E-Klub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
E-Klub
Az egykori E-Klub bejárata (BME E épület)
Az egykori E-Klub bejárata (BME E épület)
Stílus dance, sláger, house, trance
Megnyitás éve 1968
Rezidens Balage, Öcsi
Honlap http://www.eklub.hu

Az E-Klub először egy neves egyetemi klub, később egy magyarországi diszkó volt. A másik legismertebb budapesti diszkóval, a Bank Dance Hall-lal együtt országszerte ismert volt, s az 1990-es évek végétől a 2000-es évek végéig uralták a budapesti diszkó-életet. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a 2000-es évek végén színre lépő klubok (Dokk, Coronita, White Angel, Studio, Moulin Rouge), melyek a minőségre és a nagyobb árszínvonalra helyezték a hangsúlyt, el tudjanak terjedni. Az új hullámos diszkó-klubok elszívták a fizetőképes vendégeket, így az E-klub 2008 nyarán végleg bezárt. Napjainkban rendezvény helyszínként működik.

Története[szerkesztés]

A BME E épülete
  • 1968-ban elindult Kelet-Közép-Európa első egyetemi klubja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (akkori neve: Budapesti Műszaki Egyetem - röviden BME vagy „Műegyetem”) „E” épületében (XI. kerület, Egry József utca). Az 1970-es években az első emeleti főszínpadon neves hazai rockegyüttesek adtak koncertet (Pl. Omega), a főműsor zárása után a földszinti bárban minőségi tánczenekarok adtak zenét (Pl. Sakál-Vokál).
  • az 1980-as években szórakozóhely-jellege mellett több egyetemi oktató, például Czine Mihály tartotta itt azokban a témakörökben előadásait, amelyek nem voltak kívánatosak az ELTE falai között. Híressé vált magyarságtörténeti (Pap Gábor) és irodalomtörténeti előadássorozata, valamint a két világháború közötti évekből a dokumentumfilm-klubja, amelyek számos bölcsészkari oktató szemináriumának is részét képezték.
  • 1990-es évek eleje: az egyetem rektorának intézkedéseként a Petőfi híd budai hídfőjétől átköltözik a szórakozóhely a Népligetbe, az egykori Jurta Színház épületébe.
  • különféle rendezvények szervezése (Síbörze, I. Tattoo Expo, Téli Motorostalálkozó, SZESZ Fesztivál, Rockvoks Díjátadó és Gála, Marlboro Music Rock-In Tehetségkutató, Music Expo Hangszerkiállítás és Vásár) és külföldi előadók (Chumbawamba, Tiamat, Kip Winger, H-Blockx, Savatage, Moonspell, Nightwish, The Gathering, GBH, New Model Army, Iron Maiden, HammerFall, Psychotic Waltz).
  • Az E-Klubnál 1996-ban történt lövöldözés egy halálos és egy életveszélyes sebesüléssel végződött.A vád szerint a rendezőktől két nappal korábban elszenvedett sérelemért akartak "elégtételt" venni a vádlottak. A 18-20 éves, baseballütőkkel és pisztolyokkal felfegyverkezett fiatal 1996. március 16-án este négy autóval érkezett az E-Klubhoz. Szóváltást követően egy ütés viszonzásául Hámori Attila elsőrendű vádlott egy-másfél méterről meglőtte A. Ottót a tüdején, aki csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhette az életét. Ezt követően a támadók golyózáport zúdítottak a klub rendezőire, melynek következtében halálos lövés érte V. Istvánt és még egy személy könnyebben megsebesült. V. István gyilkosa ismeretlen maradt.Összesen hat személy ellen emeltek vádat. Közülük a tavalyi Aranykéz utcai robbantás áldozatává vált Boros Tamás ügyében megszüntették az eljárást.
  • 1998 augusztusa: a klub átalakítása; a rock stílusról áttértek a diszkó műfajra.
  • 2005 augusztusa: újabb jelentős belső átalakítások, megújult a hang-és fénytechnika, illetve belsőépítészeti átalakítások is történetek.
  • az E-klub 2008. július 17-én fejezte be működését diszkóként.

Rezidens dj-k[szerkesztés]

  • Nagyteremben: Dj. Balage és Bóli vs Pollák (club)
  • Kisteremben: Dj. Öcsi és Dj. Paplan (1980-as, 1990-es évek slágerei, magyar slágerek, r’n’b)