Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/Archív 5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

budapesti vonatkozású, képet nem tartalmazó oldalak

Szeretném bővíteni fényképekkel azokat a cikkeket, amik budapesti vonatkozásúak, és nem tartalmaznak képeket, ehhez kérem a botgazdák segítségét. A budapesti vonatkozású lehet épület, szobor, esemény, ... bármi, ami legálisan lefényképezhető. Nem tudom, hogy a kategóriák mennyire vannak rendbetéve, de majd kiderül... misibacsi 2007. november 23., 22:00 (CET)

Nehezet kértem, vagy nem jól határoztam meg, hogy milyen listára volna szükségem? misibacsi 2007. november 27., 08:37 (CET)

jól határoztad meg, csak azóta nem vette észre senki, majd erre járnak... nekem eszembe se jutott, hogy ilyet lehet bottal, az egyiptomosoknál kézzel gyűjtöttem ki... – Alensha üzi m 2007. november 29., 16:08 (CET)

Lehet bottal, csak nincs rá kész bot, farigcsálni kellene. Én például most ismerkedem a botbuherálás alapjaival... Bináris ide 2007. november 29., 16:20 (CET)

Tudom, hogy nincs készen ilyen bot, azért kértem, hátha valaki kihívásnak tekinti a feladatot (vagy talán túl egyszerű, és azért nem érdekes?).
Hol lehet utánaolvasni a botkészítés rejtelmes tudományának? misibacsi vita 2007. november 29., 19:03 (CET)

Fenn, az oldal tetején megadják azt a site-ot, ahonnan le lehet tölteni ezt az okosságot. – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 29., 19:10 (CET)

m:Bot, és a legtöbben a tartalomjegyzék alatti elsőt, a pywikit használják. Ha letöltöd, készen kapsz egy csomó modult, és Python nyelven lehet testreszabni őket. A futtatáshoz telepíteni kell a Pythont is. Bináris ide 2007. november 29., 19:14 (CET)

ha már belejön valaki, megcsinálnátok ugyanezt az ókori egyiptomos cikkekkel? nekem csak a személyeké van meg. (miskolchoz nem kell, azt tudom fejből...) – Alensha üzi m 2007. november 29., 19:17 (CET)

Hát ha egyszer nekilátnék, akkor biztosan a miskolci matematikusokkal kezdeném, de rögtön utána az egyiptomiak jönnének. :-) Bináris ide 2007. november 29., 19:19 (CET)

Mellesleg ismeritek ezt az oldalt? Nekem az Allah needs an image volt a kedvencem, mert Allah ábrázolása köztudottan tilos. :-) Nem igazán válasz a kérdésre, de talán lehet belőle mazsolázni. Bináris ide 2007. november 29., 19:22 (CET)

A Prophet Mohammed needs an image még mindig közte van :) – Alensha üzi m 2007. november 29., 20:42 (CET)

Sajnos az oldal elég régi, és aki létrehozta, annak a userlapja már nincs meg a spanyol wikin. – Hkoala 2007. november 29., 20:48 (CET)

Itt van egy alternatív lehetőség, amihez nem kell bot, csak SQL-ismeret, az efféle feladatok valószínűleg megoldhatók, akárcsak a fentebbi üreslapok-probléma. Bináris ide 2007. november 30., 07:58 (CET)

Kép:Earth-apollo17.jpg

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
- Dorganvita 2007. november 30., 19:26 (CET)

A Kép:Earth-apollo17.jpg törlésre lett jelölve, mert egy nagyobb felbontású változata fent van a commonsban, viszont a képet nagyon sok user lapon (és pár szócikkben) használják. Megoldható, hogy egy bottal minden előfordulását a Kép:The Earth seen from Apollo 17.jpg-re cseréljük? Kösz, Totya 2007. november 26., 16:13 (CET)

Halló, sehol senki? Elfagytak a botok? :-) – Totya 2007. november 29., 10:51 (CET)
Totya, legalább félórája ezzel foglalkozom, ennyi idő alatt kézzel is meg lehetett volna csinálni. :-) Az a baj, hogy a képnél a "mi hivatkozik erre" nem adja meg azokat a lapokat, amik a kép alatt fel vannak sorolva, ezért a solve_disambiguation modul pont azokat a lapokat hozza csak fel, ahol nem szabad cserélni. És a lap szerkesztésével sem jön ki az a rész, ahol a userlapok vannak, hogy textfile-t csináljak belőle. A replace-t meg nem használtam még, most töltöttem le hozzá a dumpot, hátha azzal megy, csak még nem tudom, mivel kell kitömöríteni... Bináris ide 2007. november 29., 11:04 (CET)
Azt gondoltam van erre kész progi, csak a filenevet kell átírni, aztán szalad. :-) Ha már ennyit tököltél vele, akkor most nem kezdek neki kézzel, meg a későbbiekben is jól egy ilyen script. Ja, és nagyon köszönöm! :-) – Totya 2007. november 29., 11:17 (CET)
Lehet, hogy van, csak én nem ismerem ki magamat a modulok között... Igazából azért csinálom, mert tanulni akarok. Egyelőre 12%-nál tart a kitömörítés, és már csak egy óra(!) van hátra belőle, és alig köhög a gépem. Lehet, hogy jobb lenne közben valami mást csinálni, távol a géptől. Még lehet, hogy utána feladom az egészet. :-) Bináris ide 2007. november 29., 11:26 (CET)

Feladtam, de azért ideírom, mit csináltam, hátha valaki megtalálja a hibát benne. Letöltöttem a dumpot, telepítettem hozzá 7z-kitömörítőt, kicsomagoltam, elindítottam a robotot, leállítottam, újraindítottam az egész gépet, beírtam ezt: replace.py -xml:e:\huwiki-20071120-pages-meta-history.xml -namespace:2 "Kép:Earth-apollo17.jpg" "Kép:The Earth seen from Apollo 17.jpg" Elvileg ez leszűkíti a keresést a User névtérre, ahol a legtöbb hivatkozás volt. Ezután kiírta a gép, hogy Reading XML dump, és ez ígymaradt legalább félóráig, miközben gyakorlatilag lefagyott a gép, kétszer kaptam hibaüzenetet a virtuális memóriáról. Ekkor megszakítottam, és most megint újraindítom a gépet... Azt hiszem, nagyon soká fogom megint rászánni magam ilyen dumpos megoldásra. Tényleg így megy ez, vagy én rontottam el valamit? Bináris ide 2007. november 29., 14:04 (CET)

interwikilinkek nélküli lapok

Ezen a helyen felvetődött, hogy jó lenne kivonni a annak belső speciális lapnak a hatóköréből bizonyos lapokat, ami az interwikilinkek nélküli lapokat mutatja.
A cél az lenne, hogy a lista egy használható méretre csökkenjen és hogy ne kelljen újra meg újra uganazt a lapot feleslegesen megszemlélni interwikisítéskor.
Az volt az ötletem, hogy ha valamiről tudjuk, hogy sohasem lesz neki interwikije, akkor kapjon egy „hu:” interwikit saját magára vonatkoztatva.
  • Mit tartotok erről? Nem kergíti be az interwikisítő botokat?
A másik kérdés: mit kezdjünk azokkal a lapokkal, amikről tudható, hogy egyelőre nincs külföldi megfelelőjük, és ezért nem interwikisek - még.

Karmelaposta 2007. november 27., 12:25 (CET)

Python-guruk, segítsetek!

A Solve disambiguation.py modult szeretném átalakítani úgy, hogy ha a módosított lap egy user allap, akkor a user vitalapján hagyjon a robot egy üzenetet. Ezzel fel lehetne oldani a dilemmát, hogy merjünk-e hozzányúlni a user allapokhoz, hiszen az egyértelműsítés itt is konstruktív beavatkozás, és segíti a szerzőt. Több órás küzdelemben is csak gyenge részeredményeket értem el, mivel sem a Pythonban, sem az OOP-ban nem érzem igazán otthon magam. Úgyhogy most inkább feladom a büszkeségemet, és segítséget kérek. :-) Bináris ide 2007. november 29., 09:35 (CET)

Rendszernaplók

A MediaWiki-szoftver kifürkészhetetlen akaratából az egy hónappal ezelőtti frissítés óta a Speciális:Rendszernaplók hivatkozás nem elérhető, se az így kezdődőek. Le kéne cserélni minden Speciális:Rendszernaplók hivatkozást: Speciális:Napló-ra, ill. minden Speci%C3%A1lis:Rendszernapl%C3%B3k hivatkozást Speci%C3%A1lis:Napl%C3%B3-ra (vagy csináljon valaki átirányítást a MediaWikiben). :) • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. december 6., 19:13 (CET)

Ezt kéne rövid i-s inakkal, előbb szúrta ki valaki, hogy el van írva. Köszi. – Alensha üzi m 2007. december 9., 18:34 (CET)

Ez üres. Bináris ide 2007. december 10., 20:30 (CET)

Konyha és gasztronómia

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Egy kedves errejáró botgazda, ha van ideje és kedve, írja át a Kategória:Olasz konyha és Kategória:Francia konyha cikkeiben a kategóriát Olasz gasztronómia illetve Francia gasztronómiára. (A kapcsolódó megbeszélés a Wikipédia:Kategóriajavaslatok oladlon olvasható.) Köszönettel – Hkoala 2007. december 10., 18:25 (CET)

Megcsináltam, de az egyikben maradt egy, amit nem ismert fel, illetve az üres kategóriákat töröltetni kellene. Bináris ide 2007. december 10., 20:27 (CET)

Köszönöm, a régi kategóriákat bejelöltem azonnalira, az egyet kijavítottam kézzel. (Nem lehet, hogy a botod érzékeny a nagybetűkre? A javítatlan cikkben KAtegória volt.) – Hkoala 2007. december 10., 22:25 (CET)
De, az lehet, mert az olaszban is benne hagyott egy ilyet, csak azt megcsináltam kézzel. Bináris ide 2007. december 10., 22:58 (CET)

Kategóracsere, plíz

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
A kategóriákat törlöm. Buda vita 2007. december 14., 18:13 (CET)

hasonlóképp

ill.

Ha megvan, jelezzétek, mert a 3 korábbi kategóra törledővé válik. Köszi, – Vince blabla :-) 2007. december 10., 18:53 (CET)

{{hcdb}} sablon elhelyezése 200 híresség cikkében (összesen 762 lesz majd)

Kiszedtem innen az első 200 hírességet, és alább belinkeltem őket. Amelyiküknek van szócikke, ahhoz jó lenne berakni a fenti sablont a Külső hivatkozások közé (lehetőleg az elejére, hacsak nincs saját honlapja az illetőnek). Nem tudom, mennyire okoz ez gondot.

Azért lenne jó ez, mert a fenti sablonban linkelt adatbázis rengeteg hasznos infót tartalmaz, ami az olvasóknak is hasznos lehet, de a bővítéshez és ellenőrzéshez is fel lehet használni: életrajzi adatokat, jellemzőket, családi állapotot, képeket, interjúkat, kapcsolódó híreket, alkotásokat linkekkel, díjak felsorolását, az illetőtől származó és a róla szóló idézeteket, honlapcímet (ha van), a kapcsolódó fórumok linkjét, l. pl. Jancsó Miklós adatlapját.

  • Vannak olyan nevezetességek, akiknek nem a belinkelt alakban van szócikkük – vagy piros a linkjük, de azért egy másik néven fellelhetők (két ilyen esetet igyekeztem javítani), vagy kék, csak éppen az a link nem a megfelelő személyre mutat. Az ilyesmiket majd kézzel kell javítani.
  • Ahol a név ékezetet tartalmaz, ott a hcdb sablon mellé meg kell adni paraméterként a név ékezetlen változatát. Talán ezt is lehet automatizálni valamelyest.
  • Ha valakinek van kedve, a többi híresség nevét is előbányászhatja az adatbázisból (sajnos csak 20-asával lehet listázni őket). Ilyenkor mindig a név előtti, piros számot kell figyelembe venni a listán, mert a fekete szám valami mást jelöl.

Az első száz: Gáspár Győző, Schobert Norbert, Kelemen Anna, Havas Henrik, Béres Alexandra, Árpa Attila, Rubint Réka, Zalatnay Sarolta, Bodri Krisztina, Bochkor Gábor, Fekete Pákó, Gáspár Bea, Kiszel Tünde, Majka, Bódi Sylvi, Molnár "Nagy Ő" Anikó, Csisztu Zsuzsa, Kapócs Zsóka, Frank Gun, Soma, Judy Nero, Hajdú Péter, Gesztesi Károly, Dopeman, Hajós András, Stohl András, Oszter Alexandra, Ágica, Dobó Kata, Szávay Ágnes, Czutor Zoltán, Steiner Kristóf, Vágó István, Medveczky Ilona, Vámosi Viktoria, Edvin Marton, Ganxsta Zolee, VV Anett, Mészáros Dóri, Tornóczky Anita, Németh Kristóf, Liptai Claudia, Hujber Feri, Oroszlán Szonja, VV Tommyboy, Várkonyi Andrea, Karsai Zita, Jáksó László, Dukai Regina, Albert Györgyi, Speak, Réz András, Batiz András, Palik László, LL Junior, Tóth Gabi, Csonka András, Szulák Andrea, Anettka, Boroka Balls, Dundika, Deutsch Anita, Csiszár Jenő, Kamarás Iván, Bíró Ica, Koltai Róbert, Sebestyén Balázs, Tóth Vera, Kovács Ákos, Gáspár Laci, Gianni Annoni, Keleti Györgyi, Susan Pearl, Metzker Viki, Koós János, Till Attila, Sváby András, Friderikusz Sándor, Galla Miklós, Bagi Iván, Papp Szabolcs, Lauro Giotto, Damu Roland, Tóth Tibi, Sebeők János, Marsi Anikó, Jakupcsek Gabriella, Náray Tamás, Rúzsa Magdolna, Ricky, Galambos Dorina, Lakatos Márk, Egres Katinka, Fresh Andi, Lilu, Pély Barna, Castagno Claudia, Gryllus Dorka, Dévényi Tibor, Bajor Imre

A második száz: Sipos Péter, Korda György, Farkasházy Tivadar, Fenyő Iván, Somló Tamás, Voksán Virág, Szabó Győző, Rékasi Károly, Pierrot (Marosi Z. Tamás), Király Tamás, Klausmann Viktor, Verebes István, Monique Covet, Baby Gabi, Andrew G. Vajna, Dolhai Attila, Palcsó Tamás, Pflum Orsi, Bartók Eszter, Szandi, Herczeg Zoltán, Fridel Fruzsina, Mester Tamás, Pataky Attila, Erdélyi Mónika, Erős Antónia, Szőke Zoltán, Antal Imre, Delhusa Gjon, David Merlini, Varnus Xavér, Molnár Ferenc Caramel, Szellő István, Lovasi András, Kovács Niki, Farkas Bertalan, Szekeres Nóra, Varga Győző, Nacsa Olivér, Szabó Eszter, Csányi Sándor, színész, Venczlik Yvette, Balogh Edina, Zoltán Erika, Palik Vilmos, Vujity Tvrtko, Zsédenyi Adrienn, Zséda, Gregor Bernadett, Konta Barbara, Aigner Szilárd, Kontor Tamás, Kiss Endi, Wahorn András, Demcsák Zsuzsa, Hajas László, Lola, Császár Előd, Koltai Lajos, Zoób Kati, Bálint Antónia, Dobrády Ákos, Nagy Feró, Kern András, Szűcs Zoltán, Dömsödi Gábor, Fenyő Miklós, Horváth Éva, Hargitai Bea, Szikora Róbert, Michelle Wild, BB Renátó, Gundel Takács Gábor, Valkó Eszter, Talmácsi Gábor, Soltész Rezső, Haumann Péter, Péter Szabó Szilvia, Maya Gold, Török Ádám, Csákányi Eszter, Varga Ferenc, Horváth Károly (Charlie), Görög Zita, Frabato, Geszti Péter, Demjén Ferenc, Torres Dániel, Vámos Miklós, Kozma Orsi, Váczi Eszter, Szőke András, Vámosi Péter, Csernus Imre, Pálffy István, Stahl Judit, Judy, Groovehouse, Tóth Györgyi, Jancsó Miklós, Csala Zsuzsa, Rákóczi Ferenc

Ádám 2007. december 11., 01:03 (CET)

És ez tkp. mire jó? Megnéztem Jancsó adatlapját (közvetlenül a Kicsim, mi a faszt érdekel ez téged című link fölött) ebben a celebadatbázisban (de idétlen szó ez a celeb, amolyan „figyeljetek már, hát menők vagyunk, de marhára” kifejezés :D semmi olyan nincs benne, ami elvileg nem kellene a WP-cikkbe is. Ha meg lesznek írva a cikkeink, akkor ez csak duplikálja az infót... – Alensha üzi m 2007. december 11., 01:16 (CET)

Sajnálom, hogy Jancsónál pont ilyen trágár cím volt: valaki olyat akartam választani, aki nem kimondottan az a tünékeny híresség.

A válasz szerintem elég kézenfekvő:

  1. Amíg nincsenek megírva a cikkek (merthogy a fenti linkek nagy része még piros, de ami kék, az sem feltétlen komplett cikk), addig sokat segít a megírásukban,
  2. ha már meg vannak írva, sokat segíthet a források felkutatásában (konkrét cikkek, interjúk belinkelése).

Ádám 2007. december 11., 01:28 (CET)

Nekem végül is mindegy, de amíg nincs megírva a cikkük, hova akarod tenni? A vitalapra? – Alensha üzi m 2007. december 11., 01:47 (CET)

Az se rossz ötlet, de ha nem akarunk ilyen sok cikk nélküli vitalapot létrehozni, akkor sehová, és időnként majd átnézi a linkeket valami ügyes bot, és beilleszti a sablont azokhoz a cikkekhez, amelyekben még nem szerepel. Ádám 2007. december 11., 02:28 (CET)

Halálozások 2007-ben

A Halálozások 2007-ben oldalról át kéne vinni az adatokat a dátumok lapjaira (tehát hogy a március 32. lapon is rajta legyen Félix Hugó borvirági herceg halálozása, ne csak az év lapján). --Weiner vita 2007. december 12., 14:00 (CET)

Öhm. És ugyanez érvényes a 2006-os meg 2005-ös oldalra is. Remélem, nem kértem túl bonyolultat... --Weiner vita 2007. december 16., 18:03 (CET)

Featured Article

Jó lenne ha az iw robotok be lennének tanítva a {{link FA}}(?) sablon használatára is, mert ilyen téren szerintem bőven van mit pótolni. – Opa  vitalap/unatkozol? 2007. december 16., 17:33 (CET)

Eddig User:Bot-Schafter csinálta, de ahogy látom pár hónapja leállt, így ez a feladat jelenleg betöltetlen..– Dami reci 2007. december 16., 17:57 (CET)
Na ezaz :) Valaki töltse be! – Opa  vitalap/unatkozol? 2007. december 16., 18:14 (CET)

Kérés

[[Love]] → [[Love (Thalía-album)|Love]]. Megoldható robottal?El Mexicano (taberna) 2007. december 17., 10:56 (CET)

Visszavonva, mert hivatkoznak rá nem Thalíával kapcsolatos szócikkekben is (ezért is neveztem át egyértelműbb címre). Megoldom kézzel. – El Mexicano (taberna) 2007. december 17., 11:51 (CET)

A Tudakozó kulcsszavai

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Jó lenne, ha a Wikipédia:A Tudakozó kulcsszavainak listája bottal töltődne. Az új és nem új kulcsszavak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/ alapjain bukkanak fel a {{Kulcs}} paramétereként egy vesszőkkel elválasztott listában.
Úgy gondolom, hogy ez alkalmas lenne a botozásra.
 Karmelaposta  2007. december 22., 20:25 (CET)

Cikkértékelés-Forma-1

Sziasztok! Szeretném bevezetni a Forma-1-es cikkeknl is a cikkértékelést. Elkészítettem a cikkértékelő sablont: Sablon:WPM:F1. Ezután mi a teendő? Tukan okoskodik 2007. december 30., 17:54 (CET)

Itt megtalálod a további lépéseket, a kategóriákat kell létrehoznod. Buda vita 2007. december 30., 18:54 (CET)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Alensha üzi m 2008. január 6., 20:43 (CET)

Nem megy ez nekem. :-( Valamiért mindig azt írja ki a bot, hogy a célkategória másik projektbe (wikt) tartozik. Bináris ide 2008. január 6., 21:33 (CET)

„Fellap” eltávolítása

A Wikipédia:Új szerkesztők támogatása/Mentorálás hierarchikus lapjaiban az „Új szerkesztők támogatása” szint feleslegesnek bizonyult. Jó lenne eltávolítani, feltéve, hogy nem túl nagy munka.

Karmelaposta 2008. január 8., 14:13 (CET)

Kiskorú hírességek

Gyakran előfordul, hogy fiatal szerkesztők beírják saját születési dátumukat a megelelő hónaphoz vagy évhez. Ezt a járőrök sokszor észreveszik, néha meg nem; az előbb találtam egy december 10-i bejegyzést, amit nem vettünk észre. Innen az ötlet: meg tudná egy ügyes bot azt csinálni, hogy végigmegy január 1 és december 31 között az összes napon, és ha talál a Születések fejezetben 1992 vagy annál nagyobb évszámot, azt a lapot kigyűjti egy user-allapra? Utána persze egy szerkesztőnek végig kell ezt ellenőriznie, hiszen nem kizárt, hogy valaki nagyon fiatalon híres legyen. – Hkoala 2008. január 9., 20:20 (CET)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
, köszönet Daminak! – Hkoala 2008. január 9., 21:35 (CET)

Regények szócikkében "Története" helyett "Cselekménye" szakaszcím kéne

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide

Azt, hogy egy regényben mi történik, miről szól az a regény, magyarul cselekmény, nem történet. A Története félrevezető, mert a regény keletkezéstörténetére is utalhat. User:Kata a szóismétlés kerülése és az egységesítés végett ([1]) minden előzetes konzultáció nélkül lecserélte a rokon értelmű szakaszcímeket a Története alakra a Regények kategóriában és annak alkategóriáiban. Bár így rengeteg téves elnevezés jött létre, most legalább egységesek, úgyhogy automatikus cserével könnyen le lehet cserélni mindegyiket a Cselekménye szóra.

Az, hogy a szakaszcím alatt "itt a cselekmény olvasható" szóismétlés, igaz, de ettől még nem kell elvetni a megfelelő terminust; a sablon szövegét is meg lehet változtatni (csak ez sajnos Katának nem jutott eszébe). Fontos lenne, hogy szakaszcímként (ami elég kiemelt, jól látható helyzet) a megfelelő magyar elnevezés álljon mindenütt.

Előre is köszönöm a botgazdák segítségét!

(Ha valaki ideírja, milyen utasítást kell kiadni a botnak, én is elvégezhetem a cserét.) Ádám 2008. január 22., 11:56 (CET)

Azt nem tudom, hogy meg tudom-e csinálni, ill. mennyit kell bütykölni, de itt kellene megállapodásra jutni. Később megnézem, hogy megy-e ez nekem. Bináris ide 2008. január 22., 12:29 (CET)

Mellesleg Kata épp most jár körbe és meséli el egy csomó ember vitalapján, hogy te a háta mögött mindent elintéztél (egyébként mit is?), úgyhogy amíg nem sikerül tisztázni, addig mindenképpen kimaradnék belőle... Bináris ide 2008. január 22., 12:50 (CET)

Ezt a kérést, itt, ezen az oldalon. Arról, hogy "a háta mögött", annyit, hogy mihelyt idetettem ezt a kérést, nyomban értesítettem őt erről a vitalapján (minden felvetését figyelembe véve és külön reagálva rájuk), dacára annak, hogy már az első üzenetemet is törölte onnan a saját válaszával együtt. De Kata a legújabb nyilatkozata szerint nem kíván foglalkozni már ezzel, úgyhogy szerintem nekiláthatunk.

Azt még érdemes lenne figyelembe venni (ezt a szempontot Kata sajnos nem említette nekem a válaszában), hogy annál a néhány műnél, amelynek nincs cselekménye (állítólag van néhány ilyen szócikk), maradjon a "Története" szakaszcím; másutt viszont valóban cserélni kéne. Az egységesség igénye ne menjen a szakszerűség rovására. Ádám 2008. január 22., 13:27 (CET)

Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a kettő nem egy és ugyanaz. Én történet alatt az egész mű tartalmát értem, a cselekmény pedig a kibontakozás, legalábbis én még így tanultam. – El Mexicano (taberna) 2008. január 22., 13:34 (CET)

Nem egészen értem, mi lehet a mű tartalmában, ami nincsen benne a kibontakozásban: olyasmire gondolsz, pl. eposzokban, ha valahol külön részben mutatják be a szereplőket? Mondjuk attól még szerintem az illető szakaszban gyakorlatilag inkább a cselekményt írjuk le, úgyhogy el tudom képzelni, hogy ilyenkor is maradjon ez a szakaszcím. – Persze lehet, hogy félreértem a dolgot, és rossz nyomon járok. Remélem, felvilágosítasz. (Ez már nem botgazdatéma, elnézést.) Ádám 2008. január 22., 13:59 (CET)

Én úgy tanultam még, hogy egy irodalmi műnek van bevezetése, tárgyalása (cselekmény vagy kibontakozás) és egy befejezése. De egyébként erre egy triviális példa a telenovellák: ott az első jónéhány részben (mondjuk ha 100 részes, akkor az első 20-ban) semmi más nem történik, csak megtudod, hogy ki kinek a kicsodája és milyen kapcsolatok vannak a szereplők között, milyen érdekek fűzik egyeseket másokhoz; én ezt nem nevezném még cselekménynek. – El Mexicano (taberna) 2008. január 22., 14:41 (CET)

Dolgozom egy megoldáson, amelyhez a CatScan segítségével kigyűjtöttem a Regények kategóriában és alkategóriáiban (6 mélységig, több talán nincs) az elmúlt 48 órában módosított lapokat. Ez eddig korrekt? Bináris ide 2008. január 22., 16:37 (CET)

A megoldás

replace.py -page:A_Bélteky-ház "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_Buddenbrook-ház "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_fekete_város "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_francia_zászló "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_három_testőr "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_hű_asszony_meg_a_rossz_nő "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_két_Rose "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_kozmosz_lovagjai "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_Mester_és_Margarita "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_mi_Kinizsink "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_nyomorultak "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_Pál_utcai_fiúk "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_rejtelmes_sziget "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_szélparipa "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_Tenkes_kapitánya "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_varázshegy "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:A_Végtelen_Történet "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Ábel_a_rengetegben "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Az_aranyecset "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Az_ellenállás_melankóliája "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Az_Ikszek "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Csodaidők "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Diagnózis_(regény) "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Doktor_Faustus "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Don_Quijote "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Egri_csillagok "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Egy_szobalány_naplója "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:És_mégis_élünk "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Gyerünk_haza! "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Hazudós_Jakab "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Ivan_Iljics_halála "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Jules_abbé "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Juliette_története,_avagy_a_bűn_virágzása "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Kártyázó_asszonyok "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Kazohinia "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Kerengő_(regény) "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Kínok_kertje "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Közöny "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:La_628-E8 "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:La_Disparition "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:La_Vie_mode_d’emploi "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Lolita "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Malevil "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Módosulás "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Péntek_vagy_a_Csendes-óceán_végvidéke "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Sorstalanság "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Sorvadj_el! "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Szegény_gazdagok "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Szunnyadó_gyilkosság "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Téli_berek "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Tüskevár "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Új_ég,_új_föld "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Utas_és_holdvilág "Története" "Cselekménye"
replace.py -page:Vízözön_(regény) "Története" "Cselekménye"

Fogod ezt a szöveget, kimásolod vágólapra (célszerűen inkább a szerkesztőablakból, just in case), betolod jegyzettömbbe, elmented a pywikipedia könyvtáradba csere.bat néven. És utána futtatod. Igaz, így mindegyiknél elindítja a replace.py-t újra, de most ezt a megoldást találtam, és nem olyan vészes. Mindegyiknél választhatsz, hogy cseréled, vagy nem. Próbaképpen A varázshegy cikkre lefuttattam. Bináris ide 2008. január 22., 16:56 (CET)

Ui.: Az egyenlőségjeleket nem tettem ki, mert van, aki hagy szóközt, van, aki nem, így tuti, legfeljebb bejön pár találat még a szöveg közepén is, amit át kell ugrani. Bináris ide 2008. január 22., 17:20 (CET)

Ez így nekem nem működik. A csere.bat-ot nem tudom olyan formátumban elmenteni, hogy a kódolása megfelelő legyen (pedig biztonság kedvéért már lecseréltem az ékezetes betűket %XX%XX formára), de amikor egyenként kezdtem volna bemásolni a parancssorba, és a szócikket már végre helyesen azonosította, és megnyitotta, hogy megkeresse benne a keresett stringet, akkor sem találta meg valamiért. Rejtély. Help!… (Alább idemásolom az ékezetes betűs verziót, hátha segít.) Ádám 2008. január 22., 20:51 (CET)

replace.py -page:A_B%C3%A9lteky-h%C3%A1z "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_Buddenbrook-h%C3%A1z "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_fekete_v%C3%A1ros "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_francia_z%C3%A1szl%C3%B3 "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_h%C3%A1rom_test%C5%91r "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_h%C5%B1_asszony_meg_a_rossz_n%C5%91 "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_k%C3%A9t_Rose "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_kozmosz_lovagjai "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_Mester_%C3%A9s_Margarita "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_mi_Kinizsink "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_nyomorultak "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_P%C3%A1l_utcai_fi%C3%BAk "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_rejtelmes_sziget "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_sz%C3%A9lparipa "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_Tenkes_kapit%C3%A1nya "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_var%C3%A1zshegy "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:A_V%C3%A9gtelen_T%C3%B6rt%C3%A9net "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Ábel_a_rengetegben "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Az_aranyecset "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Az_ellen%C3%A1ll%C3%A1s_melank%C3%B3li%C3%A1ja "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Az_Ikszek "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Csodaid%C5%91k "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Diagn%C3%B3zis_(reg%C3%A9ny) "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Doktor_Faustus "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Don_Quijote "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Egri_csillagok "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Egy_szobal%C3%A1ny_napl%C3%B3ja "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:És_m%C3%A9gis_%C3%A9l%C3%BCnk "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Gyer%C3%BCnk_haza! "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Hazud%C3%B3s_Jakab "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Ivan_Iljics_hal%C3%A1la "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Jules_abb%C3%A9 "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Juliette_t%C3%B6rt%C3%A9nete,_avagy_a_b%C5%B1n_vir%C3%A1gz%C3%A1sa "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:K%C3%A1rty%C3%A1z%C3%B3_asszonyok "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Kazohinia "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Kereng%C5%91_(reg%C3%A9ny) "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:K%C3%ADnok_kertje "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:K%C3%B6z%C3%B6ny "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:La_628-E8 "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:La_Disparition "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:La_Vie_mode_d’emploi "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Lolita "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Malevil "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:M%C3%B3dosul%C3%A1s "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:P%C3%A9ntek_vagy_a_Csendes-%C3%B3ce%C3%A1n_v%C3%A9gvid%C3%A9ke "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Sorstalans%C3%A1g "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Sorvadj_el! "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Szeg%C3%A9ny_gazdagok "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Szunnyad%C3%B3_gyilkoss%C3%A1g "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:T%C3%A9li_berek "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:T%C3%BCskev%C3%A1r "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Új_%C3%A9g,_%C3%BAj_f%C3%B6ld "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:Utas_%C3%A9s_holdvil%C3%A1g "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"
replace.py -page:V%C3%ADz%C3%B6z%C3%B6n_(reg%C3%A9ny) "T%C3%B6rt%C3%A9nete" "Cselekm%C3%A9nye"

Próbáld meg úgy, hogy csak a szócikkcímben cseréled le az ékezetes betűket, de a tartalomban nem, tehát a történet meg a cselekmény marad. Szerintem nem egyformán kezeli a címet és a tartalmat. Az egész Wikipédiában az ékezetes betűk jelentik a legnagyobb technikai nehézséget. :-( Bináris ide 2008. január 22., 21:17 (CET)

Próbáltam már, úgy sem ismeri fel. :( Ádám 2008. január 22., 21:48 (CET)

Megpróbálhatom én is lefuttatni, aztán te visszacsinálod azt, ahol mégsem kellett volna, már ha csak a kisebbik részét érinti. Nekem sem mindig megy ám, ami az előző héten még ment. :-( Bináris ide 2008. január 22., 21:50 (CET)

Figyelmetlenül olvastam, most látom, hogy csak egyenként ment. Kipróbáltam, batch file-ból nekem sem jó. Bináris ide 2008. január 22., 21:53 (CET)

BINGÓ!!! Nézd meg A Bélteky-ház cikket. A jegyzettömb kavar be, mert a jó öreg DOS-Windows konfliktus még mindig megvan, XP-ben is! Tehát a recept:

  1. A pywiki könyvtáradban nyitsz egy parancssort (Start/futtatás és cmd).
  2. Begépeled, hogy copy con csere.bat, ezután csak a kurzort látod, mintha lefagyott volna.
  3. Vágólapra teszed a listámat, az első változatban, amelyik nem unicode-os, és beilleszted a cmd ablakába. Ez nem megy ctrl v-vel, hanem jobb egérgombbal pont odakattintva, vagy az ablak bal felső sarkában a vezérlő menüben a szerkesztésnél.
  4. Megnyomod a ctrl z-t. Megjelenik a képernyőn, hogy ^Z.
  5. Entert nyomsz.

Így szerintem jó lesz. Bináris ide 2008. január 22., 22:01 (CET)

Wikikönyvek: Cantar de Mio Cid

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

A Wikikönyvekben létrehoztam egy új lapot a Cantar de Mio Cid eposznak. Az lenne a feladat, hogy minden sor elé be kellene tenni egy # jelet, mert Wordől másoltam és így most a HTML megjelenítésben összefolyik az egész szöveg. A szerkesztés ablakban rendesen látszanak a sorok. Remélem megoldható! (Ha nem, akkor törölni kell az egészet, én 3800 sort nem fogok kézzel formázni). Köszönöm előre is. – Mex plática 2008. február 2., 18:15 (CET)

Csak 3735 Vigyor Nem kell ide bot, csak egy jó program (nem Word...). Nézd meg, hogy rendben van-e. //Én voltamkomolyan?·ʒ·ɘ 2008. február 2., 18:25 (CET)

Köszönöm, tökéletes!!! (Hogyan lehet belső linkkel wikiközi projektek szócikkeire hivatkozi? Próbálgattam, de nem ment) – Mex plática 2008. február 2., 18:54 (CET)

b:Cantar de Mio Cid? //Én voltamkomolyan?·ʒ·ɘ 2008. február 2., 19:54 (CET)

Igen, erre gondoltam, köszi! – Mex plática 2008. február 2., 20:56 (CET)

Szerintem ilyesmire a Word is tökéletesen megfelel, csak tudni kell használni. :-) Bináris ide 2008. február 2., 21:56 (CET)

A Wordről inkább ne beszéljünk, először azzal próbáltam a felesleges szóközöket eltávolítani a sorok elől, és azt sem tudta megcsinálni... kiírta, hogy kész, közben nem csinált semmit. – Mex plática 2008. február 2., 22:15 (CET)
Szerintem nekem megcsinálná. Nem biztos, hogy ő volt a hibás. :-) Bináris ide 2008. február 2., 22:36 (CET)

Kérelem – élnek-e még botgazdák e tájon?

Az jutott eszembe, hogy néhány kocsmafalhivatkozást korcsmafalra kéne cserélni. Mer olyan szép. :) • Bennófogadó 2008. február 18., 18:28 (CET)

Erre pocsékolnád a rengeteg aktív bot szabadidejét??… Vigyor //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. február 18., 23:52 (CET)

piton

Csak úgy kíváncsiságból: csak pythonban lehet botot létrehozni? – Zimmy szólj be! 2008. február 24., 13:05 (CET)

Nem. Bináris ide 2008. február 24., 13:21 (CET)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Friss egyértelműsítő. Egy bot szétdobálná a rá mutató lapokat? Én is megcsinálnám, ha nem a munkahelyemről wikiznék stikában. Tükör vita 2008. február 26., 13:25 (CET)

Én is csak este tudom megcsinálni, de ha sürgős, telepítsd fel a botot a munkahelyeden is. :-) Bináris ide 2008. február 26., 17:43 (CET)

Viccelsz-bolondozol?! Ez nem az a munkahely. Csak engedélyezett szoftvert lehet telepíteni, tavaly installáltam az APEH abev2006 progiját, adóbevallást kitölteni, már másnap ott voltak az IT-sok az asztalomnál... A szétdobálás egyébként kész. Tükör vita 2008. február 26., 20:52 (CET)

Mit jelent a szétdobálás? Ami a filmre mutatott, kézzel átjavítottam. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Trevor (vitalap | szerkesztései)

Azt jelenti, hogy mindegyiket átjavítod. :-) Bináris ide 2008. február 26., 20:57 (CET)

Valaki a Kereszteslovagok cikkemben át tudná szerkeszteni az Egységek fejezetet a Cinegefélék Rendszerezés című fejezetének mintájára. Előre is köszönöm a segítséget ! DJourou vita 2008. március 10., 16:57 (CET)

Tuzsér (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Valaki ki tudná venni a �-et a Tuzsér cikk történeti szakaszában. Előre is köszönöm! - Marci vita 2008. március 16., 19:18 (CET)

Nem tűnik bottal megoldható feladatnak, mivel nem rekonstruálható automatikusan, hogy melyik minek a helyén áll. A többsége idézőjelnek tűnik. Valaki vagy Wordből, vagy webről beömlesztett ide egy szöveget, és nem törődött a karakterkódolással. Igazából inkább lehetne Wordbe másolva globális cserével javítani, mint bottal, csak sajnos nem egyforma az összes, ki kellene találni, hogy melyikkel mi a teendő, illetve felülvizsgálni az egész szócikket.

Rihóka, ugye nem gondoltad komolyan, hogy a kérdő mondatokban kell ponttal helyettesíteni a mondat végi kérdőjelet? Ez a kérés egészen másról szól. Bináris ide 2008. március 16., 23:06 (CET)

Világháborúk

I. Világháború és II. Világháború kisbetűsre légyszi. – Alensha üzi 2008. február 27., 22:18 (CET)

Kategóriarendezés

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Kérek egy nagyon nagyra becsült bottulajdonost, hogy látogassa meg a Kategória:Az összes átdolgozandó lap valamint a Kategória:Átdolgozandó lapokat, ez utóbbi benne az előbbiben. Az utóbbi kategóriában szereplő 110 cikk mind szerepel az előző kategóriában is, az az egy meg alig számít valamit :). Jelen helyzetben a mélyebb kategória megszüntetését tartom célravezetőnek, tehát kérem, hogy a bot vegye ki a Kategória:Átdolgozandó lapok kategóriában szereplő cikkekből ezt a kategóriát, és hagyja meg a másikat, a Kategória:Az összes átdolgozandó lap kategóriát. Hálás köszönetem üldözni fogja a végrehajtót, ameddig csak értelmét nem veszti (az üldözés :) ). – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. március 29., 10:09 (CET)

By Dorgan. (Nem botfeladat, az {{átdolgozni}}(?) sablonban volt a kategória.) Üdv Sir, - Dorgan labor 2008. március 29., 10:23 (CET)

Galicia/Galícia linkek rendezése

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
  1. Galícia (Közép-Európa)Galícia (hosszú í-vel)
  2. Galícia (Spanyolország)Galicia (rövid i-vel)

Köszi, – Mex plática 2008. március 29., 21:48 (CET)

Mex, én ezt megcsináltam, de csak közben láttam, hogy milyen kevés hivatkozás volt, Az egyiknél egyszámjegyű, aminek a fele is olyan vitalap meg kocsmafal, ahol nem is szabad cserélni, maradt talán három cserélendő, a másiknál is csak kevés volt, alapvetően a sablonban kellett cserélni. Máskor légy szíves, nézz utána, mennyi javítandó hivatkozás van, mert ezt a munkát hamarabb megcsinálhattad volna kézzel. Bináris ide 2008. március 30., 10:37 (CEST)

Köszönöm, hogy megcsináltad. Tudom, ezt már más is mondta, hogy kézzel egyszerűbb ha nincs sok link, csak sajnos általában még erre sincs időm, és ha nem szólnék itt, akkor meg el lenne felejtve és hanyagolva az egész. – Mex plática 2008. április 2., 15:08 (CEST)

Boltozati formák

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szeretném áttolni a Kategória:Boltozati formákat Kategória:Boltozatformákra. Köszönettel: Satak Attila vita 2008. április 4., 00:00 (CEST)

Kész. Bináris ide 2008. április 4., 00:27 (CEST)

Referálás lap kiiktatása

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Tisztelt Botgazdák! A [[Wikipédia:Referálás]] oldal kiiktatásának folyamatában kérnék egy botgazdát, hogy a Wikipédia:Referálás/Stanisław Lem típusú lapokból a [[Wikipédia:Referálás]] lapra való hivatkozást vegye ki. (Már itt is nowikizem őket, hogy ne zavarjanak).) Tehát minden maradjon, csak a ref oldalra való linkje kerüljön le, vagy kerüljön köré a nowiki kapcsoló. Előre is nagyon köszönöm! – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 12., 14:08 (CEST)

Van ezzel néhény problémám, előrebocsátva, hogy sajnos nem biztos, hogy meg tudom csinálni. :-(

  1. A referálás lap tele van olyan allapokkal, amelyeknek a kiírás szerint még a régi rendszerben kellene végigmenniük. Ezt ki kellene várni.
  2. Amíg csak az van odaírva a Referálásra, hogy "részletek később", addig óvakodnák bármilyen változtatástól. Lássuk a részleteket, meg hogy mi lesz belőle. Nem szeretnék úgy járni, mint amikor átpakoltam egy kategória cikkeit egy újba, aztán lett vita belőle, hogy mégse úgy...
  3. Konkrétan ez a Stanislaw Lem egyáltalán nem hivatkozik a Referálásra.
  4. Viszont hivatkozik rá rengeteg sok más, vitalapok, userlapok...
  5. Egyáltalán minek kiiktatni, és megszüntetni a régi kapcsokat? Ha már majd nem akarjuk használni, akkor ki lehet rá tenni egy wikimúzeumi sablont, a rá mutató hivatkozások meg nem kérnek enni. Tehát ha nem akarunk többé referálni, akkor az új cikkeket nem tesszük fel, de mi értelme a régieket bolygatni? Törölni valamit olyankor szokás a lapokból, ha törlünk egy sablont vagy egy képet.

Bináris ide 2008. április 12., 16:29 (CEST)

Bináris: már nem hivatkozik :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 12., 18:58 (CEST)
Bináris:
  1. Kivárjuk, ezekkel semmi nem történik.
  2. Részletek később, de ezek már láthatók. Komoly egyetértés alakult ki a lap megszüntetése mellett. Fokozatosan megyünk. És már megoldottuk, hogy erre a lapra ne kerüljön több kiemelésre szánt cikk.

Stanislaw Lem MÁR nem hivatkozik rá, de eleinte ott volt benne a link, az első sorban. És az összes többiben is.

  1. Igen, de már nem sokáig. Mindenhonnan kiiktatom a hivatkozásokat.
  2. Az archívum marad. Ami cikk most ott van, az végigmegy. De újakat már nem teszünk fel. És amikor kifogy a refre tett cikk, kitesszük a múzeum sablont. Pontosan ahogy mondod. De ha sose kezdjük el, akkor sose érünk a végére.

Üdv, – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 12., 19:06 (CEST)

Akkor rossz volt a példa, így nehéz tájékozódni... De még most sem értem, hogy ehhez miért kell a linkeket eltávolítani. Miért nem jó, ha egyszerűen csak nem teszünk fel új lapokat referálásra? Szerintem inkább káros a linkeket levenni, mint hasznos, a történelmet ne változtassuk meg. Haragszol arra a lapra? :-) Bináris ide 2008. április 12., 19:20 (CEST)

HARAGSZOMM!!!! :) Ameddig linkek mutatnak egy oldalra, különösen más irányelvek, útmutatókról, addig oda emberek menni fognak. Az archívum megmarad, maga a cikk is megmarad, de nem mutat rá oldal, kivesszük az eljárásból. BTW, a javaslat napok óta kint van a Kocsmafal javaslatok oldalon, most látom először, hogy hozzászólsz. Ami nagyon jó, csak ott már 15 oldal érv gyűlt össze, azok írták, akik egyébként használják ezeket az oldalakat. :)) További jó szerkesztést, – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. április 12., 19:29 (CEST)
Ja-ja, mert úgy láttam, hogy a vita a kiemelés/referálás folyamatáról szólt, amihez nem akartam hozzászólni. Itt viszont most egészen másról van szó, aminek már nincs köze a referáláshoz: hogy nehezítsük-e a Wikipédia olvashatóságát linkek tömegének eltávolításával. Például még ezen a lapon is, ahol szintén csak nowikiwel van, nehogy valaki véletlenül rá tudjon kattintani a Wikipédia:Referálás lapra különösebb tornamutatványok nélkül, és láthassa, hogy miről is van szó, vagy hogy az archivált lapokból visszataláljon a gyűjtőoldalra. Itt most egy olyan akcióról beszélünk, ami alapvetően idegen a Wikipédia szokásaitól és csökkenti a használhatóságát, ezért szóltam most hozzá (meg persze azért, mert most került erre a lapra). Nem gondolom, hogy ha meghagyjuk a linkeket, akkor majd a gonosz sötét erők újabb meg újabb lapokat fognak feltenni referálásra. De ha mégis, akkor egyszerűen vissza lehet vonni. Szerintem a linkek eltávolítása wikiidegen korlátozás. Bináris ide 2008. április 13., 11:20 (CEST)

Szerintem ez nagyon rossz ötlet. A Referálás oldalra ki kell tenni az avultságot jelző sablont és le kell védeni. De soha semmiről nem távolítjuk el a hivatkozásokat, minek is. Ha az új életben nem születnek új refiallapok, magától is kikopik a köztudatból, történelemhamisítás nélkül. • Bennófogadó 2008. április 21., 17:05 (CEST)

Az államok nevei szoktak lenni a gyűjtőkategóriák, ezért át kéne csoportosítani. --Weiner 2008. április 15., 13:56 (CEST)

Portálsablon-terítés

Sziasztok botgazdák. Szeretném kérni, hogy terítsétek szét a {{Portál|Törökország|-}}(?) sablont a kategória:Törökország kategóriában szereplő cikkek aljára ha lehet ezt megoldani. Köszönöm! – Timish söyle 2008. április 18., 22:41 (CEST)

Segítséget kérek a Naprendszer kategóriáihoz

Bercziszani (minden bizonnyal a legnagyobb jószándékkal) berakosgatta a Planetológia kategóriát a Naprendszer talán összes alkategóriájához, hogy mindenki megtalálhassa. Én sok tucat cikkből kivettem, de még mindig jó pár hátra van. Kérlek, segítsetek.

A helyzetet több dolog bonyolítja:

  • Nem mindig az ő szerkesztése az utolsó a laptörténetben.
  • Nem mindig csak egyetlen fölösleges kategóriát illesztett be (a Naprendszer bolygóihoz pl. hármat-négyet is).
  • Egy-két helyen indokolt lehet meghagyni a Planetológia kategóriát a redundancia ellenére is, ahol kimondottan égitesttípusról van szó (pl. meteorit, óriásbolygó).
  • A csillagászati kategóriarendszer a véleménykérés és kategóriajavaslat nyomán kicsit egyszerűsödött időközben.

Szívem szerint megajándékoznám Bercziszanit egy minimum egy hónapos blokkal, amiért ilyen állhatatos szorgalommal kontárkodott bele sok száz cikkbe anélkül, hogy a kategorizálásba legalább távolról beleszagolt volna, de ez valószínűleg túlmutat a hatáskörömön… Ádám 2008. április 7., 01:05 (CEST)

 megjegyzés Ez a "kontárkodás" szó eléggé viccesen és inadekvátan hangzik, ugyanis aki egy kicsit ért a csillagászathoz, az tudja, hogy Berczszani maga a planetológia Magyarországon, ő tanítja, és többet tud róla, mint a Wikipédia összes többi szerkesztője együttvéve. Tényleg elég önfejűen kategorizált, de nem nevezném kontárkodásnak, amikor a planetológiáról ír, sőt... Én például megkérdeztem, hogy a Napot miért sorolta be ebbe a kategóriába, és elfogadható magyarázatot adott rá. Redundánsan kategorizálni ettől függetlenül hiba. Bináris ide 2008. április 7., 06:53 (CEST)

 megjegyzés Én sem neveztem kontárkodásnak, amikor a planetológiáról ír; nem tudom, hogy ezt honnan veszed. Csak és kizárólag a kategorizálásról beszéltem. Abból, hogy valaki hogy ért a szakterületéhez, még nem következik az égegyadta világon semmi arra nézve, hogy hogyan ért más dolgokhoz, vagy hogy egyáltalán mennyire hajlandó más területek szokásait, szabályait figyelembe venni. Ádám 2008. április 7., 09:01 (CEST)

Mindenesetre félreérthető volt, és bár csakugyan sok helytelen kategorizálást végzett, én erősnek érzem az "ámokfutás" és "kontárkodás" szavakat. Egy ilyen szintű szakember megérdemel ennél több türelmet, ha rosszul csinál valamit, és nem szeretném, ha ő is úgy hagyná itt a Wikipédiát, mint Kope. Bináris ide 2008. április 7., 09:34 (CEST)
Bináris+1. A wikipédiának akkor nőne igazán az ázsiója, ha sikerülne hasonló kaliberű embereket is beszervezni. Nevetséges, hogy máris blokkon gondolkodunk, azért mert valaki nem wiki-konform. – Istvánka posta 2008. április 7., 09:36 (CEST)

 megjegyzés Attól tartok, hogy ha nem tudod egyértelműen leírni, hogy milyen szempontok szerint kell javítani, akkor nem lesz bot, aki megcsinálja. – HuckFinn vita 2008. április 7., 09:47 (CEST)

Istvánka: Ha az neked nevetséges, hogy egy szerkesztő más szerkesztőknek többórás, teljesen felesleges pluszmunkát okoz, akkor legközelebb próbálj meg magad javítani utána. Ádám 2008. április 9., 11:44 (CEST)

Én csak azt akartam mondani, hogy jobb lenne folytatni a társalgást a szerkesztővel, főleg azért mert egy elismert emberről van szó. Blokkról ilyenkor szó sem lehet! – Istvánka posta 2008. április 9., 11:47 (CEST)

Ha megnézted volna a vitalapját, láthattad volna, hogy erre még február végén sor került, továbbá értesítettem őt azóta a véleménykérés lapon folyó vitáról, valamint a kategóriajavaslatok oldalán felvetett javaslatról is, úgyhogy ezen a lépésen már egy ideje túl vagyunk. A Tanár Úr (és itt most minden irónia nélkül mondom, mert a szakmai munkásságát egy pillanatig sem akarom kétségbe vonni) egyszerűen más véleményen volt, és nem talált kivetnivalót abban, hogy saját szakállára felülbírálja a nálunk már több tízezer szócikknél, eddigi szerzők ezrei által évek óta elfogadott és követett megállapodásokat. Ádám 2008. április 9., 12:00 (CEST)

Én csak egyet tudok javasolni: kitartás, kitartás, minimális idegeskedéssel és célba jutsz! Természetesen igazad volt, ezt nem vonom kétségbe, de nagyon nem tetszett, hogy már blokkról beszéltél. Ha részedről irónikus megjegyzés volt akkor elnézést, nem tudhattam, ha pedig komoly, akkor pedig ejnye-bejnye :-) (Amúgy meg elolvastam az előzményeket)Istvánka posta 2008. április 9., 12:03 (CEST)

Lánglovagok-talanítani kéne

Teljesen értelmetlen, fölösleges, spam az összes langlovagok.hu link a cikkekben (pl. az alagút cikkben ez a link...) Ezeket egyszuszra ki kéne venni mindenhonnan és feltenni a spamlistára. The Best Unit vita 2008. április 21., 16:22 (CEST)

A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Lánglovagok helyen kellene lefolytatni a megbeszélést és egyezségre jutni, keresztbe ne szervezzünk. Bináris ide 2008. április 21., 17:42 (CEST)

taxoboxok color paraméterének törlése

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva Legalábbis remélem... Samat üzenetrögzítő 2008. április 25., 01:56 (CEST)

Sziasztok!

Az Állatműhelyben megegyeztünk abban, hogy átveszünk egy újítást az enwikiből, aminek során a Sablon:Taxobox color paramétere automatikusan töltődik ki. Szeretném egy bottal a taxoboxokból a color paramétereket kitöröltetni (lehet sor elején is a |color = ... , lehet folytatólagosan is, regexpnél esetleg erre vigyázni kell). A sablon kb. 5000 szócikkben van meghívva, eléggé óvatosan kéne csinálni, esetleg apránként. Köszi a segítséget előre is! SyP 2008. április 8., 18:49 (CEST)

A világért se szeretnék türelmetlenkedni, csak kérdezem, hogy túl nehéz-e a kérés, vagy nem egyértelmű esetleg a megfogalmazás, vagy más a baj? :) Köszönettel: SyP 2008. április 24., 10:27 (CEST)

Megpróbálom :) – Istvánka posta 2008. április 24., 10:28 (CEST)

Teszt: Álvámpírok, Aranyvakondfélék. Jó lesz így? Istvánka posta

Bocs a nemcselekvésért, de nekem nem volt világos, hogy az egész |color = szín sort, vagy csak a |color = mögötti paramétert kell törölni. Ha ez kiderül, hamar meglesz :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 24., 11:22 (CEST)

No :) Jó a teszt, így gondoltam, tehát a teljes color paramétert kellene törölni (az nem egyértelműen "sor", mert sajnos lehet folytatólagosan is írni). Ha egy cikket elront a bot, azt könnyű észrevenni, mert egyrészt szétesik a taxobox, másrészt a hibás cikkek gyűlnek a Kategória:Taxoboxok érvénytelen színnel kategóriában. Köszi! SyP 2008. április 24., 11:40 (CEST)

Jó, akkor nekiugrok a feladatnak :). Mivel rengeteg a cikk biztosan beesik egy-két malőr is, ezek javítását előre is megköszönöm– Istvánka posta 2008. április 24., 12:02 (CEST)

Átírtam a taxobox sablont, elvileg a "színes" sablonú cikkeket bele fogja tenni a Kategória:Rendszertani sablon color paraméterrel kategóriába, ha esetleg később le kéne futtatni a botot újra, elég lesz ezeken a cikkeken (nem tudom milyen gyorsan fogja feltölteni a kategóriát, biztos itt a cache-elés is bejátszik). Üdv, SyP 2008. április 24., 12:49 (CEST)

Alkategóriánként törlök és közben figyelem a problémás cikkeket is. Majd jelzem ahol gond van– Istvánka posta 2008. április 24., 12:50 (CEST)

Hát van sok helyen, de javítgatom. Szerencsére ezek többnyire olyan problémák, amik egyébként is meglevő hibákat jeleznek, úgyhogy tök jó, hogy kibuknak :) SyP 2008. április 24., 19:08 (CEST)

Királyság, köszönöm szépen! Azt honnan lehet tudni, hogy nincs több colort tartalmazó taxobox? SyP 2008. április 25., 11:29 (CEST)

SamatBot azt mondta nekem :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 25., 11:37 (CEST)

Lángban álló vitalap

Valaki, aki már rutint szerzett a félpixeles képek gyógyításában, megnézhetné Boróka aláírásait is, mert a Wikipédia-vita:Közösségi portál lapot például szabályos lángtengerré változtatta. De egyébként nagyon szép, teszek is ide egy permalinket. Bináris ide 2008. április 25., 10:58 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
Istvánka posta 2008. április 25., 11:04 (CEST)

Köszi. Szerencsére a permalinken megtekinthető. :-D Bináris ide 2008. április 25., 11:11 (CEST)

Önhivatkozások '''X'''-re cseréje

Sajnos elég sok cikkben van a saját cikkre való hivatkozás abból a célból, hogy vastagbetűs legyen a cikk neve. Ezt a botom botor módon mindig törölni szeretné. Egy listát szeretnék az ilyen cikkekről. Van erre lehetőség? Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 11:50 (CEST)

Ennyit tudok a dologról, ott se jött több válasz. A taxoboxosok neked úgyis megvannak, a többi meg legfeljebb IJ, használjanak rendes vastagítást. Bináris ide 2008. április 26., 12:29 (CEST)

Dani ígért egy ilyen listát. Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 17:04 (CEST)

Időtartamok

Dátumok közti „-” (kiskötő)-t mindenhol „–” (nagykötő)-re kellene cserélni. Ez igaz a számok között mindig? Ha ezt jól tudom, ismét egy szép hosszú feladatot ifjú és nemifjú botgazdáknak… Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 11:55 (CEST)

Nem mernék kapásból válaszolni, szerintem vidd át kocsmafalra a kérdést. Bináris ide 2008. április 26., 12:30 (CEST)

Figyelem, FONTOS!

Kérnék minden kedves Botgazdát, hogy írjátok be a bototok programját (pl.: pywikipedia) a WP:BOT lapra! A mintát a saját botomnál láthatjátok (a listában DorganBot-ot kell keresni :) ) Köszönettel - Dorgan labor 2008. április 26., 20:10 (CEST)

Már nem azért, de BinBotnál sokkal hamarabb be volt írva. :-DDD Bináris ide 2008. április 26., 20:13 (CEST)

Egyúttal pedig akinek a botja támogatja a {{bots}}(?) és a {{nobots}} sablont (részletek a sablonra kattintva, alul), az írja be magát bot userlapjára a Kategória:Kizárást elfogadó botok stringet! :-) Bináris ide 2008. április 26., 20:12 (CEST)

Hibás kiemelt interwikik

{{Link FA|en}} {{Link FA|es}} → {{Link FA|en}}{{Link FA|es}} stb. mindenféle nyelveken. Netán egyenesen külön sorba.

Nem tudom, ki csinálja ezeket a szakszerűtlen beírásokat, rossz esetben valamelyik robot, de a két FA közötti szóköz a lap alján jelenik meg egy üres szóközzel kezdődő sorként:


és erre nem is olyan könnyű rájönni, ha javítani akarja valaki. Opcionálisan ki kellene deríteni, kitől származnak ezek. Bináris ide 2008. április 27., 09:38 (CEST)

Na egyet kibogarásztam: ez DorganBot volt, de elég nagy káoszból alakította át. Bináris ide 2008. április 27., 09:42 (CEST)

A probléma a parseren végzett módosítások miatt jött elő, korábban nem okozott hibát (nem is baj egyébként, menjen mindegyik külön sorba) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 27., 12:08 (CEST)
Nem én írtam a programot, de szerintem mindegyik pywikipediás bot így működik! ;) - Dorgan labor 2008. április 27., 12:11 (CEST)
Nem hiszem, valószínűleg javították az újabb változatokban. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. április 27., 12:17 (CEST)

Help! Elkezdtem volna javítani, de nem úgy működik, ahogy képzeltem. Az

(ur'(\{\{Link FA\|.{1,8}\}\}) (\{\{Link FA\|.{1,8}\}\})', ur'\1\n\2'),

regexp megtalálja a hibás sablonokat, de a cserénél nem új sort tesz közéjük, hanem literálisan a \n karaktereket. Hol a hiba? Bináris ide 2008. április 27., 13:41 (CEST)

Egyelőre kigyűjtöttem majdnem 300 érintett lapot a legutóbbi dump alapján. Hátha valaki tud segíteni. Aztán még 1-2 dumpból megismételve a keresést ki fog derülni, hogy csakugyan javították-e a hibát. Bináris ide 2008. április 27., 14:37 (CEST)

Na miután egy teljes nyolcórás munkanap alatt :-DDD nem jött válasz, ráuszítottam BinBotot, hogy szedje ki a szóközöket, itt robotol a másik ablakban. Igaz, most nem lesznek egymás alatt a kiemelt linkek, csak egymás mellett, de legalább normálisan néz majd ki az a 300 szócikk. Bináris ide 2008. április 27., 23:01 (CEST)

Már délután megadtam a botnak a feladatot, csak eddig nem voltam itthon. Most, mire elindítottam, láttam, hogy BinBot is ugyanezt csinálja, csak SamatBot új sorba is teszi... Samat üzenetrögzítő 2008. április 27., 23:17 (CEST)

Hát azért írtam be ide már mikor, hogy foglalkozom vele... De most leálltam, ugyanazt ne csináljuk. Erre van egyébként ez az üzenőfal, hogy szóljunk. :-DDD Bináris ide 2008. április 27., 23:24 (CEST)

:D Jó, de most akkor mit csináljak? Egyébként awb-ben ennél egyszerűbb a szintaktika. Ezt az utasítást hajtatom végre vele:

Find: \}\} *\{\{ *Link FA
Replace: }}\n{{Link FA

Ez egyben elintézi a felesleges szóközök törlését és az új sorba törést. Samat üzenetrögzítő 2008. április 27., 23:30 (CEST)

Hát csináld csak, azért álltam le, hogy ne ütközzünk, de akkor azokat is tehetnéd új sorba, amikből csak kiszedtem a szóközt, a fenti lapon vannak listázva. Végül is a tiéd jobb, és ha beírtad volna délután, hogy rajta vagy, akkor én el sem indítom. Bináris ide 2008. április 27., 23:33 (CEST)

Ez minden kiemeltes sablont új sorba fog rendezni, ha csak szóközök vannak (vagy nincsenek) köztük. Ahol nem kell semmit csinálni, azt meg átugorja. Samat üzenetrögzítő 2008. április 27., 23:37 (CEST)

Igen, közben már láttam. Akkor jó szórakozást és jó éjszakát, én kiszálltam. :-) Bináris ide 2008. április 27., 23:43 (CEST)

Köszi, jó éjszakát! :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 28., 00:22 (CEST)

Magyar nyelvű útmutató és segítség

Dani elkezdte fordítani a pywiki útmutatóját a Wikipédia:Pywikipedia címen. Felírtam a szokásos angol nyelvű segítségen kívül ennek a lapnak a vitalapját is (gondolom, mindenkinek rajta van a figyelőlistáján). Mivel szaporodik a botgazdák száma, érdemes csatornát találni az ilyen jellegű kommunikációnak is. De ha van jobb ötlet, mondjátok. Bináris ide 2008. április 30., 06:53 (CEST)

Userallapok szerkesztése

Samat kérdését kiemeltem az előző szakaszból:

Közben kérdés: mennyire szabályos dolog a userallapokba beleszerkeszteni? Vannak aggályaim ezzel kapcsolatban. Samat üzenetrögzítő 2008. május 1., 23:13 (CEST)

Szabály nincs rá. Nekem is vannak aggályaim, régebben igyekeztem elkerülni, de aztán arra gondoltam, hogy ha az allapon egy készülő szócikk van, akkor valószínűleg célszerűbb úgy bánni vele, mintha máris szócikknévtérben lenne, mert egyszer úgyis odakerül, és akkor már legyen jó. Azt a megoldást választottam, hogy egyedileg vizsgálom a szerkesztő feltehető szándékait, hogy azoknak vélhetően megfelel-e a javítás, illetve -- mivel nálam ez az egyértelműsítés kapcsán merült fel -- régi elképzelésemet megvalósítva átírtam a programot, hogy ilyenkor hagyjon üzenetet a tulajdonosnak. A helyesírási javításokat eleve csak szócikknévtérben végzem (ill. épp most akartam a wikipédiában is, csak valami bugzik), ott ez nem merül fel. A kategóriarendezés szerintem olyan, mint az egyértelműsítés, én belenyúlnék, és hagynék üzenetet a tulajnak.

Lásd:

Bináris ide 2008. május 2., 08:25 (CEST)

A problémát nem is a kategóriaátrendezésnél ér(e)z(t)em (javítottam én már userlapba is bele, amikor a fél pixeleket kellett műszaki okból kijavítani), hanem a sablonozásnál, ami komoly ellenérzéseket válthat ki egyes szerkesztőkből. (Ráadásul a vitalaparchívumok mindig felhasználói allapok maradnak, nem kerülnek ki a főnévtérbe.) Mindenesetre IRC-en abban egyeztünk meg, hogy megcsinálom mindenhol, és küldök egy üzenetet a vitalapokra tájékoztatásul. Ha visszavonja az allap gazdája, akkor visszavonja. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 09:38 (CEST)

IRC-en már tárgyaltunk róla: szerintem a kérdés mindig az, hogy van-e épp fontosabb közösségi szempont az allap sérthetetlenségénél, mikor úgyis tudjuk, hogy a bot nem vandál, és nem kárt okoz, hanem serényen dolgozik. Az egyik ilyen eset, amit Bin vázolt, a másik, amire SamatBotot kértem: amikor a katyvaszban rendet kell teremteni, hogy használhatóbbak legyenek a lapjaink. Ez esetekben szerintem egy udvarias botos üzenet a macerált szerkesztők vitájára tökéletesen elégséges. Ha ebben egyetértés van, fel lehetne venni valamelyik útmutatóba. Monodjuk: Wikipédia:Botikett? Meg kéne csinálni. ;) • Bennófogadó 2008. május 2., 09:28 (CEST)

A jelzett esetben kihagynám a felhasználói vitalapok archívumait, azok tipikusan magánterületnek számítanak, és ez igen erős hagyomány. Ha valaki nem tett rá ilyen sablont, akkor direkt nem tett, és nincs olyan közösségi érdek, hogy legyen rajta. Bőven elég a közösségi lapokra tenni, főleg a wikipédia-, és néhány esetben a szócikkvita-névtérben. De az én archívumamiat mindenképpen kíméld. :-) Bináris ide 2008. május 2., 10:35 (CEST)

Bin: én ebben (is) középutas megoldást pártolnék, azért javasoltam az értesítést a vitalapokon. Nem igaz ugyanis, hogy aki nem pakolt rá olyat, azért nem tette, mert ezzel valami határozott döntést fejezett ki. A legtöbben egyszerűen nem tudnak a sablon létezéséről sem. Közösségi érdeknek azt a szempontot nevezném, amire egyébként a sablon maga van, hogy fajtánként át lehessen tekinteni, hol zajlik a legnagyobb forgalom. Egy archivált uservita esetében is információ, hogy mely szerkesztőknél van a legaktívabb forgalom, ez ugyanis rendszerint kétfélét jelenthet: sok velük a baj (azért sem rossz, ha ezt gyűjti a sablon), vagy nagyon aktívak (ezzel a módszerrel lehet a legkönnyebben frissen tartani az aktivitási adatainkat kézzel). Terveim szerint a jövőben ez alapján (is) fogjuk frissíteni az aktív wikisták listát. ;) • Bennófogadó 2008. május 2., 11:28 (CEST)

Én azért erős különbséget érzek sérthetetlenség szempontjából a userallapok és a uservitaallapok (archivumok) között. Az utóbbi gyakran válik terepévé a tulajdonosától független vitáknak beszélgetéseknek is. Ha a vitalaparchivumokat be kell sablonozni, mert anélkül nem tud tovább működni a Wikipédia, ám legyen. A userallapokat javaslom azonban továbbra is magánterületnek tekinteni. – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. május 2., 11:48 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Hát kicsit sem értem, mi köze az archívsablonnak a forgalom figyeléséhez. Ideális esetben az archívumokban nem zajlik semmiféle forgalom, de gyakorlatilag is elenyésző. Én biztosan nem szeretném, hogy egy bot fazonírozza a saját archívumomat. Én eddig azt hittem, hogy a sablon azért van, hogy mindenki tudja, hogy ezt a lapot nem kell szerkeszteni.

Az enwikiben van irányelv a botokról, és ennek az egyik pontja, hogy csak olyan munkát végezz, amiben közösségi egyetértés van. Ez a dolog testvérek között is véleményes, ezért először a kocsmafalon kellene kikérni a közösség állásfoglalását, és nem 2-3 embernek eldönteni itt, hogy mit akar a többség. Ha a kocsmafalon sikerül elfogadtatni, akkor félreállok. A másik tipikusan kocsmafalra való téma Kisbesbot kísérletezése az {{aláíratlan}}(?) sablonnal. Az is közösségi véleményt igényelne, hogy mely lapokon tevékenykedjen. Bináris ide 2008. május 2., 11:51 (CEST)

Bináris, kezdünk ebben az ügyben ingerlően egyoldalra kerülni... :) – Burumbátor kerekasztal, hookah-val 2008. május 2., 12:14 (CEST)

Miért ingerlő? Nagyon sok esetben voltunk már egy oldalon. Bennóval is nagyon sok esetben voltam már egy oldalon. Arra hirtelen nehezebben bírnék példát hozni, hogy mind a kettőtökkel egyszerre. :-DD Bináris ide 2008. május 2., 12:43 (CEST)

Akárhogy rendeződik is a dolog (bár valami berzenkedik bennem a következetlenség ellen, ha nem használjuk minden archívumon a kategorizáló sablont, akkor igazából nincs értelme egyiken sem használni), a szócikkviták archívumain végin kéne mennie SamatBotnak, látom, hogy a közösségi terek után leállt. A uservitákat akkor egyelőre hanyagoljuk, amíg megegyezés nem születik. • Bennófogadó 2008. május 2., 14:26 (CEST)

Ez rendben van, a szócikkviták ellen nem valószínű, hogy komoly kifogás legyen. Bináris ide 2008. május 2., 14:30 (CEST)

Egyébként meg Szajcinak kellene szólni az új rendről, mivel ő csinálja a szócikkvita-archívumok azon részét, „mely túlnyomónak mondható”. :-) Bináris ide 2008. május 2., 14:32 (CEST)

Ezeket Szajci tőlem tanulta. :) Igazán nem szép, hogy megfeledkeztek arról, volt idő, amikor én is serénykedtem. ;) Szajci előtt ezeket túlnyomórészt én csináltam (és a friss belelkesedők). • Bennófogadó 2008. május 2., 14:37 (CEST)

Bin: ez a két oka van nyilván az archsablonnak: az egyik, hogy látványosan ne nézzen ki aktív lapnak, a másik a nyilvántartás. Az előbbire szolgál a szürke lepel és a szerklinkek kivétele, valamint a figyelmeztetés, az utóbbira a kategorizálás. • Bennófogadó 2008. május 2., 14:49 (CEST)

Én a jelen időről beszélek. Régi kor árnyai felé visszamerengni mit ér? :-) Én is csináltam már ilyet, de nem ez a lényeg.

A másik: hát engem pontosan ez a szürke szín meg a a szakaszlinkek kivétele zavar, és zavarna különösen a saját vitalapomon. Szerintem hülye divat egyébként, hogy mindenféle irreguláris formázásokat adnak a vitalapoknak, amelyiktől némelyik egészen olvashatatlanná válik, és ez szörnyen idegesítő tud lenni. És igenis vannak esetek, amikor mégis szerkeszteni kell az archívumot is. Itt például egy hibásan szócikknévtérbe helyezett userallapot töröltem, és előtte javítottam a rá mutató hivatkozásokat. Ha ezt nem teszem, az archívum olvashatatlanná válik, mivel piros lesz a link, holott a linkelt tartalom megvan, csak átnevezve. Bizony hiányzott az a szakaszlink, emiatt az egész oldalt kellett szerkeszteni, a WikEdittel próbáltam megtalálni benne a kérdéses szakaszt, mert szövegbeviteli ablakban a kereső nem működik, és ettől a különben is túlterhelt böngészőm majdnem lefagyott. Persze nem szólhatok, Pilgab maga tette ki a lapjára az archívsablont, ez az ő joga. De hogy mindegyikre ilyet tegyünk, az túlzás. Nyilvántartani meg miért kellene külön a felhasználói vitaarchívumokat? Mi a haszon belőle? A vitalapok nyilván vannak tartva, osztán vagy van nekik archívumuk, vagy nincs. Én nem látom értelmét a külön nyilvántartásnak. Bináris ide 2008. május 2., 15:01 (CEST)

Nem fogok a userviták archívumába sablont pakolászni. (pont) Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 15:49 (CEST)

Bin: (részben) a múltból építkezik a jövendő. Az archív lapokat igenis nagyon ritkán kell szerkeszteni, alapvetően nem szerkesztésre valók. A szerklinkek kivétele nem BinBotot kívánja megakadályozni a szerkesztésben, ez egészen nyilvánvaló (ó, hogy unom ezeket a felesleges köröket, teremtő jóistenem... túl sok időtök van :-)). A vitalapokat akarja a fene nyilvántartani, mert nem az az érdekes, hogy hány cikknek van olyan, hanem hogy melyiken volt érdemleges forgalom, amit archiváltunk, és kincsestárként várja, hogy felfedezzék. Ugyanez áll a uservitákra, az aktív (és ezért tapasztalt) szerkesztők archív vitáin van a wikipédiás tudás fele, feldolgozatlanul, odavetett megjegyzések és hosszas viták formájában. Az archív sablon azért kategorizál, hogy könnyebb legyen rátalálni ezekre a kincsesbányákra, valamint azt is mutatja, melyik szerkesztőnek van bányászásra érdemes forgalma. Gondolj a Wikipédia:Wikitörténelemre. Az ember a saját archivált vitáiban ritkán közlekedik, ezek érzékenységére való hivatkozást némileg majomságnak érzem, bocsássatok meg érte. Az archív megbeszélések a közé. • Bennófogadó 2008. május 2., 15:58 (CEST)

"Az archív megbeszélések a közé."
Olvasásra, Bennó. De ráhúznék a körmére annak a történésznek, aki a levéltárból kikunyerált dokumentumok feldolgozását azzal kezdené, hogy az első átfutásra érdekesnek tűnőekre jó vastag piros filccel rávésné: ESZT KŐ ELŐSSZÖR ELÓVASNI!
Egyszóval: bármennyire is rosszul esik neked - a köz még mindig nem te vagy. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. május 2., 16:28 (CEST)

1. a sablon nem válogat, nem mondja azt, hogy az egyiket kéne inkább olvasni, mint a többit, mindösszesen listázza a létezőket (a levéltári hasonlatnál maradva olyan, mint az állagjegyzék). Éppenséggel a mostani felemás sablonozás tesz kivételt a lapok között, van, amit ajánl a kategóriában, és egy csomót nem... 2. az archív lapokon rögzített dolgokba az archiválás tényét feltüntető sablon nem nyúl bele, nem módosítja, nem írja át. Tehát a hasonlat második fele annál is kevésbé szerencsés. • Bennófogadó 2008. május 2., 16:33 (CEST)

Az alapfeltételezésed hibás: az, hogy az archivált vitalapok az archiválás műveletétől egyszercsak olyanná válnak, mint a gépelt papírok: merev, változtathatatlan, holt betűtemetővé. Súlyos tévedés: döntően nem azért archiválunk, mert az adott témát/topicot/szakaszt egyszer s mindenkorra le kívánjuk zárni, hanem azért, mert nem férünk el ... A közösségi lapok túl gyorsan híznak, a kocsmalapok pár hét alatt áttekinthetetlenül hosszúra nőnek, ezért időről időre levagdaljuk és odébb tesszük a fölső kilenctizedüket. Az valóban súlyos tervezési hiba, hogy ezzel a művelettel olykor többtucat linket is elvágunk egyetlen nyisszantással, de ennek a hibának aligha az az orvossága, hogy ha már igy esett, akkor jobb, ha a lenyisszantott darabokat rögtön holttá nyilvánítjuk.
Az archivált user vitalap ugyanannyira része a wikipédidista user identitásának, mint az éppen használatban levő. Ha az archivált uservitalapokra te kéretlenül mindenféle sablonokat aggatsz rá, akkor csakis arról teszel tanúbizonyságot, hogy képtelen vagy felfogni, milyen sok embert távolítanak el a wikipédiától ezek az erőltetett közösködési túlkapások.
Biztos voltam benne, hogy a fenti példámnak a jelentéktelen részébe fogsz belecsimpaszkodni. (Azért tettem bele, utólag ... Eredetileg azt írtam: jó vastag piros filccel rávésne egy karikát.) Ugyanakkor nem én érveltem azzal, hogy az archív sablon funkciója a kincsesbányák jelzése. Azt persze nem értem, hogy mennyivel leszünk attól okosabbak, ha minden archivált vitalapot bepakolunk egy olyan olyan kategóriába, ami semmi mást nem mutat, mint hogy ezek itt mind-mind achivált uservitalapok ... Na bumm: mi alapján tájékozódsz egy ilyen tárban, ha semmiféle megkülönböztetést nem teszel a tartalmakat illetően? Mit hüvelyez vajon ki a késő wikiutókor egy olyan katalóguscédulából a dokumentum tartalmáról, hogy "User:OrsolyaVirág vitalapjának negyvenkettedik fejezete?" Hm? Ha semmi többletinformációt nem jelent az kincstári (sablonozós) archiválás, akkor minek még ezzel is bosszantani azokat az usereket, akik kevésbé rajonganak az akolmeleg közvetlenkedésért?) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. május 2., 17:09 (CEST)

Marcus Vitruvius Pollio

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPontosan ezt a kifejezést 21 lapon találtam meg, ott cseréltem. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 13:52 (CEST)

A [[Vitruvius]] linkekből [[Marcus Vitruvius Pollio|Vitruvius]]-t kéne csinálni. Előre is köszönöm. Karmelaposta 2008. május 2., 12:54 (CEST)

szóköz pótlása Kr. és i. után

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Sziasztok! Most rápillantván egy bizonyos cikkre, felmerült, hogy érdemes lenne az egész projektet végignyálazni az Kr.e./Kr.u. és i.e./i.u. esetében történő szóközpótlás érdekében (Kr. e. stb.), egyúttal biztos van kisbetűs kr. is, azokat nagybetűsíteni lehetne. Valaki megtenné? Köszi előre is! – al-Mathae Vita 2008. január 21., 00:28 (CET)

Nem kis falat, bár nem lehetetlen, hogy beleásom magam Pasztilla bölcs tanácsait követve. De a porbléma ennél sokkal általánosabb, ugyanis sokan egyáltalán nem használnak szóközt a központozások után, és ebben a Kr. e. még csak a jéghegy csúcsa sem... Bináris ide 2008. január 21., 00:36 (CET)
No igen, más kérdés... a krónikus rossz helyesírókat szankcionálni kéne valahogy :). Vezessük be az oktatási célzatú blokkolást, amit csak bizonyos feladatlap helyes megoldása után (vagy brutálisabban: írd le százszor - kézírással -, hogy fiaiéi! Ugye, hogy nincs benne mássalhangzó?) oldanánk fel ;) – al-Mathae Vita 2008. január 21., 00:39 (CET)
Figyelmetekbe ajánlom A magyar helyesírás szabályai (Akadémiai Kiadó, 11. kiadás, 1994) útmutatását, amely a szótár részében mind az i. e., mind a Kr. e. rövidítést szóközzel írja. Ezt kellene tehát egységesen alkalmazni.– Elkágyé vita 2008. február 21., 14:46 (CET)

Ezt itt nem is vitatta senki, sőt. Bináris ide 2008. február 21., 17:55 (CET)

A dolog folyamatba helyezve :-), ezt is és más dátumokkal kapcsolatos javításokat is elkezdtem, eddig 400 lapot nyálaztam át. Sose fogynak el... Benne van a szóközök és pontok pótlása is. Köszönet Pasztilla usertársnak, aki volt szíves rendelkezésemre bocsátani korábban használt reguláris kifejezéseit és munkamódszereit. Bináris ide 2008. április 23., 23:31 (CEST)

Besegítenék, ha szükséges. És szívesen elolvasnék a Pasztilla-módszerről. Hol található meg a pontos leírás? :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 25., 18:44 (CEST)

A D: meghajtómon. :-))) Skype logból exportálva. Egyébként iszonyatos mennyiségű oldal van, eddig talán hétszáz körül néztem át, bár ez nem mind Kr.e., most is ezt csinálom éppen. :-) Bináris ide 2008. április 25., 19:09 (CEST)

Egyébként mivel te AWB-t használsz, nem hiszem, hogy neked jó lenne ez a módszer, de a reguláris kifejezéseket szívesen átadom (Pasztilláé is benne van, de hozzáírtam egy csomót), azt az AWB is tudja, úgy láttam, csak nyilván át kell majd alakítani a szintaxist. Letöltött adatbázist tudsz használni? Bináris ide 2008. április 25., 19:13 (CEST)

Igen, használok is. És köszönöm, várom :) Samat üzenetrögzítő 2008. április 25., 19:16 (CEST)

Emiltem. Bináris ide 2008. április 25., 19:33 (CEST)

Most az i.e. -> i. e. átalakítást csinálom. Azonban van még lehetőség bőven: kis- és nagybetűk, szóközök rossz helyen, pontok hiánya teljes változatosságban. Kr. e./u. mellett léteznek még az i. e./u./sz. alakok is. Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 11:48 (CEST)

Elsőre én is egyszerű feladatot csináltam, a második volt a világháborúk kisbetűsítése, amit még automatizáltan is lehetett csinálni, de ha már látja az ember, hogy működik a dolog, akkor szerintem célszerű többféle cserét elvégezni egyszerre, hogy gyorsabban menjen. Lásd a file-t, amit küldtem neked, abban is benne van az i. e. De most még egy óráig biztos nem leszek botközelben, addig nem ütközünk. :-) Jut eszembe, létesíthetnénk valahol ezen a lapon egy rovatot, hogy mi a legfrissebb adatbázis, vagy felírhatna ide egy értesítést, aki frissítést lát. Bináris ide 2008. április 26., 12:26 (CEST)

Ja igen, meg is nézem, hogy az enyém felismeri-e az i. u. alakot, mert azt sürgősen i. sz.-re kell cserélni. (Az i. u. az atomháború vagy valamilyen jelentős környezeti katasztrófa utáni éveket fogja jelölni.) Bináris ide 2008. április 26., 12:33 (CEST)

Az i. u.-t mindjárt cserélem, már fel van izzítva rá a bot, csak egyszerre egy dolgot tud csinálni :) Az egyszerre több szabály alkalmazását meg direkt kerülöm, mert így egyből átlátom a változtatást, mehet kb. 10 másodpercenként egy szerkesztés, úgy meg egyenként meg kell állítani, hogy átnézzem, mit is szeretne csinálni. Nekem több lépéssel dolgozva gyorsabb. Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 12:45 (CEST)

A legfrissebb programverziókra szerintem nyugodtan nyithatsz egy szakaszt a fejrészben. Legjobb lenne linkelve a letöltési oldalra. Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 12:48 (CEST)

Elkéstél. :-) Bináris ide 2008. április 26., 12:54 (CEST)

 megjegyzés – sok helyen a [[]]-n kívülre rakják az i. e.-t. Ezt is javítani kellene előbb-utóbb. Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 12:48 (CEST)

Megoldva a következő változatok:

  • i.e. --> i. e.
  • i.u. --> i. sz.
  • i. u. --> i. sz.
  • I.u. --> I. sz. (bár néhol kisbetűsre kellett cserélni, mert a mondatban volt)
  • I. u. --> I. sz. (bár néhol kisbetűsre kellett cserélni, mert a mondatban volt)
  • I.sz. --> I. sz. (bár néhol kisbetűsre kellett cserélni, mert a mondatban volt)
  • I.e. --> I. e. (bár néhol kisbetűsre kellett cserélni, mert a mondatban volt)
  • i.e. --> i. e.

Samat üzenetrögzítő 2008. április 26., 23:10 (CEST)

Frissítés: Samat üzenetrögzítő 2008. április 29., 00:18 (CEST)

Mit frissítettél? Inni adtál a szócikkekenek? Bináris ide 2008. április 29., 00:25 (CEST)
Magamat kéne frissíteni inkább. :D Egyébként fussak át a Kr.e./u. változatokon, vagy azokat megcsinálod? Samat üzenetrögzítő 2008. április 29., 00:44 (CEST)
Folyamatosan csinálom, már csak 1500 lapot kell átnézni, de amelyiken szinnyei vagy pallas van, azokat nagy ívben kerülöm, ld. lentebb. Bináris ide 2008. április 29., 00:57 (CEST)

Újabb nagy köteg lapon cseréltem a Kr.e. alakokat, meg több más dátumhibát is, pl. 1974. nyarán (nagyon tömeges!), 16.-án, pont hiánya évszám után, feleslegesen rövidített hónapnevek stb.

Tettem egy hatalmas előrelépést is a hatékonyság terén: BinBot mostantól figyelmen kívül hagyja az olyan lapokat, amelyeken {{szinnyei}} vagy {{pallas}}(?) forrássablon van, mivel ezeknek az általános állapota olyan katasztrofális, hogy semmi értelme a robottal javítani őket, de még az ezen való gondolkodás is az esetek túlnyomó részében időpazarlás. Bináris ide 2008. április 27., 10:33 (CEST)

Nagyjából késznek látszik, átnéztem bő 3000 oldalt a szócikknévtérben, kihagyva a pallas és szinnyei sablonosokat. Majd 1-2 dump múlva meg kellene ismételni a dolgot (most még mindig az ápr. 4-i alapján ment), aztán időnként újra. Egyébként nem is a Kr.e./i.e. volt a leggyakoribb dátumhiba, hanem toronymagasan az "1994. tavaszán", "2003. óta", tehát a feleslegesen kitett pontok, valamint a hónapok nevének indokolatlan rövidítése. Kicsit még csiszolgatom majd a regexpet, mert messze nem minden hibát javít, de a túlnyomó részét igen. Bináris ide 2008. május 2., 08:50 (CEST)

Megcsináltam az i.e. --> i. e. átalakítást, ami valamiért kimaradt a listámból. Este még átnézem az általad kihagyott sablonos cikkeket, valamint néhány más hibaalternatívát is kipróbálok. Ha ezzel megvagyunk, akár megoldottnak is lehet tekinteni. Aztán a következő adatbázisdump elkészülte után lehet újra... Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 18:15 (CEST)

Amit kihagytam, azért hagytam ki, mert nem érdemes energiát szánni rá. Komplett átírásra szorulnak, és kijavítani bennük a bottal egy-egy szóközhibát vagy hasonlót olyan, mint kimerni egy kanál vizet a Balatonból. :-) Pl. ragozatlan dátumok a mondat közepén, és ehhez képest olyan mindegy már, hogy van-e szóköz a pont után. De nem tartalak vissza... Bináris ide 2008. május 2., 23:20 (CEST)

El kéne kezdeni talán végre tényleg, ami után már régen sírok, a Wikipédia:Rendszeres botfeladatok listája lapot, hátha most már tényleg lesz, aki össze tudja és szívesen el is kezdi. Végig is kéne gondolni, egy részük nyilván nyelvi lesz, egy másik részük meg más. Valahol kezdtem is egy listát cserélendő helyesírási ügyekről. • Bennófogadó 2008. május 2., 23:23 (CEST)

Archívsablonok pótlása

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvaaz alább részlezett megjegyzésekkel. Samat üzenetrögzítő 2008. május 1., 20:02 (CEST)

Kedves botgarázdák! Tudna-e olyat vmelyik bot, hogy az "/Arch" kezdetű allapokat kikeresi, és ha nincs rajta, elhelyezi a tetején az {{archív vitalap}}(?) sablont? Az a bökkenő, hogy kétféleképpen kéne:

  • a vitanévterekben mindenhol ezt kéne elhelyezni (az összesben)
  • viszont a közösségi lapok archívumaiban, amik nem a vitanévtér allapjai, az {{archív lap}}(?) sablont kéne elhelyezni.

Lehetséges ez? Nem leszek (vagyok) hálátlan. :-). • Bennófogadó 2008. május 1., 19:50 (CEST)

Köszönöm! :) • Bennófogadó 2008. május 1., 20:06 (CEST)

Addicionális könyörgés!! (látom már folyik a serény munka): ki kéne szedni két balfékre sikerült vonatkozó kategória összes hivatkozását, és magukat a kategóriákat is törölni: Kategória:Wikipédia szavazás archívumok, Kategória:Wikipédia Kocsmafal archívumok. Ha lesz is valaha hasonló, nem ezen a béna néven, az tuti. :) • Bennófogadó 2008. május 1., 23:09 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvaa kategóriás feladatrész. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 00:44 (CEST)

Jelentem, nem működnek az archívsablonok többszörös allapok esetén, pl. Wikipédia:Azonnali törlés/archív/2004/augusztus. Ilyenekből jó sok van. A lapok átnvezésével orvosolható lenne a probléma. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 09:48 (CEST)

Mellékesen az „archív lap” sablon „archív közösségi lap” kiemelt linkje miért a „vitalapok archíválása” lapra mutat? Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 10:14 (CEST)

Probléma van olyan lapok esetén, mint pl. Portál:Fenntartható fejlődés/Archive, ami a Portál:Fenntartható fejlődés/Hírek portálallap archívuma. Nem vitalap, de nem is teljesen közösségi oldal. A sablon szövege szerint a vele kapcsolatos megjegyzéseket a Portál:Fenntartható fejlődés lapon kell megtenni, ami butaság. Ezeken ne legyen archívsablon? Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 10:29 (CEST)

Ennél súlyosabb a probléma pl. a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív18 lap esetén (van ilyen is jónéhány), ahol a sablon beillesztése miatt valamiért széthullik az oldal. Mi legyen ezekkel? Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 10:32 (CEST)

Részben megoldva: végigmentem az összes névtéren, kivéve a usert, de nem foglalkoztam semelyik vitanévtérrel. Azonban teljesen kihagytam a Tudakozó archívumát, amiről kíváncsi lennék a véleményekre. Ezekről a lapokról lenne szó. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 15:47 (CEST)

A két sablont majd meg kéne gyógyítani, egyelőre annyiban hagytam. A Wikipédia:Vitalapok archíválása lapot átirányítottam Wikipédia:Archíválássá. Viszont! A vitanévterek hátra vannak, pedig azokat se kéne kihagyni, csak ott az {{archív vitalap}}(?) sablont kellene pakolni. Nem ám csak uservita van, ha azt kihagyjuk, ott a töméntelen műhelyvita és közösségi vitalap, valamint és legelsősorban a szócikkek archív vitái! Help! :) • Bennófogadó 2008. május 2., 15:54 (CEST)

De miért rövid i-vel??? Egyébként láttam a szerkesztési összefoglalódat ám ;) Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 16:07 (CEST)

Tudom én azt, hogy nem végeztem, csak most töltöm a teljes adatbázist, mert a „normál” méretűben nincs benne a usernévtér és semelyik vitanévtér. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 16:04 (CEST)

A sablongyógyítás meg nem egyszerű, mert nem lehet a {{BASEPAGENAME}} varázsszót alkalmazni, mert vannak olyan lapok, amiknél ez nem jó. Pl. Wikipédia:Szavazás/Javaslatok/Archív1 és társai. Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 16:04 (CEST)

Megcsináltam a vitanévtereket is, a uservita kivételével. Kimaradt ezen kívül a fent említett tudakozóarchívum. A probléma továbbra is fennáll a többszörös allapoknál (ahol nem az szülőlapra kell mutatnia a linknek), valamint egyes kocsmafalarchívum-lapoknál (ahol valamiért széthullott teljesen az oldal). Samat üzenetrögzítő 2008. május 2., 17:27 (CEST)

Hálás pöszönet!! Az a nagyon érdekes, hogy a BASEPAGENAME magic word miért nem működik rendesen a többszörös allapoknál? Nem a gyökérbe mutat vissza, csak mindig egy szinttel feljebb... • Bennófogadó 2008. május 2., 17:34 (CEST)

Rendesen működik; éppen így kell működnie. Inkább az a kérdés, miért nincs egy másik, ami automatikusan a gyökeret adja vissza. Bináris ide 2008. május 2., 22:15 (CEST)

A WP:JKK archívumai kimaradtak a szórásból! Rá kéne jönni, hogy miért, mert hátha típushiba, és akkor más is kimaradt. ;) • Bennófogadó 2008. május 2., 20:40 (CEST)

Ej-ej, Bennó! :-) Az JKK archívumaiban azért nem volt benne a sablon, mert nem bot rakta be őket, hanem a gazdája... Gondolod, hogy pont a szívemnek oly kedves JKK lapokat hagytam volna ki?! Szóval azért, mert a fejrész minden archív lapra be van illesztve, és a fejrészben volt elhelyezve a sablon (amíg Bennó bele nem kontárkodott). A működése ugyanaz, mint a mostaninak, csak nem fogja elfelejtani Samat beletenni, mikor már olyan szenilis lesz, mint Bennó. :P Samat üzenetrögzítő 2008. május 3., 00:40 (CEST)
(Zárójeles megjegyzés, hogy a Bennóknak is igazuk lehessen: a kategóriában nem volt benne csak a fejrész. De ezt nem vallja be a nagyképű Samat. Samat üzenetrögzítő 2008. május 3., 00:40 (CEST))

Na de drága Samatom! Csak azt nem vetted észre, hogy az archívos fejrészt, amit csináltál, transzklúdoltad a főlapra, amitől ott a sablon hatásának megfelelően eltűntek a szerklinkek, és mindent bevont a szürke máz. Ezért nem célszerű transzklúdolni olyan lapot, amit elláttál a sablonnal... :P Ezt javítottam én ki kézzel, ami nemhogy nem volt kontárkodás, hanem sőt... • Bennófogadó 2008. május 3., 10:17 (CEST)

Valóban ez a rendes működése, viszont valamit mintha mondana a Help alternatív lehetőségekről a linkelésben, okosodja ki, aki tudja:

Variables

On page A:B/c/d, where A is a namespace with the subpage feature enabled, {{BASEPAGENAME}} gives B/c and {{SUBPAGENAME}} gives d

Relative links

Inside a subpage hierarchy the following relative links can be used:

  • Wikipédia:Botgazdák üzenőfala links to the parent of the current subpage, e.g., on A/b it links to A, on A/b/c it links to A/b.
  • [[../../]] links to the grandparent of the current subpage, e.g., on A/b/c it links to A.
  • Wikipédia:Botgazdák üzenőfala/s links to a sibling of the current subpage, e.g., on A/b, it links to A/s.
  • [[../../s]] links to an "uncle" of the current subpage, e.g., on A/b/c, it links to A/s.
  • /s links to a subpage, e.g. on A it is the same as A/s. Because of this, linking from a namespace where the subpage feature is enabled to a page in the main namespace with a name starting with "/", requires a workaround: put a colon before the pagename.

Linking to an anchor of an ancestor does not work; attempting that gives a link to a page with the name consisting of the name of the ancestor followed by "/".

Relative links still work if all pages of a tree are renamed according a name change of the root, including making it a child of a new root.

See also w:Wikipedia:Subpages, and the example pages m:Link/a/b and m:Help:Link/a/b. The subpage feature works in both namespace.

• Bennófogadó 2008. május 2., 22:42 (CEST)

Ezt is megnéztem, de ezzel az a baj, hogy csak akkor tudod használni, ha tudod, hányadik szinten van az a lap. Vagyis konkrét lap esetén. Talán valami sablonguru egy többszörösen beágyazott iffel meg tudná ezt nézni, ha addig hasonlítgatja össze a szülőlapok szülőlapjait, amíg ki nem derül, hogy már a felső szinten van... Semmiképpen nem kellemes feladat kikísérletezni. Bináris ide 2008. május 2., 22:52 (CEST)

Illetve a botnak minden lap konkrét lap, és nem nagy kunszt megtalálni az első / előtti részt a névben, csak ha jól értem, ennek a sablonban kellene múködnie. Bináris ide 2008. május 2., 22:54 (CEST)