Szerkesztővita:TomFZ67

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves TomFZ67!
English language.svg If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Books-aj.svg aj ashton 01f.svg A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Bible scroll template.svg Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
BildBenutzer.png Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Commons-logo-en.svg Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a OOUI JS signature icon LTR.svg gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

Internet-mail.svg  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Gerry89 vita 2019. április 23., 22:06 (CEST)

Magyarország csatlakozása az euróövezethez[szerkesztés]

Szia! A cikkel kapcsolatban nem értem a bevezető mondatot. Mi az, hogy jelenleg? Általában nem adunk határozatlan dátumokat. Ha például 1 év múlva mégiscsak csatlakoznánk, akkor természetesen a szócikket is módosítani kell, és egyáltalán nem biztos, hogy ezt valaki meg is csinálná. Úgy kellene a bevezetőt átfogalmazni, hogy a cikk az euró bevezetése körüli általános döntésekről szóljon, hiszen valójában azt is elemzi. Ogodej vitalap 2019. július 13., 21:08 (CEST)

@Ogodej: Azt nem én írtam. Nem tudom hogy ki volt, de én biztos hogy nem én írtam. Már pár ideje nem volt ellenőrizve a cikk. – TomFZ67 vita 2019. július 13., 21:12 (CEST)

Igen, tudom, a laptörténetből kiderül, csak gondoltam, ha foglalkozol vele, lenne ötleted, hogy hogyan lehetne a bevezetőt átírni, hogy általánosabb legyen. Gondolkozom rajta. Ogodej vitalap 2019. július 13., 21:18 (CEST)


Államszövetség[szerkesztés]

Szia!

Semmi gond; az a jó a Wikipédiában, ha összeadjuk, amit tudunk/gondolunk. További jó szerkesztést!--Linkoman vita 2019. augusztus 17., 20:14 (CEST)

Politikai párt egyértelműsítő lapok[szerkesztés]

Szia! Ennek a létrehozása: Kategória:Politikai párt egyértelműsítő lapok egy jó ötlet volt, tényleg. Egy kicsit fejlesztettem még rajta, mindjárt leírom mit, de írok egy-két tippet is későbbre, hoyg csináld az ilyesmit.

Minden egyértelműsítő lap aljára be kell tenni egy sablont, ami jelzi, hogy az egy egyértelműsítő. Vizuális szerkesztővel ezt úgy tudod megcsinálni, hogy a lap aljára navigálsz és a Beszúrás menüpontból kiválasztod a sablonokat. Az a sablon neve, hogy 'egyért', de végig sem kell írni, ki fogja listázni. Amikor beszúrtad, akkor mutat egy olyan beviteli mezőt, hogy 'egyértelműsítő lap típusa', ahova be kell írni azt, hogy 'pp' (vagyis politika párt rövidítve). Aztán már csak a kész gombra kell kattintani. Ekkor automatikusan hozzáadja a Kategória:Politikai párt egyértelműsítő lapok kategóriát, tehát a kategóriákkal nem kell vacakolni (ne is adj hozzá plusz kategóriát, jó ez így).

Ha nem vizuális szerkesztőt használsz, hanem hagyományos forrásszerkesztőt, akkor meg csak be kell írni a legaljára, hogy:

{{egyért|típus=pp}}

Így már könnyen tudsz majd létrehozni politikai pártokkal kapcsolatos egyértelműsítő lapokat, azok a sablon hatására automatikusan bekerülnek a megfelelő kategóriába.

Amit csinálhatsz a jövőben: ha új kategóriát hozunk létre, ami nem triviális, akkor előbb felvetjük a Wikipédia:Kategóriajavaslatok oldalon. Lehet, hoyg már van olyan, csak más néven, vagy egyszerűen csak nem tetszik a közösségnek és nincs rá szükség, de az is lehet, hogy túlnyerné magát vele az ember, azaz ha már azt létrehozza, meg kell csinálnia száz másikat, és ezek kiderülhetnek a megbeszélés során. Ha van például egy kategória a politikusokról, és van Német politikusok kat., Brit politikusok kat. stb., de nincs Brazil politikusok kat., akkor az elég triviális, azt nem kell megbeszélni, de más dolgokat érdemes.

Másrészt: aki létrehoz egy új kategóriát, amibe beletartozna egy csomó lap, ami még nincs benne, úgy elegáns, ha az illető megy végig az idetartozó lapokon és "átkategorizálja" azokat. Szóval most vár rád egy szép feladat: felkutatni azokat az egyértelműsítőket, amelyek politikai pártokra linkelnek, és áttenni őket az újonnan létrehozott kategóriába. Ehhez egyébként elég megnyitni szerkesztésre a cikket, majd azon belül a sablont, és hozzáírni az egyértelműsítő lap típusához a pp rövidítést.

Szia! Palotabarát vita 2019. október 6., 11:56 (CEST)

Türkizkék-kék koalíció[szerkesztés]

Még egy dolog: olyat soha ne csinálj, hogy forrás nélkül élesítesz ki egy cikket, mint pl. a Türkizkék-kék koalíció. Mindig tegyél bele forrást, mert anélkül jobb esetben megint lett egy forrás nélküli cikkünk, ami nem hiteles, akkor meg minek? Rosszabb esetben áthelyezhetjük a feljavítóba, vagy akár törölhetjük is. Vedd komolyan a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelvünket. Ha nincs forrásod, akkor egyszerűen ne kezdj bele. Tedd félre, majd megírod akkor, ha lesz hozzá forrás. Ebbe pedig légyszi tegyél forrást utólag! Palotabarát vita 2019. október 6., 12:00 (CEST)

@Palotabarát: Szia! Köszönöm hogy szóltál. Elfeledkeztem a forrásról, majd bele teszek valamit. Köszi hogy szóltál, további szép napot! – TomFZ67 vita 2019. október 6., 15:55 (CEST)

Én köszönöm, szevasz! Palotabarát vita 2019. október 6., 16:12 (CEST)

Wikidata[szerkesztés]

Szia! Mennyire vagy képben a Wikidata működéséről? Konkrétan, hogy az infoboxokba hogy jelennek meg az adatok a Wikipédiából? Palotabarát vita 2019. november 30., 13:54 (CET)

@Palotabarát: Szia. Azt nem tudom sajnos. Mire gondolsz ? – TomFZ67 vita 2019. november 30., 16:23 (CET)

Szóval arról van szó, hogy a cikkekben jobb oldalon gyakran látható doboz, ami összefoglalja a főbb adatokat (az infobox) legtöbbször képes arra, hogy a Wikidatából jelenítse meg az információkat. Ha megnézed pl. a Kurt Wüthrich cikket, látod, hogy az infobox igen terjedelmes, de ha megnyitod szerkesztésre, ezeket az adatokat nem látod benne, mert valójában a Wikidatáról érkeznek. Amit a cikkben látsz, az csak egy {{Személy infobox}} sor.

Ezekbe az infoboxokba bele lehet írni kézzel is az adatokat (akkor is, ha nem látszik az a sor, amibe az adatot írnád), és olyankor a kézzel írt tartalom felülírja azt, ami a Wikidatából érkezik. Ez van, hogy hasznos, de van, hogy nem jó. Pl. egy külföldi személy vagy település adatait mi itt a magyar Wikipédiában nem fogjuk tudni olyan gyorsan javítani, mint ahogy a Wikidatában javítanák, de ugyanez igaz mondjuk egy magyar személy vagy település (vállalat, egyetem stb.) külföldi szócikkeire is: valószínűbb, hogy mi magyar wikipédisták előbb javítjuk a Wikidatán az adatot, semhogy mondjuk egy francia wikipédista észrevenné, hogy egy budapesti egyetemnek már nem az a rektora, aki korábban a francia cikk infoboxában szerepelt.

Azért jutott eszembe a kérdés, mert láttam, hogy beleírogatod az infoboxokba a magyar települések polgármestereit, legalábbis itt beírtad kézzel. Nem hibás, nem rossz a szerkesztés amit csináltál, de a polgármester neve korábban is ott volt, méghozzá a Wikidatából (ezt onnan lehet tudni, hogy az infoboxban nem szerepelt adat, tehát az csakis a Wikidatából érkezhetett). Azt is látom, hogy a delegáló párt neve nem szerepelt a név mellett. Ennek az az oka, hogy az infobox még nem képes azt megjelentetni, de a Wikidatában az adat szerepel, itt: Budapest XVI. kerülete (Q851040). Ahhoz, hogy az infobox megjelenítse a párt nevét és a dátumot is, fejleszteni kell az infoboxot, ami e pillanatban egy függőben lévő kérés a sablonműhelyben. Vagyis amikor javítod az adatot, akkor az tulajdonképpen tartalmilag helyes, hiszen addig nem látszott a polgármestert jelölő párt neve, de ha készen lesz egyszer az infobox fejlesztése, akkor hirtelen értelmét veszti, hiszen az adat tudna érkezni a Wikidatából is. Történetesen magyar települések (személyek, intézméynek stb.) esetében még így is jó a javításod, hiszen nem csak a Wikidatában szoktuk javítani az adatokat, hanem a cikkekben is, de egy külföldi település (személy, intézmény stb.) esetén már lehet, hogy ez a fajta javítás elfedi egy később bekövetkező, és a Wikidatában javított változást, mert a kézzel végzett beírás hatására a megváltozott információ nem jelenik majd meg.

Valójában csak arra voltam kíváncsi, hogy ismered-e ezeknek az infoboxoknak a működését, mert ha nem, akkor nem rossz, ha tudod a fentieket. Néhány esetben egy-egy javítás tartalmilag lehet, hogy pontos, de nem időtálló, a kézi beavatkozás teheti később elavulttá a cikket. Remélem érthetően írtam le a dilemmát. Palotabarát vita 2019. november 30., 17:06 (CET)

Boldog karácsonyt![szerkesztés]

Szia! Köszönöm a jókívánságokat! És én is nagyon boldog ünnepeket kívánok neked! -- Lacika455 vita 2019. december 24., 10:56 (CET)

Szia! Kedves jókívánságaidat szívből viszonozom!--Linkoman vita 2019. december 24., 13:15 (CET)

Köszönöm! Boldog karácsonyt! misibacsi*üzenet 2019. december 24., 18:53 (CET)

Köszönöm szépen, viszont kívánom! – XXLVenom999 vita 2019. december 26., 21:12 (CET)

Köszönöm, és a karácsonyi jókívánságodat is. Neked is Boldog Új Évet Kívánok! – Burumbátor Súgd ide! 2019. december 31., 11:16 (CET)

Ünnepek[szerkesztés]

Köszönöm. Neked is kellemes ünnepeket és BÚÉK!Peadar vita 2019. december 26., 22:05 (CET)

Köszönöm, neked is BÚÉK! – XXLVenom999 vita 2019. december 31., 12:36 (CET)

Happy New Year![szerkesztés]

Happy New Year!

OsvátA Palackposta

BÚÉK![szerkesztés]

Viszont kívanom! – Vander Jegyzettömb 2019. december 31., 14:54 (CET)

Boldog új évet neked is! misibacsi*üzenet 2019. december 31., 15:10 (CET)

Viszont kívánok egy csodás és boldog új évet! - Lacika455*üzenet 2020. január 1., 11:49 (CET)

Lózung[szerkesztés]

Szia, máskor ilyen lózungokat ne javítgass, hanem távolítsd el. – Pagony foxhole 2020. január 3., 22:17 (CET)

@Pagony: Szia, nem tudom hogy miért nekem írod ezt, mert én nem csináltam semmit. Semmilyen Lózungról nem írtam, és nem csináltam, szóval nem tudom hogy miért nekem írod ezt egyáltalán. – TomFZ67 vita 2020. január 4., 10:58 (CET)

Ha legurítasz a javításig, látni fogod, hogy azt csináltad, amit feljebb írtam. – Pagony foxhole 2020. január 4., 11:04 (CET)

@Pagony: Értem, köszi hogy mondtad! – TomFZ67 vita 2020. január 4., 11:49 (CET)