Szerkesztővita:Balint36

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Karbantartóműhely automatikusan összeállított listák munkacsoport[szerkesztés]

Szia! Az a kérdésem, hogy volna-e kedved részt venni a címbeli munkacsoportban? Az én elképzelésem az, hogy havonta egyszer kellene végignézni a fő szócikk névtérbeli Listeriabot által frissített listákat, valamint a Listeriabot státusz-oldalát és ha valami nem stimmel, akkor javítani. Ha valamilyen nagyobb gubanc van, ami jelentősebb beavatkozást igényel, akkor a lista létrehozójának kell szólni.

Továbbgondolva egyébként a lehetőségeket, az sem tragédia, ha ez a munkacsoport nem alakul meg. A fő szócikk névtérben lévő listákon (a rajtuk lévő sablon kis bővítésével) jelölhetjük, hogy ki készítette, és meghirdetjük, hogy ha valaki rendellenességet észlel, forduljon közvetlenül a készítőhöz. Ha pedig nem javul a helyzet, akkor a lista a feljavítóba kerülhet. Ezzel elejét vennénk annak, hogy ha egyébként a lista hibátlan, akkor feljavítóba lehessen tenni pusztán az automatikus frissítésre való hivatkozással.

Ha megalakul a munkacsoport, az valószínűleg az ellenzők számára ad biztonságérzetet, hogy nem maradnak gazdátlanul a listák, ha nem alakul meg, akkor is van megoldás. Palotabarát vita 2019. június 18., 00:25 (CEST)

@Palotabarát, köszönöm a megkeresést, benne vagyok. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 18., 00:48 (CEST)

Szia! Kösz a pozitív választ! Összeállítottam egy egyelőre formázatlan oldalt a leendő csoport feladatairól, ill. a főbb fogalmakról. Nézd meg légyszi, tekintsük kiindulási alapnak és ha valami nem egyértelmű, vagy szerinted máshogy kellene csinálni, beszéljük meg: Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Bottal frissített listák karbantartócsoportja. Palotabarát vita 2019. június 22., 00:23 (CEST)

Vélemény kifejtés[szerkesztés]

Szia Balint36! A Csoda Kitty epizódlistájánál a 2019 júniusi premierekre nem tudom hogyan kellene forrást rakni mivel a Gyermek-Világnak van olyan oldala , hogy "A Cartoon Network 2019 júniusi újdonságai" és nem tudom hogyan kell forrást tenni. - Irhás Martin Irhás Martin 2019. június 18., 12:59 (CEST)

@Irhás Martin: Szia, itt első sorban az eredeti bemutatók forrásolásánál vannak hiányosságok. Most gyorsan átnéztem az angol változatra, hogy ők hogyan csinálták meg, és ott találtam erre egy linket. Ezt most berakom a cikkbe, hogy nagyjából láthasd, hogy hogyan tudsz ilyeneken javítani. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 18., 13:19 (CEST)

Jó köszi! Valamit félre írtam nem a forrást hanem a linket nem tudom oda rakni a júniusi premierekhez. Irhás Martin Irhás Martin 2019. június 18., 18:23 (CEST)

Figyelem[szerkesztés]

Csak felhívnám a figyelmet az ilyenekre:

Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref címke, „9911bb08ec69d488872f62fd886f24b0b16c9b5a” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal

De nem érdekel senkit, hogy egy bot lapok tömegét barmolja össze ilyenekkel. Bezzeg a két betűnyi javítások/rontásom – az egyből szemet szúr.

Ide jutottunk. OsvátA Palackposta 2019. június 22., 18:37 (CEST)

@OsvátA: Csak felhívnám a figyelmedet, hogy tudok erről a hibáról, ami nem botos "barmolás" következménye, hanem egy Wikidata hiba, és már egy jó ideje azon vagyok, hogy elhárítsam. Ami a te "javításodat" illeti: cinizmust sem való a fő névtérbe, ezért a datás hibával együtt ez is eltávolítandó. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 22., 18:49 (CEST)

A „cinizmus” ugyan itt egy egyáltalán nem ideillő minősítés, de köszönöm a választ és a figyelmet. A hiba hónapok óta kitartóan megvan és innen nézve tökmindegy, hogy bot vagy nádpálca-e az elkövető. Üdv! OsvátA Palackposta 2019. június 22., 18:58 (CEST)

Forráshivatkozás-hiba több oldalon is[szerkesztés]

Szia! Jó lett volna, ha ebben a szerkesztési összefoglalóban hoztál volna legalább egy konkrét példát. Most reszelgettem a modulon, de teszteset hiányában nem tudom, hogy valóban javult-e. – Tacsipacsi vita 2019. június 22., 21:18 (CEST)

@Tacsipacsi: Olyan esetekben volt ez, ahol az infobox és a {{Lakosság}}(?) sablon is a Wikidatából olvasta a népességet, a Wikidatában pedig a népesség forrása az állítás forrása (P248) tulajdonsággal van megadva. Egyszerűbben: a bottal létrehozott cseh településeknél. Egész pontosan az volt a probléma, hogy a modul a szerző, a nyelv és a kiadó után is beillesztette a központozást (a {{Lakosság}}(?) esetében), ez pedig eltérő tartalmat okozott a forráshivatkozásoknál. Ahogy átnéztem a korábban hibát dobó lapokat, úgy tűnik, működnek a javítással. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 22., 21:54 (CEST)

Rendben. A jövőben viszont, kérlek, a szerkesztési összefoglalóban hivatkozz konkrét példára: így egyrészt nem kell felesleges köröket futni, másrészt a mentés előtt tudok tesztelni, ezáltal biztosan jó változatot mentek el. – Tacsipacsi vita 2019. június 23., 01:24 (CEST)

Kukutyin[szerkesztés]

Szia! A Csendőr és csendőrlányokban említik nem a földönkívülisbenÖtvösCsöpi1010 vita 2019. június 24., 17:17 (CEST)

Pelé[szerkesztés]

Segítséget kérnék a Pelé szócikk visszaállításához, mert még kezdő vagyok, és félek, hogy én is átállítottam valamit. Elnézést az ilyenfajta esetleges vandalizmusért. Botulitisz vita 2019. június 24., 18:43 (CEST)Botulitisz

@Botulitisz: Ahogy látom, mindent jól csináltál. Az utolsó szerkesztésedet ellenőrizetté tettem, a vicces kedvű vandált pedig figyelmeztettem, hogy rossz dolgot csinált. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 24., 18:47 (CEST)

Köszönöm a gyors választ és a segítséget! Botulitisz vita 2019. június 24., 18:51 (CEST)Botulitisz

Halálozás[szerkesztés]

én úgy tudtam, hogy annál azért megbízhatóbb információ kell, mint hogy valaki a szeköfbe, hogy család. Min. az OTRS-be küldeni infót vagy írott forrás. Ezért visszavonom, bár elég kényelmetlen, hogy téged vonlak vissza. Apród vita 2019. június 25., 00:58 (CEST)

@Apród: A család indokkal nem törődtem, láttam, hogy valaki korábban az infoboxba is beírta, azt hittem, valaki korábban ellenőrizte. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 25., 01:26 (CEST)

Én pedig azért ügyelek erre kínosan, mert a halálozási listákat - amelyeknél részben a szócikkekbe került infókat is figyelik az elhalálozásokkal rendszeresen foglalkozó szerkesztők - lehetőleg minél pontosabb és megbízható források alapján szerkeszteni. Apród vita 2019. június 25., 01:32 (CEST)


A szerkesztőség[szerkesztés]

Szia!

Nagyon köszönöm, hogy léptél a szerintem elfogadhatatlan felhasználói névvel kapcsolatban.

Bevallom, meglepődtem, hogy egyébként magamra maradok azzal a véleményemmel, hogy ez az azonosító megtévesztő és elfogadhatatlan.

Az pedig jellemző a magyar Wikipédia szabályaira, hogy azokat kőbe vésettnek tartják és mereven, szó szerint értelmezik, nehogy fel kelljen lépni a megtévesztő felhasználói név ellen.

Az is magáért beszél, hogy a megtévesztő felhasználói név kérdését magánügynek tekintik. Nem lenne adminhatáskör?

Én többet nem szólok ilyen ügyben. Neked pedig köszönöm.--Linkoman vita 2019. június 26., 21:11 (CEST)


Kérlek, olvasd el, bocsánatot szeretnék kérni[szerkesztés]

Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől, akit itt, a Wikipédián igazságtalanul megbántottam. Igaz, hogy a cigányság indiai eredetmítoszát sosem fogom elfogadni, mert történelemhamisítás, de ezt emberi módon is meg lehetett volna beszélni. Nemcsak rajtam múlt, de sok minden függött tőlem. Továbbá szeretnék bocsánatot kérni mindazon népcsoportok tagjaitól, melyeket gyaláztam, kigúnyoltam, melyek ellen uszítottam. Megbántam. Őszintén. Az, hogy blokkoltatok, az legalább időt és lehetőséget adott arra, hogy magamba szálljak. Ezért hálás vagyok. Szüleim abban a szellemiségben neveltek, hogy az egyént nézzem, s ne annak származását. Hogy sose gyűlöljek kollektívan embercsoportokat. Édesanyám mindig azt mondta: "fiam, ne azt nézd, ki minek született, hanem hogy ki mivé válik". Krisztus is azt mondta, hogy a bűnt gyűlöljük, ne a bűnöst. Pláne ne gyűlöljünk senkit azért, mert azonos embercsoportba tartozik valakivel, aki rossz ember. Hiszen ezen az alapon mindenki bűnös. Senki sem tehet arról, hogy minek születik. Az Isten döntése. Az, hogy mivé válunk, az viszont a sajátunk. Személyes negatív tapasztalatokból szűrtem le végzetesen rossz következtetéseket. Hiba volt. Ráébredtem, hogy az, amit én itt kicsiben műveltem, az pont az, amit nagyban a bolsevikok, fasiszták, nácik vagy épp az Iszlám Állam tett. Csak kétféle ember van: jó és rossz. De még ez is tipizált, hiszen mindenkiben van jó és rossz én. Az a környezetén és önmaga lelki erejének mértékén múlik, melyik kerekedik felül a másik énen. Az emberiségben éppen az a csodálatos, hogy különbözünk egymástól, mégis belül hasonlítunk, hisz ugyanonnan indulunk, és ugyanoda érkezünk végül. Csak a köztes út tér el. Undorító módon viselkedtem, igazságtalan voltam, és saját magamról állítottam ki negatív képet. Nem azokról, akiket szapultam, és akiknek -gyűlölettől fröcsögve- a halálát kívántam. Jellemző, hogy még a szélsőjobboldali érzelműeknek is sok volt, amit felszínre okádtam a gyűlölet mély bugyraiból. Hiszen egy valódi nemzeti érzelmű ember nem gyűlöl senkit, hanem tiszteli a más népek hazaszeretetét, önazonosságát. Belőlem nem ez beszélt. Belőlem azok a sérelmek beszéltek, melyeket valóban jogtalanul követtek el ellenem a régmúltban, s melyek miatt az egyszerű, differenciálatlan, az általánosítás megvetendő alapján álló gyűlöletre bazíroztam. Valójában nem igaz, hogy akár Crimea, GG Any vagy Balint36 bántott volna. Részemről az az állítás a megtévesztést szolgálta. Sőt, Crimea többször is olyan kedves és szép hangon kért, hogy hagyjam abba a vandalizmust, hogy az meg is hatott. Tiltani akkor kezdtek el, amikor a szép szóra már nem hallgattam, ők pedig megunták, hogy rombolom ezt az egyébként nagyszerű közösséget az őrjöngő vadállatok morális szintjét alulmúló kirohanásaimmal. Különösen visszataszító, ahogy a két hölggyel beszéltem (Crimea és GG Any), akik nem ezt érdemelték tőlem, és akik mindvégig meg tudták őrizni emberi mivoltukat, ezért le a kalappal előttük. Hiába beszélek több nyelven, hiába írok csodaszép szerelmes verseket, hiába nagy a lexikális tudásom, mindaddig, amíg emberi mivoltomból kivetkőzve viselkedem, nem nevezhetem magamat intelligensnek. Intelligens ember ilyet nem tesz. Pont úgy viselkedtem, mint azok a cigányok vagy épp migránsok, akikre hivatkozva emberek millióit sértettem vérig. Belegondoltam, nekem hogy esne, ha valaki a kiirtásomat, megerőszakolásomat akarná csak azért, aminek születtem. Hogy voltam képes magzatok, újszülöttek kiirtását helyeselni? Undorodom magamtól. Ha tehetném, visszapörgetném az időt áprilisig, és pofán vágnám magamat, hogy el se kezdjem ezt a gyalázatot. Bálint36-ot különösen sokszor aláztam meg, holott semmi okom nem volt rá. Sőt, akár barátok is lehettünk volna, mivel ő is buszrajongó, meg én is az vagyok. Sokkal értelmesebb lett volna arról beszélgetni, hogy a Credo vagy az Ikarus jobb-e, vagy arról, hogy melyik a legszebb oldtimer busz, mint virtuális lincselésbe bonyolódni. Ezek után azonban biztos nem akar velem barátkozni, amit nem is róhatok fel neki. Hiszen én sem szívesen barátkoznék egy olyannal, aki minden ocsmány hazugságot összehord rólam. És valljuk be, nem csoda, hogy nem imponált neki a "munkásságom", hiszen a fajgyűlölet egy primitív, unintelligens, megvetendő jelenség. A fajgyűlölő ember nem szalonképes. Most azt nem akarom boncolgatni, hogy a rasszizmus nem ugyanaz, mint a fajgyűlölet, ahogy az előítélet sem egyezik meg a sztereotípiával. (A rasszizmus azt jelenti, hogy az emberi rasszok különállásában hisz, hogy azok megőrizhessék jellegzetességeiket, míg a fajgyűlölet az, amit én műveltem... Ez abból is lemérhető, amikor radikális jobboldali politikusokat a származásuk alapján támadnak.) Ezt a világot kizárólag a szeretet gyógyíthatná meg. Nem a gyűlölet. A gyűlölet megbetegít. Hisz mennyivel jobb érzés szeretni, mint gyűlölni! Ha valaki számomra szimpatikus népcsoportokat szapul, nagyon fel tudok háborodni. Ilyen alapon rettenetesen igazságtalan volt, hogy én pont ugyanazt követtem el más népek ellen. Véleményem szerint természetes, ha az ember szereti a hazáját, de nem jár ezzel együtt mások gyűlölete. Nem szabad, hogy ez a kettő egy és ugyanaz legyen. Libabőrös lesz a saját himnuszától, büszke a nagyjaira. Ez a hazafiasság. Hiszen hogy épül fel az emberi közösség? család->nemzet->kultúrkör/etnikai hovatartozás->emberiség Azaz mi valahol összetartozunk, és egymásra vagyunk utalva. Együtt építettük fel az emberi civilizációt, és azt csak egymás tisztelete és szeretete révén lehet megmenteni azoktól a romboló erőktől, akik a háborúkon és a gyűlöleten nyerészkednek. És akik szellemiségét nem akarom képviselni.

Tisztelettel, Dzsordzse Vukovics – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.96.241 (vitalap | szerkesztései) 2019. június 29., 20:28 (CEST)

Ez már csak rajtad múlik. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. június 29., 21:06 (CEST)

Köszönöm, ha megbocsátasz. Nagyon súlyos emberi hibát követtem el azzal, hogy olyanokat bántottam, akik nekem nem ártottak. Tettem mindezt istenfélő emberként... Stresszes időszakon megyek keresztül. De ez nem mentség erre, tudom, hiszen arról nem ti tehettek, és nem is kollektívan egy-egy népcsoport. A múltbéli sérelmeimet fel kell dolgoznom, szemébe kell néznem azoknak, akik bántottak. A jelenlegi nehézségeimet pedig le kell küzdenem. Engem a környezetem egy csendes, kedves emberként ismer. Az a sok mocsok, amit az elmúlt időszakban ide zúdítottam, az az elnyomott traumák, a belső feszültség terméke. Dehát nagyon szégyellem magamat, hogy ezt csináltam. Viszont szerencse, hogy volt két tényező, amely ráébresztett arra, hogy fel kell hagynom ezzel a virtuális terrorral. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.96.241 (vitalap | szerkesztései) 2019. június 29., 22:34 (CEST)

Az AFC Ajax 2019-2020-as szezonja[szerkesztés]

Szervuszǃ Szeretnék tőled kérni valamit. Én írom a címben levő cikket. Látom tettél a cikkbe egy "figyelmeztetőt" nagyjából 2 hete a források hiánya miatt. Azt szeretném kérni, hogy kérlek vedd le mivel minden forrást - amit jelenleg lehetett - beraktam. Ahogy folytatódik a szezon, úgy fogom beírni a többit is. Előre is köszi ǃǃǃ üdv. – Kisdongo vita 2019. július 2., 01:59 (CEST)

@Kisdongo, leszedtem. Egyébként a {{nincs forrás}}(?) sablont (egyes sablonokkal ellentétben) bárki leveheti, nem kell megvárni az eredeti jelölőt. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. július 2., 10:49 (CEST)

@Balint36,, köszi szépen ǃ Tudom, hogy levehettem volna én is de ilyenkor inkább megkérem azt a személyt aki oda is tette. Volt oka odatenni és ezért mielőtt levenné nézze meg, hogy minden rendben van-e. Mégegyszer köszi ǃǃǃ üdv. – Kisdongo vita 2019. július 3., 00:14 (CEST)

Fájl:Állatkert Millenniumi Földalatti Vasút.jpg[szerkesztés]

Szia! Honnan lehet tudni, hogy ez a fotó kb. 100 éves? A szerző személyének ismeretlenségét egyébként nem venném készpénznek egy magánszemély által üzemeltetett weboldal alapján, miután még a régi képek forrását sem jelölte meg. – Regasterios vita 2019. július 9., 19:30 (CEST)

Nekem eléggé úgy tűnik, hogy a kocsi oldalán FVV felirat látható – ez a rövidítés 1947. május 7-étől takarta a Földalatti Villamos Vasút Rt.-t (korábban Ferenc József Földalatti Villamos Vasút Rt., FJFVV volt; lásd Legát–Zsigmond: Közlekedik a székesfőváros (ISBN 978-963-310-477-4), 264. o.). Egyébként fel van tüntetve a régi képek forrása az oldalon – a lap alján, nem kifejezetten részletesen. – Tacsipacsi vita 2019. július 10., 01:17 (CEST)

@Regasterios: Rosszul mértem be az évszámot. De a helyszínt is, ezért szükségtelen, és pótolható is, ezért nem vesződnék ezzel. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. július 10., 11:31 (CEST)