Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés 
Wikipedia bureaucrat.png
Ezen az üzenőfalon a szerkesztői azonosítók megváltoztatásával kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a globális átnevezőknek és az intézőknek.
Az üzenőfal használatához
 • Kérjük, hogy a lapot csak az átnevezésekkel kapcsolatos kérésekre, megbeszélésre használd, és hozzászólásaidat mindig írd alá a ~~~~ karaktersorozattal!
 • Ne változtass vagy törölj korábbi kéréseket, a sajátjaidat se. A megoldott szakaszok keretet és kék hátteret kapnak, melyet a bürokraták helyeznek el a kérés lezárásakor. Ezért kérésed ne keretezd be, mert akkor megoldottnak tekintjük. A már lezárt megbeszélésekbe beleírhatsz (a kereten belülre), de a keretet ne töröld. Már lezárt kérést ne nyiss újra, új kérést mindig új szakaszban helyezz el.
 • Az átnevezés általában néhány napon belül megtörténik. Ha ezután sem kapsz választ, nyugodtan jelezd ezt itt, vagy egy számodra szimpatikus bürokratának.
 • A bürokratáknak nem kötelességük külön értesítéseket hagyni, ezért kérünk, hogy kérésedet (a mások nevében kiírtat is) kísérd figyelemmel, mert annak elbírálása nem automatikus. Amennyiben a szerkesztők vagy a bürokraták kérdést intéznek hozzád, a válasz elmaradása esetén a kérést érdektelenség hiányában lezárhatják.
Átnevezési útmutató
Szerkesztői azonosítók megváltoztatása, átnevezése
 • Csak abban az esetben használd az alábbi eljárást, ha az általad választott új néven még nincsen regisztrált azonosító egyetlen Wikimédia-wikiben sem.
 • Amennyiben van már helyi azonosító ezen a néven, nézd meg (az Elbirtoklás nevű fül alatt), hogy van-e lehetőséged az elbirtoklására.
 • Amennyiben a fentiek egyike sem áll fenn, válassz magadnak a még szabad nevek közül.
Átnevezés előtt
 • Ha nagyon kevés szerkesztéssel rendelkezel, sokkal egyszerűbb egy új néven regisztrálnod, és valószínűleg a bürokraták is ezt fogják kérni tőled.
 • Ellenőrizd, hogy 50 000-nél kevesebb szerkesztésed van: szerkesztésszámláló.
 • Ellenőrizd, hogy az általad óhajtott azonosító még nem létezik: már foglalt azonosítók listája. FIGYELEM: ne regisztrálj az új név alatt, akkor sem, ha az elérhető!
 • Nyújtsd be a kérésedet ezen útmutató alatt található „Új átnevezési kérelem benyújtása” linkre kattintva. Mindenképpen legyél bejelentkezve! A bürokraták, biztonsági okokból, a névtelen felhasználóktól érkezett névváltoztatási kéréseket nem hajtják végre.
 • Amennyiben 50 000-nél több szerkesztésed van, előzetesen konzultálni kell a rendszeradminisztrátorokkal. Ilyen esetben írj erről egy kérést a bürokratáknak, hogy segíthessenek!
Átnevezés után
 • Régi felhasználói neved (azonosítód) törlésre kerül az adatbázisból. Minden szerkesztésed és más felhasználói adatod (beállításokat, figyelőlistákat és jelszavakat is ideértve) a régi azonosítótól átkerül az új azonosítóhoz.
 • A régi szerkesztői és vitalapjaid átmozgatódnak az újonnan létrehozott szerkesztői névre, beleértve az allapokat is.
 • Ha meg kívánod előzni azt, hogy régi nevedet valaki más használja a későbbiekben, regisztráld az átnevezés után újra magadnak.


Red right arrow.png Új átnevezési kérelem benyújtása
Szerkesztői azonosító elbirtoklása

A szerkesztői azonosító elbirtoklásáról akkor beszélünk, ha egy olyan névre szeretnéd változtatni az azonosítódat, ami már létezik, azaz szeretnéd megszerezni magadnak más azonosítóját. Ezen belül a szerkesztői azonosító egyesítéséről akkor beszélünk, ha ugyanazzal az azonosítóval különböző személyek rendelkeznek az egyes Wikimédia-wikiken, és egyikük szeretné az adott nevet valamennyi wikin, egységesen használni, így azokon a wikiken, ahol nem ő használja az adott nevet, elbirtoklást kér. Jelenleg kizárólag az egyesítési célú kérelmekre van lehetőség, de ez a későbbiekben változhat.

Már regisztrált névre való átnevezéshez a következő feltételeket kell figyelembe venni:

 • a kérelmező legalább 3 hónappal ezelőtt regisztrált és legalább 400 szerkesztéssel rendelkezik, valamennyi Wikimédia-wikit együtt tekintve;
 • a kérelmező regisztrált neve kapcsolódik az egységes bejelentkezéshez, ő rendelkezik az egységes fiókkal;
 • a választott új azonosítóhoz nem tartozik egyetlen nem törölt szerkesztés sem, a szerkesztői lapon végzett és az irányelvsértő (vandalizmus, jogsértő tartalom stb.) szerkesztések kivételével;
 • a választott azonosító tulajdonosa értesítést kap a vitalapján és e-mailben a kérelemről (amennyiben utóbbit megadta és lehetővé tette a beállításainál), ezt követően a bürokraták egy hetet biztosítanak neki arra, hogy az új nevét ő maga választhassa meg;
 • indokolt esetben a bürokraták, globális átnevezők és intézők jogosultak a fenti feltételeknek megfelelő elbirtoklást is megtagadni;
 • az átnevezésnek lehetnek egyéb, technikai jellegű korlátjai is;
 • a fentiektől eltérő elbirtoklási kéréseket jelenleg eseti jelleggel kezeljük a globális ajánlásokkal összhangban, a fiókegységesítési folyamat aktuális állapotától és a technikai lehetőségektől függően.
Lásd még


Red right arrow.png Új elbirtoklási kérelem benyújtása
Hivatalban lévő bürokraták

Az átnevezéssel kapcsolatos ügyeket a bürokraták intézik:

 1. grin
 2. Dami
 3. Samat
 4. Hunyadym
 5. eLVe
 6. Syp
 7. RepliCarter
Globális átnevezői joggal rendelkező szerkesztők

Habár az ügyintézést a továbbiakban is a bürokraták végzik, átnevezési joguk 2014. szeptember 15-től kezdődően nincsen. Az átnevezéseket ezt követően a globális átnevezők vagy a intézők végzik el.

A magyar Wikipédia szerkesztői közül globális átnevezői joggal rendelkezik:

Az összes globális átnevezői joggal rendelkező szerkesztő listája:

Az átnevezések archívumai

A 2014. szeptember 15. előtti, magyar Wikipédián történt átnevezésekért lásd

2014. szeptember 15. után az átnevezési kérelmeket külön, itt archiváljuk:

a rendszernapló pedig a Meta-wikin található:

Dyntell Software → Koffie[szerkesztés]

Dyntell Software → Koffie[szerkesztés]


Dr. Tóth Emese → Eosses[szerkesztés]

– Eosses vita 2016. január 25., 09:31 (CET)

@Eosses: Sajnos ez a név már foglalt (a spanyol Wikipédián regisztrált valaki ezzel a névvel tavaly), egy, azóta törölt szerkesztése volt. @Samat: Ilyenkor el lehet bitorolni a nevet? --Tacsipacsi vita 2016. január 25., 16:03 (CET)
Elvileg igen, gyakorlatilag „attól függ”. Az elbirtoklás jelenleg egy szabályozatlan terület, aminek a kezelésében ráadásul nincsen konszenzus. Volt erre tavaly egy kísérlet, de nem sikerült megegyezni. Az elmúlt hetekben is zajlott egy háttérmegbeszélés arról, hogy akkor most hogyan kell ezeket az ügyeket kezelni, de éppen az álláspontok távolisága miatt (egyáltalán nem lehet / a jelentős főnévtérbeli hozzájárulással nem rendelkező szerkesztők esetén nyugodtan) nincs világos döntés. Jelenleg van egy el nem fogadott globális irányelvtervezet a Metán, valamint több nyelvi változat helyi szinten (helyi irányelvek alapján) kezel bizonyos egyértelmű eseteket, de a nem egyértelműekhez valójában senki nem mer hozzányúlni. Ez az eset az egyszerűekhez tartozik, ami azt jelenti, hogy látok esélyt arra, hogy akár helyi szinten én is megcsinálhatom. Ennek azonban két feltétele van, melyek együttes teljesülése szükséges: az egyik, hogy az átnevezést kérő szerkesztő egyértelműen aktív közreműködő legyen (ezt a metás tervezet legalább 400 szerkesztésben határozta meg, amitől Dr. Tóth Emese még messze van, illetve a közreműködés legyen rendszeres, tartós), valamint az elbirtoklásra vonatkozó felhívásra nem válaszol úgy a szerkesztő, hogy nem járul hozzá. Az utóbbira jó esély van, mert a regisztrációja óta (10 hónapja) egyetlen törölt közreműködése volt, és nem adott meg e-mail címet sem (valószínű, hogy nem figyeli a vitalapját, így a felhívásra nem fog válaszolni); előbbihez pedig arra lenne szükség, hogy lássuk Emese aktivitását a következő hetekben is (teljesíthető feltétel). Amennyiben azonban az átnevezésével nem akar heteket, esetleg hónapokat várni, mert addig sem szeretne a saját nevével szerkeszteni, akkor átmenetileg átnevezhetjük valamilyen másik, szabad névre, és igény szerint később megtörténhet az Eosses név elbirtoklása. Samat üzenetrögzítő 2016. január 25., 20:31 (CET)

Nagyon köszönöm a segíítségeteket. Nem sürgős a kérésem. Én már hosszú 2000 eleje óta használom ezt a fedőnevet más felületeken, ezért szeretném itt is. Nincsenek fedőneveim, a csak ez. Szívesen kivárom a lehetőséget. Az itteni rendszeresség is lehetséges. Sok jó anyag van a birtokomban. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Dr. Tóth Emese (vitalap | szerkesztései)

@Dr. Tóth Emese: mivel február 6. óta nem szerkesztettél, így ezt a kérést (átmenetileg) lezárom. Kérlek, jelentkezz újra, amint úgy érzed, megfelelsz az aktivitási feltételnek és az előírt szerkesztésszámnak. Várunk vissza! :-) Samat üzenetrögzítő 2016. március 1., 21:57 (CET)

Szia Samat. Nem szerkesztettem, mert vártam, hogy teljesülhetne-e a kérésem az átnvezéssel kapcsolatban. Köszi szépen, ha válaszoltok és kapok egyértelmű megoldást vagy nemet. --Eosses vita 2016. március 18., 22:48 (CET)

Kedves Emese! Éppen azt írta Samat, hogy akkor reális az átnevezés, ha szerkesztesz, aktív vagy a Wikipédián. Ha csak vársz, akkor egyértelmű nem a válasz. --Tacsipacsi vita 2016. március 18., 23:44 (CET)
@Eosses, ha a szerkesztéseket követően megtörténik az átnevezés, akkor annak némileg visszamenőleges érvénye is lesz, mert a laptörténetekben azután az új név látszik. --Karmela posta 2016. március 19., 10:14 (CET)
A fentieket nem ismétlem meg, köszönöm a hozzászólóknak. Ha bármilyen további kérdésed lenne, pl. nem világos, hogy mi szükséges az átnevezéshez vagy mi fog akkor/utána történni, szívesen válaszolunk. Samat üzenetrögzítő 2016. március 19., 22:24 (CET)

Wikigreg33 → Wiki633[szerkesztés]

Kész. Samat üzenetrögzítő 2016. március 13., 21:35 (CET)

Egyedipendrive.hu → Ep9933[szerkesztés]

Kész. Samat üzenetrögzítő 2016. március 19., 22:26 (CET)

Neckermann Magyarország → Nurmarketing[szerkesztés]

Kedves Neckermann Magyarország! Sajnos az irányelveink nem engedik meg azt, hogy egy néven többen szerkesszenek. Kérjük, aki szeretne szerkeszteni a cégtől, az regisztráljon külön néven. Természetesen ha valaki szeretne tovább szerkeszteni ezen a néven, akkor kérhet más nevet, de egy fiókot egy ember használhat. Megértéseteket köszönöm. --Tacsipacsi vita 2016. március 29., 19:00 (CEST)

@Nurmarketing: az átnevezés megtörtént. A létrehozott cikket azonban törölni kellett, mert nem felelt meg a Wikipédia szabályainak, lásd a vitalapi üzenetet. A feltöltött logóhoz kelleni fog majd a cég hivatalos hozzájárulása. A szerkesztői fiók több személy általi használata pedig határozottan ellenjavallott: javaslom, hogy minden kolléga, aki tervezi, hogy a Wikipédiát szeretné szerkeszteni, regisztráljon magának egy külön fiókot. Nem kerül semmibe, csak pár kattintás. Samat üzenetrögzítő 2016. március 29., 19:06 (CEST)

Colorful Circles → Szegedi LMBT Közösségért[szerkesztés]

@Colorful Circles: a Wikipédiában az egyes azonosítók mögött egyéni személyek kell hogy álljanak, így csoport vagy szervezet nevében nem ajánljuk a regisztrációt (illetve az ilyen névre váltást). Ha többen is szeretnétek szerkeszteni a Wikipédiát, mindenki tud magának saját azonosítót regisztrálni, nem kerül semmibe :) Kérlek, válassz olyan nevet, ami nem utal több személyre, csoportra vagy szervezetre. Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2016. április 13., 16:04 (CEST)

@Samat: Rendben, köszi az infót! Akkor a saját nevemre szeretném átnevezni a lapot: Kiss Anna (vitalap · szerkesztések · rendszernaplók · szerkesztések globálisan · globális fiók · SULinfó)   (átnevezés). Köszönöm a segítséget! Colorful Circles vita 2016. április 30., 18:06 (CEST)

Megtörtént az átnevezés. Jó szerkesztést! Samat üzenetrögzítő 2016. május 1., 23:11 (CEST)

Eger onkormanyzata → Egermedia[szerkesztés]

Megtörtént. Samat üzenetrögzítő 2016. április 13., 16:01 (CEST)

Makralaszlo → Makra László[szerkesztés]

Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Makra László

 • Dátum: 2016. április 28., 16:15 (CEST)

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. május 1., 23:15 (CEST)

Tipton Eyeworks → Gacs Zsófi[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. május 19., 22:28 (CEST)

Horvathb.mautom → Horváth Bence[szerkesztés]

@Horvathb.mautom: a választott szerkesztői névvel már regisztrált valaki éppen 8 évvel ezelőtt, azonban a regisztrált nevet sosem használta szerkesztésre. Ha szeretnéd, van lehetőség arra, hogy a már regisztrált nevet megszerezd tőle, amennyiben a korábban ezen a néven regisztráló nem tiltakozik (ez az ún. elbirtoklási eljárás). Ennek elindításához azonban jelentősebb mennyiségű szerkesztésre és többé-kevésbé folyamatos aktivitásra van szükség. Bízom benne, hogy tartós szerkesztőnk leszel, így utóbbi feltétel nem lesz probléma. Szeretnéd ezt a nevet (Horváth Bence) használni a későbbiekben, és kivárni, míg a feltételek teljesülnek, vagy inkább egy másik nevet választanál a még nem regisztráltak közül? Samat üzenetrögzítő 2016. május 19., 22:44 (CEST)

@Samat: Köszönöm a választ és az infót! Igen, szeretném ezt a nevet használni, és "tartós szerkesztőnek" is szándékomban áll lenni, úgyhogy kivárom, míg sikerül teljesíteni az átnevezéshez szükséges feltételeket :-) – Horváth Bence vita 2016. május 20., 00:23 (CEST)

Egyelőre lezárom, mert május 20. óta összesen három szerkesztést látok. Térjünk vissza rá, ha aktuális lesz. Samat üzenetrögzítő 2016. június 30., 22:11 (CEST)

SilvanusForestry → Forester[szerkesztés]

@SilvanusForestry: sajnálom, de az újonnan választott szerkesztői nevet már használja valaki. Kérlek, válassz olyat, ami még nem foglalt, és indíts egy új kérelmet hozzá. (Itt találod a már regisztrált neveket.) Köszönöm! – Samat üzenetrögzítő 2016. május 19., 22:52 (CEST)

Berijalenin → Gerylla[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. május 19., 22:57 (CEST)

Béndek Ábris → Csölle Iván[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. május 19., 23:02 (CEST)

Viztisztitomarket.hu → SzabolcsGyenes[szerkesztés]

Átneveztelek. Samat üzenetrögzítő 2016. május 30., 19:46 (CEST)

UngarnsDeutschesMuseum → Nepomucenus[szerkesztés]

Kedves @UngarnsDeutschesMuseum: az a probléma, hogy a választott Nepomucenus azonosítót már 2013-ban regisztrálta valaki, így nem szabad. Kérlek, válassz olyan azonosítót, ami még nem foglalt, és ehhez hasonlóan indíts egy új kérést hozzá. A már foglaltakat itt találod. Samat üzenetrögzítő 2016. június 2., 00:02 (CEST)

UngarnsDeutschesMuseum → Oelhafenhelen[szerkesztés]

Az átnevezés megtörtént. Ezentúl az új nevedet tudod használni. Samat üzenetrögzítő 2016. június 3., 17:11 (CEST)

JatekBolt.hu → Tom88[szerkesztés]

Kedves @JatekBolt.hu: sajnos az általad választott új azonosítót már használja valaki más. Kérlek, válassz olyan azonosítót, ami még nem foglalt, és ehhez hasonlóan indíts egy új kérést hozzá. A már foglaltakat itt találod. Köszönettel: Samat üzenetrögzítő 2016. június 5., 18:57 (CEST)

Erkelferencmuzeum → Moja1868[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. június 28., 23:35 (CEST)

Klanbazis → SolKing[szerkesztés]

@Klanbazis: jelenleg van egy műszaki jellegű probléma az átnevezésekkel, aminek javításáig nem ajánlott az átnevezés. Kérlek, várj türelemmel, amint lehet, elvégzem az átnevezést. Samat üzenetrögzítő 2016. július 21., 22:25 (CEST)

Elkészült az átnevezés! Samat üzenetrögzítő 2016. július 28., 19:44 (CEST)

D4n13lofficialcsgo → D4N13LOFFICIALCSGO[szerkesztés]

@D4n13lofficialcsgo: jobban örülnék, ha olyan nevet választanál, amit könnyebb megjegyezni, szólítani rajta. Samat üzenetrögzítő 2016. július 28., 19:45 (CEST)

Például Denieloffisölkountörsztrájkgloböloffenzív? --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. szeptember 28., 22:48 (CEST)

Kovács Nándor-Hunor (Csíkbánkfalva) → Benedict[szerkesztés]

@Kovács Nándor-Hunor (Csíkbánkfalva): nem lesz könnyű, mert ez a szerkesztői név (Benedict) több mint egy évtizede foglalt már. Ha nagyon szeretnéd ezt a szerkesztői nevet, akkor megpróbálok tenni az ügy érdekében. Van egy kis remény, mert a tulajdonosát végtelen időre blokkolták 2006-ban. (Érdekesség: az elmúlt két napban pár kilométerre voltam a faludtól :)). Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 25., 01:31 (CEST)

@Samat: Akkor lehetne-e Greor vagy Gregorius? (Ha szabad kérdeznem, itt, Székelyföldön kirándultál, vagy a közelben laksz?) – Benedictus vita 2016. augusztus 25., 19:34 (CEST)

@Kovács Nándor-Hunor (Csíkbánkfalva): bár nekem jobban tetszett, Gregorius nem lehetséges, mert létező és aktív szerkesztői név. A már foglalt neveket itt tudod böngészni: Speciális:Globális szerkesztőlista. A Greor lehetséges, mert szabad. Akkor legyen ez (Greor)? (Kirándultam Székelyföldön, sok évi tervezgetés után végre sikerült eljutnom egy hétre.) Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 26., 20:41 (CEST)

@Samat: Legyen a következő: Kovács Nándor-Hunor. (Településnév elmaradva.) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Kovács Nándor-Hunor (Csíkbánkfalva) (vitalap | szerkesztései)

Megtörtént. Szólj nyugodtan, ha mégsem szeretnéd a saját nevedet használni, bármikor meg lehet változtatni. Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 27., 16:38 (CEST)

Antikvarium.hu → Srozsa91[szerkesztés]

Elkészült. Jó szerkesztést! Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 26., 20:43 (CEST)

Ferling PR → Nemethkr[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 28., 14:01 (CEST)

Aesthetica Orvosi Központ → Aesthetica[szerkesztés]

@Aesthetica Orvosi Központ: az a probléma, hogy az általad megjelölt új azonosítót korábban már lefoglalta más. Kérlek, válassz egy olyan szerkesztői azonosítót, ami még szabad. A már regisztrált azonosítók listáját itt találod. Kérlek, hogy az új azonosítónak indíts majd egy új kérelmet. Köszönöm! Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 28., 22:43 (CEST)

Aesthetica Orvosi Központ → Aesbp[szerkesztés]

Elkészült. Elnézést a késedelemért! Samat üzenetrögzítő 2016. október 21., 21:06 (CEST)

Budai Akrobatikus Sport Egyesület → Mesteredzők[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. október 21., 21:09 (CEST)

HungaroControl → HCMarcello[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. október 21., 21:11 (CEST)

Mezőkeresztesi Férfikórus → Mekeffikór[szerkesztés]

Elkészült. Samat üzenetrögzítő 2016. október 21., 21:17 (CEST)

Csömör Nagyközség Önkormányzata → Chemer1715[szerkesztés]

Dyntell Software → B.Fruzsina[szerkesztés]

Dyntell Software → B.Fruzsina[szerkesztés]