Sipos F. Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sipos F. Tamás
Életrajzi adatok
Született 1964. február 23. (54 éves)
Budapest
Pályafutás
Aktív évek 1986
Együttes

Sipos F. Tamás weboldala

Sipos F. Tamás (Budapest, 1964. február 23. –) magyar énekes.

Élete[szerkesztés]

Élete első 5 évét Párizsban élte. 1976-ban Rómába ment családjával, ahol apja katonai attasé volt. Mély vízbe dobták, olasz nyelvtudás tökéletes hiányában 7. osztályba. Ettől kissé befelé fordult. (A nővére még nála is jobban.) Mondhatni 3 év alatt semmit sem tanult az olaszon kívül, mikor hazatért egyedül kollégistaként, szakadéknyi volt a tanulmányi lemaradása. 1 évig volt kollégista, utána családja is hazajött. Itthon szembesült a csöves kontra digó vonulattal, inkább a rockzene felé vonzódott. Olaszban lett rockrajongó, Kiss és Uriah Heep lemezeket vett elsősorban. Ez meghatározta érdeklődési körét, még dolgozatírás közben is dudorászott. A Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, közben 4 középiskolás osztálytársával megalakították a The Brokies zenekart, erős Beatles hatással. Karrierje kezdetén a Malévnál volt jegykezelő, amit nagyon utált, dalszövegeket írt a pultban. Egy évig bírta. Közben egy metál zenekarba került gitárosként. Katasztrófa volt. Fogtechnikus tanuló lett, közben egy reggae zenekarba került, már hangszer nélkül, énekesként.

1986-ban az Aortán akadt össze az Exotic-kal, s feloszlatta a Kairót, mert azzal negyedikként már nem juthattak be az országos döntőbe. Egyébiránt 1988-ig dolgozott fogtechnikusként, utána blindre felmondott, mert mindennemű szabadságát felemésztette az Exotic, bár még akkor lemez csak kilátásban volt.

Az akkori egyetlen hanglemezkiadó alatt két szerkesztőség működött, a Bravo-pepita – ehhez került az Exotic, Boros Lajos fennhatósága alá – és a Wilpert Imre vezette Start-favorit. Kb. másfél évnyi Ígérgetés és üresjárat után a Boros féle szerkesztőségnél, egyszer a Bikini előzenekaraként megtetszettek Lojzinak / Németh Alajos – Bikini basszeros/ , aki felajánlotta segítségét. Az első lépés volt a Wilpert féle istállóhoz való átszerződés. Ezt követte az első és egyetlen Exotic kislemez, mely mérceként működött, ha min. 5000 db elfogy, lehet nagylemezük. Így is lett. A nagy áttörést azonban a 2. lemez eredményezte, melyen a Trabant c. sláger volt. Ez a dal meghatározta a zenekar további életét és sorsát, 1989-től az egyik legtöbbet koncertező zenekar lett. Még 2 sorlemez és utána egy válogatás album volt a végszó, 1992 végéig dolgoztak együtt, majd bejelentés nélkül felfüggesztették magukat. 1993–tól szólóénekes.

Cipő halála után a Republic zenekar énekese lett,[1] de onnan alig egy évvel később a rajongók nyomására elküldték.[2]

Díjai[szerkesztés]

 • Arany Ottó-díj (1994)

Lemezei[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Az Exoticcal:

 • Holdfénytánc (1988)
 • Exotic II.(1989)
 • Vadnyugat (1990)
 • The Song of the Freedom (1991)
 • Best of Exotic (1992)

Szólólemezek:

 • Buli van (1993)
 • Nincs baj bébi (1994)
 • Táncolj playboy (1995)
 • Jó ez a hely (1996)
 • Boogie-Woogie (1997)
 • Mindig Gondolj Rám (2000)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]