Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Átnevezés 
Wikipedia bureaucrat.png
Ezen az üzenőfalon a szerkesztői azonosítók megváltoztatásával kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a globális átnevezőknek és az intézőknek.
Az üzenőfal használatához
 • Kérjük, hogy a lapot csak az átnevezésekkel kapcsolatos kérésekre, megbeszélésre használd, és hozzászólásaidat mindig írd alá a ~~~~ karaktersorozattal!
 • Ne változtass vagy törölj korábbi kéréseket, a sajátjaidat se. A megoldott szakaszok keretet és kék hátteret kapnak, melyet a bürokraták helyeznek el a kérés lezárásakor. Ezért kérésed ne keretezd be, mert akkor megoldottnak tekintjük. A már lezárt megbeszélésekbe beleírhatsz (a kereten belülre), de a keretet ne töröld. Már lezárt kérést ne nyiss újra, új kérést mindig új szakaszban helyezz el.
 • Az átnevezés általában néhány napon belül megtörténik. Ha ezután sem kapsz választ, nyugodtan jelezd ezt itt, vagy egy számodra szimpatikus bürokratának.
 • A bürokratáknak nem kötelességük külön értesítéseket hagyni, ezért kérünk, hogy kérésedet (a mások nevében kiírtat is) kísérd figyelemmel, mert annak elbírálása nem automatikus. Amennyiben a szerkesztők vagy a bürokraták kérdést intéznek hozzád, a válasz elmaradása esetén a kérést érdektelenség hiányában lezárhatják.
Átnevezési útmutató
Szerkesztői azonosítók megváltoztatása, átnevezése
 • Csak abban az esetben használd az alábbi eljárást, ha az általad választott új néven még nincsen regisztrált azonosító egyetlen Wikimédia-wikiben sem.
 • Amennyiben van már helyi azonosító ezen a néven, nézd meg (az Elbirtoklás nevű fül alatt), hogy van-e lehetőséged az elbirtoklására.
 • Amennyiben a fentiek egyike sem áll fenn, válassz magadnak a még szabad nevek közül.
Átnevezés előtt
 • Ha nagyon kevés szerkesztéssel rendelkezel, sokkal egyszerűbb egy új néven regisztrálnod, és valószínűleg a bürokraták is ezt fogják kérni tőled.
 • Ellenőrizd, hogy 50 000-nél kevesebb szerkesztésed van: szerkesztésszámláló.
 • Ellenőrizd, hogy az általad óhajtott azonosító még nem létezik: már foglalt azonosítók listája. FIGYELEM: ne regisztrálj az új név alatt, akkor sem, ha az elérhető!
 • Nyújtsd be a kérésedet ezen útmutató alatt található „Új átnevezési kérelem benyújtása” linkre kattintva. Mindenképpen legyél bejelentkezve! A bürokraták, biztonsági okokból, a névtelen felhasználóktól érkezett névváltoztatási kéréseket nem hajtják végre.
 • Amennyiben 50 000-nél több szerkesztésed van, előzetesen konzultálni kell a rendszeradminisztrátorokkal. Ilyen esetben írj erről egy kérést a bürokratáknak, hogy segíthessenek!
Átnevezés után
 • Régi felhasználói neved (azonosítód) törlésre kerül az adatbázisból. Minden szerkesztésed és más felhasználói adatod (beállításokat, figyelőlistákat és jelszavakat is ideértve) a régi azonosítótól átkerül az új azonosítóhoz.
 • A régi szerkesztői és vitalapjaid átmozgatódnak az újonnan létrehozott szerkesztői névre, beleértve az allapokat is.
 • Ha meg kívánod előzni azt, hogy régi nevedet valaki más használja a későbbiekben, regisztráld az átnevezés után újra magadnak.


Red right arrow.png Új átnevezési kérelem benyújtása
Szerkesztői azonosító elbirtoklása

A szerkesztői azonosító elbirtoklásáról akkor beszélünk, ha egy olyan névre szeretnéd változtatni az azonosítódat, ami már létezik, azaz szeretnéd megszerezni magadnak más azonosítóját. Ezen belül a szerkesztői azonosító egyesítéséről akkor beszélünk, ha ugyanazzal az azonosítóval különböző személyek rendelkeznek az egyes Wikimédia-wikiken, és egyikük szeretné az adott nevet valamennyi wikin, egységesen használni, így azokon a wikiken, ahol nem ő használja az adott nevet, elbirtoklást kér. Jelenleg kizárólag az egyesítési célú kérelmekre van lehetőség, de ez a későbbiekben változhat.

Már regisztrált névre való átnevezéshez a következő feltételeket kell figyelembe venni:

 • a kérelmező legalább 3 hónappal ezelőtt regisztrált és legalább 400 szerkesztéssel rendelkezik, valamennyi Wikimédia-wikit együtt tekintve;
 • a kérelmező regisztrált neve kapcsolódik az egységes bejelentkezéshez, ő rendelkezik az egységes fiókkal;
 • a választott új azonosítóhoz nem tartozik egyetlen nem törölt szerkesztés sem, a szerkesztői lapon végzett és az irányelvsértő (vandalizmus, jogsértő tartalom stb.) szerkesztések kivételével;
 • a választott azonosító tulajdonosa értesítést kap a vitalapján és e-mailben a kérelemről (amennyiben utóbbit megadta és lehetővé tette a beállításainál), ezt követően a bürokraták egy hetet biztosítanak neki arra, hogy az új nevét ő maga választhassa meg;
 • indokolt esetben a bürokraták, globális átnevezők és intézők jogosultak a fenti feltételeknek megfelelő elbirtoklást is megtagadni;
 • az átnevezésnek lehetnek egyéb, technikai jellegű korlátjai is;
 • a fentiektől eltérő elbirtoklási kéréseket jelenleg eseti jelleggel kezeljük a globális ajánlásokkal összhangban, a fiókegységesítési folyamat aktuális állapotától és a technikai lehetőségektől függően.
Lásd még


Red right arrow.png Új elbirtoklási kérelem benyújtása
Globális átnevezői joggal rendelkező szerkesztők

Korábban a bürokraták tudtak (helyi) szerkesztői nevet is módosítani (szerkesztőket átnevezni), azonban a szerkesztői fiókok globálissá válását követően (2014. szeptember 15-től) erre a feladatra már csak a globális átnevezők vagy az intézők jogosultak.

A magyar Wikipédia szerkesztői közül globális átnevezői joggal rendelkezik:

Az összes átnevezői joggal rendelkező szerkesztő listája:

Az átnevezések archívumai

A 2014. szeptember 15. előtti, magyar Wikipédián történt átnevezésekért lásd

2014. szeptember 15. után az átnevezési kérelmeket külön, itt archiváljuk:

a rendszernapló pedig a Meta-wikin található:

Lord Beckett → Tyler[szerkesztés]

Kedves @Lord Beckett! Ahogy Hungarikusz Firkász a megerősített szerkesztői kérelmed alatt már megjegyezte, erre a névre nem tudunk átnevezni, mert már foglalt. Kérlek, válassz olyan nevet, ami még szabad, és indíts neki egy új kérést (de szerintem várd meg a megerősített szerkesztői kérésed lezárását). A foglaltakat ebben a listában találod. Üdv: Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 5., 19:22 (CEST)

Bam Margera87 → Speedy94[szerkesztés]

Időközben több oldalon is a felhasználó nevem Speedy94-re változtattam meg. Ugyhogy ide is ezt a nevet szeretném kérni. Köszönöm :)
 • Dátum: 2017. augusztus 31., 11:27 (CEST)

@Bam Margera87: nem olyan egyszerű :) A kért szerkesztői nevet 4 és fél éve már regisztrálta valaki, azonban soha egyetlen szerkesztést sem tett vele. Ilyen esetben (amennyiben te egy múltban és várhatóan a jövőben is rendszeresen szerkesztő közreműködő vagy) kérhető elbirtoklás. Ez abból áll, hogy a másik szerkesztőt és az angol Wikipédia közösségét tájékoztatni kell erről a kérésről és a várható következményéről, és amennyiben az érintett szerkesztő vagy a szerkesztői közösség nem tiltakozik ellene egy hónapon belül, akkor átveheted a nevét. A gyorsabb megoldás, hogy választasz egy másik, szabad nevet. Mit szeretnél? Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 5., 19:36 (CEST)


Azt lehet hogy Speedy94.SP94 vagy azt hogy SpeedySP94? Vagy az is foglalt? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Bam Margera87 (vitalap | szerkesztései)

Nem, ezek nem foglaltak, viszont elég rosszul néznek ki. Képzeld el, hogy másoknak meg kell jegyeznie a nevedet, illetve ezen kellene szólítania, mint pl. Kedves Speedy94.SP94! Mond ki hangosan, és megérted, mi a problémám vele. Az SP94 viszont szintén foglalt. A Speedy kezdetű, már foglalt neveket itt tudod böngészni. Javaslom, hogy találj ki olyat, ami rövid és könnyen megjegyezhető. Ja, és nem foglalt még :) Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 5., 19:55 (CEST)

Civil Állatmentők és Környezetvédők-Karcag → Matsumi[szerkesztés]

Kedves @Civil Állatmentők és Környezetvédők-Karcag! Mivel ezt az azonosítót már regisztrálta valaki, azt javaslom, hogy válassz helyette egy olyan azonosítót, ami még szabad, és indíts azzal a választott névvel egy új kérést itt. A foglaltakat ebben a listában találod. Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 11., 22:11 (CEST)

Lord Beckett → -Tyler-[szerkesztés]

Kedves @Lord Beckett: a választott név összetéveszthető a néhány nappal korábban kért és már foglalt Tyler névvel. Így ismét azt kell kérnem tőled, hogy válassz a szabad nevek közül :( Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 16., 20:33 (CEST)

@Lord Beckett: Neeee :D, jó feladom ezt a nevet, Victor Knox nem foglalt, ahogy látom, ezt tudom így kérvényezni? :P Tyler 2017. szeptember 16., 23:29 (CEST)

Rendben, átneveztelek a Victor Knox névre. Samat üzenetrögzítő 2017. szeptember 17., 23:06 (CEST)