Jurta Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jurta Színház
Hely Népliget
Építési adatok
Építés éve 1985–1987
Megnyitás 1987. április 14.
Tervező Szabó Ottó
Koffler Antal
Csertus Ferenc

A Jurta Színház 1987-ben nyílt meg a Népligetben, tervezői Szabó Ottó, Koffler Antal és Csertus Ferenc. Fennállása alatt Művészetbarátok Egyesülete sok rendezvényének és kiállításának adott helyet.

Története[szerkesztés]

Az épületet Romhányi László 1985-ben saját pénzéből kezdte el építeni. 1987. április 14-én nyílt meg. 1987-től Romhányi töltötte be az igazgatói és a főrendezői posztot, és állandó társulatot szervezett.

A vállalkozás rövid idő alatt kudarcba fulladt, pénzügyi botrányok és jogviták következtében, amelyek során be is zárták az épületet. A színház vezetősége ezek ellenére is a magyar irodalom pártolását és magyar szerzők műveinek színrevitelét tűzte ki céljául. Olyan rangos szerzők műveiben gondolkodtak, mint Páskándi Géza, Ratkó József, Weöres Sándor, Szentmihályi Szabó Péter, Nemeskürty István, Kósa Ferenc, azonban az előadások nagy része elmaradt, és a bemutatott darabokat gyenge produkciók jellemezték.

Az 1980-as évek végén, a rendszerváltás idején különböző politikai pártok használták az épületet, színházi jellege egyre inkább háttérbe szorult. 1993 és 2008 között az E-klubnak adott otthont. Az épület új tulajdonosa 2012-ben a Morrison's Liget Kft. lett, mely új funkciót tervezett az egykor volt színháznak, ám végül a bontás mellett döntöttek. Helyén ma már csak egy kopjafa áll a Népligetben.

Előadások[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatók száma: 8.[Mj. 1]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Hozzáférés: 2017. augusztus 14.

Társulat (1987-1988)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]