Szerkesztő:BinBot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kézi botszerkesztések becsült száma: 75333
Új: Szerkesztő:Bináris/Tartalomjegyzékbot. Katt!
Animation2.gif

Regisztrált robot 2008. április 19-én délutántól. AllapokMunkanaplóSzerkesztéseimSzámláló

Az aktuális információk mindig itt találhatók. A WP:BOT lapon olvasható adatok esetenként rendkívül elavultak is lehetnek.

Ez a bot 2009 novemberében vezette a szócikknévtérbeli szerkesztések statisztikáját túlnyomórészt kézi szerkesztésekkel, 2009 októberében pedig második helyen volt egy automata bot mögött.

2010. július 26. és 2011. november 6. között a bot jelszóelfelejtés miatt BinBott (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) néven működött. 2011. november 8-ától a szerkesztéseket ismét BinBot néven végzi.

Adatlap[szerkesztés]

A replace.py képernyője az i/í betűk helyesírását javító fix futtatása közben. A „Részösszeg a képernyőre” kezdetű sor nem része a programnak, saját használatú kiegészítés. Sárgával a közvetlenül meg nem jeleníthető jelek helyettesítői, pirossal a cserélendő rész, zölddel a felajánlott javítás látható

Első munkám a GPU egyértelműsítése volt, 2006. december 2-án este hat felé.

Saját fejlesztésű modulok[szerkesztés]

Részletesebben a helyesírási javításokról[szerkesztés]

Egyértelműsítési irányelvek[szerkesztés]

A bot megkeresi azokat a lapokat, amelyek a kijelölt egyértelműsítő lapra hivatkoznak, és felajánlja választásként az egyértelműsítő lapon levő linkeket, amelyek közül kézzel kell választani. Ehhez segítségül egy viszonylag szűk szövegkörnyezetet mutat meg a hivatkozás körül, és közben sípol egy oltári nagyot. (Ezt hál'istennek sikerült kikapcsolni.)

  • Szócikk- és vitanévtérben: ha a szövegkörnyezet alapján egyértelmű vagy nagyon valószínű az egyik jelentéshez való kötődés.
  • Felhasználói allapokon, vitalapokon, valamint archívumokban: ha a szerző szándékának láthatóan az egyik értelmezés felel meg. Ha bizonytalannak tűnik, vagy éppen arról folyik a vita, hogy melyik legyen a fő jelentés és melyik az egyértelműsítő, akkor átugrom. (Régebben szemérmesebb voltam az ilyen lapokkal, de azt gondolom, hogy a szerzők szándékának inkább ez felel meg, és a user allapok egyszer úgyis kikerülnek szócikknévtérbe, akkor meg miért ne legyenek jók?) Ha mégis tévedtem, akkor elnézést! 2008. április 22-től a felhasználói allapok módosításáról a bot üzenetet hagy a vitalapodon.
  • Szavazások archívumaiban: soha. Az történelemhamisítás lenne.
  • Felhasználói lapokon: soha. Azt rontsa el mindenki magának. :-) Ha mégis belejavítottam, az valószínűleg tévedés volt, és elnézést!

Mérföldkövek BinBot tevékenységében[szerkesztés]

Dátum Nevezetes esemény
2017. szeptember 15. A 75 ezredik kézi botszerkesztés a Tengervíz szócikkben. A bot tárolja a felhasznált fix nevét későbbi statisztikákhoz, elemzésekhez.
2017. szeptember 4. Régi nagy álmom vált valóra: a munkanapló nemcsak a módosított lapok, hanem a tényleges javítások (becsült) számát is rögzíti.
2017. július 30. Szolgálatba állt a portalsablon.py. Portálsablonok automatikus terítésére jó.
2013 Bekerült a Pywikipedia keretrendszerbe a parserfunctioncount.py modulom, amellyel a túl sok parserfüggvényhívást tartalmazó (Lua-átdolgozásra érdemes) sablonokat lehet kigyűjteni.
2012 Bekerült a keretrendszerbe az apispec.py modulom.
2012. április 2. Bekerült a Pywikipedia keretrendszerbe az első saját fejlesztésű modulom, az ndashredir.py, amely a nagykötőjeles című cikkekre hoz létre kiskötőjeles átirányításokat.
2012. február 24. A bot folyamatosan igyekszik összegezni a kézi szerkesztéseket (legalábbis a replace.py használatakor; a többi modulnál a bevezetés folyamatos lesz).
2012. február 22. A replace.py 9922-es változatával egy központi kivételcsomagot lehet definiálni az összes fixre, így jelentősen egyszerűsödik és átláthatóbbá válik a javítócsomagok kezelése.
2012. február 21. A replace.py 9918-as változatával javítás közben el lehet menteni azokat a címeket, amelyeken az adott javítócsomagot később nem kéne futtatni, így a további futások során jelentős időmegtakarítás érhető el.
2011. december 14. Az első próbafutás a régen várt toolserverről
2011. november 8. BinBot megtalálta a jelszavát, és visszatért
2011. február 12. Egy új kapcsoló beépítésével a replace.py egyetlen gombnyomásra vágja rá a {{korr}} sablont a gyenge helyesírású cikkekre, így nem kell őket külön megnyitni szerkesztésre, és a botgazdát terhelő frusztráció is csökken. :-)
2011. január Az -ít végű igék listáját egy Python-program tartja karban, mindenekelőtt kiszűrve azokat az igekötős igéket, amelyeknek az alapalakjuk már megvan, és bevezetve a nagy kezdőbetűket is. Mostantól sokkal hatékonyabban működik ez a fix, és nem csak a szó eleji kisbetűs előfordulásokat dobja ki.
2010. november 6. Bekerült a Pywikibotba az a módosítás, amellyel a két menetes helyesírási javítások és más szövegcserék gyorsabban és zajtalanabbul fognak működni. Mostantól nem jár minden javítandó szócikk megtalálása egy allap szerkesztésével, és a bot szerkesztési listáját sem teszi áttekinthetetlenné, valamint a szerkesztésszámláló is reálisabban tükrözi a ténylegesen elvégzett munkát.
2010. július 31. Elkészült és elindult a bot első saját fejlesztésű modulja, a cimhossz.py.
A munkanapló frissítése külön modulba került, így a jövőben több program is könnyen használhatja, és a paraméterezhetőség révén beszédesebb lesz az eredmény.
2010. július 26. este BinBott regisztrált és botflaget kapott, és átmenetileg átvette BinBot munkáját.
2010. január 26. A munkanaplóban felül van a legfrissebb bejegyzés
2010. január 3. A 20000. kézi jóváhagyású botszerkesztés
2009. november 4134 – túlnyomórészt kézi – szerkesztéssel BinBot vezeti a szócikknévtérbeli szerkesztések havi statisztikáját, miután októberben 4509 szerkesztéssel második helyen volt egy automata bot mögött.
2008. május 4. Nyilvánosak a helyesírási javításokhoz használt fontosabb javítókészletek
2008. május 3. A robotmunka naplózása
2008. április 22. Az első saját fejlesztés: a szerkesztői allapokon végzett egyértelműsítésekről a bot értesíti a tulajdonost
2008. április 19., 16:33 Botstátusz megszerzése
2008. április 18. Az első helyesírási javítás reguláris kifejezések használatával
2008. április 15. Az első munka letöltött adatbázis (dump) használatával. Ettől fogva látványosan megnő a szerkesztések száma
2007. december – 2008. január A tevékenységi kör bővítése: kategóriacserék, átnevezések és az első szövegcserék (a későbbi főtevékenység)
2006. december 2., 17:15 Regisztráció, első szerkesztés. Az első évben az egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása

Hibaszázalék[szerkesztés]

A /Hibaszázalék lapra gyűjtöm a bot eddigi sok tízezer szerkesztésére eső ismert hibaszázalékot.