Állapot: Nincs itt Nuvola apps krec.svg

Szerkesztővita:LaSza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archívum

Archívum (?)


Kemenymate-viták

HÉV[szerkesztés]

HÉV-es aloldalak

Helló! Marha büszke vagyok magamra, mert az utóbbi idők számos ígérgetésén belül ezt betartottam: megírtam a HÉV-történet forrásolható részét. De mielőtt elájulnék magamtól :-) van egy pár dolog, amit meg lehetne beszélni, illetve kiegészítésre szorul:

  • Egyrészt kösz a javításokat a HÉV-állomáslistában, meg fogom nézni ezt a harasztis dolgot, mert volt forrás hozzá, csak most nem lelem. Erre még visszatérünk.
  • Én a Sashalom-Pestújhely-rákospalotai HÉV cikkét nem vonnám össze a Rákosszentmihályi HÉV-vel, egyrészt mert ez utóbbinak tök klassz cikke van, benne van minden ami kell, ha most ezt szétszednénk és apró darabokban beillesztenénk a másikba, áttekinthetetlenebbé válna mindkettő. Másrészt különböző időben nyíltak és szűntek meg, más területet tártak fel, csak egy kis szakaszon egyeztek. Ennyi erővel akár a H8-H9 HÉV cikkébe is bedolgozhatók lennének. Szóval szerintem maradjon külön. Mi a véleményed?
  • A névválasztásról: külön bekezdést szántam arra, hogy felsoroljam azokat a neveket, amivel illették ezt a vonalat. Nem volt egységes elnevezése, a rajta közlekedtetett különböző viszonylatokat is máshogy hívták. Próbáltam a legoptimálisabbat kiválasztani, esetleg még annyit lehet módosítani, hogy vagy lecseréljük a Sashalmot Rákosszentmihályra, vagy beillesztjük a hosszú névbe Rákosszentmihályt is (Sashalom-Rákosszentmihály-Pestújhely-rákospalotai HÉV), de ez utóbbi esetben már esetlenül hosszú lenne a szócikk címe.
  • Szükség lenne még az állomástáblázatra: Szerkesztő:LaSza/Rákosszentmihályi HÉV2 Azért is kérem, hogy Te szerkeszd bele, hogy nyoma legyen a laptörténetben a munkádnak. Érdemes lenne felülvizsgálni, hogy ne maradjanak benne a ???-ek, illetve beírni a forrást, amit fentebb említettél.
  • Az infoboxot is ki kellene találni: sokféle viszonylat közlekedett rajta, melyiket vegyük alapul? Gondolom, hgoy ne a H jelzésű körvillamost, de ne is azt a csonkajáratot, amit végül a 69-es vili váltott fel. Praktikusan ugyanazt írjuk bele sztem, ami a Te táblázatodban szerepel.
  • Természetesen beleszerkeszthetsz, javíthatsz rajta, kiegészítheted mással is, ha valami nagyobb tartalmi átalakítást szeretnél, akkor nem bánnám, ha megbeszélnénk. Ha valamit hiányolsz mind a források, mind a leírt szöveg tekintetében, szólj.
  • Ja, és a vonalvezetése is hiányzik még. Ha kitaláljuk, hogy mi legyen az infoboxban, akkor az annak megfelelő vonalvezetést beleírom.

Ez az: Szerkesztő:Palotabarát/Cikkek/Sashalom-Pestújhely-rákospalotai HÉV

Szia! Palotabarát vita 2018. október 27., 20:17 (CEST)

@Palotabarát: Szia! Köszönöm válaszod! Kérésednek megfelelően elkezdtem a kérdőjelek kiírtását (ez forráshiány miatt volt átmenetileg így), még a 47-eshez várok pontosítást. Ha úgy látod jobbnak, hogy külön cikkbe kerüljön a lap, akkor csinálhatjuk úgy is, csak akkor a lehető legjobban próbáljon eltérni, hogy ne lehessen összevonandó. A címadásra reagálva, én a megállólistánál használt Budapest – Rákosszentmihály – Rákospalota HÉV formátumot ajánlom, mert mint mondtad hosszú lenne a cím ha minden települést kiírnánk. Ha gondolod összehozhatok majd egy hasonló sematikus térképet mint ez, de akár a pontos útvonalvázlatot is elintézhetem. Megnézem, hogy ki tudom-e egészíteni valami érdemi információval a szócikket, de erre kevés esélyt látok. Üdv! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 28., 15:11 (CET)

Útvonaldiagram[szerkesztés]

Szia! Kösz, tulajdonképpen tőlem lehet Budapest – Rákosszentmihály – Rákospalota HÉV is a neve. Majd ha élesítem, erre a névre teszem ki. Figyelj csak, Te olyan útvonaldiagramot nem tudsz csinálni, mint amilyen pl. a H8-as és H9-es HÉV jobb oldalán, az infobox alatt van? Palotabarát vita 2018. október 28., 15:18 (CET)
@Palotabarát: Tudok, csak tudnom kell, hogy mondjuk melyik megállók között van kitérő (és hogy milyen irányban), hol van kiágazás, egyvágányú szakasz stb. Szóval részletes leírás szükséges. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 28., 15:41 (CET)
Példát is csatolok a komolyabb munkáim közül. :D link. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 28., 15:43 (CET)

Hmmm... Erre nem gondoltam. Egy szakaszról itt van egy kép: [1] , de azt is ki kellene találni, hogy melyik időpillanatot vesszük alapul, mert ugye a vonal elég sokat változott e tekintetben. Gondolom a megnyitáskori, tehát 1913-as állapotot lenne jó rögzíteni, nem? Palotabarát vita 2018. október 28., 15:48 (CET)

Én inkább a megszűnéskori javaslom, azt szoktuk használni mindenhol. Amennyiben megoldható (értsd hossztól függ) és van hozzá elegendő forrás, mindkettőt meg lehet csinálni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 28., 15:50 (CET)
@Palotabarát: Elkezdtem megcsinálni az útvonaldiagramot, de a Baross térnél kicsit megakadtam. Nincs valami kép esetleg valamelyik másfél évszázados könyvben a környékről (hátsó oldalak)? Illetve ha valahol találsz pontatlanságot, vagy hiányt, kérlek jelezd, illetve hogy melyik megállók között van! Köszi! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 29., 10:02 (CET)

Hát ez a diagram nagyon jó lett! A háromkötetes végén nincs vágányhálózati ábra - ha erre gondoltál -, végiglapoztam az egész harmadik kötetet. A neten találtam viszont egy pár képet, amikből talán ki lehet silabizálni mi volt ott:

Ha még keresgélnél, Tattersall volt a pesties neve a végállomásnak (a fenti képek is erre jöttek elő).

Egy-két elméleti kérdésem még lenne: mit tekintünk az üzem végének? Az 1970-et, amikortól már minden forgalom megszűnt rajta, 1953-at, amikor már egyértelműen villamosközlekedés volt, 1952-t, amikor a MÁV-hoz került? Van egy homályos pont a sztoriban: 1952-ben már csak Rákospalotától a mai XVI. Csömöri útig mentek a szerelvények, de nem tudom megmondani, hogy mikortól hagytak fel a Keletivel való összeköttetéssel. Az sem teljesen világos, hogy pontosan mettől meddig jártak rajta HÉV-szerelvények, és mikor villamosok? (Sejtésem szerint 1913-28 és 1953 és 1970 között biztosan villamosüzem volt rajta, de hogy 1928 és 1953 között mikor mi volt ott, az nem teljesen tiszta). Azzal is számolni kell, hogy ha az általunk meghatározott végdátum 1945 utánra esett, akkor a megállók neve évről évre változott (pl. a Széchenyi már biztosan nem volt gróf). Te milyen dátumot lősz be végének?

Grat a vonaldiagramhoz! :-) Palotabarát vita 2018. október 29., 19:52 (CET)

Lapcím[szerkesztés]

Mielőtt még élesedik a lap, belekotyognék: szerintem szóközök nélkül helyes (Budapest–Rákosszentmihály–Rákospalota HÉV), de a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal mintájára lehet, hogy kötőjellel kéne a HÉV-et is kapcsolni, bár a Budapest–Rákosszentmihály–Rákospalota-HÉV nagyon hülyén néz ki, úgyhogy én inkább a szóköz nélküli nagykötőjel + szóköz változatra szavaznék. (B opció kocsmafalra vinni a kérdést.) – Tacsipacsi vita 2018. október 28., 22:11 (CET)

@Tacsipacsi: Igazából kötőjel nélkül lenne (lásd. Pesterzsébet–Csepel HÉV), csak a másoláskor nem tűnt fel, hogy nem töröltem ki a szóközöket. :P Mellesleg én nem támogatom a vasútvonalak kötőjeles címét, mert azok is elég hülyén festenek, de a helyesírás miatt muszáj eltűrni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 28., 22:24 (CET)
Csak azt nem értem, hogy mi az a lényegi különbség, amiért az egyik így helyes, a másik úgy. (Mert hogy nem az esztétikum, az tuti. 😀) – Tacsipacsi vita 2018. október 28., 23:40 (CET)
@Tacsipacsi: akkor jó volt a sejtésem, hogy nagykötőjel kell(ett volna) a szövegben is. Majd javítom ott is, kösz! Palotabarát vita 2018. október 29., 19:54 (CET)