Szebenyi István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szebenyi István
Szebenyi István
Szebenyi István
Született1969. február 24. (55 éves)
Tata
Állampolgárságamagyar
SablonWikidataSegítség

Szebenyi István (Tata, 1969. február 24. –) amatőr hadszíntérkutató, a móri bankrablás bizonyítékainak megtalálója.  

Életpálya[szerkesztés]

Gyermekkorától megszállott történelemkedvelőnek számított, így ez kihatott későbbi életére is. A Vértes közelében töltötte gyermekéveit, így hamar megismerkedett az egykori hadszínterek helyszíneivel, emlékeivel. Neve 2006 októberében vált országosan ismertté, amikor egyik kutatása közben megtalálta a móri bankrablás bizonyítékait a Komárom-Esztergom megyei Tarján település határában, egy erdős területen. Felfedezésének és bejelentésének köszönhetően kerültek rács mögé a bűncselekmény valódi elkövetői.

Szebenyi később pert indított a veszprémi postásgyilkosság nyomravezetői díjkitűzése tárgyában. A gyilkosságot Nagy László követte el 2003. július 24-én. Hidegvérrel fejbe lőtte, majd kirabolta F. János György postai kézbesítőt. A bíróság az ügyben végül Szebenyinek adott igazat, és jogerősen megítélte a kitűzött 10 000 000 Ft felét. Az ítélet kimondta, az általa megtalált bizonyítékok, a rejtekhely ismertté válása vezettek a tettes elfogásához. A fent leírtak alapján pert indított a móri bankrablás nyomravezetői díjának kifizetésére, de a bíróság ezt nem ítélte meg. Ügye jelenleg (2020) is folyamatban van. Azóta is folytatja amatőr kutatói tevékenységét, két könyve is megjelent.

Könyvei[szerkesztés]

  • Bene János, Szebenyi István: Vértes a huszárok doberdója. Szülőföld Könyvkiadó, 2018
  • Szebenyi István: Corpus delicti, avagy: én voltam a „móri ügy” kulcsa? Szülőföld Könyvkiadó, 2019
  • Szabó Péter, Szebenyi István: Az utolsó töltényig - Magyar huszárok a második világháború forgószínpadán. Szülőföld Könyvkiadó, 2021
  • Szebenyi István: Sírjaik hol domborulnak - A Vértes katonasírjai, Szülőföld Könyvkiadó, 2022

Források[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]