Szent Bálint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Bálint
San valentino.png
Születése
176
Terni
Halála
273. február 14. (96-97 évesen)
Róma
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Bálint témájú médiaállományokat.
Szent Valentin ezüst ereklyetartója (Lengyelország)
Terni Szent Bálint és tanítványai egy 14. századi kéziratban

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) egy vagy több keresztény mártír volt az ókori Rómában. A szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. A római katolikus naptár szerint 1969-ig ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából. Ez a nap azonban ma is Bálint, illetve Valentin névnapja. (Lásd még: Bálint-nap)

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 3. századból, II. Claudius római császár (meghalt 270-ben) korából három Valentinus nevű keresztény mártír is ismert: egy papé Rómában, egy püspöké Interamnában (a mai Terni Róma közelében) és egy harmadik vértanué Africa provinciában. A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késő antik korban.

Így a szent személye, illetve születési helye és ideje sem pontosan ismert. A név nem szerepelt a 354-ben készült két mártírlistán. Annyi azonban biztos, hogy 496-ban I. Gelasius pápa elrendelte ünnepét, azok között „…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.”

Legendájáról az Érdy-kódexben is olvashatunk: egy pogány fejedelem azt mondta neki, hogy hinni fog, ha a vak lányát meggyógyítja. „Erre Bálint püspök imádságot tevén, megvilágosojtá ő vak leányát.”

Bálint halálának idejét is különböző évekre teszik: 269-re, 270-re vagy 273-ra.

A Bálint-nap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az epilepsziások védőszentje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint az epilepsziások védőszentje is. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén Valentin Ház néven hoztak létre rehabilitációs és foglalkoztató központot. Bálint-napkor programokkal ünneplik az országos epilepszianapot. (Magyarországon mintegy hatvanezer epilepsziás beteg van).[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]