Császár Előd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Császár Előd (Shane 54)
Életrajzi adatok
Született 1973. február 16. (49 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok teen-pop, house, dance, club/dance, trance
Aktív évek 1989
Hangszer zeneszerző, ének, mix, producer, remix
Tevékenység énekes
Kiadók Boring, EMI, Rózsa Records

Császár Előd (Shane 54) weboldala
SablonWikidataSegítség

Császár Előd, művésznevén: Shane 54 (Budapest, 1973. február 16. –) magyar énekes, lemezlovas.

Élete[szerkesztés]

1973. február 16-án született Budapesten. Édesanyja Mixtay Melinda, jazz- és táncdalénekesnő. 1989-ben megalakította a Borderline Projectet, majd egykori iskolatársával és barátjával, Hoffer Danival az FLM duót. Több televízióban dolgozott, a Magyar Televízióban Császármorzsák címmel vezetett éjszakai műsort, de elhíresült mondása ('Kapd be a faxom') miatt a műsor megszűnt. A Danubius Rádióban egy éven keresztül volt műsora. 1993-ban – eredeti lemezkiadójuk vezetőjének és közeli barátjának halála után – egy belga producer segítségével dolgozott tovább. 1996-ban duettet énekelt Eördögh Alexával, Tiltott szerelem címmel. Ezután szólóénekesként folytatta pályafutását. Produceri munkát vállalt a TNT első lemezén, az Exotron-project lemeze pedig Moldvai Márk közreműködésével jelent meg. 1997-ben egy 11 fős együttessel élőben turnézott, és plasztikai műtéttel megigazíttatta elálló füleit.[1][nincs a forrásban]

1998. december 17-én, délután fél négy tájban halálos közlekedési balesetet okozott. A Szilágyi Erzsébet fasoron autójával megcsúszott és karambolozott egy rendőrautóval, amelynek vezetője, a 25 éves rendőrtiszt meghalt.[2][3][4] Császár ügyvédje, Zamecsnik Péter elérte, hogy 2001 tavaszán felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint százezer forint pénzbüntetésre ítéljék. Az ítélet hatalmas közfelháborodást okozott. Emiatt Császár magyarországi karrierje véget is ért.[5][6]

2002-től Shane 54, Futureproof, Sun Project néven készített remixeket. A név onnan ered, hogy miután hónapok óta keresett egy megfelelő nevet új elektronikus tánczenei elképzeléseihez, az 54 című film egyik snittjében meglátta a rendszámtáblán látható Shane 54 feliratot. Ő készítette a Való Világ 3 főcímzenéjének új verzióját. 2003-ban megjelent életrajzi könyve, amely nem lett túl sikeres. A könyvet megírni izgalmas és tanulságos vállalkozás volt, sok mindent tanultam belőle magamról. A múlt árnyaival való szembenézést is nagyban segítette – mondta. 2004-ben Michelle Wilddal készített lemezt 69 címmel.[1] 2009 végén az RTL Klub Vacsoracsata című műsorában kisebb botrányt keltett azzal, hogy felhangzott az amerikai rapper Ice-T Copkiller (Zsarugyilkos) című dala.

A botrányok később sem kerülték el, 2019-ben ismét visszatért a képernyőre egy olyan pólóban, melynek felirata "No mistakes/Just happy accidents" (Nem hibák, csak vicces balesetek) volt.

Albumok[szerkesztés]

FLM[szerkesztés]

Császár Előd[szerkesztés]

Shane 54[szerkesztés]

Myon & Shane 54[szerkesztés]

  • 2009-ben indult el az International Departures (Episode 01 – május 10)
  • A világ minden tájára hívják zenélni őket (USA, Japán, Oroszország stb.)
  • Myon és Shane 54 néven készítették a mixeket együttesen.[7]
  • 2016. június 8-án jelentette be a duó hogy különválnak, az International Departures 324. podcastjén már csak Shane 54 dolgozott.

Könyv[szerkesztés]

  • Császár Előd: Két élet; Bookmaker, Bp., 2002

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]