Szerkesztővita:El Mexicano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

(Archívumok: /Archív1/Archív2/Archív3/Archív4/Archív5)

Fájl:Toledo se subleva.ogg

Szia! Ezt a hangfájlt csak meg kellene vágni, hogy 30 mp-esnél ne legyen hosszabb. De ha azt kéred, hogy ilyen miatt se írjak neked, akkor elnézést. – Regasterios vita 2019. szeptember 11., 19:49 (CEST)

@Regasterios: Szia! Hidd el, hogy ez a kérés nem ellened irányul (vagy bármelyik szerkesztő ellen), hanem sajnos tényleg nincs már erre kapacitásom. Már évekkel ezelőtt – amikor még sokkal aktívabb szerkesztő voltam – sem volt egyszerű engedélyeket szerezni a jogvédett fájlok felhasználásához, eleve olyan kapcsolatokat találni kész kihívás volt, akik egyáltalán válaszolnak egy e-mailre (és még így sem lehetett teljesen jogszerű, a Wikipédia által elvárt formai, tartalmi követelményeknek megfelelő engedélyeket beszerezni), ma meg pláne szinte lehetetlen, amikor már ott tart a világ, hogy sokszor az ember saját ismerősei sem veszik arra sem a fáradságot, hogy válaszoljanak egy üzenetre (ráadásul a régi kapcsolataim sincsenek már meg). Ezért már annak idején is igyekeztem olyan fájlokat feltölteni, amelyekhez nem kellett semmilyen engedély, mert a magyar szerzői jogi törvény szerint idézetként felhasználhatóak voltak tudományos, ismeretterjesztési célokra (szerintem ez egyébként most is így van, de bevallom, nem néztem utána). Aztán egyszer csak valaki kitalálta, hogy ez sem jó... Őszintén szólva, szerintem túl van lihegve ez az egész, abból is problémát csinálnak a ráérős jogvédők, amiből egyébként senkinek eszébe sem jutna és jutott eddig sem (többek között ezért hagytam fel a Wikipédia aktív szerkesztésével). A tudományos és ismeretterjesztési célból történő felhasználást egyszerűen szabaddá kellene tenni és le kellene szállni róla a jogvédőknek (a földre). Hogy nézne ki a 21. században pl. egy élő személyről szóló lexikoncikk a személynek legalább egy fényképe nélkül? A másik pedig, hogy nagyon szereti a Wikipédia hangoztatni, hogy ez egy "közösségi" projekt. A közösségi projekt számomra nem azt jelentené, hogy "te megcsinálod, én meg majd letörlöm", hanem azt, hogy mindenki együtt dolgozik mindenen. A Wikipédiában ez valahogy sosem működött. Elhiszem, hogy sokkal egyszerűbb pl. megjelölgetni a szócikkeket, hogy melyikkel mi a probléma, ahelyett, hogy ezek a felhasználók inkább megpróbálnák megoldani ezeket a problémákat, ha már a megjelölgetésükre van idejük, de ezt én akkor sem és most sem tartom túlzottan tisztességes eljárásnak. Itt van pl. ez a fájl, amiért írtál. Bárki szerkesztheti ugyanúgy, ahogy minden mást, ami fenn van a Wikipédián, hiszen szabad tartalom, nem igaz? Tőlem nem kell hozzá engedélyt kérni. ;) Na, szóval ez a helyzet. Meg még annyi, hogy sajnos amióta a munkahelyemről nem tudok belépni (mert még normális internetkapcsolat sincs), azóta kisebb szerkesztéseket is csak itthonról tudok elvégezni az asztali gépről (tegnap este megpróbáltam neked mobilról válaszolni, de teljesen reménytelen), és hétköznap is csak kb. másfél-két órám jut összesen az internetezésre este – mindegy, ez már az én egyéni szocproblémám. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült, nem akartam rabolni az idődet. Üdvözlettel, El Mexicano 2019. szeptember 12., 18:35 (CEST)

Köszönöm a választ. A fájl oldalára valóban a nincs engedély sablont helyeztem ki, de meg lehet oldani a kérdést azzal, hogy megvágod 30 mp-esre a felvételt. Akkor nem kell semmiféle engedély. – Regasterios vita 2019. szeptember 12., 20:13 (CEST)