Kiszel Tünde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiszel Tünde
Született 1959. november 24. (58 éves)
Budapest, Magyarország
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása televíziós műsorvezető, szerkesztő, producer, újságíró és fotómodell
Fontosabb munkái www.kiszeltunde.hu

Kiszel Tünde weboldala
Kiszel Tünde az IMDb-n

Kiszel Tünde (Budapest, 1959. november 24. –) magyar médiaszemélyiség, műsorvezető, újságíró, producer és fotómodell.

Életrajz[szerkesztés]

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett.[1][2] 1993 óta tagja a MÚOSZ-nak. Pályája elején fotómodell volt, képei magazinok címlapján, kártyanaptárakon, képeslapokon, posztereken jelentek meg. 1990-ben a német RTL+ Tutti-Frutti c. műsorában szerepelt. Itthon több játék- és reklámfilmben is szerepelt, színházakban is fellépett. A Pesti Színházban Lukács Sándorral, a Ruttkai Éva Színházban Esztergályos Cecíliával együtt játszott. Apja Kiszel János orvosprofesszor a magyarországi koraszülött ellátás megteremtője.

Újságírói pályafutása a '90-es évek elején kezdődött. Az egyik népszerű magazin felkérte, hogy készítsen az újság számára riportokat híres emberekkel. Ezt követően több országos lapban jelentek meg cikkei. Rendszeresen publikált a Kiskegyed, Reform, Vasárnapi Hírek, Népszava, Esti Hírlap, Aktuell, Őnagysága, Ármány és szerelem, Képes Európa lapoknak. Jelenleg a Sikeres Nők főmunkatársa. Neves művészekkel, sportolókkal, politikusokkal, híres, sikeres és érdekes személyiségekkel készít exkluzív interjúkat.

Az 1990-es évek elején újságírással kezdett foglalkozni, számos országos lap közölt cikkeit, többek között a Kiskegyed, a Reform, a Vasárnapi Hírek, a Népszava, az Esti Hírlap, az Aktuell, az Őnagysága, az Ármány és Szerelem, és a Képes Európa. Jelenleg a Sikeres Nők c. lap főmunkatársa. Nemzetközileg is ismert művészekkel, sportolókkal, politikusokkal szokott interjúkat készíteni.

Számos világsztár nyilatkozott Tündének: Sylvester Stallone, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, José Cura, Richard Clayderman, Tony Curtis, Demis Russos,

A televíziónál 1992-től dolgozik, eleinte szerkesztő-riporter volt több csatornánál. Az MTV1-en láthatták a nézők a Halló Vasárnap! című műsorban sztárriportjait. Munkája során gyakorlatot szerzett a televíziós műhelymunkában, a szerkesztésben és a vágásban, s a műsorvezetésben egyaránt.

Havas Henrik egyik műsorában ismert politikusok, színművészek voltak riportalanyai. Állandó rovattal rendelkezett a Szív Tv-ben Híres Személyiségek Titkai címmel, interjúit a Metropol Tv is bemutatta.

1995 nyarától a Budapest Európa Televíziónak szerkesztő-műsorvezetője. Több mint 15 éven keresztül volt szerkesztője és műsorvezetője a Karosszék című zenés, kulturális magazinműsornak, mely minden vasárnap este 6 órától 11 óráig került adásba. A Töltse velünk az éjszakát! című élő adást három éven keresztül szerkesztette és vezette. Vendégei között több híres közéleti személyiség, Kossuth-díjas művészek, és kiváló sportolók is voltak. Tudósításainak tárgyai túlnyomórészt kulturális események, színházi premierek, fesztiválok, gálakoncertek, jótékonysági rendezvények voltak. Népszerű humoristákkal beszélgetett a Humoróra c. élő adásban, magyar nóta- és népdalénekeseket mutatott be az Elhúzzuk a nótáját c. műsorban. 2000-ben közel egy éven keresztül futott a Gyermekkalauz, majd két évig volt szerkesztője és vezetője a Mi Muzsikus lelkek c. műsornak. Ez utóbbiban a hazai operaszínpadok legnagyobb tehetségei szerepeltek. Szintén ismert és népszerű művészek bukkantak fel Hogy van c. műsorában.

Öt évig heti rendszerességgel volt látható a Sztárbaba c. műsora, melyben neves művészek fordultak meg gyermekeikkel, tárgya a család, gyermeknevelés és szeretet volt. Sikeres műsora volt a Sztárok allűrök nélkül is, mely hetente került képernyőre.

A Budapest TV-n tíz alkalommal vezette a karácsonyi műsort szenteste élő adást, s több alkalommal a szilveszteri műsort.

Saját maga szerkeszti, vezeti műsorait, melyeket önmaga finanszíroz, s producerként is dolgozik. Gyakorta felkérik jótékonysági rendezvények, gálaestek konferálására, festő és képzőművészek kiállításainak megnyitására, 15 éve szépségversenyeken is zsűrizik.

Hosszú évek óta állandó szereplője a "nagy" csatornák (RTL Klub, TV2, MTV, FEM3...) legnépszerűbb és legnézettebb show-műsorainak. Szerepelt a TV2 nagy sikerű Big Brother VIP műsorában. Meghívást kapott - immár öt alkalommal - A Fábry-showba, Szulák Andrea-showba, Balázs-showba, Mónika-showba, Mokkába, Aktívba, Reggelibe, Fókuszba, Reflektor sztármagazinba, Vásott Kölykökbe , Receptklubba, Hal a tortánba, Rettegés fokába - Argentina -,Vendégül látták az MTV Elsőkézből, Nagy vita, NéwshowR c. műsoraiban, valamint valamint a TV2 Esti Frizbi műsorában.

Szerepelt a Holnap történt – A nagy bulvárfilm - , amelyet Gerencsér Tamás rendezett.

2015 nyarán egy tinisztár videoklipjében is szerepet kapott.

Családja[szerkesztés]

Lukács László operaénekestől született lánya, Hunyadi Donatella.[3] Kiszel Tünde édesapja dr. Kiszel János, szülész-nőgyógyász, gyermekorvos, nemzetközileg elismert tudós, híres orvosprofesszor, a Német Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt.[4] Édesanyja, pedagógus, Tünde nővére dr. Kiszel Csilla, fül-orr-gégész, adjunktus, audiológus.

Színházi szerepei[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 7.[5]

Darab Szerep Színház Bemutató Forrás
A hölgy fecseg és nyomoz
Dáma
Ruttkai Éva Színház
2000. február 5.
[6]
Egy tenyér, ha csattan
n. a.
Rock Színház
1989. május 17.
[7]
Sztriptíz-bár a Cityben
n. a.
Karinthy Színház
1991. május 24.
[8]
A papagáj meséi a hűtlen és hűséges asszonyokról
n. a.
Thália Színház
1987. szeptember 29.
[9]
A papagáj meséi a hűtlen és hűséges asszonyokról
n. a.
Körszínház
1987. július 3.
[10]
Átkozottak
Leány, Erzsébet udvarában
Jurta Színház
1987. június 6.
[11]
Átkozottak
Lékai lány
Jurta Színház
1987. június 10.
[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

Filmográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]