B. Habarics Kitty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
B. Habarics Kitty
Született1988. december 13. (35 éves)
Mátészalka
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

B. Habarics Kitty (Mátészalka, 1988. december 13. –) író, költő, grafikus, illusztrátor.

Életpályája[szerkesztés]

Porcsalmán nőtt fel. Édesanyja tanító, édesapja műszerész volt. A családban ő a harmadik, egyben legkisebb gyermek. Általános tanulmányait Porcsalmán, a Kiss Áron Általános Iskolában végezte. Mindössze 10-12 évesen kezdett el írni, nagy hatással voltak rá az édesanyja által olvasott esti mesék, főként Benedek Elek, Arthur király legendája és a Niebelung mondakör.

Középiskolai tanulmányait a csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógia és pszichológia szakán folytatta. Innen egyenes út vezetett volna a tanári vagy óvónői pályára, de ahogy ő mondja: A szülők legnagyobb szerencséjére, erről a pályáról leterelődött, hiszen nem tudna minden pillanatban olyan szigorú és következetes lenni, ahogy azt néha a szakma megkívánja. Választott tantárgyként tehát nem pedagógiából, hanem rajz és vizuális kultúrából érettségizett, vizsgadolgozata egyik meghatározó eleme pedig egy rajzfilmfigura volt.

A 17 éves kora környékén írt versek az akkori problémáit dolgozták fel, nagyon foglalkoztatta a női egyenjogúság kérdése, ami a mai napig kiemelten fontos téma számára, a gyermekek jogai mellett. Már ekkor érezte, hogy olyan szakmát kell választania, ahol az emberekhez tud szólni, ezért az érettségi után egy évvel jelentkezett a Nyíregyházi Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára. Még egyetemi évei előtt megismerkedett férjével, akivel onnantól együtt folytatták életüket. Az egyetemi évek alatt gyakorlatot szerzett többek között kreatív és szépírásból, zsurnalisztikából és marketingből, továbbá elmélyítette tudását a társadalomismeretek, művészettörténet, filozófia, és nyelvészeti, kommunikációs területeken.

Az államvizsga után egy hónappal megszületett az első gyermeke, Álmos, 2011-ben. Innen számítja a pályára lépését. Ekkor kezdett el kimondottan gyermekeknek verseket és meséket írni. Először Álmosnak, két évvel később Luca Jankának és erre három évvel Eliza Bellának. Időközben, hogy írói munkásságát támogassa, grafikus végzettséget is szerzett, majd 2017-ben, a férje biztatására meséit magánkiadásban, e-könyvekként kiadták.

2018-ban létrehozta Facebook közösségi oldalát és személyes blogját, ahol publikált anyaságról, koraszülésről, császármetszésről, örökbefogadásról, nem kívánt gyermekek megfoganásáról, nevelőszülőségről és lombikbabákról írt versei sikert arattak, így 2019-ben végre kiadásra kerülhetett első verses-mesés könyve a Katica-Könyv-Műhely kiadásában: a Zugerdei mesék – Üregen innen, amely egy könyvsorozat első darabja.

Még ugyanebben az évben megnyerte a La Leche Liga szoptatást népszerűsítő versírópályázatát az Első versem című versével. Előadóként szerepelt a 2019-es Olvasás éjszakáján, ahol a csecsemőkortól kezdődő olvasóvá nevelésről beszélt.[1]

Igen termékeny alkotónak számít.[2] 2017-ben ő írt először a koraszülött babák testvéreinek mesét Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak címmel, mellyel a Duna televízió Család-barát magazinjában is szerepelt, a két ötletadóval, dr. Czemmel Évával és Domokos Katával. Ezt a mesét és a Két nyuszi és a bűvösbogyót adománygyűjtésre is használta,[3] ApróTalp falvának és a Bethesda Gyermekkórháznak ajánlotta fel a mesék eladásából származó bevételt.

2020-ban a Covid19-pandémia idején is alkotott. Megjelent második nyomtatott könyve a Katica-Könyv-Műhely kiadásában: a Két nyuszi mesék - Az évszakok. Egy tárca írása bekerült a Kossuth Kiadó által kiadott, A karanténnapok hordaléka... című könyvbe.[4] Ezt követően elkezdte írni az Ezerarcú Anya [5][6][7] című verses kötetét mely év végén került kiadásra. Ennek az évnek a végén jelölték Kopp-Skrabski-díjra[8] eddigi munkássága miatt, melyen a Kopp–Skrabski-díj, közönségdíjazottja lett.[9][10]

2021-ben megjelent negyedik nyomtatott könyve Két nyuszi mesék - Az éjszakai szuszmanó. Ebben az évben elkészült az első megzenésített verse a Szeretlek, Anya!. (Közreműködők: szöveg: B.Habarics Kitty, zene: Mátyás Róbert, ének: Besenyei Andrea) [11]

Megjelent művei[szerkesztés]

Nyomtatott könyvek[szerkesztés]

  • Két nyuszi mesék - Az éjszakai szuszmanó (2021, Katica-Könyv-Műhely)[12]
  • Ezerarcú Anya (2020, Katica-Könyv-Műhely)[13][14][15]
  • A karanténnapok hordaléka... (2020, Kossuth Kiadó, Egy tárca írása került a könyvbe.)[16]
  • Két nyuszi mesék - Az évszakok (2020, Katica-Könyv-Műhely)[17]
  • Zugerdei mesék – Üregen innen (2019, Katica-Könyv-Műhely)[18]

E-könyvek[19][szerkesztés]

  • Ami a szívünkben lakik (2019, magánkiadás)
  • Nyuszimese (2019, magánkiadás)
  • A különleges kiscsikó (2019, magánkiadás)
  • Égből pottyant holdhercegnő csillagmeséi - Az elveszett varázskő (2018, magánkiadás)
  • Borzas borzok (2018, magánkiadás)
  • Két Nyuszi és az elbűvölő csodabogár (2018, magánkiadás)
  • Ella, a csodakornis - A nagy sárkánykaland (2018, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a Piheszárnyas Gyorsröppentyű (2018, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a bűvösbogyó (2018, magánkiadás)
  • Két nyuszi és az ajándék (2018, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a szeretet (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és az évszakok (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a Földöncsúszó Kúszvamász (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a szeretetcsengettyű (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és az Éjszakai Szuszmanó (2017, magánkiadás)
  • Két nyuszi és a messzeégi aprófények (2017, magánkiadás)
  • Őszi-Téli dúdoló (2017, magánkiadás)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]