Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív37

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikidata weekly summary #442

Vasútvonalak grafikusan a Wikidatából

Régóta szeretnék egy olyan eszközt, ami kirajzolja a vasútvonalakat grafikusan a Wikidata alapján, még ha csak sematikus rajzként is.

A mai Wikidata hírekben van is egy hasonló:

Azt viszont nem látom, mi alapján rajzolódnak ki a vonalak, némelyik miért szakad meg, ahelyett, hogy folyamatos lenne. Érti valaki ennek az eszköznek a működését? – B.Zsolt vita 2020. november 16., 19:41 (CET)

Változások a pedagógus foglalkozások körében

Sziasztok, lett néhány változás a pedagógiai szakmák körében a Wikidatában (valójában nem változás, csak a magyar átírás/fordítás igazodott az eredeti elképzeléshez):

1; A pedagógiával, mint tudományterülettel foglalkozó személyek eleme a d:Q1231865 korábban "pedagógus" megnevezéssel lett magyarra fordítva. Nyáron Pasztilla kiigazította a magyar változatot, azóta - helyesen - "neveléstudós" lett a címkéje, ilyenformán viszont több mint 300 magyar pedagógusnak (általános és középiskolai tanárnak, egyetemi oktatónak) lett neveléstudós foglalkozása. Egy ideje már javítgatom őket, ma már "csak" 270 van belőlük, ha valakinek van kedve csatlakozni, ezzel a lekérdezéssel kilistázhatja őket: https://w.wiki/nCE Vigyázzunk, mert egy pár "igazi" neveléstudós is van köztük, nem szabad rutinból mindegyiket javítani!

2; A magyar oktatási rendszerben az általános iskolai alsó tagozatosokat tanító pedagógus (tanító) és a felsőtagozatosokkal foglalkozó (tanár) valamint a középfokú intézményben dolgozó (középiskolai tanár) között jelentős különbség van, de ez a Wikidatában nem volt markánsan szétválasztva. A d:Q37226 elem egyszerre szolgált a tanárok és a tanítók megnevezésére is. Ez nem változott, tanár névvel általában használható mindenféle oktatással foglalkozó személyre a jógaoktatótól a pedagógusig, de legalább a tanítók (főiskolai végzettségű, alapfokú oktatási intézményben 1.-4. osztályig tanító személyek) egy saját elemet kaptak, a tanító (Q10509151)-t.

3; Létezik egy "igazi" pedagógus elem is azoknak, akiknek szakképzettségük van arról, hogy taníthatnak: pedagógus (Q974144). Ez nem változott, korábban is megvolt, csak az 1. pontban említett pedagógussal keverve használtuk.

4; Változatlanul megmaradt a gimnáziumi tanár (Q10511368) a középfokú intézményekben (középiskola, gimnázium) tanárként dolgozóknak.

5; Lett egy szakoktató (Q829057) (szakoktató, szaktanár) is elsősorban a szakiskolákban (szakmunkásképzőkben) dolgozó szaktanároknak, de szerintem idetartoznak például a gépjármű szakoktatók is.

6; Felsőoktatásban dolgozóknak sajnos két elemük van, ami foglalkozásra használható, tehát nem beosztás. Én nem látom a különbséget: egyetemi oktató (Q1569495) (egyetemi oktató), egyetemi oktató (Q1622272) (egyetemi oktató).

A fenti szisztémát persze lehet tovább finomítani, pontosítani. Palotabarát vita 2020. november 19., 10:18 (CET)

A két fogalomhoz tartozó szócikkekből megalapítható, hogy az első az angol nyelvterületek (Anglia, USA, Ausztrália) felsőoktatásában foglakoztatott egyetemi oktatókat a második pedig a kontinentális, elsősorban német nyelvterület felsőoktatásban foglalkoztatottakra vonatkozik. A német nyelvű szócikkekben ki van fejtve a különbség. A magyar viszonyokra a második jobban hasonlít.Texaner vita 2020. november 19., 13:34 (CET)
Texaner köszönöm, beírtam az angolhoz. Palotabarát vita 2020. november 23., 21:20 (CET)

Wikidata weekly summary #443

Wikidata weekly summary #444

Wikidata weekly summary #445

Személyek extrém hiányos Wikidata-elemei

Sziasztok! Van cirka 200 olyan személyről szóló szócikkünk, melyekhez tartozik ugyan Wikidata-elem, de az extrém hiányos: lényegében csak egy adat szerepel bennük, méghozzá az, hogy osztály, amelynek példánya (P31): ember (Q5). Ilyenformán soha semmilyen Wikidata lekérdezésben nem bukkannak fel, gyakorlatilag láthatatlanok és megtalálhatatlanok a Wikidatában (hacsak persze valaki be nem írja a Q123456789 kódjukat, vagy a nevüket). Rajtuk kívül is létezik persze vagy tízezer szócikkünk, amihez nincs értékelhető Wikidata adat, de azt nyilván értelmetlen kilistázni. A személyeket azonban érdemes, mert belátható mennyiség és a biográfiai adatok zömét a szócikkből át lehet vezetni. Feltételezhető, hogy ezek közül kiemelkedően nagy számú duplum van a Wikidatában, vagyis már van róla adatlap, csak a cikk szerzője nem kötötte össze a Wd-elemmel, emiatt később lett még egy elem érdemi adatok nélkül. Akinek van kedve bíbelődni velük, a lenti dobozt kinyitva találja a listát (ahol értelmezhető, ott az állampolgárság (P27) tulajdonságot feltétlenül adjátok meg!)

A listából elég kihúzni az elkészült elemek Wikidata-azonosítóját. Kösz előre is, ha valaki részt vesz az adatbővítésben. Palotabarát vita 2020. december 11., 01:25 (CET)

A születési év és a halálozási év kinyerhető a kategóriából is, állampolgárságuk gondolom többnyire magyar. Így ezek alapján lehet inkább bottal kellene ennyi adatot felvinni. B.Zsolt vita 2020. december 11., 10:39 (CET)

B.Zsolt kösz a visszajelzést, sajnos van közöttük egy pár biztosan nem magyar (Ammoniosz (ókeresztény író)-tól Wendy McNeillig), és a magyar nevűek közül is lehet határon túli, szóval a név alapján sosem biztos, hogy mindenki magyar állampolgár. Én azonban ezt tartom a legfontosabb adatnak a Wikidatán (mármint az állampolgárságot), mert bármilyen listát állít össze az ember a Wd-elemekből, a legtöbb esetben az állampolgárságot szűri: akár karbantartásra készül a lista, akár valamilyen statisztikát szeretne csinálni, az állampolgárság az egyik legfontosabb szűrőelem. Szóval ebben érdemes nagyon pontosnak lenni, ezért favorizálom a kézi adatfelvitelt (a robot által begyűjthetetlen, mégis fontos adatokról nem beszélve: könyvtári és egyéb azonosítók, alma mater, rokonok, akiknek van elemük stb.). Palotabarát vita 2020. december 11., 10:50 (CET)
Mi van akkor, ha néhány adatot ki tudok tölteni, de pont az állampolgárságot nem? Húzzam ki a listából vagy sem? Itt van például Hagymási Kristóf, aki születésekor valószínűleg a Magyar Királyság alattvalója volt, de utóbb Erdélyben tevékenykedett, ráadásul pont az önálló Erdélyi Fejedelemség kialakulásának korában. Hkoala 2020. december 11., 19:29 (CET)
@Hkoala: Jó kérdés: biztos lesznek más vélemények, de én a Magyar Királyságba mindenképpen betenném mert abban született és élete javarészét is abban élte le, tevékenysége azonban kötődik az Erdélyi Fejedelemséghez is, amit 1570-ben kezdődő entitásként tartunk számon, tehát beleírnám azt is. Ezzel analóg életút, ha valaki 1880-ban született Kolozsváron, és 1950-ben hunyt el ugyanott, akkor beleírnám állampolgárságként Magyarországot is és Romániát is. Palotabarát vita 2020. december 11., 19:42 (CET)

Az állampolgársággal az a baj, hogy ha pontosan akarom beírni, az életemet a gép mellett töltöm, mert egy 1910-ben született ember állampolgára volt az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyságnak, a 1918-19-es Magyar (Nép)köztársaságnak, a két háború közötti Magyar Királyságnak, a 45-49-es második Magyar Köztársaságnak, a Magyar Népköztársaságnak, aztán az 1989-es, később köztársaságtalanított Magyar Köztársaságnak, röviden Magyarországnak is. Tól-ig évszámokkal vagy dátumokkal, esetleg indokkal, rendszerváltás, kivándorlás, halálozás. Ma élő személyeknél szerencsére rövidebb a sor. Egy-két WD-be beírtam, de nem erőltetem. Akela vita 2020. december 12., 17:02 (CET)

Akela a közmegállapodás az, hogy a Magyarország (Q28) elemet használjuk a legtöbb helyen, tehát nem népköztársaságozunk, nem köztársaságozunk. Ennek az a magyarázata, hogy egyetlen magyarnak sem változott az állampolgársága a rendszerváltáskor, sem 1945-ben, sem 1919-ben stb, mindannyian Magyarország állampolgárai voltak és maradtak. Nem az államformát kell beírni, hanem azt az országot, amelynek az állampolgárai voltak. Emiatt tehát nyugodt szívvel lehet használni ezt a Q28-at, nem kell túlagyalni a dolgot. Egyébként most meg is néztem a Wikidatán: több mint 31 ezer(!) személynél szerepel a Magyarország/Magyar Királyság/Erdélyi Fejedelemség, tehát a három leggyakrabban előforduló magyar állampolgársági jelzés, ezen kívül van 47 (0,1 ezrelék!) népköztársasági, 33 király nélküli királysági 7 Károlyi-népköztársasági jelzés van, tehát arról sincs szó, hogy bármilyen szinten elterjedt volna a Q28-on kívül bármelyik államforma jelzés. Palotabarát vita 2020. december 12., 17:55 (CET)

Wikidata weekly summary #446

Az MNB elnöke, alelnöke

Próbáltam volna Szapáry György (közgazdász) szócikkét kiegészíteni, mert furcsa volt, hogy az infoboxban monetáris tanácsi tagsága benne van, de alelnöki tisztsége nincs. Rájöttem, hogy az "MNB elnöke, v. alelnöke" pozíciót a WD nem enged rögzíteni, mert azt előtte valahová fel kell venni, de sajnos nem tudom hová. JSoos vita 2020. december 16., 11:14 (CET)

JSoos ha nem akarsz vele túl sokat vacakolni, akkor azt javaslom, hogy a Beosztás tulajdonsághoz vidd fel így:
elnök (Q1255921)
ezé (P642): Magyar Nemzeti Bank (Q774636)
kezdet ideje (P580): dátum
befejezés ideje (P582): dátum
Ugyanígy tudod felvinni az alelnöki tisztséget is, csak valamelyik alelnök elemet kell kiválasztani az elnöki helyett. A "valahová fel kell venni" ebben az esetben azt jelentené egyébként, hogy létrehozol egy új elemet azzal, hogy "a Magyar Nemzeti bank elnöke", és akkor azt adod a beosztáshoz, meg a kezdő és végző dátumot. Ekkor az ezé (P642) minősítőre nincs szükség, viszont ilyenkor a tisztesség úgy kívánja, hogy az összes MNB-elnök (1924-től, vagy mikor is alakult a bank) adatlapján végigvidd ezt az új beosztást, ami nyilván több időt kíván, szóval csak akkor érdemes belevágni, ha van rá pár órád :-). Palotabarát vita 2020. december 16., 12:41 (CET)
Köszönöm, JSoos vita 2020. december 16., 13:11 (CET)

Wikidata weekly summary #447

Wikidata weekly summary #448