Wikipédia:Előnézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Tudnivalók

Mielőtt elmentenél egy szerkesztést, érdemes a Gyors előnézet vagy a Hagyományos előnézet gombok valamelyikére kattintva ellenőrizni, hogy nincsenek a szövegben elütések és minden úgy jelenik meg, ahogy eltervezted. A szerkesztőablak fölé, vagy alá betöltődő előnézet pontosan úgy fog kinézni, mint ahogy mentés után is látható lesz.

Ha szerkesztesz egy cikket, vagy csak belejavítasz, akkor előfordulhat, hogy elgépelsz valamit. Mindenkivel előfordul.

Megteheted, hogy azonnal – miután persze megírtad az összefoglalót – megnyomod a Változtatások közzététele gombot, és mented a módosításaidat. Ám ha később átolvasod, és észreveszed az esetleges hibáidat, akkor újra szerkesztheted a lapot, és javíthatod. Ekkor minden egyes lényegtelen javítás látszani fog a lap történetében, és a friss változtatások listájában, azok áttekinthetőségét csökkentve, hosszát jelentősen növelve.

Ezt érdemes elkerülni, ezért sokkal jobb, ha előbb a Gyors előnézet vagy a Hagyományos előnézet gombok egyikét nyomod meg, és megnézed, hogy minden úgy néz-e ki, ahogy azt eltervezted. Ellenőrizheted, hogy a hivatkozásokat nem írtad-e el, nem felejtetted-e lezárni a megkezdett kiemeléseket, stb. Ha minden jó, akkor a Változtatások közzététele gombbal lehet menteni, vagy ha hibát követtél el, azt javítani. Az előnézet nem jelenik meg a lap történetében, nem foglal helyet a szerveren, és nem okoz fölösleges sorokat a Friss változtatások listájában sem.

Használd bátran, az Előnézet a barátod!

A „Gyors előnézet” valamint a „Hagyományos előnézet” gombokat a „Változtatások közzététele” gombtól jobbra találod, közvetlenül az Összefoglaló szövegdoboza alatt.

Gyors előnézet[szerkesztés]

Alapértelmezésben, vagy ha nem vagy bejelentkezve, csak a „Hagyományos előnézet” gombot fogod látni, azonban ha a beállításaid alatt a „Szerkesztést könnyítő segédeszközök”-ben bepipálod a Gyors előnézet opciót, akkor lesz még egy plusz gombod „Gyors előnézet” néven. Ennek használata lehetővé teszi a lap előnézetének megtekintését az oldal frissítése nélkül.

Az előnézet és a mentett lap kinézete között előfordulhatnak apró eltérések, mivel az előnézethez nem töltődnek be egyes megjelenést módosító JavaScriptek. Ilyenek lehetnek a nyitható dobozok, koordináták, képannotációk, stb.

Lásd még[szerkesztés]