Fekete Pákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete Pákó
Életrajzi adatok
Születési név Lapite Oludayo Babanide Oludatrion Olapite
Született 1976. április 17.[1] (38 éves)
Nigéria Ibadan, Nigéria
Pályafutás
Műfajok mulatós zene
Hangszer kongadob
Kiadók Firestarter Kiadó

Lapite Oludayo (Ibadan, Nigéria, 1976. április 17.), ismertebb nevén Fekete Pákó énekes, kongadobos. Elsősorban mulatós dalairól és botrányairól híres. Elvált, két gyermek édesapja.[2]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994-ben ösztöndíjjal érkezett Magyarországra és az ELTE jogi karán nemzetközi jogot hallgatott.[3] 6 éves kora óta (1981) zenél, Nigériában számos profi zenekarban játszott, mint kongás és énekes. Magyarországon az Afro Bongo tradicionális afrikai zenét játszó zenekarban szerepelt először, később kongashow-val szerepelt az ország több klubjában. Első lemezén magyar mulatós dalokat énekelt, amire szerinte nagyon jól lehet kongázni.

Harmadéves volt az ELTE jogi karán, amikor rájött, hogy őt csak a zene érdekli. Saját bevallása szerint mindig is zenész volt, már kisgyerekkorában is, Nigériában, ahol volt egy zenekara. A családja nem gazdag, így ösztöndíjasként került hazánkba, mint a nővére is.

Eleinte nem volt könnyű dolog a zenészpályán elindulnia, de végül találkozott a Firestarter Kiadó embereivel. Ők adtak neki „nevet”, bár eredetileg Fekete Palkónak szerették volna elnevezni, de mivel ezt nem tudta rendesen kiejteni, ezért a Pákó mellett döntöttek.

Gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár a sajtóban többször napvilágot látott a hír, hogy 10-nél is több gyermeke van, utóbb kiderült, hogy igazából két gyermek édesapja.[4]

Első gyermekét, az 1998-ban született Rajmundot volt felesége eltiltotta tőle.

Második gyermeke 2008. március 11-én este született meg Lapite Plank Bence néven.[5]

Botrányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bombagyárnak adott interjúja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008 januárjában a Bombagyár Rádió adásába hívták meg vendégként beszélgetésre. A rádióban kifejtette véleményét többek közt a zsidókról, cigányokról, az ország helyzetéről is. A stúdióban kérésre náci karlendítést mutatott be. Az esetről videófelvétel is készült.[6] Mint később állította, úgy ment interjút adni, hogy fogalma sem volt, kiknek kell nyilatkoznia és miről. Szerinte mikor kiderült, hogy egy "rasszista rádió" látja vendégül, a korábbi szélsőjobbról érkező fenyegetések miatt ijedtében Tomcaték minden kérésének eleget tett, mivel féltette életét. Ezzel szemben Tomcaték állítása szerint Pákóval az interjút megelőző telefonbeszélgetések során többször közölték, hogy milyen műsorba invitálják. A rádiósok honlapjukon elismerték, hogy Pákó tőlük hallott először Szálasiról, és ők tanították be a karlendítést is,[7] ám tagadták, hogy a zsidókról és cigányokról elmondott véleményt ők adták volna Pákó szájába. Tomcat a nyilatkozathoz fűzött kommentárjában[8] állítja: semmilyen módon nem fenyegették meg Pákót, mint a videón is látszik, közterületen, az Oktogonon találkoztak vele, ahonnan szabad elhatározásából tartott velük. Az interjú után Tomcat feljelentést tett Pákó ellen rágalmazás minősített esete miatt. A Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a Pákó által a Bombagyár szerkesztői ellen kényszerítés alapos gyanúja miatt feljelentés nyomán indult eljárást, és Fekete Pákó ellen 2008 áprilisában hamis vád bűntette miatt indított eljárást.

Az eset után a TV2 és az RTL Klub közölte: Pákó többé nem szerepelhet a képernyőn.[9] Ennek ellenére Pákó szerepel az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! (2008) és a Kalandra Fal! (2009) című műsorában.

2008. január 31-én Hajdú Péter a Frizbi című műsorban megkísérelte összehozni Pákót és Tomcatet egy beszélgetés erejéig. Pákó azonban, mikor megtudta, hogy Tomcat is a stúdióban tartózkodik, elrohant a helyszínről, majd nem sokkal később három rendőr kíséretében tért vissza, akiket Hajdú elleni intézkedésre kért fel. Mint a rendőrök elmondták, valójában azért jöttek ki, mert Pákó azt állította nekik, hogy erőszakkal akarták a stúdióban tartani, majd megkergették. Egyes hírek szerint az történt, hogy Pákónak kisebb gondot okozott kimenni egy kifelé nyíló ajtón, ugyanis azt befelé rángatta, az őt követő fotósokat pedig verőembernek nézte. [10] A rendőrök végül közölték Hajdúval, hogy írnak egy jelentést, és elhagyják a helyszínt. Hajdú Péter az eset kapcsán később elmondta: az okozott botrány miatt Pákót többé nem hívják meg a Frizbi adásába.[11] Ez után az énekes eltűnt a médiából, ami a Celeb vagyok, ments ki innen! című RTL Klub-műsorral tört meg 2008 végén.

Fekete Pákó ellen jelenleg hamis vád bűntette és rágalmazás miatt folyik eljárás, amiért Tomcatet és a Bombagyár szerkesztőit bűncselekménnyel vádolta meg.

2010. szeptember 2-án a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében megállapította: Pákó kijelentései valóban nem igazak, és súlyosan megsértette a Bombahír szerkesztőinek jóhírnévhez való jogát. A fekete celebet 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére is kötelezték. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is helybenhagyta és jogerőre emelkedett.

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Kislány, vigyázz (CD - 2003)

TV és filmes szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]