Danubius Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Danubius Rádió
Jelmondat: Zene, amit mindannyian szeretünk. Danubius, az én rádióm!
Adatok
Indulás 1986. július 1.
Megszűnés 2009. november 18. (FM-en) / 2010. január 28. (interneten)
Korábbi nevek Radio Danubius
Társaság Danubius Sales House
Tulajdonos Accession Mezzanine Capital
Ország Magyarország
Vételi terület Magyarország
Székhely 1138 Budapest, Váci út 141.
Hivatalos oldal

A Danubius Rádió egy megszűnt országos kereskedelmi rádió, mely öndefiníciója szerint "a 90-es évek, az új évezred és napjaink zenéjét" sugározta, éjszakánként jazz valamint világzenei műsorral. A rádió 1986 júliusa óta sugárzott műsorokat, kezdetben csak németül, majd 1987-től magyarul is. 1989-től kizárólag magyar nyelven, később már napi 24 órában sugárzott műsort a hallgatóknak. A 2000-es évek első felében a leghallgatottabb magyar kereskedelmi rádió volt. A rádióállomás zenei szolgáltatásai mellett önmagának közszolgálati jelleget kölcsönözve, az ország második leghallgatottabb hírösszefoglalóját nyújtva, rendszeres hírszolgáltatásokkal (napi hírösszefoglalók), meteorológiai tájékoztatásokkal (szponzorált időjárás-jelentés) jelentkezett. 2009. október 28-án elvesztette az 1997-ben elnyert országos frekvenciacsomagot. 2009. november 19-én a rádió hét napra elnémult, majd a világhálón kezdte újra műsorát. Az analóg földisugárzású frekvenciacsomag elvesztése után a Danubius Rádió nem tudta fizetni a tartozásait ezért csődeljárás alá vették. A tulajdonosok egy 2010 januári közgyűlésen elhatározták a rádió felszámolását, majd január 29-én leállították a honlap működését, a Danubius rádió abbahagyta a műsorszolgáltatást.

A rádió története[szerkesztés]

1985-ben Ausztriában született meg az első magyarországi kereskedelmi rádió ötlete. Ausztriában nem volt szabad kereskedelmi rádiókat üzemeltetni, ezért üzletemberek Magyarország nyugati részén szerettek volna létrehozni egy Ausztriában is hallható német nyelvű rádiót. Azzal a kéréssel keresték meg a Magyar Rádió vezetését, hogy az új rádióadót közösen alapítsák meg. Az ötlet tetszést keltett, hiszen ez jó befektetésnek tűnt, tekintettel a nyaranta Balatonhoz utazó nagy számú német nyelvű turistára. A lehetőség a hirdetőket is vonzotta. Az osztrák fél azonban rejtélyes okból visszalépett, így az adót a Magyar Rádió egyedül hozta létre. Az előkészületek februárban és márciusban kezdődtek meg. Az első hivatalos műsorsugárzás a Balatonnál 1986 júliusában indult a 100,5 MHz frekvencián a kab-hegyi adóról, német nyelven. A Radio Danubius a turistáknak szóló rádió volt, és a műsorideje reggel 7-től este 6 óráig tartott, majd a turistaszezon végével (szeptemberben) elhallgatott. Ebben az idősávban főleg zene, turistáknak szóló információk, hírek, időjárás-előrejelzés és természetesen reklámok szóltak. Ez volt az első, és még nagyon hosszú ideig az egyetlen folyamatos élő rádióműsor Magyarországon. Éppen az élő adás miatt, a Magyar Rádió és a Radio Danubius szerkesztőinek nagy kihívást jelentett a műsorok szerkesztése, hiszen ehhez akkor komoly technikai ismeretekkel kellett rendelkezniük. Ekkoriban a Radio Danubiust sokan elbukott vállalkozásnak titulálták, de a rádió terjeszkedésével ezek a hangok elhalkultak.

1987-ben új stúdióból jelentkezett a rádió. Az első műsorvezetők egyike Fikár László volt. Április végétől 15 órában sugározta adásait. Ugyanebben az évben Budapesten is lehetett fogni a rádiót, mégpedig a Kossuth Rádió frekvenciáján, minden nap 6 óra és 21 óra között, majd a szezon után a budapesti 103,3 MHz-es frekvencián folytatták, magyarul. Az 1988. április 15-én induló műsort már Sopron térségében is hallgathatták az érdeklődők. A cél nem volt titkolt: ezzel a lépéssel a határon túl élőket célozták meg. 1987 márciusában Dr. Agárdi Péter, a Magyar Rádió elnökhelyettese bejelentette, hogy a Danubius Rádió már nem csak a turistaszezonban szól, hanem októbertől magyar nyelven, kibővült műsoridővel folytatja sugárzását. A rádió már a német szezonban is este 9 órától hajnali 2 óráig magyar nyelvű adással jelentkezett, sőt már napközben is megszólaltak magyar felhívások. A zenék beszerzésében a német rádiók sokat segédkeztek. A hallgatók széles zenei palettát ismerhettek meg, attól függően, hogy a zenei szerkesztő mit választott. 1989-ben a rádió megkísérelte a sopronit német, míg az ország többi részén sugárzott adást magyar nyelven közvetíteni, ám a terv kevésbé gazdaságos mivolta miatt ez végül nem valósult meg.

1988-ban már zömmel magyarul szóló rádió volt. Újabb adók kezdték el sugározni az adást, már napi 21 óra adásidővel. A Magyar Rádió úgy döntött, hogy az új adók kihasználtsága érdekében kiveszi a körzeti adásokat, és itt is a Danubius programját kezdi el sugározni. Ezek az adók Szegeden és Debrecenben jöttek létre. A Danubius Rádió ekkoriban lett országos ismertségű rádió. Új műsorvezetők érkeztek a rádióhoz, a cél a kereskedelmi rádiók egyik fontos jellemzőjének, az egységes arculatnak a kialakítása volt.

1989 tavaszától, a turistaszezon kezdetével ismét felhangoztak a német nyelvű híradások. A Danubius ekkor még német nyelvű adó volt, így foglalkoznia kellett a keletnémet menekültek problémáival is. A német menekültek hasznos információkat kaptak többek között az ellátásukról, illetve az útlevélszerzési lehetőségeikről. Így a rádió kisebb hírközponttá alakult. A román forradalom idején is hírközpont szerepet töltött be a Danubius. 1990 őszén a Taxisblokád ideje alatt ez az adó szólt a taxikban is.

A 90-es években a rádió helyzete megszilárdult a Magyar Rádión belül. Már állandó stúdióval és szerkesztőkkel rendelkezett. Műsorát napi 21 órában sugározta magyar nyelven. Ekkoriban azonban a Lakihegyről a 873 kHz-en sugárzott Calypso Rádió után újabb konkurensek jöttek létre. 1994-ben még a Danubius vezetett, egy évvel később azonban egyes mutatókban már jobbnak bizonyult a fővárosba költözött Juventus Rádió. A versengő kereskedelmi rádiók teret nyertek az állami rádiókkal szemben. A Danubius Rádió a Magyar Rádió szervezetében bizonytalan volt, ugyanis 1994-ben egy új médiatörvényt kezdtek kidolgozni, mely szerint a Magyar Rádió közszolgálati funkciójához nem illeszthető egy kereskedelmi rádióadó. A törvény azonban egy ideig nem lépett életbe. Már az 1994-es év első felében tett törvényjavaslatok szerint 1995 végére pályázatot kellett volna kiírni a Danubius frekvenciáira. A Magyar Rádió vezetői rájöttek, hogy hamarosan meg kell válniuk a jól jövedelmező kereskedelmi adójuktól. Fiatal előadók zenéit is elkezdték játszani, olyan egyéniségek kerültek műsorvezetői székbe, akik még ma is a kereskedelmi rádiókban dolgoznak. Így többek között Geszti Péter, Bochkor Gábor és Boros Lajos, Buza Sándor, Balázsy Panna, Szabó Tamás, Villám Géza, Rókusfalvy Pál, Rónai Egon, Jáksó László, és Dénes Tamás.

Ezek a sztárok a hírnevüket nagymértékben a Danubius Rádiónak köszönhetik. A jó műsorvezetők a Danubius Rádiót a kor egyik legjövedelmezőbb kereskedelmi rádiójává tették. Ezt a sikert azonban nem csak a sztárműsorvezetőknek, hanem a hiányzó médiatörvénynek is köszönhette.

1995-ben elfogadták az új médiatörvényt, amelynek köszönhetően lehetőség nyílt két országos kereskedelmi rádió létrehozására - viszont nem volt lehetőség többé arra, hogy a Magyar Rádió támogatását élvezze bármi módon is az adó. A törvény életbelépése után 9 nappal a Danubius Rádió frekvenciáira az ORTT-nek pályázatot kellett kiírnia. A szerkesztők között a helyzet bizonytalanná vált, ám ezt a hallgatók az újabb és újabb műsorok elindulásának köszönhetően nem érezték meg. A bizonytalanság érződött a vezetésen is. Akkoriban a rádió igazgatója Dr. László József volt. A koncessziós pályázat előtt visszament a Kossuth Rádióhoz, ott ugyanis főszerkesztő volt. A Danubius Rádió vezetését senki sem vállalta el teljes állásban. A pozíciót Sárosi István vette át félállásban 1997 nyaráig, utóda Kálmán Zsuzsa lett.

A törvény megjelenése miatti feszültséget növelte a konkurencia is. A kiéleződő piaci versenyt szem előtt tartva a szerkesztők bevezették a nyugaton bevált, naponta ugyanabban az időpontban hallható sikeres műsortípust, a morning-showt. Az 1996-ban megjelent műsor a Cappuccino nevet viselte. A műsorvezetők, Boros Lajos és Bochkor Gábor, heti váltásban jelentkeztek. A Cappuccinot a hallgatók megkedvelték, így a rádió törzshallgatóinak köre is gyarapodott. A sikeren felbuzdulva új műsor indult a Danubius Rádióban délután 14-18 óra között. A műsor a Jam címet kapta. Ebben a műsorban is két műsorvezető volt, heti váltásban.

1997. november 1-jén kiderült, hogy a Danubius Rádió lett az egyik olyan rádió, amely elnyerte az országos kereskedelmi frekvenciát. Ehhez azonban teljesen függetlenedni kellett a Magyar Rádiótól. Több potenciális vevővel való tárgyalás után végül a DMG Radio mellé álltak, itt látták ugyanis a legtöbb garanciát arra, hogy az általuk képviselt program-elvek megvalósulhatnak. Sándor István a Danubius Rádió vezérigazgatója, 1997. december 1-jétől Fischer András a kereskedelmi- és marketing igazgatója lett. A pénzügyi igazgató posztra pedig Kubatov Jánost nevezték ki. Ügyvezető igazgató lett Rókusfalvy Pál. Szintén a rádiótól került ki a zenei igazgató, Buza Sándor, aki korábban a Magyar Rádiónál és a Danubiusnál is végzett már ilyen feladatokat. Rónai Egon mint hír- és programigazgató kezdte az 1998-as évet a Danubius Rádiónál. Boros Lajos pedig a kreatív igazgatói címet kapta meg. 1998. január 1-jével kezdte meg műsorsugárzását az OKR Rt. működtetésében. Az OKR Rt. a pályázat megnyerésekkor építeni kezdte a Danubius Rádió új adóstúdióit a Váci út 141. számú épületben, ahonnan 1998 márciusától szólt a rádió. Az új stúdió modern technikai berendezésekkel lett felszerelve, így a műsorvezető már egymaga irányíthatta az adást.

A DMG Radio kutatásokat is végzett, mely meghatározta az új műsorstruktúra kifejlesztését. Az első kutatása alapján meghatározta, hogy milyen zenéket játsszon a Danubius. A rádió a '80-as, '90-es évek zenéjét játszó zenei rádió lett, melynek elsődleges célcsoportja a 25-34 éves korosztály, a másodlagos a 20-44 éves korosztály lett. A rádió célja, hogy közel kerüljön a hallgatókhoz. Így fogant meg 1998-ban a Danubius Roadshow. A Danubius Team, hazai zenészek, zenekarok, énekesek csatlakoztak hozzá, akiknek fontos volt az ország első kereskedelmi rádiója és annak közönsége. A sztárok dalokkal ajándékozták meg a Danubiust ősszel, mikor vége lett a Roadshow-nak. Ezekből a dalokból CD-t adott ki a rádió Vígállomás néven. A Vígállomás pár hónap után aranylemez lett. 1998 végére a Danubius Rádiót hallgatták a legtöbben.

A DMG később a teljes nemzetközi rádiós portfólióját (benne a Danubius Rádiót is) egy újabb szakmai befektetőnek, a GWR Csoportnak értékesítette. A GWR időszakában a rádió tovább erősödött. 2003 tavaszán ismét egy újabb cég kezébe került a rádió, ezúttal egy amerikai befektetőcsoport vette meg, az Advent International. 2008-ban ismét tulajdonosváltás történt. Az Accession Mezzanine Capital megvásárolta a Danubius Rádió 100 százalékát az Advent International-től.

A Danubius Rádió 24 órában ultrarövidhullámon (FM) 11 adótoronyról 75%-os országos lefedettséggel sugározta a műsorait, és az interneten is hallgatható volt.

A Danubius Rádió megszűnésének okai[szerkesztés]

2009 novemberében a Danubius Rádiónak lejárt a szerződése az általa használt országos frekvenciára, amelyet egy új rádióállomás, a Class FM nyert el. A döntést az ORTT tagjai hozták meg, de az elnök és az SZDSZ-es tag nem vett részt a tárgyaláson. A döntés szabályellenes volt és komoly politikai vitákat váltott ki.[1] A döntés törvénytelen voltát első fokon a Fővárosi Bíróság 2010. január 19-én, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-én jogerős ítéletben mondta ki. Ennek ellenére - mivel polgári és nem közigazgatási bíróság ítélkezett - nem volt lehetőség a per keretében az ORTT-t az eredeti állapot helyreállítására kötelezni.[2] Ily módon 2009. november 18-án este 23 óra 59 perckor befejezte a földfelszíni analóg sugárzást. A búcsúzást az összes műsorvezető egy közös műsor keretében szervezte meg. A lekeverés után, még a Class FM bejelentkezése előtt egy fél másodpercre véletlenül bekevertek egy zeneszám-részletet, de ezt követően megszűnt a sugárzás. 2009. november 25-én aztán újra bejelentkeztek az interneten, de lényegében műsorvezetők nélkül, hiszen túlnyomó többségük akkor már más rádiókhoz igazolt (javarészt a Class FM-hez). Bíztak abban, hogy a frekvenciát visszakaphatják, és ebben az elsőfokú bírósági ítélet is megerősítette őket. A rádió azonban addigra tetemes adósságot halmozott fel, mert az internetes sugárzással már nem tudták kitermelni a működéshez szükséges bevételt. Ennek következtében 2010. január 29-én megszüntették az internetes sugárzást is, pontot téve a 25 éves működés végére.

Bár voltak azzal kapcsolatban találgatások, hogy a Danubius Rádió később még visszatérhet, hiszen a céget nem szüntették meg a történtek ellenére, a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. adószámát a NAV végül 2020-ban törölte, illetve kezdeményezte a cégbíróságon történő megszűnését, ami azután jogerőre is emelkedett, így a műsorszolgáltató cég megszűnt.[3]

A Danubius Rádió online műsorai 2010. január 28-ig[szerkesztés]

Hétköznap

01:00-02:00 Magyar óra

02:00-03:00 Jazz óra

04:00-05:00 Világzene

05:00-10:00 Danubius Reggel

10:00-15:00 Kívánságműsor

15:00-20:00 Danubius Online

20:00-01:00 Danubius Light

Hétvége

01:00-02:00 Magyar óra

02:00-03:00 Jazz óra

04:00-05:00 Világzene

05:00-20:00 Danubius Online

20:00-01:00 Danubius Light

A Danubius Rádió zenei stílusa, célcsoportjai[szerkesztés]

A Danubius Rádió a ’90-es évek, az új évezred és napjaink zenéjét játszó rádió volt. Az utóbbi korzenéken belül a rádió 3 kategóriát játszott. Ezek a kategóriák:

A rádió gyakran elsőként illesztette műsorába a legújabb slágergyanús szerzeményeket, bár túlnyomó részben a már mindenki által kedvelt és ismert dalok voltak hallhatók. A magyar rádióállomások között egyedülálló az éjszakai programban, hogy minden hajnalban egy óra jazz és egy óra világzene volt hallható. A Danubius Rádió folyamatosan tesztelte a leadott zenéket, hogy a zenékkel kapcsolatban milyen a hallgatók reakciója.

A Danubius Rádió célcsoportjai:

  • Az elsődleges csoport: 25-34 éves korosztály, erről a korosztályról általánosan elmondható, hogy kezdettől fogva a Danubius Rádió lelkes híve volt.
  • A másodlagos csoport: a 20-44 éves korosztály.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]