Szerkesztővita:Elekes Andor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Aláírás vitalapokon[szerkesztés]

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:

Új aláírásgomb.jpg


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (windows alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (windows alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. január 4., 15:20 (CET)

Kérdések[szerkesztés]

Szia, itt feltettem néhány kérdést általad feltöltött képekkel kapcsolatban: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Képek megkérdőjelezhető leírólapi magyarázattal. Arra kérlek, hogy szólj hozzá a megbeszéléshez. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2019. február 6., 12:57 (CET)

Visegrád[szerkesztés]

Tehát akkor belehazudsz a cikkbe? – Pagony foxhole 2019. március 15., 23:12 (CET)

Nemzetközi szerződések stb. nevének helyesírása[szerkesztés]

Szia!

Felteszem, Te is találkoztál már a Wikipédián azzal a nem-jogászi gőggel, amely sportból mindent jobban tud a jogászoknál. Valaki ki is jelentette a napokban, hogy a magyar törvényhozás helyesírási hibákkal dolgozik.

Talán érdekelni fog az a vita, amit az imént kezdeményeztem itt. Üdv.--Linkoman vita 2019. október 28., 00:36 (CET)

Szalai gólja[szerkesztés]

Szia! Szerintem ennek a videónak jobb helye lenne a Puskás Aréna című szócikk azon részében, ahol a nyitómérkőzésről és magáról a gólról esik szó. Oda, ahol most van, szerintem jobban illene mondjuk ez a fotód: File:Puskás Aréna.jpg. – Regasterios vita 2019. november 17., 09:36 (CET)

Szia ! A Puskás Arénában született első gólt mutató videót tettem fel a magyar wikipédia "2019" szócikkébe, amit Hungarikusz Firkász - szokása szerint - azonnal törölt. Én jeleztem, hogy itt szerkesztői ütközés van. Indokoltnak és fontosnak tartom az Arénában született első magyar gólt mutató film feltételét, Hungarikusz Firkász nem. NEM arról van itt szó, hogy nekem van igazam, vagy Hungarikusz Firkásznak. Arról van szó, hogy Hungarikusz Firkász törölte a feltöltésem. Amikor én visszaállítottam a feltöltést, akkor a "felülvizsgálatot" is Hungarikusz Firkász végezte el. Magyarán kifejezett cenzúrát müködtet Hungarikusz Firkász a magyar wikipédián. Így nézve nincs értelme érdemben vitázni bármiről, hiszen ahol cenzúra van, ott nincs miről beszélni. – Elekes Andor vita 2019. november 17., 10:23 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés-- A magyar Wikipédia nem demokrácia és nem is akar az lenni. Nincs jogorvoslati rendszer; elég, ha valakinek nekimásznak ketten -hárman, ahhoz majd csatlakoznak néhányan - és akár örökblokk is jöhet.

Viták régóta nincsenek; az eltérő véleményeket figyelmesen senki sem olvassa el; csak arra várnak, hogy egy outsider (értsd: nem admin) szerkesztő alaki hibát kövessen el , pl. törli más hozzászólását -- ez számukra elég arra, hogy ezután már csak azt mantrázzák, hogy ilyet nem szabad csinálni. És ettől kezdve felmentve érzik magukat az övékétől eltérő vélemény érvekkel való megcáfolásának kötelezettsége alól is.

Nyugi!--Linkoman vita 2019. november 19., 22:47 (CET)

2019[szerkesztés]

Nagyon kérlek állj le a visszavonásokkal. Mások hozzászólásának törlése, te is tudod, hogy tilos! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. november 19., 22:33 (CET)

Rendben. Nem törlök semmit a vita alatt. Azt azonban meg kell ismételjem: nem töröltem más hozzászólását. A saját bejegyzésemet töröltem a "2019" vitalapján, amely saját bejegyzés N E M a most vitatott téma (A Puskás Aréna megnyitásának eltüntetése) alatti, vagy azzal összefüggő. – Elekes Andor vita 2019. november 19., 22:41 (CET)

De igen, törölted Regasterios hozzászólását, mert attól függetlenül, hogy te másoltad ide, ez nem a te hozzászólásod, valamint O. András és Hungarikusz Firkász hozzászólásait is törölted, valamint HF-el már nem először személyeskedtél, nem először becsmérelted, vádoltad, nem elfogadható hangnemben. Ezt itt egyiket sem szabad. Legyél szíves a lenti irányelvet elolvasni:
"Az adminok, ha úgy látják jónak, blokkolhatják azokat az IP címeket vagy szerkesztői neveket, amikről bomlasztják, megzavarják a Wikipédia rendes működését. Ilyen lehet például más szerkesztők aláírt szövegének megváltoztatása, vagy szándékosan félrevezető szerkesztések írása, zaklatás és az ismétlődő személyes támadások. A szerkesztőket általában figyelmeztetik az irányelvekre, mielőtt a blokkolásukra sor kerülne. " Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. november 19., 22:48 (CET)

Rendben. Azt el kell ismertem, hogy az általam feltett - idézett szöveg - alatt valóban ott volt egy hozzászólás, ami tévedésen alapult. Alatta pedig Hungarikusz Firkász megjegyzése, ami rögzíti, hogy azt hogy az előző hozzászólás tévedésen alapul. Ez az utóbbi két - semmiféle témába nem vágó megjegyzés valamint az én idézett szövegem együtt és összességében zavaró a vitában, ami egy önálló fejezetben van. De ha nem lehet akkor nem. – Elekes Andor vita 2019. november 19., 22:55 (CET)

2014[szerkesztés]

Szia!

Kérlek javítsd az általad beszúrt linket, mert kétféle dátum szerepel benne. Szerintem azt fölösleges megemlíteni a mondatban, hogy a megnyitás napja "szombat".

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=2014&oldid=22068093&diff=cur

misibacsi*üzenet 2020. április 14., 10:26 (CEST)

Bocs, hogy beleszólok, de én nem látom, hogy a mondatban meg lenne említve a szombat. Szombaton megnyitja kapuit a marosvécsi várkastély rész a cite sablonban szerepel mint a https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/38011-szombaton-megnyitja-kapuit-a-marosvecsi-varkastely cikk címe. Ez a megadott forrás címe, hogy Szombaton megnyitja kapuit a marosvécsi várkastély. A források címét pedig nemigen szoktuk megmásítani. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 10:49 (CEST)

Felőlem maradhat, csak szóltam, hogy a szó fölösleges, egyébként nincs kőbe vésve, és nem indokolja semmi, hogy egy-az-egyben kellene átvennünk nyelvtanilag vagy megfogalmazása miatt kifogásolható címeket. Nem a Szentírást másoljuk, vagy a Koránt, amin egy betűt sem szabad megváltoztatni. Abban a mondatban a "szombat" teljesen lényegtelen, ezért elhagyható. misibacsi*üzenet 2020. április 14., 12:58 (CEST)

Ez a cím sem nyelvtanilag, sem megfogalmazása miatt nem kifogásolható. És itt nem egy betűt változtatnánk meg, hanem egy szót vennénk ki, amitől ráadásul az egész cím módosulna. Én nem látom azt, hogy itt legitim oka lenne a forrás címét nem pontosan megadni. A bevitt mondatban nincs a szombat a szombat a forrás címében van. Azt sem indokolja amúgy semmi, hogy ne egy az egyben vegyük át a források címét. A pontos forrásmegadás viszont megkívánja, és itt nincs okunk ettől eltérni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. április 14., 13:09 (CEST)

Forráscímből szót törölni? Ezt újdonságként hallom... Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2020. április 14., 14:27 (CEST)

Szerkesztési összefoglaló megfelelő használata[szerkesztés]

Üdv!

Legyél szíves a továbbiakban megfelelően használni a szerkesztési összefoglalókat! A szerkesztői mondanivalódat a /* XXX */ után írjad, pl.így:

/* Története */ Kiegészítés és forrás hozzáadása.

Az ilyen szerkesztési összefoglalók nagyon nem jók. Egyrészt elveszti a funkcióját, ami az lenne, hogy az érdeklődök egyből a módosított szakaszhoz ugorhassanak, másrészt indokolatlanul hosszúra nyújtja azt, ami zavaró a Friss változtatásokat figyelőknek és azoknak is, akiknek a szócikk esetleg a figyelőlistáján van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. május 10., 21:25 (CEST) Megfontolandó. – Elekes Andor vita 2020. május 10., 21:27 (CEST)

Igazából ezen nincs mit megfontolni. Csak te használod ilyen hibásan, ezért a kérés az, hogy ne használd hibásan! Felteszem, a kalapács, vagy a turmixgép, vagy a telefon, vagy mikrohullámú sütő helyes használatánál sem megfontolod a dolgot, hanem helyesen használod. Itt ugyanez a helyzet. (De látom, itt nem sikerült.) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. május 10., 21:35 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Akkor Szilágynagyfalu szócikkben végzett szerkesztését visszavonjam? Apród vita 2020. május 10., 21:40 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Itt például a

/* Híres emberek - Toldi Miklós */ helyett a /* Híres emberek */ - Toldi Miklós változatot kellett volna használni. Legyél szíves, a továbbiakban utóbbi változatot használni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. május 10., 21:42‎ (CEST)

Apród, nincs miért visszavonni, mivel egyrészt maga a szerkesztés nem visszavonandó, másrészt mert a visszavonástól nem javul meg a szakasz linkelése az elöttes szerkesztésben. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. május 10., 21:44 (CEST)

Akkor csak javítottam a refes összefoglaló tartalmán. Szép estét mindkettőtöknek! Apród vita 2020. május 10., 21:58 (CEST)

Paál Árpád (politikus)[szerkesztés]

Szia! Kaptam egy üzenetet a fenti politikussal kapcsolatban:

„Kedves Jávori István! A Paál Árpád politikust ábrázoló fényképpel kapcsolatban írok Önnek. Mivel nagyapámról van szó, és ez a kép nem őt ábrázolja, segítségét kérem egy valós kép feltöltésében. Nincs gyakorlatom a szerkesztésben, és a Wikin keresztüli levelezésben sem, ezért kérném, hogy a gabor.paal46@gmail.com címen tartsuk a kapcsolatot.

Üdvözlettel

Paál Gábor”

Mivel az említett fotót Te töltötted fel, kérlek, hogy tisztázd a szócikkben szereplő újságíró rokonával a helyzetet. Köszönettel: – Jávori István Itt a vita 2020. június 16., 12:52 (CEST)

Rendben, foglalkozom vele. – Elekes Andor vita 2020. június 16., 13:29 (CEST) Feltettem a verifikált fényképet a commonsra. – Elekes Andor vita 2020. augusztus 4., 11:13 (CEST)

Európai hunok[szerkesztés]

Szia! Légyszíves újságcikkek alapján ne írj át cikket. Ha megnézed, a magyar nemzet is a Springerre hivatkozik, amit már megadtál előtte. Ez egy most formálódó elmélet, a Wikipédiát a mainstream történelmi források alapján szerkesztjük. Várjuk meg, amíg kiforrja magát és több oldalról meg van támogatva. A Magyarságkutató intézet itt nem releváns. Ogodej vitalap 2020. augusztus 5., 13:02 (CEST)

Hogy jobban érthető legyen: Megjelenik valami elmélet valahol, erre azonnal beírod a cikkbe mint tényt. Nagyon messze van ez még attól, hogy tényként szerepeljenek az állításaid. Ogodej vitalap 2020. augusztus 5., 13:05 (CEST)

A magyar történeti hagyomány szerint a magyarok a hunok, szkiták leszármazottjai. Ez egyértelműen a magyarság uralkodó rétegére vonatkozott, de ugyanígy igaz a kárpát medence Árpád bejövetele előtti avar, székely népességére is. Egy ilyen kérdés vizsgálatánál mindig a magyar hagyományból kiindulva kell a vizsgálatot megkezdeni. A hivatkozott tanulmány és a témához lényegesen többet értő kinai források ezt csak alátámasztják. – Elekes Andor vita 2020. augusztus 5., 13:24 (CEST)

Köszönöm szépen a véleményedet, ezt saját blogodon lehet népszerűsíteni, itt a Wikipédián maradjunk a tényeknél. A magyar történelmi hagyomány népszerűsítése sem a mi feladatunk. Majd ha már nem csak a kínai források szerint ismerünk meg tényeket, akkor talán valahol, az egyéb elméletek szakaszban szerepeltetni lehet, de csakis akkor. Ogodej vitalap 2020. augusztus 5., 13:34 (CEST)

@ogodej Fordítva ülsz a lovon. Nem a magyar hagyományt érdekből cáfolni akaró Habsburg vagy egyéb propagandából hanem a magyar hagyományból kell kiindulni, annak valóságát kell vélelmezni, feltetelezni. Amit amúgy minden más is alátámaszt. A propaganda nem lesz tény attól, hogy nagy erővel terjeszted. – Elekes Andor vita 2020. augusztus 5., 13:43 (CEST)

Engem hagyjál ki ebből. Nem terjesztek én semmit. Te terjeszted az áltudományt azzal, amit először olvasol. Hogy ki ül fordítva a lovon, kiderül, ha elgondolkodsz azon, hogy az állításodat mondjuk a következőkkel támasztod alá: a Magyar Nemzet szerint, ez és ez van, illetve a Springer kínai kutatókra hivatkozva ezt és ezt állítja. És ettől már rögtön Wikipédiában kell szerepeltetni bevezetőben. Anonymus állításait is tényként kell kezelni ugye, mert az történelmi hagyomány? Ne nevettesd ki magad! És még én ülök fordítva a lovon? Vedd komolyabban a szerkesztést légyszíves! . Részemről befejeztem, a továbbiakban indoklás nélkül visszavonom a szerkesztéseidet. Ogodej vitalap 2020. augusztus 5., 13:54 (CEST)

Hungarikusz Firkász@Laszlovszky András@Ogodej @Pagony A magyarok finn-ugor eredetét semmi sem támasztja alá. A magyar hagyománnyal és tényleges eredettörténettel ellentétes, mesterséges Habsburg propaganda, amit német ügynökök terjesztettek - biztos hatalmi pozícióból. Amúgy maga az egyrészt-másrészt szócikk sem állít semmi biztosat. Ha ez így van, akkor miért nem kell még csak megemlíteni sem a magyar hagyományt ? Azért, mert egy prekoncepció alapján cenzúráztok. – Elekes Andor vita 2020. augusztus 5., 14:32 (CEST)

Jó lenne, ha végre már utánanéznél annak, hogy mi az és mit jelent a cenzúra. Te indokolatlanul/indoklás nélkül töröltél egy forrást, én pedig visszatettem. A cenzúra nem az, hogy nem az történik, amit te akarsz. A forrás indokolatlan/indoklás nélküli törlése viszont vandálkodás. Én pedig ezt a vandálkodásodat hoztam helyre. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2020. augusztus 5., 14:37 (CEST)

GOTO: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vita:Hunok#Vita_az_eur%C3%B3pai_hunok_eredet%C3%A9r%C5%91l – Elekes Andor vita 2020. augusztus 5., 15:32 (CEST)