Jean-Baptiste Lamarck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Baptiste Lamarck
Jean-baptiste lamarck2.jpg
Életrajzi adatok
Született 1744. augusztus 1.
Bazentin
Elhunyt 1829. december 18. (85 évesen)
Párizs
Nemzetiség francia
Pályafutása
Szakterület biológia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Baptiste Lamarck témájú médiaállományokat.

Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, Chevalier de la Marck (Bazentin, 1744. augusztus 1.Párizs, 1829. december 18.) francia lovag, természettudós, akadémikus, Darwin előfutára az élővilág evolúciós magyarázatát illetően.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Báró apja papnak szánta, így tanulmányait egy amiens-i jezsuita iskolában folytatta. 17611769 közt katona volt. Leszerelése után orvosnak tanult, majd érdeklődése a botanika felé fordult, és Bernard de Jussieu tanítványa lett Párizsban.[1] 1779-ben a Francia Akadémia tagjává választották.[2] 1780 óta több növénygyűjtő utazást tett és a növénytan terén több nagyobb rendszertani munkát írt. 1792-ben a Jardin des plantes-ban az alsóbb rendű állatok tanának tanára lett és ez időtől kezdve a zoológia művelésére szentelte minden erejét és Systéme des animaux sans vertébres (1809), valamint Histoire des animaux vertébres (1815-22, 7 kötetben) műveivel, mely utóbbit Edwards Milne társaságában írta, jeles szisztematikusnak mutatta magát. Egy baleset következtében megrokkant. Háromszor özvegyült meg, élete végén megvakult.[1]

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ő különítette el először a gerincteleneket a gerincesektől, a tüskésbőrűeket a polipoktól, vetette meg az állatosztályok természetes elkülönítésének alapját. Elméleti munkái közül nevezetes a Philosophie zoologique (1809). Szakított a régi fajfogalommal és a fajok változatlanságáról szóló dogmával, és az állatvilág keletkezését lassú, fokozatos fejlődéssel magyarázta — emiatt őt tekinthetjük a származástan megalapítójának, és időnként a „francia Darwinnak” is nevezik.

Evolúciós elmélete azonban téves volt: úgy vélte, hogy az evolúció a környezet és az élőlény közös eredménye. Hitt a szerzett tulajdonságok öröklődésében: abban, hogy az élőlény a környezeti hatásokra válaszul kialakított vonásait átörökíti utódaira is. Lamarck nézetét kezdetben lelkesen fogadta a tudomány, főleg, miután azt Waddington ecetmuslicákkal végzett kísérleti azt látszólag alátámasztották. Waddington éterbe tette a muslicaembriókat, amitől azok korai életszakaszukban furcsa hátsó szárnyakat növesztettek. A hátsó szárnyaknak ez a különös rendellenessége a muslicák nyolc generációján át fennmaradt annak ellenére, hogy az utódokat már nem tette éterbe. Számos kutató további kísérletei alapján azonban Lamarck elképzelését el kellett vetni: a valós mechanizmust bő fél évszázaddal később Darwin és Wallace ismerte fel.

Lamarck evolúciós elképzelései a Szovjetunióban éledtek újjá, ahol Sztálin kedvenc áltudósa, Trofim Gyenyiszovics Liszenko úgy vélte, hogy a növényvilágot is a kommunizmus eszméire lehet szoktatni.

Eszméinek valós újjáéledésére a 20. század második feléig kellett várni, amikor is kiderült, hogy azok sikerrel alkalmazhatók a társadalomtudományokban, a mémek fejlődésének leírására.[3]

Növénytani munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Flore française (Párizs, 1778, 3 kötet, újabb kiadása De Candolletól);
  • Extrait de la flore française (u. o. 1795);
  • Histoire naturelle des végétaus (u. o. 1802, 15 kötet);
  • Encyclopédie méthodique botanique (u. o. 1783-1817, 13 kötet, egy atlasszal és 900 táblával);
  • De Candolle-lal Synopsis plantarum in Flora Gallica descriptarum (u. o. 1806).[4]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Múlt-kor történelmi portál. (Hozzáférés: 2009. december 17.)
  2. Az angol wikipédia Lamarck szócikke. (Hozzáférés: 2009. december 17.)
  3. ifjabb Marosán György: Gének, mémek és a társadalmi evolúció
  4. V. ö. Claus, L. als Begründer d. Descendenzlehre (Bécs, 1888).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]