Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés 
Wikipedia bureaucrat.png
Ezen az üzenőfalon a szerkesztői azonosítók megváltoztatásával kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a bürokratáknak, a globális átnevezőknek és az intézőknek.
Az üzenőfal használatához
 • Kérjük, hogy a lapot csak az átnevezésekkel kapcsolatos kérésekre, megbeszélésre használd, és hozzászólásaidat mindig írd alá a ~~~~ karaktersorozattal!
 • Ne változtass vagy törölj korábbi kéréseket, a sajátjaidat se. A megoldott szakaszok kék keretet kapnak, melyet a bürokraták helyeznek el a kérés lezárásakor. Ezért kérésed ne keretezd be, mert akkor megoldottnak tekintjük. A már lezárt megbeszélésekbe beleírhatsz (a kereten belülre), de a keretet ne töröld. Már lezárt kérést ne nyiss újra, új kérést mindig új szakaszban helyezz el.
 • Az átnevezés általában néhány napon belül megtörténik. Ha ezután sem kapsz választ, nyugodtan jelezd ezt itt, vagy egy számodra szimpatikus bürokratának.
 • A bürokratáknak nem kötelességük külön értesítéseket hagyni, ezért kérünk, hogy kérésedet (a mások nevében kiírtat is) kísérd figyelemmel, mert annak elbírálása nem automatikus. Amennyiben a szerkesztők vagy a bürokraták kérdést intéznek hozzád, a válasz elmaradása esetén a kérést érdektelenség hiányában lezárhatják.
Átnevezési útmutató
Szerkesztői azonosítók megváltoztatása, átnevezése
 • Csak abban az esetben használd az alábbi eljárást, ha az általad választott új néven még nincsen regisztrált azonosító egyetlen Wikimédia-wikiben sem.
 • Amennyiben van már helyi azonosító ezen a néven, nézd meg (az Elbirtoklás nevű fül alatt), hogy van-e lehetőséged az elbirtoklására.
 • Amennyiben a fentiek egyike sem áll fenn, válassz magadnak a még szabad nevek közül.
Átnevezés előtt
 • Ha nagyon kevés szerkesztéssel rendelkezel, sokkal egyszerűbb egy új néven regisztrálnod, és valószínűleg a bürokraták is ezt fogják kérni tőled.
 • Ellenőrizd, hogy 50 000-nél kevesebb szerkesztésed van: szerkesztésszámláló.
 • Ellenőrizd, hogy az általad óhajtott azonosító még nem létezik: már foglalt azonosítók listája. FIGYELEM: ne regisztrálj az új név alatt, akkor sem, ha az elérhető!
 • Nyújtsd be a kérésedet ezen útmutató alatt található „Új átnevezési kérelem benyújtása” linkre kattintva. Mindenképpen legyél bejelentkezve! A bürokraták, biztonsági okokból, a névtelen felhasználóktól érkezett névváltoztatási kéréseket nem hajtják végre.
 • Amennyiben 50 000-nél több szerkesztésed van, előzetesen konzultálni kell a rendszeradminisztrátorokkal. Ilyen esetben írj erről egy kérést a bürokratáknak, hogy segíthessenek!
Átnevezés után
 • Régi felhasználói neved (azonosítód) törlésre kerül az adatbázisból. Minden szerkesztésed és más felhasználói adatod (beállításokat, figyelőlistákat és jelszavakat is ideértve) a régi azonosítótól átkerül az új azonosítóhoz.
 • A régi szerkesztői és vitalapjaid átmozgatódnak az újonnan létrehozott szerkesztői névre, beleértve az allapokat is.
 • Ha meg kívánod előzni azt, hogy régi nevedet valaki más használja a későbbiekben, regisztráld az átnevezés után újra magadnak.


Red right arrow.png Új átnevezési kérelem benyújtása
Szerkesztői azonosító elbirtoklása

A szerkesztői azonosító elbirtoklásáról akkor beszélünk, ha egy olyan névre szeretnéd változtatni az azonosítódat, ami már létezik, azaz szeretnéd megszerezni magadnak más azonosítóját. Ezen belül a szerkesztői azonosító egyesítéséről akkor beszélünk, ha ugyanazzal az azonosítóval különböző személyek rendelkeznek az egyes Wikimédia-wikiken, és egyikük szeretné az adott nevet valamennyi wikin, egységesen használni, így azokon a wikiken, ahol nem ő használja az adott nevet, elbirtoklást kér. Jelenleg kizárólag az egyesítési célú kérelmekre van lehetőség, de ez a későbbiekben változhat.

Már regisztrált névre való átnevezéshez a következő feltételeket kell figyelembe venni:

 • a kérelmező legalább 3 hónappal ezelőtt regisztrált és legalább 400 szerkesztéssel rendelkezik, valamennyi Wikimédia-wikit együtt tekintve;
 • a kérelmező regisztrált neve kapcsolódik az egységes bejelentkezéshez, ő rendelkezik az egységes fiókkal;
 • a választott új azonosítóhoz nem tartozik egyetlen nem törölt szerkesztés sem, a szerkesztői lapon végzett és az irányelvsértő (vandalizmus, jogsértő tartalom stb.) szerkesztések kivételével;
 • a választott azonosító tulajdonosa értesítést kap a vitalapján és e-mailben a kérelemről (amennyiben utóbbit megadta és lehetővé tette a beállításainál), ezt követően a bürokraták egy hetet biztosítanak neki arra, hogy az új nevét ő maga választhassa meg;
 • indokolt esetben a bürokraták, globális átnevezők és intézők jogosultak a fenti feltételeknek megfelelő elbirtoklást is megtagadni;
 • az átnevezésnek lehetnek egyéb, technikai jellegű korlátjai is;
 • a fentiektől eltérő elbirtoklási kéréseket jelenleg eseti jelleggel kezeljük a globális ajánlásokkal összhangban, a fiókegységesítési folyamat aktuális állapotától és a technikai lehetőségektől függően.
Lásd még


Red right arrow.png Új elbirtoklási kérelem benyújtása
Hivatalban lévő bürokraták

Az átnevezéssel kapcsolatos ügyeket a bürokraták intézik:

 1. grin
 2. Dami
 3. Samat
 4. Hunyadym
 5. eLVe
 6. Syp
 7. RepliCarter
Globális átnevezői joggal rendelkező szerkesztők

Habár az ügyintézést a továbbiakban is a bürokraták végzik, átnevezési joguk 2014. szeptember 15-től kezdődően nincsen. Az átnevezéseket ezt követően a globális átnevezők vagy a intézők végzik el.

A magyar Wikipédia szerkesztői közül globális átnevezői joggal rendelkezik:

Az összes globális átnevezői joggal rendelkező szerkesztő listája:

Az átnevezések archívumai

A 2014. szeptember 15. előtti, magyar Wikipédián történt átnevezésekért lásd

2014. szeptember 15. után az átnevezési kérelmeket külön, itt archiváljuk:

a rendszernapló pedig a Meta-wikin található:

Corleonis konyvek → Memeke[forrásszöveg szerkesztése]

TRIOpizza → Kovacs_robert[forrásszöveg szerkesztése]

Ariadne Barlangkutató Egyesület → Ricsi1975[forrásszöveg szerkesztése]

Adamika2000 → Wadius07[forrásszöveg szerkesztése]

Kimmel Insulation Kft → Jani[forrásszöveg szerkesztése]

Takacsandrastamas → Takács András Tamás[forrásszöveg szerkesztése]

CleopatraMedicalCenter → MeNi[forrásszöveg szerkesztése]

Hegyvidék Galéria → AttilaHegytört[forrásszöveg szerkesztése]

Imrityinkó → Csimre[forrásszöveg szerkesztése]

MagyarPostaZrt → PoStA[forrásszöveg szerkesztése]

Laokoonfilm → Laoprod[forrásszöveg szerkesztése]

Pártanácsadó.hu → EditMelinda[forrásszöveg szerkesztése]

Pártanácsadó.hu → Tmelinexus[forrásszöveg szerkesztése]

Budavarilabirintus2016 → Poolcyb[forrásszöveg szerkesztése]

Julius-K9 Magyarország → Lilian999[forrásszöveg szerkesztése]

Cofidis Magyarorszag → Cheerlead16[forrásszöveg szerkesztése]

Wirtum → Andba[forrásszöveg szerkesztése]

Halász János → Steinbrück Ottó[forrásszöveg szerkesztése]

Design Terminál 2015 → Editors2015[forrásszöveg szerkesztése]

MagyarPostaZrt → MP2016[forrásszöveg szerkesztése]

Bagdibella → Bagdi Bella[forrásszöveg szerkesztése]

Dr. Tóth Emese → Eosses[forrásszöveg szerkesztése]

– Eosses vita 2016. január 25., 09:31 (CET)

@Eosses: Sajnos ez a név már foglalt (a spanyol Wikipédián regisztrált valaki ezzel a névvel tavaly), egy, azóta törölt szerkesztése volt. @Samat: Ilyenkor el lehet bitorolni a nevet? --Tacsipacsi vita 2016. január 25., 16:03 (CET)
Elvileg igen, gyakorlatilag „attól függ”. Az elbirtoklás jelenleg egy szabályozatlan terület, aminek a kezelésében ráadásul nincsen konszenzus. Volt erre tavaly egy kísérlet, de nem sikerült megegyezni. Az elmúlt hetekben is zajlott egy háttérmegbeszélés arról, hogy akkor most hogyan kell ezeket az ügyeket kezelni, de éppen az álláspontok távolisága miatt (egyáltalán nem lehet / a jelentős főnévtérbeli hozzájárulással nem rendelkező szerkesztők esetén nyugodtan) nincs világos döntés. Jelenleg van egy el nem fogadott globális irányelvtervezet a Metán, valamint több nyelvi változat helyi szinten (helyi irányelvek alapján) kezel bizonyos egyértelmű eseteket, de a nem egyértelműekhez valójában senki nem mer hozzányúlni. Ez az eset az egyszerűekhez tartozik, ami azt jelenti, hogy látok esélyt arra, hogy akár helyi szinten én is megcsinálhatom. Ennek azonban két feltétele van, melyek együttes teljesülése szükséges: az egyik, hogy az átnevezést kérő szerkesztő egyértelműen aktív közreműködő legyen (ezt a metás tervezet legalább 400 szerkesztésben határozta meg, amitől Dr. Tóth Emese még messze van, illetve a közreműködés legyen rendszeres, tartós), valamint az elbirtoklásra vonatkozó felhívásra nem válaszol úgy a szerkesztő, hogy nem járul hozzá. Az utóbbira jó esély van, mert a regisztrációja óta (10 hónapja) egyetlen törölt közreműködése volt, és nem adott meg e-mail címet sem (valószínű, hogy nem figyeli a vitalapját, így a felhívásra nem fog válaszolni); előbbihez pedig arra lenne szükség, hogy lássuk Emese aktivitását a következő hetekben is (teljesíthető feltétel). Amennyiben azonban az átnevezésével nem akar heteket, esetleg hónapokat várni, mert addig sem szeretne a saját nevével szerkeszteni, akkor átmenetileg átnevezhetjük valamilyen másik, szabad névre, és igény szerint később megtörténhet az Eosses név elbirtoklása. Samat üzenetrögzítő 2016. január 25., 20:31 (CET)

Nagyon köszönöm a segíítségeteket. Nem sürgős a kérésem. Én már hosszú 2000 eleje óta használom ezt a fedőnevet más felületeken, ezért szeretném itt is. Nincsenek fedőneveim, a csak ez. Szívesen kivárom a lehetőséget. Az itteni rendszeresség is lehetséges. Sok jó anyag van a birtokomban. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Dr. Tóth Emese (vitalap | szerkesztései)

Tinati~huwiki → Nagy Leia Timea[forrásszöveg szerkesztése]

Landscape Communication → bzsu[forrásszöveg szerkesztése]

KaszaBot → KaszaBoti[forrásszöveg szerkesztése]