Szerkesztővita:Whitepixels

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Whitepixels!
English language.svg If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a Insert-signature.png gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: PallertiLapin.svgRabbit Hole 2012. november 22., 19:26 (CET)

Megerősített szerkesztői jog[szerkesztés]

Szia! A megerősített szerkesztői jogot megkaptad, további jó munkát! Üdv. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2016. június 10., 17:56 (CEST)

Jogsértő[szerkesztés]

Szia! A jogsértő szövegmásolásokat a {{jogsértő}}(?) sablonnal szoktuk ellátni, nem azonnalira jelöljük, hogy legyen 5 napja az illetőnek átírni a szócikket. Ilyenkor neki is küldünk üzenetet, majd a szócikk linkjét elhelyezzük a jogsértő lapok listáján. Üdv, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. október 24., 20:25 (CEST)

Akkor viszont duplikátum. De 5 napon belül úgyis törlésre kerül a jogsértés miatt. Köszi, hogy dolgozol vele! nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. október 24., 20:34 (CEST)

Besenyő István[szerkesztés]

Szomorúan látom, hogy nevezett - egyébként valóban nem túl jó cikket - törlésre jelölted. Szerkesztői lapodon azt látom, hogy brassói vagy. Ha igaz, akkor érthető, miért nem hallottál még Besenyő Istvánról. Itt nincs olyan ember az utcasarkon, aki ne ismerné. Kérlek, óvatosabban jelölgess, mert sosem egy cikk színvonala, hanem a témája a lényeg. Ha törlik, sosem lehet többé feljavítani. Attól meg hogy nem ismered, még lehet fontos és ismert téma másoknak. Én több olyan cikket mentettem meg törtéstő, amikről eredetileg semmit sem tudtam. Utánanéztem, bővítettem, ma is megvannak. Na nem ez a lényeg. A cikket eredetileg nem én írtam, azt sem tudtam, hogy létezik, de most átírtam olyan hangnemben, hogy az is értse, aki valóban sosem hallott nevezett úrról. Kérlek olvasd el, hogy most érthető-e. Ha igen, akkor légyszíves tájékoztasd a törlési oldalt is erről. Egyébként bár Pista bá monológja egyszeri hallásra csak ostoba hadoválásnak tűnik, az ostobaságnak tűnő dolgok mögött hihetetlen mélységek vannak, azon felül nyelvi bravúr. Pista bá alkotója és megformálója, Laár András zseniális, azon felül egy rendkívül művelt ember. Üdv, – Livvyfan vita 2016. november 30., 01:05 (CET)

Kategóriák[szerkesztés]

Kedves Whitepixels! Úgy látom, sok kategóriát hozol létre kevés elemmel. Figyelmedbe ajánlom a Wikipédia:Kategóriák#Mire ügyelj a kategóriák létrehozásánál? irányelvünket. Tudom, hogy ezt számos helyen nem tartják be a kollégák, de ez még nem ok arra, hogy tovább szaporítsuk a felesleges, sőt zavaró kategóriák számát, amik idővel törlésre kerülhetnek. Az is nagyon célszerű, hogy lehetőleg olyan kategóriákat hozzunk létre, amiknek van, vagy létrehozható a wikidata-megfelelője, hogy ne lebegjenek egyedül ennek a nemzetközi projektnek a virtuális terében. További jó szerkesztést! Szilas vita 2016. december 6., 06:47 (CET)

Paramágnesesség[szerkesztés]

Szia! Új szócikkek javítgatása előtt érdemes mindig rákeresni a szöveg részleteire Google-ben. Ez a szócikk jogsértő, a http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Paramagn_.htm oldalról van copy-paste-tel másolva, nem érdemes szépítgetni :) Járőrözéskor ajánlatos mindig a szöveg ellenőrzősővel kezdeni a munkát, sok időt megspórolunk vele magunknak is meg a többi járőrnek is. Üdv, tovbbi jó munkát Xia Üzenő 2017. január 6., 13:37 (CET)

Brassói[szerkesztés]

Szia! Nincs kedved cikket írni egy brassói festőművészről? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. január 6., 13:42 (CET)

@Hkoala: Szia! Köszönöm, jól néz ki, feljegyeztem a megírandó cikkeim közé. üdv, Whitepixels vita 2017. január 6., 14:05 (CET)

Középkor-műhely[szerkesztés]

Szia! A Középkorműhely nem igazán aktív. Szerintem a cikkértékelésnek akkor van értelme, ha rendszeresen és következetesen csinálják, mert akkor az ilyen típusú (bottal készített) listákon lehet látni a műhely legfontosabb tennivalóit. A listán a rendezés fontosság szerint csökkenő, azon belül színvonal szerint növekvő, tehát elöl vannak azok a cikkek, amiket a legfontosabb lenne rendbe tenni. Sajnos az Erdély-műhelybe feliratkozott tagok jó része nem aktív vagy ritkán jár erre, a cikkértékelést mostanában gyakorlatilag egyedül csinálom. Ha van kedved, azt javasolnám, hogy inkább segíts be az Erdély-műhely besorolatlan cikkeinek az értékelésében. A minőségi szempontok minden műhelyre nézve egységesek, lásd {{Cikkértékelés minőség szerint}}, a fontossági kritériumok természetesen műhelyenként eltérnek, ezeket itt találod. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. január 27., 21:32 (CET)

P.S. Csak a rend kedvéért mondom, hogy sokak szerint a cikkértékelésnek semmi értelme nincs.

Elnézést, de javítottam az értékelésedet: a múzeumok a "nagyon fontos" (3-as) kategóriába tartoznak. (Csak eleinte fogom figyelni az értékeléseidet, amíg rutint szerzel, később már nem). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. január 27., 22:21 (CET)

Szia! Átnéztem az elmúlt két napban végzett értékeléseidet. Többnyire egyetértek, csak három esetben javítottam:

  • kétszer azért, mert ha egy cikknek nincs forrása, akkor az a WP:CIKK ben a táblázat utolsó oszlopa szerint csak "születő" lehet;
  • egyszer azért, mert azokat a műemlékeket, amelyeknek a LMI-kódjában "A" szerepel, azokat közepesen fontosnak szoktam minősíteni (hacsak nincs valami külön ok, amiért még fontosabb legyen pl. a Világörökség része). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. január 29., 08:47 (CET)

Hasznos[szerkesztés]

Szia! Ezt ismered? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. január 29., 08:57 (CET)

Posztóművesek vagy Posztósok bástyája?[szerkesztés]

Szia! Hol jelenik meg gyakrabban a "Posztósok..."? A Google-ban a "Posztósok bástyája" 57 találatot, míg a "Posztóművesek bástyája" 147 találatot ad. Lehet érdemes lenne visszanevezni? – Pegy22 vita 2017. január 30., 15:33 (CET)

re értékelés[szerkesztés]

Szia! Erre nincsenek kidolgozott kritériumok (mondjuk lehetne valami kategorizálást csinálni létszám / árbevétel / működési idő / egyedülállóság stb szerint), elég kevés cikk van a kategóriában. Ettől eltekintve, én az elsőt kevéssé fontosnak venném, a másodikat nélkülözhetetlennek vagy legalábbis nagyon fontosnak. Esetleg nézd meg a WPM:ERD/M lapon a Gazdaság szakaszt, ott próbáltam elhelyezni az általam valamennyire ismert cégeket. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. február 17., 17:39 (CET)

Centumvir[szerkesztés]

Szia! A Czeides-ház cikkben láttam, hogy a "centumvir-tag" kifejezést használtad. Feltételezem, hogy ez ugyanolyan testület, mint Kolozsváron a százférfiak, és nem vagyok benne biztos, hogy kell-e a megnevezésben a "-tag". Én mindig csak simán centumvirnek láttam leírva. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. március 15., 18:20 (CET)

Fájl:Mures Mall.jpg[szerkesztés]

Szia! A Fájl:Mures Mall.jpg-ről lefelejtetted a licencet. Pótold, kérlek. Köszönöm. – Regasterios vita 2017. április 2., 19:44 (CEST)

Szia @Regasterios! A „Panorámaszabadság alapján felhasznált” képekre melyik licenszeket használhatom? Gondolom kötelező módon NC? Whitepixels vita 2017. április 2., 20:08 (CEST)
Nem, szabad licencet használhatsz csak, pl. kettős licenc. Nem biztos, hogy logikus a dolog, de így van. De látom, már rá is tetted. – Regasterios vita 2017. április 2., 20:19 (CEST)

Tappancsmesék[szerkesztés]

Szia Whitepixels! Köszi egy számjegy átírását 1-rő la 2-re. – Vakondka vita 2017. május 23., 13:52 (CEST)

Szia @Vakondka! Igazán nincs mit! :-) Whitepixels vita 2017. május 23., 14:58 (CEST)

CEE Tavasz szócikkíró verseny[szerkesztés]

CEE Spring Hungary Barnstar.svg Köszönjük és várunk a díjkiosztón!
Kedves Whitepixels! Köszönjük, hogy részt vettél a CEE Tavasz 2017 szócikkíró versenyen. A Wikimédia Magyarország Egyesület, valamint a szervezők nevében is szeretnélek meghívni a díjátadóval egybekötött budapesti Wikitalálkozóra július 8-án. Szeretettel várunk! Üdvözlettel, Xia Üzenő 2017. június 27., 13:33 (CEST)

Szia! Küldtem emailt korábban a díjaddal kapcsolatosan, kérlek nézd meg majd meg, és küldd el az adatokat a megadoott email címre mihamarabb, hogy tudjuk neked postázni. Köszönöm! Xia Üzenő 2017. július 17., 18:39 (CEST)

egy híres brassói[szerkesztés]

Ha esetleg témát keresnél: de:Gustav Gräser, a magyar wikin Gusto Gräserként van rá hivatkozás. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. augusztus 2., 10:04 (CEST)

@Hkoala: köszönöm, feljegyeztem! Bár nem tudom, mikor érek el odáig. Kezdem gyanítani, hogy ezt a Brassó dolgot még 10 év alatt sem tudom elfogadható szintre kidolgozni. :) Whitepixels vita 2017. augusztus 2., 10:30 (CEST)

re Nussbächer[szerkesztés]

Azért maradt neked is munka; van még mit bővíteni rajta. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. december 9., 19:21 (CET)

Brassói főtér[szerkesztés]

Szia! Nem kellene egy "Fekvése" szakasz is a cikkbe? (Lásd a többi főteret.) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. december 21., 17:26 (CET)

@Hkoala: valóban, több más cikknél is látom. Átrendeztem picit, létrehozva a szakaszt. Whitepixels vita 2017. december 21., 22:05 (CET)

Szia, ezt olvastam benne: „ itt szállt meg Bem József tábornok, és a ház erkélyéről intézte szózatát a brassóiakhoz”. Biztos szózat? – Vépi vita 2017. december 24., 14:16 (CET)

És nem lehetne több fotót betenni pl. a nevezetesebb épületekről? – Vépi vita 2017. december 24., 14:31 (CET)

@Vépi: lehet, hogy "szózat" helyett jobb lenne a "beszéd". Képeket majd teszek fel, ha hazakerülök (egy hétig nem vagyok gépközelben). üdv, Whitepixels vita 2017. december 25., 17:32 (CET)
@Vépi: Tettem még néhány képet (galériákat használtam, hogy ne húzzák szét az oldalt). Whitepixels vita 2018. január 4., 11:58 (CET)

DN1E[szerkesztés]

Szia és BÚÉK! Biztos tudnád bővíteni: DN1E főút (Románia). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. január 3., 09:44 (CET)

@Hkoala: Szia, viszont kívánom! Ránézek majd. Whitepixels vita 2018. január 4., 11:58 (CET)

Re: Fordítás[szerkesztés]

Szia! A sablont az első szerző szerk. összefoglalója alapján tettem rá, a sablon szerint „részben vagy egészben...”. Ha úgy véled, hogy most már semmi köze a román szócikkhez, azaz még részben sem, akkor vedd le a sablont (s a szerk. összefoglalódban indokold meg). Így gondolom. Üdv, – Vépi vita 2018. február 26., 09:19 (CET)

Az év szócikke/2017 verseny eredménye[szerkesztés]

PODY 3rd barnstar.svg Az év szócikke 2017
A 2017-es Az év szócikke versenyen a Főtér (Brassó) című szócikked a Helytörténet, honismeret, épített örökség kategóriában a harmadik helyezést érte el! Gratulálok! Dodi123 vita 2018. március 1., 12:02 (CET)
@Dodi123: Nagyon köszönöm! Whitepixels vita 2018. március 1., 14:03 (CET)

Most olvastam[szerkesztés]

Szia! Tudtad, hogy Erdély első állandó mozija Brassóban működött? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. március 28., 07:56 (CEST)

@Hkoala: Szia! Tudtam, hogy itt volt az első erdélyi filmvetítés, de a moziról nem tudtam. Majd írok róla valamit, ha odáig jutok (jelenleg költözés + lakásfelújítás miatt a Brassós könyveim el vannak ásva valahol egy dobozban). Whitepixels vita 2018. március 28., 09:02 (CEST)
A könyv, amit olvasok, az első filmvetítésre ezt írja: "A meglevő legrégibb mozihirdetések szerint 1898-ban Gyulafehérvárt, Erzsébetvároson, Kézdivásárhelyen és Balázsfalván voltak vetítések." (Jordáky Lajos: Az erdélyi némafilmgyártás története 1903-1930. Kriterion. 1980.) De persze azóte kerülhettek elő újabb adatok is. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. március 28., 14:17 (CEST)
@Hkoala: Az 1896. decemberi brassói vetítésről itt ír. Nem tudom, hogy tartozott-e hozzá mozihirdetés, esetleg valami zártkörű dolog volt... Whitepixels vita 2018. március 29., 09:06 (CEST)

Jelölés[szerkesztés]

Szia Whitepixels!

Nagyon szépen köszönöm támogatásod és bizalmad! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2018. április 28., 23:27 (CEST)

@Gg. Any: igazán nincs mit! :-) Whitepixels vita 2018. április 29., 21:21 (CEST)

Karosszéria fóliázás szócikk összebarmolása[szerkesztés]

Kedves Whitepixels!

Egy egyszerű kérdésem lenne a cikkemre vonatkozóan. Ha a forrás megjelöléseket törlik, mint reklámot, majd befűzik, hogy nincs forrás megjelölés, az kicsit ördögi kör szerű jelenség. Írásos engedélyem van, a megjelölt források szó szerinti használatára. Olyan forrásokat jelöltem meg, amik megfelelően összeszedetten, szakmai oldalról közelítik meg a témát-témákat. Amennyiben a forrás megjelöléseket eltávolítják, a fennmaradó szócikk semmi más, mint önkényesen összeollózott lopott tartalom. Kérem, ezt vegyék figyelembe, mielőtt újra törlik a forrás megjelöléseket. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Ezermesterek (vitalap | szerkesztései)

Kedves @Ezermesterek!
Először is, rossz néven vesszük a reklámozást. Az utóbbi időben egész üzletág épült ki a wikipédiás reklámozásra, ti. céglinkeket bújtatnak el a wiki cikkekben, és ezzel manipulálják a Google keresési eredményeket. Ezzel nagyon gyakran szembesülünk, és nem tartjuk etikusnak.
A másik – és a fő – dolog, hogy forrásként csak megbízható linkeket kellene megadni. Ez például lehet egy szakfolyóiratban közölt tanulmány, a témáról szóló könyv, hírportál vagy folyóirat cikke stb. (nem kötelező, hogy magyarul legyen). Egy magán weboldal nem tekinthető megbízhatónak, mivel oda azt írnak, amit akarnak.
üdv, Whitepixels vita 2018. május 10., 20:41 (CEST)

Autófóliázás[szerkesztés]

Szia! Részemről lehet. – Vépi vita 2018. május 13., 17:18 (CEST)

Járőr[szerkesztés]

Szia! Akarsz járőr lenni? Itt folyik egy megbeszélés, hogy kellenének még járőrök, hogy együtt le tudjuk dolgozni az elavult és ellenőrizetlen lapokat. Én szívesen támogatlak. – KoBeAt Nuvola apps agent.svg üzenet 2018. május 15., 18:30 (CEST)

@Kobeat: köszönöm, hogy gondoltál rám. Sajnos jelenleg nincs annyi időm, amennyi szerintem egy járőrnek szükséges (és amennyi van, azt is inkább cikkírásra, bővítésre fordítom). Üdv, Whitepixels vita 2018. május 15., 20:57 (CEST)