E-Klub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
E-Klub
Az egykori E-Klub bejárata (BME E épület)
Az egykori E-Klub bejárata (BME E épület)
Stílus dance, sláger, house, trance
Megnyitás éve 1968
Rezidens Balage, Öcsi
Honlap http://www.eklub.hu

Az E-Klub először egy neves egyetemi klub, később egy magyarországi diszkó volt. A fővárosi poptörténeti tanösvény egyik emlékpontja.[1] A másik legismertebb budapesti diszkóval, a Bank Dance Hall-lal együtt országszerte ismert volt, s az 1990-es évek végétől a 2000-es évek végéig uralták a budapesti diszkó-életet. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a 2000-es évek végén színre lépő klubok (Dokk, Coronita, White Angel, Studio, Moulin Rouge), melyek a minőségre és a nagyobb árszínvonalra helyezték a hangsúlyt, el tudjanak terjedni. Az új hullámos diszkó-klubok elszívták a fizetőképes vendégeket, így az E-klub 2008 nyarán végleg bezárt. Napjainkban rendezvény helyszínként működik.

Története[szerkesztés]

A BME E épülete
 • 1968-ban elindult Kelet-Közép-Európa első egyetemi klubja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (akkori neve: Budapesti Műszaki Egyetem - röviden BME vagy „Műegyetem”) „E” épületében (XI. kerület, Egry József utca). Az 1970-es években az első emeleti főszínpadon neves hazai rockegyüttesek adtak koncertet , többek között az Omega, a Bergendy-együttes, az Atlas, a Generál, az Illés-együttes, A Sakál-Vokál, a Mini vagy a Benkó Dixieland Band.[2] Pezsgő klubélet folyt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek, a főműsor zárása után a földszinti bárban minőségi tánczenekarok adtak zenét.
 • az 1980-as években szórakozóhely-jellege mellett több egyetemi oktató, például Czine Mihály tartotta itt azokban a témakörökben előadásait, amelyek nem voltak kívánatosak az ELTE falai között. Híressé vált magyarságtörténeti (Pap Gábor) és irodalomtörténeti előadás-sorozata, valamint a két világháború közötti évekből a dokumentumfilm-klubja, amelyek számos bölcsészkari oktató szemináriumának is részét képezték.
 • 1990-es évek eleje: az egyetem rektorának intézkedéseként a Petőfi híd budai hídfőjétől átköltözik a szórakozóhely a Népligetbe, az egykori Jurta Színház épületébe.
 • különféle rendezvények szervezése (Síbörze, I. Tattoo Expo, Téli Motorostalálkozó, SZESZ Fesztivál, Rockvoks Díjátadó és Gála, Marlboro Music Rock-In Tehetségkutató, Music Expo Hangszerkiállítás és Vásár) és külföldi előadók (Chumbawamba, Tiamat, Kip Winger, H-Blockx, Savatage, Moonspell, Nightwish, The Gathering, GBH, New Model Army, Iron Maiden, HammerFall, Psychotic Waltz).
 • Az E-Klubnál 1996-ban történt lövöldözés egy halálos és egy életveszélyes sebesüléssel végződött. A vád szerint a rendezőktől két nappal korábban elszenvedett sérelemért akartak "elégtételt" venni a vádlottak. A 18-20 éves, baseballütőkkel és pisztolyokkal felfegyverkezett fiatal 1996. március 16-án este négy autóval érkezett az E-Klubhoz. Szóváltást követően egy ütés viszonzásául Hámori Attila elsőrendű vádlott egy-másfél méterről meglőtte A. Ottót a tüdején, aki csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhette az életét. Ezt követően a támadók golyózáport zúdítottak a klub rendezőire, melynek következtében halálos lövés érte V. Istvánt és még egy személy könnyebben megsebesült. V. István gyilkosa ismeretlen maradt. Összesen hat személy ellen emeltek vádat. Közülük az egy évvel korábbi Aranykéz utcai robbantás áldozatává vált Boros Tamás ügyében megszüntették az eljárást.
 • 1998 augusztusa: a klub átalakítása; a rock stílusról áttértek a diszkó műfajra.
 • 2005 augusztusa: újabb jelentős belső átalakítások, megújult a hang-és fénytechnika, illetve belsőépítészeti átalakítások is történetek.
 • az E-klub 2008. július 17-én fejezte be működését diszkóként.

Rezidens dj-k[szerkesztés]

 • Nagyteremben: Dj. Balage és Bóli vs Pollák (club)
 • Kisteremben: Dj. Öcsi és Dj. Paplan (1980-as, 1990-es évek slágerei, magyar slágerek, r’n’b)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Poptörténeti tanösvény Archiválva 2019. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, hangfoglalo.hu
 2. Negyvenöt éves az E-Klub Archiválva 2019. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, mixonline.hu

Források[szerkesztés]