Szerkesztővita:Balint36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Balint36.nak[szerkesztés]

Ismeretlenül üdvözöllek és kérem, hogy a Kiss Tamás (építész) nevú szócikket azonnal állítsd vissza. Mint személyről szóló szócikk, nem turkálhatsz kényedre-kedvedre annak tartalmában. Egyúttal azonnal panaszt jelentek be ellened a Kocsmafal-on. illetve az előzőkben súrún szereplő Burumbátor wikitársamnál.

Kedves Burumbátor Mint kiöregedett és wikiről eltanácsolt Kit36a kérem, hogy szíveskedjél abban a segítségemre lenni, hogy - ha a wikimunkáimra már nincs is szükségetek - legalább az emékemet becsüljétek annyira, hogy a személyes szócikkemet legalább közeli halálomig békén hagyják némely kalóz wiki-titánok. (legalább addig, amíg még élek). Pl_ Balint36. de Regasterios is eléggé belezavarodott a szerzői joggal felruházott terveim képei kapcsán.

Előzetes köszönettel:Kit36aKit36a vita 2019. március 25., 10:00 (CET)

@Kit36a, köszönöm megkeresésedet, amit inkább támadásnak lehetne nevezni. Kérlek, nézz utána a történteknek (a naplók nyilvánosak), mielőtt kikiáltasz indokolatlanul "wiki-titánnak" és megvádolsz "turkálással" egy "személyről szóló" szócikkben! Panaszt nyugodtan benyújtatsz, de fölösleges. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 25., 10:23 (CET)

Wwwwww PLN PLN vita 2019. április 16., 19:01 (CEST)

Ötszámjegyű utak[szerkesztés]

Szia!

Kérdésem, hogy tudsz-e valami konszenzusról azzal kapcsolatban, hogy az ötszámjegyű utak címét szóközzel vagy szóköz nélkül írjuk? A [1] kategóriában jelenleg az általad átnevezett egyetlen kivételtől eltekintve minden ötszámjegyű út szócikkének címe szóköz nélküli. @Rakás: kolléga konkrétan tegnap nevezte át szóközös helyett szóköz nélkülire az egyiket, ha jól emlékszem, a 66117-es közút cikkét.

Másik kérdésem még, hogy van-e valami kialakult irányelv a közúti ikonok használatát illetően? Korábban nem tudtam ezek létezéséről, csak nemrég fedeztem fel, és kezdtem használni őket. Nem akarom túlzásba vinni a használatukat, főleg ha ez bárkit zavar, bár szerintem ad valami pluszt a használata azokhoz a szócikkekhez, ahol alkalmazzuk.

Üdv: Solymári vita 2019. március 28., 20:19 (CET)

Ha jól látom, átnevezési kampányba kezdtél, ez esetben annyi hozzáfűzést tennék, hogy a meglévő szóköz nélküli címverziókat szerintem nem kellene nyom nélkül törölni, legalább {{rosszredir}} sablon alatt mindenképpen jó lenne, ha megmaradhatnának. Nem hiszem, hogy sok felhasználó akarná szóköz beírásával keresni az adott utak szócikkeit. Solymári vita 2019. március 28., 20:24 (CET)

@Solymári: Szia! A WP:SZÁM, konkrétabban a Sok számjegyet tartalmazó számok tagolása szakasz ír a 4-nél több jegyű számok helyesírásáról. Korábban a Magyarország közútjai tele volt a szóközzel tört alakú mellékutakkal (1-2 kivétel volt talán), de ahogy nézem, az utóbbi 1-2 hónapban @Rakás elkezdte átnevezni őket helyesírásra hivatkozva. Itt megragadnám az alkalmat, hogy szóljak neki is, hogy a WP:SZÁM miatt ez téves. Az ikonokra (tudtommal) nincs belső szabály/útmutató, az szövegtörzs széttörése miatt szedem ki őket. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 28., 20:38 (CET)

Köszönöm, elfogadom szíves válaszod, és eszerint fogok eljárni a későbbiekben is, azzal az egy, nekem lényegesnek tűnő kiegészítéssel, hogy a szóköz nélküli névalakok legalább rosszredirként történő átirányítása mindenképp maradjon meg. Mert ha bárki rákeres ezekre az utakra, ~0% annak a valószínűsége, hogy az illető a szóközt is beleírja a keresőkifejezésbe, annak hiányában pedig hellyel-közzel eredménytelenül zárul a keresése. Solymári vita 2019. március 28., 22:25 (CET)

@Solymári: Szia! Tudod, néhányat én csináltam pár éve (azért is örülök, hogy továbbviszed a mozgalmat Vigyor), és akkor kikaptam a szóköz miatt. Meg aztán a források közt se találtam különírt formát. Bár nekem igazából mindegy lenne. De valamelyiket úgyis választani kell. Rakás vita 2019. március 29., 03:35 (CET)

@Solymári: Akkor viszont az összes ötjegyűt kéne át-/visszanevezni. Ne legyen akkor egy részük ilyen, vagy olyan. Rakás vita 2019. március 29., 14:23 (CET)

Rendben, pár napon belül megcsinálom őket, szóközös formátummal, átirányításokkal a szóköz nélküli verzióról. Solymári vita 2019. március 29., 16:55 (CET)

@Solymári, Rakás: Ha már „mozgalomról” van szó: Jelenleg a közút azonosítás nem pontos, mivel minden út közút, ami nem magán (tehát főutak és autópályák is). Szeretném majd az elnevezési szokásokba felvinni a közutak elnevezését, de ehhez előbb el kéne dönteni, hogy alakuljon az alsóbbrendű utak elnevezése: lehessen-e mindet mellékútnak nevezni, vagy ha igény van rá akkor a pontos nevén (összekötő/bekötő/állomáshoz vezető út). – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 29., 17:10 (CET)

@Balint36, Rakás: Véleményem szerint minél egyszerűbb módszert lenne célszerű követni, tehát ha a közút elnevezést kiiktatjuk, akkor talán a mellékút lenne a legjobb. A hivatalos nevekkel már csak azért is bánnék csínján, mert nekem úgy tűnik, hogy jelenleg nem lehet a neten eredményesen keresni utak hivatalos elnevezésére. Néhány szócikkben láttam hivatkozást az utadat.hu webhelyre, de az nem működik, a Magyar Közút honlapján pedig nem találtam olyan felületet, ahol útsorszámra lehetne keresni. (Valamit találtam, ami regisztrációhoz kötött, de nem működik a regisztráció, pontosabban a regisztráció után nem tudtam belépni, és szemmel láthatóan 2016-ban frissítették az egészet utoljára.) Solymári vita 2019. március 29., 17:27 (CET)

@Solymári: Az utadat.hu úgy tűnik, beolvadt a KIRA-ba, vagy ilyesmi. Én azt használom újabban. Rakás vita 2019. március 29., 17:31 (CET)

Köszönöm, ezzel is okosabb lettem. Amúgy most, hogy mondod, erre a KIRÁ-ra gondoltam az előbb, és most sikerült is belépnem, úgyhogy új távlatok nyíltak meg előttem. :-D Solymári vita 2019. március 29., 17:42 (CET)

@Solymári, Rakás, közben megtaláltam, hogy 2009-ben már született megállapodás (Autópálya-szócikkek címei), csak nem terjedt el. Megpróbálom akkor most ennek a tartalmat beemeltetni az elnevezési szokások közé. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 29., 18:16 (CET)

Szóval akkor mégis bontva? Jó, nekem igazából teljesen mindegy. Csak az egységes formátum miatt voltam kíváncsi rá, mi lett az eredmény. – Rakás vita 2019. március 29., 18:53 (CET)
A bontásról nem döntöttek akkor, 10 éve, az a számok helyesírásából jött be. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 29., 19:21 (CET)

Sziasztok, @Balint36: és @Rakás:! Ha már itt kezdtük meg ezt a diskurzusunkat, talán a legegyszerűbb itt folytatnunk. Visszatérnék az esetleges átnevezések pár nappal ezelőtt felvetett témájára. Engem nem zavar, ha továbbra is a közút elnevezést használjuk a 4-5 számjegyű utakra, de ha változtatnánk, akkor megjegyzem, hogy a KIRA – úgy látom – az „országos közút” fogalmat használja. Ha tehát hozzányúlunk a nevezéktanhoz, akkor ezt is figyelembe kellene venni. Üdv: Solymári vita 2019. április 2., 00:10 (CEST)

Az irodalomban még nem láttam olyat, de tőlem aztán igazán lehet bontott alakú az ötjegyű. A megnevezés további részét én nem cifráznám a címben, mert az túlbonyolítaná szerintem a rendszert. Bár a pályázati tenderekben tönnyire a bonyolult alakokat használják, itt nem tenném. Van erre analógiám is. Vannak köznemesek és vannak főnemesek. Szerintem ez bőven elegendő, mert a KIRA is lényegében azonos elbírálás alá helyezi az 5/6/7/9-es útkategóriákat. Legfeljebb a cikken belül a bevezetőben említeném a közúti bikkfanyelv szerinti alakot, ott miért ne? Rakás vita 2019. április 3., 12:39 (CEST)

Azt hiszem, nagyjából egyetértünk, talán a legjobb valóban, ha a "közút" megnevezés marad, a sorszám úgyis egyértelműsít. Ha később születik olyan elgondolás, hogy mégis más nevet használjunk, ennyi átnevezést (+kékítést, stb.) egy átlagos képességű bot szerintem egy éjszaka alatt úgy megcsinál, hogy még ki is alussza magát reggelig. :-) Az ötszámjegyűeknél elfogadtam az irányelven alapuló javaslatot, hogy a számot külön írjuk, de eddig mindegyikhez csináltam átirányító lapot is, hiszen ha netán bárki rákeresne az adott útra, nyilván szóköz nélkül tenné. Solymári vita 2019. április 3., 21:48 (CEST)

Nem értem, hogy a mellékút miért lenne túlbonyolítva. Annyi az egész, hogy ami most közút néven van, az mellékút néven menne tovább. A nemese példád itt nem megfelelő, mert itt a főút, mellékút, autópálya egyben közút is, a főnemes pedig nem köznemes, illetve fordítva. A sorszám igazából több mindent jelent, köztük az út elhelyezkedését, azonban a számozás nem mindenkinek egyértelmű, ezért kellene a pontosítás, hogy közutak közül is az alacsonyabb rendűekről van szó. Illetve ha hagyjuk a sorszámot, hogy egyértelműsítse az útfajtát, akkor ez a rendszer a főutakat is felborítja. Vagy a magasabb rendű utaknak legyen olyan kiváltsága, hogy kapnak pontosítást, az alacsonyabbak meg csak általános, tág elnevezésüket viselik? – balint36 🚌 buszmegálló 2019. április 4., 00:08 (CEST)

19401[szerkesztés]

Szia! A Google Utcaképről szóló mondatot csak többlet információként tettem bele a cikkbe, és nem vontam le belőle következtetést, egyszerűen csak leírtam, ami ott erről az útszakaszról látható. De megfogadom a kérésedet és ennél messzebb menő következtetéseket ezután sem fogok levonni az ottani felvételekből. Üdv: Solymári vita 2019. április 16., 08:15 (CEST)

KerekMese[szerkesztés]

Ee PLN PLN vita 2019. április 16., 19:02 (CEST)