Wikipédia:Rossz viccek és egyéb törölt zagyvaságok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ezen az oldalon gyűjtjük a jobban (és legjobban) sikerült ökörségeket, amiket lelkes újdonsült (vagy régebben sült) kollégáink gyártanak, és amiket bár nem tarthatunk meg a szócikknévtérben, kidobni sincs szívünk, mert tényleg jól sikerültek. Némelyik minőségibb írásnál megfontolandó, hogy nemes enciklopédiánk paródiája, az Unciklopédia nem örülne-e nekik. Ezeket az {{azonnali}}(?) törlésre jelölés helyett elláthatjuk az {{máswikibe|Unciklopédia}} jelzéssel. Ha idevaló anyagot találsz, bátran nyiss neki új szakaszt a lap alján. Használd az {{idézet}}(?) sablont az áthozott móka és a saját kommentárod elkülönítésére. Ha tudod, jelöld meg difflinkkel a szerkesztés eredeti helyét. A vicces tartalom alá beillesztett {{subst:viccgyűjtés|MintaMarcsa}}(?) sablonnal jelezheted, hogy ki követte el a mókás irományt.


Újabb zagyvaságot találtam!


Miklós magyar császár[szerkesztés]

Miklós magyar császár
Deminovics Ferenc Miklós
Esztergom hercege
A Magyar Császárság 1. császára
Uralkodási ideje
2100. szeptember 3. – hivatalban
Koronázása
2100. szeptember 2.
Elődje nincs poszt
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Új-vegyesház
Született 2063. február 10. (-46 éves)
Szentes, Magyarország
Házastársa Fehérvári Natália (2098 -)
Gyermekei Roland, Bence, Andris
Édesapja Deminovics István János
Édesanyja Deminovicsné Szigeti Klára

Miklós magyar császár, a Magyar Császárság 1. császára.


Élete[szerkesztés]

2063-ban született gazdag családban Szentesen. 2067-ben családja Esztergomba költözött, ahol később 2082-ben megválsztották a város hercegévé. Majd összeházasodott és Budapestre költözött ahol az ország császár lett. Koronázása 2100. szeptember 2.-án történt, s uralkodása 2100. szeptember 3.-án kezdődött. Eddig három gyermeke született. A politika érdekli és elmondása szerint mindent megtesz hogy Magyarország jó állam hírnévben álljon.

Források[szerkesztés]

Szerző
176.77.137.163
Találta
Hkoala, Porbóllett
Ide gyűjtötte
Solymári vita 2016. január 2., 14:10 (CET)

Schwetnyk diarrhea[szerkesztés]

A tárgyban jelölt Schwetnyk diarrhea egy ritka előfordulású kóros megbetegedés, melyet elsőként Sz. József keceli férfinél figyeltek meg. A Schwetnyk diarrhea (diarrhea schwetnykus exanthematicus, népies nevén "fosol, mint a Józsi") egy olyan fertőző betegség, amit a rendkívüli szép kiejtéssel és csodálatos intelligenciával, valamint korán őszülő üstökkel rendelkező zsidók sejtparazitája terjeszt. A kórokozó a melegre és többféle vegyszerre is igen érzékeny. Tünetei: heveny izületi fájdalom, rák, torz lehelet, meleg lábujjkörmök, valamint herpeszes-akadozó beszéd Kórlefolyása: hascsikarás, majd az elkerülhetetlen bekakilás. Kezelése: az orvostudomány eddig még nem jutott el arra a fejlettségi szintre, hogy ezt a veszedelmes kórt kezelni tudja. Több jelenleg is folyó ígéretes kutatás is van, amely megpróbálja Kecelt izolálni, ha már megfékezni nem lehet ezt az iszonyatot. A legígéretesebb mind közül a "vegyél egy X-box-ot mindegyiknek aztán otthon marad" fedőnevű akció, melynek keretében a potenciális veszélyeztetettek kapnak egy x-box one-t, amit aztán később rituálisan el kell fogyasszanak egy tál tonhalas tésztával.

A névtérbe eredetileg beküldte: ‎Octomedikűrös.

Bérröhögő[szerkesztés]

A bérröhögő név alatt olyan személyeket értünk, akik pénzt kapnak azért, hogy egy adott televíziós vígjátékot "alászinkronizáljanak" nevetésükkel. Ezen metódus főként az angol vígjátéksorozatoknál volt elterjedt a 80-as, 90-es években (Mr. bean, Csengetett mylord, Fekete vipera stb.). A dolog lényege, hogy a bérröhögők a viccesebb jeleneteknél harsányan felnevetnek, változatos hangszíneken derülnek, tapsolnak, illetve egyes jeleneteknél együttérzésüket fejezik ki, a produkció vagy egy egy nagyobb horderejű poén/jelenet után megtapsolják azt. A legjellegzetesebben talán a Mr. Bean sorozat adja vissza eme jelenséget. A bérröhögés a 21. századra kiment a divatból.

Eredetileg beküldte: 84.236.10.193

Varga Vesztes..[szerkesztés]

Amikor a bürokrácia és a valóság ütközik:

[1]

Találta: Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. január 21., 20:34 (CET)

Szívküldi[szerkesztés]

Vecsei Miklós Hasi szócikkének vitalapján bukkant fel ez a romantikus beírás 2016. február 3-án este:

SZERELMES VAGYOK BELÉD

Közhírré tette: 91.83.201.186

Találta és idehozta: Solymári vita 2016. február 4., 01:19 (CET)

Aczél Endre, a 140 éves rádióműsor-szerkesztő[szerkesztés]

Aczél Endre
Élete
Születési név Alter Ármin
Született 1865. március 13.
Ungvár
Elhunyt 1935. június 11. (70 évesen) (151 éves)
Budapest
Nemzetiség magyar
Szülei Alter Sámuel, Tüchler Róza
Házastársa Widder Hedvig
Pályafutása
Írói álneve Alterego, Mucsai, Sanyaró Vendel, Szekant, ae

Az elmúlt két században élő, azóta méltatlanul elfeledett, a maga idejében elismerésnek örvendő regényíró, lapszerkesztő, a Borsszem Jankó munkatársa, Aczél Endre (1865–1935) egyik nap úgy határozott: Nem akarok én meghalni! Még 140 évesen is rádióműsorokat akarok vezetni és szerkeszteni! Így egy hallatlanul magas intelligencia kvócienssel megáldott (megátkozott?), akut kétoldali neurontúltengésben szenvedő szerkesztőtársunk beleírta az 1935-ben elhunyt újságíró cikkébe, forrásolva (!): "A Klubrádióban a kétezres évek elején készítette és vezette az Aczélsodrony című sorozatát." A szabadalmi hivatal sírva könyörgött az örök élet receptéért, de Aczél nem nyitott ajtót. Steinbrück Ottó Panaszfüzet 2016. május 9., 19:28 (CEST)

Újfundlandi[szerkesztés]

Nagyon kedves, pisztránszagú kutya

difflinkFoBe üzenet 2016. június 3., 21:54 (CEST)

Ickovics Pickov[szerkesztés]

Született 2001.valamikor.

Előfordulása[szerkesztés]

Többnyire Magyarország középső részén él, de előfordul (általában a nyári hónapokban) Horvátország tengerparti vidékein is!

Jellemzői[szerkesztés]

A medvéktől fél, de a cápákat kedveli!

Erőteljes, kitartó hüvelykujja van, mellyel könnyedén elbánik minden telefonnal!

Nagyon PICI még!

Napközben szeret szobájában hűsölni, remeteként élni!

Cukiságok láttán, éles, vinnyogó hangot ad ki.

Reggelente különböző vegyületeket ken az arcára. Becézgetést rosszul tűri, kifejezetten agresszívvé válik, de táblás édesség hatására megnyugszik.

Táplálkozási szokása[szerkesztés]

Jellemzően a lehető leglehetetlenebb időpontokban étkezik, lényegében bármit megeszik!

Fő eledele a Nutissplusz, melyet bárhol és bármiből képes elkészíteni!

87.242.60.20-es IP-ről jött.

Hiperbolikus poliédergráf négyzetes összege[szerkesztés]

Hiperbolikus poliédergráf négyzetes összege megkapható, ha az Euler-féle számot a Ludolph-féle szám és n+1 négyzetes összegével szorozva hiberbolikus elosztást végzünk vele. Ekkor n≠1 és 0≠pi². Ekkor a szög konvex tulajdonságokat mutat, itt lim n→∞. A négyzetes összeg≈23,65 minden esetben.

Mátrixos alak: ebben az esetben mindenképp 3 × 3-as mátrixra és két irányvektorra lesz szükség. A mátrix LU-felbontása két 0-t kell adjon. ⅝=n²*3‰.

Alapegyenlet: minden esetben négyváltozós függvénnyel kell dolgozzunk, és ki kell zárnunk a 0-t és az 1-et, valamint a pi-t a lehetséges megoldások közül. A külső szög szinusza 45-től indul. A≠B és B≠0 esetén:

A²+AxB³/A³*pi=∞-δ. Ebben az esetben ∞=n-1².

Diagonális hiperbolamátrix esetén az alapegyenlet mindig negyedfokú. Ennek bizonyítása legrövidebb módon 227 oldal. Leegyszerűsítve: n és ∞ között minden valós szám 45 fokonként ⅞-dal tér el, ezáltal ∞-(n+1)²-nel szorozzuk A+B-t minden síknegyedben. Ekkor poligonális szög=0.

Második lépésként a Homov-féle számot harmadikra emeljük (Fh³), itt x≠-1, és A>B. Ezen felül szükséges még az ún. Lichtenstein-tábla, ahol minden szám harmadik hatványa önmaga reciproka. Ekkor Q=1, A≠B, és lim n→0.

L'hospital szabállyal megkapjuk, hogy lim n→∞ esetén lim/2=0. Ekkor A≤B, de nem 0. A poligonális szög ekkor 90°.

Ezen a ponton lépünk ki a valós számok halmazából, megkapjuk irracionális számnak a pi/2-t. #F=8.23. ½x=∞-lim².

Ha teljes megoldást akarunk, abban az esetben súlyozott térátlag és Hermeron-geometrikus változó függvény reciproknégyzete szükséges, ebben az esetben a másodelemű relativitáselmélet osztópontos levezetése és a Ludendorff-hexagonális bimátrix szükséges, ezek azonban rengeteg időt vesznek igénybe, bizonyításuk meghaladná az itteni kapacitást. A levezetés végeredményeként A=328.65440938‰-׳, ahol Q=∅, B≠0 és Fh=2.93.

Elsőként Porter mutatott rá, hogy ha pi*S≠3,88, akkor A*B*n*Q/7*P=3. Itt Fh=(-1).

A levezetés végén, az 1417. lépés után kijön a poliédergráf hiperbolikusan négyzetes összege, aminek eredménye pi*3/n-3. Itt a poligonális szög és a Ludendorff-változó is önmaga, továbbá B≠1.

Alkotta: user:178.164.192.122; felfedezte: Gubbubu; idehozta: rlevente 2016. július 25., 09:36 (CEST).

Csoki és Hipo[szerkesztés]

A Csoki & Hipo zenekar 2013 nyarán alakult, mely stílusában ötvözi a pop, a rock, a blues és a 90-es évek magyar slágereinek zenei elemeit. A zenekar tagjai azt állítják magukról, hogy a Csoki és Hipó nem csupán a világ egyetlen zenekara, ami azt állítja magáról, hogy a világ egyetlen zenekara. Egy multimediális összművészeti platform. A pécsi székhelyű banda időnként gerilla koncerteket ad a város különböző bulijain. Számukra megszűnik a heideggeri értelemben vett tér és idő.

Történet Csoki és Hipo az egyetemen ismerkedtek meg, majd a barátságból 2013 nyarán megszületett az együttes. Számaikat külön, a youtube-on tették közkinccsé. Azonban első száámuk után már a harmadik következett és az eltűnt második számról a rajongók között azóta is születnek viták. Vannak, akik ezt a Köszöntő számban vélik felfedezni, ám a legkorábbi rajongók ezt tagadják. Ebből a kezdeti korszakból legismertebb számuk a Boldog-szomorú dal, amely az együttes nevének metaforáját bontja ki és a tagok barátságáról szól. Az önreflexív zeneiség a legmodernebb elektronikus zene eszköztárából merít, miközben a törzsi kultúrák táncos mozgásformáit idézi, melyeket meglepő, finom fordulatokkal, gesztusokkal tálal a hallgatóságnak. Egyetlen fellépésükre a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián került sor. Második korszakukat legtöbben a Tobacco Store című videóklip megjelenésétől datálják. Itt mondott búcsút a zenekar politikai semlegességének és kezdte megjelentetni kritikai attitűddel készített videóit. A korszakot klippek és fellépések sokasága jellemzi: utcai fellépéseiken mindent játszanak, csak saját számaikat nem, maszkot viselnek, de ennek ellenére elterjedt vélekedés, hogy a zenekar összes tagja sosem jelenik meg egy helyen. Leggyakrabban Pécsen lehet találkozni velük, de észlelték már őket Budapesten vagy Szombathelyen is. Két legismertebb fellépésük a Fishing on Orfű fesztiválon és a Hungary's Got Talent című tehetségkutató műsorban volt, mindkét alkalommal a Zokniszandál című számot adták elő. Megjelentek még vendégszereplők, úgy mint Furulyás Béla, PSY, Orbán Viktor, Vida Ildikó és Silverfighter. A zenekarról megjelent tudományos írások leírása alapján: "A Csoki és Hipó a kísérleti színház és zene határmezsgyéjén mozogva járja körül a testiség, a társas kapcsolatok és az elidegenedés kérdéseit. Az önreflexív előadás a legmodernebb elektronikus zene eszköztárából merít, miközben a törzsi kultúrák táncos mozgásformáit idézi, melyeket meglepő, finom fordulatokkal, gesztusokkal tálal a publikumnak. Az előadást kísérő vetítés egy dekonstruktív olvasatra ad lehetőséget, mivel az vásznon egy paparazzi lencséjén keresztül a mindennapi élet meg nem örökített (azaz mégis megörökített) jelenetei tükröződnek vissza, mintegy kiegé- szítve az előadás mondanivalóját. A zene, a tánc, a színház és a jelmezek törékeny egysége Najmányi László totális színházát idézik, azonban az előadás másik olvasata az amatőr kultuszáról (Andrew Keen) szól, keresve a különbséget a színpadon álló művész és a színpadon álló amatőr között. Az amatőr előadók életüket a színpadot jelentő deszkákra helyezve lépnek Halász Péter nyomdokaiba és keresik Antonin Artaud könyörtelen színházát. A voyeurizmus, a kitárulkozás és a mindent megőrző internet mátrixába zárva, önnön burkából próbál kitörni az előadás. Felmerül a kérdés, mitől lesz valamiből alkotás? Már az ókori rómaiak is? Van egyáltalán értelme bármit előadni? " Egy féléves hallgatás után, 2016 nyarának végén, újra életre kelt Rapülős Gizi című dalával.

Beküldte Szerkesztő:[...]

Mély harapás[szerkesztés]

A történet főhőse: Dawn, aki egy amoylan átlagos tinilány. Dawn már középiskolás korú, és egy kisebb városban tanul, egy gimnáziumban. A suliban egy csoportnak tagja, amelynek hangadója is. Enenk a csoportnak a diákjai megesküdtek rá, hogy a szüzességüket csak a nászágyukkal csinálva fogják elveszíteni. Down csupán addig a pillanatig uralkodik a hormonjai fölött, amíg egy új tanuló, meg nem jön az iskolába, akinek neve: Tobey. Dpwn és Tobey kölcsönösen vonzódnak egymáshoz. Dawn tart tőle, hogy elveszíti a szüzességi fogadalmát. Egy erősen melegített randevún Tobey nem fér a bőrébe. Dawn tiltakozik ellene, hogy szeretkezzen vele. Tobey mégis vissza utasítja ezt, az akarata ellenére is. Ekkor kitudódik, hogy Dawn-nak van egy rendkívüli biológiai rendellenességée, amely születésekor alakult ki nála. Tobey erre nem csak az eszméletét veszíti el, hanem a férfiasságát is. Down nemi szervén valami különös fogak vannak, amelyek csúnyán elbánnak mindenkivel.

szerző: Vakondka (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)
gyűjtötte: Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. szeptember 11., 18:30 (CEST)

Citroën 2CV[szerkesztés]

„Az önindító egy húzókar volt, ami egy bowden segítségével mechanikusan végezte mindazt, amit ma a behúzó mágnesnek kell intéznie. Viszont nem fordult elő vele az, ami sok kacsával, hogy önindítózáskor "se kép, se hang". Ilyenkor a gyakorlott kacsás elegánsan kinyitja a motorháztetőt és a behúzó mágnesre mért lezser kalapácsütéssel próbálja jobb belátásra bírni a makacskodót. Az autónak pedig lelke van! Sőt, humorérzéke is. Az igen bonyolult, már-már csodaszámba menő ajtózár megoldása olyan, mint falun a 00-s trónhelyé.”

Gyűjtötte: Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 13., 22:11 (CEST)

Kászon-kór[szerkesztés]

A Kászon-kór (angolul: Kason's disease, KD) a Kászon-vírus által okozott fertőző és neurodegeneratív idegrendszeri betegség, amely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a betegben szellemi és érzelmi labilitás, majd leépülés (demencia) alakul ki. Gyógyszeres kezeléssel csak a tünetek enyhíthetők, a leépülés jelenleg még nem megakadályozható. A betegség gyors lefolyású. Megjelenése 2016 szeptember elejére tehető (első ismert áldozata H.Gergely), azonban innentől a Kászon-kórban megbetegedettek száma rohamos emelkedésnek indult, 2017-re előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd ebben a demenciában. Egyes tudósok 2020-ra a Föld összes lakosának leépülését és elhalálozását tulajdonítják a Kászon-kórnak.

Tünetei

Kezdeti tünetek

-Kezdetben láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás, és a torokfájás -fáradtságérzet, fejfájás, étvágytalanság

Későbbi tünetek

-személyiség megváltozása, ingerlékenység, agresszivitás, depresszió -a kognitív képességek romlása: nehézség a döntéshozatalban, új információk megtanulásában, kérdések megválaszolásában, fontos információkra való emlékezésben -hezitáló, vagy artikulálatlan beszéd, dünnyögés -demencia

A betegség kezelése

Sajnos a betegségre a mai tudásunk szerint nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, mely azt megállítaná vagy visszájára fordítaná. A folyamatot bizonyos módszerekkel lassítani lehet, ám a betegség minden esetben fizikai és mentális hanyatlással jár, mely hosszú távú otthoni ápolást igényel.

+++– Rodrigó 2016. szeptember 14., 14:58 (CEST)

Vizes laska[szerkesztés]

Az igazi vizes laska desztilált esővízből, gyufatésztából készül. A gyufatészta ezen létfontosságú fajtájának kizárólag strucctojás lehet az alapanyaga.Ezen kiváló szénhidrát fűszerezésének létfontossága az egekbe szökik.Az étel létéről dr.Fülöbbandi, az Ásotthalmi Terek Gimnázium vezérigazgatójának tollából tudunk.Az étel legfőbb specialistája a már említett úriember neje, Vánkos Gizella főszakácsasszony, aki a Lendvajakabfai Jakfejő Intézet tulajdonosa.

szerző: 89.134.88.161 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)
gyűjtötte: PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. október 19., 14:58 (CEST)


Egy újabb változat is létrejött azóta ugyanannak az anonnak a tollából:

Az igazi vizes laska desztillált esővízből, gyufatésztából, őrölt fűszerpaprikából és fűszerekből készül. A gyufatészta ezen létfontosságú fajtájának kizárólag strucctojás és kecsketej lehet az alapanyaga.Ezen kiváló étel fűszerezésének létfontossága az egekbe szökik.Az étel létéről Dr.Fülöbbandi, az Ásotthalmi Terek Gimnázium vezérigazgatójának tollából tudunk.Az étel legfőbb specialistája a már említett úriember neje, Vánkos Gizella főszakácsasszony, aki a Lendvajakabfai Jakfejő Intézet tulajdonosa. Az étel egy jellegzetes magyar étel, melyet ha valaki magyarnak vallja magát életében legalább egyszer meg kell kóstolnia. Az étel Pornóapátfalvai feljegyzésekből, úgy tudjuk, egy nagyon bonyolult és fontos magyar étel. Az étel jogai jelenleg a Fazekas Mihály Gimnázium (Debrecen) tulajdonában van. A Fazekas tanulóit megkérdezve arra az eredményre jutottunk, hogy a diákok 69,66%-nak ez a kedvenc étele, viszont amikor egyszer Vánkos Gizella asszony elkészítette nekik az eredeti vizes laskát, mindenki el volt képedve, hogy ez az étel eredetileg ilyen finom. Manapság a boltban nem lehet kapni, viszont pult alól árulnak hamisítványokat, de ezek nem is hasonlítanak az eredetire. Vánkos Gizella asszonyt sokszor szokták Gizi néninek is, jellegzetes ételét, a vizes laskát pedig Thai földön szokták vizes laskónak is nevezni.

szerző: 89.134.88.161 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) gyűjtötte: CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. október 20., 11:42 (CEST)

Serni nyelv[szerkesztés]

Serni
Shě Rní Chin Bŏ
សអិ រណៀ ធៀណ បឣុ
Beszélik Kambodzsa, Vietnam, Malajzia, Indonézia, Ausztrália
Terület Délkelet-Ázsia
Beszélők száma kb. 7 700 000 fő
Írásrendszer Latin írás, Khmer írás
Hivatalos állapot
Hivatalos Kambodzsa (elismert kisebbségi nyelv)
Nyelvkódok
ISO 639-1 se
ISO 639-2 ser (T)srn (B)
ISO 639-3 sri

A Serni nyelv, (serniül; Shě Rní Chin Bŏ), a Ausztroázsiai nyelvcsalád egyik nyelve, amelynek Kambodzsában van a legtöbb beszélője.

Története[szerkesztés]

A nyelv az 5. században alakult ki, amelyre a vietnami, kínai és a khmer nyelv hatott nagyon. 1948-ban a nyelvet elismerték Kambodzsában. 1992-ben "megreformálták" a nyelvet.

Nyelvtan[szerkesztés]

Ábécé[szerkesztés]

A Á Ã B C Ch D Dsh E É Ĕ F G Gsh H I Í Ĩ Ị J K L M N Ng O Ó Õ P Q R S Sh T T U Ú Ũ V W X Y Z Zsh

A, Az[szerkesztés]

 • A — Dí
 • Az — Dízsh

Pl.: Dí eu ngam skí. (A madár nagyon nagy)/ Dízsh liĕn ngam tu. (Az egér nagyon pici)

Birtokos eset[szerkesztés]

E/1 E/2 E/3 T/1 T/2 T/3
xí guk (autóm) xín guk (autód) xíị guk (autója) xíz guk (autónk) xínz guk (autótok) xíịz guk (autójuk)

Határozatlan esetben; xí's.

Többes szám[szerkesztés]

A többes szám jele a z.

Pl.: gukz (autók)

Személyek[szerkesztés]

 • Én - U
 • Te - Gá
 • Ő - Chũ
 • Mi - Uz
 • Te - Gáz
 • Ők - Den

Jelen, Múlt, Jövő[szerkesztés]

 1. Hus = járni
Jelen[szerkesztés]

A jelen idejű cselekvés jele a; má.

E/1 E/2 E/3 T/1 T/2 T/3
u hus má gá hus má chũ hus má uz hus má gáz hus má den hus má

=Múlt[szerkesztés]

A múlt idő jele az; ing.

E/1 E/2 E/3 T/1 T/2 T/3
u hus ing gá hus ing chũ hus ing uz hus ing gáz hus ing den hus ing
Jövő[szerkesztés]

A jövő idő jele a; te.

E/1 E/2 E/3 T/1 T/2 T/3
u hus te gá hus te chũ hus te uz hus te gáz hus te den hus te

Melléknév[szerkesztés]

A melléknév képzése egyszerű mindig "tu"-t teszünk hozzá.

Pl.: drámai - drá mántu

  amerikai - americatu

Mondatfajták[szerkesztés]

Felszólító[szerkesztés]

A felszolítás jele a; ni. Pl.: Darni

Kérdő[szerkesztés]

A kérdezés jele a; pe. Pl.:Harpe

Óhajtó[szerkesztés]

Az óhajtás jele a; bu. Pl.:Fibu

Fontosabb mondatok, szavak[szerkesztés]

 1. Szia - Miu
 2. Jó napot - Á huy
 3. Köszönöm - Vién
 4. Viszlát - Mie
 5. Az én nevem - Dízsh xí lup á

szerző: 217.65.121.127. (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) gyűjtötte:RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2016. november 19., 13:31 (CET)

Antigembralizmus[szerkesztés]

Az antigembralizmus szűkebb értelemben egy olyan tudományközpontú vallásfilozófia, ami a monostabilitás és neokonvenciók napköznapi kategóriái helyett a durasztilista nézeteket helyezi előtérbe. A környezet ezáltal képessé válik a prudens értékesítés fölé emelkedni, ami által az autonóm tudatalatti továbbvitt tapasztalatai érhetők el. Ha a világegyetemet csak a konvencionális kategóriák segítségével szemléljük, akkor antidót korlátokba ütközünk. Az antigembralisták szerint az extenzív monimitás kategóriái segítenek túllépni ezeken. A kemazaulitást ezáltal emanációk és fulgurációk válthatják fel, az kontinualitást pedig a duálperem végtelen felőli szemlélete.

Története[szerkesztés]

Az antigembralizmus a 20. század első felének metafilozófiai, óirodalmi és részpolitikai mozgalma volt Új-Konstantinápolyban. Központi alakja Márfolyos Krepuszkuló volt. További jelentős képviselői voltak Tusmányosi Manó Rütök, Kolompár Trantó, Garmány Kóraki és Barack Obama. Az antigembralizmus gyökerei elsősőrban az okulobitív trinakulerizmusra, az ombrekepticizmusra, az újprétókonizmusra és egyes délnyugati prolepcistákra vezethetőek vissza. Az antigembralisták koruk társadalmának omnicistái voltak. Elítélték a szubvernakonirista konfirmálást, ehelyett a luminiáris univerzalitást sürgették. Krepuszkuló és Trantó ezt a kapcsolatot a mercredinasztikus elmélkedésben vélte megtalálni, valamint saját poliszkópjaik által.

Az antigembralizmus a 20. század első felében[szerkesztés]

A mozgalom a 1910-es és 1920-as években bontakozott ki. A 1930-as években sznauntológiai kísérleteket is folytattak, ilyen volt az Univerzális Metaszkóp, a Bukófrekvenciás Jelgenerátor és a Hucsedli Szeparadoxon. A 1940-es években az asztraneogerilizmus egyre erősebb kritikusaivá váltak.

Tévhitek[szerkesztés]

Sok műveletlen ember a "gembralizmus" szót az angol "gambling" szóból származtatja, mivel hasonlítanak a szavak. A kettőnek egymáshoz semmi köze, így az antigembralisták egyáltalán nem ellenzik a szerencsejátékokat.

Ellentétek más nézetek között[szerkesztés]

A legtöbb slikkes álfilozófus először kondurens konstrukciókat alkot, és ezután keres ezeknek diamantáris alkalmazást. Az antigembralisták sztembalizálták ezt a folyamatot. Először a glomanaritással foglalkoznak, és csak ezután kerestek xaniláris explanációkat. A gyakorlatban azonban elhagytak egyes szubsztázisokat bizonyos prekurzorok rovására, ami ezért szükségszerűen poligenzán és diprefán önfelfogáshoz vezetett. Többek között ez okozta a mozgalom korai megjelenését is.

Egyszerűsített magyarázat[szerkesztés]

Az antigembralisták félúton vannak a létezés és a nem létezés között. Ez magyarázza a filozófia proleptikus világfelfogását és exisztencializmusát. Ugyanis nem voltak gembralisták a 20. század elején, sőt, még ma sincsenek. Ezt a gembralista inkvizícióelmélettel magyarázzák. A gembralizmus, mikor létrejött, akkora kárt okozott az akkori torgális társadalomban, hogy az antigembralisták a 20. század elejére utaztak vissza az időben, hogy megakadályozzák létrejöttét.

Beküldte: 188.143.0.157

Tekk János és a Tekken esete[szerkesztés]

Bár tény, hogy már egy jó ideje nem található meg ez az információ a Tekken Wikipédia-oldalán, én azért mindenképp megemlíteném ezen az oldalon, mert még az egyik Maradj Talpon! részben személyesen Gündel szájából hangzik el ez a kamu információ, amit valószínűleg a Wikipédiáról szedett :D

Erről lenne szó, a Tekk János-os részről a "Játék készítésének története" címszó alatt (ez a 2013-as változat, amiben utoljára szerepelt az információ, egy kis kiegészítéssel): https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Tekken&oldid=13688165#A_j.C3.A1t.C3.A9k_k.C3.A9sz.C3.ADt.C3.A9s.C3.A9nek_t.C3.B6rt.C3.A9nete

A teljes idézett mnodat: "A magyar Tekk János ötlete volt a játék 1993-ban. WC-n ülés közben találta ki. Már a világ egyik legközkedveltebb és legelismertebb verekedős játékává vált." (A WC-s rész a lap korábbi változataiban nem szerepelt, azonban kár lenne kihagyni)

Ez pedig az ominózus videó, ahol 3:20-nál Gündel is elmondja ugyanezt: https://www.youtube.com/watch?v=hHexmurTBrw

A szerelem orgonája (37. évad)[szerkesztés]

4321. rész Juan Miguel és Estella megérkeznek a városba, ahol egy darabig Antoniónál kell lakniuk. Vera és María összeesküvést szőnek Alejandro ellen. Lucia és Fernando egyre közelebb kerülnek egymáshoz...

4322. rész Estella munkát kap Alonzónál, a péknél, akinek a fia, Carlos gyengéd érzelmeket táplál a lány iránt, amit Juan Miguel nem néz jó szemmel. Vera és María terve nem jár sikerrel, mert Perez lefüleli őket, és elmondja a tervet Alejandrónak, aki égtelen haragra gerjed. Ingrid mama közben sötét titkot tud meg Fernando múltjából, és válaszút elé kényszerül...

4323. rész Alonzó kirúgja Estellát, mert amíg Carlossal flörtölt, kigyulladt a kemence. A lány így a helyi burritosnál kap ideiglenes állást. Perez balesetet szenved, és kómába esik, így Alejandro nem tudja bizonyítani Vera és María árulását. Juan Miguel ezalatt segíteni próbál Fernandónak eltűnt kutyája, Borja ügyében. Ingrid mama úgy dönt, nem mondja el a titkot Luciának, a lány érdekében...

4324. rész Carlos váratlanul felkeresi Estellát, és ajánlatot tesz neki. A lány elutasítja, mert fél hogy Juan Miguel kidobná. Perez továbbra sem kel föl a kómából, Alejandro így megpróbálja megvesztegetni az egyik alkalmazottját, Domingót, hogy tanúskodjon mellette. Fernando kutyája, Borja megkerül, ám valaki megverte az állatot...

4325. rész Fernando kutyája, Borja gyógyul. Juan Miguel és Fernando együtt nyomoznak, miután a rendőrkapitány, Francesco százados nem segíthet. Ingrid mama leforrázza magát. Domingo Alejandro nyomására hamis tanúvallomást tesz Vera és María ellen...

4326. rész Alonzó meghal náthában, így Carlos veszi át a pékséget, aki visszafogadná Estellát, ám a burritos, González nem engedi el a lányt, amit Juan Miguel is helyesel. Alejandro látszólag sikerrel jár, ám a tudtán kívül Perez felébred a kómából, és előadja a saját történetét a bíróságon Vera és María árulásról, ami homlokegyenest szembemegy Domingo vallomásával. Francesco százados és Lippi őrmester letartóztat egy zsebtolvajt, Diegót, mert az ő lakásában megtaláltak a megvert kutya, Borja szőrét...

4327. rész Lucía terhes lesz, Fernando azonban nem áll készen az apaságra. Diego beismerő vallomást tesz. Estella lefekszik Carlossal a parkban. Alejandro megfenyegeti Perezt, hogy vonja vissza a vallomását. Amikor Perez nem enged, Alejandro kést döf belé...

4328. rész Egy lesifotós lány, Júlia megörökíti Carlos és Estella együttlétét, és megfenyegeti a lányt, hogy megmutatja a fotót Juan Miguelnek, ha nem fizet. Alejandro balesetnek tünteti fel Perez halálát. Vera és María ezalatt ügyvédet fogadnak. Diegót elítéli a bíróság, mert kábítószert is birtokolt, így a Guadalajara-i börtönbe szállítják. Ingrid mama kijöhet a kórházból. Antonio a lakbért követeli Juan Migueltől...

4329. rész Estella fizet egy kisebb összeget Júliának, ám az aljas lány ennek ellenére elküldi a fotókat Juan Miguelnek, majd eltűnik. Alejandro és Domingo tovább helyezik a nyomást Verára és Maríára. Juan Miguel a fotók láttán nekimegy Carlosnak...

4330. rész Alejandro megnyeri a pert, ezért előlépteti Domingót. Ingrid mama átmenetileg befogadja Borját. Juan Miguelt és Carlost letartóztatja Lippi őrmester. Estella nem tudja, melyikükért tegye le az óvadékot, mert Júlia ás Antonio miatt nem maradt elég pénze, ám végül Carlost választja...

írta: 94.21.140.178 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás)
gyűjtötte: – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. március 27., 14:49 (CEST)

Hóvakond[szerkesztés]

A hóvakond vagy régiesebb nevén hóvakondok (talpa alpestris) az emlősök osztályába tartozó állatfaj, melyet 2011-ben fedeztek fel.

Nem a legismertebb állatfaj, hiszen nemrég fedezték fel őket és sajnos az állattani tankönyvek nem említik. Nehéz megállapítani, hogy kik az ősei a hóvakondoknak. Szakemberek vitatkoznak, hogy őseit a Közönséges vakond vagy az Olajfalók között kell keresnünk.

Előfordulása[szerkesztés]

A hóvakond elterjedési területe alpesi országok síterepei. Jó rejtőzködő. Tartózkodási helyét nem szereti elárulni, de néha akarva-akaratlan túrásokat hagy maga mögött. Ezek a túrások jelölik vadászterületének irányát és kiterjedését, illetve meg tudjuk állapítani belőlük, hogy milyen idős példány volt.

Megjelenése[szerkesztés]

A hóvakond teljes hossza 16-18 cm. Végtagjai rövidek, viszont igen fürgén mozognak. Végtagjaiban hatalmas erő lakozik. Hosszú, éles karmaival kiválóan tud ásni. Körülbelül gombnagyságú szeme teljesen bundába rejtett. A hóvakondok nem pigmentáltak, bundájuk egyneműen fehér, bársonyos, nagyon rövid, puha és kiválóan hőszigetel. Bundájuk haláluk után bebarnul.

Életmódja[szerkesztés]

A hóvakond nagyon hatékonyan ás. Fő ásószerve természetesen a lapát alakú mancsai és az erős, hosszú karmai. A hóvakond a havat ássa, s a hóban készít alagutakat. Ha az alagútban felhalmozódik a hó, a hóvakond a hó felszíne felé kezd ásni, s ezen a kürtőn át nyomja ki a havat a mancsaival. Így keletkeznek a hóvakondtúrások.

A hóvakond nem alszik téli álmot, télen éjjel-nappal örökös mozgásban van. Amikor a hó kezd elolvadni a hegyekről, a hóvakondok felkúsznak a gleccserekre és ott keresnek megélhetést. Ha nem találnak a közelben gleccsert, nyári álmot alszanak.

A hóvakondok körülbelül 20-25 évig élnek.

Mozgása[szerkesztés]

Az állat mozgása sokkal gyorsabb, mint hinnénk. Nagyon gyorsan ás és kúszik. A vízben egyáltalán nem otthonos, úszni nem tud. A hóvakond általában véve nappali állat, de tudunk olyan esetekről, hogy éjszaka is előjött.

Táplálkozása[szerkesztés]

A hóvakond fő tápláléka a sívax. Rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatolja a síelőket. Amikor elég közel ér a kiszemelt síelőhöz, kirepíti a hóból, vagy lerántja a hó alá, sílécét elkapva. Így gyors mozdulatokkal le tudja nyalogatni a vaxot a síről, míg a síelő elesik és keresi a lécét. Mire a síző megtalálja a felszerelését, a hóvakond már el is tűnt. Miattuk kell mindig újravaxolni sínket.

Energiájukat a sívax lebontásából nyerik. Mivel a hóvakond életéről mindeddig nem sikerült tudományos alaposságú megfigyeléseket végezni, nem tudjuk, hogy a sívax mely összetevője vonzza az állatot. Feltételezések szerint a paraffin szolgál energiaforrásul. Nem ismeretes olyan felmérés, amely a különböző sívax gyártók termékei közötti különbségekre világítana rá a hóvakond szempontjából. Valószínűleg a hóvakondok nem tesznek különbséget. A paraffin iránti érdeklődés kapcsán feltételezhető, hogy rokonságban állnak a nyolcvanas évek végén felfedezett, szintén rejtőzködő életmódot folytató olajfalókkal (pacurofagus oxitoxicus). Szintén vita tárgyát képezi, hogy a sífutóléceken használt tapadó vaxok vajon mennyire vonzzák a hóvakondokat.

Érzékelése[szerkesztés]

Szaglása képessé teszi a hóvakondot arra, hogy a sötét hóalagutakban is tudjon tájékozódni, anélkül hogy látna valamit. A hegyes, rendkívül mozgékony orr egyúttal tapogatóeszközül is szolgál a hóvakondnak.

Szaporodása[szerkesztés]

A hóvakondok általában az év utolsó napjaiban, december végén szaporodnak. Az új év napjaiban a család felnőtt tagjai együtt keresnek táplálékot, majd együtt ásnak közlekedési alagutakat a hóban. A nőstény fészket készít kicsinyei részére. Körülbelül kilencheti vemhesség után 20-25 vak kölyköt ellik a nőstény ebben a fészekben.

Az anya és az apa legnagyobb odaadással gondozzák csemetéiket. Körülbelül 10 hét múlva elérik az öregek nagyságát. Hamar megtanulják, hogy a táplálékot maguknak kell megszerezni, ezért a család együtt megy zsákmányt szerezni.

Haszna és kára[szerkesztés]

A folyamatos túrással a hóvakond folyamatosan frissíti a sípályák havát. Az állatok hatalmas táplálékigénye következtében azt hinnénk, sehol sem lehet túl sok belőlük. De sajnos ez nem igaz. Vannak olyan sípályák, ahol csak úgy hemzsegnek, s rengeteg balesetet okoznak. A hóvakond jelenléte az ilyen terepeken a sok baleset miatt nagyon bosszantóvá válik. Szándéka semmiképpen sem az, hogy sérülést okozzon, csak a sívaxot szeretnék megszerezni sílécünkről. Sílécünket miattuk kell mindig újravaxolni, hiszen leeszik róla az egészet. A sílécekben nem tesznek kárt.

Galéria[szerkesztés]

Lefilmezni vagy lefotózni még senkinek sem sikerült, hiszen nagyon fürge állatok. Táplálékszerzésnél alig emelkednek ki a hó felszínéről. A hóvakond túrásait sikerült már lefényképezni.

Források[szerkesztés]

szerző: Luca erdelyi (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)
gyűjtötte: Sphenodon vita 2017. április 18., 23:43 (CEST)