Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Felületadminisztrátorok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2018. július 30-án bejelentésre került,[1] hogy 2018. augusztus 27-től csak a felületadminisztrátorok csoport (angolul Interface administrators, az előkészítés során helyenként[2] műszaki adminisztrátorokként vagy technical administrators-ként említve) tagjai fognak tudni nem saját CSS-t és JS-t szerkeszteni. Ezzel megváltozott a korábbi jogosultsági rendszer, amiben ezek a technikai lehetőségei minden adminisztrátornak megvoltak.

A jogosultság megszerzése és elvesztése[szerkesztés]

Amíg a szerkesztői csoportnak nincs a helyi közösség által kidolgozott irányelve, addig az alábbi átmeneti szabályokat alkalmazzuk:[1]

  1. Amíg a szerkesztői csoportra későbbiekben kidolgozandó magyar irányelv, vagy egy globális irányelv másként nem rendelkezik, addig a felületadminisztrátori jogra a bürokraták üzenőfalának megfelelő szakaszában lehessen jelentkezni, és a jog megadásáról a bürokraták döntsenek.
  2. A felületadminisztrátori jogért jelentkező szerkesztő kérésében nyilatkozzon arról, hogy ismeri és betartja az alapvető jelszó- és számítógépbiztonsági szabályokat: erős jelszót használ, nem használ azonos jelszót több oldalon, nem telepít kétes eredetű szoftvert a gépére, használ vírusirtót (ha az adott operációs rendszeren ez szokásos), továbbá nyilatkozzon arról, hogy a Wikipédián használ kétfaktoros bejelentkezést (2FA). A kétfaktoros bejelentkezés használata a Wikimédia Alapítvány döntése alapján kötelező a felületadminisztrátorok számára.
  3. A felületadminisztrátori jog alapértelmezetten visszavonásig szóljon, de szűnjön meg a szerkesztő 6 hónapos teljes inaktivitása (az adott szerkesztőnek a vizsgált időszakban a magyar Wikipédia semelyik névtérében sincs egyetlen szerkesztése vagy naplózott tevékenysége) esetén.
Az inaktív felületadminisztrátoroktól történő jogmegvonást a szerkesztői csoportot kialakítók kifejezetten javasolják: „a támadási felületet csökkentendő érdemes az inaktív felületadminisztrátoroktól megvonni a jogosultságot”. A magyar Wikipédián megszokottnál szigorúbb inaktivitási szabályt az indokolja, hogy ez egy rendkívül veszélyes jogosultság (sokkal kártékonyabb dolgokat lehet vele tenni, mint egy sima adminisztrátori hozzáféréssel).

Az elnevezés ellenére a felületadminisztrátori hozzáférés nincsen adminisztrátori jogosultsághoz kötve. A magyar Wikipédián felületadminisztrátori joggal rendelkező szerkesztők listája itt kérdezhető le: Speciális:Szerkesztők listája/interface-admin.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]