Likó Marcell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Likó Marcell
Életrajzi adatok
Született1979január 6. (45 éves)
Várpalota
Pályafutás
Aktív évek1996
Híres dalLehetek én is (2010)
EgyüttesVad Fruttik
Tevékenység
Együttesének weboldala
SablonWikidataSegítség

Likó Marcell (Várpalota, 1979. január 6. –) magyar zenész. 2017-ben megnyerte az Artisjus Az év dalszövegírója díjat.

Édesapja magyar, míg édesanyja lengyel származású.

A gyermek Marci visszahúzódó volt, nem járt zeneoktatásra, helyette inkább számítástechnika szakkörre, mert ott egyedül lehetett. A Faller Jenő Szakközépiskolában tanult ahol az iskolai énekkarban énekelt. Itt alakult meg az első zenekara is, amiben Nirvana feldolgozásokat játszottak. Ebből a zenekarból lépett ki a Vad Fruttik elődjéért.

Élete első felét meghatározta iszákos apja és összetört anyja, sérelmeit dalszövegekben és versekben adta ki. Főiskolás éveit csak „tripként”, drogos utazásként említi. Művészetére a tudatmódosító szerek is befolyással voltak, de többszöri rosszullét után leállt ezzel az életmóddal. Később az egyik ihletforrása a Jézus Krisztus Szupersztár c. rockopera volt.

Marcell a zenélés és a Vad Fruttik mellett rengeteget olvas, a Petőfi Rádióban könyvbemutató műsort is vezetett, Veszprémben pedig egy könyvesboltban is dolgozott, amelybe a mai napig visszajár dolgozni a szabadidejében.

Egyik legjobb barátja és pótapja a József Attila-díjas író és költő, Géczi János. Az irodalmárral egy egyetemi előadás kapcsán ismerkedett meg: az énekes tőle kért segítséget a dalszövegeihez – majd 2015-ben a boltok polcára került A bunkerrajzoló c. kötet, melyet Marci életéről írtak ketten.

Vad Fruttik[szerkesztés]

A Vad Fruttik zenekart 1996-ban alapították Várpalotán. 1999-ben megnyertek egy tehetségkutatót, amivel egy lemezszerződés is járt, ezt a lemezt azonban nem sikerült rögzíteniük, így a banda feloszlott.

2006-ban megint megnyertek egy pályázatot és rögzíthettek három dalt. Ezek közül az egyiket – a Szerelmes dalt – elkezdték játszani a rádiók is. Ősszel a Mama Records gondozásában megjelent az első nagylemezük Rózsikámnak digitálisan címmel. Elkészítették az első klipjüket is a Nekem senkim sincsen dalukhoz. A lemez felkerült több zenei csatorna slágerlistájára is, országos turnéra indultak, felléptek a Szigeten és a VOLT-on is. A VOLT Fesztivál válogatáslemezére felkerült az ikonikus Sárga Zsiguli is.

2008 novemberében adták ki második nagylemezüket, az Egy éjszaka Bohémiában c. korongot, amelynek legjobb helyezése a MAHASZ-listán az ötödik hely volt. A Vad Fruttik ekkor már játszott teltház előtt a Zöld Pardonban és az A38 hajón is. A 2009-es Fonogram díjátadón már jelöltként léphettek fel.

2010 októberében folytatódott a sikertörténet, kiadták a Fénystopposokat (legjobb MAHASZ-helyezés: nyolcadik hely), ami óriási népszerűségnek örvendett és örvend a mai napig. 2011-ben jelölték a lemezt Fonogram-díjra.

2013-ban kiadták a Pipacs EP-t, mely a 2014-es Darabok c. lemez előfutára volt. Ezzel a koronggal vezették a MAHASZ Top 40-es albumlistáját 2014 januárjában. Jelenleg is ezzel a lemezzel turnéznak országszerte.

2015 nyarának végén megjelentették a Mi lenne jó c. EP-jüket, majd ugyanez év decemberében kiadták a Tudom milyen c. ötödik albumukat.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Géczi János: A Bunkerrajzoló. Likó Marcell-élettörténet-rekonstrukció; 2. jav. kiad.; Athenaeum, Bp., 2016
  • Likó Marcell: Énekelt és el nem énekelt dalok; szerk. Géczi János; Athenaeum, Bp., 2016
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap