2 Unlimited

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2 Unlimited
Előadás közben (1994)
Előadás közben (1994)
Információk
EredetHollandia Amszterdam, Hollandia
Alapítva1991
Aktív évek19911996
19981999
2012 – napjainkig
MűfajEurodance, techno, dance-pop,
KiadóByte, PWL Continental, ZYX Music
Radical, Quality,
Tagok
Ray Slijngaard
Kim Vergouwen
Korábbi tagok
Anita Doth
Romy van Ooijen
Marjon van Iwaarden

A(z) 2 Unlimited weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz 2 Unlimited témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A 2 Unlimited egy 1991-ben alakult techno duó,[1] melyet belga producerek Jean-Paul De Coster és Phil Wilde alapítottak. A duó tagjai Anita Doth[2] holland énekesnő, és Ray Slijngaard rapperből áll.[3] A duó hatalmas népszerűségnek örvendett a 90-es években, így a Get Ready For This, Twillight Zone, a No Limit és a Tribal Dance című dalok voltak a legnépszerűbbek, bár az Egyesült Államokban kevésbé voltak népszerűek, dalaik sok amerikai sporteseményen csendültek fel, különösen az NHL meccseken.

Története[szerkesztés]

Jean-Paul De Coster és Phil Wilde Antwerpenben, Belgiumban találkoztak először, ahol megalapították a Bizz Nizz nevű dance csapatot. A csapat sikeressége után úgy döntöttek, hogy továbbra is együtt dolgoznak. A két producer új dala a Get Ready For This eredetileg egy instrumentális dal volt, majd később úgy döntöttek, hogy a dalhoz jobban illene egy vokális változat is. De Coster később ezt nyilatkozta:

" A dal először egy 12-es bakelit lemezen jelent meg, majd megkerestük Ray Slijngaardot hogy dolgozzon újra velük, hiszen korábban a Bizz Nizz nevű formációnál egy újrakiadott dalban a Money, Money-ben már dolgoztunk együtt. Odaadtuk neki a Get Ready For This instrumentális változatát, majd meglepetésünkre szeptemberben visszaadta nekünk a szalagot, melyen egy bizonyos Anita Doth vokálozott rajta. Azt mondta nekünk Ray, hogy jó barátja Anita, akivel gyakorta szórakozik együtt az éjszakai életben. A duó a dal után megalakult."[4]

Get Ready (1990-1992)[szerkesztés]

A csapat szerződése a Byte Records kiadóval került aláírásra, mielőtt megjelent az első bemutatkozó lemezük. A kiadó több lemeztársasággal is kapcsolatban állt, így a PWL Continental alatt az Egyesült Királyságban, A ZYX Music Németországban, Svájcban, és Ausztriában, a Scorpio Franciaországban jelentette meg kiadványaikat. Az első kislemez a Get Ready For This című dalukat jól fogadták Belgiumban,[5] és itt a 8. helyen végzett a slágerlistán. Hollandiában a No.10-ben elérte a csúcsot, majd a megjelenés utáni harmadik évben az amerikai Billboard Hot 100-as listájára is felkerült, ahol 38. helyen végzett.

A következő dal a Twilight Zone mely 1992 januárjában jelent meg, számos slágerlistára felkerült, úgy mint az Egyesült Királyságban, ahol a 2. helyet érte el. Az Egyesült Államokban a Hot 100-as és Hot Dance Club Play Chart listákon a 49. helyig jutott.[6] A Get Ready! című albumuk 1992 február 24-én jelent meg, majd még tovább két kislemezt másoltak ki az albumról, a Workaholic és a The Magic Friend című dalokat. Az albumból az Államokban 1995-ben 500.000 darabot adtak el, így Arany minősítést kapott.[7]

No Limits! (1993-1994)[szerkesztés]

A No Limit című dal 1993 januárjában jelent meg,[8] mely a mai napig a legsikeresebb daluk. A csapat Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Franciaországban, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Svájcban, és az Egyesült Királyságban is slágerlistás helyezést ért el. Németországban Platina státuszt kapott az 500.000 darabos eladás után.[9] Az Egyesült Államokban bekerült a Top 25-be, bár nem volt túl játszott dal az amerikai rádióállomásokon. A kislemez 1996-ra világszerte elérte a 2,3 millió eladott darabszámot.[10]

A Tribal Dance című daluk a No Limits című album előtt jelent meg 1993 májusában. A dal nagyon sikeres volt, így Ausztriában, Ausztráliában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban is a legjobb öt közé tartozott. A dal Németországban Arany státuszt kapott a több mint 250.000 darab értékesítése végett.[9] A második albumról három további kislemezt jelentettek meg, úgy mint a Faces, a Maximum Overdrive és a Let The Beat Control Your Body, melyet Franciaországban Let The Bass Control Your Body-ra változtattak a benne lévő kissé obszcén szleng miatt.

A No Limits című album sikeresebb volt mint elődje, és Top 5-ös slágerlistás helyezést is elért Ausztriában, Ausztráliában, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Svájcban is. Az Egyesült Királyságban az album egészen az albumlista csúcsán szerepelt.[11] 1996-ra az albumból 3 millió darabot értékesítettek, 592.000 darabot csak Németország-Svájc-Ausztriában. Magyarországon az albumot a Record Express jelentette meg.[12]

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban elképesztő sikert arattak, a zeneipar nagymértékben bírálta őket és a brit sajtó "2 Untalented" (2 tehetségtelen)-nek nevezte őket.[13]

Real Things (1994-1995)[szerkesztés]

1994 májusában megjelent a duó 10. kislemeze The Real Thing (2 Unlimited-dal) címmel, mely Hollandiában az 1. helyig jutott, valamint a legjobb 5-ben is benne volt Belgiumban, Németországban, és Norvégiában is.[14]

Harmadik Real Things című albumuk 1. helyezett lett Hollandiában és az Egyesült Királyságban is, míg Ausztráliában, Németországban, Norvégiában Svédországban és Svájcban is bejutott a legjobb 5 közé. Az album arany státuszt kapott az Egyesült Királyságban több mint 100.000 eladott példányszám után.[15] Ez az albumuk volt, melynek címkéjén az Egyesült Királyság beli kiadó a PWL nem változtatott.

1994-ben a duó 500.000 ember előtt lépett fel.[16]

Második kislemezük a No One egy egyszerű pop-sláger volt, mely 2. helyezést ért el a Holland kislemezlistán.[17]

1995 márciusában megjelent Here I Go című kislemezük, mely nem volt túl nagy siker, csupán a Top 20-ban volt benne Ausztriában, Belgiumban és Svédországban. A 4. és egyben utolsó Nothing Like The Rain című balladájuk sem hozta meg a várva várt sikert.

Hits Unlimited (1995-1996)[szerkesztés]

1995 októberében megjelent a Hits Unlimited című válogatás lemezük, mely azt a pletykát keltette, hogy a duó feloszlik. Az első kislemez, a Do What's Good For Me[18] Top 5-ös sláger lett Finnországban, Top 20-as Hollandiában és az Egyesült Királyságban. A duó világkörüli turnéra készült 1996 áprilisában, a Jump For Joy című kislemezük után bejelentették, hogy feloszlik a duó.

A sok együtt töltött idő, a nem egyetértés, valamint a részesedések miatt a tagok külön folytatták pályafutásukat, még mielőtt megjelent utolsó Spread Your Love című kislemezük 1996 júniusában.

II (1998-1999)[szerkesztés]

A csapat 1996-os feloszlása után De Coster és Wilde két új taggal próbálta a 2 Unlimited duót feltámasztani, így Romy van Ooijen (1971 november 18.) és Marjon van Iwaarden (1974. június 18.) léptek pályára, hogy újrahasznosítsák a csapat korábbi babérjait, így született meg a Wanna Get Up című dal, melyhez SASH! készített remixet. A dal 38. helyezett lett a brit kislemezlistán.

A II album 1998 áprilisában jelent meg, és nem volt olyan sikeres mint a korábbi stúdióalbumok.[19] Az Edge Of Heaven és a Never Surrender című dalok sem lettek túl sikeresek, így a tagok kiléptek a duóból.

Remixes (2000-2006)[szerkesztés]

2000-ben a Byte Records megjelentette a No Limit és Twillight Zone című dalok remix változatait. Egy remix albumot terveztek kiadni, azonban a mesterszalagokat ellopták a kiadótól, és Oroszországba vitték, ahol bootleg összeállításként jelentették meg. Ebben az évben elsőként jelent meg a duó Twilight Zone című dalának B4 Za Beat Mix-e az Eurodance Dancemania CD sorozatában.[20]

2001-ben végül a Byte kiadó megjelentette a Greatest Hits Remixes albumot, mely számos új remixet tartalmazott. Az album kizárólag Japánban jelent meg. 2002-en pedig szintén Japánban a Trance Remixes: Special Edition című remix album, mely szintén új változatoknak adott helyet, melyek az előző összeállításban nem szerepelnek.

Az elmúlt években több összeállítás került kiadásra gyakran új remixekkel, majd 2003-ban a ZYX Music megjelentette a No Limit 2.3 című kislemezt, mely mérsékelt sláger volt, a 41. helyen szerepelt a német kislemezlistán. A dalt egy új duó Débora Remagen és James Giscombe személyében népszerűsítették, bár nem használhatták saját hangjukat szerzői jogi problémák miatt.[21]

2004-ben megjelent egy CD-DVD válogatás The Complete History címmel, mely a duó videóklipjeit is tartalmazza, valamint a Tribal Dance 2.4-t (2003 novemberében a Tribal Dance 2.3). a The Refreshed albumot Mexikóban jelentették meg ugyanazokkal a remixekkel, mint az előző remix albumokon hallhatóak. 2006-ban egy Ausztráliában megjelent a Greatest Remix Hits című válogatás, mely az Európában megjelent DVD-t is tartalmazta. Ezt a válogatást Argentínában, Dániában, Svédországban, Ázsiában és Dél-Afrikában is megjelentették.

Újraegyesülés (2009-2012)[szerkesztés]

A korábbi duó tagjai útjukat külön-külön folytatták az évek során, így éjszakai klubokban és számos helyen felléptek, 2009 április 11-én újraegyesültek, és az I Love The 90s[22] című koncerten léptek fel Hasseltben, Belgiumban. Slijngaard nyilatkozata szerint Jean Paul De Coster nem engedélyezte a duónak, hogy 2 Unlimited néven tevékenykedjen, végül Phil Wilde részt vett a koncerten és segítségen nyújtott a duónak az újraegyesítésben.

2009 április 30-án Slijngaard és Doth öt dalt énekeltek el a Radio 538 Queen's Day koncerten Amszterdamban a Museumpleinben.

2009 december 29-én a duó bejelentette, hogy Ray & Anita néven jelentetik meg dalaikat, melynek eredményeképpen 2010 január 22-én megjelent az In Da Name Of Love[23][24] című daluk, mely Hollandiában 6. helyig jutott. A dalt a Spinnin' Records jelentette meg. 2010 április 30-án - a Holland királynő születésnapján - Still Unlimited néven jelent meg kislemezük még mindig Ray & Anita néven.

2011 júliusában Ray & Anita meghívta a rajongóit az Amszterdamban forgatott Nothing 2 Lose című videohoz. A rajongókat e-mailben véletlenszerűen választották ki. A video július 28-án készült el.[25] A dal az Amstedam Heavy[26] című filmzenében is hallható volt. Júliusban a duó Belgiumban a Tomorrowland I Love 90s című rendezvényen is fellépett.

Visszatérés (2012-2016)[szerkesztés]

2012 július 11-én bejelentették, hogy Ray & Anita ismét 2 Unlimited néven folytatja karrieerjét. Ezt a producerrel való közös megegyezés után engedélyezték nekik.[27]

2013. március 30-án a duó az Antwerpeni Sportpaleis-ben lépett fel, ahol nagyszabású koncertet rendeztek.[28]

2013 október 28-án megjelent első Get Ready For This[29] című slágerük újramixelt változata, melyet DJ Steve Aoki készített, és mely szerepel Greatest Hits című albumukon.

A duó 2014-ben 10 fesztiválon vett részt, mely többnyire kerékpáros, - és autóversenyeken való részvétel volt. A kerékpáros versenyek, és autóversenyeket a csapat fellépésével színesítették.

2016. április 20-án a 2 Unlimited bejelentette, hogy Anita Doth 2016 végén elhagyja a zenekart, és szólókarrierbe kezd.[30] Helyette egy másik énekesnő lesz, akinek kilétét még nem fedték fel.[31]

2016–tól napjainkig[szerkesztés]

2016 augusztus 13-án Ray Slijngaard oldalán új énekesnővel Kim Vergouwen-nel posztolt Slijngaard Facebook oldalán.[32]

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. https://www.allmusic.com/artist/2-unlimited-mn0000431439/biography
  2. https://books.google.hu/books?id=sgsEAAAAMBAJ&pg=PA58&redir_esc=y
  3. https://books.google.hu/books?id=YQ8EAAAAMBAJ&pg=PA58&redir_esc=y
  4. https://books.google.hu/books?id=TA8EAAAAMBAJ&pg=PA29&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  5. http://www.ultratop.be/nl/song/369e/2-Unlimited-Get-Ready-For-This
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/All_Media_Network
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Recording_Industry_Association_of_America
  8. http://www.ultratop.be/nl/song/a19/2-Unlimited-No-Limit
  9. a b http://www.musikindustrie.de/nc/datenbank/?action=suche&strTitel=&strInterpret=2+Unlimited&strTtArt=alle&strAwards=checked
  10. https://books.google.hu/books?id=TA8EAAAAMBAJ&pg=PA29&redir_esc=y
  11. https://en.wikipedia.org/wiki/Official_Charts_Company
  12. https://www.discogs.com/2-Unlimited-No-Limits/release/1815817
  13. https://www.enotes.com/homework-help/what-role-did-2-unlimited-play-mainstreaming-468842
  14. http://www.ultratop.be/nl/song/af5/2-Unlimited-The-Real-Thing
  15. https://en.wikipedia.org/wiki/British_Phonographic_Industry
  16. https://books.google.hu/books?id=TA8EAAAAMBAJ&pg=PA34&redir_esc=y
  17. https://www.top40.nl/2-unlimited/2-unlimited-no-one-10779
  18. http://www.ultratop.be/nl/song/c33/2-Unlimited-Do-What's-Good-For-Me
  19. https://www.discogs.com/2-Unlimited-II/master/38073
  20. https://www.discogs.com/artist/4057-2-Unlimited
  21. https://web.archive.org/web/20120214052056/http://www.welnet.de/wf/viewtopic.php?t=53&weluser=dancefloor
  22. https://web.archive.org/web/20100330070842/http://www.ilovethe90s.be/
  23. http://nlpop.blog.nl/dance/2009/12/29/nieuwe-single-2-unlimited-heet-in-da-name-of-love
  24. https://www.top40.nl/ray-anita/ray-anita-in-da-name-of-love-20943
  25. https://vimeo.com/32842759
  26. http://www.imdb.com/title/tt1740468/
  27. http://www.telegraaf.nl/vrij/1227318/2-unlimited-herleeft
  28. Archivált másolat. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 27.)
  29. https://www.amazon.co.uk/Get-Ready-Steve-Aoki-Edit/dp/B00F03FHNC
  30. https://www.nu.nl/muziek/4250167/anita-doth-neemt-afscheid-van-2-unlimited.html
  31. http://www.telegraaf.nl/entertainment/394230/anita-doth-solo-verder
  32. https://www.facebook.com/ray.slijngaard/photos/a.1389227211386107.1073741828.1389207764721385/1571136483195178/?type=3&theater