Szőr Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szőr Péter
Született1970. július 17.[1]
Balatonfüred
Elhunyt2013. november (43 évesen)[2]
Kalifornia
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiVeszprémi Egyetem ( – 1990-es évek)
Halál okaszívinfarktus (?)

SablonWikidataSegítség

Szőr Péter (Balatonfüred, 1970. július 17.2013. november 13.[3]) informatikus, számítógépes biztonsági szakértő, víruskutató.

Ha egy problémára van egy jó algoritmus, az a helyes válasz.

Élete[szerkesztés]

Balatonfüreden született, a Veszprémi Egyetemen tanult informatikát. Pasteur nevű víruskeresője ismertté tette a nevét. Többek között ezt használta egy időben még az OTP is.

1996-ban Finnországba ment dolgozni az F-Secure elődjéhez, ahol víruskereső szoftverek fejlesztésével foglalkozott, és bekerült a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezethez is, ahol a szakma olyan nagyjaival dolgozhatott együtt, mint John McAfee, Mikko Hyppönen vagy Kaspersky. 1999 óta – tíz éven át – a Symantec vezető mérnöke volt. 38 szabadalom fűződik a nevéhez. 2009-től haláláig a McAfee cégnél dolgozott egy új vírusvédelmi megoldáson.

A vírusvédelem művészete[szerkesztés]

2005-ben jelent meg alapvető műve: The Art of Computer Virus Research and Defense – Symantec Press kiadó.[4]

A könyvet lefordították többek között cseh, kínai és lengyel nyelvre is, majd magyarul is megjelent[4] (A vírusvédelem művészete – Szak Kiadó, 2010. ISBN 9789639863163).

A felhasználó hibáztatása helyett jobb védelmeken kell dolgozni, és persze megtanítani a felhasználót arra, hogy jobban védekezzen, és tudja, mire számítson a neten.
[1]

Szőr Péter-díj[szerkesztés]

A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt Szőr Péter víruskutató emlékére a Virus Bulletin szervezet díjat alapított . Ezt első alkalommal 2014-ben, a 24. Virus Bulletin Nemzetközi Konferencián (Seattle, USA) adták át. Az első Szőr Péter díjat (Péter Szőr Award) 2014-ben az ESET kanadai kutatócsoportja vehette át az Operation Windigo elnevezésű világméretű támadássorozatról írt alapos elemzésükért.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]