Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy cikkjelölt feljavítása[szerkesztés]

Így segíthetsz egy cikkjelöltet feljavítani, bárki is vagy:

Ötletek a feljavításhoz

Kitörölheted belőle az értelmetlen mondatokat, és kijavíthatod a magyartalan megfogalmazásokat és a helyesírási hibákat, továbbá a félrefordításokat, félreértéseket, reklámot, a másolmányokat és ami a WP:ÉLŐ-be ütközne.

Ellenőrizheted, hogy a cikkjelöltben ezek után maradt-e annyi anyag, ami további munkára érdemesíti, és hogy a témáról nincs-e máris cikkünk némileg más néven. Kérjük, hogy a vizsgálat megtörténtét a cikkjelölt vitalapjára írd rá, hogy potyára ne keresgesse más is. Ha inkább annak van értelme, akkor törlési megbeszélést, vagy összedolgozást kezdeményezhetsz.

Ha ugyanarról a témáról két vagy több néven is van cikkjelölt, akkor tedd rá mindegyikre a {{Összevon|a másik lap neve}} sablont. Hasonló a helyzet, ha egy használható cikket írt időközben valaki a fő névtérben: tedd rá a {{bedolgozandó|a cikk neve}} sablont a cikkjelöltre.

Gyakran félresikerült vagy egyenesen gépi fordításokról van szó. Ha sikerül megtalálnod az eredetit, akkor a helyzettől függően: a {{fordítás}} sablonnal jelöld az eredeti wikicikket, vagy jelöld meg a cikkben a külső forrást, vagy járj el a szerzői joggal védett szövegek esetében szokott módon, vagy jelöld törlésre, mint egészében gépi fordítást.

Ha kételkedsz abban, hogy a cikk témája nevezetes, akkor keress forrásokat a nevezetesség bizonyítékául, és ha ilyet nem találsz, akkor helyezz el a cikkjelöltön egy {{nevezetesség}} sablont ehhez hasonló formában:

{{Nevezetesség|2014 januárjából|1=Ipszilonka}}

A sablon figyelmezteti a feljavítókat, hogy először is a nevezetesség bizonyítékai után érdemes keresni.

Cikkjelöltet is vihetsz WP:TMB-re, ha meg vagy győződve róla, hogy nem nevezetes, de nem kell elkapkodni, a cikkjelölteken úgyis noindex van.[noindex]

Ellenőrizheted, hogy a megadott források jó minőségűek és a témába vágnak. Kereshetsz új forrásokat is.

Kiegészítheted a cikkjelöltet, hogy legalább egy csonkra való információ legyen benne, és azután szólj a járőröknek az üzenőfalukon.

  • noindex: Kérés a keresőmotoroknak (mint amilyen például a Google), hogy hagyják figyelmen kívül a lapot.

Ha az általad létrehozott cikket minősítették vissza cikkjelöltté[szerkesztés]

Ugyanúgy járhatsz el, mint bárki más: feljavíthatod a cikkjelöltet az előző szakasz szerint, és azután szólhatsz a járőrök üzenőfalán, hogy szerinted most már újra a rendes cikkek közé tehető.

Cikkjelöltté minősítés – menetrend[szerkesztés]

Megerősített szerkesztőként vagy járőrként így minősíthetsz vissza egy cikket cikkjelöltté:

Menetrend
  1. Írd a cikk vitalapjára, hogy milyen javításokat látsz szükségesnek. (Ezt érdemes lehet az átnevezés után csinálni, és akkor nem marad meg egy névtérközi átirányítás, amit még azonnalizni is kell.)
  2. Vedd fel a cikket a figyelőlistádra. Így nem marad észrevétlen, ha valaki megpróbálja újra létrehozni vagy túl korán visszanevezni. Szólhatsz a járőröknek is erről.
  3. Nevezd át a cikket: a fő névtérből kerüljön át a cikk a cikkjelöltnévtérbe.
    Az átirányítás nélküli átnevezés az egyik lehetőség, de ha átirányítás keletkezett, akkor azonnalizd így:
    {{azonnali|Névtérközi átirányítás miatt törlendő.<br />A cikk ideiglenes helye: [[Cikkjelölt:...]].| ~~~~}}
    Megjegyzés: ezt a járőrscripttel is megteheted (ki kell bontani az összesre kattintva).
  4. A létrehozót értesítsd az új helyről a {{subst:Cikkj-figy|cikkcím}} sablonnal.
    Megjegyzés: ezt a járőrscripttel is megteheted (ki kell bontani az összesre kattintva, és tartsd a vágólapon a cikk régi címét a beillesztéshez).
  5. A cikkjelöltön fölül helyezd el ezt a két sablont:
    {{cikkjelölt}} {{cikkj-tf|1=2024. július 24., 00:00 (CEST)}} Téli időszámítás esetén (CET)!
    A dátum három hónappal mutasson a jövőbe. Ha addig nincs rendbe szedve a cikk, töröljük.
    Megjegyzés: ezt a két sablont a járőrscripttel is elhelyezheted.
  6. A cikkjelöltön alul tedd nowikibe az olyan kategóriákat, amelyek csak fő névtérbeli cikkekre vonatkozhatnak.
  7. Ellenőrizd idekattintva, hogy a Wikidatában van-e hivatkozás a cikkre. Ha van, szüntesd meg. Itt segítenek ebben: Wikidata-segítségkérés
  8. Szólhatsz az adminisztrátoroknak, hogy a törölt lapot lássák el létrehozás elleni félvédelemmel, de ez csak akkor kell, ha újra meg újra rossz minőségben hozza létre valaki.

Mit ne minősíts át cikkjelöltté?[szerkesztés]

  • Ha felsablonozva is, de azért vállalható a fő névtérben a cikk, akkor maradjon a cikkek között.
  • Inkább törlési megbeszélésre jelöld, ha könnyebb nulláról megírni, mint javítgatni.
  • Ha egy cikk témája nyilvánvalóan nem nevezetes, akkor a cikkjelöltté minősítés helyett inkább törlési megbeszélést indíts, hiszen minek potyára javítgatni. Jelezd ilyenkor a TMB-n, ha szerinted még akkor is csak cikkjelöltnek alkalmas, ha mégis nevezetesnek minősülne a témája.
  • Szerzői joggal védett szövegek másolmányainak sehol sincs helyük a Wikipédián. Ilyen gyanú vagy bizonyosság esetén a Wikipédia:Szerzőijog-sértés oldalon leírtak szerint járj el.
  • Reklámszövegeknek sehol sincs helyük a Wikipédián. Egy reklámmal sűrűn megspékelt cikk visszanyesésére elég türelmi idő maga a TMB.
  • Ami azonnalizható (mert az információtartalma nulla, teljes zagyvaság, vandalizmus, teszt, színtiszta reklám,...), azt ne tedd meg cikkjelöltnek.

Cikkjelöltből újra cikk vagy kukázás – menetrend[szerkesztés]

Ha járőr vagy és úgy látod, hogy egy cikkjelölt már kellően meg van tisztítva, több egy szubcsonknál, kitelik belőle egy csonk, és – még ha esetleg alaposan felsablonozva is, de – vállalható a fő névtérben, akkor tedd újra cikké. Ha nem vagy járőr, szólj nekik itt: WP:JÜ.

Technikai menetrend
  1. Nevezd át a cikkjelöltet úgy, hogy ne legyen többé allap, és hogy a fő névtérbe kerüljön át a cikkjelöltnévtérből. Egyúttal a vitalapot is át kell nevezni.
  2. A cikken fölülről vedd le a {{cikkjelölt}} sablont,
  3. A cikken alul éleszd fel a helyes kategóriákat (a nowikik eltávolításával, kiegészítésekkel).
  4. Az átnevezés során keletkezett két átirányító lapot azonnalizd, és az indoklásban írd le, hogy hol található most a lap. Ez az info fogja segíteni azokat, akik a cikkjelöltre mutató hivatkozásokra kattintanak.
  5. Ha a cikk csak csonk, akkor jelöld ezt a témájának megfelelő csonksablonnal.
  6. Iktasd be a cikket a Wikidatán ugyanúgy, ahogy egy új cikket szokás. Szükség esetén ide lehet fordulni: Wikidata-segítségkérés

Nem mechanikus munka, hanem járőrt kíván a döntés azokról a cikkjelöltekről is, amiket a Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel[feed] kategória fejléce mint bármikor törölhetőt felsorol, mivel ezekkel a cikkjelöltekkel három hónapig nem foglalkozott senki. Ezek ugyan elvileg törölhetők lennének, de előbb rá kell nézni a cikkjelöltre is, a történetére is. Hátha valaki feljavította már korábban, vagy hátha elkezdett valaki foglalkozni vele a figyelmeztetés hatására. Járj el a cikkjelölttel értelemszerűen: ha dolgoznak rajta vagy már elég jó, akkor szedd le a törlési figyelmeztetést a cikkjelölt vitalapjáról, és esetleg minősítsd is át cikké a fentebb leírt módon. Ha viszont senki sem foglalkozik vele, és tényleg nem vállalható még felsablonozott csonkként sem, akkor „azonnalizd”. Kétely esetén TMB is indítható.

Botgazdaként így segíthetsz a cikkjelöltek karbantartásában[szerkesztés]

Leírás botgazdák számára
1. feladat, sablon a vitalapra

Időről-időre végig kell bogarászni a Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek kategóriáját:

Ha egy cikkjelölt legalább három hónapos, és az utóbbi három hónapban már senki sem nyúlt hozzá, vagy csak olyan felhasználók változtattak rajta, amiknek a nevében ott a „bot”, akkor a cikkjelölt vitalapjára, rá kell tenni a

{{Törlési figyelmeztetés egy cikkjelölt vitalapján}}

(vagy rövidítve: {{cikkj-tf}}) sablont a következő szerkesztési összefoglalóval: „== Figyelmeztetés a közelgő törlésre 1 hónap múlva ==”

A {{cikkj-tf}} sablon például a 2014-10-28 paraméterrel így jelenne meg:

A sablont a vitalapra eleve egy hónappal későbbi dátummal kell ráírni, és a szerkesztési összefoglaló is egy hónapról beszéljen legelőször. A sablon besorolja a vitalapot a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategóriába.

2. feladat, szerköf

Két hét múlva csak a szerkesztési összefoglalót kell megújítani, újabb egy hét múlva, majd hat nap múlva ismét csak a szerkesztési összefoglalót kell aktualizálni („1 hónap múlva” helyett „2 hét múlva”, majd „1 hét múlva”, végül „1 nap múlva”). A figyelmeztetésnek és az aktualizálásoknak az a célja, hogy a lap megjelenjen a figyelőlistákon és a friss változtatásokban. Ha mód van rá, akkor úgy kéne csinálni, hogy ne botváltoztatásnak legyen minősítve, mert az ilyenek figyelését sokan kikapcsolják.

Nem muszáj a régi szakaszcímet változtatgatni, úgy is jó, ha a bot egy újabb szakaszt nyit friss sablonnal a rövidebb időtartamra.

3. feladat, úgy, mint a szubcsonkoknál

A cikkjelöltekre vonatkozó botmunka még a sablon:cikkjelöltek aktualizálása a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel alapján annak analógiájára, ahogyan az a sablon:szubcsonkok sablonnal szokott történni. A sablon feladata, hogy csokorba gyűjtse azokat a cikkjelölteket, amik már kaptak törlési figyelmeztetést, és csoportosítsa őket a törlés várható időpontja szerint. A sablon:cikkjelöltek be van illesztve a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategória fejlécébe.

Adminisztrátorként figyelj erre[szerkesztés]

Leírás az adminisztrátorok számára

Ha a cikkjelöltté minősítéskor keletkező névtérközi átirányítást törlöd, akkor a szerkesztési összefoglaló tartalmazzon egy ilyen szöveget (a kipontozott helyre jön a cím):

A cikkjelölt ideiglenes helye: [[Cikjelölt:...]]. Az átirányítás névtérközi, ezért törölve.

Akik a cikket újra megpróbálják létrehozni csakis ebből tudnak értesülni, hogy már történtek kezdeményezések a témában, és hogy hol is van az az anyag.


Vedd fel a törölt lapot a figyelőlistádra, hogy értesülj róla, ha valaki újra létrehozza.


A Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel[feed] kategória fejléce sorolja fel az olyan cikkjelölteket, amiket három hónapon át nem szerkesztett senki, és így törölhetőek. Ennek alapján közvetlenül is dolgozhatsz, nem muszáj megvárni, amíg egy járőr azonnalizza őket. Vigyázz azonban ezzel a botok által készített listával: az elavultnak minősített cikkjelöltek törlése előtt figyelmesen ellenőrizd, hogy hátha újra elkezdett már valaki foglalkozni a cikkjelölttel időközben, sőt, az is lehet, hogy már korábban feljavította azt valaki, de nem szólt róla a járőröknek.

Járj el a cikkjelölttel értelemszerűen: ha dolgoznak rajta, akkor szedd le a törlési figyelmeztetést a vitalapjáról, és esetleg minősítsd is át cikké a cikkjelöltet úgy, ahogy az a járőrök számára egy fentebbi szakaszban le van írva, felélesztve a nowikizett kategóriákat is.

Útmutatók, kategóriák[szerkesztés]

Kapcsolódó útmutatók, kategóriák, allapok
  • Ebben benne van az összes cikkjelölt, mert a {{cikkjelölt}} sablon gondoskodik a kategorizálásról.
  • Az olyan cikkek vitalapja van benne, amiken elhelyeztek egy törlési figyelmeztetést a {{cikkj-tf}} sablon segítségével.
  • Ez a lap listázza a cikkjelöltnévtér összes lapját.
  • A törlési megbeszéléseknek egy lehetséges kimenetele, hogy egy cikk egyelőre maradjon ugyan, de minősüljön vissza cikkjelöltté: {{cikkj}}, azaz
 cikkjelöltté legyen
  • Egy cikk törlési megbeszélésének kezdeményezője már eleve is javasolhatja, hogy ha a téma nevezetesnek is bizonyulna, a cikk akkor se maradjon meg a fő névtérben, hanem minősüljön vissza cikkjelöltté.
  • Ugyancsak a TMB-n kezdeményezhet egy járőr megbeszélést olyankor, ha egy régi cikkjelöltről nem akar egyedül dönteni.

A témához kapcsolódó nagyobb megbeszélések[szerkesztés]

A lapon említett sablonok[szerkesztés]

{{cikkj}} vagy ami ugyanaz: {{Cikkjelöltté legyen}}
  • Értesítés a cikkjelölt létrehozójának:
{{Cikkj-figy}}
  • A cikkjelöltre kerül, de csak a feljavítás idejére:
{{cikkjelölt}}, {{nevezetesség}}, {{összevonandó lap}}, {{bedolgozandó}}
  • Az elavult cikkjelölt vitalapjára kerül:
{{cikkj-tf}} alias {{Törlési figyelmeztetés egy cikkjelölt vitalapján}}
  • A kategória fejlécébe van beillesztve, és bot tartja karban:
{{cikkjelöltek}}
  • A cikkre/cikkjelöltre kerül, egyszer s mindenkorra:
{{fordítás}}, {{azonnali}}

Ments meg egy cikkjelöltet![szerkesztés]

A {{cikkjelöltek}} sablon segítségével veheted észre a cikkjelölteket.

Amiben segíthetsz:

Megjegyzés[szerkesztés]

  • feed: A kategória változásairól rendszeres értesülést szerezhetsz, mert mint a többi kategóriához, ehhez is van egy olyan link Atom szabvány szerint, amit egy feedreader más néven hírolvasó(wd), mint a feedly vagy a twitter hasznosítani tud.
Ennél egyszerűbb: felveszed a kategóriát a figyelőlistádra. (A beállításaidban ezen és ezen a helyen ne rejtesd el a lapok kategorizálását!)