Kiszel Tünde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiszel Tünde
Született 1959. november 24. (56 éves)
Budapest, Magyarország
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása televíziós műsorvezető, szerkesztő, producer, újságíró és fotómodell

Kiszel Tünde weboldala
Kiszel Tünde az IMDb-n

Kiszel Tünde (Budapest, 1959. november 24. –) magyar médiaszemélyiség, műsorvezető, újságíró és fotómodell.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A budapesti Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett.[1][2] 1993 óta tagja a MÚOSZ-nak. Pályája elején fotómodell volt, képei magazinok címlapján, kártyanaptárakon, képeslapokon, posztereken jelentek meg. Később a német RTL Tutti-Frutti c. műsorában szerepelt. Itthon több játék- és reklámfilmben is szerepelt, színházakban is fellépett. A Pesti Színházban Lukács Sándorral, a Ruttkai Éva Színházban Esztergályos Cecíliával együtt játszott.

Az 1990-es évek elején újságírással kezdett foglalkozni, számos országos lap közölt cikkeit, többek között a Kiskegyed, a Reform, a Vasárnapi Hírek, a Népszava, az Esti Hírlap, az Aktuell, az Őnagysága, az Ármány és Szerelem, és a Képes Európa. Jelenleg a Sikeres Nők c. lap főmunkatársa. Nemzetközileg is ismert művészekkel, sportolókkal, politikusokkal szokott interjúkat készíteni.

A televíziónál 1992-től dolgozik, eleinte szerkesztő-riporter volt több csatornánál. Az MTV1-en láthatták a nézők a Halló Vasárnap! című műsorban sztárriportjait. Munkája során gyakorlatot szerzett a televíziós műhelymunkában, a szerkesztésben és a vágásban, s a műsorvezetésben egyaránt.

Havas Henrik egyik műsorában ismert politikusok, színművészek voltak riportalanyai. Állandó rovattal rendelkezett a Szív Tv-ben Híres Személyiségek Titkai címmel, interjúit a Metropol Tv is bemutatta.

1995 nyarától a Budapest Európa Televíziónak szerkesztő-műsorvezetője. Négy éven keresztül volt szerkesztője és vezetője a Karosszék című zenés, kulturális magazinműsornak, mely minden vasárnap este 6 órától 11 óráig került adásba. A Töltse velünk az éjszakát! című élő adást három éven keresztül szerkesztette és vezette. Vendégei között több híres közéleti személyiség, Kossuth-díjas művészek, és kiváló sportolók is voltak. Tudósításainak tárgyai túlnyomórészt kulturális események, színházi premierek, fesztiválok, gálakoncertek, jótékonysági rendezvények voltak. Népszerű humoristákkal beszélgetett a Humoróra c. élő adásban, magyar nóta- és népdalénekeseket mutatott be az Elhúzzuk a nótáját c. műsorban. 2000-ben közel egy éven keresztül futott a Gyermekkalauz, majd két évig volt szerkesztője és vezetője a Mi Muzsikus lelkek c. műsornak. Ez utóbbiban a hazai operaszínpadok legnagyobb tehetségei szerepeltek. Szintén ismert és népszerű művészek bukkantak fel Hogy van c. műsorában.

Öt évig heti rendszerességgel volt látható a Sztárbaba c. műsora, melyben neves művészek fordultak meg gyermekeikkel, tárgya a család, gyermeknevelés és szeretet volt. Sikeres műsora volt a Sztárok allűrök nélkül is, mely hetente került képernyőre.

A Budapest TV-n tíz alkalommal vezette a karácsonyi műsort, s több alkalommal a szilveszteri műsort.

Saját maga szerkeszti, vezeti műsorait, melyeket önmaga finanszíroz, s producerként is dolgozik. Gyakorta felkérik jótékonysági rendezvények, gálaestek konferálására, festő és képzőművészek kiállításainak megnyitására.

Szerepelt a Holnap történt - A nagy bulvárfilmben, amelyet Gerencsér Tamás rendezett.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lukács László operaénekestől született lánya, Donatella.[3]

Színházi szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 3.[4]

Darab Szerep Színház Bemutató Forrás
A hölgy fecseg és nyomoz
Dáma
Ruttkai Éva Színház
2000. február 5.
[5]
Egy tenyér, ha csattan
n. a.
Rock Színház
1989. május 17.
[6]
Sztriptíz-bár a Cityben
n. a.
Karinthy Színház
1991. május 24.
[7]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]