rendezett magyar nyelvi környezetben tevékenykedhessen.
  2. Nem én indítottam el a „katyvaszt”. Csak annyit ismerek be, hogy miután szakmai érvekkel felléptem a folyó javítás ellen, rám bizonyították, hogy mellette viszont érvényes akadémiai előírás áll. (Sajnos annak érvrendszerét nem tudom kibontani, de ha egyszer az a szabály, akkor az a szabály.) Demokratikus centralizmus is van a világon, tehát a javaslatommal eredetileg ellentétest is igyekszem támogatni. (No meg udvariasságból is.) – Garamond vita 2019. szeptember 19., 01:36 (CEST)

Megpróbálkoztam a javítással: hát számomra nem várt problémák adódtak. Először az, hogy a szövegben előfordulnak nem magyar eredetű és jelentésű "video" szavak (pl. Video Music Award), amik szerintem nem javítandók a magyar helyesírás szerint. A másik pl. a Nintendo: az én AWB-m a mentésnél azt írja, hogy csak olvasható. Amikor átmentem direktben a lapra, akkor természetesen lehetett írni és menteni is, de második kísérletre már az AWB is engedte; csak azért említem, mert ilyen esettel még nem találkoztam. Pedig még csak az első 1-2 tucatnál tartok. Így azután áttértem a több, de egyszerűbb videojáték szavak javítására, a többit meghagyva a profiknak. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 15., 16:04 (CEST)

Szerintem a tömeges előfordulásra lehetett számítani. Tele vagyunk angol szókapcsolatokkal, amelyekre valóban nem érvényes a magyar helyesírás (a Jóistenke áldja meg az azt szabályozó bizottságot). Érdemesnek tartanád gyűjteni a pro és kontra szövegmintákat? Video magazin, Sablon:Cite video, Video Home System, Video on Demand, anime music video, videómagnetofon, videómagnó, videóbíró, videótanár etc.? Az összetett eseteket talán könnyebb lehet kezelni, mint magát a videót (gondolom; már beismertem, hogy egyáltalán nem értek a botokhoz). Aztán pár esetben még mindig zavarba fogunk jönni. Például S-Video Cable, de S-videó kábel? Ha a videoprocesszor rövid, akkor a videoadapter is? És a videókártya?Garamond vita 2019. szeptember 15., 16:53 (CEST)
Videókártyát éppen legutóbb javítottam - nyugodt lelkiismerettel hosszú ó-ra. A botnál az az egyszerű, hogy ha a videójáték szót adom meg, akkor a többi videos szókapcsolattal nem foglalkozik. Legutóbb viszont találkoztam a Videójáték-megjelenés sablonnal, amit soron kívül javítottam, hogy a hivatkozásaival ne legyen gond. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 15., 17:12 (CEST)

Újabb észrevétel: az AWB bizonyos sorrendben adja a lapokat, és a rajta szereplő módosuló hivatkozások lapja lehet, hogy ezerrel később kerül sorra, tehát egy bizonyos ideig az addig kék link piros lesz... Ezzel nehéz lenne valamit csinálni, mert a szerkesztői nézetben nem látni, hogy a link kék vagy piros. Külön kérdés, hogy a címben történő módosításról legyen-e átirányítás?? – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 15., 17:35 (CEST)

Én tennék rá átirányítást, de úgy emlékszem, ahhoz nem kell, hogy az olvasó téves alakot keresve megtalálja a javítottat. A videókártyát magam is hosszúval írtam volna (a keresztkérdésemnél is úgy szerepel). Teljesen jogosan jártál el. Viszont a videoadapter szerintem eddig az egyetlen olyan eset, amit nem vettek fel a listába, de röviddel írnám. A többi rövid o-s alak jelentéstani közelsége miatt, és mert az adapter sem magyaros hangzású szó. Meg még azt ide venném, ugyanilyen okból, hogy videochip. A videóáramkört már nem, hiába ugyanaz. (Műszakilag; de nem nyelvileg.) – Garamond vita 2019. szeptember 15., 17:50 (CEST)

Azt hiszem jobb, ha leállok még a videojáték javításával is, hogy okosabb szerkesztők még időben hozzá tudjanak szólni. Mert így vannak a videos kategóriák; megmondom őszintén kategóriák átnevezésében nem vagyok igazán otthon... – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 15., 17:58 (CEST)

Szerintem a piros linkek még ideiglenesen sem jók: ha az az ideiglenes mondjuk pár hét, az már túl sok, arról nem is beszélve, ha véletlenül úgy maradnak, mint a szovjet csapatok. :-) Vagy az átnevezésekkel kéne kezdeni, vagy a linkek célját úgy hagyni; utóbbi esetben az átnevezések után a zöld linkek (már ha meghagyjuk őket: a kereső automatikusan kezeli a rövid/hosszú betűt, de a belső hivatkozások nem) már automatikus botszerkesztéssel is javíthatók. A kategóriaátnevezés egyébként nekem nem tűnik olyan hű de bonyolult feladatnak: csak át kell nevezni a kategórialapot, majd (szintén akár automatikusan) átírni a kategóriahivatkozásokat a cikkekben. – Tacsipacsi vita 2019. szeptember 15., 21:50 (CEST)

Úgy gondoltam, hogy gyorsaságomat korrigálandó, először a videos címeket módosítom videósra átirányítással, mert akkor még véletlenül se keletkezik piros link. Jól gondolom? – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 16., 13:47 (CEST)

Amikor 2-3 nappal ezelőtt azt írtam, hogy a címek (talán) hosszabbítva vannak, akkor a talán szó jogos volt, ugyanis az AWB a címekben nem találja a ragozott és összetett alakokat. Az éles adatbázisban van még 400 körüli javítandó cím, most ennek fogok neki. Ha valaki segíteni akar, akkor a Quarry lekérdezéssel a lekérdezés pillanatában még javítatlan címekről kap egy listát. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 13:13 (CEST)

Jobb a helyzet, mert a lista az összes névtérre vonatkozik, a cikkek száma kb. másfélszáz. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 13:17 (CEST)

Módosítottam a lekérdezést, most csak a főnévtér lapjai vannak a listában kevesebb, mint százan, sőt ezek között is van néhány idegen (pl. Montevideo). – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 16:39 (CEST)

A címek elkészültek, lehet kezdeni a szövegbeli videok hosszabbítását, akinek ingerenciája van ;) – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 18., 23:48 (CEST)

Azt hiszem, amit lehet, én megtettem, ezért a megoldva sablont is kitettem. Az összes előfordulást végignéztem AWB-vel, voltak olyan szóösszetételek is, amik a Wiki szövegében nem fordulnak elő - legalábbis az AWB szerint. Aki szisztematikus hibát talál, kérem jelezze, hagy tanuljak én is belőle, mert ilyen horderejű munkát még nem csináltam. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 27., 16:57 (CEST)

Megjegyzés: önmagában a video szó nem lett sem vizsgálva, sem módosítva, tekintettel a nagyszámú előfodulásra és az angol esetleg más szövegbeni előfordulás miatt, aholis nem szabad hosszabbítani. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 27., 17:11 (CEST)

Két megjegyzést engedjetek meg (amellett, hogy több helyen leírtam, miért nem foglalkozom többé ezzel a konkrét feladattal):

  1. A videokártya ugyan eltűnt, de a kereső kidob egy csomó videokártyát, videokártyával találatot. Érdemes a toldalékolt alakokra is gondolni. A legegyszerűbb ilyen esetben ezt úgy megtenni, ha az a betűt lehagyjuk, azaz a videokárty stringet keressük és javítjuk. Ez általában is igaz mindenféle más feladatra, ahol a magánhangzóra végződő szavak tőhangváltást szenvedhetnek ragozáskor.
  2. Többször is előkerült a nem javítandó esetek kérdése, különös tekintettel magára a videó alapszóra. Ezt sajnos végig kell játszani, nincs mese. Én mindig úgy állok a feladathoz, hogy egy idő múlva ismét futtatni kell majd, és nem szeretnék dupla munkát végezni. A kivételekkel lehet előzetesen is csökkenteni a felesleges munka mennyiségét, és később hasznosítani az egyszer már elvégzett munkát is. Itt írtam hosszabban az állandó (minden javításnál alkalmazott) és az alkalmi (adott hibatípushoz tartozó) kivételekről. Az utóbbiak is két fő kategóriába oszthatóak: a felsorolt cikkcímekre (amit egyszer láttam, hogy nem javítandó, azt felveszem, és legközelebb már nem jön elő) és a mintákra, amelyekben nem keresünk hibát. Pl. a Video Awards kizárásával sok hamis találatot kiszűrünk. A Pywikibotnak nagyon kifinomult kivételkezelő rendszere van. AWB-t csak egy-két alkalommal használtam és nagyon régen, de feltételezem, hogy az is be van rendezve a kivételek kezelésére, hiszen senki nem ellensége saját magának.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 4., 08:34 (CEST)

Kérdéses lapcímek

Igen sok olyan lappal találkoztam, amelyek nem magyar - jellemzően angol - eredetűek, ahol a magyar helyesírás szabályait nyilvánvalóan nem alkalmazzuk. Valószínűleg a szövegekben is előfordulnak sokszor, akár belső hivatkozás, akár csak egyszerű szövegként. Az AWB használatánál ezek kiszűrése egy hosszú, akár több tucat video karaktersort tartalmazó szövegből nem embernek való munka, így nagyon fontolgatom, hogy nem is vállalom. Egyelőre a lapcímeket még átnézem, azután majd meglátom...

Szerintem:
A Magyar Független… helyes kezeléséhez nem tudok hozzászólni. Nyelvtanilag javítani kellene.
Az S-Video szerintem az adott szövegkörnyezetben (csúnya, de) magyar szakkifejezés → S-Videó.
A Video art angolul akar lenni, magyarul nem ilyen szép sznob a hangzása, ezért nem fogják lefordítani. Nem módosítanám.
A Video magazin címmel én is találkoztam, forrásban szerepelt, ezért meghagynám a korabeli formát. Nem módosítanám.
Egyéb. Akartam kérdezni, véletlenül belefutottam olyan szövegbe, ami érintett a jelenlegi botolással. Kijavítsam kézzel? Vagy akkor valamit elrontok valakinek?
A korábbi javaslatomat ismét előhozom. Lehet, hogy szakszerűtlen, akkor intsetek le. Azt én sem vállalnám (akármilyen eszközzel), hogy keressek olyanokat, amiben video van és ha kell, javítsam. Viszont olyant keresni, hogy hol van mondjuk videoszalag és ezeket videószalag formára lecserélni, az kezelhető mennyiség lehet. (Ráadásul a cseréjük után kevesebb lesz a rövid o-val írt video is.) – Garamond vita 2019. szeptember 16., 15:09 (CEST)
Azt hiszem ez lesz a megoldás, ezért próbálkoztam a videojáték szavak javításával, de közben kiderült, hogy fontossági sorrend szerint először a címeket, utána a kategóriákat kell rendbe tenni. Ha az AWB listázójának hinni lehet, akkor ez kész is, nem volt sok, a fenti kérdésesek meg úgy tűnik maradnak rövidek. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 16., 15:38 (CEST)
A Video magazinhoz: itt láthatók a borítók, az első számot kivéve az összes többinél rövid o-val írták. Én nem bántanám… Hasonlóan az S-Video-t sem, nem nagyon találkoztam magyaros írásmóddal. - Gaja   2019. szeptember 16., 15:17 (CEST)
S-videó formát már pont lehet találni a Neten, például ilyen-olyan összekötő kábelek, hirdetésekben. (Érdekes a kötőjel benne. Minden nyelven külön írják a kibontott alakot, Separate Video, vagy hasonló, de a rövidítésbe bebiggyesztették.) Ha magyarosan használjuk, akkor mindenesetre kisbetűs. – Garamond vita 2019. szeptember 16., 16:29 (CEST)

Már nehezen igazodom el ebben a tengerben, de a videokameráról volt már szó? – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 26., 11:37 (CEST) Elnézést, a lapot éppen én neveztem át még az elején, de a listába ne került bele. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 26., 11:40 (CEST)

@Porrima: Úgy emlékszem, külön nem említettük a beszélgetésekben. Szerintem azért nem került listába, mert a szabályzatok példaanyagában sem szerepel. De semmi sem indokolja, hogy ne a default hosszú ó-s legyen az írásmódja (ahogy magad is használtad). – Garamond vita 2019. szeptember 27., 13:44 (CEST)

A gyűjtésedhez, @Porrima. Ez se semmi. A Digitális Tankönyvtár anyagai között leltem (2011-es). Teljesítménymérés alapjai a Legrand Zrt-nél - Videoesettanulmány. Ez meg alighanem úgy jó, hogy videó-esettanulmány. – Garamond vita 2019. október 11., 01:11 (CEST)

További hosszú ó-val írandó szavak

Röviddel pedig
Mivel körülbelül azt szűrtük le, hogy a tendencia a hosszabbodás, fontosabbnak érzem, hogy az ellenkezőjét gyűjtsük, mert az lesz a kivétel. Mi lehet röviddel írandó?
Először is: a nem-magyar előfordulásokat eleve ki kel venni a vonatkozó helyesírási meggondolások alól. (És azok gyakorlatilag mind rövid o-sok lesznek.)
A maradékban pedig én ezeket a (nem nyilvánvalóan idegen, magyar szövegkörnyezetben is tolerálható) kifejezéseket gondolom indokolhatónak. (De nem egyforma mértékben.)
  • Videográfia – amennyire látom, minden -gráfia röviden hagyja az előző görögös tagot;
  • videoadapter – a többi rövid o-s alak jelentéstani közelsége miatt, és mert az adapter nem magyaros hangzású szó;
  • videochip – a szabályozottan rövid o-val írandókhoz hasonlóan inkább áramköri, mint alkalmazási fogalom; továbbá ennek sem magyarosak az összetevői. (Esetleg úgy is, hogy videocsip. De ha a csip a chip magyarosodó változata, akkor lehet, hogy videócsip.)
  • Külön eset a Video magazin, ami mint cím megmaradna a kiadvány eredeti helyesírásával. – Garamond vita 2019. szeptember 25., 21:41 (CEST)

Én azért nyitottam ezt az alfejezetet, mert a javítás közben abszolút véletlenül találkoztam a fenti két szóval, amit majd szintén hosszabbítani fogok (hogy ne felejtsem el. @Palotabarát:A javítás nem kész, csak abbamaradt. Legnagyobb meglepetésemre a videóklip több mint 3000 lapon fordul elő, ennek automatikus javítása ezekben a percekben készül el. Ami marad, az már csak nem lesz ennyire durva... – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 25., 23:11 (CEST)

Nagyot alkottál. (Mármint eddig is.) Más érdekes példa nem fordult elő? (Videótanár meg ilyesmi.) – Garamond vita 2019. szeptember 26., 01:14 (CEST)

Mivel csak minimális módosítást csináltam kézzel, többet eddig nem vettem észre. – Porrimaeszmecsere 2019. szeptember 26., 10:19 (CEST)

@Porrima: Amiket most láttam, illetve szeretnék felvetni. (Kiindulás: szimpla wikis keresés a teljes szövegben. Ehhez értek. Hiába tanítottam is adatbáziskezelést és persze a benne való keresést, régen volt.) Néhány tucatot néztem csak meg a találatok közül. (Szívesen javítok is, de csak kézzel tudok.)

  1. Irányelvi javaslatként felvetem, hogy csatoljuk a nem módosítandók közé a kép- illetve fájlneveket. Például Fájl:Videoklip jelenet - Video Phone.jpg (hiperkritikus magatartásnak érezném, ha még ezeket is korrigálnánk; végül is a cél csak annyi, hogy egy fájlnak legyen valami érthető neve, ne IMG1645.jpg-nek hívjuk).
  2. Van a {{Házi videó}} sablon; a neve jó, de a tartalma nem nagyon. Másik névtér. Milyen mennyiségű hasonló problematikus eset lehet a megfigyeléseid szerint?
  3. Vannak nem egybeírt, viszont együtt tartandó esetek, ezt talán ki lehetne használni kereséskor, pl. zenei videó.
  4. A Digital Video szócikk első mondatában szereplő videofilm és videokamera mintha javítva lett volna, rosszul emlékszem? Vagy kifejezetten csak címekben?
  5. További hosszúak és további rövidek lehetnek javaslatom szerint (itt hagyom, de ha célszerűnek érzed, másold át a többiekhez). Úgy írom, ahogy helyesnek érzem. (Akkor is, ha esetleg hibásan találtam őket valahol.)
  • zenei videó
  • Videóbíró
  • DVD-videó
  • videókodek (de videocodec)
  • videófolyam
  • VIT Video (márkanév, Vit Video Kft.)
Garamond vita 2019. szeptember 28., 00:29 (CEST)

 megjegyzés Videokamera? – XXLVenom999 vita 2019. október 3., 23:21 (CEST)

@XXLVenom999: Közvetlenül a jelen szakasz előtt említi Porrima szerkesztő, hogy ő nevezte át a szócikkét hosszú ó-sra. (Én meg, ugyanott, helyeseltem ezt.) De a cikkszövegekben természetesen jó néhány előfordulása maradhatott még.) – Garamond vita 2019. október 4., 02:28 (CEST)

Kapolcs

Egyértelműsítés miatt kérem javítani a hivatkozásokat: Kapolcs (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Kapolcs (település) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönöm, – Vépi vita 2019. október 10., 08:40 (CEST)

50 szócikkben javított a robotom. Remélem ez mind. – Pegy22 vita 2019. október 10., 12:04 (CEST)

A Sablon:Népesség/Kapolcs lapot nem kell átnevezni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 12., 10:59 (CEST)

De igen, rendeztem. Köszönöm, – Vépi vita 2019. október 12., 14:52 (CEST)

Szabó Ervin

Kérném a Szabó Ervin könyvtárigazgató hivatkozások Szabó Ervin (könyvtárigazgató)-ra történő korrigálását a hozzáadott egyértelműsítő tag miatt. Danke schön. Gyurika vita 2019. október 12., 08:35 (CEST)

84 cikkben javítva. – Pegy22 vita 2019. október 13., 12:59 (CEST)

Sándor Kálmán

Ugyanígy az imént átnevezett írónál a hivatkozásokat Sándor Kálmán (író)-ra kellene cserélni. Gyurika vita 2019. október 12., 22:00 (CEST)

29 cikkben javítva. – Pegy22 vita 2019. október 13., 13:44 (CEST)

Hídvég

Egyértelműsítés miatt kérem javítani a hivatkozásokat: Hídvég (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Hídvég (Románia) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Megjegyzés: jómagam nem látom, hány hivatkozás van rá, mert: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Hivatkozások. Köszönöm, – Vépi vita 2019. október 13., 07:30 (CEST)

28 cikkben javítva. – Pegy22 vita 2019. október 13., 13:25 (CEST)

Téves szerkesztési összefoglaló

Van-e egyszerű lehetőség arra, hogy egy tévesen megadott szerkesztési összefoglalót helyesbítsek?

A Szabó Ervin → Szabó Ervin (könyvtárigazgató) helyett a korábbi futtatás került be Richard Wright → Richard Wright (zenész). – Pegy22 vita 2019. október 13., 14:58 (CEST)

Hídvég egyértelműsítésénél pedig a szerkesztési összefoglaló →‎top: Richard Hídvég → Hídvég (Románia) AWB lett. – Hkoala 2019. október 13., 16:45 (CEST)

Sajnos még bonyolult sincs. Legfeljebb azt tehetnéd, hogy visszaállítanád az összes lapot, és újra futtatnád jó összefoglalóval, de szerintem nem éri meg, mindenki rá fog jönni így is, hogy az összefoglaló a hibás. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 13., 15:45 (CEST)

Én is többször belefutottam ilyenbe. Amikor az AWB Edit box ablakában mentés előtti ellenőrzéskor görgetnéd lefelé a változásokat, néha a Default Summary mező gördül lefelé, amit elég nehéz időben észrevenni. -- ato vita 2019. október 13., 16:32 (CEST)

Marad a @Bináris: javaslata. A cikkben a helyettesítés rendben van. – Pegy22 vita 2019. október 13., 16:56 (CEST)

Szinuszfüggvény és társai

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 15., 11:07 (CEST))

A szinuszfüggvény, koszinuszfüggvény, tangensfüggvény, kotangensfüggvény egybeírandó (AkH12, OH). Hibás előfordulások: szinusz függvény (és társai), szinusz-függvény (és társai). Előfordul még „szinusz és koszinusz függvény” (helyesen: „szinusz- és koszinuszfüggvény”), illetve „a szinusz és a koszinusz függvény” (helyesen: „a szinusz- és a koszinuszfüggvény”) alakban is. Köszönöm, – Vépi vita 2019. szeptember 20., 16:33 (CEST)

Gondolom, lesz egypár sinus meg hasonló is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. szeptember 28., 16:01 (CEST)

Átfutva a 142 találatot a sinus-ra, ezek közül alig néhány trigonometriai, s abból is egy pár latinul idézi. – Vépi vita 2019. szeptember 28., 16:09 (CEST)

Köszönöm, akkor csak a magyar alakot fogom botozni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. szeptember 28., 16:22 (CEST)

21 lapból 18 géppel és egy kézzel javítva, 25 csere. A többi összetettebb függvénynév volt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 15., 11:07 (CEST)

Verdun

Egyértelműsítés miatt kérem javítani a hivatkozásokat: Verdun (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Verdun (Meuse) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönöm, – Vépi vita 2019. október 15., 12:53 (CEST)

Mind Meuse-i, nem kell vizsgálgatni? – Porrimaeszmecsere 2019. október 15., 13:03 (CEST)

Ezt nem tudom, csak átneveztem. – Vépi vita 2019. október 15., 13:04 (CEST)

értem, rendben. – Porrimaeszmecsere 2019. október 15., 13:23 (CEST)

Hát én nem vagyok az a szerkesztő, aki valószínűségi alapon egyértelműsít, ezért az 1-2. világháborús cikkektől eltekintve hagytam egyértelműsítés nélkül; majd elkopnak ídővel talán... – Porrimaeszmecsere 2019. október 15., 15:09 (CEST)

Megbogarászom. – Vépi vita 2019. október 15., 15:24 (CEST)

az jó lesz, ha már megtaláltad a másikat ;) – Porrimaeszmecsere 2019. október 17., 17:14 (CEST)

Korál

Egyértelműsítés miatt kérem javítani a hivatkozásokat: Korál (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Korál (zene) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönöm, – Vépi vita 2019. október 26., 20:31 (CEST)

48 cikkben javítva. – Pegy22 vita 2019. október 27., 00:24 (CEST)

Hiperbola egyértelműsítése

Meg lehet kérni egy botgazdát arra, hogy a Hiperbola (egyértelműsítő lap) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkre mutató hivatkozásokat egyértelműsítse aszerint, hogy a matematikai (zöme) vagy a retorikai fogalomról van-e szó? Köszönöm. Pasztilla 2019. október 25., 19:20 (CEST)

Ha az könnyebbség, most már mind a matematikai fogalomra mutat. Kiszálaztam és egyértelműsítettem, ami nem. Pasztilla 2019. október 26., 20:37 (CEST)

Köszönöm! Pasztilla 2019. október 28., 10:44 (CET)

Sablon:Magyar rajzfilm

Sablon:Magyar rajzfilm (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Kérném a törlési megbeszélés keretén belül törölt (ideiglenesen visszaállított) sablon kitakarítását azon szócikkekből, amelyekben szerepel. Köszönöm! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. október 31., 15:56 (CET)

Egy forró nyári délutánon

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 3., 09:40 (CET)

Úgy gondolom, mindennemű rizikó nélkül ki lehet szedni az évszakokat az olyan típusú belső hivatkozásokból, mint hogy 1912 [[ősz]]én kitört a háború, meg 1992 [[nyár|nyarán]] a Váradi Hírlap munkatársa lett. Tehát ezeket a cseréket kérném szépen végrehajtani:

Nyilván ezt tovább lehet gondolni, de a linkelt nyara, nyaranta, nyáron stb. esetében találtam több olyan előfordulást is, ahol a belső hivatkozás még releváns is lehet (éghajlati, meteorológiai, állatélettani kérdések), ilyesmit meg inkább nem lőcsölnék senkire. Már ez a fenti is nyereség lenne. Köszönöm. Pasztilla 2018. augusztus 27., 18:26 (CEST)

Egyáltalán nem kizárt az általános megoldás, annyi kivétel a normális javítási munkához tartozik, a helyesírási javításoknál is ugyanúgy előfordul, és az első futáskor felvehető kivételszótárba. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. augusztus 27., 18:35 (CEST)

Sőt, az évszámoson belül is lehet olyan, hogy 2018. ősz végén, ami egy másik eset. Az ősz és a tavasz esetén kétféle linkelés is elképzelhető az eredetiben. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. augusztus 27., 18:43 (CEST)

Hónapok linkelését is nyugodtan lehet irtani, ritkán releváns. Alensha 2019. március 7., 00:31 (CET)

Az első menetben az alapfeladatot (nyarán) oldottam meg. 334 lapon 386 csere, gyakran 2-3 példányban linkelve ugyanaz az évszak. Bővítettem a nagybetűs hivatkozásokkal és az [[ősz|őszén]] alakkal is. Egyúttal az évszám utáni pontot is eltávolítottam (bár erre van külön fix, de észszerű volt ide is betenni). Szerencsére az utóbbiból kevés volt. Érdekességek:

  • A 334 cikkből 3 olyan volt, ahol nem vagy nem közvetlenül évszám után állt a linkelt évszak.
  • A 334 cikk nagyobb fele, 187 labdarúgással kapcsolatos.
  • A linktelenített évszakok megoszlása teljesen egyenetlen, talán mert nyáron van a focisták átigazolási szezonja, és ez a világ közepe, télen meg nem történik semmi érdekes:
Évszak Darab
Nyár 232
Ősz 68
Tél 20
Tavasz 66

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 15., 16:33 (CEST)

A második menetet (nyár, nyara, nyáron, nyári, nyaranta) egyelőre jegelem, mert legnagyobbrészt állatos cikkek jönnek elő, és valakinek el kéne döntenie, hogy ezekben indokolt-e. Tehát ha rákattintok arra, hogy mi hivatkozik a Nyár szócikkre, akkor kell-e látnom az összes madarat, illetve a vágottszemű bübülke cikkének olvasói valóban tudni akarják-e, mi az a nyár. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 15., 17:26 (CEST)

Off: az állatos cikkekre az is jellemző, hogy linkelik a centimétert és a kilogrammot, szerintem (a nyár mellett azt is) feleslegesen. – Hkoala 2019. október 17., 08:40 (CEST)

Menjünk vissza a kocsmafalra. (A harmadik menettel még küzdök, mert ki akarom zárni az Éghajlat/Időjárás stb. fejezeteket, ahol lényegesek a hónapok, és nem megy jól.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 17., 08:58 (CEST)

Az állatos cikkek nemcsak a hónapok nevét, hanem a [[hónap]] szót is száznál több cikkben linkelték, ezzel már önhatalmúlag bővítettem a feladatot. A zenei albumok cikkeiben meg ettől kapok hideglelést:

| megjelent = [[1995]]. [[augusztus]] [[augusztus 28.|28]].

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 21., 16:20 (CEST)

És ehhez mit szólsz? A '''''Soul Train''''' egy amerikai televíziós műsor volt, mely [[1971]]. [[október]] [[2]]. és [[2006]]. [[március]] [[27]]. Nagyon gyakran csak a napon linkelik külön; időnként végig szoktam nézni a "mi hivatkozik"-kal a számokat 1-től 31-ig, és ami nem ókori, az rögtön gyanús. – Hkoala 2019. október 21., 17:35 (CEST)

Pont most akartam beírni, hogy ez a másik kedvencem. :-) Elég sok van az albumoknál is. Ezeknél mind a kettőt linktelenítem, úgyse annyira lényegesek ezek a dátumok. Aki ilyet csinál, még arra se veszi a fáradságot, hogy rákattintson a saját linkjére, és megnézze az eredményt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 21., 18:16 (CEST)

Ezt is nehéz mire vélni: [[Július]] [[Július 11.|11]]-én. A művész tudja, hogy kell egy hónap adott napjára linkelni, mégis szétválasztja. Igazán enciklopédikus linkeket dobáltam ki, így mostantól a május hivatkozásaira kattintva nem fog látszani, hogy egy focista egy [[május]]i interjúban mondott köszönetet az édesanyjának, meg hogy valamelyik újság [[június]]i számában jelentették be, hogy mikor fog elkezdődni egy film forgatása. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 2., 07:53 (CET)

Elkészültem a hónapokkal is, itt már sokkal több „1986. júliusában” típusú hiba volt.

  • 1. menet (nyarán): 341 kijavított lap, 394 csere
  • 3. menet (hónapok): 9325 kijavított lap, 20452 csere
  • Eltávolított pontok birtokos szerkezetekből: 1623
  • kötőjel helyett nagykötőjel hónapok intervallumában: 537
  • [[1]] típusú napok linktelenítése: 370

Még hátra van a második menet, az egyéb alakú évszakok. Talán ez kicsit kisebb falat lesz, mint a hónapok. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 2., 13:40 (CET)

Véget ért a második menet is. Kb. 700 cikkben kb. 1100 javítás. Nehéz szívvel engedtem el az olyan műremekeket, mint az „Új [[Tavasz]]” termelőszövetkezet és tucatnyi nyárfa, amiket csekély gondolkodást követően az évszakra linkeltek. A többihez hasonlóan sok focis cikk (téli-nyári átigazolási időszak), rengeteg életrajz és történelmi cikk (közelítő dátumok, valamelyik év ősze) és persze a korábban említettek szerint igen sok állatos cikk akadt fenn a rostán. Megmaradtak az éghajlati, időjárási, naptári (mitológiai, néprajzi) hivatkozások. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 3., 09:40 (CET)

Női teniszezők ID-jének változása

Sziasztok! Botos segítséget kérek a női teniszezők ID-jének megváltozása miatt. Az URL változását a {{WTA-profil}}(?) sablonban módosítottam, azonban változtatni kell az id-paraméter értékét is minden egyes versenyzőnél. Minden női teniszezőnél a források között szerepel a WTA-adatlapjára mutató {{WTA-profil}}(?) sablon, amelyben az id-paraméter eddig így szerepelt, például:

  • {{WTA-profil|id=321106/title/dalma-galfi}}.

Az URL megváltozott, ezért az új id-paraméternek a következőképpen kell kinéznie, például:

  • {{WTA-profil|id=321106/dalma-galfi}}.

A különbség a "title/" rész megszűnése. Ennek a "title/" karaktersorozatnak a kitörlését kérném minden olyan szócikkből, amelyben a {{WTA-profil}}(?) sablon szerepel. Mivel a szövegben máshol nem szerepel ez a karaktersorozat, ezért automatikusan elvégezhető, kézi beavatkozásra nincs szükség. Kb. 500 szócikk. Köszönettel – Dodi123 vita 2019. november 11., 15:56 (CET)

Akkor az id pont hogy nem változott? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 11., 16:02 (CET)

Az id= utáni részben változott a megadandó érték. Mindenhol azonosan, úgy, hogy a "title/" karaktersorozat a továbbiakban már nem szerepel benne. – Dodi123 vita 2019. november 11., 16:21 (CET)

Egyszerűsítem (és az egyszerűsítés érdekében egy kicsit módosítom) a fenti kérést, mert lehet, hogy túl bonyolultan fogalmaztam meg: Minden olyan szócikkben, amelyben a {{WTA-profil}}(?) sablon szerepel, a "/title/" karaktersorozatot lenne szükséges a "/" karakterre cserélni. Ennyi lenne az egész. két-három esetben kézzel már elvégeztem, de mivel mintegy 500 szócikkről van szó, ez bottal gyorsabban menne. – Dodi123 vita 2019. november 12., 08:13 (CET)

Köszönöm @Pegy22! – Dodi123 vita 2019. november 12., 16:28 (CET)

Előre (folyóirat, 1953–1989) javítása

Sziasztok, az

átirányítólapra 44 link mutat. Ezeket a linkeket legyetek szívesen javítani, hogy az alábbi lapra mutassanak:

Ha kész, akkor a folyóiratos átirányítólapot fel is számolnám. Köszönöm Palotabarát vita 2019. november 15., 11:51 (CET)

A robotom 44 cikkben javított. – Pegy22 vita 2019. november 15., 20:26 (CET)
Akkor kettőt nem vett észre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 15., 22:29 (CET)
Pegy22 köszönöm! Palotabarát vita 2019. november 16., 01:16 (CET)

Szőreg

Sziasztok! Most egy Szőreg (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Szőreg (Magyarország) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) csere kellene. Ahogy elnézem, kb. minden még nem javított linket erre kéne kicserélni. Köszönném! Rakás vita 2019. november 2., 10:33 (CET)

Barabás Miklós

A kategória helyes alakja nem [Barabás Miklós Céh tagjai] hanem [A Barabás Miklós Céh tagjai]. Ennek a kijavítását kérem. Mintegy száz személy szócikkéről van szó.– Holdkóros vita 2019. november 13., 17:30 (CET)

Fájl:Ayame magyargárda.png

Fájl:Ayame magyargárda.png (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Kérem ennek a képnek az eltávolítását a hivatkozott oldalakról. Mindenütt az aláírás része volt. Köszönöm. – Regasterios vita 2019. november 16., 19:26 (CET)

Sóbánya, Kőbánya

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a fentebbi cikkekre mutató hivatkozásokat. A sablonokat már javítottam. – Hkoala 2019. november 5., 19:04 (CET)

Sóbánya kevés maradt, javítottam kézzel. Kőbányából még 50 van.

@Hkoala: Szerb Györgyre nézz rá kérlek. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. november 16., 22:08 (CET)
@Bencemac: Köszönöm, most már rendben van az is. – Hkoala 2019. november 17., 06:52 (CET)

7 képet nem találok

Sziasztok! Tud-e valaki segíteni a következő problémám megoldásában? A commonsos figyelőlistámon 9127 tárgy van; ezekből 47 nem kép, de ezekről tudok; tehát a figyelőlistámon levő képek száma 9080. Nos, ezekből hetet/7-et nem találok a négy archív commonsos vitalapomon amelyekre feltettem a képeket. A kérdésem az, hogy van-e valami bot vagy program, amely összehasonlítsa a figyelőlistámat azzal a négy/4 archív commonsod vitalappal? Hogy találja meg a 7 hiányzó képet? Ha van, ha nincs; valaki válaszoljon minél hamarább. Üdv. DenesFeri vita 2019. november 16., 12:51 (CET)

Odaát válaszoltam (kaptál értesítést?). Bencemac A Holtak Szószólója 2019. november 16., 21:39 (CET)

Szia @Bencemac:! OK, akkor ott tárgyalunk. Üdv. DenesFeri vita 2019. november 17., 10:30 (CET)

Ioan Pop egyértelműsítés

Egyértelműsítés miatt javítani kellene az alábbi cikkre mutató hivatkozásokat:

Ioan Pop (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Mindegyik hivatkozás a vívóra kell, hogy mutasson. – Hkoala 2019. november 18., 10:05 (CET)

Ion Pop egyértelműsítés

Egyértelműsítés miatt javítani kellene az alábbi cikkre mutató hivatkozásokat:

Ion Pop (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Vegyesen vannak benne a labdarúgó/edzőre illetve a költő/irodalomkritikus/akadémikusra vonatkozó hivatkozások, de gondolom, hogy a szövegkörnyezetből elég egyértelműen szét lehet válogatni. – Hkoala 2019. november 18., 10:35 (CET)

Csatlakozás

Meglepődve vettem észre a csatlakozás (jog) cikket az árva cikkek listáján. El is kezdtem belinkelni a releváns helyeken, de rájöttem, hogy rengeteg van. Lehetne esetleg bottal? Kézi felügyelet mindenképpen kell a műszaki illetve vasúti csatlakozások miatt. – Hkoala 2019. november 27., 14:34 (CET)

A feladatot nehezíti az a sok elrontott félrefordítás, ahol az angol joined szót automatikusan csatlakozottnak fordították az emberek, pl. csatlakozott a hadsereghez, ami magyarul nem létezik. Ezekből sajnos sokkal több van, mint jogi csatlakozásból. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 27., 17:09 (CET)

Duplikált sablon

Van egy zászlós és egy hozzátartozó névablonunk, amiből az évek alatt kettő lett, az egyikből átirányítást csinálnék:

A felszámolandó sablonok:

Amire kérem átjavítani:

Csak egy M betűt kell javítani U betűvé, kb. 2X40 cikkben. Köszönöm előre is Palotabarát vita 2019. november 29., 23:12 (CET)

@Palotabarát: Kész, töröltem a Wikidata-lapokat. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. december 9., 16:54 (CET)
Bencemac köszönöm! Palotabarát vita 2019. december 9., 22:41 (CET)

Szent Pál-székesegyház (London)

Sziasztok! Egyértelműsítés miatt szükség lenne egy Szent Pál-székesegyház (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Szent Pál-székesegyház (London) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cserére. Megköszönném előre is. Rakás vita 2019. december 8., 20:18 (CET)

@Porrima: Köszönöm szépen! Vigyor Rakás vita 2019. december 9., 04:36 (CET)

Portál:Japán terjesztése

Sziasztok! Tud valaki segíteni szétteríteni a Portál:Japánt a Kategória:Japán szócikkein? Vagy megmutatni, hogy kell a már meglévő portálok mellé automatikusan beilleszteni bottal? Mert akkor én is megcsinálom :) Köszönet. Xia Üzenő 2019. december 8., 22:50 (CET)

Az AWB programmal meg lehet csinálni, de szerintem csak kélzi ellenőrzéssel. Ismered a programot? – B.Zsolt vita 2019. december 9., 10:20 (CET)

ismerem, de ez az információ nem segít abban, hogy a komplikáltabb sablonoknál hogy lehet automatán beilleszteni. Kézzel végigmenni több ezer szócikken inkább nem szeretnék. Xia Üzenő 2019. december 9., 17:33 (CET)
Amiben nincs portál még, abba szépen be lejhet illeszteni, amiben pedig már van Kelet-Ázsia portál, ott én a cserét javasolnám, a többi esetben pedig a {{portál| alakokat kell cserélni {{portál|Japán|| alakokra. Ettől jobban nem tudom, lehet-e automatizálni, de hát ha más is hozzászól majd. – B.Zsolt vita 2019. december 9., 18:59 (CET)
Kicsit bonyolultabb, mert kötőjeles.. {{portál|Japán|-| regexet nem tudok írni, másképp meg macerás. Xia Üzenő 2019. december 9., 20:48 (CET)
Én három lépésben futtatnám: portál nélküliek, kelet ázsia portálosok cseréje végül további portálként való hozzáadás. Így nem kell a regex. De hát ha lesz egy lépéses megoldás is. – B.Zsolt vita 2019. december 9., 22:55 (CET)

Görög filmrendező

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKarmela által

A Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Görög filmrendező szakaszban lezajlott megbeszélés nyomán kérem a következő javítást: A Speciális:Mi hivatkozik erre/Giórgosz Lánthimosz lapon felsorolt cikkek mind a Giórgosz Lánthimosz lapra hivatkoznak a helyes Jórgosz Lánthimosz helyett. Kijavítaná ezt valamelyik botgazda? Előre is köszönöm. --Malatinszky vita 2019. december 9., 19:42 (CET)

Jó, csinálom. --Karmela posta 2019. december 11., 18:09 (CET)

Köszönöm. --Malatinszky vita 2019. december 11., 19:39 (CET)

Expedíció

Kategória:Birodalmi Transzantarktiszi Expedíció (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A helyes név "birodalmi transzantarktiszi expedíció"; lásd a megbeszélést a nyelvi kocsmafalon. A kategória cikkeit át kellene mozgatni. A birodalmi transzantarktiszi expedíció nem létezik, de az esetleges nagybetűs előfordulásokat (linkkel vagy anélkül) szintén javítani kellene. – Hkoala 2019. december 12., 13:47 (CET)

Megcsináltam kézzel. – Hkoala 2019. december 17., 12:50 (CET)

Csók István

A festőre való hivatkozásokat kellene javítani "Csók István"-ról "Csók István (festő)"-re. 10Q. Gyurika vita 2019. december 30., 18:10 (CET)

Stanley Cohen

Stanley Cohen (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Stanley Cohen lapra mutató hivatkozásokat. A sablonokat javítottam, nem tudom, mennyi hivatkozás maradt. – Hkoala 2019. december 31., 06:56 (CET)

Köszönöm! – Hkoala 2019. december 31., 19:37 (CET)

Painkiller

Painkiller (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Painkiller lapra mutató hivatkozásokat. – Hkoala 2020. január 2., 19:02 (CET)

Tolna egyértelműsítés

Sziasztok! Egyértelműsítés miatt végig kellene ezen menni: Tolna (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), és az összes fennmaradt linket Tolna (Magyarország) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) linkre kéne átírni. Amit nem erre, azt már átírtam. Köszönet! Rakás vita 2020. január 3., 19:19 (CET)

171 cikkben javítva. Remélem ez mind. – Pegy22 vita 2020. január 4., 11:58 (CET)
@Pegy22: Nem teljesen, egy-kettő kimaradt még, de ez is nagy segítség volt. Az már megoldható! Köszönet érte! Rakás vita 2020. január 4., 12:08 (CET)

Rakéta Regénytár

Rakéta Regénytár (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A Rakéta Regénytár mintegy hatvan cikkben szerepel "Rakéta regénytár" formában, kisbetűvel, link nélkül. Ezeket nagybetűsre kellene javítani, és egyúttal hivatkozást is tenni rá. – Hkoala 2020. január 4., 20:35 (CET)

Fölösleges kategória

Gyanúm szerint a női sakkvilágbajnokságokról szóló cikkekben (kezdve innen: 1927-es női sakkvilágbajnokság és egész idáig: 2008-as női sakkvilágbajnokság) fölöslegesen szerepel a Kategória: Sakkversenyek, mert már ott a Kategória: Sakkvilágbajnokságok. Ezért ki kellene gyomlálni őket. Köszönöm, – Vépi vita 2020. január 6., 17:18 (CET)

Szerkezeti anyagok

Szerkezeti anyagok (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A "szerkezeti anyagok" szócikk mintegy 50 lapon fordul elő, link nélkül. Lehetne ezeket hivatkozássá alakítani? – Hkoala 2020. január 7., 09:06 (CET)

Kiss Eszter

Kiss Eszter (színművész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A Kiss Eszterre vonatkozó hivatkozásokat kellene mind a fent szócikkre irányítani. Köszönöm, Csurla vita 2020. január 7., 21:14 (CET)

Megszűnő weboldal archiválása

Március 31-gyel megszűnik a https://www.sports-reference.com/olympics/ oldal, ami gyakorlatilag szinte az összes olimpiai szócikk forráslistájában megtalálható. Nagy része archiválva van már archive.org-ban, de manuálisan végigdarálni ezt embert próbáló feladat lenne. Lehetne erre botot futtatni még mielőtt az összes link megmurdel? @Joeyline: FYI. Köszönet Xia Üzenő 2020. január 8., 10:02 (CET)

@Teemeah: Jeleztem IABot gazdájának. Bencemac A Holtak Szószólója 2020. január 8., 18:15 (CET)
@Bencemac: köszönöm szépen! Xia Üzenő 2020. január 8., 21:30 (CET)

meglepődött Joey üzenj nekem 2020. január 9., 02:06 (CET)

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A "tehetséggondozás" kifejezés mintegy 85 cikkben fordul elő hivatkozás nélkül. Lehetne rájuk linket tenni? – Hkoala 2020. január 8., 13:01 (CET)

Linkcsere

Sziasztok!

Át tudnátok cserélni a törölt Szerkesztővita:Kontos lappot Szerkesztővita:Kontos~huwikire?

Köszönettel, – OrsolyaVirágHardCandy 2020. január 26., 19:10 (CET)

@OrsolyaVirág: Szerintem egyszerűbb lenne a Szerkesztővita:Sanyi4-re mutató redirré alakítani és így a kronológiában is látható maradna, hogy milyen néven szerkesztett, amikor azt az adott hozzászólást aláírta. --Pallertithe cave of Caerbannog 2020. január 26., 19:19 (CET)
Nekem mindegy, úgy cseréljenek linket a botgazdák, ahogy a szokás megkivánja. –  OrsolyaVirágHardCandy 2020. január 26., 19:26 (CET)

Bodnár András

Egyértelműsítés miatt kérném javítani a hivatkozásokat: Bodnár András (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Bodnár András (vízilabdázó) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), kivéve a Sátántangó (film) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-ben. S ha már itt vagyok, megkérdem: az elmúlt hetekben néhány megoldatlan kérés elsüllyedt az archívumban, azokkal mi legyen? Köszönöm, – Vépi vita 2020. február 2., 14:19 (CET)

Biberbach

Egyértelműsítés miatt kérném javítani a hivatkozásokat: Biberbach (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Biberbach (Bajorország) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Köszönöm, – Vépi vita 2020. február 2., 16:29 (CET)

Gibraltár

Szeretnék kérni egy GibraltárGibraltár és egy GibraltarGibraltár cserét. Előre is köszönöm! - Gaja   2020. február 17., 17:17 (CET)

Pótlóbusz

Pótlóbusz (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Erre a cikkre semmi nem hivatkozik, holott a kereső szerint 104-szer fordul elő a különböző cikkekben. Lehetne ezeket az előfordulásokat linkesíteni? – Hkoala 2020. január 4., 10:32 (CET)

@Pegy22: Egy kicsit alaposabban kéne ezt a botműveletet. Ezek a cserék nem hiszem hogy jók így: Speciális:Diff/22102324 és Speciális:Diff/22102383 Kemenymate vita 2020. január 4., 12:24 (CET)

Speciális:Diff/22102342: Ennyiszer meg felesleges linkelni valamit egy szócikken belül. Kemenymate vita 2020. január 4., 12:27 (CET)

Speciális:Diff/22102345: Ez itt tönkre tett egy már létező linket. Kemenymate vita 2020. január 4., 12:27 (CET)

96 szócikkben linkesítve. Maradt 8 cikk az IkonBKK sablonnal.
@Kemenymate: Látom a fölösleges linkeléseket már visszaállítottad. Köszönöm! – Pegy22 vita 2020. január 4., 12:35 (CET)

Angol nyelvű infó magyar szövegben

Üdvözlet! Ezerszámra találni olyan megjegyzéseket, ahol a |language=English mintájára az "(english nyelven)" szöveg jelenik meg. Ez még angolul is helytelen, mert az nagy kezdőbetűs lenne, magyarul meg kifejezetten röhejes. Egyelőre a fentin kívül a "(catalan nyelven)", "(chinese nyelven)", "(dutch nyelven)", "(finnish nyelven)", "(french nyelven)", "(german nyelven)", "(italian nyelven)", "(serb nyelven)", "(spanish nyelven)", "(swedish nyelven)" keresésekre találtam tömegével ilyen hibát. Ennek bottal való cseréjében kérném segítségeteket, mert nem tudom, hogyan fogjak hozzá. (Érdekes, hogy a hozzáférés dátumát angolul megadva magyarra fordítja! Felemás a paraméterezés?) Voxfax vita 2020. február 29., 07:46 (CET)

@Voxfax: Ugye ez a kérés kizárólag a cite-sablonokra ({{cite web}}(?), {{cite book}}(?) stb.) vonatkozik? Implicite a |language= paraméter említéséből ezt veszem ki, de jó lenne explicite is kijelenteni, mielőtt egy botgazda nem azt a feladatot csinálja meg, amire te gondoltál. (A dátum egy speciális eset, az a #time elemzőfüggvényt használja, ami rengeteg – angol – formátumot felismer magától, anélkül, hogy külön módosítani kellene hozzá a sablonokat: {{#time:Y. F j.|2020-02-29}} → 2020. február 29., {{#time:Y. F j.|29 February 2020}} → 2020. február 29., de akár {{#time:Y. F j.|next Friday}} → 2024. április 5., {{#time:Y. F j.|first Monday of March 2020 - 2 days}} → 2020. február 29. stb.) – Tacsipacsi vita 2020. február 29., 15:32 (CET)
Köszönöm válaszod a dátumra. Nemcsak a cite, hanem mindenhol, pl. az éghajlattáblázatban is. Azért általánosan írtam. Szerinted hol okozhat hibát? Nem gondolom, hogy a szóközök pl. számítanának. Voxfax vita 2020. február 29., 17:27 (CET)
Potenciálisan bárhol: egy sablon magától fordítja, valami másra használja (pl. egy nyelvekről szóló könyv különböző fejezetei) stb. Csak úgy, bele a vakvilágba csak nagyon óvatosan szabad javítani (alapvetően csak kézi felügyelettel, ami sokszorozza a botgazda által a feladatra fordítandó időt). Tudsz példát mutatni, ahol nem cite-sablon paraméterében kellett javítani? Mert például az ezt a szakaszt elindító szerkesztésedben csupa {{cite web}}(?) javítása fordul elő. – Tacsipacsi vita 2020. február 29., 19:54 (CET)
Nem vettem észre, hogy ez is az. Nem látom be, hogy ez probléma lenne, de bizonyára igazad van. A paraméterezésnél, amennyiben nem fejből csinálják, lehetne kommenben felhívni arra a használó figyelmét, hogy magyarul kell a nyelvet beírni? Voxfax vita 2020. február 29., 20:16 (CET)
Fel lehetne, de szerintem semmi értelme: bár nem készítettem statisztikát, de nem hinném, hogy jelentős számban töltenék ki emberek a dokumentációból kimásolt sablonvázat angolul; ezek főleg fordításból származhatnak, ott meg úgyse számít, hogy mit mond a dokumentáció. – Tacsipacsi vita 2020. február 29., 22:15 (CET)
Így van, általában enwikiből copypaste-tel jönnek ezek a cite sablonos források, és néha magam is elsiklom a language paraméter felett. Szerencsére újabban már a nyelvkód rövidítést írják be, amit a sablon felismer és itt nálunk magyarul jelenít meg. Xia Üzenő 2020. március 1., 00:01 (CET)
Megnéztem, hogy az egész huwikin hány probléma keletkezhet a botozásból. Csak az angol nyelvvel fordul elő, összesen négyszer! [1] Szerintem ez elenyésző. Nem tudom, hogy egy lépésben végre lehet-e hajtani, úgy gondolom nyelvenként kell, bár lehet, hogy egyszerre is megadható úgy, hogy ha 'English't talál, 'angol't, ha 'Norvegian't, akkor 'norvég'ot stb. írjon be. Voxfax vita 2020. március 1., 09:26 (CET)
És ezekből kettő máris rossz találat, mert a language=English az URL része és nem a sabloné :) vagyis ha a bot ezt lecseréli, az URL elromlik. Xia Üzenő 2020. március 1., 10:21 (CET)
A kettő a több ezerhez nem is rossz arány. Azt kijavítjuk kézzel, amikor kiderül. :) Voxfax vita 2020. március 3., 17:14 (CET)
Milyen több ezerhez? Nem hiszem, hogy cite-sablonon kívül ezerszámra lennének problémás paraméterek, márpedig most csak azokról beszélünk (cite-sablonban vitán felül cserélendők). Sőt, ilyen javítandóra eddig még egyetlen példát sem láttunk, tehát egyelőre a mérleg úgy néz ki, hogy négy találatot láttunk, amiből legalább hármat hiba lenne módosítani (bár ebből Az euró nyelvi vonatkozásai cikkben szereplő language.” English részletet a bot meg se találná, hiszen nem egyenlőségjel van benne). Ez nem tűnik botozásra érdemesnek. – Tacsipacsi vita 2020. március 4., 00:52 (CET)
1416 találat maradt csak a fenti nyelvek cite-álásakor. Ezt inkább nem kézzel csinálnám. Voxfax vita 2020. március 4., 15:58 (CET)

@Voxfax: Mi az, hogy „a fenti nyelvek cite-álása”? És hogy jött ki az 1416? (Gondolom, keresési eredmény(ek)ből, nem hasraütéssel – mik voltak ezek a keresések?) – Tacsipacsi vita 2020. március 4., 21:48 (CET)

Első, témafelvető bejegyzésembe beírtam macskakörmös kereséseimet, aztán összeadtam az eredményüket. Voxfax vita 2020. március 4., 22:11 (CET)
Tehát ez (legalábbis döntő részben) a cite-sablonokon belüli előfordulásokra vonatkozik. Ezek botos javításának jogosságát egy pillanatig sem vitattam; remélem, hamarosan lesz egy botgazda, aki meg is csinálja. Tehát a pontos feladat:
A botnak érdemes csak magára a szóra koncentrálnia, és az esetleges szóközt, entert stb. úgy hagynia, ahogy van, mert ha még azt is bármilyen mértékben egységesíteni akarja, azzal nem csak háromszor annyi idő megy el, de még szinte garantáltan szerez magának néhány haragost az egységesítést nem támogató szerktársak köréből. – Tacsipacsi vita 2020. március 4., 23:18 (CET)
Köszönöm szépen. Voxfax vita 2020. március 5., 13:54 (CET)

Harkányi János

Átnevezés miatt a színművészre mutató hivatkozásokat kéretik "Harkányi János (színművész)"-re javítani, köszönöm. Gyurika vita 2020. március 5., 15:56 (CET)

Egy sablon paramétereinek eltávolítása

Sziasztok, kérdezem, hogy van-e lehetőség arra, hogy egy sablon egyetlen paraméterét (sorát) töröljük az érintett szócikkekből az értékkel együtt? Arról van szó, hogy a {{Szlovák település infobox}}(?) turisztikai régió paraméterét megbeszélést követően megszüntettem, és az érintett szócikkekből kellene kivenni az alábbi sort, bármilyen tartalom is van mögötte:

|turisztikai régió = Pozsonyi

vagy például

|turisztikai régió = Kassai

Példaszócikkek:

A másik lehetőség, hogy benne marad, hiszen csak szöveg a forráskódban, nem jelenik meg, nem sok vizet zavar. Palotabarát vita 2020. április 2., 23:19 (CEST)

Megoldható regexszel. Ennek @Ato 01: a nagy mestere! Ha ő elkészíti a szükséges regexet, bármelyik botgazda vállalkozik rá. Amúgy hány különböző turisztikai régió van? – B.Zsolt vita 2020. április 2., 23:54 (CEST)

Kösz a választ! Eszerint 21 régió van, de ha azért kérded, hogy hányféle szöveg fordulhat elő, akkor lehet, hogy ennél több: a legtöbb helyre ugyanis csak egy szót írtak, például a Pozsonyi turisztikai régió helyett csak annyit, hogy Pozsonyi, de az sem kizárt, hogy van, ahol végigíródott a hivatalos régiónév. Egyelőre akkor ráteszem a függőben sablont, kösz! Palotabarát vita 2020. április 3., 10:16 (CEST)

Igazából nem annyire bonyolult, nem is szükséges tudni, hány fajta változat van. Ráállítom a botomat, majd 3211 lap múlva jelentkezek. – balint36 🚌 buszmegálló 2020. április 3., 11:09 (CEST)

balint36 kösz szépen (a többieknek is persze) Palotabarát vita 2020. április 3., 11:19 (CEST)

Én a következő regex-kifejezéssel törölném (cserélném a semmire) a sablon adott sorát:

\|\s*?turisztikai\srégió\s*?=[^\n]*\n

-- ato vita 2020. április 3., 11:31 (CEST)

De a sablon történetében látom, hogy ez csak simán régió is lehetett, amit már Balint36 is észrevett. Ennek alapján a kulcsom így nézne ki:

\|\s*?(turisztikai\s)?régió\s*?=[^\n]*\n

-- ato vita 2020. április 3., 12:02 (CEST)

Végeztem a listával. – balint36 🚌 buszmegálló 2020. április 3., 15:52 (CEST)

COVID–19-akármi

Üdv! A nyelvi falon folytatott megbeszélés alapján COVID–19 nagykötőjellel írandó, a hozzákapcsolódó kifejezés pedig kiskötőjellel. A címükben érintett szócikkeket átneveztem, kérésem, hogy futtassatok le egy botot, amely az összes ilyen előfordulást javítja, s akkor megoldódnak a hivatkozások is. Ha valamiben segíthetek, szóljatok. Köszönöm előre is, – Vépi vita 2020. március 26., 13:05 (CET)

Ez a cite web sablon mezőit is átírta, pl itt. Jó ez így? Whitepixels vita 2020. április 9., 14:23 (CEST)

Nem jó. Ezek a címek úgy kellene maradjanak, ahogy eredetiben voltak. – Vépi vita 2020. április 9., 14:51 (CEST)

A forrásokat nem kellene átírni. Ahol észrevettem, ott javítottam. -- ato vita 2020. április 9., 14:53 (CEST)

Kármelita, kármeliták helyett karmelita, karmeliták

Az AkH12 szerint ez a helyes alak. A címükben ezeket a szavakat tartalmazó cikkeket átneveztem. Az egész Wikipédiában kellene javítani az előfordulásokat, és akkor kékülnének az átnevezett cikkekre való hivatkozások is. Ha valamiben még segíthetek, szóljatok. Előre is köszönöm, – Vépi vita 2020. április 5., 08:46 (CEST)

Rakéta Regénytár

Rakéta Regénytár (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A Rakéta Regénytár mintegy hatvan cikkben szerepel "Rakéta regénytár" formában, kisbetűvel, link nélkül. Ezeket nagybetűsre kellene javítani, és egyúttal hivatkozást is tenni rá. – Hkoala 2020. január 4., 20:35 (CET)

Köszönöm! – Hkoala 2020. április 9., 17:13 (CEST)

Kiss Eszter

Kiss Eszter (színművész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A Kiss Eszterre vonatkozó hivatkozásokat kellene mind a fent szócikkre irányítani. Köszönöm, Csurla vita 2020. január 7., 21:14 (CET)

Tehetséggondozás

Tehetséggondozás (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A "tehetséggondozás" kifejezés mintegy 85 cikkben fordul elő hivatkozás nélkül. Lehetne rájuk linket tenni? – Hkoala 2020. január 8., 13:01 (CET)

Bodnár András

Egyértelműsítés miatt kérném javítani a hivatkozásokat: Bodnár András (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)Bodnár András (vízilabdázó) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), kivéve a Sátántangó (film) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)-ben. S ha már itt vagyok, megkérdem: az elmúlt hetekben néhány megoldatlan kérés elsüllyedt az archívumban, azokkal mi legyen? Köszönöm, – Vépi vita 2020. február 2., 14:19 (CET)

Harkányi János

Átnevezés miatt a színművészre mutató hivatkozásokat kéretik "Harkányi János (színművész)"-re javítani, köszönöm. Gyurika vita 2020. március 5., 15:56 (CET)

Úgy látom ez meg van oldva. Azt hiszem @Holdkóros: jóvoltából. – Pegy22 vita 2020. április 9., 15:32 (CEST)

Painkiller

Painkiller (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Egyértelműsítés miatt javítani kellene a Painkiller lapra mutató hivatkozásokat. – Hkoala 2020. január 2., 19:02 (CET)

Fölösleges kategória

Gyanúm szerint a női sakkvilágbajnokságokról szóló cikkekben (kezdve innen: 1927-es női sakkvilágbajnokság és egész idáig: 2008-as női sakkvilágbajnokság) fölöslegesen szerepel a Kategória: Sakkversenyek, mert már ott a Kategória: Sakkvilágbajnokságok. Ezért ki kellene gyomlálni őket. Köszönöm, – Vépi vita 2020. január 6., 17:18 (CET)

Szerkezeti anyagok

Szerkezeti anyagok (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) A "szerkezeti anyagok" szócikk mintegy 50 lapon fordul elő, link nélkül. Lehetne ezeket hivatkozássá alakítani? – Hkoala 2020. január 7., 09:06 (CET)

Heraszimenya

Sziasztok! Szeretném kérni, az Aljakszandra Heraszimenya és a Alexandra Gerasimenya alak átírását az Aljakszandra Viktaravna Heraszimenya alakra. Köszönöm! – Gerry89 vita 2020. április 10., 18:00 (CEST)

@Kemenymate: Ha KMbot végzett a lentiekkel, esetleg megcsinálná ezt is? Köszönöm! – Gerry89 vita 2020. április 11., 10:19 (CEST)

Mivel még egy darabig biztosan nem végez és csak 8 előfordulást találtam, ezért kézzel átírtam. Kemenymate vita 2020. április 11., 10:33 (CEST)

@Kemenymate: Köszönöm! Bár picit csodálkozom, sokkal többnek tűnt a világversenyek és egyéb, országonkénti eredményeket leíró lapokkal együtt. – Gerry89 vita 2020. április 11., 10:43 (CEST)

Lehet hogy nincsen mindenhol linkelve, azokat bot nélkül most nem tudom megkeresni. Kemenymate vita 2020. április 11., 10:46 (CEST)

Sziasztok! Nem létezett az Aleksandra Gerasimenya árirányító lap, létrehozása után az így linkelt előfordulásokat könnyebb volt megtalálni. Nem linkelt, vagy másként linkelt változatoknak nem néztem utána. Alexandra Gerasimenya alak nem fordul elő a magyar Wikipédiában, arra nem adott találatot a kereső. --Sphenodon vita 2020. április 12., 11:54 (CEST)

Forrás – > Források

Kérek szépen egy botgazdát, hogy a Forrás szakaszok nevét alakítsa bottal Források alakra. Jelenleg Turokaci végzi ezt, szabad szemmel is jól láthatóan szerkesztésszámának növelése céljából, de ezzel csak azt éri el, hogy a Friss változások áttekinthetetlen lesz. Köszönöm. Csigabiitt a házam 2020. április 10., 18:33 (CEST)

Akkor is át kell alakítani, ha csak egy forrás van? (pl. LMI-kód) – Hkoala 2020. április 10., 19:14 (CEST)

Szerintem igen, mint ahogy a Jegyzetek vagy a További információk szakasz nevét se attól tesszük függővé, hány jegyzet vagy további információ van. Apród vita 2020. április 10., 19:23 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) A WP:FELÉP többes számban jelzi, én meg úgy vagyok vele, hogy tökmindegy, de ha ezzel Turokacitól elvesszük a játékát, akkor felőlem írjuk át forrásokra. Egyébként nem tudom hogyan gondolta ezt a kézi javítást, több ezer darab van. Kemenymate vita 2020. április 10., 19:26 (CEST)

Gondolom nem árt, ha a szakasz készen áll egy esetleges újabb forrás fogadására ;-) – Pegy22 vita 2020. április 10., 19:28 (CEST)

647 cikkben változtatott a robotom. Csak ennyi lett volna? – Pegy22 vita 2020. április 10., 23:09 (CEST)
Az enyém már több mint 5000-et, és még mindig van. Kemenymate vita 2020. április 10., 23:46 (CEST)

@Kemenymate: Sajnos nem tudom elég jól használni az AWB-t. A Source: "Wiki search (text)" alatt a Wiki search: "==Forrás==" beállítást használtam s úgy javítottam. Jó lenne ha megtanítanál, hogyan kell szakaszcímre keresni. Előre is köszönöm. – Pegy22 vita 2020. április 11., 12:08 (CEST)

Ugyanezt írtam be én is, de mivel egyszerre csak 5000 szócikkre lehet ráküldeni a botot, ezt többször is meg kellett neki adni. Illetve végigvittem ugyanezt szóközökkel is (mármint Forrás = és Forrás  =). Kemenymate vita 2020. április 11., 12:15 (CEST)

Köszönöm! Sajnos így az összes cikket megtalálja amelyikben a "Forrás" szó szerepel. – Pegy22 vita 2020. április 11., 12:24 (CEST)

Ez így van, de úgy voltam vele, hogy legalább azokban is kijavít néhány apró hibát, ezért írtam át a szerk. összefoglalót is. Kemenymate vita 2020. április 11., 12:27 (CEST)

Lehet így is keresni a database scannerrel:

==Forrás==|== Forrás ==|== Forrás==|==Forrás ==

Így egy kereséssel kilistázza az összeset. – B.Zsolt vita 2020. április 11., 15:32 (CEST)

@B.Zsolt: Mint már írtam, nem vagyok profi az AWB-ben (sem;-)). Ha bővebben leírnád a menetét, megköszönném. Az AWB-ben kellene listázza, hogy automatikusan javítani is lehessen. – Pegy22 vita 2020. április 11., 15:56 (CEST)

Rátaláltam már a database scannerre, az angol leírást is olvastam, de elsőre hibaüzenettel ledobott, utána meg nem volt kedvem szórakozni vele. :) Kemenymate vita 2020. április 11., 16:02 (CEST)

@Kemenymate: Azt hiszem megtaláltam a módját, erre kell keresni: insource:/==Forrás==/. Persze a különböző változatokat (==Forrás==|== Forrás ==|== Forrás==|==Forrás ==) külön-külön kell kezelni. Már csinálom az elsőt. – Pegy22 vita 2020. április 11., 16:42 (CEST)

Ezek alapján jó sok van még. Kemenymate vita 2020. április 11., 18:03 (CEST)

Az utolsó kettőből (== Forrás== illetve ==Forrás ==) olyan kevés volt, hogy megcsináltam manuálisan. Csináld meg a második változatot ==Források== formára. Én is arra csinálom az elsőt pont most. Sok van ebből is. – Pegy22 vita 2020. április 11., 18:05 (CEST)

Az a jó az AWB Wiki search (text) generátorában, hogy az pontosan a Wikipédia keresőjét használja, így itt is lehet tesztelni és finomítgatni a keresőkifejezést, ráadásul az itteni kereső az összes találat számát kiírja, nincs ötezres korlátja. Szerintem erre a problémára a legjobb keresőkifejezés az insource:Forrás insource:/== *Forrás *==/, pillanatnyilag 7592 találattal a fő névtérben. Ez a szóközök összes lehetséges mintázatát lefedi, azt is, ha az egyenlőségjelek előtt/után egynél több szóköz van, hiszen ez is érvényes wikiszöveg. (Ez a keresés nem figyel arra, hogy külön sorban legyen ez a kód, tehát minimális számú hamis pozitív elképzelhető, de nem gondolom, hogy sokan írnának ==Forrás== szöveget csak úgy a bekezdés kellős közepébe. Az első, perjelek nélküli insource a keresés gyorsítására kell – a regexpes (perjeles) keresés nem használ indexet, így lényegében minden egyes szócikket egyenként át kell nyálaznia, a sima szöveges (perjel nélküli) keresés viszont indexből dolgozik, így ha mindkettő ott van, akkor csak az index által visszaadott potenciális találatokon kell egyenként végigfuttatni a regexpet.) – Tacsipacsi vita 2020. április 12., 00:29 (CEST)

A nehezén túl vagyunk, hála @Kemenymate:nak.

A jelenlegi helyzet a következő:

  • ==Források== 98679
  • == Források == 140923
  • == Források== 836
  • ==Források == 368

Nem tudom érdemes-e további egységesítés? Rengeteg időbe telik még a bottal is, legalább is nálam. Esetleg a két utolsót? – Pegy22 vita 2020. április 12., 13:29 (CEST)

Szerintem a szóközökkel játszani már felesleges. Nem biztos hogy jól számolom, de olyan 25 000 darab körül lehetett a cserélnivaló. Még mindig azon tűnődöm hogyan akarta szerkesztőtársunk ezt kézzel javítani, mikor két bottal volt majdnem 2 nap. Kemenymate vita 2020. április 12., 13:34 (CEST)

Megjegyzés: Ha én új cikkbe kezdek, mindig rakok bele források szakaszt. Mlg ha nincs is benne ref, sose lehet tudni, hogy az infoboxba mikor kerül be valami a wikidatán át. Nem lenne célszerű minden cikkbe így belerakni egy források szakaszt? A fenti gyűjtés szerint kb. 240 ezer cikkben van, de ugyanennyiben meg nincs továbbra sem. B.Zsolt vita 2020. április 12., 14:59 (CEST)

Nem a Jegyzetek szakaszra gondolsz (a jegyzetek sablonnal)? – Vépi vita 2020. április 12., 15:35 (CEST)
Találtam még egy változatot, amikor alszakaszként szerepel (===Források===). Nem tudom úgy is elfogadható-e vagy egységesen szakaszcím legyen? Különben, nincs sok belőle (75). – Pegy22 vita 2020. április 12., 15:05 (CEST)
Ha már, akkor legyen mind ==Források==. Ahogy a WP:FELÉP is írja. – Vépi vita 2020. április 12., 15:37 (CEST)

OK! Akkor ráuszítom a robotomat. – Pegy22 vita 2020. április 12., 15:59 (CEST)

Ez is megvan, még sincs este. :-) – Pegy22 vita 2020. április 12., 16:27 (CEST)

Örülnék, ha végre tisztázva lenne, hogy mi kerül Források és mi Jegyzetek szakaszba, mert most meg @BenKor: kezdett botozni ilyeneket. Az én hitvallásom szerint egy komplett forrásmegjelöléseket tartalmazó szakasz a Források nevet kell, hogy viselje, függetlenül attól, hogy refes vagy nem refes. – Sasuke88  vita 2020. április 12., 18:45 (CEST)

A WP:FELÉP és WP:JEGYZET egyértelművé teszik hogy melyik a Jegyzetek és melyik a Források szakasz. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kemenymate (vitalap | szerkesztései) 2020. április 12., 18:51 (CEST)

Örülök, hogy neked ennyire egyértelmű, nekem sajnos nem. – Sasuke88  vita 2020. április 12., 19:14 (CEST)

A WP:FELÉP szerint javítottam mindent. A refes hivatkozásokat tartalmazó szakasz a Jegyzetek, vagy pedig nagyon ritka esetben a Hivatkozások. Ezutóbbi szakaszcímet is rengeteg szócikk viseli, irányelvvel szembe menve. – BenKor üzenet 2020. április 12., 19:02 (CEST)

Egyrészt nem irányelv, csak útmutató, ami önellentmondásosan van megírva (lásd fenti link). Másrészt a Hivatkozások szakaszcím még mindig jobban megfelelne a valóságnak, mint sok esetben a Jegyzetek. A jegyzet az ez: Gipsz, 58. o., egy cite web sablonnal megadott hivatkozás az forrás (vagy hivatkozás). – Sasuke88  vita 2020. április 12., 19:14 (CEST)

Ez itt a botgazdák üzenőfala. Ha a kialakult gyakorlatot, vagy a WP:FELÉP-et szeretnéd megváltoztatni, akkor ezt a megfelelő kocsmafalon fel lehet vetni a többi szerkesztőnek. Kemenymate vita 2020. április 12., 19:27 (CEST)

Csak azt a kellemetlenséget szeretném elkerülni, hogy az összes cikkben átírjátok a Forrásokat Jegyzetekre. – Sasuke88  vita 2020. április 12., 20:00 (CEST)

Ezt meg BenKorral kéne megbeszélni. :) Kemenymate vita 2020. április 12., 20:03 (CEST)

@BenKor: Indítottam egy megbeszélést a javaslati Kocsmafalon, légy szíves szüneteltesd a Források Jegyzetekre való átírását, mert lehet, hogy pont visszafelé kell majd csinálni, ha tisztázódik a helyzet. – Sasuke88  vita 2020. április 12., 22:53 (CEST)

Külső hivatkozások – > További információk

Szeretném megkérni valamelyik botgazdát (vagy akár többet is), hogy a WP:FELÉP-nek megfelelően végezze el a Külső hivatkozások – > További információk cserét, még mielőtt valakinek az a gondolata támadna, hogy ezt a pár ezer módosítást kézzel szeretné elvégezni. Köszönöm. Csigabiitt a házam 2020. április 12., 18:02 (CEST)

Még a forrásokkal egy időben elkezdtem a WP:FORR többes számban lévő szakaszcímeit javítani, de csak párszázig jutottam el a 7 ezerből. A fenti cserével kapcsolatban ezeket is meg lehetne csinálni. – balint36 🚌 buszmegálló 2020. április 12., 18:28 (CEST)

Juhúúú, lesz akkor egy kis tavaszi nagytakarítás! :) Elméletileg a WP:felépítés útmutatója alapján regexszel a szakaszok sorrendjét is lehetséges egységesíteni. Mert most minden van mindenhol. – B.Zsolt vita 2020. április 12., 21:39 (CEST)

Csak nehogy baj legyen belőle! Atobot is ilyesmiért kapta valakitől pályafutása első blokkját. ;-)

További információk:

-- ato vita 2020. április 12., 21:59 (CEST)

Király Vigyor Leállítottam és elmentem az eddigi változtatások listáját. Kemenymate vita 2020. április 12., 22:36 (CEST)

 megjegyzés Mielőtt még beindulna a daráló, indítottam egy megbeszélést a Kocsmafalon: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Javaslat a WP:FELÉP forrásolással kapcsolatos szakaszcímeinek pontosítására, mert a jelenlegi WP:FELÉP-pel könnyen falnak rohanhatunk. – Sasuke88  vita 2020. április 12., 22:58 (CEST)

Milétosz

Milétosz (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a fenti cikkre mutató hivatkozásokat. – Hkoala 2020. április 12., 09:09 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala 2020. április 13., 14:25 (CEST)

Melanthiosz

Melanthiosz (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene a fenti cikkre mutató hivatkozásokat. – Hkoala 2020. április 15., 17:13 (CEST)

@Hkoala: Mielőtt a botgazdákhoz fordulsz, érdemes a sablonokban előforduló hivatkozásokat javítani, hiszen könnyen kiderülhet, hogy egyáltalán nincs is szükség botra. Most egyetlen navboxban javítottam (remélem, jól) a hivatkozást, és mind a 29 fő névtérbeli hivatkozás eltűnt. – Tacsipacsi vita 2020. április 15., 19:58 (CEST)

Igazad van; ezt tudtam is, csak most megfeledkeztem róla. Elnézést. – Hkoala 2020. április 15., 20:38 (CEST)

Beloiannisz (település)

Sziasztok! Átnevezés miatt a Beloiannisz (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) hivatkozásokat Beloiannisz (település) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) linkekre kéne lecserélni. Köszönöm! Rakás vita 2020. április 15., 19:27 (CEST)

Német település infobox

A {{Német település infobox}}(?)-ban az egyik bejegyzés a „járás”. Sajnos néhány cikkben még ez helyett „kerület” van. Megtenné valaki, hogy végigfut a sablont tartalmazó cikkeken és lecseréli a „kerület”-et „járás”-ra, ahol még ilyen van? Köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Gaja (vitalap | szerkesztései) 2020. április 20., 10:43 (CEST)

Feltétlenül szükséges ez? Az infoboxot fel lehet rá készíteni, hogy a járás és a kerület paraméter is működjön. Újabb német települések meg úgy sem lesznek már. – B.Zsolt vita 2020. április 20., 10:57 (CEST)

Pont azért, mert nem lesz több, nyugodtan javítani lehetne, szerintem. - Gaja   2020. április 20., 14:09 (CEST)