Kozso

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kozso
Életrajzi adatok
Születési név Kocsor Zsolt
Született 1965február 9. (53 éves)
Eger
Pályafutás
Aktív évek 1994–
Együttes Ámokfutók
Hangszer gitár, billentyűs hangszerek
Tevékenység énekes

Kozso weboldala

Kozso (eredeti nevén Kocsor Zsolt; Eger, 1965. február 9. –) magyar zeneszerző, zenész, énekes, szövegíró, producer. Saját zenekarán kívül (Ámokfutók), amit 1994-ben alapított, nevéhez fűződik még az Alvajárók (1993), az All 4 Love (2001), a Bestiák (1997), a Shygys (1997) és a Picasso Branch (1999) nevű formációk kitalálása és menedzselése. A szomorú szamuráj és a Bad Man az Ámokfutók első nagy dobása volt 1994-ben, melyet további dalok követtek (Robinson, Hold dala, Meghalok 1 csókodért, Bújj mellém stb.).

Karrier[szerkesztés]

Nyolcéves kora óta gitározik. Gitáros-énekesként kezdte pályafutását egy rockzenekarban, mellyel több tehetségkutató versenyt is megnyert. Az 1990-es évek közepén szakított a rockzenével. Új csapata az Alvajárók triója már az akkor divatos, széles körben technónak nevezett – valójában eurodance – hangzással próbálta keresni a közönség és a pesti lemezkiadó kegyeit.

A Kozso művésznevet, Pásztor László, lemezkiadó, igazgató javasolta neki, amikor szerződtek. Azt mondta, hogy a Kocsor Zsolt névvel elég nehéz a dance műfajban érvényesülni és ezért összevonta a vezeték és keresztnevet. (Kozso több, mint 45 különböző néven írt dalokat eddig.) Az Alvajárók első albuma nagy siker lett, de 1993-ban máig ismeretlen okokból kilépett az Alvajárók zenekarból, és önálló működésbe kezdett.

Pásztor László és Joós István ajánlására megkeresi a Neotonból ismert szerző-énekes, Jakab György fiát (Jeejee), és már találkozásuk másnapján elkezdik a közös munkát. Kozso zenésztársára Tissy (Horváth Tünde) személyében talál. Ebben a formációban olyan slágerek születnek, mint a „Bad man”, „Mr Casanova”, „Hé várj!”, „Varázsolj el!” , és a máig töretlen népszerűségnek örvendő „Szomorú szamuráj”. A csapat, ebben a felállásban 2 albumot jelentet meg (Sebességláz; Varázsolj el!). Mindkettő arany-, majd platinalemez lett.

Adósságok[szerkesztés]

Kozsó számos adósságot halmozott fel az évek során több tízmilliós nagyságrendben, üzleti és magánéletben egyaránt, melyeket azóta sem rendezett. A zenész saját házán 91 millió forintos jelzálog volt bejegyezve, ezen kívül több milliós közösköltség-tartozása van egy budapesti társasház felé is.[1] Az adósságok miatt végrehajtás alá kerültek a zenész üzleti vállalkozásai és az autója is.[2] 2014 tavaszán kiderült, hogy Kozsó a szüleire íratta érdekeltségeit, akik így jogilag azok adósságát is átvették.[3]

Albumok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kozsó milliókkal tartozik Blikk.hu, 2009. december 5.
  2. Lefoglalták Kozsó autóját Blikk.hu, 2010. július 15.
  3. Szüleire íratta Kozso milliós adósságait Blikk.hu, 2014. április 28.

Források[szerkesztés]