Varnus Xavér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Varnus Xavér
Varnus Xavér.jpg
Életrajzi adatok
Született 1964. április 29.
(57 éves)
Budapest
Származás magyar
Pályafutás
Hangszer orgona
Tevékenység
 • orgonaművész
 • zongorista
A Wikimédia Commons tartalmaz Varnus Xavér témájú médiaállományokat.

Varnus Xavér (Budapest, 1964. április 29. –) magyar-kanadai orgonaművész.

Élete[szerkesztés]

Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Az 1990-es években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.[1]

1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Budapesti zsinagóga-hangversenyeinek alkalmanként több mint háromezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt házasak párizsi és angliai koncertjei is.[2] 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett. 2011-ben barátságos orgonacsatára hívta ki az 1970-es évek orgona-fenoménját, a 73 esztendős Rhoda Scottot. Egy hetes turnéjuk során négy magyarországi koncertjükre közel 30 ezer jegy fogyott el (Dohány utcai zsinagóga, miskolci evangélikus templom, Debreceni Református Nagytemplom, Papp László Budapest Sportaréna).

Háromszor volt házas, két fia van: a Torontóban született és ott élő Daniel, valamint az angliai Nicholas. Biszexualitását nyíltan vállalja.[3][4]

Amikor a szexuális kisebbségek érdekében szót emeltem 1996-ban, az egész társadalom taburendszere dörgött. Ma már más az emberek hozzáállása, egy csomó dologért nem kell harcolni, mert már "kiharcolódott".
– Varnus Xavér Magyar Hírlap, 2002. december 21.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa (2004, 2010);[5][6] Kőbánya díszpolgára. Kitüntetéseiről így nyilatkozott: „Kitüntetéseim tekintetében szeretném megjegyezni, hogy pártnak tagja soha nem voltam. Önmagamat liberális humanistának tartom. E kitüntetéslista mögött sem tehát sem párthűség, sem pedig lakáj-alázat nem húzódik, csakis az adott pillanatban talán túlértékelt hétköznapi munka.”

A 2005-ös A Nagy Könyv szavazás műsorának egyik meghívott vendége volt.[7] 2015-ben vásárolt egy berlini lakást és végleg elköltözött Magyarországról.[8]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

CD-k, DVD-k és videófelvételek[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kőbánya Online: díszpolgárok, 2003. [2008. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 30.)
 2. ROYAL MUSIC SALON jegyek
 3. Varnus Xavér. Isten majd megbocsájt: az a mestersége. Aquincum Archive (1996) 
 4. Bóta Gábor. „Tehetséges muzsikus vagyok”, Magyar Hírlap, 2002. december 21.. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 10.) 
 5. Röviden[halott link] (Népszabadság, 2004. március 18.)
 6. [1]
 7. Tizenkét kedvencek – A Nagy Könyv-játék óta nőtt a könyvtárak forgalma[halott link] (Népszabadság, 2005. június 13.)
 8. Varnus Xavér végleg elköltözött Magyarországról, 24.hu
 9. Varnus Xavér Átváltozások című regényének hangjátéka, youtube.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap