Wikipédia:Haláleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nevezetes személyek halálhíre esetén a következők a teendők:
(A lenti példákban az illető ÉÉÉÉ. hhhhh NN-én hunyt el.)

 1. Ellenőrizd a hírt több forrásból! Esetleg nézd meg az enwikit vagy az illető nemzet Wikipédiáját. Megbízhatónak számít valamelyik nagy hírportál (pl. hvg, index, telex) híre, esetleg az illető foglalkozása szerinti intézet (pl. MTA, Operaház) közleménye.
 2. Ha biztos, hogy nem álhír, akkor:
  1. Írd be a megfelelő Halálozások XXXX-ben (például Halálozások 2023-ban) táblázatba. A Foglalkozás/tisztség rovatban minél tömörebben fogalmazz (pl. angol színész). Uralkodó, miniszterelnök, stb. esetében add meg az uralkodás/kinevezés/stb. időtartamát (pl. 1976–1984). Abban az esetben, ha a tisztséget halála idején is betöltötte, akkor csak az időszak kezdetét kell jelölni (pl. 1952–). Mindenképpen add meg a hír forrását!
  2. Ha más még nem tette meg, módosítsd a vonatkozó Wikidata-bejegyzést.
  3. Ha nincs róla szócikk, de van az elhunyt életéről/munkásságáról megfelelő forrás: nosza, írd meg!
  4. Ha van róla szócikk, akkor
   • a cikkben tedd ki a legfelső sorba a {{friss haláleset}} sablont, ha a halálesetről nincsenek megbízható forrásból származó információk, vagy vannak, de hiányosak, vagy a megbízhatónak tetsző források ellentmondanak egymásnak, tisztázatlanok az eset körülményei, vagy esetleg nagy számban kezdik szerkeszteni az elhunyt életrajzát (de csak akkor!);[1]
   • írd be a halál helyét és dátumát a bevezetőbe, valamint a hír forrását (hivatkozásként);
   • nézd át a szócikket, különösen a bevezetőt, hogy mit kell átfogalmazni, múlt időbe tenni, törölni, beleírni (igazán morbid tud lenni egy elhunyt személy cikkében a „jelenleg ezt és ezt csinálja” fogalmazás); szükség esetén egészítsd ki a cikket a halál körülményeivel;
   • töröld az {{életkor-élő}} sablont az infoboxból;
   • a Kategória:Élő személyek kategóriát cseréld le a Kategória:2023-ban elhunyt személyek kategóriára (ha a születési kategória hiányzik, akkor pótold);
   • a szócikk vitalapján töröld az {{élő}} sablont;
   • ha a cikk címe születési év szerint egyértelműsített (pl. Kovács József (gépész, 1942)), akkor át kell nevezni: Kovács József (gépész, 1942–2023) formára. Lásd még: Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében, mert sportolókra nem vonatkozik ez a megjegyzés: "Nincs konszenzus arról, hogy elhunyt személyeknél vajon a halálozás évét egy nagykötőjel után szintén belevegyük a címbe, vagy sem: sportolóknál a fokozatos szűkítés elve érvényesül és nem kerül bele a halálozás éve, ezzel szemben történelmi személyiségeknél, politikusoknál, tudósoknál, alkotóknál igen."
   • Írd be a hírt az hhhhh NN. dátum cikkének Halálozások szakaszába. Itt meg kell adni a születési évet is (* ÉÉÉÉsz) formában, és a szerkesztési összefoglalóban add meg a hír forrását.
   • Nézd meg a születési dátum szerinti hhhhh NN. dátum cikket; ha szerepel benne az elhunyt születése, írd mellé a halálozás évét is.
   • Ha van már róla szócikk, írd be az elhunyt nevét a Kezdőlap/Aktuális/Halálesetek rovatba a lista elejére és töröld ki a legutolsó nevet, hogy csak 7 szerepeljen, és a szerkesztési összefoglalóban add meg a hír forrását.
   • Ha az illető elég híres volt, hogy halála éves szinten is jelentős, akkor jegyezd fel a halálát a 2023 év cikkének Halálozások szakaszába. Itt meg kell adni a születési évet is (* ÉÉÉÉsz) formában. A szerkesztési összefoglalóban add meg a hír forrását.
   • Nézd meg a születési dátum szerinti év szócikkét is; ha szerepel benne az elhunyt születése, írd mellé a halálozás évét is.
  5. Ellenőrizd a Mi hivatkozik erre eszközzel, hogy van-e olyan lista szócikk, ahol a nevet ki kell egészíteni a halálozási adattal (pl. Ki kicsoda, egyértelműsítő lap, stb.)

Jegyzetek[szerkesztés]